Atlasz voltam

Atlasz.

Atlasz.

Így éltünk Kisterenyén

2012. szeptember 24. - Atlasz.

Bentlakásban

A nevelőotthon skicce

A hozzánk hasonló, kilátástalan albérleti nyomorúságból menekülő, vagy a kezdetlegesebb lakásviszonyok közül a neveltjeikkel együtt az összkomfortba áttelepült kollégáknak a korábbiaknál jobb létet hozott a kisterenyei nevelőotthon. Az igazgatónak és az otthonvezetőnek státusz-emelkedést eredményezett Kisterenye, és akadt más is, akin már az induláskor látszott, hogy beosztott nevelőségnél többre akarja vinni. Megvolt hozzá az intelligenciája és az ambíciója. Távlatok nyíltak – és nemcsak a Zagyva völgyének keleti oldala felé.

A nevelők lakótömbje.Nagy öröm volt, és ugyanakkor a világ legtermészetesebb dolga végre önálló lakásban lakni. Két pedagógusfizetés mellett csak a végül elintrikált pesterzsébet-soroksári lakáskiutalásban bízhattunk, de az is akkora összeggel járt volna, amekkorát az albérleti díj fizetése mellett nagyon nehezen tudtunk volna előteremteni. A nevelőotthoni első emeleti egy szoba két feles lakásunkba a megvolt legszükségesebb cuccaink mellé – talán az anyós rózsakertészetben végzett munkák viszonzásaként – kerültek új bútorok. Voltak mások, akár a fiatalabb nevelők is, akik anyagilag konszolidáltabbaknak tűntek. Körbe viziteltünk és viszont, először Nagy Lajosékkal, majd a váltótársamnál és a szembe szomszédnál is, de a mindebből alig emlékszem valamire, nem készítettem szemrevételezési leltárt. Tímárék – szintén egy gyerekkel – induláskor jóformán csak matracokat vásároltak a szolgálati lakásba, hiszen a beépített szekrények és alapvető konyhai, fürdőszobai felszerelések rendelkezésre álltak. Igaz, ők Erdélyt is pénz és minden egyéb nélkül lakták meg, hiszen „Mindenütt kínáltak, és annyira örültek nekünk!”

Fürdőszoba! Hajnalban akár egy órával előbb is felkeltem, hogy a messziről jövő meleg vizet kivárva kádba merüljek a gyerekek hatórás ébresztője előtt. Ahogyan Iván Kozirev öntőmunkás – és Hofi Géza – szavaival meg van írva. Iván Kozirev lakást kapott.


A pedagógus pedig csak az uralkodó osztály után következhetett. Ám – ellentétben az öntödékben dolgozókkal –, a munkahelyemhez nem kellett kombinált bérletet váltani. Gépkocsira viszont Kisterenyén – másokkal együtt – nekünk is tellett.

A hetvenes években Marx elidegenedési elméletét igazolva egyre többen újságolták, hogy így a kerekem, no meg úgy a szélvédőm, s én csak ámultam, hogy ember mivoltuk tárgyiasulását nem veszik észre. A Kádár rendszer jó évtizedében megváltozott a magyar világ, gyarapodtunk a kényelemben, s közben észrevétlenül kezdünk kiürülni odabent. Egyre több kívánatosabb tárggyal, amolyan cirkuszi rekvizitekkel fedtük el a semmit, amely a szétfoszlott szocialista ideológia helyén tátongott. Ó, csupán korszerűek akartunk lenni, manapság az embernek kell a kocsi, az természetes, a külföldi utazás, a színes és a szagos tévé, mindenből több és „modernebb”, mint ami a szomszédnak van.

Befizettünk egy kisebb autóra, meg – többekkel együtt – jelentkeztünk gépkocsivezető tanfolyamra.

A tanfolyamot megelőző orvosi alkalmassági vizsgálatot a megyeszékhelyen kellett megejteni. A harmincon felüli létszámról tudva meg is érdeklődtem a diritől, hogy mikor megyünk.

– Hogyhogy mikor? Amikor akarsz, ha nem leszel szolgálatban! – jött a válasz. A vezetéstudomány tiszadobi magaslatáról énekelte le az – Á, hogy gondold te azt?! – fölényes tromfját arra a megjegyzésemre, hogy mindenki jobban járna, ha egy előzetes telefon után együtt buszoznánk be Tarjánba. Így aztán hagytam a fenébe az egészet. No nem úgy Tóni! Amikor az ötödször ismételt vizsgát is elbukta, nyílt, boldog mosollyal ismételgette, hogy: – Sikerült! Sikerüüűlt! – de a következő csekket is az egyik ügyintézővel adatta fel a postán. Arrafelé a Barkasz nem ismerte a járást. Ő volt tanfolyam nélkül is a vezetőnk, és ennyi ésszel hatalmas intézményt vezetett.

A bentlakásos, egymás szeme előtti életformáról hökkenve jegyezte meg a megyei lap újságírója, hogy itt aztán nem lehet félrekefélni. Nejem szerint tévedett, és kérdés nélkül is beszámolt róla, hogy ki kivel és… Az ő szemében minden csinos vagy sikeres nő csak kurva lehetett. Szegény, nikotinfüggő szadista Ancikára azonban nem volt féltékeny, nem is akart rá hasonlítani. Hát még, ha tudta volna, mit művelt azelőtt.

De maradjunk még az újságnál. Az előfizetés a polgári életforma része. Ilyesmire addig nem tellett. Középiskolásként és pályakezdő kétkezi emberként ugyan minden Új Írás, Nagyvilág megvolt, de diploma után alig jutott pénz és idő folyóiratokra, újságokra. Kisterenyén járt a Nők Lapja, Rakéta, Magyarország, Új Tükör – a megyei lapon kívül. Könyveim persze mindig gyarapodtak, hála antikvárius húgomnak és könyv bizományosi működésemnek. Lemezjátszóra még nem futotta, azt majd egy kicsiny örökségből. De az autó! Volt róla szó, mert lehetett. Autó nyereménybetétkönyv, Merkúr, kis Fiat. Biztattam is az asszonyt: kettőnk közül járjon ő a tanfolyamra, legalább lesz, amibe nem szólok bele. Nem merte vállalni. Ügyes asszony: megspórolta a sok-sok sárga csekket.

Az együtt lakók előtt – s ebben igaza volt az újságírónak – nehéz titkot tartani. Egy ízben egyedül élő kolléganőnket vitte el a mentő: begyógyszerezte magát. A szépreményű karrierista rögtön ügyesen alá is vágott, mondta, ami magától értetődő: – A tablettákat piával vette be, nem lenne jó, ha a gyerekek megtudnák. – Két óra múlva a kisfiúk újságolták, nem túl nagy részvéttel, hogy Anci néni öngyilkos lett. Túlélte. Csontos kezén a borostyánköves gyűrűre sokan emlékeznek, mert gyakran lecsapott vele. Azokra, akikre tehette.

„Az étkezések adott időben voltak, aki közben megéhezett az éhen maradt. Az egyik nevelőnknek szokása volt, hogy tanulóidőben fogyasztotta el kedvenc ételét a zsíros kenyeret vöröshagyma karikákkal, amit a konyháról hozatott fel magának valamelyikünkkel. Az illata átható volt. Tudta, hogy a tanulást csak imitáljuk. Mindenki őt nézte. Ennek tudatában kéjesen megette a kenyerét 20 éhes szem előtt. A sokadik alkalom után megkérdezte az egyik társam hogy ‘finom Mami?’. Igen, Maminak hívtuk, már tudom: érdemtelenül. A kérdés merészségétől tágra meredt a szeme, aztán ami ezután következett az leírhatatlan. – Hát tőletek zabálni sem lehet?! – kiáltotta és a hajánál fogva cibálta ki a teremből a gyereket. Nagyon megverte. Miután kiadta a dühét, valamiféle lelkiismeret furdalással odalökte neki az ételt, hogy – Most már zabáld meg! – A srác még szipogott a veréstől, de az éhség legyőzte a megtört büszkeségét. A kenyeret csipkedő gyerekre Mami még rászólt, hogy kint egye meg.”

Az ebédlőbenA nejem szeretett és tudott is főzni, ám Kisterenyén ez nem volt napi teher. Alacsony lakbér mellé olcsón kaptuk a fűtést, a négyszeri étkezést. Együtt ettünk a gyerekekkel, ugyanazt – és szolgálatban velük egy asztalnál. Erre a cári hadseregben egyenesen kötelezték a tiszteket, és okkal. Lopni azonban így is lehetett. Manyika, a főszakács ugyanakkora adagokat pakolt a hétévesek, mint a tizenhét évesek tányérjaira. Ami a nagyoknak kevés, a kicsiknek sok lett: gyűlt a moslékba a visszavitt étel, híztak is tőle rendesen Manyika keresztapjának a malacai. A lázongó nagyfiúk kedvéért aztán szelt kenyér és zsír került ki az ebédlőasztalra, kenhessen belőle, aki megéhezik, akárcsak otthon. Nem úgy, mint korábban Horpácson történt.

Voltak visszaélések, melyekről akkor nem tudtam semmit. A gondozott gyerekek is, mi is sokkal jobban éltünk, mint korábban, de a kiváló soroksári iskola után nyomasztott, hogy a szakmámban, a hivatásomban keveset tehettem. A közérzetemet – ha nem is oly mértékben, mint az említett Anci néniét – magánéleti gondok is befolyásolták. Ez – a bentlakás körülményei között – változtatásra serkentett. Másfél-két év után oda jutottam: el kell hagynom a rám bízott gyerekeket! Ismét.

[A kommentek után átszerkesztve]

A bejegyzés trackback címe:

https://atlaszblog.blog.hu/api/trackback/id/tr88265770

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

23353 2012.09.24. 21:56:23

Erdekes olvasmany. Erdekelne melyik evtol kezdve lett no-no a testi fenyites? Es hogyan vezettek be? Mert feltetelezem hogy ez mar nincsen.

11692 2012.09.24. 21:58:15

Időutazás a történeted olvasni...

178873 2012.09.24. 22:04:45

A múltkor kitárgyalt Károly - egykori földrajztanárom, a kólás üvegbe fújt bele időről-időre dolgozatírás közben, azzal a felkiáltással, hogy az is tudja, hogy fogy, aki esetleg nem látná. Nálunk már általánosban sem volt szokás a "makarenkói", de biztos, hogy itt is sokat számított, milyen a vezető.

60145 2012.09.24. 22:15:54

1. little : Mindig tilos volt, mióta tanár lettem. Ennek most majdnem negyven éve.

60145 2012.09.24. 22:18:30

2. Évalajos : Igen, kissé hosszasan merültem alá. Talán azért maradt ki, vagy lett egészen halvány - az agresszió és a boldogtalanság összefüggése.

60145 2012.09.24. 22:23:07

3. solide : Őszinte, vagy pimasz volt Károly? Más oldaláról ismertem. A makarenkói - az a kivételes. Aki másképpen nem boldogult, az valamilyen szempontból gyenge lehetett. Az ő baja, esetleg tragédiája mégis másodlagos a rábízottak felől nézve.

23353 2012.09.24. 22:36:51

re 4. Atlasz (szerkesztő) 2012. 09. 24. 22:15 Hm. Mintha pofonokrol is szolna a történet... Mert itt ilyenért állását veszíti az illető...talán 40 éve még nem.

178873 2012.09.24. 22:45:47

7. little Atlasz helyett nem nyilatkozhatom. A tényleges ütés, pofon, azért ritka volt, és ahhoz - legalábbis a mi iskolánkban - nagyon fel kellett bőszíteni a tanárt. De voltak "trükkösebb", határeset megoldások. Például amikor már engedett volt a hosszú haj, akkor fiúknál a pajesz húzása. De még ennél is árnyaltabb volt, amikor a tanár a kezében lévő krétát, vagy a kulccsomót vágta oda valakihez.

60145 2012.09.24. 22:49:27

7. little: Igen. Azokat a részeket idéztem, felidéztem. Nem én láttam, nem is mesélem. Majd kurzív betűssé is teszem. Mert egy egykori gyermek írta, minden harag és minden érdek nélkül, csak hogy elmesélje, kibeszélje. Ma már a gyerekek verik a tanárt. Vadkelet.

60145 2012.09.24. 22:52:04

8. solide : A Te iskolád az ország egyik legjobb gimnáziuma volt és maradt, nagy érdekérvényesítő képességgel rendelkező szülőkkel.

178873 2012.09.24. 22:59:56

10. Atlasz Az említett eseteket történetesen általános iskolás élményeimből merítettem (nem Károlyt), de tény, az is a jobbak közül való volt Szegeden.

60145 2012.09.24. 23:11:47

11. solide : A lényeg: A nevelőotthoni gyerekek a legvédtelenebbek voltak a szokványos vagy a jobb iskolák tanulóihoz képest. Itt magunkról, a nevelőkről szerettem volna szólni, ennyire futotta.

12635 2012.09.24. 23:36:27

Az ott a nevelőotthonban a felnőttek, a tanárok számára is egy külön zárt világ volt, előnyökkel (pl. lakhatás) és nyilván hátrányokkal... érdekes olvasni az emlékezéseidet...

16940 2012.09.24. 23:40:22

Kedves Atlasz, több ízben tapasztaltam, hogy Ön nem igazán kedveli jelenlétemet (szépítve fogalmaztam). Mégis hadd jelezzem, ez az írás és hasonló munkái tetszenek.

60145 2012.09.24. 23:40:33

13. gordius : Igen, így volt.

23353 2012.09.25. 01:04:03

re 8. solide 2012. 09. 24. 22:45 Pajesz húzásra és hasonló trükkökre én is emlékszem, állatlánosban. Pannonhalmán egyszer állítólag nagy pofont kaptam 2. ban az orosztanártól, érdekes én tök elfelejtettem, egy volt osztálytársom mondta, 1 1/2 éve az 50 éves találkozón.

210560 2012.09.25. 07:27:18

Érdekes dolog lehet a memoár-írás...vajon mikor kezd el az ember úgy emlékezni, ahogy valóban megtörténtek a dolgok és milyen emlékeket nem írhat le soha? Vajon amelyeket leír, milyen szűrőkön csordogáltak át az idők folyamán, ami után az ember szabad utat enged nekik? Kedves Atlasz, úgy látszik ma ilyen (ál) filozófikus hangulatra ébredtem - no, majd megnézem az álmoskönyvben, mit jelent az, ha hajfestés közben a festék színe megváltozik és ennek egy kismacska örül a legjobban :) - de komolyra fordítva a szót... Az egész írás tetszett, ezt már nem először mondom. A konyhás jelenethez érve nekem is azonnal eszembe jutott az óvoda, ahová lányaimat vittem reggelente és délután értük menve láthattam a konyhák bejáratánál szép sorban várakozó csordultig tele moslékos vödröket, amiket aztán az egy munkásruhás ember hordott el naponta. Az óvoda technikai személyzete, Józsi bácsi, amolyan szervizes-gondnok...háttérgazdaságában terebélyes röfik várták a finom falatokat...a részleteket Te sokkal jobban megírtad...a gyerkőcök étvágyára rendszeresen panaszkodó óvónénik jutnak eszembe,.....aztán később ez a tendencia az általánosban folytatódott. Zsíros állásnak számított egy-egy "jobb" állami konyha működtetése ! Ez is megérne egy misét :)) Búcsúzóul egy jó mondás: “Ha azt akarod, hogy emlékezzenek rád halálod után, írj valamit, amit érdemes olvasni, vagy tégy valamit, amiről érdemes írni.” (Benjamin Franklin) Hát nem igaza volt? :) üdv... Fanny

60145 2012.09.25. 07:50:06

17. Fannyvár : Amivel hozzászólásod kezdted, azok bizony súlyos kérdések számomra. A vihar kapujában, vagy csak egy közlekedési balesetben résztvettek vagy tanúskodók hatan hatféleképpen mondják el, mi történt. Azután mindegyikük a saját elmondott történetére emlékszik. Az enyémet az Atlasz blogban írom, már amelyiket képes vagyok leírni. Újraálmodni. Hiszen az álom nem véletlenül - szokatlan módon meséli el az igazat. Ami a Franklin idézetet illeti: egy régi barátom most pofozza fel a Wikipédiába azokat az adatokat, amelyek az Atlasz blogban többször említett tanáromról szólnak. Kiss József Lászlóra illik az idézet mindkét feltétele.

282406 2012.09.25. 08:04:06

Azóta is az egyik kedvenc ételem a zsíros kenyér. :-))) 20/1

13118 2012.09.25. 08:35:53

ha már szóba-került a pajeszhúzás: divat volt az a Beatlesék előtt is, sokan tanítottak 1945 előtt kezdő tanárként, s abban az időben nem volt ritka viselet a hosszú pajesz, tehát ismerték ezt a fenyítési módszert. pl. a matektanárunk előszeretettel alkalmazta a pajeszhúzást mondóka kíséretében, ami így szólt: nől a fű, fogy a gyertya ... a fizika tanárunk meg, akit különben szerettünk, mert az óráit anekdotázva tartotta, sűrűn alkalmazta a kokit és az elefánt puszit. ez utóbbi, ha valaki nem ismerné, térddel a combizomba mért rúgás volt, amitől percekig járás-képtelenné vált a "kitüntetett". de közkedvelt tanári fegyelmezési eszköz volt a favonalzóval kiosztott körmös is.

60145 2012.09.25. 08:39:19

"Jobb ízű a falat, ha mindnyájan esznek" - Ez Arany igazság!

60145 2012.09.25. 08:46:44

20. Hmmmm : Ezek szerint kimeríthetetlen magyar nemzeti nevelési hagyománykincsünk van! Az elefántpuszit nem ismertem! Franciaországban már a második világháború előtt bement a szülő az iskolába megverni azt a tanítót, aki a gyerekéhez mert nyúlni. Hiába, a köztársaság az köztársaság! Nálunk ennek vége! Kapcsolódik, hogy a bentlakásos intézmények ott is kemények voltak, francia Kanadában pedig szinte filmes közhely a katolikus egyházi intézetekben történő abúzus.

178873 2012.09.25. 09:26:02

Atlasz! Nem szeretném szokás szerint elvinni a témát, de, ha már szóbahoztad, a "Négyszáz csapás" bőven az ötvenes évek Franciaországában játszódik.

60145 2012.09.25. 09:46:45

23. solide : Igen, 1959-es. A film Truffaut háború előtti gyermekkori élményein alapul. A Négyszáz csapásból az intézeti keménységre és a szülői empátia hiányára emlékszem. Az a benyomásom más filmekből, hogy ott önállóbb személyiségnek tekintik a gyereket, aki ebből következően még a jobb családokban is kevesebb személyes törődést, szeretetet kap, mint amennyit nálunk elvár az ember a jó családtól. Az igaz, hogy a szabadelvű vagy a tekintélyelvű társadalom értékei egyaránt lassan és több áttételen át hatják át a társadalmat. A mostani kommenteken nagyon elgondolkoztam, kicsit változtattam a szövegen, és lehet, hogy átszerkesztésre is sor kerül. Hogy igazabb legyen.

284075 2012.09.25. 10:27:07

...életem legnagyobb pofonját (nem átvitt értelemben), cizellált lelkű énektanáromtól kaptam: óra rajzolgattam a könyvbe. Erre kitépte a ceruzát a kezemből, és kitörte a hegyét. Én pedig látványosan fogtam egy másik ceruzát, és tovább rajzoltam... Erre elzúgott a pofon. Mindketten csalódtunk egymásban: egészen odáig lelkesen jártam az általa vezetett irodalmi szakkörbe... Utána már nem...

284075 2012.09.25. 10:28:18

...ehem! Kimaradt: óra ALATT rajzolgattam...

13118 2012.09.25. 11:01:20

hm. érdekes a gyerekek testi fenyítésének múltja, történelme a családokban és az iskolákban. célja az eszmecsere, vagy vitatkozás nélküli "helyes" irányba való terelés volt. ezt a nevelési módszert még én is családi örökül kaptam. ha őszinte vagyok magamhoz, akkor egyetlen esetben sem csattogott ok nélkül apám nadrágszíja a seggemen. ám nálam megszakadt ez a családi hagyomány, én már nem alkalmaztam. pl. nem adtam pofont azért, amiért gyufával kezdett el játszani a gyerekem, hanem hagytam, amíg a kezét meg nem égette. nála bevált, soha nem kellett előle elzárni a gyufát.

11677 2012.09.25. 11:41:57

Hofi videóval kapcsolatban: "Magamat kigűnyolom, ha kell, de mástól, nen tűröm el!" Vajon mennyivel jobb ma a helyzet, amikor legalább 15-20 évre eladósodnak a fiatalok, ha lakáshoz akarnak jutni?

60145 2012.09.25. 12:12:30

25. Kvasztics : Igen. Magam is akkor válok agresszívvé, ha a szép szó - az én szavam!, veszed az öniróniát? - nem használ. De a két éve közzétett írásában elmeséltek óta tanítványt, neveltet meg nem ütöttem. http://hatkilo.nolblog.hu/archives/2012/06/08/A_veres_a_szaktudas_alternativaja/ Itt a NolBlogon sem örülök annak, hogy sokan nem járnak "irodalmi szakkörbe" azok közül, akiket bántás ért a "tanítóbácsitól", vagy egy agresszív "osztálytárstól".

60145 2012.09.25. 12:13:57

27. Hmmmm : Épp ilyesmin tűnődtem, mialatt nem voltam gépnél!

60145 2012.09.25. 12:17:44

28. lord : Minden nemzedék úgy látja, hogy nekik nem volt olyan nehéz az, amin túl lett, mint azoknak, akiket most próbál meg az élet. Én is úgy látom, hogy most nehezebb. Konkrétabban: ha drágábban is, ha a gyarmatosítók receptjére is, de épültek lakások. A gyerekek otthont, ételt, ruhát kaptak, nem éheztek. Ha kurválkodtak, arra nem a nyomor késztette őket, hanem a szeretetlenség...

60145 2012.09.25. 12:47:05

Mai hír little és mások részére: http://www.nepszava.hu/articles/article.php?id=587213&utm_source=newsletter&utm_medium=e-mail&utm_campaign=2012-09-25

60145 2012.09.25. 12:47:43

32. tarski :)

205707 2012.09.25. 12:48:49

Oszt állj társam! Szép írás. Szépírásgyakorlat. 15-től felfelé már zsenáns lett volna az ütlegelés. Középiskolás fokon? Ám gyermekibb korban, nem túl messze a fővárostól azért nem csupán hírből ismertem a dá-dát, de néha részesóltem is. Pedig nem is voltam mindenen túli imposztor...-))

13118 2012.09.25. 12:52:16

30. Atlasz : érdekes és bonyolult téma lenne. helyes vagy helytelen alkalmanként elereszteni egy-egy pofont, amitől helyrebillenne a gyerek illemtudó kódexe? és valóban helyrebillen?

178873 2012.09.25. 13:04:22

Hmmmm és Atlasz! Tegnap este óta fogalmazgatok egy bejegyzést A pofon címmel, de nem szeretném más gondolatait orozni.

13118 2012.09.25. 13:07:11

37. solide : vezesd elő, aztán majd nálad kibontjuk a témát. :)

60145 2012.09.25. 13:35:04

35. purim : Így van, ahogy írod. Közös iskolánkban el sem lehetett volna képzelni ilyesmit! És nem voltál! Pedig nekem sem voltak "rosszabb" tanítványaim, mint amilyenek mi voltunk egykor.

60145 2012.09.25. 13:38:56

37-38. Várom! Nehogy már az legyen baj, hogy akadhatnak gondolatok, amelyekben megegyezünk! A sorozatomhoz úgyis ellopom, ami beleillőnek találok!

23353 2012.09.25. 14:29:30

re 40. Atlasz (szerkesztő) 2012. 09. 25. 13:38 Csatlakozom.

204112 2012.09.25. 15:47:40

A 6-os képen lévő gyermekiddel találkoztál ?

60145 2012.09.25. 15:57:42

42. Nyírfa: Közülük valókkal.

60145 2012.09.25. 15:59:07

41. little : Gondolom, Solide ugyanúgy szívesen lát és olvas, ahogyan én is.

210560 2012.09.25. 17:44:26

18. Atlasz (szerkesztő) 2012. 09. 25. 7:50 Írásaidat olvasva az emlékek, emóciók hullámain ringatózva könnyű emlékezni..álmodni....meg olykor nehéz is....de hát ilyen ez a szelavi :) Természetesen nem vagyok evvel egyedül, most olvasgatom a későbbi kommenteket. A pofon, a fenyítés, a megalázva-nevelés, a testi bántás bizony örök téma. Felnőttként egyik legerősebb emlék-szelete, sok esetben meghatározója gyerekkorunknak, vagy egy-egy emberhez fűződő kapcsolatunknak. Egy anya - apa - talán könnyebben "kijön" egy vitatható pofon-szituációból - persze, ha ő adta - de a nevelő, a tanár helyzete, szerepe ebben nehezebb...szerintem. üdv Fanny

60145 2012.09.25. 18:07:32

45. Fannyvár : Igen, ebben a szerepben súlyosabb, utólag. Tapasztalatból tudom. Senki nem szeret ezzel nyilvánosan dicsekedni.

173336 2012.09.25. 21:03:18

A "fiatal" nyugdíjas tanárok már véletlenül sem adhattak pofont a gyerekeknek büntetlenül, az idősebbek viszont mesélnek körmösről és pajeszhúzásról,esetleg pofonról, mint elfogadott nevelési eszközről. A testi fenyítés a tehetetlenségnek , az idegbajnak, a türelem hiányának, vagy az erőfölény érvényesítésének a következménye, és rossz példamutatás a gyerekeknek. Helyette van a lelki terror, aminek álmatlanság, pszichológushoz járás, kezelhetetlenség, agresszió stb. a következménye, diáknál, most már tanárnál és szülőnél is.. Tanárként soha nem ütöttem meg gyereket, de előfordult olyan eset , amikor feladtam a győzködést, otthagytam, ráhagytam, azzal a reménnyel, talán rájön a hibájára, vagy lehiggad. Egyre több olyan gyerek van, akit nehéz a hagyományos módszerekkel nevelni, s még nagyobb baj, hogy nem megoldásokat keresünk, hanem büntetéseket és bűnösöket, mindenre rögtön lecsap a média, így nem működhet a jó értelmű ( nem eltitkolásról van szó) diszkréció . Sajnos keveset beszélünk ilyen dolgokról, a nevelésben sincs elég intelligenciánk.

60145 2012.09.25. 21:40:33

47. zitbau : Bonyolult és érzékeny lényekkel dolgozunk. Hogy mekkora intelligenciával, az adott. De a szakmát meg kellene tanítani és tanulni. Ez volna a minimum követelmény. Én úgy tapasztaltam, hogy - bár a tanáriban, a nevelők között - ismert volt a nevelőmunka produktuma, a legkevésbé ez számított akár anyagi, akár erkölcsi elismerés tekintetében. Utóbbin azt értem, hogy egyáltalán: előjöhetett-e egy javaslattal a köztanár valamely iskolai probléma megoldására. Hozzáteszem: éppen az a megdöbbenés késztetett ebben a témában írásra, amit egy elismert kolléganőnk módszereiről jó harminc év után megtudtam! (A legtöbb kommentet kapta)

13118 2012.09.25. 22:01:14

hm. kár, hogy solide bevette a postját ... s ha már oktatás, ha már nevelés, akkor Ha. ez volt annak az angol filmnek a címe, ami egy angliai fiú internátusról szólt, és ahol katonai szabályzat szerinti oktatás folyt, köztük testi fenyítéssel. verést (nekifutásból vesszővel) a tanulók produkálták egymásnak, a felsőbb osztályba járók közül voltak kiválasztott "felügyelők", akik a kisebbeket "irányították". a film érdekessége, hogy váltakozva alkalmazta a színes és a fekete-fehér technikát: http://www.youtube.com/watch?v=Z9JL8Dae_yQ&feature=related

204112 2012.09.25. 22:27:50

2-os gimis voltam, a középkorú igazgatóhelyettesünk rendet hirdetett - jó hírű iskola, sok-sok sikeres pályafutású exnebulóval, -, mini szoknya beszüntetve, festék letörölve, fiúk elegánsan, zakóban, nyakkendőben: ez volt az elvárás, amelynek érvényt szerezve, a dirihelyettes , reggelente ellenőrzést tartott. Az egyik osztálytársam nem vett zakót, és nem óhajtott nyakkendőt kötni, magyarázatot sem kívánt adni a mulasztásáról, amely olyan dühöt váltott ki a termetes férfiemberből, hogy teljes tenyérrel egy hatalmas pofont adott A-nak. Dermedt csend volt, az arcomba futott a vér, és arra gondoltam, Istenem, köszönöm, hogy nem én, mert visszaadtam volna. Senki nem szólt, én sem, csak A. köré gyűltünk, amikor kiment a dirih. Iszonyúan gyávák tudunk lenni.

60145 2012.09.25. 22:32:10

49. Hmmmm : Elképzelhető, hogy újra felteszi. A film nagyon emlékezetes! Óriási! A főszereplője külön is, a Tombol a Holdban szintén! Az sincs kizárva, hogy már emlegettük egymásnak.

60145 2012.09.25. 22:42:37

50. Nyírfa : Igen, az ilyen hibák belemaródnak az emberbe. Mondanám, hogy: Na de a nőkbe is?! Amikor tudom, hogy kirúgatásom ellen az osztálytársaim közül a lányok lázadtak legkitartóbban, legtovább és leghangosabban! Rendes, köpenyes, jó magaviseletű lányok! Így aztán most nem mondok marhaságot. (Itt még egy rövid filmrészlet is elérhető, az eredeti helyé törölték.) http://atlasz.nolblog.hu/archives/2011/10/23/Holt_koltok_hullamhosszan/

13118 2012.09.25. 22:53:49

és megtaláltam! sajnos részletekben és csak angolul. a négy "felügyelő" de szintén diák elveri a három lázadó fiatalabb társát, ami kiváltja belőlük majd a vérengzést, ebben a részben fejezik be a verést: http://www.youtube.com/watch?v=OOgJHIXCT9k&feature=relmfu

204112 2012.09.25. 23:09:03

52. Atlasz Köszönöm, elolvasom. A film a kedvenceim közé tartozik. Ha tanár lettem volna, csakis olyan, mint a R. W. által életre keltett. A Ha-t együtt néztük meg az osztálytársaimmal. A zuhanyzós jelenetnél úgy éreztem, ha nem áll el végre a víz, én is átfázom. Nem tudom, hogy alatta maradtam volna-e.

60145 2012.09.26. 06:24:50

53. Hmmmm : Érdemes volt kora reggel is megnézni! Nem zavart a szöveg "hiánya"! Sokfelé ágazhatnak el innen az ember gondolatai, nekem pl. a brit történelem és a saját, akkori életünk felé, amikor ezt a filmet láthattuk. Aztán eszembe jutott, hogy az agresszív sport vajon hogyan szublimálja az agressziót? Végül: nem is Veled, hanem Tosszal beszéltünk annak idején erről a filmről.

60145 2012.09.26. 06:28:48

54. Nyírfa : Egy háttér-információt nem tudok kiverni a fejemből: igencsak exkluzív iskolába járhattál, mert az említett ruházkodási követelményt ma sem tudom elképzelni középiskolában. Nem létezett és nem létezik a környezetemben ilyen iskola, csak filmen láttam ilyesmit.

204112 2012.09.26. 09:58:51

56. Atlasz Nem sokáig tartott. Ez kimondottan az igazgatóhelyettes drillje volt, aki meg akarta mutatni az alkalmasságát az igazgatói posztra, melyet el is nyert, de nem ezzel az akciójával. Lázadó kamaszkorom odáig nem vitt, hogy nyíltan szembe forduljak vele, de a mini betiltására a köpenyem teljes leengedésével reagáltam, amely foszló cérnaszálak sokaságát , igen rendezetlen külsőt eredményezett. Padtársnőmmel így lejtettünk a folyosókon, tudva, hogy ellenőrzéseket tart. Ki is szúrt minket, de a pofon következményeitől tartva - nem lett - csak annyit jegyzett meg, hogy valamennyit azért varrjunk fel belőle. A fővárosi iskolák között, valóban, igen előkelő helyet foglalt el. Azon kevesek közé tartozom, akik nem szerepelnek a dicsőség tablón! :-)))) Az emberi természet sokféleségéhez egy adalék: az említett dirih. néha beugrott magyarórát tartani, ha helyettesíteni kellett. Mintha nem is ugyanaz az ember lett volna. Ha az agressziót eredeti jelentése szerint erőként határozzuk meg, akkor kijelenthető, hogy az agressziója értelmet kapott, így nem kellett agresszivitássá torzulnia.

60145 2012.09.26. 11:00:44

57. Nyírfa : Igen, így kell lázadni! A hülye parancsot azonnal és maradéktalanul végrehajtjuk! Ami az agressziót illeti, enélkül nincs társas élet. Itt a NolBlogon a kakaskodás természetes rangsorképző agresszió, de ha korlátlan, akkor felemészti azt a közeget, amelynek élére igyekeznek a jelölt alfa hímek, méhkirálynők állni. Blogbarátaim között vannak ilyenek, olyanok is, akiket saját közreműködésükkel már el is martak innen. Vonnegut: Így megy ez. Van aztán a kötözködő agresszivitás, Zorrót tartom ilyennek, aki azért észbe kap, ha túl sokan reagálnak rá elutasítóan, s változtat a modorán kicsit. Helyesen teszi. Az évődés, a társalgási kötözködés és a kötekedés között befogadói/elszenvedői oldalon néha keskeny a határ. Megfigyelhető az antiszociális agresszió: az ilyen blogger nem érzékeli, hogy ő is a társas mező egyik változó helyzetű tagja, természetesnek tartja, hogy mindenkit bírál, támad, a barátait is, egy-egy vitát gátlástalanul szétver, mert küldetése van, és ezzel felmenti magát minden alól. Pontosabban felmentés, felelősség nála fel sem merül.

204112 2012.09.26. 11:59:41

58. Atlasz Engem érdekel az asztrológia, minden, ami nem csak anyagi tapasztalatok birtokában szemléli az életet. Gandhi életútjának egyik elemzését tanulmányozva kerültek elő olvasmányélmények kora ifjúságomból , mely élmények annak idején válaszokhoz segítettek megfigyeléseimben: hogyan férhet meg egy emberen belül annyi ellentétes motívum, és hogyan lehetséges azok feloldása. A végtelenül szelíd, a béke , a megvilágosodás elkötelezett hírnöke , maga is küzdött ezekkel az ellentmondásokkal - vagyis, időnként ő is " odacsapott " volna, csak az ő élete nem erről szólt, hanem az erőszak okainak feltárásáról, s egyben transzformálásáról. Ahogy elnézem, ez itt is sokunk problémája! :-)))

60145 2012.09.26. 12:53:29

58. Atlasz: Érdeklődésünk különbözik, de Gandhi - mint anarchista - engem is érdekelt. Magam is annak indultam valamikor. A végső mondatoddal egyetértek!

204112 2012.09.26. 15:20:42

60. Atlasz .

máj 2012.09.26. 20:23:49

17-re A napnál világosabb, ki van a név mögött: a konyhaügyeletes! Persze az is kevés volt, nem az egyész, nem mind !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

62 -t javítom 2012.09.26. 20:38:51

egyész = egész

13066 2012.09.26. 20:40:21

Vissza-vissza térek és újra olvasom a régebben feltett írásaidat is. Belegondolva egy gyerek helyzetébe aki szembesül azzal a ténnyel, hogy lemondtak a szülei róla, vagy nem megfelelő életkörülmények miatt került a nevelőotthonba, milyen embert próbáló feladat nem csak nevelni Őket, hanem meggyőzni arról, hogy egy értékes kis emberke, és megtanítani arra, hogy a felemelt kézzel simogatni is lehet .... Megtalálni Vele közösen a megfelelő utat amin majd felnőtté válva elindulhat. Még annak idején voltam gyakorlaton egy hétig egy nevelőotthonban, lelkileg viselt meg az egész ottlét, mert a gyerekek meséltek ki miért van ott....

13118 2012.09.26. 20:46:47

ezt a filmet ma találtam: http://www.youtube.com/watch?v=_m0SsOKtpz8&feature=related érdemes megnézni

13066 2012.09.26. 21:26:40

bocs, vissza-visszatérek- most vettem észre

13118 2012.09.26. 21:37:00

65-höz kieg.: ilyen ma is megtörténhet ...

60145 2012.09.26. 21:42:56

62-63: Melyik név mögött?

60145 2012.09.26. 21:44:36

64. doremi : Ez nagyon szép: "a felemelt kézzel simogatni is lehet ...."

60145 2012.09.26. 21:48:43

65. Hmmmm : Itt bajban vagyok: nehezen tudok leülni egy filmhossznyi időre. Ilyen címmel a napokban egy franciát láttam, ott meg kifárasztott az iskolai szleng. Szóval - egyelőre marad a Ha - és köszönöm!

13118 2012.09.27. 10:21:25

70. Atlasz : érdemes rá időt szakítani ... feszes film, a vége felé egyre feszesebb, végül mint a Ha... csak ebben igazi halottak.

13118 2012.09.27. 10:22:10

mármint az eredeti történetben.
süti beállítások módosítása