Atlasz voltam

Atlasz.

Atlasz.

Katonásan - Poltáj

2010. november 15. - Atlasz.

Buta voltam, na.

A Vidravasban találkoztam a szólással először. A létezett szocializmus rendező elvét, hogy nálunk mindenki egyenlő, de vannak egyenlőbbek, Galgóczi Erzsébet csempészte be a közbeszédbe. Akkori világunkban előbb vált megélhetővé, mint magyarul olvashatóvá az Orwell-i paradoxon. A több állami csatornán hirdetett és sugallt hivatalos értékrend az emberek egyenlőségéről, a kizárólag a teljesítmény lapján történő differenciálásról nem terjedt ki az élet minden területére, azonban feltételezhetnénk, hogy a rendszer fennmaradását biztosító, minden ízében szabályozott hadseregben érvényesült.

Háromnapos katonák lehettünk, amikor egyik délelőtt, tíz órára az egész zászlóalj sorállományával együtt minket, kopaszokat is betereltek a kultúrterembe. Pol.táj. volt, afféle minden szombati istentisztelet. Ezen tudtuk meg, hogy mit kell gondolni a vietnámi háborúról, a szocialista erkölcsről, vagy az új gazdasági mechanizmus bevezetéséről. A jelentősebb témákat a parancsnok politikai helyettese, Horváth Charlie celebrálta, impotens okfejtéseit akár az Intervenció is átvehette volna.[1]. Első alkalommal Bujdos főhadnagy, az újheli fasza gyerek hirdetett igét, aki időnként a főnökéhez hasonlóan adott a kultúrának, Be et Hoven hallatlan szimfóniáit emlegetve. De harmadnapon nem a zeneirodalom volt a téma.

– Honvéd elvtárs! – csapott az üstdobba, pár perccel az után, hogy a székeken lepihentünk. Kezdtem felszínre bukkanni, valahonnan, meleg, jól eső mélységekből. Ebben számíthattam személyes segítségére:

– Honvéd elvtárs! Ne aludjon! – ismételte meg ellentmondást nem tűrő hangon, acélos tekintetét tévedhetetlenül célra tartva a párszáz, köpenyes, felnyírt frizurás elálló fülű katona tömegében. Tettem egy menekülési kísérletet: ártatlanul felrántott szemöldökkel néztem körül, még a hátam mögé is, hogy vajon ki az az elvetemült, aki nem átallott…

Nem kellett volna.

– Maga, maga! Ne forgolódjon ott középen, mint dongó légy a juhsajton! Álljon csak fel! Honvéd elvtárs! –

Fel kellett pattanjak, de mégsem szakadt rám az ég, és nem sújtott a Varsói Szerződés csapásmérő ereje, sem dolgozó népünk megvetése. A szeánszot követően Deli Ákos őrvezetőnél jelentkeztem, aki aztán kivizsgálta a fegyelemsértést:

– Hogy-hogy alszik, katona, amikor a főhadnagy elvtárs a szocialista haza önkéntes védelméről tájékoztatja magát? Hogy merészeli? És miért? –

A nagy horderejű kérdés utáni hatáskeltő szünetben Svejk-i ártatlansággal kifejtettem, hogy nem volt semmi új abban, amit hallottam, ezért aludtam el. Magam is tudok bármikor ilyen előadást tartani.

– Igen?! Akkor jelentse meg ezt a politikai tisztnek, Horváth Károly őrnagy elvtársnak, s ajánlja fel neki! – bíztatott elöljáróm, én meg szégyen-nem szégyen, csak az alig palástolt röhögés jelei láttán mondtam le az elvtársi légkörben megejtendő buzgólkodásról. Elvégre csak az egyenlők, s nem az egyenlőbbek közé soroztak be.

Svejk, a derék katonaButa voltam, na. Ezt két évvel korábban nem akárki, hanem a minden vasárnapi rádiós igehirdető állapította meg rólam. Akkoriban délelőtt tízkor, majd a szertartások idejéhez népfrontosan alkalmazkodva a délebédet követően adták le a Kossuth Rádióban a heti adagot a szocialista erkölcsből. Szívesen hallgattam. Előbb Ember György olvasta fel írását, majd a lelkész Dezséry László, de az, aki – nem ok nélkül – butának minősített, a jó tollú Boldizsár Iván volt. Akár igaza is lehetett volna, bár épp a seregben ne feledkezzünk el Svejk magát hülyének tettető módszeréről, amely beválhat a kinti, osztályharcosan militáris civil társadalomban is. Te is tudod, ő is tudja, hogy nem, mégis úgy teszünk, mintha… mert fontos, hogy megússza az ember.

1967-ben a NOSZF jubileumát ünnepeltük. A kerek évforduló kiváló lehetőséget nyújtott dekorációk készítésére, szovjet-magyar katonatalálkozókhoz kötött kollektív kimenőre és utána a kocsmázásra. Meghirdették a Ki tud többet a Szovjetunióról? című vetélkedőt is. Mindhárom lehetőséget kihasználva lelkesen támogattam a szocialista társadalom felépítését, védelmét nemkülönben.

A zászlóalj Ki tud többet…? vetélkedőjén nem adhattam alább az első helynél, így harmadmagammal bekerültünk a hadsereg-szintű fordulóba. Ottani kudarcunk oka: nem tudtunk sebesen rúdra mászni, elég pontosan gránátot dobni, ám egy turista kávéfőző-készülékkel mégis megjutalmaztak. Amikor azonban a vetélkedőt a televízió is műsorára tűzte, abban a Székesfehérvárról továbbjutott kiváló bukfencelők sem szerepeltek. Senki a sorállományból. Csak az egyenlőbbek.

1967 végén jutalomszabadság révén ismerkedtem meg Budapesten tartózkodó vietnámi katonákkal. Meghívtam Le Van Lik hadnagyot és társát hozzánk, majd egyszer egy szombat délutáni alkalmi bulira is. Ők azonban olyan szálláson laktak, ahova nem csak felvinni, de ahonnan kivinni sem lehetett valakit az igen cifra formaruhát, hosszában csíkos nadrágot viselő recepciós előzetes engedélye nélkül. Öreg híradós katonaként telefonon vettem az akadályt, valahogy így:

– Ezredes elvtárs, Varga őrvezető jelentkezem! Kérek engedélyt a vietnámi elvtársakkal… –

A drót másik végén partnerem nem volt elragadtatva katonás szövegtől, kedvesen megkérdezte, hogy honnan a jó fityfenéből jutottam a telefonszámhoz, mégis kiengedte mindig mosolygós barátaimat a helyőrségi laktanyából. A sajátomba visszatérve Lukács főhadnagy századparancsnoktól kaptam meg a letolást érte:

– Tudja őrvezető, ezeket az ezredeseket, tábornokokat nem lehet akárkinek felhívni, vagy csak úgy beszélni velük, nem olyan tisztek, mint mi, itt az alakulatnál. –

– Hogyne, főhadnagy elvtárs, így van, hiszen amikor a múlt héten a határőrség főparancsnokánál tettem látogatást, a tábornok elvtárs Becherovkával meg konyakkal kínált. Való igaz, hogy a mi alakulatunknál még a kantinba se’ …

– Kifélé! Lelépni! – vágott a szavamba Luki, úgy is, mint gyors reagálású parancsnok, úgy is, mint egyike az egyenlőbbeknek, ahogyan mondják: nek is, nek is. Hiszen csak az Úristennek nincsen feljebbvalója, róla meg nem tudjuk, hol lakik. Pedig annyiszor tanították...

A hadsereg tagjai között közismerten szigorú alá- és fölérendeltségi viszonyok működnek, amit a rangjelzések, a silány vagy csinosabb ruházat, a viselkedés alaki előírásai láthatóvá, feltűnővé tesznek. Nincs ezzel semmi baj, ha az ember nem veszi készpénznek azokat az elveket, amelyek védelmére az egész intézmény csillagostul mindenestül felesküdött. De nem csak a sereg, hanem az egész Állatfarm így működött.

Orwell: Állatfarm

 

 

Minden állat egyenlő, de egyes állatok egyenlőbbek a többinél”.

 


[1] Az Intervizió nemzetközi tévés együttműködés volt, amely mindig impozáns vívmányokról közvetített.

A bejegyzés trackback címe:

https://atlaszblog.blog.hu/api/trackback/id/tr628266116

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

11815 2010.11.15. 13:34:39

Jó memóriád van. :))

60145 2010.11.15. 14:27:12

Ez - ha így van - áldás és átok !

15138 2010.11.15. 15:05:58

A minden állat egyenlő... -érzésed nem sokat változhatott az elmúlt években. (kit látnak szemeim!! :) )

13709 2010.11.15. 15:09:44

Írásoddal ismét sikerült felkeltened a figyelmemet, elhessegetni alapból antimilitarista világnézetem :)) Atlasz , a 2-ben megfogalmazott válaszodról nekem is ugyanez jutott eszembe... Van, hogy nehezen tudom eldönteni, hogy a emlékezet öröm-e, vagy inkább keserűség forrása...Könnyen rá lehetne vágni: helyzete válogatja...de én úgy tapasztalom, ennek eldöntése nem mindig ilyen egyszerű.. Hiába....agyonbonyolítjuk emlékeinket, életünket is...ez is egy átok lehet, ami csak az ember sajátja :))) üdv...

60145 2010.11.15. 15:14:48

3. Nefelejcs: ... és mekkora állat voltam, ameddig elhittem! Nagyon örülök Nektek, akiket itt látok!

60145 2010.11.15. 15:19:06

4. Valéria: Lám, még Tom Jones emlékezete is felkavarja az embert. Nem hiszed el, de kapcsolódik a katonaidőmhöz, első csúcsa szerintem úgy 1968-ban lehetett... A legutóbbi slágere hihetetlen bravúr! Az emlékekhez: oly sokan szeretnék a múltat végképp eltörölni, de szerintem az elektrosokk ideje lejárt. Vagy nem? Mondjuk, ami nagyon ráz, azt magam is elkerülöm.

15138 2010.11.15. 15:23:08

Apám mondása volt, hogy némelyik nő mind egyforma. Nos, némelyik ember mind egyforma - ha felkerül a piramis tetejére. (kivétel erősíti a szabályt - most momentán nem tudok kivételt mondani. Ja, de. A norvég politikusok)

60145 2010.11.15. 15:56:18

7. Nefelejcs: Norvég?! Itt a svédség a trendi, nem? Kivételből kivételesen. Mennél magasabbra mászik a majom a fára, annál több látszik a seggéből. (Az atyai mondás csendes öniróniája tetszik! Mostanában, távolodóban magam is így látom :-)

12635 2010.11.15. 16:09:51

Nem biztos, hogy minden emléket el kell vagy ki kell törölni, akármilyenek is a sajátjaink. Nálunk a családban az ünnepi összejöveteleken előbb utóbb mindig előjött egy kis nosztalgiázás, emlékidézés, sokszor nem is tudom némelyik történetről, hogy az én emlékem, vagy túl sokszor hallottam.

15138 2010.11.15. 17:34:50

8-ra Hát nem akarom Delisát elkeseríteni, de én tényleg a norvég politikusokat tudom példának állítani. :) A majmos mondást nem ismertem, nagyon jó.

15138 2010.11.15. 17:35:39

(olyan jól mutatok Gordius mellett :))) Hülye kommentfolyó

60145 2010.11.15. 17:37:10

9. Gordius: Vannak olyan emlékek, amelyeket csak az a bizonyos dívány hozna felszínre, ezeket nehéz volna kezelni. Családi emlék-idézés? Bizony az jó, még kellemetlen emlékekkel is - hiszen ugyan mi számít annyi év után? A legtöbbet talán az, hogy van kit és van kivel felidézni! Biztosan jólesik Neked.

60145 2010.11.15. 18:28:33

11. Nefelejcs: Felvirágoztattátok az oldalamat Gordiussal. De nekem a korábbi találkozás is tetszett!

11815 2010.11.15. 20:34:23

3: Nefi! Kit?! Ez itt komoly teljesítmény! :DD 12: Atlasz - igen, valahogy így. :)

60145 2010.11.15. 20:44:27

Nagyszerűek vagytok! Nem bánom, mit mond Delisa, én fütyülök az egyenlőségre: a nők jobbak!!!

oregdeak 2010.11.16. 00:51:03

Azért a hierarchia nem csak vertikális, feljebb- és alább, azaz alattvaló, de horizontális is, bajtársiasság, akkor elvtársi barátságok, amelyek talán még ma is tartanak. És azért nem mindenki lett tacho attól, hogy a kommunizmust szajkózták neki.

60145 2010.11.16. 00:58:53

16. Öregdeak: Köszönöm az emlékeztetőt! Máig tartó barátságról is beszélhetnék, de a felettesek közül is van olyan, akinek a parancsait ma sem kérdőjelezném meg. Pl. az itt említett Bujdos főhadnagyét sem!

13709 2010.11.16. 07:05:21

6-ra Igazad van...Tom Jones valóban az időtájt kaszálta első nagy sikereit , bár én még akkor őszinte gyermek voltam, a rádió viszont folyton szólt otthon :))) Viszont ki kell ábrándítanom téged: az elektrosokk ideje soha nem jár le...mindig bepróbálkoznak az arra kaphatóak.. Hogy milyen sikerrel? Hát....ideje válogatja :) 15-re eccerűen egy tündér vagy Atlasz!!!! :)

60145 2010.11.16. 07:32:13

18. Valéria: Congratulation?

12635 2010.11.16. 10:28:58

12-re, hát nem mondom vannak díványos emlékek... az, hogy van kire szívesen emlékezni igaz, de a kivel már alig, alig... szeretem az emlékezős írásaidat...

13709 2010.11.16. 11:23:02

NANÁ Atlasz :)))

60145 2010.11.16. 11:33:53

20. Gordius: Öröm számomra, hogy neked is tetszik a folyamatos leltár!

34417 2010.11.16. 16:26:55

hihihi 1966-ban én az említett vetélkedőn - ki tud többet - egy dombornyomásos - úgy emlékszem, a kreml tornyaival díszített - cigarettatárcát nyertem:-) vietnámi elvtársi találkozó, az nem volt, de egy leánygimnázium osztályával igen, ők nem tudtak annyit:-))) cserébe a helyőrségparancsnok ezredes szeplős, vörös hajú lánya követelt ki magának, kár, hogy későn, mert nemsokára leszereltünk:(

60145 2010.11.16. 17:06:48

23. Harunalrasid: Akkoriban még nem tudhattak ;-) de a vörös mégis izgalmas lehetett. Előítéleteim nekem sincsenek... akarom mondani: nekem sem voltak.

179584 2010.11.16. 19:30:35

Bizony, jó dolog emlékezni, még jobb, ha ezt közösen tehetjük. Ami kevésbé jó, hogy egyre több az emlék, az éveink meg rohannak!

70798 2010.11.16. 20:52:56

milyen érdekes, hogy évtizedek múlva láthatunk, olvashatunk olyan, amit megéltünk:))

60145 2010.11.17. 11:55:52

25. Marijja: Ami engem illet, egy cseppet sem bánt, hogy már nem fogok fiatalon meghalni! A jó társaság, amelyben jól el lehet beszélgetni ismerősökkel és blogbarátokkal - tovább éltet.

60145 2010.11.17. 11:57:01

26. Toszmegosztis: S főleg: más nézőpontból! Mégis megértve.
süti beállítások módosítása