Atlasz voltam

Atlasz.

Atlasz.

Élt tizennyolc évet

2011. március 08. - Atlasz.

Gizike könyvesboltja

Ligeti: A tudás fájaA Sík Sándor könyvesbolt városképi jelentőségű intézményként beleillett a környezetébe. Sré vizavi a Fogadalmi templom, szemben vele a Somogyi-könyvtár, mellette az MTA Szegedi Akadémiai Bizottsága épülete, udvarán a bringás Einstein, lépcsőházában Ligetitől A tudás fája.

Bibliofil ember még akkor is megállt a kirakat előtt, ha könyvtárba menet már megnézte egyszer, mert a kirakatot nem látványként, hanem tematikusan megalkották!

Oskola utca Sík Sándor könyvesbolt

Kívül az egyedi cégér alatt hirdetmények csalogattak más helyszínekre is.

Író-olvasó találkozó 201. június 8-án.

A vendégek közt 2001 júniusában Wahl György tanár, Vincze Gábor könyvtáros, dr. Bezdán Sándor főiskolai docens, Mihály Illés idegenvezető, dr. Sipos József egyetemi docens, kezében a friss, Tianonról szóló könyvvel.

Tudósok Gizike boltjában 2008-ban

2009: A magyar jobboldali hagyomány... - Bemutatta: Romsics Ignác akadémikus

Gizike boltját mindenki ismerte. A legjobb könyvválasztékról. A különleges folyóiratokról. A Szegedi Tudományegyetem is megérdemelt volna belőle egy duplikátumot. Akkor, az ottani forgalommal talán kaphatott volna esélyt a túlélésre az anyabolt is. De nem kapott. Ilyen az üzlet – ilyen a boksz! Ami megmaradt, annak - Gizike szaktudásával együtt - a Móra Ferenc Múzeum, a sokablakos ház adott menedéket.

A Somogyi és az Oskola utca sarkán 1992 nyaráig az Éva presszó fogadta a betérőket. Templomból jövet is, a turáni átok értelmében. Aztán eltelt tizennyolc esztendő, s a város kultúrájának részévé lett helyiség 2010 végén a kigazdálkodhatatlan költségek terhétől rongyos bolttá változott. Mondhatta volna szebben, kislovag – de nincs mit szépíteni rajta: a nagyváros legjobb könyvkínálata, magas színvonalú író-olvasó találkozók otthona, szakmaszerető és tudó könyvesek vezérhajója süllyedt el a Tisza partján.

A papír, a könyv rongyból készül, s persze "Országok rongya! könyvtár a neved,"

Szegeden a könyvesbolt ronggyá lett. Turáni átok? Török átok? Nem: a való.

– Használt ruhát tessék! Ne csak a kirakatot nézegessék! –

Használt ruhák boltja 2011.


A bejegyzés trackback címe:

https://atlaszblog.blog.hu/api/trackback/id/tr828265112

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

178873 2011.03.09. 06:57:41

Kedves Atlasz! Rosszul emlékszem, hogy - ha jól számolom - két saroknyira, a Somogyi és a Kárász sarkán ugyancsak könyvesbolt állt egykoron? Holott Szeged egyetemi város - de tapasztalatból tudom, a diákok már mindent az interneten akarnak elolvasni. Sajnálom, a változást! (Végül, hangsúlyosan zárójelben: Neharagudj, Cyrano a szívem csücske, nincs is!)

60145 2011.03.09. 07:47:47

1. Kedves Solide: Valóban volt, a legforgalmasabb helyen egy nagyon jó könyvesbolt, emeletén idegen nyelvű könyvekkel. Érdekes, jóval korábban az is vendéglátó helyként működött, állítólag József Attila a Horger-ügy után meglátogatta. A idézet az én fülemnek is gyanús volt, nem fogom rá, hogy kivitelezése tartalmi idézetre utal. Köszönöm, és azonnal javítom! Mondhatta(m) volna szebben IS!

163107 2011.03.09. 09:11:33

Ez szomorú! Ámbár az is szomorú volt, amikor az Éva megszűnt, jó kis helye volt az az egyetemi ifjúságnak - persze könyvesboltok ellen sohasem volt kifogásom. Hát most rongyosbolt lett - az se tart sokáig, mert abból is túlkínálat van a városban.

60145 2011.03.09. 10:52:15

3. Osszián: Igazad lehet, bár az Éva sohasem vált a Béke tanszékhez vagy a Gödörhöz, Sárkányhoz hasonló emblematikus hellyé. A Solide által említett boltot is nagy könyves vezette, a még társbérletben létező antikváriumot szintén. (Monostori László: Szeged könyvkereskedése és könyvterjesztése, 1835–1998. Szeged, 1999. Bába és Társai Kft., 418 l.)

110481 2011.03.09. 15:43:15

Szomorú ez, de nem az az alapgond, hogy bezár egy könyvsebolt, hanam az a fő kérdés, hogy miért? A köny ugyanis relaitive nem lett drágább. Mikor dolgozni kezdtem egyhavi netto fizetésből 40 kötetet lehetett venni, ma 60-at. A kinálat bizony megváltozott. As zemét régen a Moldova (a szociológiák esetén igaztalanul) volt, ma szinte a kinálat fele mélyen alatta van. Régen, ha valakinek "kulturszomja" volt, kezébe vett egy könyvet, esetleg elment moziba, a szinház már kérdésesebb volt. Ma végigfut vagy 200 csatornát, ha nem talál semmitb erak egy DVD-t, Tehát a sorvadásnak része a műszaki fejlődés is! De ennél sokkal fontosabb az iskolarendszer megváltozása. Ma az olvasás nem alapkövetelmény már. Fogalmazás? Mi az? Az iskolák konzumidiótákat nevelnek. És az jobb, ha nem olvas, mert a végén még rájön, hogy átverik, és a végén az életcélja nem a plazma TV meg a Suzuki lesz, hanem valami más. És ez a mai irányitóknak veszélyes. Pont oda züllesztették a társadalmat mint Guttenberg előtt. Egy kiváltságos réteg + az erőszakosan olvasók vannak olyan helyzetben mint a középkorban a papsűg, a többi meg hallgatja a prédikációt, csak ma nem a pap mondja a szószékről, hanem a politológus a Tv-ben,

60145 2011.03.09. 15:59:22

5. zili : Elgondolkoztató! Az könyvárakat és a pedagógus átlagfizetést érdemes volna összehasonlítani. Magyar Bálinték egy ideig segítettek. A könyvkiadás, mint Maxval mondaná, demokratikusabb lett: nem ízlést formál, hanem ízlést követ, a többségét.

15138 2011.03.09. 17:17:57

Sokáig az volt a véleményem, hogy túlzás a könyveket félteni, vagy arról beszélni, hogy a könyv helyett a tévé, számítógép rosszabb. Mivel ha tévét nézel, akkor is nő(het) a szókincsed, egyszerűen csak egy másfajta hordozóról van szó. Aztán volt egy ember a környezetemben, aki mindent veszni hagyott, csak olvashasson. EZ a két dolog sokáig tartotta azt a meggyőződésemet, hogy egyfajta sznobság a könyveket siratni. Ma már ezt nem gondolom, de nem is tudom logikusan megmagyarázni, hogy miért van igaza annak, aki a könyvet hiányolja. Azzal egyetértve, amit Zili mondott, hogy hiányzik a fogalmazásóra, a verstanulás, az életrajzok, a kontextus. És a "konzumidióta" mint szó is nagyszerű trouvaiile. :)

60145 2011.03.09. 18:18:57

7. Nefelejcs : a konzumidiotizmus valóban telitalálat a jelenre. Értékválság van. Folyamatos. Szerintem sem helyettesítheti a könyv, de a divatfogyasztás sem az életet, azt, amit élni érdemes. Ez a történet azt jelzi: a hozzáértő elkötelezettség sem elég ahhoz, hogy egy könyvkereskedés a felszínen maradjon. Érvényes ez az iskolákra és az iskolára is - Zilinél erre nem reagáltam.

11692 2011.03.09. 19:01:54

Nehéz szívvel olvaslak, magam is átéltem-szenvedtem hasonlót, amikor süllyedő hajóként hagytam el utolsó-utolsóként 50 ezer kötetes könyvtárat...előtte végigcsináltam három költözést, ön kormányzati pénzekért kuncsorogtam, ami meghalni is, tovább élni is kevés volt... a végén eladták, majd felgyújtották! Emlékek és képek maradtak (legalább), Kányádi, Faludy, Moldova, Nagy Attila, Tóth Tamás Boldizsár, Marék Veronika, Grétsy László stb., stb.) Most megint megmozdult a történelem felettünk. Valóra látszik válni az utópia, amit Bradbury oly jól megírt a Fahrenheit 451-ben, - csak az eszközök finomabbak némiképp... (Szeged az irodalom nagyjainak volt bölcsője, fellegvára...A nagy szegedi árvízről nem kisebb egyéniség tudósított, mint Mikszáth, és Móra, és József Attila, Juhász Gyula, Jókai stb.stb) Év volt egy (van?) a sétáló utca sarkán egy antikvárium, ahol Erich Kastnert vettem Rejtő Jenő fordításában...annyira sajnálom.

15138 2011.03.09. 19:13:34

Pàr hete éppen bekapcsoltam a Duna tévét, mikor a Széchényi Könyvtár egy dolgozója arról beszélt, hogy mekkora a funkcionális analfabétizus, hogy az emberek hány százaléka olvas nulla könyvet egy évben. Persze, elfelejtettem a számot, nem akarok hazudni, de akkora volt, hogy el sem hittem. Azért az elég borzasztó. Mert legalább legyen szakkönyv, ha nem is szépírodalom. De hogy nulla könyv?? Mióta kitört az internet, évekig nem voltam könyvtárban. (emlékeztek, mennyit jártunk még minimum jegyzetelni könyvtárakba? :))) Most éppen be vagyok iratkozva, igaz, ritkán megyek. De elég sok könyv van itthon, és valóban, lehet könyvet olvasni számítógépen is, ingyen. Ha meg megnézem az újságok, folyóiratok árát, azért a könyvek még mindig olcsón megvehetők, hiszen lehet könyvet kapni folyóirat árban. Ez is furcsa, nekem legalábbis.

12635 2011.03.09. 19:21:25

bármi megszűnése, csak egy legkisebb bolté is, ha kultúrával kapcsolatos az szomorú... Zili, nem tudom mikor kezdtél dolgozni, és számoltad-e pl. az olcsó könyvtár könyveket is... (igaz nincs fizetésem) de évek óta 1 db könyvet nem tudtam venni, nem hogy olyat, amire fájt a fogam...

178873 2011.03.09. 19:21:48

Sajnos a ctrl C - ctrl V dolgozatírási technikát már mindenki ismeri. De jobban szituált környéken lévő iskolából már hallottam olyan történetet is, hogy a francia órán volt néhány diák, aki okostelefon-internet-gugli fordító segítségével volt aktív. Néhány éve hunyt el egy barátom, akinek az volt az erősen vitatható, de azért részigazságot tartalmazó vesszőparipája, hogy mégse volt olyan rossz dolog a szocializmusban a cenzúra, mert ami igazán komoly értékű mű volt, az eljutott hozzánk - egyebekben a szemetet tartotta távol. Halvány reménysugár - néha akad olyasmi, ami ismét az olvasás felé fordítja a figyelmet. Lehet megvetni, rajongok a Harry Potter sorozatért. Szerintem jól kitalált, tisztességesen megírt történet, számos nagyon jó ábrázolással, humorral, sok fontos gondolattal - és még a fiatalok is OLVASTÁK. (Nem mellékesen, olyan nyelvezetet használ, hogy eredetiben is élvezhető már annak, aki középfokon tud angolul.)

60145 2011.03.09. 19:32:57

9. Évalajos: kitalálhatod, hogy melyik könyves cég kapott helyet az egyetemen.

60145 2011.03.09. 19:37:52

10. Nefelejcs: "Ment-e. A könyvek által a világ elébb? " A könyvek nélküli világig?

60145 2011.03.09. 19:44:53

11. Gordius : Így van: sokáig az infláció tette lehetővé, hogy egy-egy szép kötetet hazavihessek. Korábban olcsó és jó könyveket kínált megvételre a sokat szidott Aczél-féle kultúrpolitika. Nem demokratikusan: az analfabétától is elvontak jövedelmet azért, hogy a fia olvashasson. Ha akart.

60145 2011.03.09. 19:48:47

12. Solide: a rendszerváltás után nem kerültek elő remekművek a fiókból. Igaz: Faludyról levették az átkot, Orwell és Koestler is megjelent - még a nevük is tabu volt azelőtt.

15138 2011.03.09. 20:04:04

12-re A Harry Potter zseniális. Ha figyelmesen olvasod, jó pszichológiás tanácsokat ad a félelem ellen. Nagyon jók a latinos átírások (megjegyzem, a magyar fordítás meg nagyon jó, szokás szerint). Rowling megteremtett egy tucat odáig nem létező szót/fogalmat/mesealakot. Csak sajna, elindított egy nagy hullám varázslós tucatsztorit is...de ez nem az ő hibája. Én is visszasírom a cenzúrát.

163194 2011.03.09. 22:13:16

Tényleg jó könyvesbolt volt. Szerettem odajárni. A "tematikus kirakattal" kapcsolatosan azonban voltak fenntartásaim, ui. a komoly szakkönyvek mellett gyakran helyet kaptak a (finoman szólva) "alternatív" elméletek képviselőinek művei. Pl. kitűnő történeti munkák mellett szépen megfértek, mintha hasonló színvonalúak lennének, az összeesküvés-elméletek. (Érthető, ui. versenyezni kellett a nem messze levő "ufós" könyvesbolttal. )

178873 2011.03.09. 22:18:54

Na! Mindig mondtam, hogy Szeged fontos város. Szép lassan kiderül, hogy mindenki járt az Oskola utcában.

60145 2011.03.09. 22:37:22

18. Altuntegin : Így van, engedményeket kellett tenniük a forgalom érdekében. De ott voltak a határon túli magyarok lapjai, könyvei, a szegedi periodikák, és az összes neves hazai kiadó is! CD-k, képeslapok, naptárak, a nagyon sokszínű kínálat nagyon gondos munkával alakult ki.

60145 2011.03.09. 22:39:21

19. Solide: Neköm mondod? ;-) (Ha szabad gyüttmaradtként így ejtenem! )

de-l-isa 2011.03.09. 22:45:38

Amerikai zsidóbűnözés. Az izraeli napilap Haaretz egyik mai cikkében arról tudósít, Izrael további húsz billió amerikai dollart kér a tehetetlen eladósodott Amerikaiaktól. (Évente hivatalosn 3 billiót zsarolnak ki, nem hivatalosan 8-9 billiót harácsolank.) Közben az amerikai állami adoság percenkét 2 861 111 dollárral gyarpodik! Sokba keülnek a közlekeleti izraelért kűzdött háborúk. Otton mindenol az amerikai álllam sporolni igyekszik, programokat faragnak vissza, saját népünkön spórolnak, közben a zsidókra mégis van pénz dögivel. http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/israel-may-ask-u-s-for-20-billion-more-in-security-aid-barak-says-1.347866 ----------------------------------- Magyar cigánybűnözés. Te mit adnál? Te mit adnál egy uzsorásnak büntetésül? Mondjuk ha bíró lennél, szerinted mennyi lenne az annyi? Ezek családok sokaságát nyomorították meg és gyereklányokat hurcoltak el prostituáltnak a hajuknál fogva. Férjek ölték meg kétségbeesésükben magukat és gyerekek vizeltek az ágyukba félelmükben. Szerinted mit érdemelnek ezek? Elmesélem a legdurvább sztorinkat: Egy költöztető cég vezetője kért segítséget tőlünk korábban. Őket hívták költöztetni egy családot, de a kérése a megrendelőnek az volt, hogy 10-12 rakodómunkást vigyen. A megbízók hatan várták őket, kigyúrt cigányok voltak. Bementek pakolni és egy kerekesszékes asszonyt és a kb. 40 kilós férjét találták a lakásban akik nagyon sírtak és remegett minden csontjuk. Elmondták a cégvezetőnek, hogy most erőszakolták meg a cigányok őket, EGYMÁS ELŐTT!!! De nem ez a legnagyobb baj, hanem a gyerekek... Mert őket már napokkal korábban elvették tőlük és eladták őket. Most a szülők utolsó vagyonkáját a kis lakásukat akarják elvenni tőlük, de verés hatására aláírták a papírt, hogy tartoznak a cigányoknak egy vagyonnal. Erre a derék költöztetők "le akarták beszélni" a cigányokat a lakás elvételéről, amiből nem kis verekedés lett. Majd napokon keresztül a költöztetők őrizték a családot....és eljöttek hozzánk. Derék cigányainkat rövid úton jobb belátásra térítettük, olyan jámbor lányok lettek belőlük és a rossz nyelvek szerint ma a sándorházi műintézmény legjobb szeretői. A gyerekek nyomába eredtünk, a kislányt 1 nap alatt megtaláltuk. Akkor 15 éves volt , de már egy 19 éves prosti papírjaival dolgozott egy közeli főúton. A futtatója némi rábeszélésre visszaadta a kislányt , csak nagyobb baja ne essék.. A kissrác nyomait az keleti határig megtaláltuk, de ott elveszett. Egy szervkereskedő banda vette meg. Néha rémálmaimban megjelenik a kisfiú és segítségért könyörög. Pont egyidős volt az én fiammal... Belegondoltam, hogy mi lett volna ha az enyémmel történik meg ez... Máig nagyon bánt a történet, mert nem találtuk meg a kissrácot. De amit a mi kereteink megengednek, azt megtettük, de talán nem eleget... Ezek azok az ügyek amelyekből erőt merítünk, mert hisszük, hogy alázatos szolgálatunk segít ennek az országnak. Talán ha elolvassátok ezt a kis szösszenetet , akkor megértitek a miértet is. Ezek azok az ügyek , amelyek mellett nem lehet elmenni és vérebekként megyünk minden ilyen ügy elkövetői után. Remélem egyszer belátják a rendőrök is, hogy sokkal jobb lenne nekik is partnerként kezelni minket és nem ellenségként. Te mit adnál egy ilyen ügy elkövetőinek? http://www.bama.hu/baranya/kek-hirek-bulvar/uzsorasper-csak-egy-tanu-jott-el-361886 Drávapiski blog .: - - - - - - - - - :.

163194 2011.03.09. 22:56:29

Azt hozzá kell tennem, hogy még ilyen kis felületen is több hasznos szakmunkát tartottak, mint a csillogó-villogó könyv-plázák. Lehet, hogy részben ez volt a gond? A szakkönyvek ma nem kelendőek. Másrészt pedig az sem tett jót a kis könyvesboltoknak, hogy a jegyzettámogatást, csak a jegyzetboltban érvényesíthetik a hallgatók.

HM 2011.03.10. 00:38:01

Akinek van munkája, az napi 14 órát kénytelen dolgozni, és nem marad ideje se könyvre, se mozira, se szinházra... Akinek nincs munkája, annak ideje rengeteg, pénze meg semmi... Vesz még könyvet néhány jobbmódú nyugdijason kívül valaki?

60145 2011.03.10. 06:35:15

22. Altuntegin : Mintha közelről ismernéd a problémákat.

60145 2011.03.10. 06:41:27

23. HM (látogató) : Biztosan vannak akiket ennyire kizsákmányolnak. A vásárlók összetételéről majd megkérdezem Gizikét, ha kinyomtatom neki e bejegyzést a hozzászólásokkal. Nekem csak benyomásaim vannak, olyasfélék, amelyek a véleményedet támasztják alá..

15138 2011.03.10. 14:27:42

aha, szóval te személyesen is ismered... üdvözlet neki :)

60145 2011.03.10. 15:12:33

26. Nefelejcs : Hogyne ismerném! A kocsmárosokat most már nem annyira! De az a fontos, hogy abban a boltban kezébe adták az embernek azt, ami érdekelhette! Az ott dolgozott hölgyek számon tartották a vevők érdeklődési körét, ők ismertek bennünket..

Gül Baba 2011.03.10. 16:24:58

Erauer Receptjei, Cigány Gasztronómia A hívatlan hozzá nem szólót töröltem, Atlasz

194309 2011.03.10. 16:52:05

Erauer Receptjei, Cigány Gasztronómia Hozzá nem szólás miatt törölve. Atlasz
süti beállítások módosítása