Atlasz voltam

Atlasz.

Atlasz.

A kiút nemzeti sorskérdés

2010. február 10. - Atlasz.

Magyarország felfedezése - ma!

Meghívó

A Magyar Írószövetség Kritikai Szakosztálya

szeretettel meghívja

2010. február 16-án, kedden délután 6 órára

a Magyar Írószövetség Klubjába

(Budapest, VI. ker., Bajza utca 18. első emelet).

Takács Géza:
Kiútkeresők – Cigányok iskolai reményei

(Magyarország felfedezése sorozat)

című könyvéről beszélget:

Dr. Hoffmann Rózsa egyetemi tanár (PPTE), országgyűlési képviselő (KDNP) és Elek Tibor irodalomtörténész, a Bárka folyóirat főszerkesztője.

A beszélgetést vezeti: Pécsi Györgyi kritikus, szerkesztő

Az 1937-ben Erdei Ferenc, Féja Géza és Szabó Zoltán szociográfiájával indult sorozat legújabb kötete mintegy folytatása Kiss Géza: Ormányság című munkájának. Kiss Géza még az egykézéstől óvta az ormányságiakat, a rendszerváltozás után azonban meghökkentő gyorsasággal már egy belső lakosságcsere is lezajlott – az elhagyott falvakba cigány családok költöztek, az egykor gazdag vidék ma a szegregáció, leszakadás gondjaival küzd.

Takács Géza a régió zömmel cigányokat oktató iskoláit látogatva írta meg tapasztalatait a hazai cigányoktatás legutóbbi éveinek szükségszerű kudarcáról. Miért nem életképes a kívülről szerveződő kezdeményezés, és miért nem elégséges a helyi erők elszántsága?

A magyarországi társadalom legsúlyosabb gondja a cigánykérdés. Második legsúlyosabb gondja az oktatásügy. Az oktatásügynek pedig a cigányoktatás a legneuralgikusabb pontja.

A magyar irodalom egyik legneuralgikusabb pontja a valóságirodalom kérdése.

Ezekről beszélgetnek a résztvevő szakemberek – hívjuk, várjuk!

A bejegyzés trackback címe:

https://atlaszblog.blog.hu/api/trackback/id/tr848265040

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása