Atlasz voltam

Atlasz.

Atlasz.

Nemzetgyűlés

2011. március 17. - Atlasz.

Van, amikor az ember nem tudja visszatartani...

Szociális UnióA Szociális Unió elnökének alkotmány-tervezete szerint „IV. felezet. 1.§ A Köztársaság törvényhozása a Nemzetgyűlés, melynek két kamarája a Képviselőház és a Felsőház. …”

Mórickának mindenről „az” jut az eszébe, mondhatná valaki az alábbiakra, de Mórickáéknál nincs felvétel. Küldtek engem az iskolámból ide is meg oda is, de rendre azt válaszoltam: olyat ajánljatok, hogy nekem is tetsszen!

A Fekete Özvegy, akit mélyen sértett, hogy nem magasabb státuszú iskolába ejtőernyőztették, hanem a Hatkilóba, hamarosan megtanulta megkülönböztetni az igazgató asszonyt tőlünk: a takarító- és tanárnőktől, mindannyiunktól. Kisfőnökké kúszta fel magát, és azonnal alkotmányozásba kezdett. Matek szakosként teljes kompetenciával mindjárt be is nyomult a történelembe.

Kifogásolta a történelem érettségi tételeimet. Hogy miért-miért nem, az nem ide tartozik, hanem félig meddig a személyiség lélektan körébe és egy másik bejegyzésbe. Elég az hozzá, hogy az érettségi vizsgaelnököt – ahogy a szokás megkívánta – tájékoztatta és instruálta a szerinte renitens tanárról. A pókasszony által osztályunkhoz delegált, magasabb státuszú iskolából jött elnök már a megnyitó pillanatában kiterítette lapjait. Odapillantottam a láthatóvá vált tételsorra.

– Jé! Te is történelem szakos vagy? – kérdezem, aztán rögtön:

– Bocsáss meg, ez a tétel itt rossz!

Szégyen, nem szégyen, van, amikor az ember nem tudja visszatartani

Tóth Béla, a helybéli elit gimnázium méltán elismert tanára hökkenten nézte a saját, az 1990-es nemzetgyűlésre vonatkozó szövegét, és vette tudomásul, hogy ekkor nemzetgyűlés nem volt. Ellenben 1920-ban és 1944-ben, amikor is csonka állapotban leledzett az ország - igen.

Nem területileg csonka, hiszen az korábban is előfordult, akárcsak a mostanság átkos, parlamentáris nyugaton. A területi változás nem hungarikum. A képzett tanár-elnöknek restelltem volna is mondani.

A felhatalmazók, a választók halmaza volt csonka: 1920-januárjában még román és szerb csapatok védték a déli és tiszántúli tájakat, és azok addig el nem hurcolt javait a tulajdonosaiktól, országgyűlési választást tartani ezért nem lehetett. 1944-ben meg az ország nagyobbik, nyugati részén élt polgárok voltak akadályoztatva, hogy az ezért ideiglenes és ezért nemzetgyűlési választáson részt vegyenek!

A magyar országgyűlés Ópusztaszertől kezdve az országlakosok gyűlése, azok közvetlen vagy közvetett részvételével. A „nemzetgyűlés” igen hazafiságosan, románosan, Funárosan hangzik, de annak, akinek némi ismeretei vannak az ország történetéről, a szó mindig a megosztottságot, a csonkaságot asszociálja!

Nem! Nem! Soha!

Ha lehet: ne! Ne többé! A harmadik Trianon száz éven belül túl sok lenne!

Tóth Béla tanár úrral mi sem tárgyaltuk túl az evidenciákat. Alkotmányozás helyett vizsgáztattunk lelkiismeretesen. A legjobb egyetértésben.

A küldetéses rendteremtőre azonban nem hat sem hagyomány, sem tudomány.

Amíg hatalmon volt, megvédte tőlem minden osztályomat. Végzőseimet utolsó tanévben másnak adta, mi meg, a kollégáim lecsonkolását elszenvedett osztályokkal ismerkedtünk, dolgoztunk, ahogy lehet: egy vagy két tanévnyi perspektívával. A takarítónőket – én nem az első számú pedagógiai vezetőt értem alatta! – épp úgy nem kérdezték erről, ahogy a felnőtt diákjainkat.

Vajon mit mondtak volna az új alkotmányra a hozzá nem értők? Az érintettek?

A bejegyzés trackback címe:

https://atlaszblog.blog.hu/api/trackback/id/tr168265120

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

15138 2011.03.17. 15:32:49

Jó felvetés... lehet, hogy nem értenek hozzá, de nekik kell nyögni. Ilyen értelemben nem ártana a népet, az istenadtát bevonni a döntésbe. Ahogy a Fidesz is teszi, látszatra. Hogy majd mi lesz belőle (sejtjük), meglátjuk. Észben tartva, hogy a hatalommal leginkább vissza/élni szoktak. Ahogy a Fekete Özvegy is, pofára, rokonszenvre, komának-druszának.

60145 2011.03.17. 16:17:51

Szerintem is: aki pozícióban van, vezessen. Felelősséggel. Improvizálni jobban tud a száz tagú, vagy a Molnár Dixieland. Az az ő dolguk.

13066 2011.03.17. 16:25:43

és lám küldetéstudatból is meg lehet élni, ami számomra elkeserítő.... írtam már ezt kommentben, de kiegészíteném Gárdonyi " A lámpás" című könyvében írja ha jól emlékszem: 1848-ról még 100 évmúlva is beszélni fognak , de mindenki úgy magyarázza az akkor történt eseményeket, ahogy érdeke kívánja- és ez a mondat igaz minden történelmi eseményre.....

60145 2011.03.17. 16:43:53

3. doremi : A küldetéstudat szerintem akkor veszélyes, ha önmagárt való!

11692 2011.03.17. 17:08:46

Kiválóan jellemezted a Fekete Özvegy archetípusát: ahol megjelenik, felforgatja, megosztja, újra írja azt. Az enyém is ragyogó mosolyú, ifjú, s névtelen titánként kezdte, nem is teljes munkaidőben. -mivel lezárult egy életszakasza, nem ejtőernyővel, - mondjuk lifttel érkezett: tisztogatott, alázott, menesztett...A szakmai munkába - mely kizárólag szigorú szabályok mentén művelhető - átírt, kotnyeleskedett, változtatott, főleg züllesztett, míg a párhuzamos felet tenyéren hordozva kiváltságokat kért és kapott. Móricka megváltoztatta a szellemiséget, a hírünk nem a régi szép, így nem lesz, aki elmondja, hogy megcselekedtük, vagy legalább meg akartuk. A mi Pókasszonyunk most van elemében. Sameszra, minden rendszernek szüksége van. Most ő a tuti.

60145 2011.03.17. 18:00:12

5. Évalajos : Valóban, az ilyen személyiség mindig fellelhető, felhasználható, kialakulása nem rendszerfüggő. Csakhogy alkalmazása diszfunkcionális. Az iskolában, a közművelődésben, amely nem nagyon érdekli a mindenkori hatalombirtokosokat, sokáig sokminden megtörténhet.

12635 2011.03.17. 21:37:53

Nagy dolog a küldetéstudat...

60145 2011.03.17. 23:08:40

7. gordius : S néha-néha mégiscsak le kéne húzni...

15138 2011.03.18. 07:46:33

Egyesek küldetéstudata nélkül a Föld boldogabb hely lenne. Pölö, nem tudok egy svájcit sem, akinek küldetéstudata lenne....Blocher? Mifelénk ő a legveszélyesebb "protektor"... a franciáknál már több is akad - nekem épp Mme Royaltól borsózik a hátam. Mo-on hosszú lista lenne. :) Csak hát mi választottuk őket.

60145 2011.03.18. 09:00:16

9. Nefelejcs : Valóban, a küldetésesek így gondolkodnak világunkban: Kerül, amibe kerül. A blogvilágban szintén gyakori hogy a pártállás csupán a hatalmas ego álcája. Gondolom, Svájcban a hagyományos paraszti józanság hagyománya nem tűri a szájhazafiakat. Nem fogják Bécsre, Brüsszelre, oroszra, németre, cigányra, mint nálunk, a jóra való restséget. Blocherről nem hallottam, Segolene Royal egyik magyar hívével volt találkozásom odakint, aki aztán felismerve a lehetőséget, üzletet csinált Sarko és az ő magyar származásából Szegeden és egy párizsi elővárosban. Igen magas sarzsik kontráztak neki. Hogy mit bazsevált össze a kapcsolatokon kívül, azt nem tudom. Ő nem küldetéses, adott-vett, amire volt vevő. Ez nem árt.
süti beállítások módosítása