Atlasz voltam

Atlasz.

Atlasz.

Pados

2009. október 01. - Atlasz.

 

        Bizony, Padosnál is megbuktam, magyarból. Ez azért számított!

        Idézetek egy világhálós iskolai fórumról:

        „Volt egy Pados Pálunk, aki mindig pityókás volt, a folyosó végéről már ordított egy nagy ááááá-t, majd a kötelezően nyitott ajtóból az asztalra hajította a naplót. Oroszt tanított, de ez csak kortünet volt, mert másik hatot is taníthatott volna.”

        „Nem nem nem nem engedem bántani dr. Pados Pált! Osztályfőnököm volt. Emberek, ma már ilyen nagy tudású, 6 nyelvet beszélő, magyart-törit-föcit-oroszt-németet egyaránt magas fokon művelő tanárembert nem találtok! Tiszteltük, becsültük és nagyon-nagyon szerettük!!!”

        „Közvetlenül a nyugdíjazása előtt, a téli szünetben napközizni osztották be. Voltunk vagy négyen, Pados tanár úr meg a dögletes unalom közepette kitalálta: irány az úttörővasút! Addig csak a hírét hallottam, de amíg fogasoztunk fölfelé, meglehet kiderült, mitől ő a PADOS. Négy kósza kölköt tartott szóval, történettel, közvetlenséggel - pedig volt köztünk uszkve ötven esztendő...”

        „Hogy piált a Pados? Naná! És? Ő volt a legjobb fej a suliban, utána a Pityusz. Padosnak életveszélyes dumája volt. Egyszer elmondta, hogy utálja a telefont, ezért csinált egy berendezést, amelyik ha cseng, akkor felveszi, és rögtön lerakja. Egyik délután utolsó órán bealudt. Az osztály csendben beszélgetett, amikor bejött Cser Sándor, az osztályfőnökünk. Ránézett a Pali bácsira, majd azt mondta pssszt és szépen kiment. Cser is nagyon jó fej volt, tudott bánni a gyerekekkel.”

        Pityusz? Tárgyiasult epitheton ornansával, a harmóniummal jut eszébe mindenkinek. Továbbá: Na, miről híres Kossuth Lajos? Arról, hogy ott született, ahol Pintér Lajos! Az öniróniát nem mindig értettük, sokszor a viselkedését sem. Egy ízben kicsit késve jött, és a hirtelen feldobott kérdés hibás válaszaira nem az oly gyakori Szarva közt a tőgye! vagy az igényesebb Si tacuisses philosophus mansisses! zengett fel tonzúrás díszű boltozatos koponyája alól. Pityusz magából kikelve üvöltött, majd a véletlenül kiszólított Hajdúskát végig rugdosta a padok közt, talán még a tanári széket is utána vágta. Ma már nem nehéz kitalálni, mi lehetett a hosszúra nyúlt szünet funkciója a tanáriban, ami miatt Pityusz azt az énekórát ezzel a kérdéssel kezdte: Ki Magyarország államfője?

        Ilyen időket éltünk.

        Pados Pál tanár urat, aki egyébként a gyűlölt orosz nyelvet tanította, 1957. március 15-én vittek el a Zugligeti úti iskolából a rendcsináló karhatalmisták, azért, mert a megelőző napon, március 14-én az iskolaudvaron felsorakozott diákoknak kihirdette, hogy az ünnep alkalmából a piros  nyakkendő nem, de a nemzeti színű kokárda kötelező viselet. Másnap, március 16-án a diákok lázadást hirdettek, hogy hozzák vissza a tanárukat az iskolába. Fenyegetések, fenyítések estek a suliban, sőt több ízben megfenyegették a szüleinket is, ez sem használt. A zugligeti iskola diákjai a statárium ellenére kitartottak. Minden reggel pontosan megjelentünk az osztálytermekben, de egyetlen szót sem szólt senki. A hetedik és a nyolcadik osztályban ruhákból bábut készítettünk és a térképtartóra felakasztva ráírtuk nagy betűkkel: KÁDÁR JÁNOS AZ ÁRULÓ. A nyolcadik napon reggel megjelent Pados tanár úr, megtartotta az orosz órákat, minden osztályba belépve könnyező szemmel mondta: köszönöm fiúk.”

        A buktatásom utáni szeptemberben Pados az első padba ültetett, s csak akkor kellett szólnom, ha mások nem jelentkeztek. Meg hogy ne lássa azt a sok hülyét. Nem voltak azok. A megtorlást illetően én sem. Semmit se tudtunk a zugligeti előzményekről, de sejtettük, hogy mire megy ki az egész. Hogy megbuktatott Pados? Naná!

        Lígyija – Padossal ellentétben - csak oroszt tanított, úttörő-csapatvezető volt és munkásőr egyenruhában dübörgött az iskola folyosóin. Csizmásan buktatni – szabadságában állt, neki …

 

A bejegyzés trackback címe:

https://atlaszblog.blog.hu/api/trackback/id/tr158266048

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

34417 2009.10.01. 13:44:51

az a baj, hogy csak kevés pados tanár úr volt/van...

60145 2009.10.01. 14:34:58

Kalifa, szerencsénkre vannak ilyen tanárok. De a hülyék csalhatatlanul felismerik őket, és nem irgalmaznak nekik.

14742 2009.10.01. 14:40:45

Nekem is volt egy földrajz-történelem szakos tanárom - a megszólalásig hasonlított Pados tanárúrhoz. Dunántúli tájszólásban beszélt, józannak soha nem láttam, viszont tőle egy kettest kapni annyit jelentett, hogy az érettségin a jót min. eléred.

78126 2009.10.01. 14:51:49

Eleinte majdhogynem sajnáltalak(Bukás), most meg már szinte irigyellek(Pados) - ami kizárólag a történelmi időkre értendő! A tanáraid miatt inkább a mostani diákok irigyelhetnének.Nekem még jutottak hasonlók.

57665 2009.10.01. 14:58:34

Szia Atlasz ! Ha már így nosztalgiázunk Cser Sándor tanár úr is megér egy misét . Igaz nem vitték el a rendőrők ezért négy évig lehetett az osztályfönökünk. Az általa vezetett turista szakkör amikor a saját idejéből kirándulni vitte az osztály turistáit. Péntek délután indultunk és Vasárnap jötünk haza .Mai napig jól emlékszem ezekre a túrákra és a tanár úrral folytatott beszélgetésekre. Sok mindent elmondott a világról és emberséget tanított nekünk ,politika mentesen érthetően. Magyart tanított és olvasási verseny volt az osztályba aki a legtöbb könyvet olvasta el a héten annak hozott egy igazai May Károly regényt kölcsön egy hétre. Gondolkodó emberkéket nevelt belőlünk.

Szalámi No1 2018.02.08. 17:58:36

Jé! Benne van a fórumos hsz-om. :)

Atlasz. 2018.02.08. 19:13:57

@Szalámi No1: Érdekes hozzászólások voltak! Sajnálom, hogy tetszhalott az a hely...

Dr. Kópéffy Alfonz 2019.11.10. 11:58:25

Azért néha tudtunk rettegni a PADOSTÓL.. Az édesanyám, ZSÓKA NÉNI is ott tanított a VÁROSMAJORI ÁLTALÁNOS ISKOLÁBAN, így "pedagógusgyereknek számítottam"... Nos: a Padosról köztudomású volt, hogy szigorú, és akár meg is buktat gyerekeket.. Nos: "ez a PADOS" az első óránkon adott nekem egy osztályfőnöki intőt, a második napon pedig magyarból egy " 1 " -est... Nem aludtam és remegtem utána egész éjszaka, hogy mi fog ezekután még következni... Persze, ma már tudom, hogy csak Pados el akarta oszlatni a nézetet, hogy a pedagógusgyerekekkel kivételeznek....

Volt olyan is, hogy - alaposan spiccesen - útált tanítani és ilyenkor a fél osztályt "lefeleltette".. és mindenki " 1 " -est kapott persze...

De mindezek mellett szerettük és tiszteltük. Az év végén pedig - szerintem, utólag - mindenkinek beírt egy csomó "5 " -öst és a fél osztály jeles vagy kítűnő lett...

PADOS angolul, németül, franciául, oroszul, latinul beszélt - Ha nem fejezte volna ki olyan egyértelműen, hogy útálja a diktatúrát, akkor EGYETEMI PROFESSZOR LETT VOLNA!

Atlasz. 2019.11.10. 14:50:13

A Facebookon a helye!
süti beállítások módosítása