Atlasz voltam

Atlasz.

Atlasz.

Székely Szabolcs könyve

2014. augusztus 29. - Atlasz.

Megrendelhető!

Megrendelhető!

Ma úgy néz ki a helyzet, hogy a demokráciaelméletem végleges formáját adhatom közre. Nyilván mindez nem jelenti azt, hogy később nem fogok rajta változtatni. Ez a könyvem végeredményben A demokrácia lényege c. könyvem átdolgozott változata, ezért kapta A demokrácia elmélete címet.

 

A két könyv között az a lényeges különbség, hogy az utóbbiból hiányoznak az aktuálpolitikai célokat szolgáló elemzések, és kifejezetten elméleti kérdésekkel foglalkozom. A szerkezetében is van változás, hiszen csak az I. részt, tehát a demokrácia elméletének fejlődéstörténetét taglaló részt vettem át változatlanul. A II. részben az elméletemet több helyen pontosítottam és közérthetőbbé tettem. A III. részben a demokrácia intézményrendszerét vizsgálom, amely az elméletem szerves részét képezi. Teljesen új rész a IV., mert itt a demokráciával összefüggő problémákat vizsgálok, amelyekben jogfilozófiai kérdések is helyet kapnak.

 

Aki az elméletemnél jobbat tud, az vezesse elő! Elolvasom!

 

borítója ilyen lesz, nyilván a "lényege" szó helyett az "elmélete" szó értendő:

 

Mérete: A/5.

Kötése: fóliázott kemény fedelű.

Oldalak száma: 210.

ISBN: nincs.

Ára: 3600.- HUF.

 

Az Országos Széchenyi Könyvtárral történt egyeztetés nyomán a könyvmagánkiadásban fog megjelenni, ezért ISBN száma sem lesz.

A könyvet legkorábban szeptemberben lehet megrendelni. Hogy a nyomdát ne terheljük túl sokszor, ezért minden hónap 10-én, tehát legkorábbanszeptember 10-én, megnézem azt, hogy  hány befizetés érkezett, és ennek megfelelően adom a nyomdának a megrendelést. Ha elkészül, akkor  a befizetések sorrendjében küldöm el a könyveket.

A könyv teljes ára 3600.- HUF, plusz 445.- HUF postai költség, amit itt lehet befizetni:
Erste Bank Hungary: 11600006-00000000-63980354.

 

Tájékoztatásul közlöm, hogy ez a könyvem sem e-könyv formájában nem jelenik meg, sem kereskedelmi forgalomba nem kerül, és a kiadói jogot sem adom el Magyarországon senkinek sem. Ezért aki meg akarja vásárolni, akkor a fentiek szerint kell eljárnia.

 

A könyv tartalma:

Előszó.

I. RÉSZ
A demokrácia elméletének fejlődéstörténete
A görög demokrácia – Platón - Arisztotelész – A római köztársaság – Marcus Tullius Cicero – A kereszténység – A hűbériség – A modern állam kialakulása – Hugó Grotius – Thomas Hobbes – 
John Locke – Jean-Jacques Rousseau – Charles de Montesquieue – A francia forradalom – Az amerikai demokrácia – Alexis de Tocqueville – Modern demokráciaelméletek.


II. RÉSZ
Demokrácia, diktatúra, valóság.
Demokráciaelméletem rendszere 
A demokrácia fogalma – A demokrácia axiómái – A diktatúra fogalma – A demokrácia kiépítése – A strukturális, a funkcionális és a végigvitt demokrácia – Kontinuitás és diszkontinuitás a fejlődésben – Összefoglalás.


III. RÉSZ
A demokrácia intézményrendszere
Az Alkotmánybíróságról – Szabad választások – Választójog és a választhatóság joga – Sajtószabadság – Társulási autonómia.


IV. RÉSZ
Demokráciaelmélettel összefüggő problémák
Legitimáció – A közjó – Jogállam – Szuverenitás.

 

The Theory of Democracy


The book consist of four parts. In the first part I draw up the development of theories of democracy. The main chapters are: Greek democracy – Plato – Aristotle – Roman Republic – Cicero – Cristianity – Vassalage – The formation of the modern state – Grotius – Hobbes – Locke – Rousseau – Montesquieu – The French Revolution – The American democracy – Tocqueville – Modern theories of democracy.

In the second part of the book I expound my own theory of democracy. The essence of this part is that I consider democracy as a certain system of human rights, which can be interpreted in a random field system; and the system of an analyzed democracy represents a concrete random variable. Starting out of the notion of democracy I compose four theses and three axioms which all lead us to an axiomatic-deductive system.

In the third part I analyse the system of institutions of a democracy. Main chapters are: Court of constitution, free elections, right of voting, the right of being voted, freedom of the press and finally autonomy of association.

In the fourth part I analyse problems related to the theory of democracy. These are: legitimacy, common weal, constitutional state and sovereignity.

A bejegyzés trackback címe:

https://atlaszblog.blog.hu/api/trackback/id/tr528265320

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása