Atlasz voltam

Atlasz.

Atlasz.

Egy magyar Biblia

2014. december 27. - Atlasz.

Ultrajektomtól Szegedig

A Biblia - Könyvek könyve. Bár különféle bibliák léteznek – az ördög bibliája, a Beatles–biblia, Az angol nyelvtan bibliája – minden megnevezés az ő tekintélyére, teljességére épít. Mifelénk, a nyugat-európai kultúrkörben – mióta a reformáció és a könyvnyomtatás az emberek kezébe adta – a legtöbb otthonban akár egyetlen könyvként is fellelhető.

Csonka családunk Bíró utcai lakhelyén folyamatosan gyarapodtak a kötetek, de a Szentírás nem volt köztük, csak a református énekes könyv. Később puritán ízléssel és elhanyagolható vallási jártassággal meg is lepődtem a címen: Szent Biblia – minek a szentként tudott tartalmat külön hangsúlyozni? A szentmise szót ugyanígy cicomának véltem, hiszen nem szent miséről még nem hallottam. De történelem előtti, gyermeki aranykorunkban hallgattuk a húgommal a Jézus-történeteket. A kisújszállási nádfedeles ház mestergerendájáról levéve nagyapánk olvasott fel a szétesett lapokról, a címet nem láttam. Ami megmaradt, az a kissé magas fekvésű, éneklő, de mégsem kántáló, a szöveg fontosságát önmaga fölé emelő előadásmód. Minden más elenyészett.

Állami támogatást az „átkosban” egyházi kiadványok nem kaptak, „a mi szocializmust építő társadalmunkban” a klerikális reakció támogatása nem szolgálta volna a „haladást”. Kirakatban sem láthattunk Szentírást, egészen az 1981-es reprint megjelenéséig. Nagyon drága lett volna nekünk. Így a Vizsolyi Biblia hasonmása megvásárlásával szavazni sem volt lehetséges magyarságunkról, ahogy az elérhető árú romániai, csehszlovákiai magyar nyelvű könyvek begyűjtésével tettük. Biblia azért került a családi könyvespolcra. Rögtön Kezdetben.

Vallástalan házasságkötésünkkor testvérhúgom lepett meg bennünket egy Ultrajektomban nyomott kötettel. 1794-ben, az agyonreklámozott türelmi rendelet után sem itthon, hanem Utrechben adta ki Pethe Ferenc a magyar Bibliát, amelynek történetéről a Rövid tudósítást Szombathi János (1749-1823), a Bodrog-parti Athén történelemtanára írta. A kétszázhúsz éves könyv árverésen 55 ezer forinttól indul. Számomra ára nincsen.

A kemény borító belső oldalára az ajándékozási alkalomra utaló két ex librist helyeztem. Az enyémet keresztapám faragta linóleumba, egyetlen nejemét pedig magam. A felírat – Al Bohaken – Gerelyes Endre novellájára utalt. Vizsgaidőszakban, amikor már nagyon megtelt a fejem, a kezemet engedtem szabadjára, és a linómetszés kiváló szellemi-lelki állapotba hozott.

Családi Biblia

A borítóra ragasztott, de kissé felfeslett szennycímlap alól zöldes színű valami kellette magát: egy 1937-es ötdollárost bontottam ki onnan. Vajon ki rejtette oda, és miért nem volt alkalma kivenni? A ceruzás bejegyzés – Bp. vettem a Lantos aukción – keltezve nincsen. A dollárrejtegetés 1944-es elhatározásra utal, még akkor is, ha az árvereztető cég, a Lantos Rt. túlélte volna az alapító-tulajdonost, a háborút, és az azt követő négy évet, amikor még rendezhettek könyvaukciót, és ismét rejtegették a dollárt.

A Bibliába ceruzás emlékeztetőt írott személy dr. Sass Elemér lehetett, 1939-től belügyminisztériumi osztályvezető. „Büszke volt a több ezer kötetes könyvtárára, amit a családja és barátai gyakran megcsodáltak. … 1944 októberében, a nyilasok uralomra jutásakor kényszernyugdíjazással elbocsátották a minisztérium szolgálatából. … 1945–ben az igazolási eljárások folyamán nem igazolták, azzal az indokkal, hogy «németbarát» magatartása volt a háború alatt. …1950–ben megvonták a nyugdíját,… 1951–ben kisebbik lányával és annak családjával együtt kitelepítették egy Heves megyei faluba. Itt 61 éves korában földművelési munkákat végzett. Mivel budapesti lakását felszámolták, értékes könyvtára szétszóródott.” Emiatt kerülhetett a kötet a Központi Antikváriumba, ahol a húgom oly nagyon szeretett dolgozni, és tudott ritkaságokat vásárolni.

Gyulai Gaál GasztonA Sass Elemér keze írása feletti ovális pecséten Gyulai Gaál Gaszton (1868-1932) könyvtári bélyegzője látható. Róla a neve megpillantásakor, 1971-ben is tudtam, hogy kisgazda politikus, de semmi egyebet. A Wikipédia szócikkéből azonban megtudható, hogy az emberi viselkedési automatizmusokra, társadalmi divatokra fittyet hányó, belülről vezérelt, szilárd értékrendű, bibliás ember lehetett.

Csatoljunk ide róla egy más fordítású Bibliának elkötelezett személy, Monsignore Varga Béla Thassy Jenőnek elmondott visszaemlékezését. Kissé hosszú, kivált bebillentyűzni, remélem, olvasni nem annyira.

„[Gyulai Gaál Gaszton] utálta a fehér tiszteket, és mindenért a Horthyt tette felelőssé. …Boglár egy zsidó központ volt, volt zsinagógájuk, a rabbijuk nekem [Varga Béla katolikus papnak] jó barátom volt. Más papok nem álltak vele szóba. Találkoztam vele az utcán, és mondtam, sétáljunk egy kicsit együtt. «Meglátják a híveid, hogy velem sétálsz» – felelte erre. De miért is utálta a fehér tiszteket Gaál Gaszton? Négyszáz zsidó élt Bogláron. Kereskedők voltak évszázadokon át, ők csinálták a somogyi gabonakereskedést. Te nem tudod, mi volt Siófokon, s a többi helyeken, mert Horthyék eltüntették a nyomait, de az itteni zsidók tudták. Jött a hír, mint ezt nekem elmesélték – én [Varga Béla] akkor győri diák voltam -, hogy jön Prónay, és fölkoncolja a négyszáz zsidót. Gaál Gaszton nem volt antiszemita, de ember volt, ember a talpán, és nem tűrte, hogy büntetlenül valakit megalázzanak. Én sem bírom el még ma sem az emberek megalázását, még ma is harcolni vagyok képes, s talán ezért is lettem pappá, mert nem bírtam el a magyar parasztság napról napra való megalázását, ami sokszor a meggyalázás határáig ment. Gaál Gasztonban egy magas fokú emberség volt, és a zsidók könyörögve felkeresték, mert azt hallották, hogy a Prónay század Somogyból, Lengyeltótiból már elindult Boglárra, hogy a zsidókat kivégezzék. Abban az időben, 1919-ben megölni egy embert, nem volt ritkaság. Nem akarom azt mondani, hogy mindennapi dolog volt. Mit csinált Gaál Gaszton? Fogta a botját, amivel sétálni szokott, és kiállt a Boglár-Szőlősgyörök-Lengyeltóti útra, ahol az út Balatonboglárra jön be. Az már Gaál Gaszton birtoka volt. A szegény zsidók pedig elbújtak az istállókba, a padlásokon. Bátornak kellett az embernek lenni, s embernek kellett maradni. Jött a szakasza Prónaynak, és Gaál Gaszton ott állt az úton. «Megállj!» – szólt. «Ez a föld Balatonboglár Gaál Gaszton tulajdona, az enyém. Erre a földre az én engedélyem nélkül senki nem léphet. Én pedig megtiltom, hogy valaki önök közül erre a földre lépjen!» Mit csinál erre a vezető, ez a gyilkos banda? «Lődd le, üsd agyon, üsd fejbe!» – s ehhez hasonló hangok hallatszottak. Gaál Gaszton elment onnan. Prónay félrevonult, a tisztjeivel tanácskozott, és mit gondolsz, mit csinált? Azt mondták, ez egy őrült, ha megöljük, végünk van, mert olyan volt már a tekintélye az országban. Megfordult és visszament Prónay a bandájával. … A négyszáz zsidó így menekült meg." (A Monsignore. = Posztumusz interjú - Válogatás Thassy Jenő hangarchívumából. Balassi, 2004, Budapest. 85-86. p.)

A balatonboglári Gaál Gaszton Ultrajektomban nyomott Bibliája nálam lelt otthonra, és ezt mesélte...

A bejegyzés trackback címe:

https://atlaszblog.blog.hu/api/trackback/id/tr198265346

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

16940 2014.12.28. 03:16:38

Pardon az elütésért, helyesen: ...ne hamarkodjuk el, ha generális megállapításokat...

60145 2014.12.28. 05:13:35

1. Lancelot : Köszönöm! Könnyű ez a kereszt!!

60145 2014.12.28. 05:22:30

2. Quick : Mintha ismerted volna keresztapámat, őt címezte kiskenyerű gazdag embernek Tiszai Lajos.

60145 2014.12.28. 05:23:22

3. little _ És ismét egy könnyű kereszt!

178873 2014.12.28. 08:23:38

***** (Csak, hogy csillag is legyen a keresztek fölött/mellett - ha már Károli.)

60145 2014.12.28. 08:55:56

Ez fontos nekem, és természetesen az az egy is!

13118 2014.12.28. 09:02:08

"A háború a legértelmetlenebb, ami csak létezhet az emberiség számára." legyen ez akár a vallás, akár a gazdasági érdekek, akár politikai okokból.

60145 2014.12.28. 10:08:06

11. Hmmmm : És az irracionális tömeggyilkosság, amelyről itt, ha nem is direktben, mégis szó volt?

13118 2014.12.28. 10:21:14

12. Atlasz : arról jutott ez az eszembe. (ámbár Prónay védekezésül említi, a vörösterrort bosszulta meg, persze statáriális eljárásnak álcázva)

60145 2014.12.28. 10:56:14

13. Hmmmm : Nem olvastam. Kompenzálás volt a vereségre, a csődre. Rosszabb, mint a háború.

16940 2014.12.28. 11:31:48

Jómagam számos korabeli naplót olvastam: Prónay, páter Zadravecz stb. Legegyértelműbben Prónayé árulja el, hogy vérengzéseiknek nemegyszer semmi köze nem volt a vörösterrorhoz, annál inkább a harácsoláshoz, személyes haszonszerzéshez. Továbbá, még az antikommunista történészek szerint is, a fehérterror áldozatainak száma jóval többszöröse a vörösterrorénak. A vörösterrort viszont megelőzte az első világháború 600 ezer magyar királyi frontáldozatának ténye (mészárszékre hajtott bakák milliói) és a hátország szenvedései, éhezés a városokban, falun a jegyzők, intézők nem ritka hatalmaskodása a háborúba küldött parasztemberek asszonyaival (erről számos irodalmi és filmművészeti alkotás is beszámol, nem beszélve az összeomláskor tömegesen hazatért katonák önkényeskedéseinek okairól is szóló közigazgatási beszámolókról, jelentésekről).

16940 2014.12.28. 11:32:38

...vérengzéseiknek nemegyszer semmi közük...

78126 2014.12.28. 12:47:32

Lebilincselő írás! Micsoda sűrítménye fér egyetlen lapra a személyes és a magyar történelemnek!

60145 2014.12.28. 13:22:42

17. marja :)

60145 2014.12.28. 13:32:50

18. Anemone : Van valami jelképes e Biblia sorsában, s valóban mi mindent összesűrít. A blog követelményei szerint Varga Béla szövegét rövidebben is idézhettem, kihagyhattam volna, de akkor a református és a zsidó mellől hiányozna a katolikus magyar. És az alulról jött, nagy formátumú ember! (A személyeshez egy tréfás elem tartozik: vagyonmegosztáskor egy a bejegyzésből kihagyott zsebkiadású, ÚJ bibliát vett magához életem párja, így a kétszáz évest nem kellett kettévágni.)

78126 2014.12.28. 14:19:24

Igen, Atlasz. Mintha a Napfény ízét "olvasnám": micsoda sorsok! Kár lett volna a Varga Béla idézetet kihagyni, jó, hogy így döntöttél. (Válni ezidáig még nem sikerült :)), ráadásul abban ringatom magam, hogy iszonyú nagyvonalú tudok lenni tárgyak tekintetében... Pedig nem! Könyvben, növényekben biztosan nem. Ellenben a férjem igen, lehet, hogy ez is összetartóerőnek számít??)

60145 2014.12.28. 14:30:01

21. Anemone : Nem vagyok olyan impulzív, mint Te, kedves Anemone, aki maga az összetartó erő!

301782 2014.12.28. 14:53:57

Érdekes volt, köszönöm Atlasz :)

Virág elvtárs s.k. 2014.12.28. 15:39:27

Ha lesétál a Csaba utcán..........nem kell elmennie egészen a volt református imateremig.....balrafordul, elsétál két római katolikus templom között....mellőzi a sakkozókat...és elsétál az Ördögárok színpaddal fedett kiszélesedése mellett, ahová 1956-ban a fegyvereiket dobálták a szabdságharc leverése után...... 300 m után elérkezhet a valódi-tótprónai és blatniczai Prónay szoborig......aki mint hegyivadász fogadja a baka elismerő kézfogását........ ...de kis kerülővel mehet az Alma utcán át is, a zsidó szeretetotthonnál átkelve a Városmajor utcán.... Prónayt - miután a kitörést követően halálhírét keltették - 1946-ban 20 év kényszermunkára ítélte moszkvai bíróság, majd 2005 óta az ítéletet semmisnek tekintik.......

Virág elvtárs s.k. 2014.12.28. 15:42:48

15....a korabelin Kádár-korabelit ért....?

60145 2014.12.28. 16:17:55

23. Valika : Kedves Valika, örülök, ezek szerint megérte ezt a pár rászánt órát!

60145 2014.12.28. 16:23:19

24. Virág elvtárs s.k. : Azt nem tudtam, hogy kit ábrázol a határvadász emlékmű, sőt, azt sem, hogy a színpad alatt mi rejtőzött. Köszönöm az információt!

16940 2014.12.28. 16:45:43

A Kádár-korban kiadott Prónay-napló nem volt szöveghamisított. Különben az itt közreadott Gaál Gaszton történet is megerősíti vonatkozó hozzászólásomat (15.). Sőt, Horthy memoárja úgyszintén. Az pedig teljesen mindegy, hogy törölték a moszkvai bíróság ítéletét. Ugyanis Prónay maga által szervezett csapatával önként jelentkezett Szálasi mellett harcolni.

180524 2014.12.28. 17:07:15

Gratulálok, kedves Atlasz! Ebben a postban annyi gondolkodásra és továbbgondolásra érdemes mondanivaló, illetve adat és információ van, hogy csak azt mondhatom, lásd Anemone 18. hsz.-át... :-) Most tűnt föl, nekem van többféle fordítású, ergo több "irányzatú", több "értelmezésű"-m is. És bizony, olvasom is a Könyveket...

60145 2014.12.28. 17:27:57

29. maiman : Nagyszerű, ha jelzi egy-két blogbarát, hogy érdemes volt néhány órát molyolni vele! A bemutatott kötetből nem olvasok, az már nehéz lenne. Dédelgetni lehet csak a sorokat. Ezen és Vas Istvánén kívül is van másik a polcon, néha előveszem. Most énekeskönyvem nincs.

13118 2014.12.28. 17:54:14

persze érdemes volt vele molyolni!

13118 2014.12.28. 17:55:01

molyolhatnál sűrűbben is ....

60145 2014.12.28. 18:53:44

31-32. Hmmmm : Jól esik olvasni, de ha az ilyen üzenet motivál is, a mentalitásomon nem változtat. Ezzel, azaz a saját lassú, tökölő, stb. természetével előbb utóbb megbékül az ember.

338311 2014.12.28. 18:56:35

Az interneten fellelhető adatok szerint kevés zsidó halt meg a fehérterror alatt, az elkövetők elsősorban a magyarok után mentek, akiket együttműködéssel vádoltak a kommunista zsidókkal. Feltételezem, hogy elég szélesen értelmezték. Az igazi felelősök már Bécsben voltak. Nem tudok arról, hogy a két tábor tömeges gyilkosságot hajtott volna végre ilyen méretben, mint ami a fenti történetbeli 400 boglári zsidó félelmét megalapozta volna. Bár ezért vagy azért mindkét oldal sok ártatlan áldozatot szedett és már békeidőnek kellett volna beállnia. A történet gyakorlatilag feltételezés, hiszen a hazai zsidó közösség elemzése Tormay Cecil könyvéről is az, hogy "mondták, hallották" stb.-vel van tele. Tehát így mondták, így jött a hír, és ahogy az ilyenkor szokott lenni, fele kacsa, de milyen történelmi értékkel bír az állítólagos szándék? Kell otthon lenni egy feldolgozott ténynek, hogy a háború befejezése óta a konszolidációig ki kinek volt az áldozata és mennyi, ha a számok olyan fontosak. A közelmúltban olvastam, hogy amikor a kádári megtorlások elérték a forradalomban elhunyt elvtársaik számát, emberünk leszólt, hogy elég a halálos ítéletekből. Tehát a bűn definícióját a lihegés, a bosszúvágy –mint az étvágy, ha eleget ettünk–, határozza meg, mindenki gyakorlója, ha a törvényesség látszata és nem több, erre alkalmat és hatalmat biztosít. De létezik valami, amit úgy hívnak, hogy az a múlt. Az események lezárultak, még a második világháborúé is, legalább is itt nyugaton, bár, ha szigorúan tartjuk magunkat egy témakörhöz, akkor ebben a témában annyi példamutató, de egyben a félelemre épült történetet lehetne írni, mint ahány ember él a földön, már meg sem kell élnie, könyvtárnyi irodalma van. Talán pont ezért egy irodalom is épült rá, pedig a holtakat fel nem támassza, emberi viszonyokat meg nem változtat. És mindig ugyan azt a hatást kelti, mert (ebben az estben) egy meg nem történt esemény hősei maga az emberiesség, míg a vélt szándék maga a gyűlölet áll, s ki lehet cserélni a személyeket, más világképbe helyezni, ott is működik. Bosznia, Kambodzsa, Uganda ezt ott folytatta, ahol mások befejezték, pedig mennyi fogadkozás volt a második háború után.

13118 2014.12.28. 19:27:14

34. BundiB : mennyit értesz kevés [számú] zsidó halottnak, akik a fehérterror áldozatává váltak? idézet a kevésre: " Horthy augusztus elején több tiszti századot is útnak indított a Dunántúl és a főváros felé, hogy előkészítsék uralmának kiterjesztését ezekre a területekre. Legfontosabb feladatuk a kommunista diktatúra résztvevőinek megbüntetése, statáriális kivégzése, a vörösterror megtorlása volt. Prónay emlékiratai szerint írásban is kérte a kivégzési parancsot, de a vezérkari főnök ezt „igen ravaszul mosolygó arccal megtagadta” Soós tábornok indulás előtt még hozzátette: „Ne öljetek meg nekem túl sok zsidót […] mert abból is bajok lesznek”. szóval, ha Prónay emlékiratát olvassuk, nem túl sok zsidó esett áldozatul ....

338311 2014.12.28. 20:17:48

Remek elemzés, mindkét oldal elmarasztalója, adatokkal alátámasztva. http://kommentar.info.hu/iras/2011_3/voros_es_feher

60145 2014.12.28. 20:19:12

34. BundiB : Az idézet az egyik kortárstól való, nem történésztől. A két terror halálos áldozatainak számai rendelkezésre állnak, rá lehet keresni. Koltay Gábor meg is filmesítette, és a vörösök vérengzését is a fehérterroristákról készült korabeli felvételekkel "dokumentálta". Ez így megy. Varga Bélára rákereshetsz a gugliban, ha a link sok. Ha tragikusan végződik a történet, mint más hasonló száz és ezer a világban, természetesen nem járt volna mind a négyszáz halálával. Lehet, hogy nem is annyian voltak. Ilyenkor egy a 400 közül nem egyformán retteg mind a négyszázért, neki elég, ha a szerettei közül akárcsak csak egy pusztul el. Vagy ő maga lesz nyomorék... A lényeg, hogy ezt a lehetőséget egy magyar úr valószínűnek tartotta, és nem tűrte. És egy katolikus pap, a Nemzetgyűlés későbbi elnöke fontosnak tartotta elmondani. Mert létezik valami, amit úgy hívnak, hogy erkölcs. Ha hiszed, ha nem, mindenki, akiről szó van, a Te hozzászólásodban említetteket is beleértve: magyar volt. Kommunista magyar, katolikus magyar, zsidó magyar. Tényleg!

338311 2014.12.28. 20:54:09

Ami a nemzetiségek hazai viszonyát illeti a magyar közösséghez, de elsősorban a hatalomhoz az mintha teljesen hiányozna az évszázadok eseményeiből, pedig, ha jól tudom otthon vagy 19 nemzetiség él. Melyik tört még hatalomra a hazai radikális kommunista zsidóság mellett? Sehol semmi szerepük nincs megemlítve, hogy szervezkedtek volna, radikális, anarchista szövetségeket alkottak volna a hatalom megszerzéséért. (Lukács György írta egyszer, hogy a rokonságban, amikor összejöveteleik voltak nagynénjei gúnyos megjegyzéseket tettek a magyar lakosság felé, létezik zsidó rasszizmus?) Volt Magyarországon a fehér terror alatt a nemzetiségek ellen megtorló akció? Szemlátomást nem, csak azok felé, akik ebben a terrorban részt vettek. Ártatlanok is voltak benne, nos megint a fenti link kielemzi. Nem mentem fel őket. A fenti elemzés, amit Hmmm-nek szántam, remekül ismeri fel azokat az emberi, de aljas kísérleteket és tulajdonságokat, amit a vesztes háború ténye az emberekből állatian kihozott, meg a feltételezéseket, a rémhíreket, a káoszt, a hamis következtetéseket. Csak nem szabad elkötelezettnek lenni egyik érv mellett sem. A hazai tépelődés ismeretlen a győzteseknél, még olyanoknál sem, mint a cseh és a szlovák nép, akik egész más oldalon kezdtek, mint ahol végeztek... Pedig katonai veszteségeik nekik is voltak, ámbár náluk a gyász, majd veszteségeik egy már velük szövetséget bontott társadalomra lett kivetítve, majd a euforia mindent elsöpört.

60145 2014.12.28. 21:03:07

38. Kedves BundiB, ez is egy szakma. Összekeversz fogalmakat, mintha literrel mérnéd a távolságot.

16940 2014.12.28. 21:17:29

BundiB-nek FELHÍVÁS AZ IZRAELITÁKHOZ Izraeliták! Honunk, a magyarok hazája, veszélyben van. Ne várjuk, míg felszólíttatunk, hanem siessünk önkéntesen mi is segítségére. Izraeliták! a [sic!] magyarok ezer év óta védhelyet adnak: annyi év óta a német és a szláév ellen védelmeznek: [sic!] és napjainkban is, nem a meghasonlás vészteljes következtetéseit, hanem csak az igazságot véve tekintetbe – a nyárspolgárság irányában önfeledőleg vérükkel ótalmaznak [sic!]. Ne legyünk hálátlanok. Mutassuk meg, miszerint nemcsak szóval, hanem tettel is szeretjük a hazát. Ne vonakodjunk most a n. őrseregbe, vagy a n. sorkatonaságba beállani, mivel előbb be nem vettek. Aljas káröröm volna az. Legyünk inkább meggyőzve, miszerint a magyaroknak amaz ostoba visszataszításban nem volt részük. Ők szívesen karjaikba öleltek, ők az egyenlőség szent szavát szívesen valóvá tették, ők hallgattak volna a testvériség parancsára; de a pozsonyi és más helyütti [sic!] ellenséges demonstrátiók következtében magunk érdekében voltak kénytelenek meggyőződésüket megtagadni. Higgyétek el, nemcsak a művelt, hanem a közrendű magyar is szánja és pártolja ügyünket. Rokonszenvet érez egykori szomszédja iránt. Föl azért izraelita! mutasd [sic!], hogy kétezredi [sic!] rabszolgaságodban jobb érzéseid még el nem haltak. Segítsd szerető testvéredet, segítsd pártoló honsorsodat! És jelszavad légyen: éljen a magyar, vesszen ellensége! – Hénik Mór. Számos ifjúság nevében. /Pesti Hírlap, 1848. május 24. sz./ „HARMINCHAT IZRAELITA” Torda megyéből, júl. 3. Hazafiúi kötelességemnek ismertem fölszólítani szerkesztő polgárt, tegye közhírré az izraeliták ügyünk iránti rokonszenvének egy érdekes és szép tanújelét, amely hazánk ezen távoli zugában megnyilvánult. Torda megye felvidékiben [sic!] a fölállított nemzetőrség lovasai közé harminchat izraelita ajánlá fel, minden felszólítás nélkül magát önfelszerelés ígérete mellett, s midőn szolgálatba tételök után napi díjukkal kínáltattak, többen nyilváníták, miként ők nem díjért, hanem hűségből szolgálnak. És e hűségi nyilvánítás nem puszta szó, mert lelkesedéssel párosult szolgálati készségük is tényekkel bizonyít annak valósága felől. E nemes jellemző vonást példányul és a jövendőség emlékeztetésire kívántam a közönség elébe állítni [sic!]. Gyárfás Domokos n. ö. [sic!] őrnagy /Honvéd, 1849. július 10. sz./ In: 1848-1849 a magyar zsidóság életében. Szerkesztette: Zsoldos Jenő. Múlt és Jövő Kiadó, 1998. [Első kiadás: Budapest, 1948.]

338311 2014.12.28. 21:24:53

Kétségtelen, hogy nem kellett volna a bloghoz szólnom, külföldön élve az adott téma alapja már a múlt. Bár úgy érzem, hogy megértem a témát, de nem értem aktualitását, illetve a szenvedés-félelem valamint a hőstett témakörének idealizálását, a mártírúság és hőstett egyoldalúságát. Könyvtári irodalma van, ha annak nevezik. Nem kívánok sértő lenni, tudomásul veszem a tulajdonodban lévő biblia történetét. Ámbár az otthoni elmúlt évtizedek a jót és rosszat csak ilyen párhuzamban említik. Azért hoztam fel a nemzetiségieket, vajon soraikban volt egy ilyen viszony a magyarsággal? Szakma lenne amivel hozzászóltam? -nem tudom, nem űzöm, csak ismereteim, érdeklődésem alapjai bővültek külföldön eltöltött időmmel.

60145 2014.12.28. 21:40:02

41. BundiB : Örülök, ha kommentelsz. Az aktualitás az, ami az asztalomon van: https://lh5.googleusercontent.com/-7fe9DQURGHQ/VKBo7weiKQI/AAAAAAAAdTY/HR51V76jP0g/w913-h685-no/IMG_20141226_184323.jpg Hőstettnek, inkább vakmerőségnek Gaál Gaszton kiállását nevezem. A többiről (idézlek: a szenvedés-félelem valamint a hőstett témakörének idealizálását, a mártírúság és hőstett egyoldalúságát. Könyvtári irodalma van, ha annak nevezik. ) itt szó sem esett, ezt hozzáképzelted. Varga Béla utalt ugyan a fehérterrorra, de csak mint Gaál Gaszton cselekedetének okára. Abban igazad van, hogy a közbeszéd pártosan, dichotomikusan használja fel a történelem tényeit. Szakmai tudnivaló, hogy Magyarországon a zsidóság soha nem volt nemzetiség.

60145 2014.12.28. 22:24:52

41. BundiB : Még valami: nem a szakma, hanem a szakkifejezések használata problémás. A magyar zsidókat a kommunistákkal azonosítani és nemzetiségnek nevezni nem lehet. Zsidó magyarok pénzelték Horthy nemzeti hadseregét, a Vörös Hadsereget nem. Érdekes ez a mondat is: "s talán ezért is lettem pappá, mert nem bírtam el a magyar parasztság napról napra való megalázását, ami sokszor a meggyalázás határáig ment. " - nem kommunista írta Horthyékról...

Virág elvtárs s.k. 2014.12.28. 23:11:15

.......a zsidóság soha sem volt nemzetiség.....de mégsem CSAK vallás....a zsidóság mindig aktuálisan megtalálja az érdekérvényesítés éppen hatásosnak tűnő formáját..... 1849-re visszatérve, az egy kiállás volt a magyar szabadságharc mellett.....csak hogy a galícziai bevándorlás ezután hígította fel a zsidóságot, olyan néptömegekkel, akiknek a nemzeti identitás már nem volt az erősségük.....ki is írta azt, hogy ezek ártottak legtöbbet a korábban itt élő zsidóságnak?

338311 2014.12.28. 23:53:48

Tisztelem, becsülöm az emberi értékeket, zavar viszont, hogy a szenvedés és a nemes emberi cselekedet a második világháború óta csak a zsidó-keresztény viszonyon keresztül van bemutatva. Egyébként a képtelenségek sokaságát szülte, már azok is bekapcsolódnak a témakör írásába, akik még csak közelében sem voltak az eseményeknek. A felvidéki magyar kitelepítések szenvedői között is meglehet találni a vagyonát, élet munkáját elveszejtő magyart, ugyan úgy, mint az örökké a szenvedés és félelem szélén egyensúlyozó keresztény-zsidó viszonyt. Más a háttér, de a tragédia súlya ugyan az. Én tisztelem Atlasz írását, és ha ez a biblia legutolsó története nem is vonom kétségbe a háttér történetet, de gyakorisága, az üldözés és a hősi megmentés ma már értékként csak zsidó-keresztény viszonyban alkot shakespeare-i drámát. Míg a világ az egészet újra termeli. És igen, tudom, hogy hozzászólásaim eltérnek a várható válaszok sablonjaitól, de ismeretem is szélesebb, amióta elhagytam szülőföldem, más érzelmeket mozgat meg.

328387 2014.12.29. 02:14:52

38. BundiB 2014. 12. 28. 20:54 "Ami a nemzetiségek hazai viszonyát illeti a magyar közösséghez, de elsősorban a hatalomhoz az mintha teljesen hiányozna az évszázadok eseményeiből, pedig, ha jól tudom otthon vagy 19 nemzetiség él. Melyik tört még hatalomra a hazai radikális kommunista zsidóság mellett?" Kedves Bundi-Bandi! Miféle tendenciózus hazudás ez már megint? Mint a múltkor Major Ákos zsidó voltával kapcsolatosan is. Honnan máshonnan tudjuk, hogy például Kun Béla és Lukács György zsidó volt, mint az Önökhöz hasonló antiszemitáktól? Míg mondjuk Kis Pistáról vagy Kovács Jóskáról nem tudjuk, hogy szerb vagy szlovák származású volt-e vagy sem. És hogyhogy nem volt más nemzetiség? Hát például a kollaboráns német származású tisztek és tábornokok? Az újvidéki mészáros Grassy, Feketehalmy, vagy a többi aki még szintén SS tag sőt SS-Oberguppenführer is volt? Beregffy, Jány és kitudja még hány száz a tiszti és tábornoki karból, akik készségesen kiszolgálták a nácikat és a nyilasokat? És még lehetne sorolni százával. Ki juttatta őket tömegével ilyen hatalomba? És mi lett a Horthyt hatalomba juttató cimborákkal? Prónay és Moravecz alapította meg a Magyar Nemzeti Szocialista Pártot, majd később csatlakoztak Szálasi nyilasaihoz. Héjjas Iván és Francia Kiss Mihály nem tett vargabetűket. Ők egyenesen nyilasok lettek.

60145 2014.12.29. 06:31:38

44. Virág elvtárs s.k. : Minden ember csoport igyekszik érdekérvényesítésre. A későbbi, XIX. század második felének bevándorlóinál nagyobb arányú volt a zsidő kivándorlás. Szlovákokkal, magyarokkal együtt - mert nem ilyen lovat akartak, hanem valódi polgári lehetőségeket A legtöbbet azok ártottak nekik és a többi alávetettnek, akik kivándorlásra késztető belpolitikát, majd háborús külpolitikát folytattak..

60145 2014.12.29. 06:32:37

45. BundiB Varga Béla 2. világháború alatti lengyelmentő munkássága világszerte ismert...

Virág elvtárs s.k. 2014.12.29. 09:38:07

46.. Honnan máshonnan tudjuk, hogy például Kun Béla és Lukács György zsidó volt, mint az Önökhöz hasonló antiszemitáktól? ...meg például Demény Páltól, aki nehezen vádolható antiszemitizmussal...... ...egyebekben mindig az orrunk alá dörzsöli valaki, hogy ha valaki kiemelkedik, vagy netalán Nobel díjat kap, hogy ő is zsidó...... ....szarnak, bajnak pedig megszoktuk hogy nincs gazdája......

13118 2014.12.29. 11:07:03

semmi szükség bohóckodásra, hogy honnan-kitől lehetett tudni, ki volt zsidó. egyházi anyakönyvet 1827-től volt kötelező vezetni (volt előtte is, pl. evangélikus 1587) és a zsidók is vezették 1760-tól. 1827-től az egyházaknak 2 példányban kellett vezetni, a másodpéldányt az illetékes törvényhatóság levéltárába küldték. aztán 1895-től bevezették az állami anyakönyvezést, az azonosító adatokon kívül bejegyezték a vallási hovatartozást is. az államigazgatás arra illetékes dolgozói (is) pontosan ismerték, ki zsidó. akkor is, ha névmagyarosítás történt. felesleges kiemelni egy nevet, hogy ki nevesített egyes zsidókat. tették ezt hírlapok is, akár mert nyilvánosságra hozták pl. 1920-ban a soproni szabadkőművesek névsorát: http://www.szabadkomuvessopron.hu/sopron/pict/PH3.jpg

16940 2014.12.29. 14:01:14

A XIX. században nem települt be hozzánk Galíciából, az ottani pogromok elől menekülő egymillió zsidó, legfeljebb százezer. A Mózes vallású populáció kétségtelenül gyors létszámnövekedésének valódi okait az alacsony gyermekhalandóság, a magas születésszám, a viszonylag hosszú átlagéletkor, továbbá e csoport művelődéshagyományai, valamint a szigorú vallási-civilizációs ön-elvárások képezték (és ezt már az 1920-as évek elején bizonyította Kovács Alajos, aki egyébként antiszemita történeti demográfusként határozta meg önmagát). In: Remény. Zsidó társadalmi, közéleti, kulturális folyóirat. Főszerkesztő: Benedek István Gábor. (Megjelenik negyedévente.) 7. évfolyam 1. szám. 2004. Tavasz/Pészach. 13. old.

328387 2014.12.29. 16:16:51

49. Virág elvtárs s.k. (látogató) 2014. 12. 29. 9:38 Kedves Virág elvtárs! Kell hozzá némi nehezen összekuporgatott történelmi farkasvakság, hogy valaki Demény Páléknak tulajdonítsa annak a szokásnak a bevezetését, hogy minden közéletben megjelenő személyről sárgacsillagszerűen kötelezően kinyilvánítsák, hogy zsidó. Nem, kedves Virág elvtárs. Ezt nem Deményék vezették be Magyarországon, hanem Önök antiszemiták és protonácik még a XIX. században. Olvasson XIX. századi sajtót. Akkor Önnek is egyértelmi lesz, mi volt előbb, a tyúk vagy a tojás.

Virág elvtárs s.k. 2014.12.29. 16:26:40

51. Czeizel Endre szerint az I. VH. előtti zsidó lakosságnak alig több mint a fele volt galicziai származású....911,2 (1910-es népszámlálási adat) ezer alig több mint a fele az kb 460-480 ezer ember!...még akkor is, ha Benedek István Gábor negyedévente megjelenik..... Virág elvtárs s.k.

Virág elvtárs s.k. 2014.12.29. 16:30:04

52.....Ez rasszizmus! Már mint hogy egy népcsoport származás alapján megkülönbözteti magát, de MÁSOKNAK (pl. a gojoknak) ezt a megkülönböztetést megtiltja....... Az USA-ban a közszereplőkről MA is publikus adat a származásuk, identitásuk.

Virág elvtárs s.k. 2014.12.29. 16:32:25

52....A sárgacsillagszerű megkülönböztetést ha jól emlékszem 1944 április 5-én, a német megszállást követően vezették be.

Virág elvtárs s.k. 2014.12.29. 16:37:49

Demény Pál nem kötelezően nyilvánította ki, hanem büszke volt rá!

Virág elvtárs s.k. 2014.12.29. 16:42:10

51....a magasabb születésszám a bevándorló zsidóknál abból is adódott, hogy a termékeny korban levők érkeztek az országba, ez a szám az 1920-as évekre elöregedés miatt erősen romlott. A galicziaiak korfája ugyanis nem volt egyenletes, mint a korábban itt élő populációé.

16940 2014.12.29. 16:46:14

Virág elvtárs s.k. (látogató) nemrég közölte itt velünk (egy másik bejegyzésnél), hogy felmenőit nem csupán a "kommunisták", hanem a "nyilasok" is üldözték. Olvasva jelen bejegyzéshez küldött számos hozzászólását (különösen gondolok legutóbbi kommentjeire) végképp nem értem, amennyiben nézetei lényegesen nem térnek el hivatkozott elődjeiétől, hogy mi képezhette az általa utalt üldözés okát? Ha csak nem egyezett meg az ok Kun páter esetével...

16940 2014.12.29. 16:53:52

Összefér a két adat, miszerint egyrészt 2010-ben a Magyar Királyságban élt 400 ezer galíciai származású zsidó, másrészt az egész XIX. században legfeljebb 100 ezer zsidó érkezett Magyarországról Galíciából...

16940 2014.12.29. 16:54:54

...legfeljebb 100 ezer zsidó érkezett Magyarországra Galíciából...

328387 2014.12.29. 17:11:21

Kedves Virág elvtárs! Milyen testápolókrémet használ, hogy csak folyamatos csúsztatgatások tellnek ki Öntől? :o) A zsidók semmit se tudnak megtiltani. Nézzen csak szét a kedvenc antiszemita és náci sajtójában, weboldalai közt. Amit a zsidókra aggattak, az nem sárgacsillagszerű megkülönböztetés volt, hanem az már sárga csillag. A sárgacsillagszerű megkülönböztetés az volt, amikor bevezették azt a szokást, hogy a zsidó származású embereknél kötelezően fetüntették, hogy az illető zsidó. Hatalmas csúsztatás Öntől Amerika előcitálása is. Nem mintha Amerikában nem lenne antiszemitizmus vagy ne lennének szép számmal nácik, hanem mert az amerikai antiszemiták és nácik nem hoztak olyan szégyent, gyalázatot és pusztulást a hazájukra, mit a Magyarországiak. Az már csak hab a tortán, hogy Demény Pál nem volt büszke a zsidóságára, csak nem titkolta. Nem tulajdonított neki semmi jelentőséget. Szóval Önnél akárcsak Bundi-Bandinál is felmerül, hogy képes ennyi csúsztatást és hazugságot belezsúfolni pár mondatba?

16940 2014.12.29. 17:36:54

Inkább újraírom azt, amit 59. alatt küldtem, mert újabb bosszantó elütést láttam meg benne. Tehát helyesen: Összefér a két adat, miszerint egyrészt 1910-ben a Magyar Királyságban élt 400 ezer galíciai származású zsidó, másrészt az egész XIX. században legfeljebb 100 ezer zsidó érkezett Magyarországra Galíciából...

60145 2014.12.29. 20:07:19

Kedves bloggertársak! Igazából magam sem tudom, mi volt a téma. Talán a kézbe fogható történelem, és vele az identitásom egy része. Nem volt teljesen egy cél, egy mondanivaló alá rendelve a bejegyzés egésze. Amit előbb is kiemeltem, az is hiteles forrásból való: ""s talán ezért is lettem pappá, mert nem bírtam el a magyar parasztság napról napra való megalázását, ami sokszor a meggyalázás határáig ment. " - nem kommunista írta Horthyékról... No, ezért volt felszabadulás 1945 a többség számára! De legyen ez eltéve máskorra! Kicsit széjjelment a beszélgetés - távollétemben - de felszínre jöttek általam nem ismert adatok, szempontok. Köszönöm az érdeklődést, a véleményeket!

Camarad Flower s.k. 2014.12.29. 20:51:37

https://en.wikipedia.org/wiki/Joe_Lieberman Religion Modern Orthodox Judaism ugyanonnan: Mitt Romnay mormon, Arnold Schwarzenegger római katolikus, Deval Patrick presbiteriánus, Bill Clinton pedig baptista..... Nagy csúszás volt!

328387 2014.12.30. 00:28:22

Kedves Virág elvtárs! Már ha Ön vonult félig illegalitásba Camarad Flower néven. Bár csúsztatásra még egy jó kis csúsztatást tetézni - ez Önre vall. Merthát ki mondta, hogy az Egyesült Államokban nincs így? Én erre azt mondtam, hogy "az amerikai antiszemiták és nácik nem hoztak olyan szégyent, gyalázatot és pusztulást a hazájukra, mit a Magyarországiak." Vagyis hogy más a helyzet ott, ahol az antiszemita állam és/vagy hazai vagy külföldre szökött náci sajtó 150 éven keresztül súlykolta és osztogatta a sárga csillagot, közben egy ideig ténylegesen is, és nőket, gyerekeket, öregeket küldött sárga csillaggal a halálba vagy gyilkoltak meg helyben százezerszám. És megint más a helyzet ott, ahol a helyi nácik nem voltak ilyen eredményesek, és így a közvélemény nem annyira érzékeny arra, ha valakinek a családfáját vagy a vallását firtatják. Ám nálunk Önök eredményesek voltak. Eredményesen hoztak szégyent a hazájukra és a népükre. Ezért aztán itt durvább is a reakció, ha a nácik újra próbálják kezdeni azt, amit a protonáci elődök 150 éve kezdtek, és 70 éve csak eddig és az ország szétrombolásáig sikerült véghezvinniük.

348701 2014.12.30. 09:08:17

Az úgynevezett "szentírásokról" mindig az jut eszembe hogy szerencsém volt egy babonával butítás mentesen átevickélnem a gyermekkoromoni. Az egyetlen pozitívum amit a Kádár renszerben felnövésemmel kapcsolatban mondhatok: hálával tartozom azért, hogy mint kiskorú, egy szekuláris államban nöhettem fel. Meg voltam védve attól hogy az oktatási intézmények, a közmédiák babonákat oltsanak az agyamba, mintha azok valóságos adatok lennének.Védve voltam a pokollal-mennyországgal mentálisan káros fenyegetéstöl, az élőlények csodával történt teremtése lökött meséjének tananyaggá tételétöl. Köszönettel tartozom az akkori szekuláris államnak, hogy nem teremtette kulturánk alappillérének az imákra válaszoló és bosszúval büntető, beavatkozó Isten lényét. Kiemelten megköszönöm, hogy nem kellett sem bámulnom, sem imádnom, csókolgatnom a megkínzott, vérzö, keresztre feszített hulla bálványát. Nem kellet tisztaságnak és imádandó nöi erénynek tartanom a szüzességet és a nő ki nem élt nemi vágyát. Sorolhatnám tovább órákon keresztül. Amen

Virág elvtárs s.k. 2014.12.30. 10:59:38

S.Thomas elvtárs....ön sem úszta meg butítás, hamisítás nélkül, csak még nem vette észre azt.....a súlyos évtizedek is kevesek voltak.....

Virág elvtárs s.k. 2014.12.30. 11:01:18

Zorro elvtárs, én már tudom azt is, hogy maga mivel keni magát......Alolam krémmel......

Virág elvtárs s.k. 2014.12.30. 12:17:43

Navigátor-Mártírvédő elvtársnak küldött visszaemlékezés, amely bár több pontatlanságot tartalmaz, de tartalmazza a nyilasok által összeállított 1200-as listára szóló utalást is......amelyben a veszélyesnek tekintett elemeket összeírták....ebben a listában van két kommunista is (az egyik talán cipész) de valójában NEM ezek jelentették a veszélyt a nyilasokra, hanem azok, akik befolyásosak voltak, de nem lettek az eszközükké. http://www.watson.sk/index.php?option=com_content&view=article&id=1962:a-het-koenyve-goemoery-janos-emlekeim-egy-letnt-vilagrol-1964&catid=39:default&Itemid=60

348701 2014.12.30. 13:24:52

@Virág elvtars s.k. Ugyan mivel érdemeltem ki az elvtárs nevet? Erre szeretnék részletes választ kapni... 27 évig a nyugatra menekülve éltem, a nyugati állampolgár vagyok.Egy pár évre vagyok csak itt ebben az elveszett csodák feudális álombirodalmában – többé kevésbé kényszerböl. Semmi más kategóriába nem vagyok hajlandó tartozni mint az EMBER kategóriájaba. Thomas

Virág elvtárs s.k. 2014.12.30. 13:58:52

....27 évig....hmm.....az elvtárs címet nem olyan könnyű elveszteni......bár ha önkritikát gyakorol a párt alapszerv előtt.......akkor meglátjuk......azt mondja, ideológiailag nem elég képzett? .....ha a nyugati testvér pártszervezet ajánlását bírja....akkor nevezhetjük kamarádnak.... Virág elvtárs s.k.

328387 2014.12.30. 14:38:44

Kedves Virág elvtárs! Ha nem tudja visszatartani se alul, se felül, használja fel maga. Ne pazarolja. Talán ha megszárad, tapadósabb lesz a tények tekintetében is.

60145 2014.12.30. 15:43:03

66. S.thomas : „Az első korty a tudomány poharából ateistává tesz. A pohár alján pedig ott van az Isten!” Newton Talán nem ittál eleget. A szomjúság a forrás létére enged következtetni.

16940 2014.12.30. 16:16:30

Antiszemita blogger (Virág) ne korteskedjen istenhit mellett. Különösen ne keresztényként. Mert az antiszemita hiteltelen Jézus-követő. Apropó, 69. alatti hozzászólást, bár nekem címzett, sajnos nem tudom értelmezni. Kikről ír benne Virág? Ki az két kommunista? Felhívom Virág figyelmét, hogy 1944 karácsonyán (és az a körüli napokban-hetekben) nyilasok lőttek a Dunába nőket, öregeket, gyermekeket, no meg ártatatlan férfiakat. És nem "csupán" zsidókat.

16940 2014.12.30. 16:49:48

"Nem kellet tisztaságnak és imádandó nöi erénynek tartanom a szüzességet és a nő ki nem élt nemi vágyát." - 66. S.thomas 2014. 12. 30. 9:08 Mily sok - bűntudattal terhelt - maszturbációhoz kapcsolódva...

16940 2014.12.30. 17:01:25

Newton Isten létére vagy nem létére utalva voksol Isten mellett, nem pedig a Bibliában hozzákapcsolt, kultúra-kötött, szimbolikus (gyermekded) történeteket "validálja", azokat, mint: porból főemlős készítése, 6 napos világteremtés, "grillcsirkék" (fürjek) az égből, botintésre tenger szétválása stb.

16940 2014.12.30. 17:05:43

75. Természetesen a nő frusztráltságához kapcsolódva...

Virág elvtárs s.k. 2014.12.30. 17:11:51

74....ja, pontosan erről beszéltem, Navigátor elvtárs.....még ha értelmezni nem is tudta, de a lényeget leszűrte......58-ban követelte annak leírását, hogy kiket üldöztek, és kiket öldöztek a nyilasok......hát nem csak a zsidókat......bár a leírásban van némi kényszeres megfelelés a '60-as évek holo-dogmája szerint, ami kicsit idejétmúlt.....van némi piszkolás, mert a Csehszovák államban piszkolni kellett azokat, akiket kiutasítottak az országból......de végeredményben mégis csak egy írás...... 73. Nagyon jó, még nem hallottam! 72...nem tehetem, már magára kente.....talán rejtőszagként..... Virágh elvtárs s.k.

16940 2014.12.30. 18:15:31

78. Virág, én is azt észlelem, hogy Ön csúsztat. Ugyanis semmit nem "követeltem" Öntől 58. alatt. Ellenben megállapítottam ("könyveltem") a következőket (hogy ne legyen félreértés, megismétlem): >Virág elvtárs s.k. (látogató) nemrég közölte itt velünk (egy másik bejegyzésnél), hogy felmenőit nem csupán a "kommunisták", hanem a "nyilasok" is üldözték. Olvasva jelen bejegyzéshez küldött számos hozzászólását (különösen gondolok legutóbbi kommentjeire) végképp nem értem, amennyiben nézetei lényegesen nem térnek el hivatkozott elődjeiétől, hogy mi képezhette az általa utalt üldözés okát? Ha csak nem egyezett meg az ok Kun páter esetével...

virág elvtárs s.k. 2014.12.30. 18:41:31

79....Navigátor elvtárs, pedig véletlenül úgy csinált, mint ha értené.....hiszen felhívta Virág figyelmét, hogy 1944 karácsonyán (és az a körüli napokban-hetekben) nyilasok lőttek a Dunába nőket, öregeket, gyermekeket, no meg ártatatlan (sic) férfiakat. És nem "csupán" zsidókat. ....és felhívom szíves figyelmét, hogy (az általam linkelt cikk szerint) nem csak a Dunaparton, de a Kassa környéki erdőkben is gyilkoltak....ezután már megint egy közönséges gyilkossal, Kun páterrel hozakodik elő......

328387 2014.12.30. 18:52:41

78. Virág elvtárs s.k. (látogató) 2014. 12. 30. 17:11 Kedves Virág elvtárs! Aki már benne ül, az persze próbálhatja kenegetni másokra, de az a legritkábban sikerül. Aki közel állt az általában menekülnek előle, mint Ön elől is. Ám mi mindig jó messze álltunk az ilyen pöcegödörből előmászott kis náci patkányoktól, mint Ön is. Így velünk semmi esélye. Próbálja kenegetni a náci cimboráit akik közel állnak Önhöz. :o)

328387 2014.12.30. 18:56:36

73. Atlasz (szerkesztő) 2014. 12. 30. 15:43 Kedves Atlasz! Tudomásom szerint nincs adat arról, hogy Newton bármely életszakaszában ateista lett volna. Valamikor fiatal korában antitrinitárius eretnek lett titokban, de ateista sosem volt. Ezért logikátlannak tűnik tőle egy ilyen mondat.

virág elvtárs s.k. 2014.12.30. 19:32:03

....pöcegödörből előmászott kis náci patkány.....ennyi telik magától?...miközben idejön dörgölődzni....azért ezek után törölje meg a száját.....meg a klaviatúráját.....

virág elvtárs s.k. 2014.12.30. 19:48:28

http://mindennapi.hu/cikk/tudomany/isten-a-tudomany-poharaban/2010-11-30/568

60145 2014.12.30. 19:48:59

82. Kedves ZorróAszter, nekem sincs tudomásom róla. Pontosan ez az idézet jelentése.

16940 2014.12.30. 20:20:27

Virág, maga idelinkel egy cikket, amely Einsteint pozitívan idézi, holott az Ön eszmetársai, ha tehetik, e nagy tudóst is kiirtják - zsidó származása okán.

16940 2014.12.30. 20:26:46

80. Virág, mit jelent Öntől az a fogalmazása, hogy Kun páter "közönséges gyilkos" volt? Talán a többi, Dunába lövöldöző nyilas aljadék másmilyen gyilkos volt? Ők nemes emberek voltak?

virág elvtárs s.k. 2014.12.30. 20:29:00

86...maga burkoltan nácizik! ....de ezúttal nem talált.....

virág elvtárs s.k. 2014.12.30. 20:34:57

87....maga hozakodott elő Kun páterrel, a közönséges gyilkossal, most előhozakodik a többi közönséges gyilkossal..... ...de nem ez a blog témája, itt Gyulai Gaál Gaszton példamutató kiállását idézte föl a blog gazdája, és Virág elvtárs bátorkodott felidézni, hogy 1944-45 fordulóján a nyilasok ennél kevesebbért is öltek, ......nem csak zsidókat......

Virág elvtárs s.k. 2014.12.30. 20:38:56

...helyesbbítek, nem is én hozakodtam elő vele, hanem maga citálta ide egy korábbi megjegyzésemből, egy másik blogból. Igen, jól értette, a közlést, csak nem megfelelő következtetéseket vont le belőle.....

328387 2014.12.30. 20:53:13

83. virág elvtárs s.k. (látogató) 2014. 12. 30. 19:32 Kedves Virág elvtárs! Ennyi Öntől telik. Idejön és etológiailag jól beazonosítható módon itt-ott elcsurrant-cseppent egy kis náci szennyet, hátha sikerül anélkül megúsznia, hogy valaki szóvá tenné és nevén nevezné. Ez a taktika tipikus a rágcsálóknak ebben a körében. Most meg felháborodik amiért megint felismeri és nevén nevezi valaki? :o)

16940 2014.12.30. 20:55:32

Virág, idézek (a teljesség igénye nélkül) a szöveghelyekből ahol - e bejegyzést "kommentelve" - zsidózni tetszett. Holott, mint Ön írja az előbb, a bejegyzés témája más... "a zsidóság mindig aktuálisan megtalálja az érdekérvényesítés éppen hatásosnak tűnő formáját....." - 44. Virág elvtárs s.k. (látogató) 2014. 12. 28. 23:11 "Ez rasszizmus! Már mint hogy egy népcsoport származás alapján megkülönbözteti magát, de MÁSOKNAK (pl. a gojoknak) ezt a megkülönböztetést megtiltja......." - 54. Virág elvtárs s.k. (látogató) 2014. 12. 29. 16:30 "A sárgacsillagszerű megkülönböztetést ha jól emlékszem 1944 április 5-én, a német megszállást követően vezették be." - 55. Virág elvtárs s.k. (látogató) 2014. 12. 29. 16:32 Kun páter. Próbáltam jelezni, hogy egy olyan antiszemita szüleit, mint Ön, nem üldözhették a nyilasok (amiképpen ezt Ön korábban másutt, de a NOLBLOG-on állította)... Mert a fenti antiszemita kijelentéseket Ön jegyezte ide, ugye?

328387 2014.12.30. 20:55:44

Kedves Atlasz! Igen, de ez az idézet mintha azt sugallná, hogy ez Newton saját tapasztalata, holott úgy tudjuk, nem lehet az.

Virág elvtárs 2014.12.30. 20:59:54

91.....szórakozzon azzal, ami magával egyidős.....

16940 2014.12.30. 21:03:15

Virág, ha valaki "szórakozik" itt nemtelenül, az - sajnos - Ön...

virág elvtárs s.k. 2014.12.30. 21:03:28

"Ez rasszizmus! Már mint hogy egy népcsoport származás alapján megkülönbözteti magát, de MÁSOKNAK (pl. a gojoknak) ezt a megkülönböztetést megtiltja......." - 54. Virág elvtárs s.k. (látogató) Ezt a rasszizmust kifogásolom én is! Üdvözlettel: Virág elvtárs s.k.

16940 2014.12.30. 21:27:36

96. Talán a holokauszt áldozatai az antiszemiták voltak? Önnek tényleg nem érthető, hogy kétezer éves üldöztetés, majd a Soá után a zsidók érzékenysége a megkülönböztetésre nem rasszizmus? A zsidó szervezetek pedig nem kifogásolják, amennyiben bármely nem zsidó közösség saját magát megkülönbözteti (csak ne náci módon tegye). Különben Ön azt se tudja, mi a rasszizmus... Maga, Virág, vagy megátalkodott náci, vagy nagyon tudatlan ember. Hogyan lett antiszemita, ha a szülei nem voltak azok?

328387 2014.12.30. 21:38:36

94. Virág elvtárs (látogató) 2014. 12. 30. 20:59 Azt nem tudom, Önnél biztosan fiatalabb-e, de intellektuálisan nem lenne sokkal szórakoztatóbb. Úgyhogy maradjunk Önnél. Különben is Ön nagyobb is. Legalábbis a talpától a feje búbjáig. És hát egyesek szerint a méret a lényeg, nem a minőség. :o)

virág elvtárs s.k. 2014.12.30. 22:31:28

97...Virág elvtárs szerint a Navigátor által felhozott érvek nem mentik fel a magukat származási alapon megkülönböztetőket a rasszizmustól. 98. ..nem baj, ha kicsi, foglalkozzon azzal a testrészével....amelyik egykorú magával....

328387 2014.12.30. 22:57:24

99. virág elvtárs s.k. (látogató) 2014. 12. 30. 22:31 Bár valamivel kisebb intellektuális kihívás, de Ön sokkal méretesebb. Ne legyen már ilyen szerény! Önnél nagyobbat keresve se lehetne találni széles e hazában.

16940 2014.12.30. 23:48:28

Virág, maga nem ismeri el, hogy hamisan rasszizmussal vádolta a zsidó származású embereket, holott ők - ráadásul - a legtöbbet szenvedtek a rasszizmustól. Ez gyalázat is Öntől, de lépjünk tovább. A másik két itteni kijelentéséről se ismeri el, hogy antiszemiták? (Az első nyíltan, a második kódoltan.) Ezekről van szó (megismétlem): "a zsidóság mindig aktuálisan megtalálja az érdekérvényesítés éppen hatásosnak tűnő formáját....." - 44. Virág elvtárs s.k. (látogató) 2014. 12. 28. 23:11 "A sárgacsillagszerű megkülönböztetést ha jól emlékszem 1944 április 5-én, a német megszállást követően vezették be." - 55. Virág elvtárs s.k. (látogató) 2014. 12. 29. 16:32

60145 2014.12.31. 08:40:43

Tisztelt bloggertársak! Úgy vélem, hogy a kitartó vitázók immár gond nélkül meg tudnák írni ellenfelük helyett is az érveket és véleményeket. Azt sem mondhatni, hogy a bejegyzés nem százas, hiszen a kommentek száma ezt meghaladta. Szeretem a sikert, de nem a megrészegülést. Tehát inkább: az elmúltnál vidámabb, boldogabb, egészségben eltöltendő új évet kívánok!

Virág elvtárs s.k. 2015.01.03. 11:45:17

100......... szónak is legyen vége: ....aki a kicsit nem becsüli........az a nagyot nem érdemli......

60145 2015.01.03. 18:27:10

Ha leírnám, hogy becsülöm, ismét kitörne a blogharc.
süti beállítások módosítása