Atlasz voltam

Atlasz.

Atlasz.

Ha nem vagyunk európaiak, legyünk méltók arra, hogy azok lehessünk!

2014. május 25. - Atlasz.

Merről fúj a szél, a szellet?

Merről fúj a szél, a szellet?

Nemzeti Napfény, Magyar Eső, Magyar Nemzeti Vihar jöhet? Majd eljövend! Táltos fogantatású csillagösvényen érkező szenteltvizes álság-békesség kísérje szabadságharcunk legújabb győzedelmeit! Le a kozmopolita vörös dannymeteorokkal! S bár nyelvével még senki sem nemzett, ebben is világelső a hun-magyar nemzet! Nyelvével magyar a magyar! Vissza, ami a miénk! Vissza! Vissza! Mindent vissza! Nemzettestvér, megmutatjuk! A magyar nemzeti bácsik háromszínmicsodáját… Ahogy a keleti szomszédban Funar tobzódott talpig – magyar gőggel: bocskorig – trikolórban: kutyaház, utcai pad: minden csupa dákoromán színekben feslett. Mert három színt ismertek a világon a keleti-franciák. És mi most?!

A nemzet szóalak a bibliafordítások szövegében mást jelentéssel bír, mint például Pató Pál nemzetes úr bagót rágó ajkai közül kifröccsenve! Utóbbit a jogkülönbség választotta el a büdös paraszttól, a szegény adózó néptől, a hazátlanoktól. A szerb-szlovák eredetű Petrovics Nemzeti dala – és a törvényhozók forradalma – minden hazánk fiát jogokban egyenlővé tette. Francia import ez is, akár a szomszédban.

A hazafiság az egy államban élő szabad polgárok közösségét egyesítette a francia felvilágosodás gondolkodói számára. Értékek védelmét, a felvilágosodás eszméinek őrzését, ápolását foglalta magában. A francia nyelv és kultúra hatással volt egész Európára, a francia filozófusok érdeklődése pedig a külföld felé is irányult. Európa népei közösek az emberiség bizonyos alapelveiben – állapította meg Voltaire. Montesquieu őt megelőzően oda nyilatkozott, hogy Ha valami használna a nemzetemnek s ártana egy másiknak, nem javasolnám uralkodómnak, mert elsősorban ember vagyok s azután francia; szükségszerűen vagyok ember s véletlenül francia.

Minálunk a haza és a nemzet fogalmát 2002 óta a kormányon lévők és az ellenzékiek megkülönböztetésére használják. A mindennapi győzedelmes szabadságharcunkat többnyire Európa ellen vívjuk, attól rettegve, hogy egyszer csak győzünk. Kétszer már ránk hozták Gyógyítónak a Háborút, a Rémet Sírjukban is megátkozott gazok, tudván, hogy győzelem esetén is veszítenénk. Európában már nem a harcra buzdító Marseillaise szól, hanem az Örömóda. A korzikai zseni által elbűvölt „nagy nemzet” fiai tömeggyilkosnak tartják Napóleont, valamint bevételt hozó idegenforgalmi attrakciónak.

Európa beteg, mondják nacionalizmussal házaló neppereink. Válságjelenségekre mutogatva árulják – gyógyszer helyett – a mérgező portékájukat. Diktatúrákban, kellően centrális erőterekben nincsenek válságjelek: a nagy Szovjetunióban 1929 és 1933 között milliók haltak éhen az ukrán búzamezőkön – de bomló kapitalista-imperialista-globalista túltermelési válság – az nem volt. Pravda. Nálunk a magyar tervgazdaság eredményeit – került, amibe került – némelyek világraszólónak mondják, de világért sem adnák szavazatukat kádárista pártra. Visszarettennek a győzelemtől.

Liberális babonák is hatnak. Ámultam, amikor Friderikusz nem hitte el riportalanyának, a vezető politikussá vált, eredetileg illegális bevándorló, és emiatt kiutasított színes bőrű holland nőnek, hogy a parttalan liberalizmussal baj van, veszélyezteti Európát. Az, akit képernyő elé ültetett, megélte, megtapasztalta. Mi jó ideig csak színes tudósításként, tévében néztünk ilyesmit. Például a 2005-ös, lángoló Franciaországot:

„…bizony, ma a „valóság kérlelhetetlen csizmája” skandálja az igazságait. Évtizedeken át hallott hazugságok Franciaországról, e multikulturális, többrasszú, többvallású több-satöbbi paradicsomról. Túl sok hazugság, most pedig a szuverén valóság, amely megvilágosodik mindenki számára, s mint a helikopter reflektora világítja be ennek az oly kartéziánus* hírű országnak az őrületét. Imámok, akik „Allah akbar!” kiáltásokkal foglalják el a túlhaladott hatóságok helyét (ébresztő, Voltaire!). E hatóságokét, amelyek tárgyalni kényszerültek a „nagy testvérekkel”, valójában bandavezérekkel, akikről messziről bűzlik, hogy kábítószerrel és lopott autókkal kereskednek, s akik a prostitúción gazdagodtak meg. A politikusok, akik az eget kémlelik és záporesőkért könyörögnek, mert csak azok képesek csillapítani a „fiatalok” gyújtogató hangulatát. Eljön az is, hogy a parlamenti képviselők körmenetekkel, kiengesztelő áldozatokkal kedveskednek az esőisteneknek? S a tehetetlen gesztikulálásokat a rap okádékai kísérik, megígérve a franciáknak: „Addig b…m Franciaországot, amíg nem szeret” (idézi a L’Express).” 97-98. p.

„A politikusok, akik nem tudják, mihez kezdjenek. Az állítólag humanista hangok, amelyek kifakadnak: hogyhogy! Euró-milliárdokkat öltünk ezekbe a lakótelepekbe, és egyre több helyen lángolnak! A franciák, akik felfedezik (ideje volt!), hogy a névleg francia lakosságnak komoly része gyűlöli és – az életművészet kötelez – „sajtnak” nevezi őket, mert fehérek, valamennyire keresztények, feltételezéseik szerint gazdagok. Gyűlölik őket, mert úgy érzik, meggyengültek, önazonosságukban elbizonytalanodtak, hajlamosak a folytonos önostorozásra. Gyűlölik köztársaságukat, kifütyülik nemzeti himnuszukat. Elutasítják a laikus államot, amelyet a francia nemzet ádáz küzdelmek árán vívott ki. Kigúnyolják a franciákat, hisz nemde komikus azokat fogadni be a hazájukba, táplálni és lakáshoz juttatni, orvosilag ellátni, akik gyűlölik és megvetik őket?

Franciaországot gyűlölik, mert a franciák hagyták kiüresedi, egyszerű letelepedési hellyé – a globalizált Eurázsia egy kis darabjává – alakulni. Akik iskolákat gyújtanak fel, mit tanulhattak tanáraiktól a franciaság szépségéről, erejéről és gazdagságáról?” 98-99. p.

„Ha nem vagytok franciák, legyetek méltók arra, hogy azok lehessetek. Így kellene szólni – Corneille-t parafrazeálva – ehhez a fiatalsághoz, hogy kiszakítsuk az ideológiák, a segélyen élés, a maffiák, az integrista toborzók és ama kegyes képek fogságából, amelyek az életben sikeres ’kis beurökről’* és ’készséges blackekről’ festettek.

Világos nyelv kell, részrehajlás nélkül, cenzúra nélkül, a hivatásos „antirasszisták” által működtetett gondolat- (és hátsógondolat-) rendőrség nélkül.

Igen, világos szavak, amelyek elmondják, hogy Franciaországban csak egy közösség lehet: a nemzet közössége. Amely valamennyiünket eredetre és fajra való tekintet nélkül egyesít.”103. p.

„Szólni kellene a híres pozitív diszkriminációról, erről a veszélyes elképzelésről, amely infantilizálja, lealacsonyítja a „diszkrimináltat.

Beszélni az egyén felelősségéről, amelyről oly könnyű megfeledkezni a „francia szociális modellben” – hisz ez a gondoskodó állam által kiutalt „barakán”* alapul.

Elmagyarázni, hogy e modell halott, mert hatástalan voltában a spekulatív kapitalizmus legrosszabb oldalait az etatista szocializmus legrosszabb fogyatékosságaival egyesíti: természetellenes házasság a fenti közgazdasági gazemberség és a lenti korporatista, bürokrata mozdulatlanság között.” 104-105. p,

(Makine: Lehet-e még szeretni Franciaországot? Bp. 2007., 109 p.)

Igen, szólni kell arról, hogy vannak válságjelek. De nem szabadságjogok, a nemzet eszméje és az európai szellem elválasztása szándékával kell ezeket felhánytorgatni, hanem éppen ezeknek az eszméknek az együttes érvényesítésével kell a válságot leküzdeni.

Önmutogató liberális doktrinerségben tobzódni, ötletről ötletre licitálni, falkában lehurrogni azt, akinek nincs egy(en) véleménye – ez bizony oda vezet, ahol most vagyunk, tisztelt liberális barátaim.

Ott, ahonnan az egy szem liberális önjelölt tömegtámogatás és teljesítmény nélkül képes volt listára kerülni! A nem kompromittálódott Szabó Timea elé, aki megvívta a választási harcot, részt vett tüntetéseken, gyűléseken, vitákon! Fodor Gábor a szabadság és egyenlőség jegyében, emancipáltan, minden érdem de nem alkuvás nélkül a régi vesztesek jóvoltából – képes volt mandátumhoz jutni. Mindez még jóra válhat, hiszen liberális szellentésből is keletkezhet (lásd pillangó hatás!) Magyar Nemzeti Vihar.

A liberalizmus válságát nálunk sem lehet a liberális eszméket tagadó gyakorlattal meghaladni. Ahogyan – Makine szerint – a francia beteg, úgy a magyar is az emberi és nemzeti értékeket számba vevő racionális gyógymóddal kezelhető.



* Descartes követő, racionális gondolkodású

* arabokról

* Baraka: szufi-arab kifejezés, jelentése áldás, szerencse.

A bejegyzés trackback címe:

https://atlaszblog.blog.hu/api/trackback/id/tr458265298

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

337230 2014.05.25. 13:24:20

A liberalizmus megbukott, ez a lényeg. Nagy változások küszöbén állunk.

178873 2014.05.25. 13:44:31

+++++ Makine-nak eddig csak a regényeit ismertem.

60145 2014.05.25. 13:52:57

1. Nem szeretnék átesni ezen a küszöbön.

60145 2014.05.25. 13:54:07

2. solide : Köszönöm! Előbb magam is azokkal találkoztam.

301782 2014.05.25. 14:09:37

A "parttalan liberalizmus", valamint az antiliberalizmus között valahol helyet kell foglalnia, ha szétverték, hát ki kell hogy alakuljon az arányokat ismerő liberalizmus. Talán a legfontosabb - bármely eszmerendszer beazonosításához, szükségességének felismeréséhez - a megfelelő önértékelés, önismeret, ezzel együtt a másképpen gondolkodó elfogadása, a nyíltság vállalása az elfojtás, vagy ne adj' Isten egy létező igény vérbe fojtása helyett. Gondolok itt az 1-ben megfogalmazott durva véleményre.

60145 2014.05.25. 14:34:20

5. Valika: Én is úgy vélem, hogy a liberalizmus, ha nem vallási dogmaként kezelik, képes megújulni. Ahogy írod: a helyes önértékelés, a tolerancia fontos értékek!

13118 2014.05.25. 15:52:20

a büntetés végrehajtási intézetekben befejeződött a szavazás: az arra jogosultak (5330 fő) közül 15 % élt a lehetőséggel.

60145 2014.05.25. 16:15:36

7. Hmmmm : Laktanyában szavaztam először: elvileg önként. Most a kaptár is szabadabb.

60145 2014.05.25. 18:07:04

9. little :)

283005 2014.05.25. 19:18:57

Üdv Valószínüleg ez volt az utolsó uniós választás ebben a formában Meg kell nézni a részvételi adatokat szerte európába Szlovákiába valami 13 százalék Valahol olvastam hogy Horvátoknál meg még 10 se ? Miféle legitimitása van egy ilyen választásnak Na persze nem véletlenül ilyen alacsony a részvétel A nép azért nem hülye ám Pontossan tudja hogy az EP-ben a kutya fasza nem dőlik el Egy semmire való intézmény ,kádrtemető , partalan teljesen értelmetlen viták helyszíne

283005 2014.05.25. 19:26:30

Már most ilyen alacsony részvétel is ezt hozza : "A szélsőbal és a szélsőjobb is jó eredményt ért el a görögöknél" http://hvg.hu/vilag/20140525_A_szelsobal_es_a_szelsojobb_is_jo_eredmen#utm_source=hirlista&utm_medium=aggregator&utm_campaign=hvg

283005 2014.05.25. 19:28:27

Meg ezt : "A német neonácik is küldhetnek képviselőt az EP-be" http://hvg.hu/vilag/20140525_A_nemet_neonacik_is_kuldhetnek_kepviselot#utm_source=hirlista&utm_medium=aggregator&utm_campaign=hvg Még alacsonyabb részvétel meg majd azt hozza hogy tele lesz az EP kommunistával meg nácival

60145 2014.05.25. 19:34:55

11. kimitakevolt : Tiszteletem! A nép valószínűleg rosszul tudja, ha így tudja, még akkor is, ha az EP nem azonos a Bizottsággal. Az EU hosszú idő alatt tárgyalásokkal, egyeztetésekkel alakult ki úgy, hogy mi a készbe beleülhessünk. Ha semmi másra nem volna jó, mint a béke fenntartására azon a földrészen, ahonnan két világháború elindult, már van értelme! A bolhacirkusznak nincsen: az EU-ból ki lehet lépni akár jobbra, akár balra.

264141 2014.05.25. 22:21:24

14. Re;; Atlasz Valóban, ha másra nem jó, de némi, nemzetek közötti békét biztosít, bár a boszniai és koszovói háborúban semmire nem mentek amerikai beavatkozás nélkül. De az sem a végkifejlet, hanem egy ciprusi állapot. Svájcon kívül senki sem teheti meg, hogy fricskázza az európai uniót. Sok nemzet, eltérő értékek és érdekek, keleten nem túl mély szimpátia a szomszédok iránt, kevés együttműködés társadalmi szinten, nyugaton felosztott és kooperatív gazdasági érdekekkel. Milyen érdekes, hogy az egykori Marshall segély, de rögtön a háború után azonos érdekekre formálta a hónapokkal azelőtt szemben álló társadalmakat. Ma nem jutnának vele hasonló eredményre. Persze, ha valaki azt érzi, hogy nem vittünk be semmit, emiatt éretlen is volt rá az ország, s gyenge volt az erkölcsi háttér, annak azt is el kell tudni ismernie, hogy a háború utáni 45 év hamis képet adott a múltról, az akkori jelenről, hiányzott a társadalmi folyamat. Egy szükségszerű társadalmi, politikailag érett, vezető demokrata réteg, ami a tisztes átalakuláshoz megadta volna a morális hátteret.

quodlibet alias magyarapa 2014.05.25. 23:48:26

Hasonlóan gondolkozunk. Korábban gondolkoztam én is arról, hogy bírálók a magyar liberalizmus némely közhelyét, de azok után, hogy némely kriptofasiszták szitokszóként használják, letettem róla

60145 2014.05.26. 06:29:33

15. Bundi-Bandi : Bosznia és Koszóvó, Szerbia nem volt az EU tagja. Törökország sem Ciprus felosztása idején, sőt: talán a görögök sem. Európa valóban sokféle, így kell helytállnia a két másik gazdasági versenytársával szemben. A Marshall-segély mellett azért a közös, Nagy Károlyig vezető múlt is segített az alapító országok társadalmának! Nekünk pedig, ahogy írod, 40 év kimaradt a polgárosodási folyamatból! Úgy tűnik, az a fajta érett, demokrata réteg sem áll rendelkezésre, amelyről írsz.

60145 2014.05.26. 06:34:21

16. quodlibet alias magyarapa: Ha egyre gondolunk, és ez valószínű, az ostromlott váron belül nincs helye megosztottságnak. De ez mégis csapda! Ahhoz vezet, ami a nagypolitikában történt. Nekem nem mindennapi olvasmányom Bibó, de politikusainknak minden nap elő kéne venni!

Valika 2014.05.26. 07:00:47

Jó reggelt :) Hát végignéztem a tévében a választási közvetítést. Az alacsony részvétel mellett érdekes volt látni a tendenciát. Akinek őszinte tisztelettel gratulálni tudok az a DK. További mérlegelés helyett/mellett: őszinte tisztelettel gratulálok Gyurcsány Ferencnek és mindazoknak, akik eddig is bíztak bennük. Ez szép teljesítmény volt, nagy-nagy elismerés illeti őket. A régről már megszokott karakter gyilkolászás, sárba taposási technikák és csapdaállítások mellett képesek voltak ezt a - ismerjük el - fényes eredményt elérni. El kellett ide jutni és ez még csak a kezdet. A többiekről nem sok jó véleményem van. üdvözlettel Valika

60145 2014.05.26. 07:43:13

19. Valika: Én nem néztem végig, és őszinte tiszteletet sem érzek. Elismerem a sikerét, a karizmáját. Legyen szebb napunk!

12635 2014.05.26. 09:25:00

Atlasz, nehéz kérdés, amit feszegetsz, de megoldható, és nem is olyan bonyolult, úgy vagyok magyar, hogy közben európai, ez azt hiszem nem gond, akár csak ha a térképre gondolok, aztán úgy vagyok liberális, hogy léteznek számomra határok, azaz bármit nem lehet a liberalizmus és a demokrácia nevében sem, ez már nehezebb, habitus és tisztesség kérdése, de megoldható, magánemberként persze...és azért olykor gondolkodni is érdemes...(nehogy félreértsd, nem kritika, főleg nem feléd) jó az írás, gondolatébresztő...

60145 2014.05.26. 09:40:51

21. gordius53 : Örülök a figyelmednek és a kommentednek! Nehéz megfogalmazni, hogy hol vannak az általad említett határok az én ízlésem szerint. Annyira taszít a jobboldali demagógia, hogy nem szeretném, ha összetévesztenének velük. Azonban nem csak itt a Nolblogon, hanem más fórumokon is működnek falka-automatizmusok, egyenvélemény-normák, mintha a belső vitákon múlna: elvesztünk-e egy háborút. Egy példa: Jelenits István kiváló paptanár a saját szempontjai szerint nyilatkozott (elutasítóan) az emlékmű-szörnyetegről. Egy liberális barátom rögtön kifogásolta, hogy ezt meg azt kihagyta, azaz nem ugyanazt vallja, amit ő. Hát ez nem az én ízlésem.

205707 2014.05.26. 15:23:21

Véletlenül ide estem, bár ez a délutánom, nem az estem, s csak lestem... Sok ez nekem cimbora. Sokk ez Lacim, borra!

60145 2014.05.26. 16:51:50

23. purim : kedves cim bora, van benne igazság! Fusson, akinek nincs bora!

12635 2014.05.26. 18:57:28

Atlasz, sosem voltam megrögzött falka-tag, és nem is leszek, mindig van önálló véleményem, direkt erre neveltek, a határok? általában egyéniek, részemről biztos, (tudnék példát mondani, de azzal kapcsolatban már kaptam hideget, meleget régen...egyébként hasonló az általad felhozotthoz, csak más téma) nem kell mindig mindenkivel és mindenről azonos véleményen lenni, egy jó közösségen belül is lehetnek nüansznyi, de ki nek - kinek fontos véleménykülönbségek...ezért vagyunk egyéniségek...

60145 2014.05.26. 19:34:43

25. gordius53 : Egyetértek!

291070 2014.05.26. 19:48:10

atlasz, átvenném e cikket a KMH-ra. engedély?

60145 2014.05.26. 19:58:02

27. keleti bölcs : Rendben! De a szerzőgárdában ne tüntess fel, csak a cikk alatt.

291070 2014.05.26. 20:06:27

köszönöm, de mint atlasz, vagy mint polgár benő?

60145 2014.05.26. 20:28:24

29. keleti bölcs : Atlasz vagyok ;)

60145 2014.05.26. 20:29:03

30. marja :)

291070 2014.05.26. 20:48:45

jóvanna...gondútam, meg akarsz dicsőülni a nemzetközi médiában :-)

60145 2014.05.26. 20:53:55

33. keleti bölcs : Nem vagyok én akaratos :)

60145 2014.08.11. 19:35:27

Egy napi hír, úgy is, mint kései adalék a liberalizmus értékeit kihasználó fanatizmusról: http://www.atv.hu/kulfold/20140811-kurd-tuntetoket-tamadtak-meg-berlinben (Sajnos, nincs fent blogom, így az sem látja, aki nem volna rá vak!

60145 2015.10.04. 14:59:54

http://index.hu/kulfold/2015/09/28/kemenyen_kiosztotta_a_menekulteket_egy_nemet_kepviselono/
süti beállítások módosítása