Atlasz voltam

Atlasz.

Atlasz.

Janics

2012. október 21. - Atlasz.

Hontalanság - hazafiság

Az első mellbevágó olvasmányom a csehszlovákiai magyarok második világháborút követő sorsáról Janics Kálmán nyugaton 1979-ben megjelent műve, A hontalanság évei. Mi, a hetvenes évek elején elballagott szegedi főiskolások Nagy István előadásaiból sokat tudtunk arról, hogy mi történt odaát a Benes-dekrétumok után. A kötetet a tanszékvezetőnk adta a kezembe. Megrendítő olvasmány!

Aztán következett Duray Miklós könyve 1982-ben Püskinél. Az MTA Történettudományi Intézetében kerestek hozzá bírálót, s az ott leadott Kutyaszorító fénymásolt példányai szálltak szerteszét. A tanszékre alighanem Benda Kálmán hozta. Lehetetlen, hogy a „szervek” ne tudtak volna róla. Az 1981-es lengyelországi szükségállapot híréhez boldogan hajlongó Hajdú János vállalta végül a támadást a könyvet előszavazó Csoóri ellen, aki nem halt bele. Már nem olyan időket éltünk. De vissza nem üthetett .

1984 tavaszán Nagy István Töri-mozija keretében három egymást követő estén nézhettem meg Sára Sándor filmsorozatát a Don-kanyarról. Csoóri Magyar apokalipszis (1980.) című esszéje adott hírt a forgatásról, ő mondta ki először szavakkal azt, amit a film valóságossá tett. A pedagógiai előadót majd szétvetették az érdeklődők, de nem csak a létszám miatt kellett számozott belépőkártyát alkalmazni. Spicli persze bejutott, de provokáció nem történt. Aztán a zsúfolt tanszékvezetői szobában ott ültem Csoóri mellett, aki költőként nem szólalt meg, csak mint az Illyés hagyatékát felvállaló szép szavú magyar. Felnéztem rá, és hallgattam a katedra szabadságát is igazoló biztatását arról, hogy messzebbre is el lehet menni, mint amilyen lehetőségei a magyar kormánynak hivatalosan vannak.

Töri-mozi

És most újra Janics. Natasa, aki úgy döntött, hogy ismét szerb lesz, vagy bolgár. Az ő döntése. Mint ahogy az, hogy magyar vagyok, csak az enyém. Senkinek sincs joga kétségbe vonni a csíkszeredai jéghokisok magyarságát és román állampolgárságát sem. Nem felejtem a lebombázott újvidéki hidakért 1999-ben Pozsonyban könnyet ejtett lelkész bánatát, aki Szerbiában született, Szlovákiában alapított családot, és igaz magyar ember. Nem állampolgárság és nem lakóhely dolga, hogy melyik nemzettel azonosul az ember, s hogy kizárólagosan-e, az sem.

Pétervárad az egyik lebombázott híddal, 1999.


Az állampolgárság jogi és érdekviszony. Nem érzelmi, nem nyelvi, nem származási vagy kulturális intézmény. Tartalmát a jog és érdek befolyásolja. Haza csak ott van, hol jog is van, vallotta Petőfi, mások beleértették ebbe a boldogulásba való jogot is. Ki meri a szemére hányni a másfél millió kitántorgottnak? Azoknak, akik most is, akár ’56 után – a lábukkal szavaznak?! És miért lenne kivétel egy olimpikon?

Ha Janics Natasa úgy gondolja, úgy érzi, hogy ezután máshol jobb lesz élnie, akkor úgy kell tőle elköszönni, ahogyan azt Szegeden tették. Vigye magával a szép emlékek mellé köszönetünket, és persze mindent, amiért megdolgozott, ami az övé. Nem lopta, nem privatizálta, nem kommunizálta, nem kokszolta, nem nyúlta le.

Soha nem gondoltam, hogy el tudnék menni innét. Oda se, ahová visszahúz a szívem, Csíkba vagy Zentára, s csak nyelvet tanulni merült fel bennem Párizs. Magyarként egy vagyok azokkal, akiket egykor hontalanná tettek, akiket kutyaszorítóba kergettek, szilenciumra ítéltek – és undorodom azoktól, akik hazafiság címén most Janics Natasával vagy másokkal ezt teszik!

A bejegyzés trackback címe:

https://atlaszblog.blog.hu/api/trackback/id/tr48265200

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

169889 2012.10.21. 22:38:35

„Ha Janics Natasa úgy gondolja…” Mit csinál, gondolkodik? Azt kérem mi nem szeretjük, evezzen csak azért tartjuk, a többit majd megmondjuk, mert mi azért vagyunk.

60145 2012.10.21. 22:49:08

1. Lancelot :D

23353 2012.10.21. 22:53:55

Nívos írás mint azt e szerzőtől már megszoktam. Az előnye hogy erre a bloggra (és a NOL-re) járok hogy ilyen dolgokról mint Janics Natasa hallhatok...ismerjük be ez az ügy nem fogja a világsajtó követelményét megütni. Az állampolgárság az egy adminisztratív dolog, nekem kettő van...hogy a szived minek vall, az bonyolultabb. Én már kisgyerek koromtól kezdve kalandos voltam, szerettem az új ízeket, szerettem volna látni más tájakat is. Gondolom számtalan nevesebb magyart (pl Juliánus barát, Benyowszky Móric) hasonló érzések hajtották.... De amikor alkalom adtán mondjuk Kambodiában egy nevenincs országúton megyünk és látom az ottélők lábon álló házait, és gyerekeket egyenruhában haza jönni az iskolából..és mopedeknek kevert benzit plackokból árulok sorait az országút mellet ülni...mindig arra gondolok hogy bár messze járok haza térni az legjobb dolog.

60145 2012.10.21. 23:08:04

3. little: Köszönöm Neked is, de a többieknek is, például épp most Paplanyosnak és Solide-nak, hogy a témát elindították a fejemben, amit aztán a helyi hírek és emlékeim szerint megírtam. Én is ezért a társaságért maradtam itt, nem az acsarkodóknak visszaacsarkodni.

178873 2012.10.22. 00:05:35

Komoly különbség van abban, hogy valakit küldenek, vagy valaki magától megy. Natasa kapcsán eleinte nem is értettem, mi a gond, ha menni akar menjen. De azóta további hírek is vannak, amit nem tudok ellenőrizni, így árnyaltabb a kép, mert lehet, hogy ő se 100 %-ig tisztán játszik. Mindegy, ha menni akar, menjen.

95527 2012.10.22. 06:05:48

Egyik nap kapcsolgatás közben a Duna world ( nem is tudtam, hogy már ilyen is van ) csatornán a Don kanyarról ismételték a dokumentumfilmet. Kerestem aztán mindenhol a virtuális világban de nem leltem a teljeset, pedig olyan kijelentések ragadták meg a figyelmem a tanúktól, hogy "háborúban nincs kultúra", " a magyarok foglaltak el egy települést, de mire a házakba értünk a németek már lerabolták, mindenki gyűjtött rapsicolt akkor" és még számos olyan dolog melyet érdemesnek tartanák maiakkal újra nézetni. Másik dologról annyi a véleményem, hogy aki elmegy, az legyen továbbra is hazafi és magyar, de ha nem itt él, ne befolyásolja szavazatával a mi sorsunk. Ez mindenkire vonatkozik a határon kívüliekre, nekem is csak egy szavazatom van, én sem szavazhatok máshol élőkre, de ezek alapján szavazhatnék a Konyáriakra is, mert eltöltöttem ott egy hetet.

283005 2012.10.22. 06:18:33

Nem olyan bonyolult ügy ez A Janics tudja hogy Rióba a magyar mezőnyből válogatózva nem jutna ki A szerbből meg igen Ennyi az egész Pénzről szól de nem szabad ezért elitélni

60145 2012.10.22. 06:31:14

5. solide : Mostanában csak Széles Gábornak mondták, hogy innen el lehet menni, s emiatt Gyurcsánynak kellett :) - de komolyra fordítva: a mi országunk sok embert elpazarolt már. Egyéni érdekei a kiválóaknak is lehetnek. Szegeden nem akadályozták Janicsot, Botka búcsúlátogatáson fogadva őt köszönt el tőle - ugyanakkor egy függőben lévő szerződésük aláírását elhalasztotta/megtagadta. Mert a városnak is vannak érdekei. A Bárkába akkor is szívesen betérnék, ha Natasa marad a tulajdonos.

60145 2012.10.22. 06:41:35

6. paplanyos : Sára Sándor filmje Pergőtűz címmel került adásba. Amikor vetítették, a Szovjetunió tiltakozott ellene, de mások is. Egyes részei elpusztultak. Döbbenetes, őszinte dokumentumfilm-folyam. Ha most hatással volt rád, elképzelheted. milyen volt majd' harminc évvel ezelőtt! A külhoni magyarok közül szerintem csak olyanok fognak választani, amilyenek közül itthon is Viktória hívei kerülnek ki. A józan embereknek ugyanaz a véleménye kint is, mint neked, nekem.

60145 2012.10.22. 06:42:56

7. kimitakevolt : Köszönöm!

Funyi1 2012.10.22. 06:59:28

Én nagyon sajnálom Janics Natasát, - nem értem a történetet, de nem is akarom érteni! .., csak sajnálom. .., más: Nem tudomm láttad-e, hallottad-e?! .... , nemrég volt a tévében, de nem sok viszhangja volt ... Slovákmagyarok http://www.youtube.com/watch?v=tXI3Bz7abEY

205707 2012.10.22. 07:17:10

Kizárólag a kajakos hölgy ügyében, ami nem annyira "fekete-fehér". Szürkülően sötétlik: 1.) Követnem kell a családot, férjem Szerbiában kapott állást 2.) Búcsúzom, fáj, "ne gyűlöljetek!") (Közben szegedi csárda, nem rentábillis..vegye az önkorm.) 3.) Meglopták a férjemet. Ő volt az edzőm, nem kapta meg a járandóságát. 4.) Botka elvtárs, jó elvtárs. Nem adom el a csárdát.... 5.) Nincs férjuramnak semmilyen szerződése, állása Szerbiában (Lehetne csapos a csárdában) 6.) ....

60145 2012.10.22. 07:35:51

11. Funyi1: Én is sajnálom, mindannyiunknak, de a szegedieknek is sok örömet szerzett! Csak annyit értek, amennyit leírtam, ez nem sok. A linket köszönöm,megnézem.

60145 2012.10.22. 07:39:26

12. purim : Oly nagyszerű sportoló, mint nagyon kevesen. Nem hiba nélkül való ember, miként egyikünk sem.

205707 2012.10.22. 08:06:18

14. Atlasz: én is büszke voltam rá, örültem hálás szívvel sikerének, amíg csak arról szólt a történet. De aztán spongyát rá? Szeressük és tiszteljük, mert sosem érezte jól magát VÁLASZTOTT (átmeneti) HAZÁJÁBAN, amiből következtek a fenti pontok? Jónéhányszor elgondolkodtam rajta (s nem is tudtam válaszolni költői kérdésemre): vajon egy hóhér vagy ÁVH-s verőlegény miképp lehetett (mert elvi lehetősége fenn állt) nagyszerű férj és családapa???

60145 2012.10.22. 08:37:33

15. purim : Az újságok sok mindent írnak, a gyakorlatlan nyilatkozó sok olyat mond, ami épp eszébe jut. Nem helyes. Ráadásul mostanában én sem érzem túl jól magam egyetlen hazámban. Felvetésedre a legismertebb választ Merle írta meg a Mesterségem a halál című könyvében. A főszereplő férgeknek tartotta az elpusztításra ítélt embereket (így nevezik vitapartnereiket némelyek a NolBlogon !) - ezért nem volt emberi erkölcsi probléma számára a parancsteljesítés Auschwiztban. A "végső megoldáshoz" apró kis címkézések vezettek, beoltották a fertőzéssel a népet.

Funyi1 2012.10.22. 08:42:17

...., járnak "ÍGY"(?!) mások is .... - kicsábítják őket Panyolba-Angolba szép ígéretekkel, s közben meg semmi! ... osztán örülnek, hogy haza tudnak kecmeregni ... ....................................... ...., járt már így más is: ..., amikor egy IDEA-tourszos faszi bepalizta a olimpikonok és színészek felét és elszelelt a pénzükkel, ... még a MOSZAD is kereste, mert a gyémántkereskedő zsidókat is átpalizta, nemcsak Egerszegit. ..................................... ...., járt már így más is: ..., Sírdogáltak az emelvényen testületileg Órbán mellett, - Egérke-Kokó-Usztics-és mások ... - de már ők sem teszik .... / Egérke ma CSAK HÁROMGYERMEKES HÁZIASSZONY! ...................................... ..., satöbbi .... :)))

Funyi1 2012.10.22. 08:48:11

16. Atlasz (szerkesztő) 2012. 10. 22. 8:37 ..., s még Nóbeles-díjat sem kapott! .... , pedig hány kutyaütő és ... !? :)))

Nefelejcs 2012.10.22. 09:24:24

Tudod mit? Mi a fenének kell, hogy mindenről véleménye legyen az embernek? Nem a JN dolga, hol lakik és miért dönt úgy?

60145 2012.10.22. 09:41:38

19. Nefelejcs : Valóban nem kell, hogy legyen, de sokaknak van. Mert Janics Natasa nem akárki! (Én pedig a névazonosságra, valamin Paplanyos és Solide bejegyzésének ihletésére reagáltam, és már az is megérte, hogy itteni barátaim is újra látnak Téged! Szeretem a jó társaságot!)

Funyi1 2012.10.22. 11:07:21

19. Nefelejcs (látogató) 2012. 10. 22. 9:24 Őszinte KÉZCSÓKOM! ..., s öröm, hogy látlak! :))

Funyi1 2012.10.22. 11:15:46

..., aki nem "Hontalan-kikeresztelkedett-identitászavaros buzi Zsidó", AZ MIND NÁCIFASISZTA! - már Duray Miklós IS! .... ..., Hátmég Janics! ... (?!) ................................. Édes-Kedves ELVTÁRSAK az ÚRBAN-MÓZESBEN! - EZ már túl van az erkölcsi buziságon, és a szellemi AIDSen IS! Erre már Ember nem tud mit mondani ....

11692 2012.10.22. 11:19:29

szívesen olvastam. Végre párbeszéd...:)

13118 2012.10.22. 11:36:43

hm. ideges a hangulat, vibrál a levegő. megfeledkezünk és felejtünk. megfeledkezünk arról, hogy más volt 1982-ben a ma is élő, vagy legalábbis akkor mást mutatott magából/magáról. így volt ez Durayval és Csurkával is. ámbár az utóbbi zsidózott már akkor is, de ezt viccesen tette, s a "hivatalos szervek" annak is tekintették. Janics Natasa 1982-ben született. abban az évben halt meg Brezsnyev és tört ki a két hónapig tartó Falkland-szigeteki háború Anglia és Argentína között. fölavatják az ópusztaszeri emlékparkot és fölveszik országunkat az IMF-be, aláírjuk a Világbank alapokmányát is. fölavatják a Budapest Sportcsarnokot (1999-ben leég) és Olaszország nyeri a labdarúgó világbajnokságot. a mi fiaink (Nyilasi, Ebedli és társai) az első körben kiesnek, csak Salvadort bírják elverni 10 : 1-re, az Argentinoktól kikapnak 4 : 1-re és Belgiummal döntetlent játszanak, ami kevés a továbbjutáshoz. Lengyelországban az év végén fölfüggesztik a szükségállapotot, a tüntetések és sztrájkok következtében 15-en meghaltak, 10000 embert internáltak és 2822 esetben indítottak politikai eljárást. ebben az évben halt meg Adler Zsigmond, Bernáth Aurél, Havas Gertrúd (Mazsola), Ádám Jenő, Ingrid Bergman, Ungváry László, Dobozy Imre, Bartókné Pásztory Ditta, Házi Erzsébet, Arthur Rubinstein és Louis Aragon. és föloszlott az ABBA együttes. szóval ennyi minden történt 1982-ben (meg még ami). Janics Natasa szerzett magának és országunknak egy zsákra-való érmet, most 30 évesen menjen, ha menni akar. ettől nem lesz hazaáruló.

Funyi1 2012.10.22. 11:42:12

24. Hmmmm 2012. 10. 22. 11:36 ..., ELŐSZÖR JÖTT! :)) - MI szivesen fogadtuk! .... .............................................................. .., a többiben egyetértek!!

70185 2012.10.22. 12:07:22

Janics menjen ha akar,amiért eddig megdolgozott azt nem sajnálom tőle.De ha lehet,ne nyilatkozzon mert a problémákat ez okozza.Amikről beszélt,annak az ellenkezője derült ki.Mehetett volna méltósággal,és megköszöntük volna neki amit eddig tett.De a nyilatkozatai megmaradnak,és már nem lesz könnyű neki ezt megtenni.

60145 2012.10.22. 12:33:29

23. Kedves Évalajos, Veled örülök minden kommentnek, egy kivételével, amely nem az én ízlésem!

60145 2012.10.22. 12:38:20

24. Hmmmm : Köszönöm a korfestést! (Akkor Csurka fixa ideájáról sem tudtam.)

60145 2012.10.22. 12:42:38

26. hapsi : Igazad lehet. Van, aki szerint volt elég ideje megtanulni nyilatkozni, de szerintem jobban tette, hogy ez idő alatt is inkább a sporttal foglalkozott. A szövegeivel olyan pályára tévedt, amelyen a profik is gyakran eltaknyolnak.

205707 2012.10.22. 12:47:23

Atlasz! Te egyfolytában rosszul érezted magad e honban? Mert JN. nem azt modta: elromlott valami, már nem éreztem magam úhgy otthon (komfortosan?), mint az elején... A világ már csak ilyen. Addig ölelget, amíg értelmét (hasznát?) látja. Ez igaz pro és kontra. Tehát az igaz, hogy "Nati" egy zsák érmet szállított Mo. dicsőségére (s tán némileg a sajátjára is). De az is igaz: ha otthon marad, a Vajdaságban: SOHA, SEMMILYEN CSÚCSRA NEM ÉRT VOLNA FEL. (Leszámítva tán női létét). Annak egyébként én is külön örülök, hogy Nefelejts előfordult, hisz hozzám leglább oly közel áll, mint hozzád..

60145 2012.10.22. 13:11:03

30. purim : Soha nem éreztem és nem mondtam, nem írtam ilyet!

13118 2012.10.22. 13:48:43

30. purim kijelentéseket teszel, aminek igazáról se meggyőződve nem vagy, se bizonyítani nem tudod. csak egy a biztos: eljutott egy olyan pontig, hogy a magyar színekben való versenyzését befejezi. ennek pontos okát a közvélemény nem ismeri, legfeljebb csak néhány sportági bennfentes, aki Janics Natasa közvetlen közelében dolgozott/versenyzett. de még ők sem biztos, hogy valóban ismerik a távozást kiváltó igazi okot/okokat. amúgy: felkérésre magyar edző készíti föl a szerb férfi kajakos válogatottat, akik nálunk edzenek. és jöhetnének a szerb férfi pólósok is .... játszani .... mert pár évig nem lesz nyerő a magyar csapat.

Nefelejcs 2012.10.22. 15:51:58

Rosszul másoltam a szöveget, hehe, a "tudod mit?" nem kellett volna az elejére. Így olyan, mintha a posztra írtam volna, pedig nem igazán neked szól - hanem általában mondva. Ez a "kinek mit és hogy kéne" valamikor működött, szép volt, jó volt, társadalmi nyomásnak hítták. Személyesen szerettem. Mégha le is löktek a járdáról, mert cigarettáztam az utcán (úrinő létemre). Ez a társadalom már nem így működik... le kell szoknunk nekünk is a mást megváltoztatni akaró gondolatokról. Önvédelemből... Sajnos, ez lett a felfogásom újabban. Jó bekukkantani, sok kedves emberhez.

205707 2012.10.22. 15:54:03

http://sport365.hu/egyeni-sportok,kajak-kenu,egyre-kemenyebb-janics-bolgar-szinekben-versenyezhet-jovore,38512

60145 2012.10.22. 16:27:04

33. Nefelejcs : Érdekel a felfogásod, új szempontokat ad. De a pedagógiai optimizmus nem veszett ki belőlem, ezért úgy gondolom, hogy kölcsönösen hatást gyakorolhatunk egymás gondolkodására. Ez acsarkodással nem lehetséges. Te sohasem teszel ilyet, és én is megtartóztatom magam, még akkor is, ha a bicska kinyílik a zsebemben, és félkézzel hülyét tudnék csinálni egy felkészületlen ellenfélből. Ilyenkor inkább nem szólok semmit. Na, most szólj hozzá! :)

Nefelejcs 2012.10.22. 17:09:40

Inkább gombot varrok rá. :) Pedagógiai optimizmus? Szakmai betegség. :DD bocs, nem szemtelenkedék, humorizálok. Visszatérve komoly dolgokhoz: valamikor működött a megszólás, a társadalmi kontrol. Én nem tudom, mitől tűnt el, talán mikor összemosták más dolgokkal, talán mikor a szabad vélemény-nyilvánítást összekeverték az acsarkodással, a durvaságot őszinteségnek kezdték hívni. Én a magam számára választottam a homokba dugott fejet, tudod. Aztán egész megszoktam. Innen a homok alól nézve, tényleg meglepő, hogy sok-sok ember azon vitatkozzon, hogy egy másik mit és miért csinál - és a lényeg azon van, hogy JN mindösszesen egy saját életét érintő döntést hozott. Ha nem JN-nak hívnák, lenne köze akárkinek is ehhez? Ki és hogyan vállalja a felelősséget, hogy megmondja, hol lakjon, kinek dolgozzon? Meddig? Hogyan? Hát én csak ezt nem értem. A homok alá megyek vissza és ismételgetem a "semmi közöm hozzá" jól bevált formuláját, úgyis mint a sztoikusok legújabb fanja. De ti persze, azt csináltok, amit akartok - :DD - pont, mint JN.

60145 2012.10.22. 17:30:54

36. Nefelejcs: Én is csak a lényegre reagálok: mindenhez közöd van. Gyere máskor is!

12223 2012.10.22. 20:07:00

Én úgy vagyok ezzel, hogy elment, elment. Sok mindent tudnék írni, nem lenne pozitív egyik sem, annak ellenére sem, hogy a sportolói teljesítményét a messzemenőkig tisztelem. De nem írok, elment, elment és pont.

60145 2012.10.22. 20:41:53

38. Dies Lunae : Számomra a hontalanság-hazafiság témája az érdekesebb. Az egyes ember lehetőségei, erkölcsi és közösségi kötődései. A sportot messziről tisztelem.
süti beállítások módosítása