Atlasz voltam

Atlasz.

Atlasz.

Megérte a Nyugatnak?

2015. január 09. - Atlasz.

A gúnyolódás én vagyok!

A gúnyolódás én vagyok!

Textus: „Megérte? … a szabadelvűségre hivatkozva a mohamedánok is "kaptak" vitriolos írásaikból, karikatúráikból. Utóbbiak most "adtak"... Megérte?” (purim)

Egyelőre tegyük félre a kérdésre a választ, sőt: a válaszokat, hiszen mi Európában nem szoktuk eggyel beérni. Induljunk ki abból, merre hány méter Európa.

Az új évezred elején, amikor nem Godóra, hanem a lassan, de megbízhatóan közeledő uniós tagságra és az euróra vártunk, az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban egy vendég hazafiúi öntudattal közölte velem vélekedését:

– De hát mi Európában vagyunk! – s ebben tökéletesen igaza volt. A földrajzi Európa az Urálig tart. Rögtön feleltem is, hogy akkor Moszkva is. Földrajzilag. De a politikai Európába történő felvétel kritériuma nem a rögvalóság, hanem a közös kulturális-ideológiai örökség, az erkölcsi értékrend volt és maradt.

A mi európai világunkra azóta tekintünk a Mediterráneumtól és a közeli kelettől elkülönült, attól különböző világrészként, mióta a Dél fölött a görög antikvitásból kölcsönvett jelkép, a félhold ragyogott fel. Az iszlám világát a kalifátus hitbéli és evilági univerzális főhatalma uralta, melynek eszméje utódaiban máig él. Keleten vele szemben ezer évig kitartott a görög és keresztény Római Birodalom. Bizánc a cezaropapizmus világa lett, az állam és az egyház együttműködése az államrezon részévé vált, örökségében is - például orosz földön - az ebből következő pozitív és negatív következményekkel együtt.

A széthullott nyugati birodalomrészben is történtek ilyesmire kísérletek: a császárok címe a hatalmuk egész világra kiterjedő univerzalitását fejezte ki, s helyezte őket a királyok fölé. Róma püspökének is megnőtt az ambíciója, hiszen neki – konstantinápolyi kollégájával szemben nem egy erős, hanem többször is széthullott és összeállt császársággal szemben kellett és lehetett függetlenségét megőriznie. Úgy ezer évvel ezelőtti rövid felvillanástól (amely a magyar királyság megszületésében is szerepet játszott) eltekintve Nyugaton a második évezredben a világi és az egyházi hatalom egymás mellett, de elkülönülve dominált. Az emberek az elsőt tudomásul vették, a másodikban hittek. Kiélezett helyzetekben az egyház a világi hatalom ellen fordult, mert ez benne volt a pakliban, a Nyugat így működött, sohasem ellensúly nélkül, sohasem monolitikus hatalom alatt. Ha tetszik: mindig fékkel és ellensúllyal!

A hit, a hozzá kapcsolódó erkölcsi tanítással együtt a kereszténység mindkét nagy ágazatában a legfontosabb volt. A homouszion-homoiuszion vitáját Az Ember tragédiájából ismerhetjük, a gugli is tud róla. A niceai/nikajai hitvallás vitájában maga a pogány császár döntött. De mivel a császári hatalom Nyugaton hosszú időkre eltűnt, az ottani egyház maga hozott döntést a saját dogmáiról. (A Szent Szellem működését itt mellőzzük.) Nem érték be vele, hogy az egyik vagy másik tudós ezt, vagy azt állította az üdvösségről, vagy arról, hogy hány táncoló angyal fér el egy tű hegyén, hanem megvitatták. Nyugaton a gondolkodás, az elemzés, a következtetés nem halt meg, hanem az egyház berkeiben kibontakozott, fejődésnek indult.

Amit ma a zsarnokság és a népfelség viszonyáról, az emberi jogokról, a szólásszabadságról tudunk, mindezek magjáról-gyökeréről a nyugati, ha tetszik: a katolikus egyházi iskolákban, egyetemeken vitatkoztak már a XII. században. Az iszlám világ főiskoláiról ilyen adatunk nincsen, mást vizsgáltak másról vitáztak, bár az ókori tudomány egyes elemeit megőrizték. Ortodox keresztény egyetemek nem léteztek.

Nyugaton, a katolikus egyház által uralt világban született meg a humanizmus és a reneszánsz. Az ember fontossá válása az evilági életben, a pogány antikvitás feloldása az egyházi átok alól. Az iszlám és az ortodoxia nem ismeri ezt a felszabadulást.

Több egyházi és hittudományi reformkísérlet után életre kelt a reformáció. Az egyéni felelősségvállas eszméjét emelem ki: amely ab ovo az egyes ember szabadságát feltételezi. „Itt állok én, mert másként nem tehetek!” – mondja Luther. Ha elégettek, mint Huszt, akkor is! A keresztyén ember szabad! Pápával és királlyal, pártfőtitkárral és ulémákkal, ayatollahokkal szemben is az! Ő a soha meg nem ismétlődő, mindenki mástól különböző személyiség, ez adja méltóságát, szabadságát és felelősségét.

A felvilágosodás eszméi csakis nyugat-európai szellemi közegben, az itteni megosztott, széthúzó, gyakran válságos hatalmi viszonyok között jelenhettek meg. Igen, léteznek egyéni érdekek, pártérdekek, állami és nemzeti érdekek és vélemények, ez mind a gondolkodó és vitatkozó, érvényesülésre és boldogságra törekvő egyén produktuma. Egy valami kétségbevonhatatlanná vált: a velünk született általános emberi jogok létezése, kerete, normája. Ezeket nem a király, a kalifa, nem a Párt vagy a nemzet adományozza, nem kell és nem lehet kiérdemelni. Ember voltunkhoz tartozik.

Akár az 1776-os amerikai, akár az 1948-as ENSZ szövegből idézünk: ez Európa normája. A hozzá tartozás ismérve. Pató Pál uraimék persze – kevéssel az européer kalapos király uralkodása után – a Marsíliai éneket még a nemesi szabadság indulójaként értelmezték a megyegyűlésben. Mit nekik Bécs! Felvilágosodás! Európa! De tegyük ezt félre!

Idézzük a franciák szövegét (1789. augusztus 26.)
I. Minden ember szabadnak és jogokban egyenlőnek születik és marad; a társadalmi különbségek csakis a közösség szempontjából való hasznosságon alapulnak.
II. Minden politikai társulás célja az ember természetes és elévülhetetlen jogainak megőrzése. E jogok: a szabadság, a tulajdon, a biztonság s az elnyomással szemben való ellenállás.
XI. A gondolatok és vélemények szabad közlése az embernek egyik legértékesebb joga; ennélfogva minden polgár szabadon szólhat, írhat s nyomtathat ki bármit, felelősséggel tartozván viszont e szabadsággal való visszaélésért a törvény által meghatározott esetekben.

A törvény pedig mindenkire vonatkozik. Igaz hittől és szentelt víztől mentesen!

Mindezen eredményért keservesen megharcolt, megszenvedett Európa! Volt innen induló keresztes háború, véres eretneküldözés, kísérlet az ésszerű rend, vagy a kizsákmányolás mentes földi mennyország evilági megvalósítására. Kifizettük a tandíjat, a liberális európaiság árát!

A temetőben válság nincs, mindig rend van, tökéletes és végleges az összhang. A másik két eszmei központ félezer vagy akár ezer évvel korábban bezárta a szemét, a fülét, nem reagál a megújuló világra új válaszokkal, mindkettő tökéletes. Talán csak egy kalifa hiányzik a minden bajt megoldó szent háborúhoz – az ebola ellen, a fellazítás ellen, a vasárnapi istentelenkedés ellen. Olyan szép, annyira örök, miért ne hinnének benne az elkötelezett fanatikusok, Isten emberei. Sem tanulni, sem tapasztalni nem kell hozzá.

Az iszlámnak és a keleti kereszténységnek nincsenek Morus Tamásai, Leonardói, Kálvinjai. Abban azonban biztos vagyok, hogy bennünket, európaiakat a minket megosztó vallási, filozófiai, erkölcsi véleménykülönbségek sokkal jobban egymáshoz kötnek, a közös európai eszményekhez kötnek, mint amennyire elválasztanak egymástól.

Ki nem állhatom a nézeteim langyos vizét alólam kiborító provokátorokat, nem szeretem, ha valakik új divatot erőszakolnak rám. A vén Európa vagyok. Éppen ezért a büdös életben nem leszek fél-ázsiai, sem igazhívő bolsevik, muzulmán vagy náci, és sohasem teszem mérlegre, hogy megérte-e géppisztolyokkal érvelni a gúnyolódással szemben! Mert a gúnyolódás én magam vagyok!


A bejegyzés trackback címe:

https://atlaszblog.blog.hu/api/trackback/id/tr468265352

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

16940 2015.01.09. 19:04:29

Kár a bolsevikért. Igaztalan leegyszerűsítés. A többi nagyon jó.

267802 2015.01.09. 19:07:13

Sajnos csak egy + adható!

60145 2015.01.09. 19:33:12

Az előttem kommentelteknek: Illyés Gyula nyomán, aki magyar volt és európai.

58395 2015.01.09. 19:43:17

A humanizmus, mint igaz hit. Bár úgy lenne.... A humanizmussal is úgy vagyok, hogy minél több ember él a földön, annál kevesebb jut fejenként belőle... Mert én is a "gúnyolódás" magam vagyok....:-)) Nagyon jó írás Atlasz, tanulságos .......

Virág elvtárs s.k. 2015.01.09. 19:44:55

"Az iszlámnak és a keleti kereszténységnek nincsenek Morus Tamásai, Leonardói, Kálvinjai" Ebben azért nem lennék olyan biztos....a Hagia Szofia, Nagy Szulejmán törvényei, (még ha nekünk ellenségünk is volt), Andalúziai építészet, vannak ott is szellemi nagyságok....még ha mi nem is ismerjük nagyon Őket....

338029 2015.01.09. 19:45:08

Picikét vitatkoznék az egyébként nagyon tetsző írásban foglalt egy gondolattal, van az iszlámban Kálvin, Luther, Morus, s mint látjuk Loyolai Szent Ignác is. Az iszlámban is nagyon sok irányzat létezik, sőt egymással jelenleg is harcban állnak, véres harcban, mint annak idején a vallásháborúk idején. A frontvonalak mozognak, és mint egykoron Európára is áttevődtek, meg Észak-Amerikára is, mert láthatjuk, térítő vallás, létező agresszív térítő irányzatokkal is, nehéz ellenük tenni, egyenlőre védtelenek vagyunk.

60145 2015.01.09. 19:47:08

5. Kokó : Köszönöm. Szerintem a humanizmus több a hitnél: norma, amit mindig szem előtt tartva törekedni kell megélni. Egyénileg és társadalmilag is.

Virág elvtárs s.k. 2015.01.09. 19:48:29

...meg aztán hiába zenélnek lúlius 14-én a Bíró utcában is jól hallhatóan francia sanzonokat, mégis csak a francia forradalom az emberiség egyik legsötétebb eseménye volt.....

23353 2015.01.09. 19:49:58

Húha. Itt azt mondanák: nagyon eurócentrikus. Van ám más világ is, azt is meg kell érteni. Azért a plusz ment, de azt hinni hogy mi európaiaqk, mondjuk csak ki fehérek, vagyunk a legtökéletessebbek, tehát ti többiek csak kövessetek, kopírozzatok, az hiba lenne.

60145 2015.01.09. 19:52:22

6. Virág elvtárs s.k.: Én sem vagyok ebben biztos. majd elküldöm a linket egy tudós turkológusnak. De: a keresztény Hagia Sophia mintául szolgált a kiváló Mimár Szinánnak. Szulejmán Kanuni szerintem is nagy ember volt, de nem a gondolat forradalmára. Andalúzia építészete szerepel a bocskor-listámon - de ezzel ott és akkor az iszlám lefagyott.

13149 2015.01.09. 19:52:35

Kiváló, +!

205707 2015.01.09. 19:52:42

Nadehát.........

60145 2015.01.09. 19:54:50

9. Virág elvtárs s.k.: Vérben és mocsokban. Ahogy az ember születik.

Virág elvtárs s.k. 2015.01.09. 19:56:18

azért bátorkodtam a Hagia Szofiát felemlegetni, mert a Keleti Kereszténység is megszóiíttatott....

Virág elvtárs s.k. 2015.01.09. 19:57:47

14...mocsok már nincs, amióta beöntéssel előzik az eseményt.....

60145 2015.01.09. 19:57:58

7. gabi65 : Elismerem, több irányzat és számos komoly teljesítmény létezik az iszlám világban. De én nem látom benne a gondolat forradalmait, csak a hitelvek szerinti konfrontálódást.

60145 2015.01.09. 19:59:31

10. little : Éppen európaiként tudod csak felvetni ezt a gondolatot!

60145 2015.01.09. 20:00:42

13. purim : Örülök, hogy észrevetted! És köszönöm az apropót!

205707 2015.01.09. 20:01:31

Atlasz és Térkép (már, ha te vagy a gúnyolódás)! Miután a magam postja kimúlt a frissülőből, s így maxi,u, a kutya kíváncsi rá, áthoznám ottani, utolsó bejegyzésem: Feltennék egy költői kérdést a liberális gondolkodású, szabadelvű társaságnak (demokratát mégsem írhatok, hiszen elenyésző a hányaduk): Ha megyek az utcán és szembejön egy házaspár (szigorúan férfi és nő), s közülük a hölgy szemrevételezettsége a következő, kritikai megjegyzésre késztet: - Úgy néz ki, mint egy csámpás, kövér disznó. A nők egyébként is, mind ribancok.. . S erre a férfi a zsebében kinyíló bicskát belém döfi, megfojt és agyontapos, AKKOR MINEK TEKINTENDŐ A KIMÚLÁSOM? 1.) A korlátlan és határtalan szólásszabadság (mely nem tisztel se Istent, se embert) mártírjának 2.) A magam kereste, szükségtelen és értelmetlen, sőt káros baj következményének??????????

Virág elvtárs s.k. 2015.01.09. 20:02:38

....ha látjuk a konfrontálódást (akár az iszlámon belül is) akkor miért provokálták azt a karika-túristák? ...... az iszlámellenesség tekintetében szólásszabadságot hirdetünk........de hát minden vonatkozásban szólásszabadságot hirdetünk, vagy vannak tiltott területek? BIZONY VANNAK! ....és ezeket a tiltásokat ugyanazok támogatják, akik magukra írták, hogy "én is Charlie vagyok!"

169889 2015.01.09. 20:03:03

Az európai már rég nem fehérembert jelent. +

60145 2015.01.09. 20:03:22

15. Virág elvtárs s.k. : Talált! Elismerem. Azonban az (újjá)építése jócskán megelőzte a nagy egyházszakadást. Ettől függetlenül a keleti kereszténység nagy csodájának tartom.

Virág elvtárs s.k. 2015.01.09. 20:04:27

20...engem kutyába se vesznek!

Virág elvtárs s.k. 2015.01.09. 20:08:15

20....igen....a hölgy jellemzése hasonlóan provokáló, mint az ominózus lapé......bár még utalhatott volna a hölgy édesanyjának félrelépésére is.....úgy nagyobb a hasonlóság a provokáció mértékében.....

178873 2015.01.09. 20:10:23

Kicsit lekéstem, mert piszmogtam egy írással. De egy dologban vitatkoznék: Sajnos a mi múltunkhoz - már a görög tragédiákban is van nyoma ennek - hozzátartozik, hogy a temetőkben sincs mindig nyugalom. Van, akit nem engednek eltemetni, van, akit arccal lefelé fordítva tesznek a sírba, mert még ott is jaj a legyőzöttnek.

60145 2015.01.09. 20:10:35

20. purim: Tudatosan nem foglalkoztam az összegzéseddel. Egy előző komment hamis párhuzamával sem. Az itteni válaszom ugyanaz, mint az ottani: Az élet az első. A hülyeség áldozatának élete is előbbre való, mint a gyilkos vagy a saját hülyesége.

60145 2015.01.09. 20:11:11

12. erlauer : Köszönöm, örülök ennek!

60145 2015.01.09. 20:15:32

21. Virág elvtárs s.k. (: Nem tudom. Szerintem mindenkit és mindet provokáltak. Ez már amolyan európai szokás, francia szellem. A többit célzásod nem olyan konkrét, hogy választ érleljen.

60145 2015.01.09. 20:16:22

22. Lancelot : Nagyon igaz!

60145 2015.01.09. 20:19:16

26. solide : Ez tény. Kádár sírjából is kihányták a csontokat. Nem vagyok erre büszke, ahogyan Te sem, egyetlen igaz magyar és európai sem.

205707 2015.01.09. 20:19:51

27.re Ne légy már "előkelő idegen"! Ne lózundolj már az első eszmeiségéről! Hősök vagy barmok a párizsi firkászok?????

13118 2015.01.09. 20:28:36

+ jól foglaltad össze Atlasz! és egyetlen karikatúrára sem lehet válasz a gyilkosság!

178873 2015.01.09. 20:38:24

32. purim Tudod, itt a nolblogon is van olyan rendszeresen író blogger, aki minden sorával sért. Volt idő, amikor hozzászóltam. Aztán eljutottam oda, hogy nem olvasom el. Nem tagadhatom meg tőle, hogy írjon, de megölni sem fogom. Még szavakban sem. Tudod, nem az emberé a bosszúállás.

205707 2015.01.09. 20:39:48

Hmmmm! Tragikusan más az elmélet és a gyakorlat!!! Mit ér azoknak (vagy csak magunk közt) emlegetni az alapismereteket, akik határozottan nem járnak iskolába??

60145 2015.01.09. 20:39:49

32. purim : Mindegy. Ha nem hősök, akkor mártírok. Akkor is, ha a munkáik nem egyeznének az én ízlésemmel. Vagy az agitprop osztályéval, a szent szinóduséval, az Apácait megalázó református instanciáéval, vagy bármelyik, magának isteni elhivatottságit tulajdonító földi hataloméval.

60145 2015.01.09. 20:41:38

33. Hmmmm : Köszönöm, így igaz! Valakinél olvastam, hogy már az ókori (köztársasági!) Rómában sem!

205707 2015.01.09. 20:44:41

36. Atlasz: nem mindegy, hogy neked mi a meggyőződésed, álláspontod. A vakhitűek sem mártírok, hanem Isten-kísértők, ha a mélybe ugranak, azzal a biztos tudattal, hogy az Úr elkapja, megvédi őket. Nyakukat szegő barmok, s nem mártírok.

Virág elvtárs s.k. 2015.01.09. 20:45:59

29...nem célzás volt az, hanem találat.... A NYT az események után sem értékelte közlésre méltónak a karikatúrákat.....mint ahogy FSP sem (pedig vele nem szoktam egyet sem érteni.....) egy 60.000 -es példányszámú szennylapról van szó, amelyik az olvasóit csak a bulváros, gusztustalan provokálással biztosította.... .a méreteket tekintve ez a mi viszonyaink között 10.000-es újságnak felelne meg.....mint mondjuk Magyarországon a Figyelő......

Virág elvtárs s.k. 2015.01.09. 20:48:23

33....még ha csak egyetlen sértő karikatúrát tettek volna közzé.....

13118 2015.01.09. 20:51:29

úgy veszem észre, hogy itt néhányan a halálos bosszút favorizálják. ráadásul fegyvertelen civilekkel szemben a lőfegyveres bosszút.

60145 2015.01.09. 20:53:00

38. purim : Az én meggyőződésemért én felelek, és nem takarózom az igaz hittel, a párthatározattal...

205707 2015.01.09. 20:53:08

34.re. Solide, megnyugtat, ha eszerint nem rám célzol. hiszen hozzám szóltál. Jól beszélsz, ismerem az Igét: "Magatokért bosszút ne álljatok. Enyém a bosszú, én megfizetek" (vö Zsid 10,30). Ugyanakkor, mint hívő ember, nem tagadhatod: semmi sem történhet Isten direkt akarata vagy engedélye nélkül. Sátán nyilván rég vitte volna övéit, akik sem Istent, sem embert nem tiszteltek. Volt pár év kegyelmi időszak, amikor a francia firkászok megtérhettek volna. A minap viszont ütött az órájuk...

60145 2015.01.09. 20:54:52

39. Virág elvtárs s.k.: nem érzékeltem. Nincs mire válaszolnom.

60145 2015.01.09. 20:56:55

40. Virág elvtárs s.k. Már megbocsáss, de ez marhaság. Az Édenkertben is egyetlen gyümölcsöt szakajtottak.

60145 2015.01.09. 20:57:59

41. Hmmmm : Én nem vagyok gondolatolvasó. a bátrak majd megszólalnak.

13118 2015.01.09. 21:07:49

46. Atlasz : gondolatolvasó én sem vagyok ...

Virág elvtárs s.k. 2015.01.09. 21:12:36

41. Virág elvtárs sarkosan elítéli az újságírók tevékenységét, de ezzel együtt elítéli a brutális gyilkosságokat is. Európai szemlélettel nem egy fajsúlyú dolgok ezek. ...de járok az utcán, ahol azzal is az emberke kötnek, hogy - Mit nézöl....? - az Édenkertbe? ...valószínű, hogy nem volt több lehetőségük.....ha jól emlékszem, valami lángpallós megakadályozta őket........a karikaturisták majd két évtizedig provokáltak.....kb. egy általános iskolás szellemi színvonalán......

178873 2015.01.09. 21:30:54

purim és Virág elvtárs Nem saját, de az én írásomnál is idéztem. Valaki éppen ma írta meg, hogy nincs értelme azzal foglalkozni, hogy volt-e provokáció vagy nem. Ugyanis a fanatikusokkal nem lehet szót érteni. Nekik csakis a teljes behódolás felel meg. Így, ha nincs provokáció, akkor mást tekintenek annak. Ha nem sértik hitüket karikatúrákkal, akkor lecsapnak arra, aki áll a térdelők között. Ha már olyan sincs, aki állna, akkor arra, aki felemeli a fejét a lehajtott fejűek között.

60145 2015.01.09. 21:35:25

49. solide : Igen! Köszönöm az emlékeztetőt!

338199 2015.01.09. 21:46:06

Kicsit igazságtalan, hogy a leöldösött karikaturisták szobrot fognak kapni, azokról meg senki nem beszél, akik csak lefutottak a boltba valamiért és egyszer csak végeztek velük. Ők mivel szolgáltak rá? A terrorizmusban ez a legszörnyűbb, hogy rá se kell szolgálni, hiába nem jelentetsz meg provokáló írásokat és rajzokat, akkor is lehetsz áldozat. Őket ki védi meg?

60145 2015.01.09. 22:06:18

51. pettra1 : Egyformán áldozatok: mindenkinek az élete egyszeri és megismételhetetlen érték. És várjuk meg a szobrot... Nagyon sokat lehetne állítani szerte a világban. A támadás áldozatai valóban nem véletlenül haltak meg, mint az esetleges járókelők, hanem helyettünk, európaiak helyett. Vajon megírhatna-e valaki egy olyan illemkódexet, amelyet betartva biztonságban lehetünk? (49.)

205707 2015.01.09. 22:11:11

49.re Solide, ez szerintem a dolog teljes félreértése, mellébeszélése. Az Iszlám Állam és a bűvkörébe tartozó terroristák az "aglomerációjukhoz" tartozóknál alkalmazzák a tűzzel-vassal elvet mindazokkal szemben, akik mást próbálnak vallani, mint ők. Lehetnek aravok, nők, gyerekek, keresztyének - irtják őket. Viszont Franciaországban a Charlie-ék, ha csupán a pedofil papokkal, homofóbokkal, meg a zsidókkal foglalkoztak volna - észre sem veszik őket, tesznek rájuk nagy ívben. Egyszer talán eljön az ideje - nem is sokára - amikor Európában kettő között lehet választani: iszlám hit vagy halál. De még nem tartunk ott, nem ezért gyilkolták le a vicceseket,,,

16940 2015.01.09. 22:11:54

Atlasz, ha már Illyés Gyula "Oroszország" c. útinaplóját említi - 4. Atlasz (szerkesztő) 2015. 01. 09. 19:33 -, akkor talán ezt az elemzést ajánlom, amely arról tanúskodik, hogy a Puszták Népe költője nem tört pálcát a Szovjetunió fölött, sőt: http://nepszava.hu/articles/article.php?id=244779

336586 2015.01.09. 22:13:07

Talán kezdjük ott, hogy Mo-ot nem Európába, hanem az Európai Unióba vették fel. Ami még csak nem is a politikai Európa. Az döbbent meg, hogy ma, amikor elindult Szíria fele egy francia anyahajó, akkor sehol a nyugati médiában nem foglalkoznak saját büneikkel. 100e-ket gyilkoltak le a mohemedámok közül az utóbbi években az olajért, a hatalomért. 10e-ket áldoztak fel saját fiaik közül. Mi pedig türjük. Ahogy a NOLBLOG-on tapasztalom, lazán.

16940 2015.01.09. 22:25:18

"100e-ket gyilkoltak le a mohemedámok közül az utóbbi években az olajért, a hatalomért..." - 55. napos 2015. 01. 09. 22:13 Nagyot mondás, ah!

60145 2015.01.09. 22:32:57

55. napos : Mi van?! Magyaráznom kellett volna, hogy ki volt I. (Szent) István? Itt idősebbek olvasnak. Mi a politikai Európa szerinted? Kezdd, ha mondod! Kiegyezünk polittikai értelemben vett Európában? (Ami nem tartozik a témához: Melyik az a bűntelen való világ, amelynek a nevében épp ma megdöbbensz? Honnan tudod, hogy egy francia anyahajó csak és kizárólag bűnös cselekedetet hajtani indul, és nem béketeremtésre? Ha lehet, ne mohamedánról írj, hanem muszlimról és iszlámról. Tudod, Európában ma már nem lőnek arra, aki kálvinistát és pápistát emleget, de mostanában a próféta nevét hiába a szádra ne vedd, hogy célba ne vegyenek!)

16338 2015.01.09. 23:22:38

Kicsit hosszú leszek Atlasz, elnézést. Ha nem említed, eszembe sem jut, de a "fékek és ellensúlyok" (ezek olyan megmosolyogni való közbeszéd szavak) rendszere csak egy irányba fékez és ellensúlyoz, azaz önmaga paródiája a liberális rendszerben. Hiszen az egyik érzékenysége nem csak tolerálható, hanem annak megsértése büntetőjogi kategória, míg a másik érzékenysége sérti a szólás és sajtószabadságot. De, nem is ezt akartam, hanem, hogy aki emlékszik még az írásaimra (tehetnék linket, de ez nem a reklám helye) az tudja, hogy minden vallást kőkeményen kritizáltam, rettegtem az iszlám térhódítását európában, ugyanakkor a zsidó-keresztény vallás és kultúrkör kizárólagossága, elnyomása ellen is kőkeményen berzenkedtem, mint az ateizmus is dühít, ha téríteni akar. De ezen utóbbiakban szocializálódtam, ezek ellen már vértezve vagyok, nem idegen. DE. SOHA és ismétlem: SOHA egyetlen egy pillanatig sem gúnyolódtam más vallásosságán, más vallásának a lényegén, vagy bármilyen momentumán. A legkeményebb kritikám is mellőzte a gúnyt, mert a gúny maga az antihumánum. Ha vallásos lennék, azt mondanám, a gúnyt csak Sátán követheti el. A gúny megöli a lelket, a pszichét, az emóciókat, az egyedi erkölcsöt, a gúny sokkal gyilkosabb fegyver, mint a puska, vagy kés, nincs szörnyűbb, mint megalázottan életre kényszerítve lenni. Aki azt mondja, "tedd nevetségessé", az számomra nem ember, az pont ellentéte a humánumnak. Így hát sajnálom, de nem lehetek egy platformon azokkal, akik Charlie- k, de azokkal sem, akik fizikai gyilkosok, akik ártatlan szerelőket, járókelőket, stb. ölnek le. Tyúk vagy tojás? Nem tudom. De ha a szabadosság, a másik sértegetése, alázása, a felsőbbrendűség-tudat, a tisztességet, erkölcsöt, becsületet nem ismerő szabadság-kultúra az európaiság része, akkor én tiltakozom, hogy bárki is európainak nevezzen.

16940 2015.01.09. 23:39:00

A lemészárlásra a karikaturista is ártatlan.

328387 2015.01.10. 00:50:28

Kedves Atlasz! Van pár kis bibi. Csak párat szemezgetnék. A többivel terjedelmi okokból nem foglalkoznék egyelőre. "Kifizettük a tandíjat, a liberális európaiság árát! " Európa a világ számára nem szabadságot, hanem a sötét középkor után először gyarmatosítást, népirtást, rabszolgaságot hozott. A kultúráltság pézügyi finanszírozása azóta is a világ kirablásából származik. Erről mindig szeretnek elfeledkezni. "Az iszlám világ főiskoláiról ilyen adatunk nincsen, mást vizsgáltak másról vitáztak, bár az ókori tudomány egyes elemeit megőrizték." A Damaszkuszi egyetem régebbi, mint az első európai, a Bolognai. A klaszikus görög tudománynak a túlnyomó többségét őrizte meg az arab világ a számunkra, és nem a kisebbik részét. Például Arisztotelésznek is alig maradt fenn egy-két munkája ógörögül. A többsége arabból lett visszafordítva. Mielőtt európa megsemmisítette, addig az arab tudomány volt a vezető a világban. Arab eredetileg olyan ma is kulcskifejezésnek számító szavunk, mint az algebra, algoritmus, kémia. "Nyugaton, a katolikus egyház által uralt világban született meg a humanizmus és a reneszánsz. Az ember fontossá válása az evilági életben, a pogány antikvitás feloldása az egyházi átok alól. Az iszlám és az ortodoxia nem ismeri ezt a felszabadulást." A humanizmus és reneszánsz nem az egyház produktuma, mint amit itt sugalmaz, hanem az antifeudális és egyházellenes mozgalmak hatására lett engedékenyebb velük szemben az egyház. Az, hogy ilyen az iszlám és ortodox keresztény világban nem volt, annak az is az oka, hogy közel sem voltak olyan emberellenesek és elnyomók, mint az európai kereszténység. "Az iszlámnak és a keleti kereszténységnek nincsenek Morus Tamásai, Leonardói, Kálvinjai." Ezt csak azért hiszi, mert tanár létére tudatlan.

337230 2015.01.10. 07:27:12

"A niceai/nikajai hitvallás vitájában maga a pogány császár döntött. De mivel a császári hatalom Nyugaton hosszú időkre eltűnt, az ottani egyház maga hozott döntést a saját dogmáiról. (A Szent Szellem működését itt mellőzzük.) Nem érték be vele, hogy az egyik vagy másik tudós ezt, vagy azt állította az üdvösségről, vagy arról, hogy hány táncoló angyal fér el egy tű hegyén, hanem megvitatták." Sajnos ez nem igaz.

337230 2015.01.10. 07:30:12

Ami a gúnyolódást illeti, a franciák kettős mércét alkalmaznak. Az idősebb Le Pent holokauszttagadásért ítélték el, pedig csak szabadon a véleményét mondta. Pár éve pedig a bolgár-francia Cvetan Todorovot ítéltek el becsületsértés miatt a francia partizánmozgalomról írt kritikus könyve miatt. Azaz ez a francia "gúnyolásszabadság" igencsak egyoldalú...

337230 2015.01.10. 07:33:14

Hozzáteszem: az ortodoxiának nem kellett reformációm felvilágosodás, stb. sosem, mert az ortodox világban az egyház sosem sajátította ki magának a teljhatalmat sem a politikában, sem másban. A tudomány és vallás ellentéte ezért ismeretlen volt az ortodox világban.

60145 2015.01.10. 08:11:23

[jus](#3624494) Kemény és racionális érveidre mindig vevő vagyok, ezért a már megírt, de technikai zavar miatt tönkrement válaszomat ismét megpróbálom feltenni. A fékeknek és ellensúlyoknak valóban csak egy irányban kell működnie: A hatalom korlátozása a funkciója. (Lásd: Montesquieu). A gúny a gyengék fegyvere az erősek ellen. Olvass Petőfit, Aranyt, Fazekas Mihályt, hallgass székely és zsidó vicceket. Jó kétszázötven éve de la Barre lovagot kínhalálra ítélték a legkeresztényibb király, s egyben a felvilágosodás országában. Mert állítólag tiszteletlen volt. Európában azonban ez ma már nem így megy. Ahol a saria a törvény, ott sok ilyesmi megtörténik. Nőkkel különösen. Számomra az nem európai, aki gúnyra öléssel válaszol. Még akkor sem, ha ezt orvul teszi. A Te dolgod, hogyan választasz.

60145 2015.01.10. 08:17:41

[ZorróAszter](#3624502) A témához (orvgyilkosság a gyilkosok hite nevében) nem tartozó példálózgatásokra nem reagálok. Itt semmi nóvum, cáfolat nincsen. Vélekedésed szerint tanár létemre tudatlan vagyok. Kedves Zorró, legyen a Te hited szerint.

60145 2015.01.10. 08:19:05

@maxval bircaman HFJCFHNX : Hanem? Én a skolasztikára utaltam.

60145 2015.01.10. 08:25:19

@maxval bircaman HFJCFHNX : Ha így volt, akkor a francia állam törvényei szerint ítélkeztek, amellyel szemben minden ember egyenlő. A francia merénylők, a francia politikusok, a francia orvgyilkosok is. A világi államban a közakaratot képviselő és ellenőrzött hatalom a legfelsőbb instancia, nem ilyen-olyan terroristák magánvéleménye, hamis vagy igaz meggyőződése.

60145 2015.01.10. 08:29:59

@maxval bircaman HFJCFHNX Elfogadom. Az biztosan nem az ortodoxia teljesítménye, hogy a XIX. század második felében a pravoszlávia-népiség-önkényuralom szentháromságában Oroszországban súlyosabb ítéletet kaphatott a világi bíróságon egy anyagyilkos, mint aki gúnyolódott szent ereklyéken. Ez volt a törvény. Korabeli utazó írta le, emlékezetem szerint 1878-ban jelent meg magyarul.

205707 2015.01.10. 08:42:07

58.ra: Jus, szívemből szóltál. Ez az alapvető kérdés: "széna-e vagy szalma". Még akkor is, ha mindkettő megéghet, ha a tűzzel játszik. Európa, vagy bármilyen csoportosulás kialakíthat szokásjogot, viselkedéskultúrát, akárha ez a parttalan korlátoltság is - már csak a szóképzavar miatt - de nem írhatja elő (reménytelen próbálkozás) annak a reakcióját, akivel szemben a saját szájíz, "magasztos kultúra" nevében szabatosan és szabadosan " viselkedik"

Virág elvtárs s.k. 2015.01.10. 09:20:34

58. Jus nagyon pontosan fogalmaz. 59....lemészárolásra ártatlan? ez az én fogalmazásomban azt jelenti, hogy egy piszkos csirkefogó, de azért túlzás volt agyonlőni....?

Virág elvtárs s.k. 2015.01.10. 09:22:24

62....vannak a megkérdőjelezhetetlen dogmákkal fölvértezett új vallások.....

60145 2015.01.10. 09:24:31

[purim](#3624527) : Belinkeltem a bejegyzésed. Jogod van a szénához és a szalmához itt Európában. S bár nem kérdezted, az én szívem szerint a mi emberi világunkban az élet előbbre való minden vélt és valós sérelemnél. Számomra egész egyszerűen ez az alapvető erkölcsi törvény. És egy cseppet sem kérdés.

13118 2015.01.10. 09:28:25

"A gúny a gyengék fegyvere az erősek ellen. Olvass Petőfit, Aranyt, Fazekas Mihályt, hallgass székely és zsidó vicceket. [ ... ] Számomra az nem európai, aki gúnyra öléssel válaszol. Még akkor sem, ha ezt orvul teszi." mélységesen egyetértek. ám van egy kis bökkenő : Magyarország nem Franciaország. itt nem romboltak le földig börtönt, és kőkeményen tartja magát a társadalmi rangsorolás, még akkor is, ha ma nincsenek hercegek és grófok. lásd a vitézi rend újraéledését, és Lázár kiszólását, miszerint annyit érsz, amennyid van. ezen felül a törvénykezés sem olyan megengedő, mint a franciáké. a CH szatírikus lapot sokszor perelték, de vagy el sem indult a per, vagy vesztettek a följelentők. nálunk viszont eljárás indult már himnusz gyalázás miatt, szentkorona kifigurázása miatt. a magyar Btk. : Aki nagy nyilvánosság előtt Magyarország himnuszát, zászlaját, címerét vagy a Szent Koronát sértő vagy lealacsonyító kifejezést használ, illetve azokat más módon meggyalázza, ha súlyosabb bűncselekmény nem valósul meg, vétség miatt egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. pedig a himnusz miatt indított közel sem volt ilyen : https://www.youtube.com/watch?v=wt3cYpFLJiM

60145 2015.01.10. 09:39:21

[Hmmmm](#3624538) Ezt a témát nem ismerem eléggé, összetett, félrevinne engem. De hiányos tudásom alapján is van véleményem. Egy párhuzamot említek a nyugati, a Te közép-európai példád után keletebbről. Ha valaki a sztalinizmus idején a Pravda azon lapjával törölte le otthon a borotvahabot az arcáról, vagy szúrta fel akár egy szegre, amelyen Sztalin elvtárs mosolygott a hívekre, az simán lágerbe került.

13118 2015.01.10. 09:51:09

74. Atlasz: a Btk. passzusa világos? Dopeman egyik nótája miatt indult eljárás mondván, meggyalázta a himnuszt. és ez a másik: http://www.parlament.hu/irom40/00413/00413-0001.pdf a Jimi Hendrix féle himnuszban a gitár hangja utánozta a sivító bombákat és a robbanásokat, akkor harcolt az USA épp Vietnamban.

60145 2015.01.10. 10:07:52

[Hmmmm](#3624546) : Világos. Köszönöm az önmagáért beszélő adalékokat. Az én témám a mai nyugat-európai és a mai másféle etika történeti gyökerű összehasonlítása a merénylet kapcsán. Ha államok szintjéről beszélünk, akkor íme egy európai és egy iszlám állam - egy hírben, ugyanebben a témában: http://www.atv.hu/kulfold/20150109-tiltakoztak-a-nemetek-egy-szaudi-blogger-megkorbacsolasa-miatt

13118 2015.01.10. 10:08:29

ja, Atlasz, ha tájékozatlan vagy, itt Dopeman botrányos és hatósági eljárást kiváltó nótája himnuszgyalázás címén : http://youtu.be/RTZJmaJO4GQ (szövegében kihangsúlyozva a magyarok közkedvelt és sokszor emlegetett kötőszava)

60145 2015.01.10. 10:41:21

[Hmmmm](#3624555) Nem tudom, mit akarsz ezzel. Ha új blogba teszed, akkor sem szólok hozzá. Nem az én ízlésem. Nagyon nem. Elő nem fordult, hogy egy ilyen illetőre kattintsak. Itt is sem fogok többé.

15349 2015.01.10. 10:42:57

Teljesen egyetértek - kiváló írás. A magam szavaival: Nagyon sokan - nem a terroristák szellemi-lelki társaira, hanem a "töprengő-megértőkre" gondolok - mondják, hogy nem kell "vallásgyalázó" szövegekkel, rajzokkal előállni, és akkor... Akkor? Akik most öltek, ölést parancsoltak, bármikor, bármilyen ürügyre hivatkozva megteszik, amíg emberük, pénzük, infrastruktúrájuk van hozzá. Ilyen esetben, legalábbis szerintem, minden mérlegelés, az áldozatok bármilyen hibáztatása a terroristákkal való cinkossággal határos. Itthon nem kevés "hívő" érzi úgy, hogy tombol nálunk is a "vallásgyalázás" - miközben klerikálfasisztoid kurzus dúlja föl az országot... De ami elvi szempontból számomra a legfontosabb: a felvilágosodás után Európában nem szabad eltűrni, hogy a gondolkodás, az irónia, a gúny alól-elől bármi is állami/jogi védelmet kaphasson! Felvilágosult államban a hit / hitetlenség üldözése ugyanolyan megengedhetetlen, mint bármelyikük állami / jogi védelmezése, azaz tabunak nyilvánítása. Minden erre irányuló törekvéssel megalkuvás nélkül kell szembeszállni. A terrornak semmiben sem szabad engedni!

328387 2015.01.10. 10:56:14

65. Atlasz (szerkesztő) 2015. 01. 10. 8:17 Kedves Atlasz/ Azokra a tárgyi tévedéseire, amiknek egy részéről beszéltem, azokra alapozta az egész fehér és európai felsőbbrendűségre vonatkozó cikkét. Holott itt nincs semmilyen felsőbbrendűség pláne nem erkölcsi. Az európai és keresztény kultúra sok-sok milliós hullahegyeket hozott össze bőven az emberi jogok nyilatkozata után is. Bőven lemarad mögötte az iszlám egész eddigi történelme során.

60145 2015.01.10. 11:06:17

[ZorróAszter](#3624571) Az általad felsorolt tárgyi tévedéseim imponálóak. Nem írom le, hogy kinek. A fehér és európai felsőbbrendűségről általad írtak is azok. Nem írom le, hogy hol. A statisztikád minden tudományos bizonyítékot felül ír. Te vagy a jobb, Zorró! Szalem alejkum! Béke veled.

328387 2015.01.10. 11:16:51

79. jehu 2015. 01. 10. 10:42 Az ötrészes A CIA című sorozatban megszólalt az amerikaiak által létrehozott, halálbrigádokat tömörítő Főnix nevű szervezet Amerikában élő vezetője. Mosolyogva elmesélte, hogy a halálbrigádok tagjait kicsit túlösztönözték a magas zsolddal és túlóradíjakkal, és ennek néha voltak túlkapás szerű következményei. Például hire jött, hogy egy saigini étteremben ott lesz a vietkong egyik vezetője. A jelzett időpontban a halálbrigád betört az étterembe, géppisztollyal agyonlőttek kilenc ember, a vietkong főnöknek meg a jelenlévő nők sikoltozása közepette bozótvágó késsel lecsapták a fejét és elvitték. A közeli rendőrőrsön kigurították a zsákból a fejet az asztalra. Nézem, nézem a fejet - mondja a Főnix parancsnoka - de egyáltalán nem stimmelt a nyilvántartó fényképével. Kiderült, hogy mindegyik áldozat autókereskedő volt. Meséli nevetve. De nem baj. Ráfogtuk a mészárlást a vietkongra, Igaz, akkor már nem hitt nekünk senki.

60145 2015.01.10. 11:20:19

[jehu](#3624563) Igen, egyetértünk! Köszönöm a véleményed! Ha egyes esetekben az én személyes - vagy csoportban, pártban, felekezetben kialakult - ízlésemet sérti valami, nem várhatom el az államtól, hogy eszerint ítéljen. Amit a mostani kurzus művel ezzel kapcsolatban, az szerintem nem hit dolga, hanem seftelés. A töprengők remélhetőleg szintén eljutnak addig, hogy az ember, az istenképiséget hordozó ember meggyalázása az, ami történt. Istenkáromlás az ő nevében a másik ember meggyilkolása.

328387 2015.01.10. 11:20:43

81. Atlasz (szerkesztő) 2015. 01. 10. 11:06 Én is búcsúzom. Heil Hitler! :o)

Virág elvtárs s.k. 2015.01.10. 12:08:44

Visszatérve a főkérdésre: - Megérte -e a nyugatnak? Még biztosan nem, de ide a rozsdás bökőt, hogy MEG FOGJA ÉRNI! ....persze csak középtávon..... Virág elvtárs s.k.

Virág elvtárs s.k. 2015.01.10. 12:13:35

Párizs díszpolgára lett posztumusz Charlie Hebdo ....ez legalább akkora aránytévesztés, mint ha Sas Józsefet választanák a nemzet színészének.....

15349 2015.01.10. 12:15:28

82. Nem látom, hogyan kapcsolódik ez az én hozzászólásomhoz.

Ismétlés a tudás anyja...... 2015.01.10. 12:17:48

87....nem baj, olvassa el még egyszer!

328387 2015.01.10. 12:42:49

88. Ismétlés a tudás anyja...... (látogató) 2015. 01. 10. 12:17 :o) Köszi. Én már úgyis elköszöntem.

Ismétlés a tudás anyja...... 2015.01.10. 12:55:45

89...mi tagadás....de elég ocsmányul tette....(De ami elvi szempontból számomra a legfontosabb: a felvilágosodás után Európában nem szabad eltűrni, hogy a gondolkodás, az irónia, a gúny alól-elől bármi is állami/jogi védelmet kaphasson! Felvilágosult államban a hit / hitetlenség üldözése ugyanolyan megengedhetetlen, mint bármelyikük állami / jogi védelmezése, azaz tabunak nyilvánítása. - Jehu) ...de hát valakinek fontos, hogy szabadon tehesse......

328387 2015.01.10. 13:48:58

Gondolom, azért csak kiérezte belőle, hogy csak vicc volt :o)

Ismétlés a tudás anyja...... 2015.01.10. 14:24:22

nem, nem, azért idéztem, mert nem viccből mondják........a másik oldalon meg lebaltáznak mindenkit, akár egy megjegyzésért....... ......hovatovább egy görög távolugrónő tett egy bosszús megjegyzést a nyugatnílusi lázt terjesztő szúnyogokra, hogy akár Görögországban is megmaradhatnának a hazai kosztnál...eltiltották az olimpiától.....

328387 2015.01.10. 15:08:26

Hiába. Gonosz a világ.

60145 2015.01.10. 15:13:29

86. Virág elvtárs s.k. : Nyilván az alábbi is aránytévesztés. Mit tudják ott ezek a franciák, igaz? Info (két nyelvű, a Francia nyelv FB oldaláról, a francia szöveget itt elhagytam): A párizsi érsek, André Vingt-Trois bíboros, január 10-én, levelet küldött a főváros katolikusainak, amely a vasárnapi szentmisén lesz olvasható. Ebből egy részlet: "Egy karikatúra, még ha ízléstelen is, egy kritika, még ha igazságtalan is, nem lehet egyenértékű egy gyilkossággal. A sajtószabadság, bármi legyen is az ára, egy érett társadalom jele. Hogy országunk szülöttei, állampolgáraink, úgy gondolják, hogy az egyetlen helyes válasz egy viccre vagy egy sértésre azok szerzőinek halála legyen, komoly kérdéseket vet fel társadalmunk előtt. Hogy a francia zsidók még egyszer sarcot fizessenek a zavargásokban, amelyek felkavarják nemzeti közösségünket, fokozzák ezek súlyosságát. Megjegyzés: A francia katolikus egyház, az elmúlt években többször is beperelte a "Charlie Hebdo" újságot.

Virág elvtárs s.k. 2015.01.10. 16:59:44

.....egy valódi bíboros milyen üzenetet küldhetett volna, ha nem a megbékélését? ...ennek az ürgének a párizsi díszpolgárságát akkor is buta túlkompenzációnak érzem.... Franciaország - vesztére - gyarmatosított iszlám területeket, a gyarmatbirodalom szétbomlása után nehezen mondhatja (ugyebár a gyarmati lakosság ab ovo francia állampolgár lehet) hogy rendben van, franciák vagytok, csak a szokásaitok hagyjátok otthon...... Sajnos ezt még Magyarország sem mondhatja.....pedig ide nem sok jutott a gyarmatok kifosztásából.....

337924 2015.01.10. 17:27:40

tetszett. természetesen a bolsevizmus említése helyes, hiba lett volna kihagyni. Mindenféle erőszakos világmegváltás elítélendő.

16940 2015.01.10. 19:02:42

A bolsevizmus a történelmi múlt. Továbbá a nyugati demokráciák is felelősek az I. világháború elhúzódásáért, valamint ők folytattak intervenciót a fiatal szovjet állam ellen. Ezek mind erőszakos cselekmények voltak. Nem beszélve gyarmati politikájukról. És még egy megjegyzés. A polgári forradalmak eszméikben és gyakorlatukban szintén megtestesítettek "erőszakos világmegváltás "-t. Ezeket nem ítélheti el, hiszen nélkülük nincs mai kapitalizmus... Én elfogadom, hogy az MNH valamikori tisztje szembefordul avval az agymosással, ,amelyben részesült a néphadseregben. Azonban vegye figyelembe, hogy abban a közegben nem az akkori hazai történettudomány korszerűnek számító tételeit közvetítették.

16940 2015.01.10. 19:10:52

A bolsevizmu8s nem helyezhető egy sorba a különböző nácizmusokkal, a náci muszlimokkal sem. Aki így jár el, nem ismeri a történelemet, dilettáns stb.

14479 2015.01.10. 19:13:34

Kövezzenek meg érte, de az a gyanúm, hogy a fundamentalista keresztények lélekben közelebb állnak a fundamentalista iszlámhoz (gyilkos terroristák), mint a legyilkolt karikaturistákhoz. Állítólag mindkét irányzatot "vérig sértették". És hogy kik lennének a "fundamentalista keresztények?" Tessék jelentkezni! :(

60145 2015.01.10. 19:22:53

95. Virág elvtárs s.k. : Franciaországban etnikai és vallási különbség nélkül mindenki francia, ha állampolgárként kölcsönösen(!) részese az Emberi és polgári jogok nyilatkozatának. A gyilkosok is franciák voltak, bár nem vállaltak közösséget a franciasággal. Feltételezem, hogy a franciaságnak a mártírjai az orvul meggyilkoltak, ezért lett a hetilap - jelképesen - Párrizs díszpolgára.

60145 2015.01.10. 19:27:21

96. Magyarapa : Egyetértek. Ráadásul a bolsevizmus - ismereteim szerint - sokkal kevesebb rokonságot mutat a hegeli-marxi gondolkodással, mint az ortodoxiával és az önkényuralommal. És köszönöm!

60145 2015.01.10. 19:30:30

99. Pare : Pontosan erről van szó! Párizs érseke nem tartozik közéjük! (94. komment)

16940 2015.01.10. 20:07:53

Atlasz ismeretei hiányosak. A blogkeretek viszont szűkek ezt megtárgyalni. Ezért maradok annál, hogy figyelmébe ajánlom Krausz Tamás professzor Lenin-könyvét (2008), amelyben tárgyalja Lenin kontinuitását Marx eszméivel. Ugyancsak haszonnal forgathatja a tárgyban Szigeti Péter jogfilozófus munkáit. Azt azért megjegyzem, hogy az állítás, miszerint a bolsevizmus "rokonságot mutat (...) az ortodoxiával és az önkényuralommal", már bocsánat, bődületes marhaság. Igencsak meglepne, ha tudná bizonyítani.

336586 2015.01.10. 20:31:04

100. Beszélni csak pontosan, szépen. Meg kéne különböztetni a francia állapolgárságot, meg a francia vagy egyéb etnikumot. Mint ahogy másutt is.

60145 2015.01.10. 20:52:11

104. napos : A francia állampolgárság és a franciaság tárgyában pontosan a franciák a mérvadók, nem mások, nem másutt.

Virág elvtárs s.k. 2015.01.10. 20:53:39

...franciaság mártírjai...micsoda rasszizmus.... ...már megbocsát, de Lenin szubjektív okok miatt (a német háborús kormányok segítségével) félredobta Marx azon tézisét, hogy a szocialista forradalmat a legfejlettebb kapitalista államban robbantsa ki.....és bizony despota önkényuralmi módszerekhez nyúlt, amelyekben utódja túl tett rajta......persze rajtuk kívül is kitermelt a kommunista eszme néhány tucat tömeggyilkost

60145 2015.01.10. 21:01:11

106. Virág elvtárs s.k. A franciaság fogalmához - mint ahogy a bejegyzésből kiderült, nem fűződik etnikai tartalom. Ha ezt viccnek szántad, akkor olyasféle, mint a 84. (Lenin nagyon is gyakorlati okokból módosított. Utóda a történelem legnagyobb tömeggyilkosa. Marx ellenben kimagasló humanista gondolkodó, európai szellem volt - arrafelé ma is tisztelik.)

16940 2015.01.10. 23:19:08

Lenin már jóval korábban a félperiféria forradalma mellett döntött (1903, majd újra 1905), avval a prognózissal, hogy követi a centrum. Lenin - élete végén - szembefordult Sztálinnal. Marx is módosított "gyakorlati okokból", nem is egyszer (lásd - például - Osztályharcok Franciaországban. Polgárháború Franciaországban). A legnagyobb tömeggyilkos - Hitler. Atlasz továbbra is adós ezen képtelen kijelentése bizonyításával: "...a bolsevizmus (...) rokonságot mutat (...) az ortodoxiával és az önkényuralommal." Nem is baj, mert egyetemi végzettségű történelem szakos tanárnak dilettánsokkal vitatkozni a neten olyan, mint amikor aquila captat muscas. Ami viszont időrabló...

16338 2015.01.11. 02:22:08

" Minden ember szabadnak és jogokban egyenlőnek születik és marad; a társadalmi különbségek csakis a közösség szempontjából való hasznosságon alapulnak."1789. Ezt a franciák hogy magyarázták meg a gyarmatosítottjaiknak? 1961. ???????????????? Értem én, egy algériai behurcolt bennszülött szolga társadalmi hasznossága a közösség szempontjából nem érte el azt, hogy szabad és egyenlő legyen. Világos. Na, de most ötvenen év után azt mondja, hogy basszus, mégis...mert ő így igényli, mert már állampolgár is, meg különben is, mi szerint dönti el egy államhatalom, ki hasznos egy közösségnek, és mely közösségnek, meg így tovább.... akkor???

16940 2015.01.11. 02:46:25

Hogyan jön ez ide? - "...algériai behurcolt bennszülött szolga társadalmi hasznossága a közösség szempontjából nem érte el azt, hogy szabad és egyenlő legyen. Világos. Na, de most ötvenen év után azt mondja, hogy basszus, mégis...mert ő így igényli, mert már állampolgár is..." (jus) Mi köze ennek az Al-Kaida jemeni ágának kifejezetten az iszlám vallásra hivatkozó terrorcselekményeihez?

60145 2015.01.11. 07:03:55

109. jus : Most nem az államhatalom döntött, hanem két gyilkos. S bizony, a franciák több, mint kétszáz éve úgy gondolják, hogy jobb, ha az általuk ezzel megbízott államhatalom dönt olyan ügyekben, amelyek döntési jogát a polgárok ráruházták, mintsem az abszolút uralkodó, a Párt Központi Bizottsága, vagy a Führer. A többit is szívesen elmagyarázom ott, ahol ez lesz a téma, és ha jus kérdezi, nem egy provokátor. Algériai behurcolt rabszolgáról pl. ő nem beszélne, ez orbitális marhaság, hiszen ott a franciák szüntették meg a rabszolgaságot, nem is hurcoltak be onnan senkit, sőt: az algériai arabok onnan menekültek Franciaországba - még az algériai háború idején is! És sokan mások, azóta is....

205707 2015.01.11. 07:35:41

108.ra "Navigátor! ... S amennyiben Atlasz úgy dönt, nyilván törli e hozzászólásom." Úgy döntöttem, hogy moderálom. Köszönöm, Purim!

Virág elvtárs s.k. 2015.01.11. 09:33:14

Óh....Lenin élete után sem fordult szemben Sztálinnal....ott feküdtek egymás mellett, majdnem átölelve egymást......ameddig először az egyik, azután a másik bűnözőt végre el nem temették..... Navigátor elvtárs Hitler piedesztára emelésével lekicsinyíti e két tömeggyilkos teljesítményét.....

Virág elvtárs s.k. 2015.01.11. 09:36:41

"Atlasz továbbra is adós ezen képtelen kijelentése bizonyításával: "...a bolsevizmus (...) rokonságot mutat (...) az ortodoxiával és az önkényuralommal." A bolsevizmus önkényuralmát annak idején demokratikus centralizmusnak csúfolták.....ha jól emlékszem.....

16940 2015.01.11. 10:10:09

Meghagyom az urakat tévhiteikben - és gyűlöleteikben.

Virág elvtárs s.k. 2015.01.11. 10:41:19

115...ha rám gondolt, akkor inkább az elvtárs megszólítást preferálom. Tévhitek tekintetében kifejthetné, mire gondolt, mert az általam leírt tényeket nehéz cáfolni. Lenin és Sztálin elvtársak egymás mellett feküdtek a mauzóleumban. Nem volt hosszú házasság, de néhány évig kihúzták együtt. Lenin lelkén valóban alig néhány millió ember élete száradt, hiszen egy agyvérzés meggátolta bűnös tevékenységének folytatásában, de hát helyére lépett utódja, és tempót váltott. Sztálin 23 millióra becsült áldozatán elég nehéz túllépni, még Hitlernek sem sikerült......... Gyűlöletet tekintve, Virág elvtárs nem gyűlöli magát....még a blogjából sem tiltotta ki soha, ellentétben a NOL és az Ön gyakorlatával..... Virág elvtárs s.k.

Virág elvtárs s.k. 2015.01.11. 10:52:05

115...Ja, az önkényuralom kérdése......a szocializmus időszakában, Kádár elvtárs is nyíltan vállalta, hogy PROLETÁRDIKTATÚRÁt valósít meg, és a hatalmat DEMOKRETIKUS CENTRALIZMUS módszerével gyakorolja......Mondja, Navigátor elvtárs, maga állítólag történelemtanári diplomát szerzett, ebben az időszakban....az ELTE-n nem oktattak MUNKÁSMOZGALOM TÖRTÉNETE, TUDOMÁNYOS SZOCIALIZMUS, és POLITIKAI GAZDASÁGTAN tantárgyakat, a MARXIZMUS-LENINIZMUS TANSZÉK oktatói???? Dehogynem......nem bízták volna magára a jövő nemzedékek nevelését...... ......persze így is követhettek el hibát......

Virág elvtárs s.k. 2015.01.11. 11:11:49

https://www.facebook.com/istvan.lovas.587/posts/623758124418443:0 .....és egy nyílt levél, ami Navigátor elvtárs fején IS szöget talált.....

16940 2015.01.11. 11:15:26

Virág, ne provokáljon...

Virág elvtárs s.k. 2015.01.11. 11:22:53

119...még hogy én provokálok......nem maga osztotta ki a gyűlölet kártyát? ...ja maga provokálhat.....bárkit, bármikor..... .....az meg nem provokáció, ha felhívom a figyelmét arra, hogy vagy kegyelemből csúszott át az inkriminált vizsgákon, vagy sokat felejtett.....

60145 2015.01.11. 11:24:12

118. Virág elvtárs s.k.: Elutasítom, megvetem a belinkelt cikk tartalmát és szerzőjét, akit ugyan az Egyesült Államokból nem tiltottak ki, de mégsem megy vissza, aki alijázni akart Izraelbe, de talán egyedüliként a világon felmenői dacára visszautasították. Visszautasítom, hogy ez az illető a megélhetési agyrémeivel - és a segítségeddel - ide besunyizzon!!

Virág elvtárs s.k. 2015.01.11. 11:31:11

Virág elvtárs elgondolkodtatónak tartotta a nyílt levél tartalmát, és a blog témájához kapcsolódónak....de ez az Ön felülete, és felelőssége. Mivel Virág elvtárs éppen a média felelősségét hangsúlyozza a felelőtlen Charlikkal szemben, ezért döntését elvi alapon megérti és elfogadja.

Virág elvtárs s.k. 2015.01.11. 11:46:18

....bocsánat....azt hittem, hogy kidobta a linket, (amikor 122-t írtam) arra utaltam, hogy azt is megérteném...miközben látom, hogy a link még él, csak véleményezte. Üdv. Virág elvtárs s.k.

221471 2015.01.11. 12:05:00

Az, hogy európai, nem jelent semmit egy földrajzi helyen lévőn kívül. Nagy baj lenne, ha jelentene.

336586 2015.01.11. 12:12:03

Sajnos, láthatóan kevesen értik meg, hogy párizsi áldozatok halálála azok felelösége IS, akik arrogánsan felsöbbrendünek tartják önmagukat és rendszerüket. Mondjuk, nem hangsúlyozzák a rasszista jegyeket, de valójában a fajelmélet él tovább.

16940 2015.01.11. 12:43:01

"párizsi áldozatok halálála azok felelösége IS, akik arrogánsan felsöbbrendünek tartják önmagukat és rendszerüket" - 126. napos 2015. 01. 11. 12:12 Nem. Fordítva van. Az iszlamo-fasiszta terroristák tartják felsőbbrendűnek vallásukat az iszlámot. Ennek a gaztettnek semmi köze a gyarmatok felszabadító harcához. Meg a volt gyarmatokról Franciaországba migrált vagy ott is született arabok emancipációs küzdelméhez.

16940 2015.01.11. 13:03:43

Virág, a történelem összetettebb, mint ahogyan Ön vélekedik...

16940 2015.01.11. 13:06:20

"európai, nem jelent semmit egy földrajzi helyen lévőn kívül. Nagy baj lenne, ha jelentene" - 124. elsore 2015. 01. 11. 12:05 Hogyan kapcsolódik ez a gondolat az iszlamo-fasiszta terroristák legutóbbi párizsi gaztettéhez?

60145 2015.01.11. 13:12:30

124. elsore : Illyés Gyula szerint amely országban volt reneszánsz, reformáció és felvilágosodás, az tartozik Európához. Ez is egy vélemény, meg a Tiéd is.

60145 2015.01.11. 13:13:09

125. marja :)

60145 2015.01.11. 13:19:21

126. napos : Ez a mindennapi életben is megfigyelhető. Van, ami/aki a puszta létével provokál. A magas kultúra, a szabadság szellemisége provokálja azokat, akik nem részesei. Ez gyakran előfordul. Az egyik válasz: felzárkózni, megvalósítani, a másik Pató Pál úré, vagy rosszabb esetben a pusztításé.

301782 2015.01.11. 13:19:35

Több helyen fejtettem ki véleményemet a témával kapcsolatban, így most itt ennyit http://kepkezelo.com/images/n61aq4859fa5d5bxknjl.jpg Az áldozatok nyugodjanak békében...

Virág elvtárs s.k. 2015.01.11. 13:31:47

Amedy Coulibaly....aki lehűtötte a...kedélyeket.... http://nol.hu/kulfold/zsidokat-mentett-a-parizsi-terror-muzulman-hose-1509077

60145 2015.01.11. 13:37:08

133. Valika : Köszönöm, Valika. Az áldozatok melletti szolidaritási tüntetésen magam is részt vettem. Itt azokról az értékekről adtam kis áttekintést, amelyek Franciaország és Európa számára döntő jelentőségűek. Ezért, ezekért mennek tömegesen az utcára azok, akiknek ez fontos! Nem a mártírok száma a döntő, hanem a szabadság védelme!

60145 2015.01.11. 16:04:06

134. Virág elvtárs s.k. : Igen, így reagál egy francia a merényletre!

Virág elvtárs s.k. 2015.01.11. 17:16:47

136. C'est bon.

Virág elvtárs s.k. 2015.01.11. 20:53:04

http://hvg.hu/vilag/20150111_Indul_a_millios_terrorellenes_menet_Pariz ...meg kell adni, Rania királyné néhány nagyságrenddel csinosabb a világ legbefolyásosabb asszonyánál, Angela Merkelnél....

Virág elvtárs s.k. 2015.01.11. 20:59:10

...pedig 4 gyermeke van, míg Sauerné asszonynak egy sincs.....

Virág elvtárs s.k. 2015.01.11. 21:08:54

Orbánnak sincs ki a 4 kereke.....Sauernét hívja meg, meg Putyint, amikor meghívhatná Rania királynét is.....

60145 2015.01.11. 21:29:25

140. Virág elvtárs s.k. : Hogy mesélhessen a próbaüzemről?

Virág elvtárs s.k. 2015.01.11. 22:00:35

Biztosan az is egy jó program.....de én azt hittem, hogy a Jordániai királyi ház érdeklődik a bélyeggyüjtemények iránt..... .....szerintem bármi is a program csak kellemesebb lehet, mint Sauernével vagy Putyinnal....

Virág elvtárs s.k. 2015.01.12. 10:56:58

Ha jól látom, a horvát elnök is javít a statisztikán!

60145 2015.01.12. 15:28:28

143. Virág elvtárs s.k. Ó igen, a Balkán már Európa. Volt nálunk Kéthly Anna, és persze az akkori Szili Kati, jó magyar ember. Utóbbi helyett egy komáromi hídon bohóckodó, Romániával szemben az országot leégető macskajancsit választottak a fiúk. Kvázi egyetértésben. De eltértünk a témától.

Virág elvtárs s.k. 2015.01.12. 18:25:21

Eltértünk a témától....egy párizsi fotó kapcsán.....
süti beállítások módosítása