Atlasz voltam

Atlasz.

Atlasz.

Vágányzár

2014. december 17. - Atlasz.

- és a párhuzamosok találkozása

- és a párhuzamosok találkozása

Nevelőotthon grafikaSzeged és Kisterenye között átszállással, kitérőkkel, megszakításokkal 5 óránál is hosszabb menetidőre lehet számítani. Az ember elindul, mert épp akkor van a nevelőotthoni találkozó napja, bízik az alkalmi menetrendben, mert két-három órát az oda-visszaút között az is megenged.

Mi értelme vonatra szállni, útra kelni oda, ahol annak idején az ember egy kis Fiatra befizetett, autóvezetői tanfolyamra feliratkozott, és elmúltak filléres napi gondjai? Súlyosabb problémák jöttek, kocsija azóta sincs, másféle bakra sem kapaszkodott fel. Talán ha tovább marad a gyermekvédelmi rendszerben, lehetett volna tollasodni szerényen, tanárosan egész a nyugdíjig, és most autóban szidná a kormányt, hogy jobbra húz, nem vonatozna. De akkoriban a magyar Makarenkót – aki klasszisokkal nagyobb ember a névadójánál – a „Róbertben” egy képesítés nélküli, deformált elméjű gyermekfelügyelő nyírta ki. A kisebbségi érzéssel megvert részeges igazgató is az alulképzetteket favorizálta. Semmi sem idegen tőlem, ami emberi, mondják ó- és újkori bölcsek. Az embert emberi gyarlóságok veszik körül – és belül – azóta is.

A szakmában szakma híján mindenki Pál apostollal érvel: A szeretet! Az a legfontosabb! Cáfolhatatlan, és az erre hivatkozót karácsonyi fénybe emeli.

Vajon a „szeretteihez” a régi kollégák közül miért nem jön vissza senki? Rosszmájú kérdésem bevezető az önfelmentéshez. Vajon a magam rövid vendégszereplésével, a konfliktusok meneküléses „megoldásával” nem ártottam-e többet, mint amennyit használni vélek? Miért tértem ki a szorosabb kötődés elől? Miért jöttem zavarba, amikor két hónap múltán visszalátogatva az egyik srác örömében a nyakamba ugrott? Miért nem öleltem magamhoz Ágit, aki apapótlékot érezve bennem hozzám kötődött? Miért vagyok meglepve, hogy az egykori neveltjeim rám alig emlékeznek?

Az első találkozó jól sikeredett. Pedig több mint harminc év után az egykori nevelőotthoni lányok-fiúk többségére a köztük megélt nyavalyás két év bázisán az ember rá sem ismer. Változtak az arcok, a nevek, s azok vannak többségben, akiket sosem láttál. Ismerőseid némelyike egykori életétől elzárkózik. Aki miatt aggódtál, a szomszédban lakik, ahová segítetted, de csak az örökbefogadójától jött üzenet: majd ő felhív. Máig. Néhányan sitten: férfi-női kurválkodás, vagyon elleni ügyeskedések – bakfitty a politikai prostituáltak álszent szemforgatásához képest! Ő pedig, akit hiába próbáltál meglátogatni a Csillag-börtönben – nem állami gondozott, hanem átlagos családból származó tanulód volt. A bukás nem sorsszerű: önmagáért saját maga áll helyt az ember.

A vonaton azon tűnődöm Pál apostollal, hogy a pályát ugyan végigfutottam, de a jó harcot vajon megharcoltam-é? (2Tim 7)

Önigazolást várok az egykori gyerekektől? Megerősítést, hogy mennyire szerettem őket a megpróbáltatásokkal teli, mindennapi gondoktól terhelt hétköznapokban? De hiszen épp köztük tapasztaltam meg, hogy az embernek sokkal nagyobb szüksége van a másra irányuló szeretetre, mint arra, hogy őt magát szeressék. Sanyikát irgalmatlan verésekkel sem sikerült a kutyájától elválasztani, a gyermeket kifosztó szülőhöz is hazamentek a gyerekek, ha tehették, és a szadista nevelő számára is találtak mentséget – míg fel nem nőttek. Vagy talán azután is.

Ami megtörtént, azon nem lehet változtatni. A cselekedetek, a döntések, a körülmények más szempontú megismerése az önismeretet segíti. Akkor is, ha a történet két kisgyerek egykori szökéséről, akkor is, ha a nevelőjük két év utáni megfutamodásáról szól. Nem tőlük, nem előlük, hanem… Vajon tudunk-e, majd ha odaérek a vonattal, múltbéli fontos dolgokról beszélgetni?

Időnként javításra szorul a vasút. Ilyenkor vágányzárat rendelnek el a pályán. Azt a két párhuzamost, amelyek találkozása a mozdonyvezetőt aggodalommal tölti el, néha ki kell cserélni, hogy gördülékenyebben közlekedhessünk – visszafelé.

Nekem sikerült. Hogy éjszakára hazaérhessek, Hatvantól fordultam vissza.

grafika

A bejegyzés trackback címe:

https://atlaszblog.blog.hu/api/trackback/id/tr768265830

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

178873 2014.12.17. 15:09:33

Megfutamodás-e a váltás, a továbblépés, az új kihívások keresése? Sok olyan embert ismerek, aki saját vállalkozását "hagyta magára", amikor az már működött, hogy belevághasson egy új feladatba.

301782 2014.12.17. 15:43:57

Többek között ezért szeretek vonaton, buszon utazni. Közben lehet elmélkedni, emlékezni, meghányni-vetni tennivalókat és nem egyszer, mint most Te is, régmúlt kérdéseket újból elővenni. Legtöbbször a régi kérdésekre ma sincs válaszom. Kívánom, hogy több szerencsével járj és minél több, megnyugvással járó válaszra lelj. Valika

60145 2014.12.17. 17:20:34

1. solide : Rám ez nem jellemző. Esetleg ha bevadulok. Volt példa arra is...

60145 2014.12.17. 17:22:07

2. Valika : Végső válasz nincsen, de kisebb felismerések akadnak, amíg az ember nem rest kérdezni.

23353 2014.12.17. 17:36:43

Emlekeidrol konyvet kellene irnod.

60145 2014.12.17. 18:33:55

5. little: Az bizony jó lenne. Hát még, ha ki is adnák. Ennek a témának idén szállt el a reménye...

338311 2014.12.17. 19:54:57

Érdekes, hogy vannak írások, amelyek dokumentum jellege miatt csak ideig-óráig bírnak valami értékkel, társadalmi érdeklődéssel. Bár előfordul, hogy amennyiben az író maga is beszáll anyagilag, akkor a kiadók hajlandók kinyomtatni. Ugyan akkor hiszem, mint az első mondatomban, hogy az írónak is ismerőjének kell lenni, hogy kikhez, milyen korról akar megszólalni. Dokumentációs irodalomnak, ha a fentiek annak indultak, rövid az életkora, el kell kapni a pillanatot amíg érdeklődés van rá.

60145 2014.12.17. 20:41:30

7. BundiB : Nálunkl a már sikeres szerzők könyvei mennek jól a piacon, ha legalább három-négy médiumban informálódhat a megjelenéséről a saját közönsége. A könyvkiadás kiváló szakemberétől tudom, hogy külső források, pályázati pénzek nélkül a dolog nem megy, a könyvkiadás ráfizetés. Dokumentum-irodalmi siker volt: hogyan erőszakolta meg az úszó kislányt a gyúró bácsi. Az idén többek között az első világháborúról szóló visszaemlékezésekhez lehetett támogatásokat szerezni a szaktárcától és a Hadtörténeti múzeumtól, alapítványoktól... Ha volt ismerős...

338311 2014.12.17. 21:08:34

Nem egy jól fizető iparág a könyvkiadás, az író részesedése is alacsony. Az internet alávágott a kiadóknak, mert az ismereti források könnyebben elérhetők a hálón keresztül, irodalom is olvasható, tehát újabb könyvkiadásra már nem igen van szükség. A nemrégen lezajlott kanadai könyvnapról úgy jelentettek, hogy nincs baj, az írott mű könyv alakban még mindig fontos az egyén számára, de ahogy olvasom világszerte megcsappant az olvasó közönség száma. Az átlag ember érdeklődése, az írás-olvasás gyakorlata csúszik az internet információ irányába, ami még nem jelenti azt, hogy ott nincs lehetőség kiadni fizetés ellenében. Nem ismerem a hazai lehetőségeket.

60145 2014.12.17. 21:15:32

9. BundiB : Igazad lehet.

60145 2014.12.18. 00:26:42

11. Anemone :)

205707 2014.12.18. 07:44:30

Kéz a kézben az óhaj és a sóhaj...))

60145 2014.12.18. 16:31:26

13. purim : Legyen úgy.

60145 2014.12.19. 11:10:56

15. marja :)
süti beállítások módosítása