Atlasz voltam

Atlasz.

Atlasz.

Ezt nem írhattam meg Oroszországról - Pados Pál könyve

2013. szeptember 01. - Atlasz.

A haditudósító 1939 szeptemberében...

A haditudósító 1939 szeptemberében, vagy valamivel később találkozott az elcsigázódott, lerongyolódott, négyszögletes rogatywkát viselő lengyel katonákkal. Útban a frontvonal felé elgondolkodott az egy éve ide-oda hullámzott államhatárok hűlt helyén. Pados Pál háború alatt megjelent tudósításait (Csillagok a Don felett, Szovjetoroszország felett ) nem könnyű kézre keríteni. 1945-ben megjelent könyvét egyik iskolatársam megvette, egy szuszra kiolvasta, így aztán magam is vissza-visszatértem a könyvtárba a kis kötethez.  Ezt nem írhattam meg Oroszországról – Egy haditudósító naplója. Budapest, 1945. Gábor Áron kiadás, 124 p.

Pados Pál - címlapA kötet időrendje a kelet felé, a Don-kanyarhoz tartó út benyomásaival azonos. Ilyenformán több önmagánál. A haditudósító egyedül kel útra, s mire annak a végére ér, a magyar kálvárián esik térdre. Nincs ebben semmi szépelgés, hatásvadászat: a szerző realista. Ahogy a szakmához illik, kevés vonással mélyen jellemez, tényeket ténnyel ellenpontoz, mértéktartással kelt az olvasóban alig fokozható érzelmeket.

„Este hatkor indulok, és arra gondolok, hogy életemben sem jártam Keleten. Mindig Nyugat érdekelt. Anglia…” – írja, s a francia, olasz, az európai békés világtól a búcsút könnyed akvarellekkel színesíti. Igazi filoszként tekint vissza, és nyugtalan kíváncsisággal előre. Az orosz nyelvet mintha mindig ismerte volna, hamar otthonra lelt benne. Egy korábban tanult másikkal még diákként sokkal nehezen birkózott.

Lengyelek, németek, ukránok között Lembergben jár. "Mindenütt kereszt a tornyokon. Ez meglep. Hiszen itt másfél esztendeig szovjet megszállás alatt éltek az emberek. … Lengyel kenyér. Hat deka a napi kenyéradag, aki német szolgálatban áll, annak tizenkettő. És jó zsold. Hatvan pfenig egy napra. Alig áll be valaki." Maradnak lengyel instancián. Ír a nyomorról, a feketepiacról, a kétségbeesésről. Eközben beszélget közhelymentesen arról is, hogy nincs még veszve Lengyelország. Megtalálja hozzá a partnerét.

Dr. Pados PálTizenegy-néhány évvel később a Városmajor utcai Fiúiskolában vele, Padossal kezdődött lengyel-mániám, Mieczysław Woroniecki emléktáblája lemásolásával, sok-sok könyvvel és lengyelországi autóstoppal folytatódott. Aztán tanárként magam is orientáltam azt, aki hagyta magát. 1980-ban, ’81-ben különösképpen. Így megy ez, kézről kézbe, nyitott lélekkel, s az ember nem uszul.

 

A haditudósító sorban állókat szemlél: a katonai kupleráj előtt tikettel rendelkezők várakoznak. Odabent kényszermunkásokat használnak el. A lengyel elbeszélők kötetében olvashattál ilyet: ágyi rabszolgaság mindhalálig.

A magyar újságíró a gettóba látogat. Szinte néptelen, már majdnem halott városrész utcáin járnak. Itt zsúfoltság, sorban állás nincsen. Kísérőjének, akit nem tudott elhárítani, a helyszín és az új rend megszokott, természetes:

„Herr Weissbach nevet:
– Látta, hogy szaladtak? Mint a patkányok. És tudja, miért? Félnek. A mult héten ötezret végeztünk ki közülük.
Deszkakapuhoz érünk, s egy kis ajtóhoz.
– Ki lehet menni itt is?
Herr Weissbach közönyösen kérdezi:
– Elég már a sétából?”

Aztán keletre, és keletebbre még! Vajon hol kezdődik Oroszország? Ez itt már? Nem, még odébb! A Dnyeperen túl… Lassan megváltozik a táj. A települések rendezettebbek, a földek megműveltek. A filosz magyar paraszti szemmel értékel. Aztán – miként egykoron főhadnagy Fazekas francia földön – belátogat egy megszállt kisváros, Csernyanka könyvtárába. Mi már tudjuk, itt halt meg Székely András úszó olimpikon. De még a doni áttörés előtt vagyunk: a bölcsészdoktor tájékozódik, kézbe veszi a szanaszét heverő könyveket.

„A kommunista párt története, hetedik kötet.
Huszonheten olvasták. …
Orosz irodalomtörténet. A tasakjában három cédula dátumokkal. Alig tudom megszámolni az olvasóit. Ötvenhárman olvasták. …”
„Azon gondolkozom, vajjon kötelező volt-e a városi könyvtárak látogatása és a könyvek kikölcsönzése? Nem valószínű! Csak úgy minden további nélkül tizenhat ember kivette volna Schellinget, hogy tüntessen véle? Vagy bebizonyítsa szorgalmát? És több, mint százan a Matematika elemeit? És hogy egyáltalán Schellinget talál az ember egy ilyen kisvárosi könyvtárban? Meg görög filozófusokat? És Kantot? Milyen szerencse, hogy magammal hoztam ezt a két könyvet. Bizonyítéknak.
Egyik este nagy vitám volt valakivel és a vita hevében kissé éles hangon vonta kétségbe a bolsevista tömegek kultúra iránti fogékonyságát.
Azt mondta többek között, hogy barbárok.
Már mint az oroszok.
Nos, a Schellinget néki adom, ajándékba.
Kár, hogy bent áll a könyvben a pecsét, hogy honnan való.
Vagy talán éppen ez a szerencse…
Bár az is lehet, hogy megtartom magamnak a könyvet. Legyen nékem is valami emlékem Oroszországból. Egy igazi emlékem.”

Beszél oroszokkal is az orosz lélekről, kultúráról, a szovjet világról. Akad olyan beszélgetőpartnere, akit vélhetően maga gyúr össze, hogy vissza-visszatérő vitáikon keresztül megismertethesse az 1945-ben nálunk még idegen életszemléletet, filozófiát. Nők, férfiak, iskolázott emberek és parasztok, beletörődők és túlélni igyekvők nyilatkoznak meg neki.

„És mit szóltál ahhoz, hogy az Istenházát a szovjet kisajátította csűröknek, magtáraknak, áruelosztó helyeknek?
Plotr könnyedén feleli:
– Hát ha nem volt más hely? … És a templomok üresen állottak? … Miért ne használták volna fel őket? … Nohát…!
Ezt a kérdést egyszerűen nem érti.
És igaza van.”

A politruk, a politikai tiszt fogságba eséséről Pados kis történetet kanyarít. Mi volt a feladata, hogyan végezte a röpcédulázást, s hogyan tűnődik ő is olyan semmiségen, mint a magyar szerző a budapesti pályaudvaron: Vajon lekapcsolta-e az olvasólámpát? Nincsenek nagy szavak, túlszínezett jelenetek. Mindenki teszi a dolgát, a vallatók, a kivégzőosztag és a jóindulatú renegát tolmács. Vele a fogoly csak a negyedik napon, a kiásott gödör szélén áll szóba:
„– Megszöktél a frontról?
A tolmács lehajtja fejét:
– Meg.
– Ostoba vagy és bárgyú.
És feléje köp.
A két katona lő.
Ivan Vasziljevics Makaroff előrebukik. Hang nélkül és némán. Széttárt karral. Mintha a földet ölelné meg.”

Az orosz földet. Az orosz hazaszeretetet, a szovjet hazafiságot itthon nem értik. 1945-ben még nem. Sokakhoz jóval később jutott el a felismerés, hogy a gazdag nyugatról érkezett jó módú megszállókra micsoda döbbenettel tekintethettek a magunk szegénységéből is kifosztott „ruszkik”. Ők azt nem értették, hogy miért akarták az elmaradottságában is szeretett szülőhazát tőlük elrabolni.

„Mindig csodálkozom, mi lehet az oka, hogy még nem tört ki az orosz ellenforradalom?
Nem értettem.
Ma kezdem érteni…. Forrongást az elégedetlenség szül. Itt pedig boldogok az emberek.”

Látogatás. Pavlik Ivanovics Hlodin őrségben áll a Don túlsó partján. Egy éjjel nagy elhatározásra jut. Az orosz katona átúszik a túlpartról az innensőre. A megszállt falujába, az asszonyához. A halálos veszély eszébe sem jut. A háza ablakán bekocog.
„Asszonyi hang kérdi, halkan, félénken:
– Ki az?
Pavlik Ivanovics Hlodin odahajol az ablakhoz:
– Én vagyok, Ilija.
Pár pillanatig csend, aztán nyílik a konyhaajtó.
Az asszony rémülten, akadozó lélekzettel kérdi: – Mi van? Pavlik? Drága Pavlik…
Pavlik Ivanovics Hlodin megragadja az asszony karját:
– Vannak itt katonák? Az asszony int:
– Vannak.
Pavlik Ivanovics Hlodin hangja halk, fojtott:
– Hol?
– Az istállóban. Hét. Puskások.
Még egy kérdés:
– És idebent?
Ilija félreáll az ajtóból:
– Senki.
Pavlik Ivanovics Hlodin belép. A szoba melege végigsimítja. Olyan ez az érzés, mint a kézfogás. Vagy mint az ölelés. A csók.”
Egy esztendeig biztosan kitart, vélekszik. Valami jobbra fordul. Mert a katonák bíznak, reménykednek, az oroszok is, a magyarok is.

„Amerre járok, katonák között, mindig egy kérdés járja:
– Miért vagyunk itt?
Illetve még egy:
– Mikor megyünk haza?
Válaszolni egyikre sem lehet.
Csak amikor sóhajt az ember, mindig nyugat felé fordul.”

A haditudósító szeret beszélgetni. Bár az étkezőben a tényleges tisztek asztalánál rangon aluliként nem foglalhat helyet, magyar vezérezredes józan helyzetértékelését idézi. Jár kórházban, segélyhelyen. Megörökíti egy magát fél svábnak, félmagyarnak valló tiszt érzelmi kitöréseit, amelyekről néhány hónap alatt lekopik a nemzeti pátosz, s az országmentés mámora alól felsír belőle az országvesztés, a második Trianon fájdalmas előérzete.

http://filmhiradokonline.hu/watch.php?id=4793

[56. Hmmmm jóvoltából]

A kis könyv képei, benyomásai, a pár soros etűdök nem véletlenszerű sorrendben, hanem az emberi dráma, a nemzeti tragédia kibontakozását követve sorjáznak. A lassan felsejlő, elkerülhetetlen végzet az éjszaka közepén szakad le rájuk.

„1943. január 13… Éjfél után.
S akkor egyszerre vad hajrá harsan fel, a titokban dobbanó léptek gyors rohanásra fordulnak, a gyalogosok részeg kiáltása, az alacsony kozáklovak vad nyihogása, a tankok dermesztő csikorgása, az ágyúk eszeveszett tüzelése, mindez összekeveredik a rémült jajgatással, az álmukból riadt katonák kétségbeesett segélykiáltásával, a menekülők őrült futásával.”
A szétszóratás, a visszavonulás szörnyűségéről idehaza akkor aligha esett szó. A haditudósító nem lehetett defetista. 1945-ben is visszafogott. Őszinte.

„Búcsú a 2. hadseregtől
Hát vége…
Lassan leáll a vad roham, ellankad a menekülés heve, de azért állandóan megyünk hátra, állandóan robognak a vonatok, egészségesekkel, sebesültekkel, katonákkal. Hol fogunk megállni? Ki tudná?
Talán otthon? …
Mennyi ember veszett el!
Istenem…
És mennyi fog még elpusztulni!
És mind magyarok.. Kis… Varga… Kovács… Takács… erdélyi székelyek… szalontai magyarok… hajdúk… dunántúliak… tiszamentiek… magyarok!
Isten veletek!
És velünk is!"

 

A bejegyzés trackback címe:

https://atlaszblog.blog.hu/api/trackback/id/tr1008266218

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

294529 2013.09.01. 19:31:00

Olyan tömör vagy mint az acélfal. Gyakorlott olvasó létemre sem tudom egyszerre végigolvasni. Ez egy egész, többkötetes regény anyaga. DE remek!

294529 2013.09.01. 19:32:06

Látom, egy marha minuszolt. DDDDDD

301782 2013.09.01. 19:42:44

Izgalmas, érdekes lehet a könyv, nem ismertem a szerzőt sem, köszönöm a figyelem felhívó ismertetőt .

60145 2013.09.01. 19:56:27

1. Bábjáték: A szószátyár egyéb galádságra is képes, azonban időnként sajnos túlzásba viszem a tömörséget. Amikor olvastam a könyvet, eszembe jutottak lírai megemlékezéseid. Pados - márka! (Soha, semmikor nem zavartak a mínuszok, nem vagyok annyira önhitt, hogy bosszantsanak.)

60145 2013.09.01. 19:58:37

3. Valika: A belinkelt blogjaimra reagált egy iskolatárs, így olvastam el a könyvet kétszer, és harmadszor csak átnéztem, jegyzeteltem, azután számosat kihagyva beírtam belőle ennyit.

60145 2013.09.01. 19:59:05

4. solide: Köszönöm!

11715 2013.09.01. 20:03:52

elkezdett érdekelni a könyv, köszönöm.

57665 2013.09.01. 20:08:58

Nagyon jó !

23353 2013.09.01. 20:10:47

Erdekes. Csak azt nem ertem hogy ezt egy regi konyv ujra kiadasara irtad, vagy csak ugy?

60145 2013.09.01. 20:11:28

8. pettra: Akkor nem hiába idéztem belőle! Engem most már a belinkelt könyvei kezdenek érdekelni!

11692 2013.09.01. 20:11:29

A könyveknek (is) sorsuk van... +++

294529 2013.09.01. 20:14:19

A booklinenen megrendeltem a könyvet. Ne fáradjatok, csak egy példány volt. DDDDD

60145 2013.09.01. 20:15:04

9. Hmmmm: Köszönöm! Megemlítem, hogy a hatalmas műveltségű ember vizipólózott is. A sportról nem sokat beszélt Muhr Berciéknek sem, akár a háborúról. De úgy viselkedett...

60145 2013.09.01. 20:16:04

10. Timur: Köszönöm! Eszembe jutott a nagy tantestület, Cser, és Te is, amikor feltettem!

62853 2013.09.01. 20:17:38

Ez kell nekem. Köszönöm.

60145 2013.09.01. 20:19:09

11. little: Már láttam az interneten, amikor a belinkelt többi Dr. Pados Pál címkéjű bejegyzést írtam, azután rám írt egy volt iskolatárs. Ő megvette, én is elolvastam. Nincs új kiadás.

60145 2013.09.01. 20:22:03

11. little: Szeptember elseje van, a lengyelek még emlékeznek erre az 1939-es napra. Megemlékeztem a magam módján én is.

60145 2013.09.01. 20:24:47

14. Bábjáték: A doktori értekezésén kívül - milyen jellemző a témaválasztása annak is - nemigen kapható más tőle. Örülök, hogy nálad otthonra talált ez a kötet. Javaslom, hogy nézd meg a szövegbe illesztett Pados linkeket is, ha még nem láttad!

60145 2013.09.01. 20:25:35

13. Évalajos: És ennek az embernek! Micsoda sors!

60145 2013.09.01. 20:27:14

17. lusta: Örülök, hogy látlak! Csak tudnám, "ki" voltál...

Bundi-Bandi 2013.09.01. 21:52:42

Remek, tömör részletek, tisztes szándékkal közölve. Én abba a szerencsébe részesültem egykor, hogy saját írásaimat "elcseréltem" egy tolnai születésű polgár elsővilágháborús naplójáért, és kaptam egy második világháborús hadifogoly naplót is, nem mindennapi látószögből megírva. De az alapok ugyan azok, mint a fenti részletek.

60145 2013.09.01. 21:59:10

23. Bundi-Bandi: Az ilyen tényirodalom számomra nagyon értékes, akkor is, ha nincs hozzá személyes kötődésem. Máshol is írtam, hogy blogolnod kellene!

62853 2013.09.01. 22:19:16

19. Atlasz Igen, emlékeznek erre a napra. A vita ezzel meg is kezdődik. Ugyanis ma már csak szimbolikus jelentősséggel bír Schleswig-Holstein pááncélosnak 4 óra 45 perckor leadott első lövése Westerplattére. Ugyanis a történészek alapos munkájának köszönhetően kiderült, hogy a náci Németország már korábban megtámadta Lengyelországot. Itt kezdődnek a problémák. Ma már egy valamire való, az akkori német határ közelében lévő helység magának követeli a nem éppen dicső első helyezést. Általános vélemény szerint az első támadást Wieluń szenvedte el. A 76. repülőszázad szolgálati naplójából kiderül, hogy 4 óra 02 perckor Nieder Ellguth repülőteréről 29 Junkers Ju-87 (Stuka, zuhanóbombázó) szállt föl bevetésre. 4 óra 35 perckor jelentek meg Wieluń fölött és kezdték el a bombázást. Tehát korábban, kb 5 perccel, mint az első lövés a német páncélosról. Ámbár vannak akik Tczew városát jelölik meg. Ennek is van alapja, mert 3 Ju-87-es kötelék, amelyet Staffelkapitän Oberleutnant Bruno Dilley vezetett, már 4 óra 34 perckor bombázta a tczewi híd környékét. Ennek a bombázásnak pont az volt a célja, hogy a lengyelek a hidat ne robbanthassák fel. Ugyanis Gdańskból a 963 sz. vonat lengyel vasutas egyenruhába öltözött német vasutasokkal elindult Tczew irányába, hogy ott a stratégiailag fontos átkelőket ellenőrzés alá vonják a marhavagonokban meghúzódó német katonák. A Dirschau néven futó művelet nem sikerült, mert 4 óra 20 perckor a vonat Szymanków állomásán áthaladva rövidesen a lengyel vasutasoknak köszönhetően kisiklott. Az állomást a vonat beérkezésekor a helyi hitleristák próbálták elfoglalni, de a lövöldözés következtében, amikor az állomást védő Szarek és Wasilewski forgalmisták figyelmeztető rakétát lőttek ki, mozgósították a helyi vasutas erőket.

60145 2013.09.01. 22:35:49

25. lusta: Elképesztő a tájékozottságod! Szakma? Szenvedély? Remélem, hogy idetéved majd egy lengyel barátom, s ámul majd ő is! A Westerplatte nagyszerű szimbólum! Ok a nem kicsiny nemzeti büszkeségre! Úgy emlékszem, a parancsnok épp akkor látogatott haza, amikor a barátaimmal Lengyelországban stoppoltunk. A mai nol.hu nem emlékezett meg erről a napról!

62853 2013.09.01. 22:54:22

26. Atlasz Szenvedély. Meg egy csomó belső késztetés, ami miatt állndóan bajban vagyok. Szeretem az igazságot és keresem is azt és ehhez nekem tényekre van szükségem. Ezért kaptam fel a fejem a Pdos Pál könyvére, ugyanis már hallottam róla korábba is, de sehol sem tudtam beszerezni még kölcsönbe sem. Az ilyen történetek, leírások valósabb képet festenek az akkori mindennapokró, mint az éppen aktuális politikának megfelelő írások, előadások, amelyeket mindig mindenre kapható emberkék tálalnak nekünk. A lengyel rendszer sem volt tökéletes annyira nem, hogy tetszik, nem tetszik félfasiszta módszerekkel irányították az országot. Részt vettek az 1938-as Cseszlovákia feldarabolásában, a magyar katonai elhárítással együttműködve diverzáns katonai akciókat (persze elbaltázták) szerveztek és hajtottak végre a Kárpátaljai területen. Nagyon jó könyvet olvastam róla, kölcsönbe kaptam a könyvet, az egyik barátomtól, majd nagyon sok kézben megfordult, míg végül eltűnt. Ugfyanez mondható el a lengyelek által fetisizált Vsztulai csodáról is (Szovjet-Oroszország/Lengyelország), amely 1920 augusztusában történt. Piłsudskit éltetik, holott ott sem volt, a csata idején Tarnów közelében volt a családjánál. A csata előtt a lemondsát is megírta, amit Witosnak átadott, de ő nem fogadta el és az íróasztalának a fiókjában volt. Az értelmi szerző Tadeusz Rozwadowski tábornok volt, ámbár a franciák Weygandra esküsznek, de ez szemenszedett hazugság.

60145 2013.09.01. 23:05:08

27. lusta: Hasonlónak tartom magamat is. A lengyeleket - eltekintve az általad sokkal jobban ismert részletektől - hasonlóan látom. Hibáikkal is közel állnak hozzánk, a mi nemzeti hibáinkhoz. Amint a linkekre kattintva látod, Pados Pálnak nem ez az egyetlen haditudósítóként írott könyve. Örülök a találkozásnak!

Bundi-Bandi 2013.09.01. 23:23:30

24. Atlasz Írj egy emailed címemre és elküldöm neked az elsővilágháborús naplót.

62853 2013.09.01. 23:39:00

Egyébként az Ön által említett Mieczysław Woroniecki A következő szavakkal halt meg: ˝Isten veled gyönyörű világ, szívesen meghalok, csak a magyarok győzzenek.˝

251002 2013.09.01. 23:42:46

Kedves Atlasz! Minden elismerésem ezért a posztért.

60145 2013.09.02. 06:37:50

29. Bundi-Bandi: Köszönöm!

60145 2013.09.02. 06:44:26

30. lusta: Nem emlékeztem erre, vagy nem olvastam! A név helyes írását is üdvözlöm, így jó, javítani fogom! A kommentjeidet azonban máshol olvastam, és valóban olyan benyomásom keletkezett, amilyet a 27.-ben írtál magadról! A politikai-közéleti blogbarátokat ritkán látogatom, mert nézetazonosság esetén sem szeretem a blogbeli durvaságot. A tegeződést viszont itt elfogadtam négy éve, mert: Rómában, mint a rómaiak.

60145 2013.09.02. 06:45:30

31. aLEx: Kedves Alex! Pados tanár úr nevében is - köszönöm!

321479 2013.09.02. 10:57:52

Kedves Atlasz! "magyar vezérezredes józan helyzetértékelését idézi." Ez vajon Szombathelyi Ferenc jelentése lenne a politikai vezetésnek az esetleges szovjet elleni háború kilátásairól? Az engem is nagyon érdekelne. Eddig csak részleteket hallottam belőle. De annak a hangvétele nagyon hasonló. Szombathelyi azt hiszem, egy időben katonai attasé volt Moszkvában.

284075 2013.09.02. 11:12:17

...ennek még egyszer neki kell fohászkodnom... Érdemes...

60145 2013.09.02. 11:19:44

35. ZorróAszter: Kedves Zorro! Túl sok magyar vezérezredes nem szolgálhatott a keleti fronton, s a könyv az arról meg nem írt élményeket idézi. Szó sincs jelentésről, függő beszéd szerepel a könyvben, tartalmi idézet, egy érző, intelligens, magasan művelt ember visszaemlékezésében.

60145 2013.09.02. 11:21:02

36. Tollminátor: Igen! s még mi mindent hagytam ki! Az egészet, sajnos, nem tehettem fel!

60145 2013.09.02. 12:14:46

39. tarski: Igazán hű barát vagy! Remélem, most megérte!

321479 2013.09.02. 12:36:35

37. Atlasz 2013. 09. 02. 11:19 Kedves Atlasz! Szombathelyi ekkoriban már vezérkari főnök lehetett, így akár ő is lehetett volna akár a frontra látogatva. De nem ismerem a pályafutását, ki mikor lett vezérezredes. Nyilván nem Jány volt az. Ha nem titok, megmondaná, ki volt az?

321479 2013.09.02. 12:39:03

Ha jól emlékszem, a hadtestparancsnokok között ekkor még egy vezérezredes se volt.

60145 2013.09.02. 13:28:37

41-42. ZorróAszter: Nem tudom.

321479 2013.09.02. 13:33:10

Kár! Pedig tök érdekes lett volna tudni. Mert így a dolog azt sugallja, hogy Jány volt az. Róla pedig nem az a kép, hogy nagyon reálisan mérte volna fel a részvételünket a háborúban. És nemcsak a kép.

12635 2013.09.02. 20:56:11

Érdekes könyv lehet. Szeretek ilyet olvasni. A II.hadseregről egy fiatal katonaorvos naplóját és emlékezéseit olvastam, nagyon izgalmas volt, sajnos nem emlékszem a címére...és persze Nemeskürtyt...

60145 2013.09.02. 21:07:47

45. gordius53: Ha csak egy ilyen íródott, akkor részleteket én is olvastam belőle. Itt magáról a szerzőről is szerettem volna írni, de inkább az ő szövegét beszéltettem. Ez volt ez egyetlen írás idén a II. világháború kitörésének emléknapján a nol.hu-n és a nol.blogon.

12635 2013.09.02. 22:49:43

Jó ez így és írhatsz még a szezőről is...

62853 2013.09.02. 23:25:38

Ez valóban elég szomorú. Nem ez a emlékezés, hanem az általános megemlékezés. Sikerült az országot az akkori vezetőknek romba dönteniük a kalandor politikájukkal. Ha csak ennyi lett volna, de közben elpusztult a lakosság egy nagyon is jelentős része is.

60145 2013.09.03. 07:14:30

47. gordius53: Remélem, a tanítványai segítségével még ki tudom egészíteni az eddigieket.

60145 2013.09.03. 07:16:56

48. lusta: Padosék nemzedéke látta, és a legjobbjaik értették is ezt. Emlékezet nélkül nincs nemzet.

180524 2013.09.03. 08:21:17

Sajnos csak most értem ide, ám megérte. Köszönet, Atlasz, remek post! A könyvet mindenáron megpróbálom megszerezni...

60145 2013.09.03. 09:51:20

Örülök, hogy azelőtt sikerült, hogy kifutott volna! Érdemes lenne kiadni ezt és a többi hasonló tárgyú könyvét is, de mostanában a kiadók nem kéziratra, hanem készpénzre várnak :(

180524 2013.09.03. 14:31:34

52. Atlasz A - nekem - fontosakat mindig elmentem, így ezt is, ergo nem számít, hogy kifut-e a frissülőből. Őszintén. Csodálod? Mert én nem. Miért pont ez a terület különbözne, az ilyes nem kifejezetten szíve "csücske" a hatalomnak...:-(( A kiadók elég régóta pénzszűkében vannak, már ha a fajsúlyos irodalomra gondolok. Ponyvára, "aktuálisra" valahogy kerül money...

60145 2013.09.03. 15:33:05

53. maiman: Nem, nem csodálom, de azért elküldtem a linket egy kiadónak, aki régi baráti köröm tagja, profiljába is vág, majd látjuk, mit kezd vele. Ezen ne múljon. Azt is csodálom, hogy győzöd az olvasást, a széleskörű tájékozódást! Én a koromra fogom, hogy nem.

13118 2013.09.04. 14:16:46

Szombathelyi járt szemleúton 1942-ben a keleti fronton: http://filmhiradokonline.hu/watch.php?id=4793 apja sváb cipész volt, tehát ő lehetett, akiről "néhány hónap alatt lekopik a nemzeti pátosz, s az országmentés mámora alól felsír belőle az országvesztés, a második Trianon fájdalmas előérzete."

60145 2013.09.04. 14:35:37

55. marja: Örülök, hogy hasznát vettük a hosszabbításnak!

60145 2013.09.04. 14:38:53

56. Hmmmm: Nagyon örülök a linknek, remélem, többen is felfedezik! Lehetséges, amit feltételezel. Pados - érzésem szerint - a lényeget megtartva, de jó stílussal, az érzelmeket sem mellőzve ír. Gyakori jelenség a neofita buzgóság.

60145 2013.09.04. 14:42:19

Még valami: a cipész fia vezérezredessé válhatott? Nem tudtam, hogy az ő apja, akárcsak az enyém cipész volt. Ez a tény is azt mutatja, hogy az egyént is, a rendszert is differenciáltan kell megítélni.

13118 2013.09.04. 15:09:35

a pécsi hadapródiskolában kezdte, ahová az alacsonyabb társadalmi rétegek gyerekeit is fölvették. kitűnő tanulmányai miatt Bécsben a hadiiskolán tanulhat tovább, kiemelkedő képességei és tudása alapján 28 évesen már vezérkari százados. érdekesség: " 1919-ben a Vörös Hadsereg főparancsnokságának hírszerző és kémelhárító osztályán a Délszláv nyilvántartást vezette."

60145 2013.09.04. 17:14:39

60. Hmmmm: * * *

12880 2013.09.06. 07:47:46

Csoda történt! A Szerki Őfőméltósága kitett az ajánlottak közé......Az anyjuk kínját..... T.

60145 2013.09.06. 08:45:25

62. Kedves Tarski: Őrültség, de nincs benne rendszer. Van, aki összeesküvést lát benne. A legjobb indulattal azt feltételezem, hogy nincs idő, ember arra, hogy a blogokkal törődjenek. A régi NolBlogból nem csupán kiváló bloggerek tűntek el, maródtak el - többek szerint az épp aktív szerkik "segítségével" - hanem a koncepciózus, jó-rossz, de folyamatos szerkesztői törődés. Nagyon sajnálom magam is!

12880 2013.09.06. 08:54:54

63-ra! Engem pedig már nem érdekel.... T.
süti beállítások módosítása