Atlasz voltam

Atlasz.

Atlasz.

Elfelejtett előjáték

2012. április 29. - Atlasz.

Érettségiztetett és nem érettségiztetett diákjaimnak

Érettségiztetett és nem érettségiztetett diákjaimnak

Hatkiló jelvényAz itt következő pedagógiai hősköltemény tettese, aki – lévén csinos nő – Makarenkóra külsőleg egyáltalán nem hasonlított, pályája kezdetén egy pedagógiai sóhivatali központ sine curájába kerülve maga is az élcsapat tagjává kényszerült válni. Elmúlt az a világ, hogy valaki felszentelés nélkül, laikusként kanonoki-püspöki stallumhoz jusson! Fejére került az apácafőkötő. Belépett, vagy belelépett a Pártba – kinek hogy. Érthető, hogy utálta a saját sarát: szidta rendesen a társait, komcsikat, ávósokat, az egész apparátust – utóbb. Azt is, aki ávós családjába házasodott, s így kapott heti 6-8 órás főiskolai állást, meg a tudós alapszervi párttitkárt, aki a beléptetése érdekében sem tett hősnőnkön erőszakot. – Az aljas! A rohadék! A szemetek! – mondogatta, hiszen sem házastárs, sem tudós, sem párttitkár sem lehetett. Ráadásul, amikor kitelt az ideje, a Hatkilóig esett a pikszisből.

A korábban hivatalból mindentudónak az oskolában tájékozódási nehézségei támadtak. Mint mondotta: nem volt képes megkülönböztetni az igazgató asszonyt a takarítónőtől. De a konkrét helyzet konkrét elemzése hamarosan képbe – vagy máshová – helyezte. Leváltott elődje szerint a Hatkilóban a kisfőnökséghez a legrövidebb út a nagyfőnök seggéből vezet. A nyilatkozó maga is közelről ismerhette ezt a lehetőséget!

Hősünkkel helyzetbe kerüléséig nem sokan barátkoztak. A matekosok ismerték. Ő volt az, aki intézeti magaslatokról – ha már gyakorlatból nem tehette – osztotta a heti huszonvalahány órában küzdő krétaporos köznép számára a korszerű módszereket. Portmentes öltözékét, egyenes tartását és az ég felé meresztett orra közeléből kiinduló, senkit nem észrevevő periférikus tekintetét a beosztásában hozzá nőtt kelléknek tarthatjuk. Nem könnyű efféle protézistől megválni, az ellentmondást nem tűrő modorról kollegiálisra váltani. De nem kereste, nem kedvelte ő sem a társaságot.

Engem szórakoztatott a matekos gőg, ahogy a humán szakosoké is, elvégre mindenki annyira gőgös, amennyi az eszéből hiányzik, s ugyan miért ne lehetne mosolyogni az efféle fogyatékosság felett. A semmire se jó továbbképzéseken sem kellett részt vennem, rossz benyomásaim, előítéleteim nem voltak. Szerettem új dolgokat hallani, másféle észjárással találkozni, hát sokat beszélgettünk még azután is, hogy a tanáriban már nem, de az előtte lévő folyosón még lehetett cigizni. A Fekete Özvegy társaságában magam is szívtam a füstöt, az övét közelről, hallgattam másokat megrovó füstölgéseit, amelyek az iskolavezetés felé szálltak. Akkor sem fogtam gyanút, amikor az évezred első és utolsó esztendeje meghatározásának közeledtével azért szorította penge vékonyra az ajkát, mert a történelem – az nem számtan, és nulladik év, évtized, évszázad, évezred nincsen. No de ez nem volt ok a szakításra, így előfordult, hogy az Aranyhal Vendéglőből idő előtt egyedül távozó nőt baráti gesztussal a közeli házukig kísértem, s azután ballagtam vissza a vizsgáztatás utáni izgalmakat levezető félkarú súlyemelést tanári körben folytatni. Ki tudja miért érzett mégis késztetést immár kisfőnökként, hogy magánbeszélgetéseinkből ismert érettségi tételeimbe belekössön? Közismert, hogy akinek az Isten vagy a Párt hivatalt ad, észt is ad hozzá, no de ennyit?!

Kiváló beszélgető partnerem immár közvetlen felettesemként a vizsgáztatási szezon tumultusában szólított az igazgató asszony elé. Drámai bejelentéssel lepett meg. Ott a szőnyeg szélén közölte velem a kettőjük által már tudottnak látszó, mégis váratlan csapást, hogy az idegen nyelv-szakos érettségi elnök nem fogadta el történelem érettségi tételeimet. Új tételsort javaslatukra sem írhattam közvetlenül a vizsga előtt, de jóhiszeműségem okán, továbbá a meglepetésszerű támadás hatására (micsoda stratégiai zsenialitás!) mégis áldozatául estem a merényletnek: óhajukra hozzájárultam, hogy a kifogásolt tematikus összefüggés elkerülésére ollóval elkülönítsük az A és B tételrészeket. A diákok azt a tételsort kapták, amelyre felkészültek, de négy közül egy osztályban „felülről szétszabott” állapotban.

Négy érettségiző osztály, négy elnökkel, ugyanazon tételsorral. Az első történelem szakos elnök – nyílván nem magától – kifejezte a nemtetszését, ám elfogadta, hogy a tételsor szabályszerű. A tagozatvezetői motiválás nem írta felül szakmai korrektségét. A másik történelem szakos sem vállalt szolidaritást az aggodalmaktól gyötört kisfőnökkel, ahogyan a harmadik elnök, egy valóságos igazgatóhelyettes sem. A negyedik elnök, akire – mint említettem – egy nappal a szóbeli vizsga előtt hivatkoztak, máig nem érti a dolgot: mibe is keverte bele a fogadó iskola két vezetője, s vajon miért?

A laskázott tételek dacára rendben lement a vizsga. A nyitó értekezleten, nehogy rontsam a hangulatot, kerültem a témát. Elnök a jegyzőkönyvben: „Az előzetes értekezleten a történelem tantárgy szóbeli tételeivel kapcsolatban volt véleménykülönbség, azt sikerült a szaktanárral egyeztetni. Javaslom, hogy ezt legközelebb ne a vizsgabizottság elnökének kelljen megoldani. Az a tapasztalatom, hogy a jelöltek a történelmet jól tudják, a tantárggyal szimpatizálnak a tanulók.”

A záró értekezleten azonban rákérdeztem: „A történelem tételsor módosításával kapcsolatban most a záró értekezleten kívánok szólni, miután a feleletek elhangzottak. Megjegyzem, hogy az Útmutató szellemében történt a tételsor összeállítása. … Tanári szabadságommal éltem. Megtettem a tételek A és B részének különválasztását, de nem értek azzal egyet. … Kérem a vizsgabizottság elnökének állásfoglalását a tételek összeállításával kapcsolatban.” Kínos kérdezz-felelek után ismerte el tagozatvezető: „Akkor kerüljön a jegyzőkönyvbe az, hogy igazgatói utasításra történt a tételek szétválasztása, amivel az elnök egyetértett.”

Az igazgató támogatása nélkül a tettes valóban nem élhette volna ki velem szembeni ambícióit. Az egyikük kitalálta, a másik ráhagyta. Kerül, amibe kerül. Mint a jegyzőkönyv végére kiderült, hazugsággal indult, okirat hamisítással folytatódott a főnöki kompetencia kiélése. Hiszen egyetlen tanuló sem abból a tételből vizsgázott, amely az osztályozó íven szerepel, s amely alapján az érettségi bizonyítványt kiállították.

Ez a kicsinyes és nevetséges előjáték felejthető. A következő tanévben túlléptem rajta. Azonban ami utána következett, az aktus egésze túlszárnyalta a bevezetést. Mégis csak a történet minap felszínre került elemeiből, irat-másolatokból tudtam rekonstruálni, hogy mikor is kezdődött, s még most sem fogom fel, hogy miért. Nem a hozzápiszkálni is undorító, kicsinyes rosszindulat felelevenítése a szándékom, hanem hogy a kívülálló ártatlanoknak okozott kártétel ne menjen feledésbe. Volt, aki csak asszisztált hozzá, mások kukkoltak, s mindezt több osztálynyi tanítványunk szenvedte meg. A visszatekintés számukra készül, nekik tartozom felelősséggel. A főszereplőnek és az első számú pedagógiai vetetőnek felelősség címén vezetői illetmény, pótlékok, szakértői megbízás, egyéni ambícióik kiélése jutott. Soha senki nem fogja őket felelősségre vonni.

A bejegyzés trackback címe:

https://atlaszblog.blog.hu/api/trackback/id/tr968265736

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

12635 2012.04.29. 19:09:31

A történelemtanárok sosem voltak az igazgatók kedvencei, apám is tudott volna mesélni...

60145 2012.04.29. 22:03:38

1. gordius HCJD : Én is csak mesélek, kedves Gordius, most meg örülök, hogy végre beléphettem!

11692 2012.04.30. 05:58:09

...én is örülök, hogy beléphettem, hogy olvashattalak, s hogy újra megállapítsam, a stupidsággal felvenni a harcot, reménytelenebb a világbékénél... "mindenki annyira gőgös, amennyi az eszéből hiányzik"... kár, hogy igaz...:)

60145 2012.04.30. 06:34:33

3. evalajos : Ez az eredeti hasonlat az örök emberi természetre utal, kedves Évalajos. Mint bizonyára tudod, Sziszüphosz boldog lehetett Camus Mítosza szerint. Ő volt Sziszüphosz.

210560 2012.04.30. 07:55:59

Szia Atlasz :) tegnap este nem tudtam feljönni a NOL-ra...végre olvashatok Tőled (is) valami igazán értékeset :) Köszönöm Fanny

60145 2012.04.30. 08:08:34

5. Fannyvár : Sokan jártunk így. Köszönöm a véleményt, én most már inkább érdekesnek találom, ami történt!

12635 2012.04.30. 09:03:28

Atlasz, szívesen olvasom a "meséidet"...vagyis az igaz történeteidet...

60145 2012.04.30. 09:28:59

7. gordius HCJD: Illetéktelenként Arany Családi köréből idéztem volna a választ, de megelőztél!

12880 2012.04.30. 13:29:59

Azon gondolkodtam immár hónapok óta, hogy miért nem írsz itt a Nolblogon, hiszen még a Te és még egy-két blogger írását legalább lehet olvasni. A többi pedig....( ide írtam még egy mondatrészt, de utána kitöröltem.) Szóval csak azok világítsanak, akiknek van önfényük. A többi csak.......(törölve) De akinek VAN önfénye, annak kutya köteléessége világítani. Tarski.

60145 2012.04.30. 13:41:07

Kedves 9. tarski , hiszen Te is elmentél, akár a kedvünk. Különfélék vagyunk itt, de mindenki elférne az egykori napi eggyel, köztük olyanok is, akiket szívesebben olvasunk, meg olyanok is, akik nem is írnak, csak feldobnak valamit. A mostani NolBloghoz a bloggereknek semmi közük nincsen, feleslegesekké váltunk, nincsenek ránk munkaórai a szerkiknek. S persze az egyéni hangulat is változó. Ezzel, és a folytatással tartozom többeknek, nekik, akikért tanárkodtam. Köszönöm, hogy ritka látogatásod nálam esett meg!

12880 2012.04.30. 13:54:40

10-re! Atlasz! Amikor néha ide jövök, mindig keresem az írásaidat. De hát hiába, a többire meg (néhány kivételtől eltekintve) nem vagyok most már kíváncsi, különböző okok miatt. Inkább járok az Egyetemi Könyvtárba, és a politikai filozófia nagyjaival foglalkozom. Megmondom neked őszintén, a Népszavára is csak a becsület miatt írok, egyre jobban nyűgnek hat az írás. Alig várom már augusztust, hogy pihenjek. De Te alig írsz, tehát vannak benned gondolatok, amit érdemes lenne közreadni!!! Tarski.

Babette 2012.04.30. 16:23:40

(nem tudok bejelentkezni) Örülök, hogy elolvashattam. Kicsinyes valóban. :)

95527 2012.04.30. 18:06:34

Érdekes olvasni az iskola másik oldalát egy "örökös diáknak" aki soha nem ismerhette meg azt az oldalt és ez így helyes

60145 2012.04.30. 18:28:48

11. tarski : A jó közeg előre visz, a jó viták is. Voltak ilyenek köztünk! Itt én sem látok semmi biztatót. Egyéni hullámvölgyeinket biztosan követi majd felívelés. A feladat megszólít mindkettőnket!

60145 2012.04.30. 18:32:02

12. Babette (látogató) : Örülök, hogy ide találtál, köszönöm Évalajosnak is! Remélem, hogy az érintettek egy része szintén olvassa, s majd a a folytatást is. Az előjátéknál nem szabad abbahagyni!

60145 2012.04.30. 18:38:29

13. paplanyos : Vannak párhuzamok. Több irodalmi mű az iskolában szemlélteti az önkényt: Szolzsenyicin: Az ügy érdekében, Ottlik: Iskola a határon, és kedves versem: http://mkdsz1.freeweb.hu/n54/tor-189SimonyiImre.htm - és ez bizonyára nem véletlen. Én pedig tanár, azaz olyan gyerek vagyok, aki vénségére sem nőtt ki az iskolapadból - s szereti az örökös diákok társaságát!

95527 2012.05.01. 06:23:28

Megható a link amit beraktál. Tavaly ősszel értesültem, hogy elhunyt az általános iskolai tanárom. Nem tudom, hogy szerettem - e? Ő is ütött, aztán mikor rám került a sor, keserves sírásra fakadtam és azt mondtam neki: - Mert maga mindig csak verekszik! Soha többé nem ütött meg, talán másokat sem. Sokáig azt hittem, hogy a verés kell a neveléshez, aztán látva, hogy unokáim verés nélkül is gyarapodnak, már nem nagyon hiszek benne, szigor lehet verés nélkül is. Az olyan tanárokat szerettem, akik ha kellett odaültek mellém a padba.

60145 2012.05.01. 06:39:26

17. paplanyos : A gyermek szeme a jövő tükre., jaj annak, aki elhomályosítja - írta egy neves kollégám. Pár évtizede erre kevesen gondoltak. Én 1978-ban emeltem utoljára ütésre a kezem.

60145 2012.05.01. 14:17:07

19. marja :)

210560 2012.05.01. 18:34:20

6. Atlasz (szerkesztő) 2012. 04. 30. 8:08 :))
süti beállítások módosítása