Atlasz voltam

Atlasz.

Atlasz.

Nyírfának, Kokónak

2014. május 02. - Atlasz.

a szabadságról és a biztonságról

a szabadságról és a biztonságról

Adam Michnik Jacek Kurońnyal és Walȩsával együtt egyike a lengyel Szolidaritás hőseinek. Szabadságküzdelmet vezettek egy totális diktatúra ellen. A lengyel nép, amely sok szenvedés árán sohasem szűnt meg tiltakozni a ráerőszakolt ígéret-paradicsom és a sivár valóság, a létező szocializmus ellen, vezetőre talált bennük. (Lengyel sajátosság, hogy ott az értelmiséget és a munkásosztályt nem volt képes a proletárdiktatúra egymással szembefordítani.)

Mint ismeretes, a lengyelországi néphatalom 1981. december 13-án hadiállapotot vezetett be a nép ellen. Ez alatt Michnik kétszer is évekre börtönbe került, mégsem  tudták rábírni arra, hogy cserbenhagyja a munkásmozgalmat, hogy külföldre távozzon.

Michnik nem hasonlít az MSZMP vezetőire, akik az előjogok és a jómód öntudatos birtokában kövéren rezgő tokával énekelték a május elsejei ünnepen, hogy Föl, Föl te éhes proletár! Semmi köze a magyar falkaforradalmárokhoz, akik kikergették az oroszokat, sem a bosszút követelő hazai álkeresztény szemforgatókhoz. Más ember. Egy kedves tanítványommal váltottunk szót róla, miatta tájékozódtam alaposabban.

Michnik a több éves börtönbüntetése utáni első napon élvezte a szabadságot, a sétát az utcán, a színeket, az illatokat, a csinos nők látványát. Boldog volt. Így érzett a szabadulása másnapján, harmadnapján is. Szabad ember, körülötte az élet csodái! Azonban egy hét elteltével megjelent benne a halvány aggodalom, amely napról napra nőtt, s végül a legnagyobb problémaként kiszorította belőle a korábbi elragadtatást.

– Hogyan tovább? Hol fogsz lakni? Enni, ruházkodni? Hiszen nincs, aki gondoskodjon rólad! Mit csinálsz holnapután, mi lesz veled egy fél év múlva? –

Évekig akkor kelt, amikor ébresztették, akkor evett, amikor adtak neki (ha éppen nem éhségsztrájkolt), A és B menü között sem kellett választania, tisztaruháról is a börtön, a gondoskodó néphatalom intézkedett, volt ingyen fürdés, fűtés, villany, stb. Tisztára kommunizmus! Vagy Észak-Korea? Mindez a szabadulásával megszűnt. Szabadságra lett ítélve, neki kellett dönteni, önmagáról gondoskodni, és ő viselte ennek felelősségét.

Ha valaki felismerte, igaza van. Ez a teremtett ember első dilemmája, aki szabadon választotta az Istennél maradás tökéletes biztonsága helyett a jónak és rossznak a tudását, melynek birtokában övé szabad döntés – és övé ennek a felelőssége. Az ember szabad – így a (lét)biztonságért küzdve  kiszolgáltatottja jó és rossz döntéseinek.

Utószó a 6. kommentet követően, a 7. kommenttel egy időben:
Nem volt szándékomban Kokó vitáját ide húzni! A parabola/példázat/tanmese csupán az ottani vita egyetlen eleméről szól: a gondoskodó államszocializmus és a kegyetlen versenyt tudomásul vevő piacgazdaságon alapuló rendszer különbségéről! 
A kommentelést kivételesen, blogjaimban először, ideiglenesen letiltottam. 
Elnézést kérek Kokótól és mindenkitől! A tiltás este 18 órától megszűnt.

A bejegyzés trackback címe:

https://atlaszblog.blog.hu/api/trackback/id/tr408265294

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

13118 2014.05.02. 09:03:34

bizony, bizony, s voltak-vannak olyan döntések, amik a meghozatalának pillanatában jóknak tűnnek. egyszerű példával élve: ha a házasságkötéseink mind jó döntések, nem volnának válások. és mennyi olyan döntés születik, amiben - szándék szerint kerülve a tévedést - mások döntéseit követve döntünk, aztán egy idő múltán együttesen szívjuk rossz döntésünk következményeit.

337519 2014.05.02. 09:14:09

Jó reggelt, Atlasz, megköszönve a megtiszteltetést, mielőtt elindulok itthonról, leírom az első gondolataimat. Miért másról írsz, miért nem magadról? Mit követett el ellened az a rendszer, hogy ilyen masszívan és elkötelezetten harcolsz ellene a mai napig, és tettél-e azért, hogy a szoc. más, jobb legyen? Mert kritizálni, sárba döngölni, kicsúfolni - egy dolog. De Te másnak sem akarod meghagyni a saját megtapasztalását, amely merőben eltér a tiédtől. Én gyermekként csak a jót láttam benne és belőle, nem tagadom, nem volt nehéz, mert tele voltam és vagyok eszményekkel, hittel, meggyőződéssel, amelyeket semmilyen viszontagság nem tudott kiölni belőlem. Elhomályosítani, igen. Ideiglenesen. Amit láttam negatívumként, annak a megváltozásában, megváltoztatásában bíztam, mint ahogy bízom most is, hogy ezt a szörnyszülött despotizmust, amely uralni akarja a korunkat, felül fogja írni az értelem, az emelkedettség. De nem vártam, és nem várok ölbe tett kézzel, a magam életében , amire képes vagyok, megváltoztatom, illetve eleve próbáltam, és igyekszem úgy élni, hogy el tudjak számolni a lelkiismeretemmel. Mert itt kezdődik, Atlasz, minden. A lelkiismeretünknél. A szabadság sokkal több, mint amit általában értünk alatta, soha nem csak a pillanat élménye, nem kívülről adományozott ,hanem a belső szabadság megélése. Arra pedig emlékeztetnünk jó egymást, így nevelnünk a gyermekeinket, s példát mutatnunk, függetlenül a minket körül vevő világtól. Ez valószínűleg félreérthető lesz, pontosítom: felismerni annak az igazságát, hogy add meg a császárnak, ami a császáré, és Istennek, ami Istené, maga a szabadság! Az Istennél maradás biztonsága a belső forrás. A lélek. Minden bajunk eredője : a megtagadása. Nyugodtan legyél csak misztikus, sőt, kérlek, hagyd, hogy több legyen az életedben ebből a gondolkodásból - akkor majd megérted, hogy a kommunizmus az Istennel megélt tapasztalat emlékezete, és nem Észak-Korea. Sajnálom, hogy ennyire lebecsülöd, csúffá teszed a magad számára azt, ami a legméltóbb. Hosszú lett a komment, tudom, nem szereted. De hogyan lehet mindent odaadni írásban, amit az ember elmondana egy kávé melletti disputában? Mennem kell, este ide fog vezetni az utam.

60145 2014.05.02. 09:16:07

1. Hmmmm : és mégsem ruházzuk másra a leánykérést! Ha lehet, inkább a maga döntéseinek következményeit vállalja el az ember, mint másokéit, utólag őket átkozva értük.

283005 2014.05.02. 09:24:53

Üdv Idő kérdése az egész Lassan már felnő egy új generáció és többségbe is kerül akinek már semmi emléke nem lesz a szocializmusról Nekik már az lesz a természetes hogy mindenki magáért küzd nem az marhaság hogy én dolgozok teérted te meg én értem

60145 2014.05.02. 09:32:53

2. Nyírfa2 : Örülök, hogy reagáltál! Magamról az én-blogomban írok, ha május elsején a két társadalmi rendszerről szól Kokó, akkor ez a téma, és ezt az egyéni tapasztalat illusztrálhatja, de nem ez a döntő a két társadalmi alakulat mérlegelésében. Nem harcolok. Tettem. Más tapasztalatát nem veszem el. Nem is akarom, nem is cáfolom. Én is bíztam - az eredeti helyen jeleztem is: becsaptak -, hozzáteszem: az akkori játékszabályok annyit engedtek, hogy úgy tegyünk, mintha... Én is elmentem a falig. Amit a lelkiismerettől kezdve írsz, az nem tartozik a kapitalizmus és a szocializmus működőképességét igazoló vagy cáfoló tényezők közé, legfeljebb annyiban, hogy az előbbi nem hamis alapokra épült. A lelkiismeretről itt (!) nem tudok mit mondani. A szabadságról a kapitalizmus és a szocializmus kőkemény valósága kapcsán nem tudok úgy beszélni, hogy a belső szabadság a döntő, hiszen az mindkettőben lehetséges, sőt: a rabszolga is belsőleg szabad embernek tekinthető. Bárhol, bármikor. De most Kokónál nem erről volt szó.

60145 2014.05.02. 09:36:39

4. kimitakevolt : Hasonlóképpen üdvözöllek! Az új generáció akár még idealizálhatja is a bukott rendszert, annál is inkább, mert a piacgazdaság kegyetlen valóságával szemben a szocializmus ideája okkal szembe szegezhető. A szociális piacgazdaság fogalma nem csak az 1989-es alkotmányból maradt ki. Sajnos!

13118 2014.05.02. 09:54:52

Atlasz : elnézést kérek, csak most olvastam vissza a Kokónál folytatott diskurzusodat, mert az írását csak a komment nélküli megjelenésekor olvastam, utána már nem tértem vissza. szabadjon annyit megjegyeznem, egy valami nagyon kifelejtődik a rendszerváltásból: az a hatalmas ipari-technológiai elmaradás, amit nemcsak a KGST tagság váltott ki, hanem a COCOM-lista is. ma már nevetségesen hangzik, hogy versenysportolókat kértek meg "bizonyos műszaki berendezések" alkatrészeinek becsempészésére. na, ezt valaki ne mint direkt szemtől-szembeni felkérésnek gondolja, hanem sugalmazott-irányított rávezetésnek, amikor a nyugatra utazó csapattagok között terjedni kezdett, hogy a célországból majd mit lenne érdemes hozni, ami jó áron eladható, aztán eladtad olyan valakinek, akiről fogalmad se volt, hogy az illető kicsoda és hol dolgozik, csak tudtad, hogy ő a tuti vevő, és nem ér retorzió. ezt a hatalmas ipari-technológiai lemaradást 25 év alatt sem sikerült behoznunk, és a szakemberképzésünk színvonala ezalatt a negyedszázad alatt csak romlott. emberek tömegei nem felelnek meg képzettségükben a világpiaci versenyhez szükséges tudásban, és munkavégzésben. magam is felháborodva nézem a szaporodó futballstadionokat, de be kell ismernem, hogy betonozni még tudunk, de hiába építenénk gyárfalakat, abba nem sikerülne magyar gyártású modern technológiájú szerszámgépeket telepíteni, magyar tervezőket és munkásokat alkalmazni, akik a világpiacon versenyképes végtermékeket gyártanának. mint ahogyan csak az új stadionoktól nem lesz jobb a foci színvonala. számunkra szomorú tény, hogy Teng Hsziao-ping 1992-es dél-kínai körútja során ostorozta a gazdasági reformok ellenzőit, hangsúlyozta a gazdasági építkezés fontosságát és Kína alig másfél évtized alatt a világ harmadik leghatalmasabb gazdasága lett, ma már világelsőnek kezdik emlegetni, ahol ugyan még van kommunista párt, de kőkemény piacgazdaságot működtetnek.

60145 2014.05.02. 18:33:04

7. Hmmmm : A KGST/Varsói Szerződés/szovjet függés éa a COCOM lista összefügg. Érdekes, amit írtál, s valóban ez a helyzet a gengszterváltás után is. Olvastam erről cikket, de a témához közvetlenül nem sokat értek. Egy kicsit az oktatáshoz. Magam is jelen voltam olyan szobafestő-mázoló-tapétázó szakmunkásvizsgán úgy 30 éve, amelyen az osztályból úgy 3-4 gyerek tapétázott 3 év alatt, mert az jól fizető munka lévén a szakiknak jutott. A tanműhelyekben jelen kellene lenni a modern technológiáknak, ehelyett tanműhelyek szűntek meg.

337519 2014.05.02. 20:16:51

Jó estét. Fura ez a tiltás. Mintha rakoncátlan nebulók jobb belátásra térítéséről szólna. Dehát, itt felnőttek írnak. Látszólag a kérdéseimre válaszolsz, Atlasz, valójában nem, de távol tartom magam ennek tételes tárgyalásától. A szabadság ugyan belülről fakad, de ha nem kerül megélésre, semmivé válik. Semmilyen társadalmi rendszer, semmilyen folyamat nem történik, nem zajlik a mi beleegyezésünk nélkül. - szabad társadalmat csak a szabadságukat megélő emberek hozhatnak létre. Te, azt hiszem, a piac liberalizmusát, a versenyt, a teljesítményorientációt részesíted előnyben. Az én liberalizmusom az ember méltóságának tiszteletben tartásával kezdődik. Más alapokról indulva más következtetésekre jutunk. Nem ez a probléma. Az azonban meglep, milyen vehemensen támadod azt, ami sokaknak adott lehetőséget - élni. Hogy bukásra volt ítélve egy jobb sorsa érdemes eszme megvalósítása? Miért? Érettek voltunk rá? Nem. Ásták a sírját kívül-belül? Igen. Becsapottnak érzed magad, Te tudod mit vártál tőle. --------------------------- Én szeretem a magam tapasztalatát, élményét, gondolatát feltárni egy beszélgetés során. Ugyan mindig hivatkozhatunk valakire, valamire példa, illusztráció gyanánt, de a hitelesség, szerintem, megkívánja a saját megéltséget.

70185 2014.05.02. 20:20:09

"hiába építenénk gyárfalakat, abba nem sikerülne magyar gyártású modern technológiájú szerszámgépeket telepíteni, magyar tervezőket és munkásokat alkalmazni, akik a világpiacon versenyképes végtermékeket gyártanának." Egyetértek. Akik tudnák a technológiát működtetni,már külföldön dolgoznak,vagy egy multinál itthon. Egyszerűen arról van szó hogy valamiért az állam nem áldoz ilyen dolgokra. Demján mondta hogy a kilábalás egyik lehetősége az lenne,ha már a befektetők sz@rnak ránk,akkor - kapitalizmus ide,kapitalizmus oda - az államnak kellene munkahelyeket létrehozni. De az állam csak a közmunkásoknak tud állást teremteni. A lemaradásunk már legalább 30 év,de az elhatározás még mindig hiányzik. És ennek az okát csak sejteni lehet.

62853 2014.05.02. 21:07:22

Most talán visszatérhetek ide. Remélem nem fog sem ön, sem az Önt olvasó nagyérdemű csalatkozni. Szóval az egyéni döntés szabadsága el lett felejtve. A magyar politika oda süllyesztette az emberek gondolkodását, hogy majd az állam megoldja. A rezsicsökkentés is erről szól. ne spórolj, ne igyekezz, majd az állam megoldja a csökkentést. Ne foglakozz a holnappal, mi majd megoldjuk a csemetéd tankönyvét. Lehetne folytatni. Aki szóba hozza, hiogy ez nem járja, akkor ő a haza ellensége.

45691 2014.05.02. 21:08:00

Nem vagyunk, nem voltunk Lengyelország Atlasz. Oly könnyen el tud engem is kapni a lendület, hogy pl. a lengyelekre hivatkozzak, beszélgetéskor, egy-egy posztban, hogy igen, ott mintha pontosan tudták volna, hogy a proletárdiktatúra az diktatúra. Vagy legalább többen, sokkal többen,mint itt. És ma is ! Érdemes megnézni, hogy a magyar politika lát valamit ebben a mostani szánalmas neo-Kállay-kettős - féle pozícióban Ukrajnát, az oroszokat illetően, míg a lengyelek milyen pontosan értik, hogy attól, abból, amit Putyin jelent, nekik semmi jó sem jöhet. Ennek megfelelően viselkednek, míg mi....? Persze, hogy egyetértek a poszttal, nagyon is. Michnik és a többiek, hát, micsoda párhuzamok, nemde, ők azért nem " íródtak le", vagy csak valahogyan megúszták ( ez meg milyen, nem ?!), nem mint a mi egykori ellenzékieink. Hű,mennyi rébusz a magyar mai valóságról, Te Jó Isten, mennyi !

62853 2014.05.02. 22:24:41

12. KériSzépen Sajnos a lengyelek a nagy orosz ellenességükben nem látják tisztán az ukrán helyzetet, mint ahogy a grúz helyzetet sem.

23353 2014.05.02. 22:48:15

Érdekes a gondolkozása sok itt kommentelőnek, teljesen idegen amihez én hozzá vagyok szokva: Mármint hogy "az államnak kellene munkahelyeket létrehozni". Uraim és hölgyeim. Az állam nem hoz létre munkahelyeket. Az az átkosban volt, az megszünt. Az állam csupán olyan feltételeket próbál létrehozni, törvénybe iktatni ami kedvezi a befektetéseket amik pedig az országban munkát eredményeznek. Ezek közé tartozik az alacsony kamatláb és vállalati adó, tanult munkaerő, olcsó energia és hasonlók.

13118 2014.05.03. 08:20:55

igen, a munkahelyteremtés nem állami feladat. valamit, amit a kiegyezés (1867) után jól csináltunk, azt valami miatt képtelenek vagyunk megismételni. habár volt valamikor egy világszínvonalú labdarúgásunk és azt sem vagyunk képesek újraéleszteni, hiába a sok új stadion.

60145 2014.05.03. 09:00:36

9. Nyírfa2 : Kedves Nyírfa! tegnap azt kérted számon (többek közt), hogy miért másról írok, este pedig a kommenttiltást furcsálltad, pedig az okát megírtam, és ezt nem kifogásoltad. Az a baj, hogy éppen a Te reggel jelzett esti visszatérésedre tettem szabaddá a kommentelést? Nem lehetséges a kedvedre tenni? Korábban egyszavas módon reagáltam a témához nem tartozó megjegyzéseidre. Itt egy tanmese, parabola, példázat a szabadság és a biztonság dichotómiájáról szól. Ez a téma. A kommented csak az egyik pólusról szól, a másikról nem. A rólam írt feltételezéseidet szabadon megírhatod, nem rég már volt részem benne, nem tőled jött, rosszindulatot takart. Átléptem rajta. Remélem, hogy abban egyetértünk, hogy Neked is, nekem is lehet eltérő tapasztalatom, tudásom, véleményem, és ennek vélelmezett okait nem érdemes a másikunknak találgatni. Én elfogadom, amit Te írsz, pedig technikailag magam is tudnék különféle kitalációkat hozzá illeszteni. A téma Kokónál a két társadalmi rend, itt a szabadság-biztonság ellentétpárja. (Miért kell egy általad katekézist ide hozni? Fontos ez? Miért nem akarod megérteni, hogy amikor azt írtam, hogy becsapottnak érzem magam, ugyanannak a hitnek alapján éreztem ezt, amely Kokóban is megvan? Ez gesztus volt a Te nézeteid iránt is. Ez sem tetszik? Nem tudom, Te mit vártál a szocializmustól. Én azt, amit Kokó. Amit Lenintől olvastam 15 éves koromban, amit a Párt akkori felkent papjai már akkor is elferdítve, hiányosan prédikáltak. )

60145 2014.05.03. 09:02:39

10. hapsi : A lemaradást én Ausztriához viszonyítom, amellyel szemben mindig fennállt, de a dualizmus korában szabadságharc nélkül csökkent. Mindkét háború növelte.

60145 2014.05.03. 09:11:32

12. KériSzépen : Igen, ott 1944 után is úgy tudták: két pogány közt élnek. A Népköztársaságot idegen elemnek tartották a széles tömegek is. Nem tudok rá magyarázatot, miért, sejtéseim vannak. (Az ukrán helyzettel nem vagyok tisztában. 1918-1920-ban az győztes hatalmak azért adták fel a független Ukrajna elismerését, mert biztosabb támasznak találták a nagy területű, bár ukránok és beloruszok millióit magában foglaló oroszellenes, nacionalista Lengyelországot.)

60145 2014.05.03. 09:14:41

11. lusta : Egyetértek.

60145 2014.05.03. 09:15:25

14. little : Itt most az alacsony kamatláb sem hozta meg a befektetési kedvet.

70185 2014.05.03. 10:24:20

Véleményem szerint Demjánnak igaza van. Nem mindegy hogy ki hoz létre munkahelyeket ha az ország helyzetének javulásáról van szó? Persze kapitalizmus van,hagyjuk éhen dögleni a népet. Inkább fizessünk közmunkásokat,építsünk stadionokat,ez így van rendben. Az említett úr - és még páran - elmondták hogy lennének tartalékok a mezőgazdaságban,az élelmiszer feldolgozásban. De jobb így hogy nem történik semmi. Kapitalizmus van,kérem.

60145 2014.05.03. 10:41:15

22. marja :)

328387 2014.05.03. 11:26:47

Kedves Atlasz! Michnik, Walesa és a többiek szartak a munkásosztályra. Csak éppen szükségük volt rájuk, hogy gyarmattá változtathassák a hazájukat, amiért ők személy szerint meg is kapták a jutalmukat. Mint ahogyan nálunk is megkapták a kollaboránsok ugyanezért. Érdemes megnézni az a felvételt, ahol Walesa a választások elvsztésekor a volt hajógyári szolidaritásos munkásokkal beszélget. Akik még ott voltak a gyár lebontására. A 90%-ot akkorra már leépítették. Vagy azt a riportot, ahol Bush már az elnöksége után beszámol, hogyan állapodott meg annak idején II. János Pál pápával a CIA pénzénk és cuccainak Lengyelországba csempészéséről cserében a dél-amerikai balosnak bélyegzett papok megfigyeléséért és egyéb információkért. Amikor mi ebben az időben itt sínylődtünk a szovjet előkertjében, Dél-Amerikában a legtöbb országban éjjelente a CIA által kiképzett és fizetett halálbrigádok cirkáltak évente több tízezres számú áldozatot produkálva.

60145 2014.05.03. 12:23:55

24. ZorróAszter : Ez a Te véleményed. A kéjjel gyarmatosítónak titulált, azaz fejlett piacgazdaságú országokban is leépítették a nehézipart, a bányászatot, Nagy-Britanniában például 1982-1983-ban, mert veszteséges volt. A lengyel szocialista tervgazdaság permanens válságát éppen az okozta, hogy nem tudott piacot találni elavult termékeihez, így az életszínvonal folyamatosan csökkent. Ha nem így látod, szabadságodban áll másként vélekedni. II. János Pál és Bush összefogása tény, az általad állított áráról, ha akarsz, majd írhatsz egy dokumentált bejegyzést. Mert nem ide tartozik.

13118 2014.05.03. 12:37:31

a szabadságról és a biztonságról is eltérő az emberek véleménye. a valamikori fekete vonat utasai (és leszármazottaik többsége) ma érzik magukat bizonytalanságban és szabadságukban korlátozottnak.

328387 2014.05.03. 13:23:40

Kedves Atlasz! A gyarmattartók szándékosan "exportálták" a munkásosztályt a székhelyükről. Csak a csúcstechnológiát és a legjobban jövedelmző ipart tartották meg. A többit letolták gyarmatokra. A dolog azért tartozik a tárgyhoz, mert a Szolidaritás Ön által is említett vezetői olyanokkal szövetkezett és fogadtak el pénz, akik máshol szakszervzeti vezetőket gyilkoltattak meg, szakszervezeteket számoltak fel brutálisan. És például II. János Pál pápa is inkább ezekkel tartott és nem pl. Romero érsekkel, holott annak a rendszernek az volt a jelszava, hogy "Légy hazafi! Ölj meg egy papot!" Ma már azt is tudjuk, hogy 20000 reál volt a fix tarifája egy pap meggyilkolásának, 10000 reált fizettek egy tanár, egyéb értlmiségi meggyilkolásáért és 5000-et egy munkásért.

62853 2014.05.03. 14:24:19

24. ZorróAszter Wałęsa igen, Michnik nem. 2007-ben a felcsúti kis pocakos zsebcézár elvbarátai ámokfutása volt lengyelországban. Csak 2 évig tartott és előrehozott választások vetettek ennek véget. A Die Welt-ben Michnik ezt röviden kommentálta egy cikkben, amely Atlasz posztjának is része: ˝Lengyelország áldozatok árán, nehezen kiharcolt szabadságát teszi tönkre.˝

60145 2014.05.03. 15:06:42

26. Hmmmm : jogegyenlőség és szabadság - létbiztonság nélkül. Nyugdíjuk talán van.

328387 2014.05.03. 17:36:10

Kedves Lusta! Wałęsa mi igen, Michnik mi nem? 2007-re a folyamatok már rég lezajlottak. Amit meséltem, az 1995-ben történt a hajógyárban.

62853 2014.05.03. 18:02:06

30. ZorróAszter Wałęsa elárulta a munkásosztályt, míg Michnik nem. ez a választásokban is meglátszott. A nagy szolidaritásos örömmámorban megnyerte az államfői választást, ámbár akkor sem a nimbuszának köszönhette ezt, hanem a kisebbik rossz közül választva lett elnök. Nagyon sokan nem akarták őt, de azért Tymińskit aztán meg pláne, így inkább rá szavaztak az emberek. Ebnben is különböznek a lengyelek tőlünk. Inkább a a kevésbé rosszat választják, mintsem nem mennek el. Az újrázás aztán nem sikerült, mert a második fordulóban Kwaśniewski nyert, Ami igen érdekes a mi szempontunkból,mert Kwach a baloldali fiatal politikus megtestesítője volt. Az újraválasztása már az első fordulóban sikerült neki. Akkor is indult Bolek, de totális vereséget szenvedett. Ehhez tegyük hozzá, hogy a lengyel alkotmányt pont Kwach vezetésével dolgozták ki.

328387 2014.05.04. 14:07:57

Kedves Lusta! Már ha azt nem tekintjük annak, hogy akkoriban ott legyeskedett a hajógyárban ő is. Nomeg ez Munkásvédelmi Bizottság. Kisértetiesen olyan, mint itthon a Szegényeket Támogató Alap volt. Állítólag még van is. Hol vannak most a Négymillió Koldus Országában?
süti beállítások módosítása