Atlasz voltam

Atlasz.

Atlasz.

A francia katona

2013. január 23. - Atlasz.

és a német fogoly

A Hitler-jelenség értelmezése feladta a leckét az utókornak, s mindmáig megdobja az eladott folyóiratok, könyvek példányszámát. Származása, családi körülményei épp úgy nem predesztinálták vezető szerepre, mint műveletlensége. Saját korlátoltsága elhitette el vele küldetéses voltát. Nem ritka az ilyen sem kicsiben, sem nagyban, de miért mentek neki lépre a németek? Hogyan volt képes befolyásolni stábjával együtt azt a nemzetet, amely sokszázados, mondhatni: természetes szétdaraboltságában is hatalmas gazdasági, tudományos, kulturális eredmények foglalata volt, példaadó morális értékeket hordozott?

A hadtörténet iránt érdeklődőket magával ragadja egy filmen gyakori sakkjátszma: figurákat tol ide-oda az az egy szál, szúrós tekintetű, pamacsbajszos keszeg ember: – Előrenyomulok! Átkarolom! Megsemmisítem! – Majd utasítja a körötte szinte némán statisztáló, állig dekorált fő- és almarsallokat, tábornagyokat és efféléket: – Ausradieren! Raus! – Férfias öröm a hatalommal azonosulni, a tömegeket sújtó élet-halál döntéseknél csaknem jelen lenni! Akár egy stirlitzes bokacsattogtatás erejéig. Mert az egyik tömeggyilkoshoz képest ugyanolyan nagy a kontraszt a főszereplő és a neki parírozó hadistenek közt, mint amekkorát a néző érezhet a tábornokok láttán. Hitler őrvezető volt ésmaradt, Sztalin csak úgy nézett ki. A generalisszimusz soha nem tapasztalta meg, milyen lehet közkatonának lenni.

titi.nanou.pagesperso-orange.frA közkatona, a baka, aki az első világháborúban átélte, megszenvedte, hogy Nyugaton a helyzet változatlan, a lövészárokban sem gyűlölte az ellenségét. Az embert be kellett rúgatni ahhoz, hogy sorstársát szemtől szemben  kibelezze. A katonák, ha tehették, barátkoztak keleten és nyugaton meg délen. Azután szöktek és dezertáltak az oroszok, a franciák, a csehek, a magyarok egyaránt. Iszonyú megtorlással kényszerítették őket vissza a verduni vérszivattyúba, a Karsztok sziklavájataiba, a galíciai frontvonalba. De számottevő német katonalázadásról a háború utolsó hetéig nem tudok.

Amikor – hónapokkal később, mint kellett volna – a parancs megjött, a németek letették a fegyvert. Francia dokumentumfilm örökítette meg, hogy egységeik zárt alakzatban vonultak a kijelölt helyre, katonás rendben fegyverezték le magukat, majd várták a direkciót, hogy mi lesz velük, mi lesz a sorsuk. Csendesen álldogálva, szemben a „kékekkel”, a szintén nem túl lelkes, de megkönnyebbült győztesekkel.

analogue-holbies.blogspot.comAkkoriban a francia bakákat nevezték kékeknek. A köpenyük búzavirág-kék színéről. A vörös nadrág  az öldöklés előrehaladtával lehetett vérfoltos is. Megtörtént, hogy a frissen bevonult francia hazafi nem vett át ilyet a géhástól, s kivégezték érte. A franciák. Pedig ez olyan németes: a rendszeresített külső, a parancs, a kötelesség – ugye? A Poroszországba menekült francia hugenották puritán erkölcse szülte? Ki tudja. Az persze franciás, hogy a Nagy Háború katonái nem mindig borotválkoztak. Szőrösnek, poilu-nak becézték őket. Van, aki Napóleon öreg gárdistáira,  a kucsmás morgósokra asszociál a láttukra, különösen a Gloire-ral összefüggésben. A morgósok és a kékek ugyanolyan gondozatlanul festettek Austerlitznél és a Marne-i harcmezőn. A gázálarc és a cenzúra utóbb igyekezett gátat vetni a bozótos becenévnek, de a nemzeti emlékezetben, kisvárosi emlékművekben mégis fennmaradt. Ő a poilu, az első világháborúból.

Lazare Ponticeli - Wikipédia

Az utolsó poilu 2006-ban

Nos, Isabelle Clarke és Daniel Costelle filmjében a Szent Márton napi fegyverletétel után egyike ezeknek a francia katonáknak odalépett egy hadifogoly elé, és sans-gêne – kivette a szájából a pipát. A német egyetlen megmaradt személyes holmiját, azét, aki alighanem ugyanúgy beleszart már a háborúba, a tábornokokba és a haza becsületébe, mint a „győztes”. De az utóbbinak még a pipa is kellett. Nem tudom, hogy pipázott-e Hitler őrvezető, nem is érdekel. De a poilu ekkor veszített. A vesztessel szemben. Elveszített egy másik háborút.

És mi mindannyian, ha ilyet cselekszünk.

A bejegyzés trackback címe:

https://atlaszblog.blog.hu/api/trackback/id/tr988265222

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

169889 2013.01.22. 11:29:50

Nem ritka az ilyen sem kicsiben, sem nagyban, de még köpcösben sem.

12880 2013.01.22. 13:29:29

Atlasz! A Népszaván válaszoltam a kommentedre! T.

60145 2013.01.22. 13:46:48

1. Lancelot: Ő is eszembe jutott.

60145 2013.01.22. 13:47:15

2. little : Köszönöm!

60145 2013.01.22. 13:47:45

3. tarski : Megnézem!

283390 2013.01.22. 14:06:11

Nekem erről a 'Fiúk a térről' az a jelenete ugrott be, amikor a haverjuk szabadságra jött haza a frontról, és hozott mindenkinek egy kis "szuvenírt".....

11692 2013.01.22. 14:11:37

+++ (azért eszembe jutott Feleki László Napóleonja, és az, hogy a földre rogyottat már nem illik rugdosni, mégis megteszik...)

60145 2013.01.22. 14:19:42

7. okok : Nem láttam. Ellenben több francia filmet is, amelyekben leszámolnak a híres nacionalizmusukkal.

60145 2013.01.22. 14:22:24

8. Évalajos : nem olvastam, még a történeti irodalomból is csak néhányat. De a gondolat jó! Ráadásul a sértett vagy sértődött ember sok mindenre képes, galádságokra is rávehető.

284075 2013.01.22. 16:32:01

...viszont Sztálin pipázott... No nem ez jött le az egészből, hanem arra gondolok, hogy háborús időkben katonáéknál sosem volt idegen a zabrálás fogalma. A franciák nemzeti gőgje pedig közismert (sale étranger = piszkos idegen). Furcsa kettősség ez, ha tudjuk, hány írónk és költőnk szívta magába a francia kultúrát, mondjuk Párizsban...

60145 2013.01.22. 16:53:06

11. Tollminátor: Nézd csak meg jól az utolsó képen a két egyenruhást! (Szerintem a nemzeti gőg náluk is sérelemből táplálkozott, és mára már nem sok maradt belőle, vagy semmi sem.)

210560 2013.01.22. 18:14:55

Kedves Atlasz, Nagyon tetszik az írásod. A háborús élményekre fogékony ember, vagy aki ilyen-olyan okból ezt a megoldást választja konfliktusainak kezelésére - szerintem - sérültebb az átlagnál. Különösen egyetértek veled az utolsó két mondatodban megfogalmazott - valójában ezt éreztem a legszomorúbbnak - következtetéseddel. Amikor egy, vagy több ember kijelenti, hogy kit tekintsen embertársa ellenségnek, ez sok emberben felszabadítólag hat addig is benne rejlő gátlásaira, ilyen-olyan elfojtásaira, késztetéseire. Aztán még ideológiát is gyárt hozzá, ha a helyzet úgy igényli...a legyőzött ellenség meg szabad prédává válik, aki már majdnem "nem ember" többé. A hadifogoly - státusz megsértéséről tömegével lehet találni igazolásokat. A saját démonaival leszámolni képtelen ember a másik emberre vetíti üldöztetésének rémeit, megszemélyesítve szenvedését....azt gondolva, hogy így könnyebbé válik a megszabadulása...De téved...az így szerzett/lopott megkönnyebbülés rövid időre ad enyhülést. A háborúk, majd az azt követő évek tömegével termelt emberi roncsai már értik, érzik és tudják, hogy felesleges volt az áldozat. Nincs az az ideológia, amivel ezt el lehet fogadtatni , ép elmével. Hogy mást ne említsek, családok élete dől romba elveszett, meghalt családtagjaik miatt...A háborúkat követően emelkedik az öngyilkosság száma, a kilátástalan helyzet, és sok egyéb miatt. Nem is folytatom...nekem elegendő megnéznem Örkény : Tóték- ját...(sokadszor is felkavar)...mit tesz az emberrel a háború. Köszönöm az írást Fanny

178873 2013.01.22. 18:44:27

Azért, ha már a magyar írók szóba kerültek, a francia élmények kapcsán érdemes Kuncz Aladár "A fekete kolsotor" című könyvét is elolvasni. Erdélyi magyar író, és éppen Franciországban tartózkodik, amikor kitör a háború. Civil, de öt évre internálótáborba zárják.

60145 2013.01.22. 19:59:15

13. Fannyvár : Én is köszönöm ezt a mély eszmefuttatás! A remény abban a tényben rejlik, hogy ezt - és sok más filmet a franciák vétkeiről franciák csinálták. Nekünk van egy Hideg napok című remekművünk. Persze ez kívül van a történeten, amely az új háború előzménye. De ma... Ma van a francia-német megbékélés 50. évfordulója!

60145 2013.01.22. 20:11:33

14. solide : Mikor remekművét írta, akkor még Kuncz Aladár erdélyi illetősége nem volt fontos. Bezzeg azután! Valóban érdemes volt elolvasni! A francia állami-katonai korlátoltság csúcsát a belinkelt Le pantalon című film a maga teljes borzalmában mutatja meg - hősét a háború közepén végzik ki egy vérfoltos nadrág viselésének elutasítása miatt! Az internálás a saját civil állampolgárokat is érintette Magyarországon, s a második világháború alatt pl. az Egyesült államokban is.

60145 2013.01.23. 05:21:48

A címet a francia-német megbékélés 50. évfordulója okán megváltoztattam, és a bejegyzést újradátumoztam a frissülő elejére, mert a korábbi címen (A poilu) nem jelent meg. Ez különösen a napi lét-három fontos bejegyzéssel jelentkezőket sértheti. Elnézést kérek mindazoktól, akiktől ezúttal elvettem némi helyet és időt a frissülőben

95527 2013.01.23. 06:41:07

Nagyon nincs mit hozzátenni Fanny szavaihoz, nagyon ajánlanám sokaknak, hogy sokszor, értve olvassák el: "....a legyőzött ellenség meg szabad prédává válik, aki már majdnem "nem ember" többé. A hadifogoly - státusz megsértéséről tömegével lehet találni igazolásokat. A saját démonaival leszámolni képtelen ember a másik emberre vetíti üldöztetésének rémeit, megszemélyesítve szenvedését....azt gondolva, hogy így könnyebbé válik a megszabadulása.." ( A háború ott van az ember génjeiben, oda van programozva, akkor döbbentem rá, mikor olvastam valahol, hogy a 2. világháborúban tízmillió szám pusztultak a férfiak Oroszországban, és az azt követő évtizedekben az emberi logika szerint több férfinak kellett volna születnie mint nőnek, a genetika logikája szerint viszont az amúgy is több nő mellé statisztikailag is még több leány született, mert az van az emberiségbe kódolva, hogy az életet a nő tudja reprodukálni akár kevés férfi esetén is. )

60145 2013.01.23. 07:12:55

18. paplanyos: Valóban! A jó kommentek adják a bejegyzés értékének a másik felét. Köszönöm Neked is! Egy ideig nem leszek gépnél, további válaszaim késhetnek!

210560 2013.01.23. 10:26:52

15. Atlasz (szerkesztő) 2013. 01. 22. 19:59 Igen...jó, hogy éppen franciák csinálták az általad említett filmet...kellenek az ilyenek, nagyon . "Ma van a francia-német megbékélés 50. évfordulója!" Igen...tegnap néztem az Euronews-en az erről szóló tájékoztatót üdv.. Fanny

12635 2013.01.23. 10:43:46

+++ Élvezetes írás!

210560 2013.01.23. 10:50:59

18. paplanyos 2013. 01. 23. 6:41 :) Köszönöm és a zárójeles gondolataiddal szintén egyetértek...ezt a következményt ugyancsak sokaknak kéne ismerni... Fanny

36888 2013.01.23. 13:19:26

Akkoriban a francia bakákat nevezték kékeknek. A Beatles sem szerette a "kékeket"......Jönnek a kékmanók! Jönnek a kékmanók! (Sárga tengeralattjáró).

178873 2013.01.23. 17:45:22

24. Virág elvtárs s.k. A megjegyzés ugyan szellemes, de azért annál többre tartom Önt, semmint hogy el kelljen magyarázni - ráadásul Atlasz kiváló írásához nem kapcsolódva -, hogy a Sárga tengeralattjáró gonosz manói nem az egykori francia bakákra utalásként kékek.

69910 2013.01.23. 17:48:12

Atlasz, jó az írásod, szórakoztató. A történetek ilyen távolságból megszépülnek. De két világháború zajlott le. Melyek nagyon eltértek egymástól. De voltak benne közösek, azaz, azonosak is. Az első háborút az Osztrák -- Magyar monarchia kezdte. Amely eszkalálódott azzal, hogy Szerbia védelme, érdekében bekapcsolódott Oroszország. A Monarchia védelmére pedig Németország, ellene pedig Franciaország és Anglia. Az Osztrák -- Magyar monarchia ügye, pedig már csak másodrendűvé lett. Ennek ellenére a Németország, ha kisebb létszámú is volt a hadserege, de szervezettebb, képzettebb és fegyverek dolgában is erősebb volt ellenfeleinél. Legalábbis szárazföldön. Mégsem tudott döntő győzelmet aratni. Az USA beavatkozása azonban pontot tett az I -re. Eldöntötte a háború sorsát. A második háborút, már a németek kezdték. A német vezérkar, tanulva a múltból, teljesen új stratégiát dolgozott ki remek fegyverekkel indult hadba és letarolta Európát. Hitler volt ugyan afővezér, de a szakemberek a német vezérkar volt. A fővezérségnek az volt az előnye, lényege, hogy egyetlen kézben legyen a a civil és a katonai irányítása, források a katonai célok alá legyenek rendelve. Hitlernek a Szovjetunióba tört bele a bicskája. Amint megtámadta a SZU-t, Ugyanúgy Sztálin vette át a főparancsnoki teendőket, mint Hitler. Ugyanazzal a szereppel. De ő még katonai rangot is kapott. És mindkét háború esetében az USA hadbalépése döntötte el a háború kimenetelét. Az USA szerepéről nem szabad megfeledkezni. Még a kék egyenruha érdekessége ellenére sem.

60145 2013.01.23. 18:03:14

22. gordius HCJD : Örülök a figyelmednek és az elismerésnek!

60145 2013.01.23. 18:04:40

24. Virág elvtárs s.k: Csak egy kék színű Virág, ennyi a jelünk :)

60145 2013.01.23. 18:06:21

25. solide : Rád és Tollminátorra gondoltam Beatles-ügyben...

60145 2013.01.23. 18:08:47

26. szazados90 : Ebben a bejegyzésben nem az emberekkel sakkozók, hanem a sakkfigurák foglalkoztattak. A bakák, az emberek.

289865 2013.01.24. 17:13:30

A francia katonának mindkét háborúban az amerikaiak kaparták ki a győzelmet, amit aztán a gyávák bátorságával ki is élveztek! Az I. V.H. után az általuk megszállt német területeken nem csak a pipát, az utolsó falatot is elvették az emberektől. A II: után talán még az oroszoknál is rosszabbul bántak a hadifoglyokkal. A magyarokkal meg kifejezetten aljasok voltak, pedig a háború alatt a németek elől hozzánk menekültekkel kifejezetten jól bántak nálunk! Talán azért...

12875 2013.01.24. 19:29:57

http://beyondsilence.uw.hu/franciafogoly.htm De hogy fér ez össze az önző génnel, aminek egyetlen célja az önreprodukálás?

13020 2013.01.24. 20:01:15

A megbékélés ünnepeit szeretem ünnepelni. Az azt jelenti, hogy valami rossznak vége. Érdekes volt olvasni. Köszönöm!!

60145 2013.01.25. 06:38:02

31. dokiv : Igen, hallottam én is ilyesmit egy franciaországi magyar hadifogolytól.

60145 2013.01.25. 06:39:42

32. lujza : e gén - gondolom -, gyakran a halál közelébe férkőzik...

60145 2013.01.25. 06:41:48

33. kalimpamama : Örülök az ittjártadnak! Lujza belinkelt gyönyörű verse is erről szól, és magam is erről tűnődtem.

289865 2013.01.25. 09:54:11

34. Atlasz Apám mondta el, hogy amikor a franciák átvették a hadifoglyok őrzését, elterjesztették, hogy éjjel szabadon hagyják az egyik utat, aki akar, arra megszökhet. Mind meghaltak, mert már ott várták őket beásott géppuskával.

60145 2013.01.25. 11:04:20

37. dokiv : Igen. A galádság és az emberség sem nemzetfüggő!

178873 2013.01.25. 16:08:36

Történetesen az én családomban is volt olyan, aki francia hadifogságba került. Azt nem állítom, hogy dícsérte őket, de ennyire tragikus történeteket nem mesélt - szóval szerintem ez sem általános volt, hanem az éppen adott csapattól függött. Mellesleg, ott és akkor felkínálták a lehetőséget, hogy aki akar belépjen az idegenlégióba - ami persze nem könnyű -, de a vállalkozók azonnal kaptak nagy mennyiségű kaját, és ténylegesen mehettek a fogolytáborból a kiképzésre. Igaz, ha valaki azt mondja, csöbörből-vödörbe, annak is van igazsága.

292212 2013.01.25. 16:38:04

Nehezen tudom elképzelni hogy annyira barátkoztak volna a katonák egymással,,Az interneten bogarászva a kortárs háborúk felvételei is sok esetben szadista jeleneteket mutatnak be.Vietnam,arab- izraeli háborúk, Afganisztán, Csecsenföld,. Bosznia.Jó esetben tökönrúgással kezdődik a hadifogság,rosszabban gyalogsági ásóval vagy golyóval.

60145 2013.01.25. 17:22:06

39. solide: egy kollégámról írtam, aki francia fogoly volt: http://atlasz.nolblog.hu/archives/2011/11/06/Zsido_vagyok/ Megalázóan bántak velük mindenfelé, de végül ott akarták fogni őt férjnek és egy gazdaság kvázi örökösének...

210560 2013.01.25. 17:28:12

Hiába ...a jó írás visszahúz :) Atlasz, miközben másodjára olvasom az írást - és a kommenteket - gondolkodtam el azon, hogy tulajdonképpen mindegy milyen nemzetiségű emberekből tevődik össze a hadifogoly - legyőző konfliktushelyzete, szerepe. Persze...tudom, mint írtad az apropót elsőrendűen a francia - német megbékélés 50. évfordulója adta...ám Hitler jellemzésével (is) jóval túlmentél az apropó keretein ....mindezt persze az elismerés mondatja velem...a filmesek tul.képp. a világ bármely országának tagjainak sorából származhatnak...hogy éppen francia? Nos igen...ez azért nem mindegy... A szembenézés a legjobb út a gyógyuláshoz (és az őszinte önkritika). Pusztán azt akartam mondani, érzésem szerint az emberi természet "fejlődési" folyamatáról beszélhetünk, amikor azt az embertípust vesszük górcső alá, aki kivette a pipát a legyőzött szájából.. Nációtól függetlenül.

60145 2013.01.25. 17:35:34

40. zorin : Az első világháborút egy más világban vívták. A spanyol polgárháborútól kezdve minden megváltozott.

60145 2013.01.25. 17:46:08

42. Fannyvár : Igen, emberi dolog ez, amelyet persze színez a felnevelő kulturális közeg. Sokáig készült ez a bejegyzés, a képekkel is molyoltam eleget, a szememmel is gondok voltak/vannak, valóban a pipából indult, s hogy ezt francia filmesek tartották jellemzőnek. Az apropó véletlen. Véletlenül akadt szerki, aki ajánlóba tette, ennek örülök. A 41.-be linkelt a blikkfangos címmel együtt pár óra alatt elmerült - mondjuk nem volt ekkora súlyú, mint ez, de kit érdekelt? Egy profi nem vitte volna el másfelé a bevezetést, nekem csak arra futotta az önkorlátozás, hogy lehántsak vagy még egyszer ennyi asszociációt. És aki kommentre méltat, visszaigazolja, hogy érdemes volt írogatni! Köszönöm!

289865 2013.01.25. 18:42:59

Az I.VH. alatt az összecsapások ipari jellegűvé váltak, ahol sem az egyéni hősiességnek, sem a lovagiasságnak nem volt létjogosultsága. Hatalmas pénzügyi háttérrel, egyre fejlettebb és drágább fegyverekkel szinte személyes kontaktus nélkül lehetett milliókat megölni és ezzel jelentős haszonhoz juttatni a nemzetközi pénztőkét. Érdemes egy kicsit búvárkodni az irodalomban, hogy egy-egy háborús konfliktusból melyik pénzügyi csoport milyen nyereséggel került ki. Sok száz milliárd pipa árával-általában...

60145 2013.01.25. 19:14:02

45. dokiv : Hozzászólásodnak vannak vitatható elemei, de sem erről a vitát, sem a hatalmas téma vizsgálatát nem tekintem feladatomnak. Az emberi dimenziók érdekelnek.

16940 2013.01.27. 22:25:44

"egyike ezeknek a francia katonáknak odalépett egy hadifogoly elé, és sans-gêne – kivette a szájából a pipát. A német egyetlen megmaradt személyes holmiját, azét, aki alighanem ugyanúgy beleszart már a háborúba, a tábornokokba és a haza becsületébe, mint a „győztes”. De az utóbbinak még a pipa is kellett. Nem tudom, hogy pipázott-e Hitler őrvezető, nem is érdekel. De a poilu ekkor veszített. A vesztessel szemben. Elveszített egy másik háborút." Egy lehetséges olvasat. Tehát a hitlerizmusért, Hitler hatalomra jutásáért , meg rendszeréért, az általa okozott borzalmakért végső soron a franciák a felelősek, mert megalázták a Nagy Háborúban vesztes németeket... Régi mese ez, amely egy tényezőt abszolutizál. Picivel reálisabb a tőrdöfés-elméletnél. Csak picivel. Olvasatom akkor lenne alaptalan, ha nem lenne idekatymaszolva Hitler. Nem is értem, hogy mit keres itt. Különben Adolf is közkatona volt (az őrvezető még legénység, illetve ahhoz igen közeli tisztes...). És rajta kívül sajnos még sokan mások nem úgy élték meg a háborút , mint ahogyan a különben hozzám is igen közel álló Remarque-regény ábrázolja. Sztálin idehozatalát meg végképp nem értem. Már a polgárháború idején is a legmagasabb beosztású katonai vezetők egyike volt. A Nagy Honvédő Háborúban se kizárólag ártott...
süti beállítások módosítása