Atlasz voltam

Atlasz.

Atlasz.

Nem szabad hazudni!

2013. december 22. - Atlasz.

Biztos?

Az igazat, csakis a színtiszta igazat angolszász filmekből ismerős esküformulájánál nem kisebb súllyal határozta meg gyermeki létünket a Ne hazudj! alapkövetelménye. Ez állott az erkölcsi, és az erre épülő viselkedési hierarchia második fokán. Egyedül a tekintélytisztelet előzte és alapozta meg.

1521. WormsA kimondott szavak mögött világtörténelmi perspektívában a protestantizmus hitvallása, Luther felelősségvállalása magaslott, amelyről nagyszüleim, rokonaim egyike sem tudhatott. Akkoriban a nevét sem hallottam. Mégsem volt nehéz felnőttként ráismerni. „Itt állok én, mert másként nem tehetek”, mondotta ki - a hagyomány szerint - a másra át nem ruházható egyéni felelősségvállalás korszakos igéjét a nagy reformátor. Belső kényszer mondatta vele, mire jutott hitbeli vívódásai, teológia professzori elemzései során. Az első számú földi hatalommal szemközt, Husz mártíriuma után is meg kellett vallja igazát. Úgy vélem, a protestánsok, nagyok és kicsik, templomosok és oda alig járók erről ismerszenek meg igazán, nem pedig János evangélista parancsolata szerint. „Erről ismeri meg mindenki, hogy az én tanítványaim vagytok, ha egymást szeretni fogjátok." Pedig ez az utóbbi áll összhangban a fő paranccsal, amely – úgy tűnik – sokunktól sokat követel.

Nem szabad hazudni! – Milyen egyszerű! De ugyanilyen egyszerű a hazugságot és más vétkeket is Antoine de Boulay mondatával relativizálni: „Ez több, mint bűn: ez hiba.” Eszerint a bűn – potomság, ellenben hibázni: botrány. Kifinomult szofisztika csupán, jó környezetben és kellő ambícióval másolható az arisztokrata bon mot. De mi egyszerű emberek voltunk. Én meg is maradtam annak: prosztó – простой. Egyenes ember.

Ára volt ennek az egyszerűségnek. Egy ízben nagyanyám kezén vonszolódva az óvodába tartva még a Marjalaki utcából a Lakatos utcába érve is tagadtam. Makacskodtam, hárítottam, védtem valami hazugságot. – Most még bevallhatod! – Már látszott a Sásastó utcai óvoda, amelyben sor került volna a szembesítésre. A kisebbik szégyent választva elmondtam az igazat. Megmenekültem. Nagyanyám visszafordult. Miért vélem úgy – immár magam is nagyszülő –, hogy a kezemet fogja? Mert ettől kezdve önállóan jártam a hozzám arányos egyenes úton.

Téli estéken tanyázott nálunk Bözsi néni és... dehogy is Pista bácsi. A dús szemöldökű, kevés beszédű, a dózniból nagy műgonddal cigarettát sodró idős ember István bácsi volt. Akkoriban állal épp felértem az asztalt, amelyre röpködött a kártya. Filkó. A szemben ülő partnerek mindenki által ismert arcjeleket adtak, meg nem unt szófordulatokat lehetett hallani, amíg el nem járt az erre szánt idő. Cihelődés közben István bácsi valami odakinti krampuszt vagy hörörét emlegetett. Komoly arccal, nekem.

– Neeem! – hitetlenkedtem, – nincs is! –

– Bizony van! Az előbb kint voltam, láttam – tromfolt le a kártyajátékos.

– Nem igaz!

– Hogy-hogy? Há’szen hallod! – szólt bele érdeklődő fölénnyel egy másik felnőtt.

– István bácsi hazudik! – vágtam ki erre.

No, amit én kaptam! – Még hogy hazudik? Egy embernyi ember! – Ezt a nyelvi formulát a tekintélytisztelet és az igazmondás első felismert konfliktusa rögzítette belém. A höröre kint van a gangon – Roma locuta, causa finita. De nem nekem.

Amicus Plato sed magis amica veritas – ma már nem csak István bácsi tekintélyénél, de a barátomnál is jobban szeretem az igazságot. Szép és következetes ez a maxima, egyenes emberhez illő. De vajon működik? Ha kiállítanak vigyázónak, ha rendőrt, bírót vagy zsürort csinál belőled a sorsod, mi lesz veled, ha eszerint cselekszel? A blogvitában a tényekre és az érvekre, azaz az igazságra, vagy inkább a potenciális szövetségesek érzékenységére figyelsz? Főleg csapatban: mert egyén és közösség viszonya kölcsönös: ha te nem ismered el az összetartozást, ők hogyan ismernének el magukénak téged?

Ítélsz harag és megalkuvás nélkül? Hát nincs benned semmi emberi?! Te nem ötven, de ötévente újra írt Mizantróp! - egy kompromisszumra képtelen ember! Embergyűlölő! Hogy merészeled magad a csalhatatlanság tulajdonságával felruházni? Légy esendő! Alkalmazkodj, hazudj, ha kell! Meglásd, az igazság így is, úgyis, nem csak hazugságod ellenére, hanem általa is érvényt szerez magának!

Vannak teremtő erejű kegyes füllentések. – Jól nézel ki – mondjuk valakinek. –Kiválóan írsz! Senki sem tudta volna ezt a problémát megoldani! Te vagy a legjobb barát! A legjobb szerető! – Nehéz ilyesmit kiejteni a szánkon, ha szemérmes az ember, de ha szégyenlősséget felülírja a spontaneitás, vagy a jóindulat, akkor a vágyotthoz igazodik a valóság, megváltozik a világ. Mosolyt helyezünk a másik arcra, és ettől megszépül. Támaszt adunk az önérzetének, és alkotni bátorodik. Szövetséget kínálunk az élethez, biztatót a szerelemhez. Miért ne tennénk, ha tudunk ily módon hazudni?

A bejegyzés trackback címe:

https://atlaszblog.blog.hu/api/trackback/id/tr88266248

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

328415 2013.12.22. 18:51:32

Ez az igazat és csak a színtiszta igazat követelmény a mai „modern” világban nagyon lightosan érvényesül. Annál is inkább mert ma már nem szégyen ha rajtakapnak. Pár évtizede – bár nem biztos, hogy kevesebb volt a hazugság – de nagyon kevés olyan volt, aki ha rábizonyították akkor – mint az ma trendi – vállat ránt és tovább hazudik. Egy másik dolog a hazudozással kapcsolatban - amiről nem igazán tudom, hogy csak mennyiségben változott-e - az a tudatos, vélt és/vagy valódi érdekből való hazudozás mellett egyre gyakoribbnak tűnő tudatlanságból és tájékozatlanságból táplálkozó.

60145 2013.12.22. 19:01:25

1. RonaGyuri-mv: Az első megállapításoddal száz százalékosan egyetértek. A másik dologgal kapcsolatban bizonytalan vagyok: vajon a több tudás csökkenti-e a tudatlanságot? Az egyre növekvő tájékoztatási ipar vajon a tájékozottságot, vagy a tudatlanságot növeli?

60145 2013.12.22. 19:01:41

2. little :)

328415 2013.12.22. 19:24:38

3. Atlasz 2013. 12. 22. 19:01 Nem egészen erre gondoltam: én külön tényezőként említettem a - bocs - mindenki egyformán büdöset pottyant, azaz mindekinek lehet és egyenértékű a véleménye trendet vettem célba. Amiről te írsz az egy másik dolog és egy igen fontos probléma - ennyiben csatlakozik az én felvetésemhez, bár nem tudom melyikhez! =)) - a tömegtájékoztatás hatása, vagy ahogy én szoktam fogalmazni a média szerepe a néphülyítésben! A kérdésedre a válasz semmivel sem lettek kevésbé tuadatlanok, de tájékozottabbak sem lettek. Sajnos nagyon sokan ezt még csak nem is sejtik, vagy nem törődnek vele! =))

13118 2013.12.22. 19:31:13

igen, vannak bocsánatos hazugságok, de a szélhámosság megbocsájthatatlan. egy szélhámos sikeressége a hazugságai hitelesnek tűnő előadásában rejlik.

36888 2013.12.22. 19:45:12

Itt ül mellettem Höröre elvtárs, üdvözletét küldi!....ha már szóba került...... Virág elvtárs s.k.

36888 2013.12.22. 19:46:59

..a karddal ejtett sebek begyógyulnak..... .a szóval ejtett sebek elüszkösödnek....vagy valami ilyesmi....

178873 2013.12.22. 20:01:27

Elmélkedtem egyszer régebben arról, létezik-e kegyes hazugság. Meg, az is kérdés, hol húzódik a határ igazmondás, hallgatás és hazugság között? Az elhallgatás hazugság?

60145 2013.12.22. 20:07:26

5. RonaGyuri-mv: Minden emberi minőség tévedhet. Ma sem ér annyit Antoine de Boulay, vagyis Kisguczi Illés mondata, mint egy ismert emberé, legfeljebb ha az utóbbinak, Talleyrandnak tulajdonítják. Gondolom,emberi igény, hogy tájékozottnak érezzük magunkat. Kiszolgálják.

60145 2013.12.22. 20:09:02

6. Hmmmm: Sportszerű! Nincs mit hozzátenni.

60145 2013.12.22. 20:13:50

9. solide: Hazugság nélkül elviselhetetlenek lennénk egymásnak. Tapintatot várunk el, én például ragaszkodtam hozzá, hogy csak a hátam mögött beszéljenek ki - senki sem vette komolyan, de azt tesszük mindnyájan. Milyen jó csupa pozitívat hallani "szemtű pofába"! Az elhallgatást nem tartom hazugságnak. Szereptévesztő, aki mindig, minden helyzetben és mindenkinek megmondja.

283390 2013.12.22. 20:16:57

Atlasz ami a több tudást illeti, szerintem az kibővíti, kitolja a tudatlanság határait ... Szvsz...:-)) Ami meg a hazugság, igazság, hallgatás, triót illeti..... Az szituációfüggő.... Viszont az általuk okozott kár, az elkövető elfoglalt pozíciójának a haladványa... A kár viszont lehet morális, gazdasági, és politikai....És/vagy ezek együttese....

60145 2013.12.22. 20:17:47

7. Virág elvtárs s.k.: Höröre et. abban a bizonyos szobában az Andrássy út 60. mindenkori (!) személyzetére is várakozik. 1984.

283390 2013.12.22. 20:22:48

Csatlakozom, Atlasz... Sokszor az igazság semmi más, mint otrombaság, de ez inkább csak a személyes kapcsolatok sajátja...

60145 2013.12.22. 20:25:15

13. Kokó: Így lehet. Itt engem a személyes helyzet érdekelt, és személye válogatja, hogy kit mennyire taszít, sebez a hazugság, ki az, aki számol vele és ki nem, ki védettebb és ki a kiszolgáltatottabb vele szemben. Vagyis fontos szereplő az áldozat is. Ha visszatérek a nagyobb keretek közé, akkor bizony rá kell jönnünk, hogy legtöbbünk szeretné hallani, hogy a választások után jobb lesz, hiszen a rendszerváltásra visszatekintve is hallani véli az ígéretet. Hát megkapjuk, amire vágyunk, a hazug ígéretet, s nem akarjuk tudni, hogy 2 X 2 =4.

178873 2013.12.22. 20:56:58

Ma láttam egy nagyon aranyos képet a facebookon. Egy kutyus ül "tudom, hogy valami rosszat tettem" pofácskával az előtérben, háta mögött egy feldőlt karácsonyfa a földön. A szöveg hozzá: Long story, but basically the cat did it. Durva magyarításban: Hosszú lenne elmagyarázni, de a lényeg, hogy a macska volt! :-) :-)

60145 2013.12.22. 21:09:04

17. solide :D

34481 2013.12.22. 21:40:52

Igazság szerint, amikor ilyen erkölcsi kérdések merülnek, akkor mindenkinek magával kellene kezdeni az elemzést, de ezt csak nálad láttam Atlasz :)

60145 2013.12.22. 21:53:07

19. Missing: Mások zárkózottabbak lehetnek, mások a témáik. Ez itt nagyjából én-blog.

60145 2013.12.23. 06:21:29

21. Évalajos: Köszönöm!

13118 2013.12.23. 07:23:21

11. Atlasz : azért egy kicsit bonyolultabb, mint amit írtam, de ez kitűnik az eddig írt hozzászólásokból is. :)

Valika 2013.12.23. 07:31:34

Sziasztok, szép reggelt mindenkinek :) Kedves Atlasz, a legnehezebb dolgok egyikét veted fel írásodban. Igaz-nem igaz, nyitott-zárt, bátor-gyáva, bűnös-bűntelen... Idő-időtlenség, örök-pillanatnyi. Most csak néhány olyan, ami komoly dilemát képes kiváltani, ha morális vagy egyéb okból terítékre kerül. Aztán valamiért hirtelen az jutott eszembe, hogy lelketlenség - ...és itt keresni kezdtem az ellen érdekű szót. Hm..Lelkes-lelketlen? Nem jó. Mondjuk ez már játék, hagyom...inkább vissza a témádhoz. Könnyű és nehéz egyszerre. Szólj igazat, betörik a fejed! Azért mégsem annyira egyszerű. Nekem. A magam részéről csak egy sóvár imával tudnám megfogalmazni: Ó, uram,teremtőm, vagy akárkim, add, hogy életem végégig ép elmével és egészséges arányérzékkel a legritkább esetben tévedjek. Fohászom tartalmába a legkevesebb hazudozás kényszerét és a legtöbb, az igazmondást könnyítő élményt sorolnék moralitás-táblázatom - vagy mérlegem - első helyére. Ha többet hibázunk adott helyzetben, mint azt magyarázat nélkül tolerálni lehet, de jogilag még nem éri el "bűnünk" a büntethetőség határát, jöhet kiskapuink egyike : Emberek vagyunk. :)

60145 2013.12.23. 08:15:01

23. Hmmmm: Igaz, kitűnt a Gáti Oszkár interjúból is. Leegyszerűsíteni a dolgokat egyszerre veszteséget ad, de cserébe kezelhetőséget eredményez. A sport nem véletlenül nálad jutott eszembe. Annak egésze nem azzal kecsegteti a nézőt, hogy győzhet, aki arra érdemesebb? Bizony, volt rá igény. Te hogy emlékszel?

60145 2013.12.23. 08:16:38

24. Valika: Nagyon emberi, amit írtál. A jog szerintem itt másodlagos.

13118 2013.12.23. 08:42:19

25. Atlasz : valóban, sportban a hazugság hamar kiderül, szurkolókat hitegetni csak ideig-óráig sikerülhet, edzőt a legritkábban. olyan előfordul, hogy valamelyik csapat vagy versenyző egy-egy alkalommal csalódást okoz, de győzelemre érdemtelenek ritkán diadalmaskodnak, talán csak a pontozásos versenyágakban fordulhat elő. de itt is van ellenszer, pl. bokszban ki kell ütni az ellenfelet és a pontozóbírók szerepe másodlagossá válik. erről jut eszembe, eddig csak egyetlen versenyző hirdethette fennhangon előre magáról, hogy ő a világon a legjobb, s ez Cassius Clay volt, azaz Muhammad Ali. azért a sportban is előfordul hazugság, amikor egy összecsapást megbundáznak. de ez szerintem már csalási kategória.

60145 2013.12.23. 09:08:57

27. Hmmmm: A fair play-nek ebben az intézményében épp oly botrányos a csalódás, mint amikor az orvostól nem segítséget, a bíróságtól nem igazságot kapna a "megrendelő".

12635 2013.12.23. 09:51:29

Ez megint csak csak egy jó írás, azokból amilyeneket nagyon szeretek Tőled.

60145 2013.12.23. 11:54:54

29. gordius53: Köszönöm! Kissé módosítva az eredetit: Minden blogger a válogatott bejegyzéseit szeretné megírni. Vagy majdnem mindegyik :)

326057 2013.12.23. 17:34:17

A média miért hülyítene? Mi célból? Kiknek az érdekében? Ilyet állítani tiszta összeesküvéselmélet.

60145 2013.12.23. 17:52:26

31. igazfi: Minden média hülyít. Mégis milyen okosak vagyunk. Innen belülről. Tsudálatos!

12880 2013.12.23. 18:42:18

+ Amit Platónról korábban írtam neked, az ma is áll!!! T.

12880 2013.12.23. 18:44:06

Kellemes Karácsonyi Ünnepeket és Boldog Új Esztendőt Kívánok Neked és a kedves családodnak! Jövőre is írj a fentihez hasonló jó bejegyzéseket! T.

60145 2013.12.23. 18:53:48

33. Virág elvtárs s.k. : Ennyi csillag nincs is! Köszönöm!

60145 2013.12.23. 18:56:08

34-35. tarski: Köszönöm a jó szavakat, és a tartalmasakat is! Legyen békés, meghitt ünneped!

36888 2013.12.24. 10:58:23

27...eddig csak egyetlen versenyző hirdethette fennhangon előre magáról, hogy ő a világon a legjobb, s ez Cassius Clay volt, azaz Muhammad Ali. ....Virág elvtárs azért ismert egy sportolót, aki azt hirdette magáról, hogy ÉJSZAKA MAGYARORSZÁGON Ő A LEGJOBB FÉRFI..........miután éjszakai tájékozódási futó magyar bajnok lett felnőtt férfi kategóriában......

60145 2013.12.24. 12:09:05

38. Virág elvtárs s.k.: Jó! Nekem tetszik (Elekta!) - de vajon Hmmmmmnek?

325748 2013.12.24. 12:18:55

Szabadni szabad, csak nem érdemes. Boldog karácsonyt, Atlasz! :-)) És persze, Mindenkinek!

60145 2013.12.24. 12:43:05

40. Nózi: No igen, én például lusta és feledékeny vagyok. És nyakas, nagykun kálvinista: boldog karácsonyt itt és most csak neked!

325748 2013.12.24. 13:27:27

41. Atlasz . :-))
süti beállítások módosítása