Atlasz voltam

Atlasz.

Atlasz.

Szeplő a szocializmus arcán

2012. október 25. - Atlasz.

Gomba

Gomba

A Délmagyarország felvételeA szegedi Mars teret határoló szocreál épületekről csak a címer hiányzik. A Rákosi-féle szimbólum, amely hivatalában csupán hét évet élt meg. Évtizedekkel később a gengszterváltás későbátor hőseit nem sikerült megúsznia, ellentétben a stabil épületekkel, amelyeket az „öregátkosban” (Horváth Dezső kifejezése) jellemzően Sztálinvárosban, de mutatóba Szegeden is emeltek. Akkor, amikor a munkások kizsákmányolását sztahanovista mozgalommal és díszoklevelekkel fokozták. Egy példány kőbe vésve maradt meg a szegedi épület átjárójában.

A dicsőségtábla soroksári családlátogatást juttatott eszembe. Nem szólított Gombos Lajosékhoz semmi rendkívüli. A kerekképű, apró szeplős fiú balhékat nem csinált, a tanárok nem panaszkodtak rá, a társai elfogadták, megbíztak benne. Emiatt választottuk meg őt osztálypénztárosnak.

Az osztálypénz két ágon jött össze. Az egyik a kirándulási részletekből és kiadásokból maradt, a másik a stilisztikai kilengések megtorlására hivatalosan rendszeresített fegyelmező eszköz, az intő helyett szolgált. Büntetést fizettünk a csúnya beszédért. A gyerekek akkor is rólunk, felnőttekről vettek példát, ha káromkodtak – bár nem mindenütt, nem mindenkor, és nem egyfolytában. De ötven fillérével számolva is hízott a kassza. Akadt, aki feltalálta magát, és – Azt az ötven fillérit! – felkiáltással fejezte ki indulatát, mire a riposzt nem késett: – Egy forint! –. Inkább a játék kedvéért, mint zsugoriságból hangzott el ilyesmi, hiszen mindnyájan el voltak látva a szükséges fillérekkel. A káromkodási illeték rám is, az osztályfőnökre is vonatkozott, de visszafogtam magam, mert – ha másért nem – akkoriban a napi négy kávéra, doboz Szimfire szűkösen futotta. Egyszer mégis fizettem a közadóba.

Gomba és Pali osztálykiránduláson

Osztálykirándulás, előtérben Gomba és Palika

Palika, akinek a tartozása felszaporodott, nem volt neveletlenebb vagy szegényebb, mint a többiek, s már akkor is jól érzékelte az anyagiakat. Jellemzően hetedikben kőművesnek készült, bár nem rendelkezett a betonkeveréshez, állásépítéshez, kefni pakoláshoz szükséges testi kondíciókkal. Viszont kifigyelte, hogy akkoriban mibe került náluk az építkezés. Később az automobilizmusban látott perspektívát, így másik szakma felé orientálódott. Még fel sem szabadult, már takaros karosszériás műhelyt hozott össze. Gyűjtött szerszámot, gépet, de nem a közösbe, mint Gomba a káromkodási pénzt, hanem magának. A konfliktus ebből keletkezett.

A pénztáros az osztály színe előtt hétről hétre jelentette, hogy áll a kassza. Kaján mosolyok kísérték, ha valaki elmaradását ekkor rendezte, úri gesztussal rögtön két-három forintot. Igazi dzsentrinek azonban Palika bizonyult: az Istennek sem akarta megadni a maga csinálta adósságot! Még hogy az Istennek se, a barátjának se nagyon! Igen nehéz helyzetbe hozta ezzel a talpig becsületes Gombát, aki néhány hét után – cimbora ide vagy oda – nem titkolhatta el az osztály elől az egyre növekvő kintlévőséget. Kénytelen volt – úgy is, mint flottilla-kürtös – riadót fújni!

A flottilla-kürtös

Senki nem kiáltott bankárkormányt, globalizációt, én mégis húzódoztam attól, hogy a szülőktől írásban káromkodási pénzt követeljek. Írtunk egy tájékoztató levelet, ecseteltük benne a közcélt, a közpénzt s a tartozást, majd a pénztáros és az osztálytitkár aláírta. Ezután Varga Palinak, a sarokba szorított pénzembernek „át kellett mennie postásba”, ehelyett azonban Gomba dobott egy hátast, ő "ment le Onyiscsenkóba”! Mert Pali másnapra ugyan lemondott a postaszolgálatról, és fizetni akart, de csupa tíz-húsz filléressel több, mint húsz forintot! Gombos Lajos őszinte, becsületes arcán hatalmas felháborodás tükröződött! Barátság ide vagy oda, tőlem beavatkozást sürgetett! Palika csak ártatlanul vonogatta a vállát: – A pénz, az pénz! – Hirtelen magam sem tudtam erre mint mondani. Inkább  egy papírhúszast befizettem a káromkodási pénztárba – Palinak kéretlenül kölcsönözve.

Az ember kényes arra, hogy elismerjék. Az osztályban, ahol pénztáros, a Dunán, ahol kürtös lehet. A tanáriban, ha működik, szintén megoszlik a rang és szerep, mint a seregben. Ott egyszerűen láthatóvá teszi a fegyvernemi jelzés, a csillag, a kitüntetési szalagsáv, hogy hol a helye, hogy nem akárki az illető. Napóleon többet is tudott ennél. Elbáról visszatérve nevükön szólította egykori öreg morgósait, ők cserébe száz napot ajándékoztak érte neki. Bolond szerzet az ember, hajlamos mindenét odaadni, hogy tiszteljék, megbecsüljék.

sk-szeged.hu felvételeNos, az „öregátkos” és az „átkos” is kalkulált ezzel. Varga Paliéknál akkoriban már épült-bővült a családi ház, de Gombos Lajos szülei az önálló fészekrakástól még messzebb tartottak. A telekhosszába nyúló nyeregtetős épület szoba-konyhájában beszélgettünk. A falon sok-sok elismerő oklevél, emléklap, papírkitüntetés. Csillagos, olajágas, babérkoszorús tapétaminta. Rajtuk a nevek. Tizenegynéhány évvel a családalapítás után a falakon a perspektíva, az övék és az enyém, ez volt a tisztességes munka ellentétele, szeplő a szocializmus arcán. Arra vártunk, hogy egyszer a nevünkön szólít…

 

A bejegyzés trackback címe:

https://atlaszblog.blog.hu/api/trackback/id/tr668265776

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

13066 2012.10.25. 18:52:07

szeretem a történeteidet ..... üdv egy szeplő...

178873 2012.10.25. 18:53:23

Hű, de sok mindent eszembe juttattál. Elsőbb is az óvódámat, ami ott volt egy udvarban a Mars-Marx-Mars tér éppen marxista korszakában, igen közel ez átjáróhoz, de mi a Mérei felől jártunk be, szemben Búbossal. Aztán eszembe juttattad a Hóvirág másodkormányosa jelenti, valamint az Ágasvári csata című könyveket, melyekben nem kevés információval gazdagítva osztálykirándulások esnek meg. Aztán a Szimfi, ami a mi családunkat elkerülte. Apukám még szürke Tervet szívott, aztán Fecskét, végül kikötött a Sopianae-nál. Nekem pénztelenebb időszakokban a Románc volt a szokásos, aztán, ha valahonna csurrant-cseppent, azt "drága" cigikbe vertük.

60145 2012.10.25. 19:05:12

1. doremi: Ez nagyon kedves!!! Nagyon-nagyon kedves!

60145 2012.10.25. 19:08:11

2. solide : Szeged a múltad, nekem szép valóság. Azért füstölgök régi dolgokon, srácokon, akik így nem öregszenek. Ilyenkor persze az oszi sem...

283390 2012.10.25. 19:29:58

Jók a történeteid, Atlasz..... Ezekből is látszik, Te vagy a "legszocialistább" demokrata.....:-)))))

210560 2012.10.25. 20:10:52

"..."Stupica életének fő ambíciója, vágya, álma: ha kitüntetik mint az ifjú tehetségek jótevőjét, az ifjúság nemes patrónusát, kis érdemrend fityeg majd a díszruháján, gratulál neki mindenki, ő a város hadi-polgári hőse.." Az idézet Szabó Magda Für Elise c. regényéből való. Stupica - jómódú kereskedő - mindent elért pénzben, amit elérhetett. Az elismerés hiányzott neki, melyet megtagadott a sors és a város tőle végül igazi tragédiát eredményezett- ahogy azt Szabó Magda megírta. A kötelességtudó - valójában csökönyös és rugalmatlan - hivatalnok a legfontosabbat, a legszebb elismerést vonta meg Stupicától. Bocsáss meg kedves Atlasz, de olyan erővel tört fel bennem írásodat olvasva az emlék....az önéletrajzi regény által átélt élmény...meg kellett osztanom veled :)) Még egy emlék...ígérem nem hozakodok többel elő.... A város tyúkja!! ..."már ott volt az asztalon a város tyúkja, minden szárnyas és szárnyatlan állatok közül a legfélelmetesebb ragadozó Lőcsén, melytől a legbátrabb, legházsártosabb ember is ijedten némult meg. Egyébiránt nem volt az állat, hanem egy fekete ládikó, három lakattal bezárva oldalt és egy szűk nyílással ellátva a tetején. Legigazabban buksza volt, amibe a bírságpénzeket eregette be a tanács s azért nevezte el a város tyúkjának, mert derekasan tojt a városnak...." Mikszáth : Fekete városának tyúkjáról van szó...a káromkodásért, illetlen szavakért a szász polgárok büntetéseiből hízott a jószág :))) Hát a Ti kasszátok büntetés-ága valami ilyesféle volt :)) Nagy-nagy élvezettel olvastam és értékelem ezt a kezdeményezést. Szegény Gomba ....de nehéz a becsületes ember dolga - időnként :)) üdv és köszönet ezért az igazán szép történetért :) Fanny

60145 2012.10.25. 20:16:39

5. okok: Megleptél, Kokó! Micsoda leg end...

13020 2012.10.25. 20:25:18

A sok emléklapot, oklevelet említetted, gyerekeimnek voltak problémáik. Tudni illik apókájuk minden ünnepkor egy sereg emlék lapot kapott, én viszont semmit, pedig tudták a kölkök, hogy éjjel nappal dolgoztam. Megoldottam. Vettem a papírboltban egy jó pár szebbnél szebb emlék lapot, és minden ünnepkor lepecsételtem. Így mentettem meg a renomémat. Becsület kassza nálunk is volt, aki a statisztikával késett, nem adta be időben,100 kemény forintot fizetett. Aztán együtt elmentünk vacsorázni! Bocs. csak mesélni volt kedvem.

60145 2012.10.25. 20:26:03

6. Fannyvár : Ámulok az irodalmi asszociációidon, kedves Fanny. A ládikónk eredetét - eredetileg :) - sokkal közelebbi múltba helyeztem, végül kimaradt. Mikszáth nem jutott volna eszembe! A másik motívumról is érdemes elgondolkozni. De mint köztudott, Mórickának mindenről AZ jut az eszébe, nekem pedig a "gyerekeim". Jól esik, hogy érdeklődéssel kíséred őket!

60145 2012.10.25. 20:28:34

8. Kalimpamama: Ilyen jó kitüntetős történetet nem is lehet kitalálni! Én biztosan nem tudnék! Köszönöm szépen!

210560 2012.10.25. 20:37:12

9. Atlasz (szerkesztő) 2012. 10. 25. 20:26 A dicséret Téged illet kedves Atlasz, hiszen az asszociációkért most mindenképpen Téged "terhel'" a felelősség :) Írásod mindig élményszámba megy számomra :)

13118 2012.10.25. 20:52:54

nem ismerem a szegedi Mars teret. most megnéztem: http://www.fortepan.hu/_photo/download/fortepan_10700.jpg

278239 2012.10.25. 21:02:08

ha nem lenne gombos a neve, komolyan galambosra gondoltam a fotó láttán. piszkosul hasonlít:-) a történet meg annyira ...bájosan szocreál!

60145 2012.10.25. 21:07:56

12. Hmmmm : épp szemből nézet! De amire rálátunk a képed jobb felső részén, azt belülről nem ajánlanám!

60145 2012.10.25. 21:10:13

13. Bagdadi Kalifa HCJD : Beletaláltál! Sokunknak vannak szocreál történetei!

178873 2012.10.25. 21:10:50

Atlasz és Fannyvár Kassza nem csak Mikszáthnál van ám. Jókai: A kőszívű ember fiai. Tormándy, a fehér toll vezérszónoka úgy tartja meg beszédét, hogy az actio kiáltásokra előre ki van nála készítve a szokásos kétszáz forint. "s a legutolsó gorombáskodásnál már pecsétnyomó nemesi címeres gyűrűjét húzta le az ujjáról, s azt veté zálogba a megyei fiscusnak, melyet - mint tudjuk - törvényes szokás szerint, tartozott az elfogadni; de mégis elmondta végig rettentő beszédjét."

11692 2012.10.25. 21:27:08

...frissek az emlékeid, nem öregszenek...és óhatatlanul összekapcsolódnak másokban felébresztett emlékekkel...nem is tudom, hogy ez most jó, vagy rossz... Azt mondják a lélek búvárai, hogy fülünknek a nevünk hangzik a legkellemetesebbnek... igen, becsüljük azokat, akik még emlékeznek ránk a régi szép időkből, s kissé idegenül mozgunk ebben a mai mában, ahol a tükörböl egy idősödő arc bámul vissza rá, s a nevünket már a szomszéd se nagyon tudja... Kettő szeplős papírom van, a gyerekeim csúfolnak is érte rendesen...nem értik, hogy olyan volt, amilyen, de az (ifjúi) életünk volt... ráadásul fogynak morgósaink is, nagyon...:)

178873 2012.10.25. 21:31:23

17. evalajos http://epa.oszk.hu/00000/00022/00530/16531.htm Szabó Lőrinc: Kortársak

60145 2012.10.25. 21:33:22

16. solide : Biztos vagyok benne, hogy Fannyvár csak azért nem említette, mert elegendőnek vélte a kétféle előképet. Én már arra sem emlékszem, amelyiket ismertem. Köszönöm, hogy Te is gazdagítottad a felidézhető toposzokat!

210560 2012.10.25. 21:36:53

16. solide 2012. 10. 25. 21:10 Hehe :)) Van itt példa, több is, ha jól utánanézünk :) Persze ami igaz, igaz....A történetet olvasva, nekem nem a szocializmusnak mondott időszak ugrott be - valami különös okból - tán kevés élményem volt/van a témában...Szerencsére Atlasz kedves történeteivel pótolja az elmaradást, elvarázsol és engedi csapongani olvasmányélményeimmel zsúfolt memóriámat :) Ez a szeplő a szoc. arcán - szerintem - általános emberi tulajdonságból fejlődik, s ha táptalajt lel, terjed, ural egyre nagyobb területet, mélyül....minden korban, érában előforduló "szépséghiba".

60145 2012.10.25. 21:42:03

17. Évalajos : Már Kalifánál arra gondoltam, hogy ezek a nevek meleg, barátságos hangulatot idéznek fel. Ámde a sajátunk... nem is biztos, hogy ilyesmit volna mindenkinek a legkellemesebb, de a hangzás biztosan a legkedvesebb. A különféle asszociációk, kapcsolódások szerintem jót tesznek a szövegeknek. A szeplőim? Egyet az idén vittem vissza középiskolámba, korjellemző emléktárgynak az egykori iskolaújság mellé. A morgósok - micsoda téma!

193225 2012.10.25. 22:44:29

Nem igazodom el. Tolbuchin sugárútról balra fordulva, vaskerítés, szürke épület, aztán tovább a Csillag, nagy poros tér, a tér tulsó oldalán a Dorozsmai út, villamossal? Jobboldalon alacsony házak, üzletekkel, átjárás a Széchenyi térre? 1953-54

178873 2012.10.25. 22:55:23

22. Shakespeare Nem egészen. :) Szeged tényleg nem nagy város, de azért ennél nagyobb. A Mars tér az valóban a Csillag előtti piactér, vélhetően nem piaci napon 53-54-ben nagy, poros tér volt. Az a kép, amit Atlasz tett be, igyenöst pont szemben van a Csillaggal a tér túloldalán. Ha ott átmész a boltív alatt, akkor hátad mögött a Csillaggal még menni kell kb négy-öt sarkot, hogy elérj a kiskörútig, majd onnan már csak további két sarok tovább egyenesen a Széchenyi tér! :)

95527 2012.10.26. 06:38:39

Ezt írod: "Bolond szerzet az ember, hajlamos mindenét odaadni, hogy tiszteljék, megbecsüljék." Én meg azt mondom, hogy igazad van, valóban bolond az ilyen, de okos az, aki önmagát adja és azért tisztelik. Tudod most óriás plakátokon kérik számon a tiszteletet, bolond az aki azt hiszi, hogy így működik. Említetted Napóleont, hogy név szerint szólította a katonáit, nagyszerű dolog ez, de nem ő volt az első, Dobó is így tett mikor azt mondta: Láttam Hegedűs, hogy mit tettél!

60145 2012.10.26. 07:01:00

24. paplanyos : Igen, látjuk, hogy az árulók mit tesznek! Szerintem sem lehet plakátokkal eltakarni! A tisztelet két elemből tevődik össze: 1. amit a hivatal, a szervezet kinyilvánít, "ad", elismer, és 2. a lényegesebb rész, amelyet az őt körülvevő emberekből vált ki az önmagát adó ember. Jó esetben a kettő találkozik! Gondolom, ezért erősek a katona-barátságok.

11715 2012.10.26. 09:30:00

volt régen egy gyárigazgató nálunk, akit - bár már évtizedek óta halott - máig emlegetnek, hogy az volt ám az igazi vezető, mert név szerint ismerte a dolgozóit, sőt, még a családtagjaikat is. lehet, hogy volt más érdeme is, de az emberek számára ez volt fontos, ettől bálványozták. érdekes, hogy ezt az eszközt manapság nem használják, pedig még pénzbe se kerül...

204112 2012.10.26. 09:33:26

12. Hmmmm Ez a kép egészen megindított: annyi békességet sugall.

204112 2012.10.26. 09:55:54

Szeplő a szocializmus arcán - a mi szeplőink, Atlasz. Semmi nem történhet a mi beleegyezésünk nélkül. Nekem nagyon békés gyermekkorom volt, annyi a szép emlékem, mint égen a csillag. De, nem voltam vak. És féltem, hogy egyszer baj lesz. Nem olyan félelem volt ez, amely akadályozta volna az életemet, csak egy rossz érzés, egy sejtelem., hogy túl sok hibát követünk el, és ez vissza fog ütni. Ezzel együtt, ' 89., nekem nagy csalódás volt, bár, ma már talán értem, miért kellett megtörténnie. Vagy csak elfogadom?

204112 2012.10.26. 09:58:52

Ez a Gomba " gyerek ", nagyon rokonszenves ! :-))) Mi lehet vele?

193225 2012.10.26. 10:39:48

Érdekes, volt még egy hozzászólásom, eltűnt. Már máskor is előfordult. Valami van a géppel.

60145 2012.10.26. 11:09:01

28. Nyírfa : Kvázi beleegyezésre, megalkuvásra gondolsz? Elfogadtuk a szocializmust, ahogyan szavaztunk, és nem választottunk. A felelősség egyéni lehet, az adott lehetőségek keretei között. Nekem 1989 máig nem csalódás! Az a törvényszerűt érvényesítette, nem a kényszert. Mindkettőben voltak és vannak finomítható részletek. Ami Gombát illeti, remélem, hogy itt, vagy privátban elmondja, hogy van most, szerinte mi és milyen volt akkor és mi van vele mostanában!

60145 2012.10.26. 11:11:08

30. Shakespeare : Velem is előfordult már ilyen, lehet, hogy a Rendben gombra elfelejtettem kattintani. Az új hozzászólásodat a kommentek közt nem találtam, a fenti 22-est köszönöm!

60145 2012.10.26. 11:43:14

26. pettra: Az illető biztosan sokáig dolgozott ugyanott, mert egy-egy új embert könnyebb megkülönböztetni, mit az új embernek sok tíz, sok száz régit. A pénz fontos, de az idő (amit a másik emberre fordítunk) pótolhatatlan!

69910 2012.10.26. 12:00:51

Atlasz, Szocialista-realista stílus az irodalomban és a képzőművészet egy részében, valóban volt. De az építészetben nem. A létező szocializmusban lakások épültek. Lakhatóbb lakások, mint a prolik számára eddig rendelkezésre állhattak, vagy nem álltak. Ha sematikusak is voltak, de volt bennük fülrőszoba, folyóvíz az emberi élethez. S nem kellett két - három generációnak szorngani és egy ágyban hatan aludni. Nem kell Kövérlászló módra leszólni azt a kort. Például Óbuda Árpád híd - közeli részén 12.000 ember lakott összetákolt vályogputrikban, egymás hegyén-hátán. A helyükre tízemeletes panel házsorokat építettek, ahol szintén 12.000 ember lakik újra. De hatalmas, levegős szabad terek vannak a házsorok között és ugyan nem főúri, vagy felső-középosztályi igényeknek megfelelő már, de emberi módon lehet benne élni. --"panelproliknak" és más EMBERKnek. Ezeket lenézően, becsmérlően lepanelprolizni, le szocreálozni, az ostoba emberek "reálja". Ami pedig az akkori nevelést illeti, messze emberibb volt, mint a Horthy-rendszer egyházi - világi nevelési módszerei. ahol pofozták, nádpálcázták, megalázták a mezitlábas, kopott, vagy rongyos ruhájú proligyerekeket. Százados.

60145 2012.10.26. 12:13:47

34. szazados90 : Nem vitatom, hogy lehetne másként nevezni ezeket a házakat. Sztalin sítusúnak is mondják, hiszen könnyen felismerhetők, vannak közös jegyeik. Jó híre volt ezeknek a lakásoknak - és én nem állítottam az ellenkezőjét! Nagyon remélem, hogy nem Kövér módjára szólok arról a korról, hanem másként: az emberek jobban érdekelnek. Engem is pofoztak, de inkább nádpálcáztak az ötvenes években. Tény, hogy nem népellenes módon, karba tett kézzel kellett a padban ülnünk, amely mint mondták, gátolja a tüdő működését, hanem hátul kellett összefonni a kezünket. Teljes mellszélességgel indultunk A tudás - hatalom feliratú füzetekre támaszkodva a békemenetbe, akarom mondani: a békeharcba!

60145 2012.10.26. 12:14:24

35. corvin :)

284075 2012.10.26. 13:20:04

...márpedig szocreál építészet létezett... Annak áldásos és sivár ismérveivel együtt... A post pedig remek, akár emlékek felidézésére, akár továbbgondolásra érdemes, ráadásul a hozzászólók is tovább építgetik, akár Hmmm a fotójával, ahol gyermekkorom farmotoros, pótkocsis Ikarus buszait láthatom. Dúrtuk magunkat a pótkocsi első üléseire, mert a kanyarban úgy látszott, mintha mi vezetnénk... Nobozmeg, akár átvitt értelemben is jó ez a gondolat... :)

284075 2012.10.26. 13:23:13

...jesszus! A nobozmegért fizetnem kell?

204112 2012.10.26. 14:31:05

38. Kvasztics " Dúrtuk magunkat a pótkocsi első üléseire, mert a kanyarban úgy látszott, mintha mi vezetnénk..." Igen! :-))))))

204112 2012.10.26. 14:44:35

31. Atlasz Igen, a megalkuvásainkra gondolok, és ez vonatkozik a közélet meghatározói személyeire is, és általában az állampolgárokra - tisztelet a mindenkori kivételnek. A szorongásom-szomorúságom éppen abból fakadt, hogy láttam gajra menni egy nagyon szép elveket valló rendszert, amelyben maguk az emberek nem tisztelték a saját lehetőségeiket. Tudom, ez hosszú, nem is erről szól a poszt. No, ha jön a Gomba, akkor én is itt leszek! :-)

60145 2012.10.26. 14:51:01

38. Kvasztics : Bizony, jó gondolat! Hofihoz méltó ötlet! A Kunságban , ha bebozitált valaki, mondott ilyeneket, mint Te 39.!

60145 2012.10.26. 14:54:12

41. Nyírfa : Bizony hosszú és összetett a téma, ezért én sem folytatom. Gombának FB-n elküldtem, majd megvizsgálom, hogy van-e más lehetőség, talán ideér, mielőtt kifut a frissülőből. Van, aki dolgozik, nem lóg annyit a neten, mint én...

69910 2012.10.26. 16:21:10

36 ra Atlasz, ezt a szocreál építészeti stílust hallottam a rendszerváltás előtti időkben, kamasz gyerekektől, mint valami jópofaság kifejezéseként. Most is az, mint a sztálinstílus. De mint stílus nem létezett az építészetben. Hadd mondjam, hogy a szocializmust megelőző , egyeseknek, boldog, ma már nosztalgikus időkben is épültek stílustalan kockaházak az országban. Magánházként is és irodaháznak is. Ilyen például a budapesti Szabadságtér 5-6 sz. épület, amely akkor a legmodernebb irodaház volt Magyarországon.( egy kockaház, igaz, bauxit cementből) Ezzel ellentétben az OTI palota, amelynek tornyát szintén bontani kellett) meg a Szél Kálmán téri postapalota, gyönyörűek. (éppen most kótyavetyélik el) Nem akarom a szocialista rendszer t védeni, mert ismertem kezdettől fogva. De nem kell mindent kidobni az ablakon a sárba, ami akkor készült. Nem kellett volna kidobni az autóbuszainkat, melyekből havi ezer darab készült. Mi láttuk el az NDK t és a SzU t autóbuszokkal. Nem kell kidobni az olaj és gázvezetékeket,az elektromos áram vezetékeit keleti irányból, aszfaltútjainkat sem, mert a háború végén 90 % volt a makadám út. És nem kellett volna kidobni a mezőgazdaséági termelőszövetkezeteket sem és az állat és baromfi gazdaságainkat sem. A szocializmus nem vált be, megbukott, mert nem volt versenyképes, de még nem csináltunk jobbat nála. Pedig már eltelt huszonkét év. Persze építettünk gazdag embereket, meg jómódúakat, de az ország lakosságának fele nyomorban és kilátástalanságban él. (pedig, ha jársz falun, és figyelsz is, akkor láthatod, hogy minden régi építésű falu mellett egy új házakból épült falu is van. S mindet magánerőből építették a falusi emberek az 1958 -- 1990 közötti időkben.) Ne a szocialista kort szégyelljük, meg cikizzük, hanem a mai, a huszonkét éves kétbalkazességünket. Azt mondod, hogy az ötvenes években az iskolában hátratett kézzel kellett ülni az iskolapadban? Elhiszem, Előtte, az én koromban is így volt. De, hogy vertek volna, azt nem hiszem el. Az nagyon szigorúan tilos volt. Az én fiam is 1954 ben kezdte az iskoláit, de testi fenyítés nem fordult elő. Sem az újlipótvárosi iskolában, sem a belvárosi 100 éves iskolában, ahova járt. (Rákosi pajtás, erre nagyon ügyelt)

210560 2012.10.26. 16:58:37

pettra 2012. 10. 26. 9:30 Ismertem egy tanácselnököt, aki a rendszerváltást követően polgármesterré vált szülőfalujában - nem ugyanott, ahol korábban dolgozott - és avval ért el népszerűséget, hogy minden olyan munkánál megjelent, ahol a köz érdekében együtt dolgozott a falu népe, vagy annak egy része....Ásót ragadott, fuvarozott, kapált...ám óvatos duhajként egy-egy alkalommal mindig csak igen kevés ideig...a híre mégis úgy maradt fenn - egy jó darabig - hogy ő az aki mindenben együtt tevékenykedik a falu népével... Sajnos később kimutatta a foga fehérét, tucatnál több házat szerzett meg saját és családtagjai számára, aztán egyre inkább eltávolodott a köznéptől, ami a kis településen nagyon is észrevehető volt. Egy szó mint száz: megutálták. Szóval nem árt vigyázni a dícsérgetéssel sem.

60145 2012.10.26. 18:03:54

44. szazados90 : Igyekszem tárgyilagos véleményt mondani, és nem mindenről egyforma illetékességgel. Abban teljes mértékben egyetértek Veled, hogy: "A szocializmus nem vált be, megbukott, mert nem volt versenyképes, de még nem csináltunk jobbat nála." Az iskolai testi fenyítést magam is tapasztaltam, és sokan mások szintén. Az otthonit is. Az emberek fejét nem lehet a fordulat két-három éve alatt kicserélni, évtizedek kellenek hozzá!

60145 2012.10.26. 18:15:35

45. Fannyvár : A Hatkilóban 1981-ben társadalmi munkában járdát csináltunk az osztályombeliekkel az udvarban. Igazgató elvtársunk is kijött fél órát lapátolni. Vezetőképzőn tanulta? Vagy csak azért, mert engem is elvtársnak nézett? Fűrészmunkás voltam egy tanácsi apparátusban azelőtt. A gengszterváltás előtt kevéssel ment nyugdíjba, nem privatizált/kommunizált.

210560 2012.10.26. 20:55:06

47. Atlasz (szerkesztő) 2012. 10. 26. 18:15 Valszeg igazad van Atlasz :) Tananyag lehetett ez a fajta PR aktivitás adott esetben.

23353 2012.10.26. 21:41:08

re 44 Szazados "Az én fiam is 1954 ben kezdte az iskoláit, de testi fenyítés nem fordult elő. " 1954-ben en 6. elemis voltam. Siman volt testi fenyites, irtam is nemreg egy posztot. Lehet hogy hivatalosan be volt tiltva, de egyes tanar koztudottan alkalmazta. Ja, voltak szabad valasztasok is...meg szabad sajto....meg jol hangzo alkotmany, papiron. Emlekek jobbnak tunnek mint az akkori valosag....

60145 2012.10.26. 21:55:06

48. Fannyvár : Ma is hatásos - volna...

60145 2012.10.26. 21:56:35

49. little : Igen, mindnyájan könnyebben vesszük azt, amin már túl vagyunk!
süti beállítások módosítása