Atlasz voltam

Atlasz.

Atlasz.

Fischer Ádám nem gerősködött

2013. július 22. - Atlasz.

Juszt se!

Juszt se!

– Van-e zsidó barátod? – kérdezte tőlem a közelmúltban egy bloggertárs annak apropóján, hogy egy Bayer Zsolt-produktum iránti szimpátiáját kinyilvánított bloggerina ellen kollektív felháborodás borzolta fel a kedélyeket. Hadd ne foglalkozzam a szlovák rendszámú „hazafival”. Annál inkább azzal, hogy erre a kérdésre – Van-e zsidó barátod? – miért nem válaszoltam. Az ember tudja, hogy mindig a kérdezőnél van az előny, és számosan akadnak, akik tisztességesnek tartott cél érdekében mindenféle kérdést megengednek maguknak. Ez például pár hónap alatt közhellyé vált olyan értelemben, hogy a kérdező szándéka szerint – Auschwitz után – jól nem lehet kijönni belőle.

Vasárnap este Fischer Ádámot beszéltette az ATV műsorvezetője, az interjúalany nagyon elegánsan, udvariasan hagyta is magát. Juszt László felvezette, hogy Kocsis Zoltán karmester zenekara dögivel kapja a pénzt a kormányzattól, ugyanakkor, amikor ezeket a százmilliókat Fischer Iván zenekarától megvonták. Az a Kocsis Zoltán kap sok pénzt, aki kijelentette: „Az én zenekaromban tizenegy zsidó és tizenegy roma származású muzsikus dolgozik".

Némelyek szerint Kocsis ezzel maga bizonyította, hogy származásuk szerint különbözteti meg zenekarának tagjait. A kérdező ezt a „gondolatot” kapcsolta össze az állami pénzbeli támogatások önkényes elosztásával, s ennek elítélését a saját intelligenciája szintjén próbálta meg Fischer Ádám szájába adni. Nem sikerült neki.

Közismert, így a riporter is utalt rá, hogy Auschwitz után másképp gondolkodunk, másképp beszélünk, és másképp cselekszünk. Mi magyarok – a szó orbanizálástól mentes értelmében – mindnyájan. Lezsidózni az nem ugyanaz, mint zsidónak nevezni, és nem ugyanaz lezsidózni valakit, mint lepápistázni, lebozgorozni, és így tovább. Auschwitz után nem! Auschwitz eltörölte ezt az egyenlőséget. Akkor is, ha a legnagyobb magyar temető egyben a kereszténység és benne a katolicizmus tagadása és keresztény magyarok tömegsírja is. Ezért ha idegenvezetőként zsidó viccet mondok, és a zsinagóga őre helytelenítve figyelmeztet: – Mit szólnának ehhez a zsidók?! – megértem a potenciális vádat, s egyben a jó szándékú figyelmeztetést. – Tőlük hallottam – mondom.

Ha valakit megélhetési okokból vagy személyes haszonszerzésből leantiszemitáznak – ezt nevezem én gerősködésnek – annak lehet racionális magva, de erkölcsi alapja nincsen.

Ha egy bloggerinát antiszemitizmussal gyanúsítanak azért, mert az említett közéletszennyező demagóg botrányos írásában a bloggerina nem a botrányt, nem a lényeget, nem a bornírt hülyeséget vette észre, az nem anyagi okokból történt. Talán jó szándékkel tették, de ettől még a megbélyegzés nem helyénvaló. Magam is kútmérgezőnek tartom Bayer Zsoltot, ezt a NolBlogon kívül folyt blog-vita is igazolta. Mert amikor a továbbiakban az antiszemitának minősített megtámadott védekezésre kényszerülve zsidó barátnője melletti kiállásával érvelt, már el is bukta a harcot. Csiki-csuki. Ha nincs zsidó barátnője, azért, ha tudja, hogy zsidó a barátnője, akkor azért antiszemita. Nincs menekvés!

Nem láttam interjút Kocsis Zoltánnal, s ha zenekara cigány és zsidó tagjairól kapott egy zseniális újságírótól további kérdést, minden bizonnyal átlépte azt, ahogyan Fischer Ádám is kitért a Juszt által szájába tuszkolt válasz elől. Ragyogó intelligenciájával össze nem férhet a közhely. Magam sem válaszoltam, amikor a bloggerina megbélyegzéséhez nem csatlakoztam, s ezért megkérdezték: – Atlasz, van-e zsidó barátod? – Utaltam a kérdés megszületésének körülményeire, és tudom, hogy bizonyos szinten ez a panel még sokszor felhasználásra kerül. Juszt László sem volt képes kihagyni. Fischer Ádám úgy adott reá jellemző igaz válaszokat, hogy nem ment le gerősködésbe. Köszönöm neki!

Igen, nekem is van zsidó barátom! Éppen olyan büszke vagyok a barátságára, mint ő a maga zsidóságára, mindketten magyarságunkra, és becsületünkre is.

Igen, el tudom képzelni, hogy mindhárom karmester zenekarában játszanak olyanok, akik nyíltan felvállalják zsidóságukat vagy cigányságukat – akár itthon, akár magyarként külföldön! Az, hogy ezt a vállalást, mint valami illetlenséget bármelyik zenekarvezetőnek titkolnia kellene, felháborítónak tartom.

Igen, a mi közös magyar zenekarunkban játszanak zsidók! Nem csak a Mazsihiszben, a Mazsikében, az EMIH-ben. Nemcsak szennyes honlapokon közzétett, hanem önkéntes adatszolgáltatás alapján készült névsorokban is olvashatók a neveik.

Juszt sem fogom letagadni, hogy zsidóként is tudok róluk, zsidóként is ismerem őket, bármilyen címkét is akasszanak a hátamra erről vagy amarról az akár jó szándékú tudatlanság, az egyszerű rosszindulat, vagy az önérvényesítés gerősködői!

A bejegyzés trackback címe:

https://atlaszblog.blog.hu/api/trackback/id/tr248265260

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

15184 2013.07.22. 15:38:20

Ez az egész egy nagy magyar elmebetegség, Amikor a magyar kvízjátékban Marc Chagall BELARUSZ-francia festőnek van említve, s amikor kijavítom ZSIDÓ-francia festőre, felmerül, hogy antiszemita vagyok.

178873 2013.07.22. 15:41:39

Atlasz, mint Potrien őrmester jelezte, vannak árnyalatok. Kocsis nem azt mondta, és ezt nem is értem az ő intellektusa mellett, hogy vannak szép számmal a származásukat, hitüket, bármit felvállaló zenészek a zenekarban, és ebből senki nem csinál ügyet - hanem konkrétan számszerűsített. Ami egészen másként hangzik. Ettől persze még Juszt kérdése pontosan értékeli Jusztot is.

36888 2013.07.22. 15:53:52

Szerintem az, hogy Kocsis Zoltánnak 11 zsidó és 11 cigány zenésze van, csak számmisztika, mint a bis 120! 11=mindegy; Egyebekben nem értem, hogy Kocsis Zoltánnal hogy lehet egy lapon említeni Fischer Ádámot? Emlékszem arra, amikor az ország lélegzetvisszafolytva hallgatta a rádiót, mert Kocsis Zoltánnak élő riportot közvetített a módszerváltás előtt.......és akármennyire belé akarta a szót fojtani a riporter, kimondta! Virág elvtárs s.k.

60145 2013.07.22. 15:56:26

1. maxval bircaman HFDJ: El sem tudom képzelni, hogy Chagall mit mondott volna erre! De őt nem kérdezték, mi több: műveit biztosan nem látták, nem értették!

60145 2013.07.22. 16:00:57

2. solide : Kocsis újságírói kérdésre, a benne rejlő feltételezésre válaszolt, fent a link. Juszt valami elképesztő nyelvi preciőzködéssel is előjött (az adás elején lehetett, de azt még nem láttam), amely a Te tolladra kívánkozik. Vagy sokkal inkább Rózsa Gyuriéra!

60145 2013.07.22. 16:03:18

3. Virág elvtárs s.k.: Arról írtam, akit láttam, hallottam. Egyikük tetszett. Nem kicsit!

15184 2013.07.22. 16:12:15

4. Van cifrább is. Solem Alejhem ukrán íróról mit tudsz? :-) A Wikipédiában csak a magyar verzió nem meri leírni, hogy zsidó író, a magyar verzió szerint "orosz író", mellékesen "zsidó vallású". Az orosz Wikiben zsidó író, az ukrán Wikiben ukrán-zsidó író, a spanyolban orosz-zsidó író, a németben jiddisnyelvű író, az angolban jiddis író.

36888 2013.07.22. 16:23:58

...én nem tudom, ki hivatkozott a zsidó barátnőjére, antiszemitizmus kapcsán, de ez lefordítva héberre azt jelenti: - Hogyan lehetnék antiszemita, hiszen (ha én nem is, de) a gyermekeim is zsidók lesznek! Virág elvtárs s.k.

60145 2013.07.22. 16:25:32

7. maxval bircaman HFDJ : Hiányolom innen a humorod! De a tudományodat is! (Ezek csak szimpla hülyeségek, de a Wikipédiában akadnak hajmeresztő dolgok olyan gubancokban, hogy reménytelen őket javítani. Elárulom: nekem nem sikerült képet felrakni.)

60145 2013.07.22. 16:28:05

8. Virág elvtárs s.k. : Nem volt ez mindig így! Egy özvegy, bizonyos Ruth jutott kapásból eszembe...

36888 2013.07.22. 16:36:40

10. ezek szerint Dávid király, és Jézus moabita volt, és nem zsidó......bár a női és ffi leszármazás keverésével nehéz operálni..... ...ha nem is volt mindig így, ma ez a törvény.....már mint egy rasszista közösségben......és országban....

23353 2013.07.22. 16:39:56

+ vannak tabu targyak. Kocsi egyesek szerint megszegte a tabut. Olvasd a Nepszabiban a Helen Thomas amcsi ujsagirorol irt velemenyt. O is egyszer, karrierje vege fele ,megszegte a tabut. Na jobban mint Kocsis, nagy buntetes erte.....

60145 2013.07.22. 16:44:45

11. Virág elvtárs s.k. : Mindenki, aki jó elvtárs volt, az magyar volt! Mostanától! Mert Magyarország jobban teljesít!

60145 2013.07.22. 16:52:00

12. little : Igen, egyesek szerint. Kocsisról nem tudok bővebbet, az újságíróról meg semmit.. A tabu önvédelmi szabályozó volt és lehet. Igen érdekes, de mélyebben nem megyek bele, mert elágazik a tárgytól és provokátoroknak sincs szándékomban felületet biztosítani. Unom a mantrát.

36888 2013.07.22. 17:21:37

13. ...ha csak nem egy moabita, tóth, morva, rác, oláh, rutén, francia, sváb, sziléziai, lengyel, horvát, vend, török, örmény...vagy horribile dictu zsidó szál nem fonódik a leszármazási táblába.....vagy éppen annak ellenére....... Kocsis meg úgy beszél, mint egy kocsis......

36888 2013.07.22. 17:23:23

....taljánokat, dalmátokat és uszkokat kihagytam, pedig Kőszeg hős védője valódi uszkok ivadék!

289876 2013.07.22. 18:48:25

Elkezdtem írni egy válastz erre a nekem egyáltalán nem hiányzó írásra, de aztán hagytam a fenébe. Csak az első mondatát másolom be ide: "Atlasz, nem szólalnak meg a csengők azügyben, hogy a fő kommentelőid az auschwitzi gázszámláról tréfálkozó Virág, vagy a taburól hablatyoló, "értetlenkedő" litlte vagy bircman, aki Chagallal példálózik, miközben ő sem annyira ütődött, hogy ne tudná, itt a névtelen millókról van szó, akiknek elegük van a "származásuk" körüli ÁLLANDÓ csámcsogásból és mocskolódásból??" A téma legutóljára ki lett tárgyalva itt: http://gordonblog.nolblog.hu/archives/2013/06/21/Tele_a_hundefinedcipundefined/ Ajánlom a kommentek átolvasását, ahhoz képest újat már nem hozhattok. De hogy bircman, Virág, little és egyéb "érdeklődők" napi igénye ki legyen elégítve, szolgáltatom az alábbiakat: ZSIDÓ!! ZSIDÓ!! ZSIDÓ!! ZSIDÓ!! ZSIDÓ!! ZSIDÓ!! ZSIDÓ!! ZSIDÓ!! ZSIDÓ!! ZSIDÓ!! ZSIDÓ!! Szerintem készítsetek listát is, aztán ki lehet függeszteni az iskolai faliújságra. Félre a tabukkal! Ha reagálsz és én nem válaszolok, az nem udvariatlanság a részermről, mindössze a továbbiakat itt nem áll szándékomban olvasni.

60145 2013.07.22. 19:25:10

17. Gordon. : A nol.hu szerkesztéséről szóló bejegyzésedet, talán nem vetted észre, kommenteltem. Végig olvastam az összes kommentet. Itt a NolBlogon keveseket olvasok, de egy blogger kivételével mindenkire reagálok, visszaköszönök, pedig nem öröm, hogy sokan nem a témához szólnak. Ráadásul az emberek néha írnak hülyeségeket. Az általad említett bloggerek szerintem nagyon is különböznek, különböznek az igényeik, az ismereteik az empátiájuk. Itt csupán egy megjegyzésben vettem észre provokatív hülyeséget. Ez nem rossz arány a nol.blogon. Mi értelme beleverni az orrát? Annál nagyobb a ricsaj, s eredmény: semmi. Hiszen provokál. Nem tartozom bele az általad alkalmazott, ismeretlen tartalmú többes szám első személybe. Listát - minden megbecsülésem dacára - még a Te kedvedért sem készítek. Mindig örültem, amikor beszélgető partnernek elfogadtál. Most is.

205707 2013.07.23. 06:37:33

"Némelyek szerint Kocsis ezzel maga bizonyította, hogy származásuk szerint különbözteti meg zenekarának tagjait." Hát így lehet a "kellő jóindulat" segítségével, prekoncepciózusan színének állítani a fonákját. Kocsis, akitől származik az elhíresült mondat: "ahol zsidóznak, ott kitűzöm a sárga csillagot" - éppen ezzel óhajtotta bizonyítani, hogy társulatát nem kirekesztő módon válogatta össze, one rasszizmus..

60145 2013.07.23. 07:47:15

19. purim : Az általad idézett mondatot tőle nem ismerem. Mióta a dán király a náci fennhatóság alatt kitűzte, azóta kevésbé védett személyek is utána mondják! Ne adja Isten, hogy kitűzni az üldözések kockázatával kelljen - királyoknak, művészeknek és tisztességes célszerű szegény embereknek is! Igen, jól gondolod! Előbb-utóbb túl lennénk ezen is, bár keservesebben, mint a németek. Mert ott azért a nácitlanítás megvolt! Nálunk meg... de ne politizáljunk, az más bejegyzésbe való!

15184 2013.07.23. 15:50:26

17. Igen, a zsidó az egy etnikum, s nincs mit takargatni rajta.

60145 2013.07.23. 16:24:49

21. maxval bircaman HFDJ : Gordont szólítottad meg, s majd reagál, ha úgy gondolja. (Én nem úgy gondolom. És feltételezem, hogy ő sem úgy gondolja.)

295370 2013.07.23. 21:51:38

Szóval ha Fischer kevesebb pénzt kap, akkor van mire hivatkoznia, hogy neki több jár. Mint ahogy így van ez sok más témában is. A Nobel díjak sármazási statisztikáit elöszeretettel idézi, akik antiszemitizmusról meg nácikól meg összeesküvéselméletekröl kiabálnak, ha valaki a globalista hatalom szereplöinek származását elemzi. Amit szabad Jupiternek........ Ugye.

60145 2013.07.24. 06:39:35

23. szubkontra : Szerinted. Mert akiről szóltál, annak ez eszébe sem jutott. Fölötte áll.
süti beállítások módosítása