Atlasz voltam

Atlasz.

Atlasz.

Katonásan - Ránk szállott a Czinege

2010. december 01. - Atlasz.

A tarvágás híre eljutott a Központi Bizottságig

Czinege LajosMár leszereltem, amikor a honvédelmi miniszter – a Néphadsereg emberségességét illusztrálva – kedélyes rádió-beszélgetésben felemlegette a laktanyánkat. Azzal példálózott, hogy a fiatalok mennyire előzékenyen és mondhatni: al-egységesen veszik tudomásul a katonás hajviseletet a gomba-frizura helyett. Ugyan nem említette sem az utcát, sem a postafiókot, a négyjegyű hadrendi számnak sem volt helye a civileknek szánt műsorban, de az alakulat így is összetéveszthetetlen számomra. Czinege Lajos aligha szólhatott Lenti vagy Kalocsa harcosairól, onnan az efféle hírek nem jutottak a hadúri fülekbe, s egyáltalán nem a földrajzi távolság okán. Létezett akkoriban egy másféle távolság is: az egyenlők és az egyenlőbbek között. A miniszter márványmedencés villájáról szóló mendemonda jelezte, hogy igazságos társadalmunkban vannak még hibák, de a cár jó, ugyanis mikor Kádár a Czinege-fészekbe látogatva a létező szocialista fényűzést meglátta, visszafordult onnan. Jó cár volt, mondják ma is az Öregről, csak az a sok büdös komcsi ne lett volna körülötte…

Tömpe IstvánAz egyetemi szakasz katonái között akadt egy-két miniszter-csemete, továbbá a magyar szocialista hanglemezkiadás egyeduralkodójának a fia, eskütételkor pedig – titoktartási kötelezettség és fényképezési tilalom ide vagy oda –, egy másik papa egyenesen az alakuló tér emelvényéről filmezte körbe a laktanyát. Ó igen, neki a parancsnokunk, Nagy Szájmon is csak jelenthetett: az egykori spanyolos, a Magyar Rádió és Televízió akkori elnöke rangban, beosztásban, katonai tapasztalatban fölötte állt. Superior stabat lupus! Talán ez a helyzet eredményezte a Csak (katona) fiataloknak című népszerű műsorunkat, amelyet a televízió három, egymás mellett épülő társasházánál kubikolva abszolváltunk – az akkor népszerű Komjáti György társaságában. Kint volt az egység, senki sem bánta. Az apák nem érdekeltek bennünket, a fiaikkal pedig jól elvoltunk. A később vonult be – hamarabb szerel irigységében azért megjelent némi osztálykülönbség.

Akkoriban komolyan vették a szocialista látszatot. A főelvtársak gyerekei a sereget megúszhatták volna. Megkockáztatom, hogy a felső vezetők hittek a rendszer értékeiben, a honvédelem és a szövetségi kötelezettségek teljesítésének szükségességében, azonban katonává lett csemetéik – ahogy az lenni szokott – fütyültek a veterán bölcsességekre. Az egyetemi szakasz zöme efféle, nem éppen Micsurin által párolt fütyülős baracknak számított. Igen erősen sóvárogták a kimenőket, ráadásul sokan közülük a laktanyaudvarról egyenesen hazaláttak. Még az is előfordult, hogy a tizenegy hónaposok egyike őrségben állva megkívánta a házi kosztot, ezért az AK 47-est meg a tártáskát 180 lőszerrel a konyha-kredencre letéve otthon működtette az etetőjét. Megható ragaszkodása anyuka főztjéhez nem maradt retorzió nélkül, de a suhintás a szomszéd utca közelségével arányosan kisebb mértékűre sikeredett, mintha a fegyveres őrszolgálatból Olaszliszkára vagy Sátoraljaújhelyre távozott volna vacsorálni.

surranóA sofőrök többsége BAZ megyéből érkezett, a távírászok Esztergomból, Miskolcról és Pestről. Egyenest a Pasaréti út és a Hidegkúti út – lánykori nevén Vörös Hadsereg útja – közé, Budagyöngyére. Igaza volt Patonai honvédnek: jó helyre és exkluzív társaságba kerültünk, az élelmezés kifogástalan, ritkán lett sáros a csizmánk, a nyúlcipőnk. Magam sem véletlenül kerültem ide, bár sem KISZ-tag, sem az egyenlőbbekhez tartozó nem voltam. Csak kértem, jó helyről, hogy bevonulhassak. Minél előbb túl lenni rajta, ha már ez a fiúk sorsa.

Hozzánk, kétévesekhez hasonlóan a szoc. hazás egyetemi előfelvételisek sem érték fel ésszel, hogy a napi kiképzés végeztével miért nem kaphatunk pár órára rendszeresített kimenőt. A hétnek mindössze egyetlen délutánján, szerdán hagyhatta el a laktanyát a sorállomány egyharmada, ha nem volt éppen szolgálatban, gyengélkedőn, vagy megfenyítve. A szombat déltől vasárnap estig lehetséges eltávozás a péntek estétől élő hosszú változatával és a kimenőkkel együttesen legfeljebb ugyanekkora létszámra vonatkozott. Hozzáteszem: mindez nem járt, hanem indoklás nélkül megtagadhatta minden rendű és rangú felettes.

Egyszer aztán a kime-nőtlenség ellen tiltakozva az első század egyetemi szakaszának minden katonája kopaszra nyíratta magát. Ki nem mehettek, kerítésen belül meg csak bajnak nőtt a hajzat! Szent borzadály fogta el a szakasz- és a századparancsnokot, valamint tőlük fölfelé többeket, hogy vajon miféle következményei lehetnek a szakaszkötelékben elkövetett tüntető tettnek. S egyáltalán: hogyan kellene reagálni rá? Közösségi fenyítés nem létezett, s tulajdonképpen mit is kellene büntetni? Biztosra lehetett venni, hogy a tarvágásnak híre megy, fel, egészen „a Párt” Központi Bizottságáig, azt azonban mégsem sejthette senki, hogy az évekkel későbbi miniszteri rádióműsorban is hivatkozási alappá válik. Még mondja valaki, hogy a hadügyminiszter nem viselte szívén az egyszerű bakák sorsát, akarom mondani: tollát! A tisztikar zavarodottsága láttán a Jutason kiképzett Kiss Lajos főtörzs csak somolygott, mi nyeretlen kétévesek viszont kaptunk az ötleten.

Egymás után ültünk a hokedlire, s ha nem is egy emberként, de szép számmal vettük igénybe Fűrész Jani nullásgéppel végzett szolgálatait. Miért? Korsó sörért! Továbbá mert magam sem tartottam tőle, hogy kerítésen kívül egyhamar belekap a hűvösvölgyi szellő két szép vitorlás fülembe, pedig rajparancsnok, őrvezető voltam akkoriban. A második század klubjában, háttal az ajtónak hullattam le amúgy is katonás fürtjeimet, amikor hallom a betoppanó gépkocsivezető, Lovász honvéd hangját:

– Mék marha emmán megin? – Kuncogások közepette fordultam hátra:

– Mi van, fiam?! – volt a válaszom a sérelemre. Később elrendeztük. Pálinkával.

Másnap érdeklődéssel vártuk, hogy a kihallgatáson vonalban és elvágólag világító fejekhez mit szól Luki. Csalódnunk kellett. A mi századparancsnokunknak a szeme sem rebbent. KopaszKatonás tartással, rövid kemény parancsokkal végig vitte a programot, majd az oszolj!-t követően barátságos mosollyal fordult hozzánk:

– Fiúk! Igazuk van, ez nagyon egészséges viselet. Tisztiiskolás koromban magam is kopaszra vágattam, sőt, ma is szívesen megtenném, csak tudják, a tisztek, a többiek… –

Hogy az a magasságos, tizenöt napot megvilágító, hetvenhét ágú, Pitralonnal megkent, tükörsimára borotvált, menydörgős teheráni ménkű ragassza bele a cinegemadár picinyke, bolyhos, puha pihe fészkébe a halomba vágott tollunk!

A bejegyzés trackback címe:

https://atlaszblog.blog.hu/api/trackback/id/tr518266136

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

95527 2010.12.01. 08:54:18

Nem kívánom megismételni máshol már megírt kommentomat, de az arra írt válaszod megtiszteltetés!

34417 2010.12.01. 09:20:43

hihihi egyetemi század, mi? elkényeztetett bagázs voltatok, abbion:-) méghogy surranó...csizma, szegletes zoknival, az volt a valami! kimenő, mi? az első évben lentiből 2x voltam otthon mindössze. kimenő meg, ugyan, hová? a zajdai laktanya kilométerekre volt a falutól, ott meg utáltak minket rendesen:-)

57665 2010.12.01. 09:40:39

Mint írtam én kimaradtam ebből a népnevelésből . Az öcsém részt vett benne szintén Pesten volt katona és szintén kopaszra vágatta a haját ,hogy a hosszával többet ne lehessen b....gatni. Hétvégén soha nem jöhetett ki de minden hétköznap kint volt mert hivatalosan tanfolyamra járt ( különféle program nyelveket tanult ) és a tanulásban a katonát akadályozni nem lehetett. (Szolgálati szabályzat mert azt nagyon megtanulta. )

60145 2010.12.01. 10:27:30

1. erlauer: Örülök a figyelmednek!

60145 2010.12.01. 10:30:10

2. paplanyos: Lassan rakosgatom össze a kis kavicsokból a mozaikot, azt, ami megmaradt, s eközben megjegyzéseid segítenek a megértésben! Hálás vagyok érte!

60145 2010.12.01. 10:36:23

3. harunalrasid: Veled sem cseréltem volna! Korábban több katonaviselt kommentelő rácsodálkozott a Hidász utcai viszonyokra: ideje volt magyarázattal szolgálnom! Mellesleg: egy évig csizmánk volt, abban nem fázott a lábunk, ráadásul téli reggeleken egy szál kisgatyával kiegészítve egész jól alakítottunk keljfeljancsit: a jégpáncélon csúsz a gatya :-)

60145 2010.12.01. 10:41:01

4. Timur: Nem volt az olyan rossz, hogy irigyeljelek! Csak kicsit hosszú! Néhány dobásom nekem is volt a kimenőket illetően, de pár évvel a kubai válság, a berlini fal után, a prágai bevonulás idején még nem volt annyira civil a sereg, mint öcsédéknél. A végén már kabaré és egyben katasztrófa lett a sorkatonaság, jó, hogy megszűnt!

15138 2010.12.01. 11:53:39

AZ utolsó cirkalmas és gyönyörű szentségelés annak belátása, hogy kivel is toltatok ki hajdanán? :D

60145 2010.12.01. 13:10:09

9. Nefelejcs: Telibe találtad! Mintha ott lettél volna!

15138 2010.12.01. 14:37:33

Nem kell ahhoz katonának lenni, hogy az ember később jöjjön rá, kit szívatott meg. :D Atlasz, már ezer éve nem láttam: az első kép télleg Czinege?

60145 2010.12.01. 15:31:42

11. Anton: Örülök egy igazi független civil érdeklődésének!

60145 2010.12.01. 15:33:53

12. Nefelejcs: Alig találtam róla képet a neten! Pedig nagyon hosszú ideig volt miniszter!

69910 2010.12.01. 15:39:24

Az idősebbik fiam lokátoros volt a légvédelmi rakétásoknál. 2 év+1 napot szolgált. (68-69 ben) Egyszer elmesélte, hogy az egység parancsnoksága, és a szovjet illetékes parancsnokság, meghívták egymás egységét baráti látogatásra. Elmondta, hogy aznap, ünnepi kaja volt náluk is és a viszont-látogatáson is. A szovjet fiúk jártak jól. -- mondta. Mert nálunk, jól bekajáltak, de az ő ünnepi kajájuk, az számunkra szegényes és ehetetlen volt. A szovjet fiúk, legalább dupla kaját ehettek. De apa, -- tette hozzá -- azoknál aztán volt fegyelem. Nagyon komolyan vették a katonaéletet. Mi, hozzájuk viszonyítva, csak amolyan cserkészcsapat voltunk. S amikor évek múlva, Lányi kisgazdapárti képviselő úr, a Honvédelmi Bizottság elnöke azt a büszke kijelentést tette, hogy egy magyar katona négy amerikai katonával felér, eszembe jutott fiam analógiája. Csak azt nem értem, hogy a szovjet vezetés, ezzel a fölényes katonaminőségi különbséggel, miért vesztette el a hidegháborút? Talán a "melegháborút" kellett volna választania? Százados.

15138 2010.12.01. 16:47:18

Mikor olvastam a Moldova-féle Kádár könyvet, tele volt nevekkel. Usgyi, a wikire. Hát...voltak, akikről én sem tudtam képet szerezni. Egyébként ez is ... nem akarok eltérni a poszttól. Úgyhogy azt mondom, hogy milyen jó, hogy írod, így ennek marad nyoma.

60145 2010.12.01. 16:50:28

15. szazados90: Kétszer találkoztunk szovjet katonákkal, fogok írni erről. Lányi - a hírhedett örmény -, nagy katonai szakértő, akár Turi Kovács, a hivatásos hadsereg ellenzője, a megélhetési környezetvédő és trianonozó. Munkásságuk nem hoz lázba engem sem. A szovjet vezetés szerintem a pazarló tervgazdálkodás miatt vesztette el a hidegháborút. A második világháborút a soha nem látott mértékű, életek millióit ugyancsak elpazarló sztalini önkénnyel nyerte meg a szovjet, amely önmagában akár el is veszejthette volna! De megkapták a világ leghatékonyabb gazdasága segítségét a közös ellenséggel szemben! Egykorú lehetek az idősebb fiaddal. Az az egy nap felérhetett tíz másikkal :-)

60145 2010.12.01. 16:54:56

16. Kedves Nefelejcs, ez csak magántörténelem. Magamnak írom, de mivel mások is olvassák, igyekszem pontosan fogalmazni. Talán az unokák épp olyan szívesen olvassák majd, mint amilyen örömmel én hallgatnám a három nagyapám: a huszár, a fogságot szenvedett és a hősi halott katonatörténeteit. Az utóbbiról sincs fényképem, vagy ha van is: nem ismerem őt fel!
süti beállítások módosítása