Atlasz voltam

Atlasz.

Atlasz.

Fegyvernek látszó tárggyal

2015. április 26. - Atlasz.

elkövetett fenyegetés - ennyit megér...

elkövetett fenyegetés - ennyit megér...

Forrás: prodata.huKiss Jóska osztályában, hatodik első félévében történt. A sötétbe hajló délutáni tanítás végén Cuki hatást fokozó drámai felvezetés után szabott ki büntetést egyik társunkra. Vaszi gázálarcba rejtőzve hozta rá a frászt valamelyik hazafelé tartó alsós napközisre. Az eredmény kielégíthette a tettest, mert többször ismételt, az áldozat fosott, rettegett hazamenni.

Egy hétig nem szólhattunk Vaszihoz, sem órán, sem szünetben, sem vécében. Sehol az iskolában. Vita nem volt. A fiúiskola és a fiú osztály így működött.

Az ítéletet a magam részéről végrehajtottam. Nem esett nehezemre. Vaszival nem szimpatizáltam. Barátja, Mócsing szemtől szemben támadt, nem álarcosan. Palcsi, aki kötődött kettejükhöz, a világ legszelídebb embere maradt máig. De szeretett fügét mutatni az utasításnak, ahogy nekem is, amikor ügyeletesi beosztásba rotálódtam, s csak röhögött rajtam, hogy a barátság, vagy a szabálytudat szerint döntök-e a csínyjeiről. Ő a tiltás dacára szóba állhatott Vaszival.

Ma már vitatható, hogy a fenyegetéssel megvalósult lelki terrorcselekményt meg kell-e torolni. Vajon meg kell-e védeni a gyanútlan védtelent a rémülettől, amelynek nem otthon és nem az iskolában, hanem közterületen válik áldozatává. Vajon melyik oldalra állunk: az erősebbek szabadságáéra, vagy a gyengébbeket védő szeparálóéra?

Mert igen súlyos dolog az elkövetőt kiközösítéssel büntetni. Nem szólni hozzá, tudomást sem venni róla abban a társas mezőben, amelyben személyiségként egzisztál. Ha nincs egy Palcsi-féle kinyújtott kéz, akkor az elszigetelődés a felnőttre is megsemmisítő hatást gyakorol. Szabad-e érvényesíteni kollektív módon a normát azzal szemben, aki megsérti azt, aki felmorzsolja a társas együttlétet?

Szeged, Takaréktár utcaHugyos-szaros utcáinkon egyre kevesebb a kutyakaki. Amit az ember a gyönyörű főtértől pár tucat méterre egy lépcsőn (!) talál papír zsebkendőstől, az bizony nem ebtől való.

De ebtől való az a rend, amelyben pitbull fazonú kutyák sétálnak gázálarc és szájkosár nélkül büszke és öntudatos gazdikkal a póráz másik végén. Ők tudják, hogy nem bánt. Ők tudják, hogy csak akkor támad, ha… s ők tudják és lesik, hogy majd’ beszarsz, ha rettentő állkapcsai fölött a fegyvernek látszó tárgy vizenyős, rózsaszín keretes kifejezéstelen szemébe nézel . A gazdi okos, erős, hatalmas, és ő az, aki megítéli, hogy a vele lelkileg harmonizáló eb közterületen szájkosár nélkül jöhet-e veled szemben, vagy nem.

Forrás: www.batterypark.tvManapság fontos dolog a gazdi finom lelke és szabadsága, s ezért csak fásultan bólogatok, amikor a saját összemart gyerekéről, vagy a szomszédjáéról ír az újság – Istenem, a gazdi is ember, egyszer tévedhet! – Ó hogyne.

Ennyit megér.

A bejegyzés trackback címe:

https://atlaszblog.blog.hu/api/trackback/id/tr768265378

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

78126 2015.04.26. 22:14:34

Elsőre: A legyek ura Kinek az ötlete volt Vaszi kiközösítése?

60145 2015.04.26. 22:19:28

1. Anemone: Cukié volt az ötlet, a döntés.

78126 2015.04.26. 23:17:17

Elnézést, nem látok a szememtől. Folyt. holnap. Érdekes téma.

328387 2015.04.27. 06:25:37

Kedves Atlasz! Néha, ritkán egészen megzavar pár szóval is. Most is mégegyszer el kellett olvasnom még egyszer az elejét, mert az "egyik társunkra" miatt azt hittem, Ön is kisiskolás volt ekkor. Szerintem a kiközösítés helytelen, és nem tudom, tanári utasításra a helytelenebb, vagy ha egy közösség maga határozza el. Főleg hogy a vétkes nem is a kiközösítők ellen vétett. De ha jól értem, ekkor még fiatal kezdő tanár volt, és akkor még azt hiszem a tanárok is még tanulják a pedagógiát. De ha nem, akkor sem isten a tanár, hogy sosem tévedhessen. Főleg ha gyorsan kell döntenie, és a tévedésnek sincsenek súlyosabb következményei. Azt én se értem, hogy miért lehet ilyen fenevadakat tartani akárcsak otthon is. És miért nem lép fel velük szemben a rendőrség vagy más hatóságok. Ez éppolyan közveszélyokozás mintha valaki csőbombával sétálgatna az utcán és azzal nyugtatgatná a szembejövőket, hogy csak ékszerként viseli, és nem áll szándékában fel is robbantani. Főleg hogy ezekkel a fajtákkal már sok baleset volt, és éppen amikor a gazdáik a tévében akarták bemutatni, hogy milyen engedelmesek, akkor vadultak úgy be, hogy látszott hogy kezelhetetlenek és megfékezhetetlenek. Még jó hogy a saját gazdáikra nem támadtak rá ott a tévé studióban.

60145 2015.04.27. 07:07:21

4. ZorróAszter : Sajnálom, ha félreérthető voltam. Cuki, a tanárunk szabta ki a büntetést (osztály)társunkra. A kiközösítést egy hétre. Magam sem tudom, hogy helyes volt-e....

178873 2015.04.27. 08:40:05

A kiközösítés azt hiszem valahol a sor legvégén kullog a szóba jöhető reakciók között. Ugyanakkor azt a tényt én figyelembe venném, hogy csupán korlátozott idejű volt, mi több, mai szemmel nézve elég minimális idejű. Feltételezem - persze az összes szereplő és körülmény ismeretének hiányában ez még feltételezésnek is csak gyenge alapokon áll meg - ennek a büntetésnek a büntetést kiszabó szerint inkább figyelmeztető jellege kellett, hogy legyen, illetve másik eshetőség, hogy a nem nyilvános kapcsolati rendszerébe az osztálynak próbált meg kívülről belepiszkálni a tanár.

60145 2015.04.27. 09:15:55

6. solide : Ma már hasonlóképpen vélekedem, és magam sem értem az akkori, soha máskor elő nem fordult büntetést. Osztályfőnökünk nem szerette az adminisztratív büntetéseket. Tőle mindent elfogadtunk, 12-13 évesen talán még azt is tudomásul vettük volna, ha egy barátot büntetett volna így. Embere válogatja, kinél hol húzódik a parancskövetés határa. Ami a belső kapcsolati rendszert illeti, Vaszi később sem játszott semmilyen emlékezetes szerepet az osztályban, se pozitívat, se negatívat. Érdekes lett volna megfigyelni, hogyan valósult meg a hozzá való viszony az alatt az egy hét alatt. De ez utólag sem sem került szóba Kiss Jóskával...

169889 2015.04.27. 09:34:57

Érdekes felvetés, sohasem voltam híve és sohasem alkalmaztam a kiközösítést, talán nem is volt rá szükségem. Mostanában viszont sok furcsa dolgot tapasztalok, és már nem nagyon hat a rosszalló, megvető pillantás, nem hat, mert akinek szól az még csak nem is érti. Mit kezdhet ilyenkor az ember, hogyan reagáljon a társadalom? Sodródjon védtelenül, vagy próbáljon meg védekezni? Ha védekezik hogyan? Itt elméletileg működhetne a pillanatnyi kollektív kiközösítés, de ahhoz kéne kollektív tudat és általánosan elfogadott és betartott etika is, szóval nem könnyű, nagyon nem!

60145 2015.04.27. 10:00:09

8. Lancelot : Ilyesmire, hatékony szankciókra gondoltam a bejegyzés (látszólag) másik témájával kapcsolatban. A személyes veszélyeztetés miatt csak közösségi elutasítás jöhet szóba. No de mi van, ha az nem jön? Nem akar jönni?

320591 2015.04.27. 11:33:49

Akit a belső kontrollja nem tart vissza attól, hogy egy kisebbet gázálarcban riogasson, s ez okozzon neki örömet, arra a kiközösítés éppen úgy hat, mint a sarokba szorított vadállatra, újra és újra támad, megmarja még a felé nyújtott kezet is. Solide-dal értek egyet a tanár az osztálynak akart bepiszkálni, mert aki normális értékrenddel bír és érzékeny is ettől riad meg legjobban, mert tudja, hogy egy ilyen büntetéstől ő úgy hanyat dobná magát, hogy többet abban a közösségben fel sem állna... Jó, hogy ti sérülés nélkül túléltétek! :(((((

60145 2015.04.27. 12:57:00

10. marja :)

60145 2015.04.27. 13:00:26

11. Quick : Igen, ez valószínű. Ám a belső kontroll nem velünk születik: kívülről kerül be. Ami a tanárt illeti: nem találkoztam olyannal, aki valamilyen szinten ne szerette volna. Épp ezért különös az eset. De én is azt gondolom, hogy nem improvizált.

13118 2015.04.27. 16:24:36

eddig vártam, mely irányba fejlődik a téma. mármint a kiközösítés, mint pedagógiai büntetési eszköz. hm. elég bonyolult és szövevényes egy-egy kiközösítés. itt egyszerűnek tűnő esetről van szó: egy idősebb gyerek rendszeresen riogat nála kisebbet. emiatt a tanár felszólítja az osztálytársait, hogy a riogatót egy rövid időre közösítsék ki maguk közül. a kiközösítés működik a mai napig felnőttek és gyerekek között egyaránt. egy ilyen kiközösítésbe régen bele is lehetett halni, gondoljunk az egyházi kiközösítésre, amikor emiatt egy egész falu lakossága fordult el egy ilyen kiközösítettől. szerencsés esetben elköltözött az ország túlsó felébe. (ma már ez sem segítene, a fészbuk utolérné) emlékeim szerint gyerekkoromban nem érzékeltem semmilyen kiközösítést. talán, mert ahová és akikhez csapódtam, ott nem tapasztaltam. nem gondoltam kiközösítésnek azt a szituációt sem, amikor a városligetben a focizáshoz csapattagokat választottunk. ma gondolom azért, mert vagy az egyik csapatba én válogattam, vagy az elején engem rögtön beválasztottak. és nem láttam, nem érzékeltem a kimaradottak szívfájdalmát, hogy ők nem rúghattak bele a bőrfociba. persze a felelevenített eseten lehet vitázni, hogy a tanár jól tette-nem tette jól a beavatkozást, de ezt lehet úgy is értékelni, hogy az életre készítette föl a gyerekeket. mert ma is megy ez a kiközösítés-kirekesztés, méghozzá nagyüzemi módon. cigány-zsidó-ballibsi-megélhetési bevándorló-munkanélküli-hajléktalan-szegény-gazdag-bankok a hibásak-elnyom az EU-két hét múlva rend lesz-stb. most az adu. szóval a kiközösítés többről szól, mint egy lépcsőre szarás, vagy egy kutya sétáltatás szájkosár nélkül. úgy tűnik, nem ez a kettő ma a legriasztóbb. de ez csak az én egyéni szemüvegemen keresztül látszik így. :))

60145 2015.04.27. 18:26:42

14. Hmmmm : Talán azért nincs vita, mert úgy látszik: a két téma kapcsolata csak nálam létezik. Egyfelől van egy társaslélektani hatás az egyénre, másfelől a közösség védekezése az ártalommal szemben. A pregnáns személyiséget (a gyerekek sem) közösítik ki: ő működteti a közösséget, ha ő nincs, akkor az bomlik. Itt a nolblogon is végbement bomlás, amikor vezéregyéniségek távoztak, vagy visszavonultak. A sokak által irigyen falkának titulált társas mag megszűnt. Az ismertetett tanári intézkedést nem tudom teljesen a helyére tenni. Talán épp akkor győzte meg őt valaki, hogy efféle lehetőséggel is élhet. Palcsival a napokban találkoztam, Vaszival azóta sem. Az általad említett kiközösítések helyett inkább a börtönre gondolok: az állam oda helyezi azokat, akikről lemondott, akik a közösségben már nem szabályozhatók, hozzá az állam, vagyis a közakarat előírásaihoz nem alkalmaznak. A pitbullos szabályszegőkkel szemben alkalmas jogszabály és pénzbírság kellene. A szaros-hugyos utcákat viszont nem bírsággal, hanem közegészségügyi beruházásokkal kellene megszüntetni. A spontán elzárkózás, majd a kiközösítés nem ugyanaz, mint a közakaratot képviselni hívatott szerveké. Amikor itt a nolblogon kerülnek valakit egyénenként, az ízlés dolga. Ha néhányan összebeszélnek ellene, akkor az már egy kis közösségi elkülönülése tőle. Ha pedig egységfrontban követelik a Szerkitől az illető kitiltását, és ő megteszi, az közelíti az általad említett példákat. Az emberszar és a harcickutya az utcán apropó volt: a valóság része Szegeden.

13118 2015.04.27. 19:19:59

15. Atlasz (szerkesztő) óóó, ilyen kis közösségi kirekesztősdit lehet látni mindenhol. :)) van ilyen a munkahelyeken is, főleg az irodai alkalmazottak körében. ennek randább változata az, amikor belevigyorognak az ember képébe, miközben a hátába vágják a baltát. a börtön az más, oda a törvényszegők kerülnek. persze lehet figyelmetlenség miatt is börtönbe kerülni, ha nem is a legsúlyosabb fokozatúba. ilyenek a halálos kimenetelű közlekedési balesetek okozóinak egy része. a szabályszegő kutyatartók megfékezésére meg van jogszabály és büntetés is. csak néhány fajta sétáltatható szájkosár nélkül, közülük egyik ilyen a magyar vizsla. ami meg a pit bull terriereket illeti, semmivel nem veszélyesebbek, mint bármelyik más őrző-védő, mint mondjuk a bulldog, a dobermann, a kaukázusi juhász, vagy a rottweiler. bullterriereket (pit és staffordshire) a vágóhidaknál a bikák megfékezésére tenyésztették ki. ezért jellemzője a robusztus csupa-izom nem nagy test, és sohasem adják meg magukat. ez utóbbi tulajdonságának a többi "séta kutya" eshet áldozatul, mert egymással találkozva a nagyobb testű kutya szeretné a pit bullal is lerendezni a vezéri elsőségét. de ez a kutya nem tudja, hogy a pit bullnak egy bika se nagy, ezért mindig a támadó kutya húzza vele szemben a rövidebbet. amúgy a pit bullok nagyon emberszeretők, ragaszkodnak a gazdájukhoz, és imádják a gyerekeket. http://www.raptor.eoldal.hu/img/picture/21/princess.jpg ja: anno a magyar vizslám a vele egyidős amerikai staffordshire bullterrierrel sétált és játszottak együtt.

60145 2015.04.27. 19:36:12

16. Hmmmm : Igen, a közösséghez tartozás és a kiválás az emberi lét része. A törvény/rendelet/szabály - a belinkelt cikk szerint megengedi a szájkosár nélküli sétáltatást, (a fekete ruhás masírozók sem öltek még meg senkit). Esetleg kötelezni kellene mindenkit, hogy ezernyi kutyafajta közül ismerje fel, amelyiktől bátran retteghet, de az mégsem marja meg akkor sem, ha szájkosár nélkül sétál. Illusztrálni lehetne a képzett kutyatartók halálra marcangolt gyerekeinek fotóival. Megér ennyit a kutyatartók lelki békéje, joga és szabadsága.... Megéri a félelemkeltést.

13118 2015.04.27. 20:30:17

17. Atlasz : oké, igaz, változott a jogszabály (most néztem utána), minden kutya sétáltatható szájkosár nélkül, kivéve azokat, amiket a hatóság egyedileg veszélyessé nyilvánított. (ehhez az eljáráshoz viszont az kell, hogy emberrel szemben agresszívan lépjen föl a kutya) sajnos nem tudok megoldó választ adni, mert közel 30 éve tartok kutyát. a magyar vizslával sokat sétáltam, kirándultam, és bizony néha "ok nélkül" támadtak volna rá nálánál testesebb kutyák, de mindegyiket sikerült elzavarnom. bennem nincs félsz a kutyákkal szemben, és tanácsot se tudok adni. sorry.

60145 2015.04.27. 20:47:07

18. Hmmmm: Szeretem a kutyákat! A félelemkeltést nem.

13118 2015.04.27. 21:01:35

Atlasz : jelzem, hogy írásodban a "rend" szóra kattintva, ami a "kutyatartás szabályairól" szólna, "Object not found! és "Error 404" üzenet jelenik meg. (ezért írtam: hogy most néztem utána)

60145 2015.04.27. 22:24:22

20. Hmmmm : Köszönöm!

60145 2015.04.28. 09:56:27

20. Hmmmm: Nem ugyanaz, de némi pótlás: http://www.origo.hu/jog/lakossagi/20130304-nem-is-gondolnank-milyen-sok-torveny-vonatkozik-a-kutyatartasra.html Az eszmecsere következtében most másképp, bár alig hosszabban írnám meg a fentieket. Jobban kiélezném a "fegyvernek látszó tárgy"' kifejezésre, legyen az állat vagy ember(sereg). Persze van különbség, amit érintettem is: a fekete ruhában masírozó újnácik még nem öltek meg senkit, a gazdik lelki kiegészítői azonban már öltek és csonkítottak. A véleményem nem változott: az állati vagy emberi szart a közhatalomnak a dolga távol tartani tőlünk!.
süti beállítások módosítása