Atlasz voltam

Atlasz.

Atlasz.

Lekéstem a tanfelügyelőséget

2013. október 24. - Atlasz.

"a hivatal, a hivatal, a hivatal"

Lekéstem ezt, lekéstem azt – a kelleténél többször gondoltam erre. Gyakran elmulasztottam vonzó perspektívákba nevezési díjat fizetni munkában, pénzben, lelkiekben. A lemondáshoz jól illett volna egy, a nyugati közegben rendszeridegen keleti filozófia. Az önfelmentéshez lekéstem ezt is.

Büszke elvtárs – még az antivilágban – első, állás és lakás után érdeklődő levelemre magához rendelt, és rövid beszélgetésünket követően a vágyott köztanári beosztásnál közvetlenül jobban nem fizető, de magasabb presztízsű beosztást ajánlott: városi tanfelügyelőséget.

Kinek ne imponált volna?

Szegedi kollégám, Szentszőr Laci, akit korábban munkásőrként aposztrofáltam, kollégiumi nevelői beosztásából csak igazgatói és igazgatóhelyettesi posztokra pályázott, s a rendszerváltó szakszervezeten is azért kapott, mert dobbantásra alkalmas trepninek vélte. Közös munkahelyünkről különben számosan „vitték többre”. Egyikük, Szakoktató Péter mostanában öltönyös hivatalából hosszú ebédidőre kijövet szokta emlegetni. A karrier Kulcsa (Kosztolányi Dezső) „a hivatal, a hivatal, a hivatal”. Magam egy menzai beszélgetésben ártatlanul jegyeztem meg, hogy a jó tanárt nem szabad előléptetni, hiszen az ilyennek a gyerekek között van a helye! – Gondolja? – vonta fel szemöldökét az igazgatóhelyettes. Nos, némi önhittséggel ehhez tartottam magam. A karriert sosem mulasztottam el „lekésni”.

De – hogy ismét klasszikust idézzek – lehet egy macska is megalkuvó. Főleg ha lyukról van szó. Kellett egy saját lyuk, egy lakás, családosan, sürgetően. Olyannyira, hogy ennek elkészültéig a Büszke elvtárs által felajánlott, albérletünknél sokszorta olcsóbb és szívvonalasabb garzonféleséget is elvetettem. Előző elvtársak ugyanis félrevezettek, lakás híján miattuk nem lett belőlem 1977-ben tanfelügyelő.

Két év múlva visszakérezkedtem. Ekkor már a nem létező városi közművelődési intézményeket felügyelve növelhettem nagyobbra az osztály létszámát, vele Büszke elvtárs apparátusi súlyát és tekintélyét. Az épülő művelődési ház tervei az én fiókomban csak pihentek. Évente írtam erről is tervet majd jelentést. Felfelé jelentünk, lefelé utasítunk – ez volt a második számú szabály. Az első a főnök igazára vonatkozott, a közismert kiegészítő feltétellel együtt. Mert a hivatal, a hivatal, a hivatal”.

A szabályokat az időközben gyökeret eresztett új tanfelügyelő készségszinten gyakorolta. Egy ízben élénken vitattunk egy intézkedési lehetőséget, egymáson túllicitálva, újabb és újabb adalékokat sorolva fel, hogy miért marhaság. A főnök hirtelen ránk nyitott, s bekapcsolódott. A dolgot támogatta. Szemben Laci – nevezzük így – lendületéből mit sem veszítve, hatalmas vehemenciával zúzta ízzé-porrá két pillanattal korábbi álláspontját. Rátermettségének máig csodálója vagyok.

Az apparátusi rutint nem a szocialista városban tanulta. Már zsenge fiúcskaként ugyanazt hallhatta, mint Kosztolányi hőse: „a hivatal, a hivatal, a hivatal” de a végkifejlet számára pozitívabban alakult: egyetem után édesapját követte a járási művelődési osztályon. Ennek megszűntével után helyezkedett el Büszke elvtárs alatt, majd kiválasztódott a minisztérium apparátusába, egyre feljebb és feljebb. Főállásban sohasem tanított, de a tanmenetek és óratervek rendeltetésével tisztában kellett lennie. Azt lehet felügyelni. Tudta, mi az iktatókönyv, hogyan készül az ellenőrzési terv, merről fúj a szél és kire fúj a főnök. Ő az, aki minden rendszernek megért egy Munka Érdemrend bronz fokozatot, vagy a megfelelő szolgálati keresztet szalaggal, csillagokkal.

E cifra farktollakat kicsinyég mindig irigyeltem. Születtem, elvegyültem, és kiválni szerettem volna. Azonban a csillaghullásokat lekésve, köztanári pályám aktív szakaszának lezárultával igazat kell adnom a nyolcadikos Sokorai Sacinak, aki harsány folyosó-ügyeletesi kurjantásomra odavetette: – Tanár úr, nem áll jól! –

Vajon mit mondana a tollakra, csillagokra, sírkőre íratott rangra, pöffenetre?

A bejegyzés trackback címe:

https://atlaszblog.blog.hu/api/trackback/id/tr868266230

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

180524 2013.10.24. 20:42:51

Remek! + ér, adtam. Mini korrajz, abszolút felismerhető karakterek.

60145 2013.10.24. 20:45:57

1. little: :)

13118 2013.10.24. 20:46:17

még ma sem díjazzák a lelkiismeretes és becsületes munkát.

60145 2013.10.24. 20:49:40

2. maiman: Az élet így hozta, a felesleg pedig az eltelt évtizedek alatt lekopott róla. Köszönöm!

60145 2013.10.24. 20:58:12

4. Hmmmm: Eszembe jut egy filmrészlet, amelyet ajánlottál, az ifjabb Gátival. Ami a jól dolgozó pedagógusok saját posztjukon történő hivatalos elismerését illeti, voltak kezdeményezések. Nálunk amint a félvezetők sora után sorra került két köztanár, a dolog elhalt...

301782 2013.10.24. 21:02:10

A "pöffenetek" még akkor is tetszetősek némely karakternek, ha már csak egy sírkőre vésve látja...persze csak akkor, ha erős motiváltság fűződik az elhunyt tekintélyéhez, életben betöltött szerepéhez. Az alant pihenőnek már nem számít. De hát nem úgy van-e sokszor, hogy a környezet legalább annyira elvárja a "pöffeneteket", mint maga a rangot viselő? Amúgy, aki úgy érzi, nem áll jól neki, az általában nem bánja, hogy nincs neki. Az írásra +++

60145 2013.10.24. 21:14:20

7. Valika: Az egyén és környezete viszonya szerintem is kölcsönös! A cafrangok - nem tagadom, nekem is imponálnak, érteni vélem a szükségességüket, de az ízlés a mentségem. Kösz!

Bundi-Bandi 2013.10.24. 21:46:21

Otthonlétemkor az öcsém apósát is meglátogattuk, még 1993-ban. Felvidékről kitelepített ember volt, az egykori sváb faluban a kis öreg lelkes szervezője a kitelepítettek, a magyarok és svábok közösségének. Sőt országos bajnok nyolcvan felett, országúti kerékpározásban. Agilis ember kis ember, erős volt benne a vallásos meggyőződés is, mint sok felvidéki magyarban. Na, gyere, mondta az öcsém, itt hallottál eleget, miután az apósa csokorba szedte a környék háború utáni sorsát, s időközben meg-megállt egy, egy biciklista egy hogyvanra, s az öreg figyelme rájuk terelődött. Mutatok valamit, így az öcsém és indult el a kapu felé, amit megmagyarázni nem lehet. Elvitt a kertvégi fészerbe, ahol a tojótyúkoknak kosarak voltak feltéve egy polcra, majd valahol az egyik háta mögül, vagy köztük volt, már nem emlékszem, öt doboz Munka Érdemrendet emelt fel, amit a tyúkok kevés figyelemmel, de becsületesen lecsináltak. Benne a csillagok, piros bársony bélés, poros, piszkos. A sógoromé volt, említette, de az apósom csak ide kidobta, nála semmi becsülete nem volt. A sógorom? Hát, az élet folytatódott, ma egy kisváros főügyésze, nem sokat beszéltem vele életemben, a húga szerint ebben a világban is érvényesülni fog. Vállat vontam, megtanult a pályájáért, mit csináljon, nem bűn a kitüntetés, nem akasztásért adták. Pénzzel járt, ki tudná visszautasítani?

178873 2013.10.24. 22:01:30

Sok közvetlen kapcsolódású gondolat eszembe jutott, most mégis egy távolibb asszociát írok le. Ezt inkább csak érzem, semmint el tudnám magyarázni, miért is vélem idevalónak. Pár mondat a 30 éves vagyokból. A fiatal szakember, akit kiküldenek Japánba tanulmányútra, mikor hazajön, megpróbálja elmagyarázni, mi az, amit ott másként csinálnak, és érdemes lenne átvenni. Azzal torkollják le, hogy: maga mit akar, maga most volt Japánban, örüljön neki, hogy ilyen lehetőséget kapott, és ne akarjon beleszólni a dolgokba.

60145 2013.10.24. 22:13:48

9. Bundi-Bandi: Ez nagyon jó! És milyen remekül felvezetted!

60145 2013.10.24. 22:16:11

10. solide: Tényleg bonyolult lenne elmagyarázni, de valóban ugyanarra a világra jellemző!

294994 2013.10.25. 00:05:02

Érdekesek ezek az 'élet-érzések', így visszafelé. A lehetőségeinket különféleképpen tudjuk szemlélni, megélni. A 'boldogság' pedig abban van, hogy miként tudjunk saját életsorsunk során a lehető legjobbat kihozni a lehetőségeinkből, mely - nézzen mindenki elfogulatlanul vissza azokra - azért mindenkinek meg volt, vagy lesz ! Az élet-művészek nem mindegyike ' boldog ', míg a magát hátrányban érzők sokasága boldogan éli életét. Ismereteim erre sok példával szolgálnak, akár a mai időben IS ! És - gondoljunk csak bele - életünk során mi az ami sikernek tűnik, és mi az ami kudarcnak. Ez nagyrészt megítélés kérdése, ugyanazt az élethelyzetet valaki kedvezőnek, más hátrányosnak véli !

259605 2013.10.25. 00:07:32

10. solide A kicsit kényesebb ízlésű diktatúrákban a a kitüntetések az alkalmazkodásért, belesimulásért, nem beleszólásért, nem változtatásért járnak.

60145 2013.10.25. 05:46:39

13. oldalborda: Csak így lehet megítélni vagy újra megélni, mert már van mit. Abban nem vagyok biztos, hogy mindenkinek a lehetőségei maximális megvalósításában lenne boldogsága. Az érdekes szempont, hogy az egykori kudarcot - pl. nem lett belőle párttitkár - ma hősi tettnek éli meg valaki. Mi mindent ki nem találunk, hogy komfortosabban érezzük magunkat!

60145 2013.10.25. 05:47:22

14. alfonc: Szerintem is.

180524 2013.10.25. 07:17:23

Azért tovább járt az agyam ezen az íráson, Atlasz. Tulajdonképpen, ha visszanézek, én is "Lekéstem a tanfelügyelőséget", sokszor kerültem "fáziskésésbe", ami, ma már úgy vélem, nem is baj. Jó néhányszor föl kellett volna adnom az elveimet, hogy "érvényesülhessek". Nem ment...

60145 2013.10.25. 08:01:32

17. maiman: Elhiszem, hogy így van. Így ismerlek. Nekem - a sok lekésés után - az jutott eszembe, hogy tulajdonképpen nem is volt választásom. Hiszen válaszútjaimon az elvek közül ez ez egyetlen egy, a legelső, hogy egyenes emberként éljek (Légy hű önmagadhoz, így, mint napra éj...) felszínre sem került, s mégis úgy döntöttem, ahogy... Ha alkatilag adta magát a döntés, akkor erkölcsi probléma és erkölcsös megoldás fel sem merült. Ehhez mit szólsz?

180524 2013.10.25. 08:23:49

re 18. Csak azt tudom, kedves Atlasz, hogy mindig tartottam magam (ma is) az általam választott elveimhez. Nem sok van, talán nem is nagy dolgok, de tiszták, érthetőek, betartásuk mégis mindig kisebb-nagyobb konfliktusokkal járt, s jár. "Légy hű magadhoz", egyike az elsőknek, bármily nehéz...Egyetértek... Ezt ugyan már Hamlet is, aztán Eric Knight... Hoztam olyan döntést, mely anyagilag lerántott, de nem ment másként, mert ha elfogadom az alternatívát, akkor ma nem az vagyok, aki. Remélem, érthető voltam. Üdv.

60145 2013.10.25. 08:29:42

19. maiman: Nagyon érthető, sőt: egyetérthető! Köszönöm!

60145 2013.10.25. 08:53:51

19. maiman: És elnézésed kérem a pontatlan idézetért! Úgy 15 éves koromban olvastam először - pontosan!

283390 2013.10.25. 18:11:25

.........." lendületéből mit sem veszítve, hatalmas vehemenciával zúzta ízzé-porrá két pillanattal korábbi álláspontját."........... Elképesztően jó "mondat"! Ezzel a pár szóval ilyen találóan jellemezni egy mindenki által ismert karaktert.... Azt hiszem mindenki találkozott vele az élete folyamán...:-)))

60145 2013.10.25. 20:04:05

22. Kokó: A szeme sem rebbent! És hidd le, ez a fél pillanaton belüli váltás engem nagyon-nagyon meglepett!

60145 2013.10.25. 20:04:29

23. marja :)

294994 2013.10.25. 20:31:29

Érdekes az emberi lét. Mármint, mit, hogyan értékelünk magunk, mások életének alakulása okán. Tudom, más életfilozófia szerint élünk mi ketten IS, mégis alapvetően az emberi sajátos értékek megítélésében nagyon IS hasonlóan gondolkodunk. Az viszont nem nagyon szimpatikus emberi tulajdonság, ha egymást a saját értékítéletünk szerint közelítünk meg, hiszen az egyedüli igazság tudása az egy lehetetlenség ! Amennyiben ezen felül tudunk emelkedni rögtön a mások igazsága IS közel kerülhet a sajátunkhoz, nem ? Nevezetesen, megítélni (elítélni) embereket - bármily egyértelműség látszatán IS - csak a cselekedeteinek rugóit ismerve engedheti meg magának egy magára adó becsületes ember, szerintem Sajnos a látszat sokszor vezet félre akár tömegeket IS, melyre napjainkban számtalan példa utal !

60145 2013.10.25. 21:12:51

26. oldalborda: maimannal is egyetértve én mégis a saját értékrend alapján állok, egyszerűen azért, mert 1. a főnöké nem mindig tetszik, 2. így a sajátomon kívül másik nincsen. Azonban az enyémben valamilyen mértékben helye van a toleranciának, a másik ember elismerésének, vagy akár elviselésének. Gondolom, a Tiédben is. A tolerancia mértéket a helyzet is befolyásolhatja. Ma hatalmon van egy ember, aki mindig igazat mond. Ha ellenkezőjét mondja, akkor is. Én elutasítom mind az élő, mind a polisztirol, vagy a kőből faragott bálványokat. Háborogjon miattuk Harrach Péter.

294994 2013.10.25. 21:29:53

Kedves Atlasz ! Ha kellő humorral állunk - mit azt válaszodban érzem IS - a mások véleményéhez és azt kellő toleranciával ( maliciózussal ) kezeljük, sokkal könnyebb az életünk ! Persze, ha egy életünket megkeserítő helyzetben álló intézkedéseit kell véleményezni, akkor már durvább megoldások IS kézenfekvőek lehetnek, sőt az ellen fel kell lépnie mindenkinek ! Ez már kötelessége az embernek ! ( minden embernek ! )

178873 2013.10.25. 21:51:49

Bocsánat, megint asszociáció, de ez most nem annyira távoli, és oldalborda hozzászólása idézte fel. A körülmények, amelyeket nem ismerünk - Fábri Zoltán Ötödik pecsét. Nyílván egy karrieristánál nincs szó élet/halál kérdésről, és szerencsére többségünknek nem ennyire szélsőséges helyzetben kellett leélnie az életét, de van pillanat, amikor a körülmények miatt fel kell adni az elveinket - legalább látszólag.

60145 2013.10.26. 06:00:16

Kedves 28. oldalborda. 29. solide: Valóban így van! Előfordulhat, hogy nincs kibúvó! Elsősorban azért, mert magunk elől nincs hová bújnunk, amikor tettekkel is ki kell fejezni a véleményünket. A diktatúra gyakran beéri látszattal, képmutatással, amiről azt hiszi, hogy az emberekre rákövesedik, de éppen ember voltunk okán, amelynek része az önálló választás igénye és lehetősége, a hamis látszat pillanatok alatt semmivé válik. Mint 1956. október 23-án. Sánta és Fábri alkotásából csak másodjára merül fel bennem a hatalomnak cinikusan elkötelezett figura, fontosabb a látszat mögött is meglévő szuverén ember a maga egyes egyedül meghozott döntésével. Pedig milyen jó a többiekkel együtt lenni - s lám, milyen veszélyes!

12880 2013.10.26. 07:38:10

Egyeseknek nagyon sok minden nem áll jól ma sem, mégis csinálják. T.

60145 2013.10.26. 08:38:40

31. tarski: Igen, így van. De a személyes szuverenitásunk megvan, amíg nem mondunk le holmi Cézár-másolat kedvéért róla, addig mi magunk felelünk az arcunkért. Eddig terjed az ember kompetenciája.

13438 2013.10.31. 14:41:49

Jó írás, gratula. Én is úgy gondolom: ha egy normális, önmagára valamit is adó szakembert a hatalom kitüntet, sürgősen el kell gondolkozzon azon, mit rontott el. Felnőtt életemben nem éltem olyan hatalom alatt, aminek belülről, önként elismertem volna a felsőbbségét ahhoz, hogy komolyan értékelje a munkámat. Áprilisban a tüdőrák legyőzte az egyik legjobb barátomat, aki az utolsó két évtizedben egy szolnoki szakközépiskolában tanított (magyart). A búcsúztatására sokan eljöttek, kollégák, régi barátok, diákok. A hivatalos része szépen lement, ám aztán jött némi zavar: a nem egyházi temetéseken nincs kidolgozott rituálé arra, mi történik az utolsó út után, a sírnál. Így hát ott álltunk tétován, kicsit zavarban, még senki sem kezdte el a sorállást a részvétnyilvánításhoz. Na, ekkor előpenderült hat-nyolc nagynövésű, rosszarcú, pattanásos kamasz. Láthatóan igyekeztek az alkalomhoz öltözni, de nem nagyon sikerült: öltönye nem volt egyiknek se, valamilyen zakó valamilyen nadrággal, volt, akinek nyakkendője nem volt, volt, aki edzőcipőt viselt, szóval nem voltak éppen alkalomhoz öltözöttek. Egyikük kezében gitár. Aztán halkan, nagyon szégyenlősen, és persze hamisan, elkezdtek ballagási dalokat énekelni. Egészen spontán esemény volt, mert nem látszott sehol egy szigorú tanárnő, aki aki intézkedik: na, állj egyenesen, édesfiam, idefigyel mindenki, három, és. Ők így köszöntek el a tanáruktól, akit - úgy tűnik - eléggé kedvelhettek. (Titokban még meg is könnyeztem egy kicsit.) Ez az igazi kitüntetés.

60145 2013.10.31. 17:21:25

33. JoGabor: Szabad emberek gondolkodnak és cselekszenek így! Nem könnyű!

60145 2013.11.01. 22:44:20

35. kobra: Találgatom a lánykori neved, kedves Kobra! Különös, hogy akad, aki rákattint egy bejegyzésre az ajánlóban is, sőt: ezt nem is titkolja. Számláló meg nincsen. A Blogszigeten azt vettem észre, hogy ezúttal egyetlen kommentelőm van csak, aztán rájöttem, hogy a blogajánlóba került az Atlasz blog. Ott is emberből vannak a blogbarátok. Így tehát: nagyon köszönöm az elismerést!
süti beállítások módosítása