Atlasz voltam

Atlasz.

Atlasz.

Doc. magán. 2. Szakdolgozat

2013. április 16. - Atlasz.

Az aktust megelőzi a vágy. Megesik, hogy az előjáték érzelmileg maradandóbb, mint az utóélet. Így alakult a viszonyom a szakdolgozattal .

Az aktust megelőzi a vágy. Megesik, hogy az előjáték érzelmileg maradandóbb, mint az utóélet. Így alakult a viszonyom a szakdolgozattal .

Egykor Bartókhoz hasonlóan fekete inget hordtam, s mivel a leningrádi Lenocska nem teljesíthette a kérésemet, a gallér nélküli oroszos gombolóst anyám varrta. Az anarchizmust szintén kvázi gimnasztyorkában, nyakig a khaki/ban/ben vettem magamra: a seregben ismertem meg Bakunyint és Kropotkinkát, úgy biz’ édes cimborám! Igen, a tizenkét éves József Attila is velem volt  ott, ahol huszonkét évesen írogattam ilyesmit.

Címlap: Halasz: "Tiszta szívű gyilkosok"Hajlanék a régi verssorok elemzésére, a költészeti, történelmi áthallások, a közhelyes áttételek megmutatására, képes volnék a pszichológiai hátteret is többé-kevésbé feltárni, ám itt elegendő maga a hangulat, amely a sorokból lejön. Akkoriban jobban vonzottak a tiszta szívű gyilkosok, mint a leszerelés utáni beilleszkedés kiválási lehetőségek nélküli perspektívája. A filiszterség helyett a hatvanas évek végének pesti maóizmusát nevetségesnek találtam, híveit rózsadombi mű-proletár bohócoknak. Nem feléjük, s nem az ELTÉ-re tájoltam, hanem a valóságos szegénység okán Szegedre. Aki ott a főiskola történelem tanszékén komolyan vette a dolgát, annak már első évesként illett szakdolgozati témát választani.

A Múzeum körúti antikvárium ebben az időben igazi értelmiségi fészek volt Szepesi Attilával, Németh Györggyel, egy a csehszlovákiai bevonulást elítélt és félreállított filozófus húgával, a kartográfus fenegyerek Bereznay Andrással és az állandó tényező, Szamos Gyuri révén. Tőle hallottam először, hogy Magyarországon is léteztek anarchisták. Nagyot dobbant a szívem fekete ingem alatt!

Az [MAGYAR] anarchistákhoz akkoriban nem csak a főiskolai tanszéken sem értett senki, de az ország első egyetemén sem. Az ilyesmit nevezzük önálló kutatásra érdemes témának! A magyar anarchistáknak a kommunista mozgalmat érintő dolgaival a Párttörténeti Intézetben foglalkoztak. A könyvtárába kis segítséggel még bejutottam, de a levéltári forrásoktól Erényi Tibor, az egyik szaktudós szabályszerűen távol tartott. Nem volt jogcímem ott kutatni, hiszen nem voltam párttag, Kövér még kevésbé. Így akár fel is jajdulhatnék, hogy lám, a Párt üldözött, gátolt, ezért lettem csak oktató, nadrágja ülepét könyvtárban koptató szegény legény.

Antimilitarista emblémaAz anarchizmus könyvészeti anyagának begyűjtését követően diákként feldolgoztam a magyar anarchisták folyóiratának hat évfolyamát. A szünidőkben végigseggeltem a budapesti folyóirat-olvasókat, a Párttörténeti Intézet könyvtárán kívül az Országos Széchényi Könyvtárét a múzeumi épületben, dolgoztam a közeli Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárban, az Országgyűlési Könyvtárban. Két-három év alatt megtudtam, hol éltek ezek az emberek, mit olvastak, hogyan gondolkoztak, mikor melyik kávémérésben gyűltek össze. Elkészültek a repertórium mutatói, a legtöbb munkát adó és a legfontosabb tárgymutató is, amelyből meg lehetett volna írni a magyar anarchisták történetének első változatát. A szűkszavú, szakdolgozatnyi terjedelmű bevezetéssel együtt a több mint százhetven oldalas adattár megmaradt példánya szép fekete egyen-kötésben a pincében várja, hogy volt miniszterelnöki, helyettesi, államelnöki vagy turultáltosi kényszerből közreadjam.

Mesterem már a diákévekben sokallta a túl szélesre kalibrált alapvetést, a kezdetben még beláthatatlan anyaghoz felvázolt rendszeremet, és mihamarabbi megfogalmazásra biztatott. A megjelenés erősen motivált volna, de a főiskola első tudományos diákköri kiadványát lekéstem, épp amiatt, hogy az megszülethessen! A tanárképzőt nem tudósképzésre találták ki, oktatóink maguk sem sokat publikáltak. Aki tehetségesnek, ambiciózusnak bizonyult, az előtt előbb-utóbb megnyílt a szocialista „mód és lehetőség”, az célba ért, mint az anyja csecsére a szeme sem kinyílt kismacska.

Ha a felsőoktatásba vagy múzeumba kerülök, ahol évenként egy tudományos közlés az „elvárás” az intézmény évkönyvébe, akkor máig csendesen megélek a feltárt forrásokból, szakirodalomból. Ki tudja miért, ezt nem ambicionáltam. Egy osztálytársam az általánosban, akitől – azonos családi nevünk lévén – becenevet is örököltem, történésznek készült. Nekem akkor fogalmam sem volt róla, hogy mi az. Amikor megkésett diákként az MTA Történettudományi Intézetében jártam, Jajó baráti csodálkozással vett rólam tudomást. Tartózkodását aligha befolyásolta, hogy a kutatóhelyen nem produkált semmit. Részemről az elismerés: érvényesülni tudni kell!

Fotóó: Rónai Dénes Magyar Fotográfiai MúzeumÉvekkel később – vidéki tanár Pesten – a témából kandidáló két ifjú kutatóval osztottam meg néhány adatot. Akkoriban épp Szittya Emilről folyt a vita az Élet és Irodalomban, aki leginkább az orosz anarchista inges Kassák önéletírásából ismerhető. No meg az általam feltárt periodikából. – Mi az, hogy nem hozzák le a jegyzetedet? – hökkent meg a CEU mostani professzora. – Egy telefon és… – De a szerkesztőségben délután nem vették fel a kagylót. Megköszöntem a gesztust, hazautaztam.

Amikor szeretett tanszékvezetőnk 60. születésnapját köszöntöttük, a szakdolgozathoz gyűjtött anyag alapján egy forrásközlést mégis elkövettem. Takarékos, szűkszavú szöveg lett, csak töredékét adtam benne a lehetségesnek. Álszerénységből? Gyakorlatlanságból? Akkori ezer magánjellegű gondom miatt? Ki tudja. A szószaporítást kerülöm ma is. Dolgozatomat a kiadványban nem vette észre senki, s ez a folyomány nem is érdekelt. A tudós társadalom úgy működik, mint, a művészvilág, az irodalmi élet: – Nagy voltál, öregem! Ilyet még soha! Igazi élmény! Komoly felfedezés! – és így tovább! Nem csak oda-vissza pattog, megy az adogatás, az kissé zsenánt, hanem körbe-körbe. Ha nyalod az enyémet, én is a tiédet! Jó is az! Biztos siker! Köztanárként annak örültem, hogy tudós barátaimmal együtt köszönthettem Nagy Pista tanár urat. Derűs vesztes vagyok.

Ezt a szakdolgozatot a magam nevén írtam. Nincsenek benne nagy felfedezések, de ha valaki előveszi, megbízható adatokat meríthet belőle. Meg is teheti bárki hivatkozás és lebukás veszélye nélkül. Egy példányát kiadásra, egy másikat kéziratként adtam el, így nekem nem kellene a pincében, kartondobozok közt keresgélni a megmaradt ópuszt, ha felkerülnék a trambulinra. Oda, ahonnan nem illik a  medencébe belepisilni.

Vajon mennyit kapnék érte?

A bejegyzés trackback címe:

https://atlaszblog.blog.hu/api/trackback/id/tr408266206

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

13118 2013.04.16. 16:45:37

minden izmus nélkül hordtunk fekete inget. meg zöldet, meg pirosat. vászon trapéz cejgnadrággal. csak úgy, pukkasztásul.

bizarr 2013.04.16. 16:49:45

A szakdolgozatírást a szexhez hasonlítani elég bizarr, de a történeted elég érdekes.

36888 2013.04.16. 16:50:59

....semmi hatalmat senkinek!

16940 2013.04.16. 16:58:01

Tegyen fel belőle szemelvényeket (nem a periodikából). Szívesen elolvasnám. Szerintem még sokan. Szkenner? Két korrekció. 1/ "Az anarchistákhoz akkoriban nem csak a főiskolai tanszéken sem értett senki, de az ország első egyetemén sem." Nos, itt van a kezemben egyetemi indexem. IV. évf. 1973/74. I-II. félév. Vadász Sándor: Az anarchizmus. Általánosan kötelező speciálkollégium. Heti két óra. [Innen még nagy becsben őrzöm jegyzeteimet.] Előtte meg (akkor még normális volt), Kun Miklós: Bakunyin. Speciálkollégium. III. évf. 1972/73. I. félév. 2/ "...a levéltári forrásoktól Erényi Tibor, az egyik szaktudós szabályszerűen távol tartott. Nem volt jogcímem ott kutatni, hiszen nem voltam párttag..." Nos, nem voltam - akkoriban - párttag (kripto se), mégis kaptam engedélyt és szabadon kutathattam témámban (Diákszövetség, ifjúsági szervezetek - 1945-1950.). Ugyanakkor elhiszem, hogy nem kevés méltánytalanság érte. Ilyen a világ. Jómagam Trockijból készítettem szakdogát. Az én szívem érte dobbant...

60145 2013.04.16. 17:11:13

1. Hmmmm: volt cejg is, de csak Corvin-farmer. Nem panaszképpen, mert sok szép élményem volt, de valóban nagyon takarékon éltünk. De szocialista perspektíva, az volt bőven!

60145 2013.04.16. 17:12:54

2. bizarr: Van, akinek mindenről az jut az eszébe! Mórickának például. De csak blickfangosnak szántam, ugyanakkor nem akartam félrevezetni senkit.

179584 2013.04.16. 17:21:39

Nem volt módom egyetemre járni, a mai kultúr-elit ennek bizonyára tapsol is! A post meg megérdemel egy +-t!!!

60145 2013.04.16. 17:31:53

7. keleti bölcs: Köszönöm!

60145 2013.04.16. 17:35:34

8. Marijja: Jó régen kedves olvasmányom volt Gorkijtól Az én egyetemeim. Többször elolvastam. Valami keveset én is megéltem belőle - és magam is a hátsó lépcsőházból jutottam be. Azt meg, hogy kinek a tapsa számít, a mi dolgunk eldönteni!

301782 2013.04.16. 17:46:37

Az a jó, ha derűsen vesztünk, mert akkor nem is vesztünk igazából :) Tetszett :) üdv Valéria

60145 2013.04.16. 17:50:40

11. Valika: Bele lehet jönni, csak a hiúság ne lenne! Igaz, akkor nem örülnék a reagálásodnak :)

23353 2013.04.16. 18:30:53

Sok igazsag van abban amirol irsz....pedig en csak egy mernok vagyok.

60145 2013.04.16. 18:39:47

13. little: Hadd játsszak a szavakkal: sok igazság, de nem minden. Az igazság nem csak szakmai kérdés. Itt a NolBlogon tudjuk, hogy nem "csak" egy mérnök vagy, ahogy több évtizedes mérnök barátaim sem "csak" ...

Bereznay András 2013.04.16. 19:05:30

Nagyon köszönöm az említést, de, hogy én fenegyerek? Az semmi, de, hogy értelmiségi! Üdv, akárhogyan is.

60145 2013.04.16. 19:44:59

15. Bereznay András: Maximális pontszámmal nem kerültél be az egyetemre, mire megjelent (a Századokban?) egy kiváló kritikád a történelmi atlaszról. A szerző: kartográfus. Az mégsem kerülhetett oda, hogy s.m., pedig targoncát tologattál a Cartographiai Vállalatnál! Így volt András? És igazad lehet: mostanában értelmiséginek lenni: rosszat jelez...

11692 2013.04.16. 20:04:51

...asszem, a turultáltosi alapvetéshez még kellett volna "adminisztrálni" tudás, megfelelő helyen való mórikálás, arisztokratikus ejtegetés, (ál)szerény, nem félreérthető és szószátyár célozgatás itt-ott.... Azok, akik nem rendelkeznek fenti karakterjegyekkel,hanem alapvetően szerényen, simán és szívós munkával, "szűkszavúan" feldolgoznak egyedülálló témakört, ráadásul pontosan tudják hogy igen jó, amit csináltak, nos az ne csodálkozzon... Nem vigasz, de derűs vesztesnek lenni jobb. Bár elégtétel, gázsi nincs... (A fiam foglalkozott a 20. századi anarchizmussal, szerintem nagy élvezettel olvasná, lés foglalkozna szövegeddel... Emlékszem, akkoriban úgy köszönt, hogy "éljen Gonzálo elvtárs, és az ő élenjáró gondolatai..." - időnként kikérdezett kedvenc témáiból, de nem bizonyultam méltóan okos tanítványnak...)

60145 2013.04.16. 20:25:47

17. Évalajos: Őszintén szólva az általad igen pontosan leírt taktikát nem tudnám előadni röhögés nélkül. Vagy a lustaság, vagy a tehetségtelenség az oka, hogy az ember nem fárad a maszkírozással. Légy hű magadhoz - a regényt korábban, a drámát később olvastam. Az anarchizmus összetett és rendkívül érdekes jelenség. Csak a magyarországi változatait kutattam, azaz kutattam volna. Nem csak azért, mert az valóban szűz terep volt! Gonzalo elvtársról pedig már nincs a polcomon az az egy kis könyv sem, amelyben szerepelhetett.

Bereznay András 2013.04.16. 20:28:21

Van amire nem pontosan emlékszel (vagy én?) mert rémlik, hogy maximális pontszámom lett volna, amikor nem vettek föl. Biztosan elég volt, amivel lehetett volna, de ha max. csak megjegyzem? De ez mindegy is, mert a fenegyereket másképp értettem. Meghát egy fajta hülyülésbőől írtam csak be amit, hogy jelentkezzek, Hála a linknek amit betettél, jött látogatóm, és rákattintva idekerültem. Gondoltam nyögök valamit, ha már. Ja, a targoncát az Egyetemi Nyomdában tologattam, de csak két napig. Így is eszméletlen, mikre emlékszel, Itt-ott tökéletlenül, de így is jóval több annál amit én tudok produkálni időnként. Nekem az értelmiségi mindig gyanús volt.

Bereznay András 2013.04.16. 20:29:54

Ja, elírtam. Azt aakrtam mondani ....mert NEM rémlik......

60145 2013.04.16. 20:42:23

19. Bereznay András: Még a szakodra is emlékezni vélek... Annak örülök, hogy a linkeket nem hiába tettem be!

178479 2013.04.17. 01:13:53

Kedves Atlasz! A magyarországi anarchisták olyasmik lehettek, mint a buddhisták a 70-es, 80-as években: a csajokat kábították ilyesmivel. A 1919 körüliek meg inkább olyanok, mint a kommunisták: felcsipegetett gondolatfoszlányokból rakosgatták össze, milyenek is lehetnek és mit is akarhatnak. Sok szocdemnek még 19-ben sem esett le, hogy már Marxék szakítottak Bakunyinnal, és a pártirodákban, tanácstermekben ott lógott az öreg képe Marxé mellett. Ha a már említette, Szabó Ervint szokás anarchoszindikalistának mondani, de szerintem csak az ellenségei. Kassákra szerintem szintén túlzás. Vagy tévedek, és tényleg voltak igazi anarchisták Magyarországon 1900 és 1945 között?

178479 2013.04.17. 01:18:12

16. Atlasz 2013. 04. 16. 19:44 19. Bereznay András 2013. 04. 16. 20:28 Ki hitte volna, hogy Dóra bácsi ilyen szívtelen volt?

60145 2013.04.17. 07:48:10

22. Kedves ZorróAszter: Mindenki legyen mindenható! Ez a jelszó vonz némelyeket a NolBlogon is! Mindenki onnan csipeget, ahonnan lehetősége nyílik, lásd a verebeket. Marx legnagyobb ellenfele épp Bakunyin volt, s az anarchisták 1919-ben is diktatúra ellenesek voltak. Szabó Ervin anarchoszindikalizmusa tény. Kassákhoz egy Renan idézet: Légy független, mint az anarchista, és jó, mint a szent! (Én fordítva jobbnak vélem.)

178479 2013.04.17. 09:27:37

Kedves Atlasz! Tény, hogy Szabó Ervint sokan anarchoszindikalistának mondják, de ő magát marxistának és szocialistának vallotta. A környezete is annak tartotta. Sőt egyesek szerint erősen érdeklődött a Zimmerwaldi határozattal kapcsolatban, ami mintha azt mutatta volna, hogy ebben az irányban radikalizálódott a háború alatt. Kassák meg egyenesen kommunistának. Azt szerettem volna kérdezni, hogy Ön szerint volt valóban jelentős anarchista mozgalom Magyarországon 1919-1945 között?

60145 2013.04.17. 09:42:23

25. ZorróAszter: Érdemes megnézni Szabó Ervin műveinek listáját. A vonatkozókat elolvastam. 1919-ben Krausz bácsi csoportja működött, később ez sem volt számomra fellelhető.

178479 2013.04.17. 20:15:32

Kedves Atlasz! Igyekeztem megtalálni egy közel teljeset, de sajna nem találtam érdekes címet ebből a szempontból. De gondolom, nem véletlenül írta, úgyhogy szabbad a gazda. Krauszról sajnos nem hallottam. Hacsak nem Krausz Tamás dédije. :o) Ámbár...! Kicsi a Világ!

60145 2013.04.17. 20:44:05

27. ZorróAszter: A pincébe nem megyek le, a polcon csak egy-két tiszteletpéldányom maradt, ezért pontos hivatkozást nem tudok adni. Könyvtári katalógusban cikkei, röpiratai fellelhetők. Éveim mentek rá, most néhány napba telne. A Wikipédiában szerepel egy szindikalista tárgyra utaló című műve. A szociáldemokratákkal éppen anarcho-szindikalista irányban szakított. Írt és fordított ilyen tárgyú cikkeket, és jó barátja volt az anarchista grófnak, akiről majd máskor. Szabó Ervin 1910-ben részt vett a Szindikalista Propaganda Csoport megalakításában. A gyakorlati irányító Isskruljev Krszta volt.

178479 2013.04.18. 10:29:51

Kedves Atlasz! Ezt speciel láttam, de önmagában a szindikalizmus csak azt jelenti, hogy a szindikalista a munkásmozgalom alapjának a szakszervezeteket tekinti. Önmagában még a gyakori kommunista vádat sem, ami "a tagadni a Párt vezető szerepét", pláne hogy nincs szükség politikai pártra (persze munkáspártra). Tehát a szindikalizmus sokkal tágabb fogalom. Ezen kívül Szabó haláláig a szocdem párt tagja volt. Köréből leginkább kommunisták lettek, mintsem anachisták. Ezek is arra mutatnak, hogy a vádak ellenére radikális, forradalmi szocialista volt, mintsem anarchista. Remélem, nem érti félre. Nem bosszantani akarom, hanem tényleg érdekel a téma. És a munkáját is szívesen elolvasnám, ha feltenné a netre.

60145 2013.04.18. 14:15:53

A téma nem olyan egyszerű. De valóban: az anarchizmussal szemben a szindikalizmust választotta.

178479 2013.04.18. 21:37:38

Felteszi valamikor a netre ezt a munkáját?

60145 2013.04.19. 06:30:31

Ha lemegyek érte a pincébe, akkor majd megvételre felkínálom egy nagy könyvtárnak a példányt. A bejegyzés témáját, amelyet a tavaly a smittelés juttatott eszembe, folytatom majd, ez még érdekel.

178479 2013.04.19. 12:51:13

Kár. Ott valószínűleg észrevétlenül fog megbújni a többi sok tízezer kötet között. Pedig érdekes téma, és valószínűleg a kapcsolódásaiból is sok érdekes dolog derülhet ki. Így meg lehet, hogy örökre elfelejtődik. Kinek jutna eszébe a magyarországi anarchizmus történetét kutatni mondjuk ötven év múlva? Hacsak az anarchistáknak nem.

60145 2013.04.19. 14:03:09

33. ZorróAszter: Azóta a karaván haladt. Jobb művek születtek. Ez így megy.

178479 2013.04.20. 12:42:31

Nem hiszem. Én nem nagyon hallottam róla, hogy valaki is feldolgozta volna ezt a témát. Mint mondtam, maga a téma is érdekes, és nagyon érdekesek lehetnek a kapcsolódásai is.
süti beállítások módosítása