Atlasz voltam

Atlasz.

Atlasz.

Ki a fene jönne ide, ha nem volna muszáj?

2009. október 19. - Atlasz.

Sose gondoltam arra, hogy valaha is közöm lesz az ipari tanulók világához. Még 1961-ben sem, amikor - beiskolázásról lévén szó - Lígyija odasüvítette anyámnak, hogy: Adják a gyereket inasnak! Nem adtak. Magam mentem a szakképésbe.

Hatkiló- Az igazgató elvtárs a repülőtéren van - hangzott a felvilágosítás 1981 augusztusában a portán. A repülőtéren, visszhangoztam belül. Hiszen évek óta megszűnt a belföldi polgári légi közlekedés Magyarországon! Biztosan valamiféle delegáció érkezik különjárattal, valószínűsítettem. Elvégre leendő munkáltatóm fontos elvtárs, miért ne volna elfoglaltsága a repülőtéren?

Hamarosan a személyzetis irodájában kötöttem ki, afféle előzetes megbeszélésre, amelynek eredményére - ha ideje engedi - a Nagy Ember volt kimondandó az „úgy legyen"-t. Elszegődni jöttem, ki tudja honnan értesülvén arról, hogy ebben az iskolában tanári állás van. Napokkal a tanévnyitó előtt, egy olyan városban, ahol az egyetem és a tanárképző főiskola évente bocsátja ki a tanárokat! Akadhat tehát számos-számtalan pályakezdő, álláskereső ezen a vidéken, funkci- és professzorfeleségek is, mégsem merült fel bennem, hogy alkalmazásomra státusz hiányában nem kerülhet sor. Férfi tanárok mindenütt kellettek, hiszen a jobban fizető állások folyamatosan elszívták a keveseket, akik tanárként végeztek. Aki a pályán maradt, vagy megszállott volt, akár az ország, vagy ... hm, olyan, akár jómagam. A megfelelő ivararány biztosítása a szakképző iskolában persze nem jelenthetett különösebb gondot: a közismereti tanárok rosszmájú megjegyzései szerint minden mérnök és technikus ide került az iparból, aki a termelő üzemekben nem állta meg a helyét.

Ki a fene jönne ide tanítani, ha nem volna muszáj?

Engem a Hatszázast megelőzően egy szocialista városban fűrészmunkásként alkalmaztak. Kitalálható, mit fűrészeltem a tanács művese osztályán. Művdésinek is ejtették, az már igaz. Az égvilágon semmi dolgom nem akadt az éves terv és az erről való beszámoló elkészítésén, azaz a megyei terv adaptációján, meg Hofi Géza fellépéseinek automatikus engedélyezésén kívül. A művelődési szakterület főelőadóját alakítottam egy olyan városban, amely művelődési intézményt nem tartott fent. Elvtárs voltam tehát, apparátusi, ekként is fogadtak az iskolában.

Az intézményt - ha pontosítok: az Intézetet - hírből-névről ismerni véltem. Sógorom itt lett géplakatos. Szeged legnagyobb középfokú iskolája gyakran szerepelt a Délmagyarországban valamely protokolláris esemény, szakmai verseny, létesítmény-bővítés kapcsán. Igazgatója a nomenklatúra ismert személyisége volt, aki a Hazafias Népfront városi vezetőjeként teljesített szolgálatai jutalmául kapta meg a donációt: az iskolát. Voltak abban az időben elvtársak, akik mindenütt kiválóan helytálltak, bárhová helyezte őket a néphatalom, amelynek maguk is részesei voltak. Előképzettség, szakmai tudás alig számított, megléte még zavarhatta volna is őket. Egykori főnököm, a hatkilós Hofi a Munkásőrség 30 éves jubileumi ünnepségével kapcsolatban megjegyezte: természetes helyét foglalta el a dísztribünön, hiszen '56 után akár a Munkásőrség parancsnoka is lehetett volna, ha odaküldi a Párt. Valóban nem a rangsor alján tanyázott. Az igazgatói javadalmazás a tanulók és a dolgozók létszámától függ, s amint jeleztem, a Hatszázas az „átkosban" Szeged közoktatásának legnépesebb intézménye volt. Belépésemkor és még sokáig ezután nem tudtam a vezetői természetbeni juttatások, a szakmunkák, anyagok ingyenes elérhetőségének mennyiségéről, valamint ezeknek a konvertálhatóságáról a szocialista összeköttetések adok-kapok szövevényében.

Pedig így ment ez mindenütt, elhagyott szocialista városomban is. Probléma csak abból adódott, ha tanácsi főnököm elől a pártbizottságra került egykori beosztottja elhalászta azt a házgyári elemet, amelyet nemcsak anyaghibássá minősítve, de hétvégi házhoz szállítva hűbéresi banalitásként megillette mindkettőt. Egyikőjüket kicsit jobban. Az erősebb kutya törvényét magától értetődően rühellték a tanácsi elvtársak.

Mit tagadjam, ha már szóba hoztam: nemcsak alkutya voltam ebben a rendszerben, hanem rendszeridegen is. Nem foglalkoztatott a hűséges semmittevés után megnyíló karrier, a szerény anyagi gyarapodás lehetősége. Odakerülésem előtt évben vásárolták meg a „hegyen" ötezer forintért azokat a telkeket, amelyekre a szocialista építés keretében házgyári elemekre alapozott hétvégi házak épültek. Természetesnek tartottam, hogy nem nekem már nem jutott, meg lehet az ilyesmit szokni. Így aztán az oktatási szakigazgatásból lelépve egy szakmunkásképző iskolában kötöttem ki. Megszokásból.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://atlaszblog.blog.hu/api/trackback/id/tr138265624

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

12799 2009.10.19. 21:36:03

A hatkilós Hofi tanított az egyetemen. Ifjúsági mozgalmak módszertanát adta elő.

78126 2009.10.19. 22:53:16

Helyes, hogy ez is itt van! Rasid "Oly korban"postja ellenpontjaként. Mindkettőtök írása remekül érzékelteti,hogy mitől volt az a kor élhető és gusztustalan egyszerre. Se jó, se rossz nem volt. Álszent, hazug, de kiismerhető, amit aki akart kikerült, és élte a maga kicsi életét, akár mosollyal az arcán.Vagy nem. A mostani meg kőkemény, mások a törvényszerűségei, de én azért nem kérnék az előzőből se többet. EZT kéne javítani, nem a "tavalyi hó"-t siratni!(Bocs, én dühös vagyok erre!!!)

69849 2009.10.19. 23:31:03

Néha az ember visszagondol az életére, és azt nem tudja eldönteni, hogy a hátralevő rész sírással, vagy hahotázással töltse el.:)

60145 2009.10.20. 08:47:10

1. akimoto: Erről nem tudtam. A főiskolán ugyanezt a városi nomenklatúra egy másik tagja adta elő.

60145 2009.10.20. 08:48:58

2. anemone: Javítani? Hogyan? Illetékességünk alig terjed túl saját magunkon, miközben a cinikus illetéktelenek tobzódnak.

44711 2009.10.20. 08:49:48

Kedves Coco ! Most ugyanez megy, csak milliárdos tételekben.Mindig ez ment a történelemben csak mindig másként nevezték. Üdv:CL..........

44711 2009.10.20. 08:50:57

Bocs, Atlasz ! ..a rossz megszólítást !Elnézést !!!

60145 2009.10.20. 08:56:19

3. coco litztli: Szerintem az utóbbival szórakoztatóbb eltölteni a csevegő időt. Cyrano módjára. Eképpen talán a dodo sorsát is elkerülhetjük.

78126 2009.10.20. 11:04:43

Atlasz! Megragadtad a lényeget!! Illetékességünk saját magunkig terjed!! - azaz másként működne jónéhány dolog, ha illetékesen önmagunkért megtanulnánk minden pillanatban kiállni, valamint nem fordulnánk el legyinteve a mások problémáira, hogy "az meg az ő gondja!" Véleményem szerint az empátia és a saját határaink tiszteletben tartása/tarttatása igenis jelentős javulást eredményez. Az "illetéktelenekkel" csak azoknak sikerül hatékonyan fellépniük, akik ezeket a szinteket már meglépték. Ezt "biztos forrásból TUDOM". És nem mai keletű, hogy - egységben az erő!

60145 2009.10.20. 11:46:28

7. Cuba Libre: a megszólítás barátságos számomra.

Ifjabb 2009.10.20. 12:04:40

Ismét egy jó post :)

69849 2009.10.20. 12:51:55

Atlasz, ha lenne nekünk is egy Roxane nevű hölgyünk, vagy mint Franciaországnak egy Marianne nevű allegóriája, akkor könnyen menne a csevely. De így? Marad a dodo, erre a kis időre:P 6.ra Kedves Cuba, valóban úgy megy. Sokszor az képzelem, hogy ez teszt, semmi több. Megkapjuk ugyanazt a leckét, és mindig elrontjuk. üdv coco

60145 2009.10.22. 08:52:30

Mindig a dodo pártján kell állni, főleg ha Marianne és Roxane helyett Krisztinánk van csupán.
süti beállítások módosítása