Atlasz voltam

Atlasz.

Atlasz.

Nehéz a dolga...

2010. január 14. - Atlasz.

A Szerkiről tűnődtünk pár napja ReTRonál. Az újról, természetesen.

A Szerkiről tűnődtünk pár napja ReTRonál. Az újról, természetesen.

Nem csupán azért bólogattam a felvetésre, mert szeretek egyetérteni és örülök,  ha olyan véleményt találok, amivel lehet és érdemes közösséget vállalni. Hogy ne látsszak álszerénynek: nem érzem szükségét csak azért konfrontálódni, hogy észrevegyenek. A vitaindító bejegyzés kiegyensúlyozott, mérsékelt és körültekintő volt.  Azonban oka lehetett a megírásának!

Alighanem az tette szükségessé, hogy nagyjából egy hónapja cserélődött az egyik szerki. Nem tartom számon a dátumot, bár ha ránézek a statisztikámra, pontosítani tudnék. (S ebből kiderítheti bárki: a mellőzöttség beszél belőlem ;-) ! Sok mentőkörülmény szóba került az elmúlt időszakkal kapcsolatban. Elképzelhető, hogy a Szerkit nem érdekli a munkája. Elképzelhető, hogy saját ízlése van. Nincs ideje olvasni. Még tájékozódik, mint Mindszenty bíboros november 3-án. Aki nem olvasta, nézze meg ezeket a megértő variációkat a helyükön. Én is helyeseltem.

Hiúsági kérdés az ajánlóba kerülni. De nem csak az. Nem mindenki internet virtuóz az ide látogatók közül. Nem mindenki éri el a bejegyzést, ha este fél kilenctől délelőtt fél tízig van csak szem előtt, aztán semmi nyoma. Van aki tudna, de nem akar utána menni. Megbízik a szerki válogatásában. Én sem kutatom minden esetben az engem érdeklő blogtársak postjait.

A problémámat az illusztrája, hogy midőn ugyanazon témáról ugyanolyan figyelemfelhívó értékű címekkel feltettem két bejegyzést, akkor az egyik négyszeres olvasottságot ért el, mint a másik, mert időt kapott, életet nyert az ajánlóban. Mi a különbségtétel magyarázata? Hiszen ugyanazzal a szókinccsel, szemlélettel írtam mindkettőt?! Ráadásul épp nem garázdálkodott senki 5-6 vagy kilenc bejegyzéssel. Hangsúlyozom: szinte ugyanolyan értékű/értéktelenségű két bejegyzésem közül az egyik sikeres lehetett, a másik nem kapta meg ezt a lehetőséget.  Találgatok, miért? Miért minősít a szerki ilyen hektikusan olvasandónak vagy érdektelennek? Miért oszt és miért foszt nézettséget? Mert bár első sorban az engem látogatók személyére és véleményére adok, másodsorban a látogatók számára vagyok hiú, akik, a szerkit kivéve, valóban passzióból olvasnak, vagy olvasnak bele postjaimba..

A nézettségből, mint mások megjegyezték, a blogvilágban hasznot lehet húzni. Egy itteni botránnyal is növelhető a látogatottság, az olvasottság. Botrányt kavarni, ezzel felturbózni az árat, aztán meg elhúzni, miközben lemocskolom az egész (!) NolBlogos társaságot, majd hetente üzengetni az itteni híveknek, akik állítólag ezt - különösképp a lemocskolás után - ezrével áhítják - csak egy kommunikációs félisten teheti meg. Néha az az érzésem, hogy a(z) egyik szerki az ő földi helytartója... Várható a félisten második eljövetele?

Csak találgatok...

 

A bejegyzés trackback címe:

https://atlaszblog.blog.hu/api/trackback/id/tr408265034

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

16338 2010.01.14. 20:31:00

Mivel minden szavaddal egyetértek, csak egy + tudtam idetenni.

12318 2010.01.14. 20:39:08

Tökéletes!

13003 2010.01.14. 20:45:29

Volt idő, hogy gyakorta az ajánlóban voltam. Elég jókat is írtam azidőtájt. Mostanában viszont alig, vagy egyáltalán nem szerepelek az ajánlóban. Miért? Nem, nem a Szerki miatt. Az utobbi időben szarokat írtam. Már ami éedemes lehetne az ajánlóba. Keveset és szart. Szerki, mintha magamban találtam volna a hibát. Persze, majd igyekezni fogok, aztán szemed-szád nyitva marad a csodálkozástól! Biztos, hogy nem ma lesz!::))

nyica 2010.01.14. 20:53:05

Drága Egyetlen Édes Szeretnivaló Atlaszom!! Semmit nem ér. A nevedért mindig ide jövök. Amúgy meg egyetértek. szeret és ölel.nyica

11715 2010.01.14. 20:58:28

van egy olyan lehetőség, hogy ajánlom a szerkinek - használta már valaki? és ha ajánlunk valamit, akkor annak nagyobb az esélye bekerülni a szerki által ajánlottak közé? és mostan már nincsenek serpák?

Szalontai 2010.01.14. 21:13:31

Egy kicsit tényleg bohókás gyerekek vagytok, ennyi szereplési vágy, ilyen öregedő társaságban mulatságos. Már csak ez maradt nektek, a szavakkal játszani nap mint nap, és hódoló sereget gyűjteni magatok köré, hogy valamiért értékesnek képzeljétek magatokat. Most nem működik a jó kis sherpa, akinek nyaltátok a seggét és ezért ajánlóba kerülhettetek. Bezzeg amikor a nem-seggnyalók reklamáltak az ajánlóból való kimaradást, akkor érzéketlenül lehurrogtátok, hogy nem tud mindenki oda kerülni. Most már az exsherpa-nagysád is csak sopánkodik, hogy jaj ez a rohadás, jaj, ja, leáldozott a dicsősége, és ezen jót mulatnak egyes nem-seggnyalók :)

11715 2010.01.14. 21:18:57

nagy szerencse, szalontai, hogy te mentes vagy az említett hibáktól.

14055 2010.01.14. 21:19:22

Atlasz, az egy dolog, hogy kitesznek-e valakit az ajánlóba vagy nem, az az ő dolguk, ennél sokkal nagyobb gondnak gondolom a kereshetetlenséget, mert igenis van olyan, hogy az ember megnézné, hogy amig nem járt erre, ez vagy az írt -e valamit, vagy folytatna egy témában egy beszélgetést, de ha kifutott a frissülőből, akkor snitt, gyakorlatilag vége. Mintha pont az lenne a cél, hogy ne alakulhassanak ki értelmes beszélgetések, csak mindenkinek lehessen lehetősége valahova egy jót beszólni, hogy levezesse a napi feszültséget. Kár, ennél sokkal több lehetőség van egy ilyen felületben, vajon miért nem használhatjuk ki?

20785 2010.01.14. 21:22:59

Van ez a kis csíkos felkiáltójel jobbra, én azt szoktam nyomkodni, ha valami tetszik. Naiv vagyok? Engem legjobban az zavar, hogy egy cikk sokszor napokig fenn van a kiemelt kettőben. Bár én nem pályázom oda (annyira), csak inkább unalmas.

13003 2010.01.14. 21:25:04

Te Szaontai, látogató; Írjál már egy jó kis postot, úgy vágyunk látni téged az ajánlóban. Na, ugye írsz? Csak úgy kisújjból kirázva, nekünk sok vén marhának. Pardon, csak "öregedő"

13709 2010.01.14. 21:25:52

Kedves Atlasz, irásoddal - mint általában - egyetértek... Bár ez az ajánlóba kerülés, ahogy RetRonál is megfogalmaztam, nem első szempont, hiszen a blogtársak figyelme az igazi. Viszont, ebben igazat kell adnom neked, a blogtársak figyelme az általad is megfogalmazott időintervallumot figyelembe véve, mégiscsak függ a szerki ajánló kegyétől... Hogy mennyi lesz az a blogtárs? Mennyi lesz a potenciális és a kitartó? Szóval ezért mondtam, hogy egyetértek. Egymást inspiráljuk, egymásnak adunk ihletet, mint azt olyan szépen megfogalmaztad irásodban legutóbb és én ennek nagyon örültem.. Mert mindezt tudja az ember, hogy ötletet ad, hogy továbbgondolásra, kifejtésre ad lehetőséget egy-egy témában, de te mindezt meg is köszönted... ez sokat jelent..azt hiszem.. És igen, ha egy csomó irást nem látok, a fent emlitettek miatt, akkor bizony el is esem egy csomó ihletet adó lehetőségtől..Hacsak nem állandóan evvel foglalkozom... De ahhoz ennek kellene lennie a munkámnak.. Viszont ugy tudtam eddig, hogy ez egy blogtér és nem profi, vagy félprofi ujságirók on-line felülete? Jó lenne, ha valaki valóban nyiltan beszélne végre.. sok magyarázatot kaptam már, de valahogy mégsem érzem egészen nyiltnak ezt a kommunikációt... Bocs. a hosszura nyult kommentért, üdv Valéria

13190 2010.01.14. 21:36:48

Nyomtam egy pluszt, én lettem a hetedik ezt azért írom, mert ennek a plusznak semmi jelentősége, múlkor a Szanyi post tíz minusszal volt az ajánlóban, akkor nekem az egyik postom éppen tíz plusszal volt sehol, nos ebből gondolom, hogy nincs jelentősége. Megvallom előzőleg gyakran voltam a szerki ajánlóban, most is, de az alján a gyorskifutón, nem vonok le következtetést, van egy stabil olvasó rétegem, nekik vagyok hálás. Annyit még elmondok, kezdem magam nem jól érezni itt. ( Nem nálad, téged becsüllek. )

60145 2010.01.14. 21:37:51

1. Jus, 2. Trixi, 4. Nyica: Köszönöm!

60145 2010.01.14. 21:40:40

3. Emilke: Ma még ván pár óra, töltsd el azokat kellemesebben. Amúgy meg minden költő a válogatott műveit szeretná megírni. Vagyunk még ilyenek... És köszönöm a kommentedet!

60145 2010.01.14. 21:43:17

5. Pettra: Néha eszembe jut használni az ajánlást, ha volt következmény, nem a gombnyomásomnak tulajdonítottam, hanem hogy remek dolgot írt valaki. Összefüggés: hát tudom én?

60145 2010.01.14. 21:49:33

6. Szalontai: Ami engem illet, éppen olyan hiú ember vagyok, ahogyan leírtam. Amikor beszálltam ide, az égadta világon senkit nem ismertem. Az általad említett műveletek egyikét sem gyakoroltam. Pedig meglepődnél, hogy mi mindenre vagyok képes, ha másnak-magamnak örömöm telik benne. Szinesítő és bátran felvállalt véleményedet köszönöm!

60145 2010.01.14. 21:52:57

8. Kedves KerekesZs: Valóban sokat segítene! Funy ha jól emlékszem, a Google-t ajánlotta. Mégis: itt kellene lehetővé tenni a keresést! Nemcsak tartalmi kérdés!

12595 2010.01.14. 21:58:22

Atlasz, alapjába véve egyetértünk, de a poszt megírásának konkrét oka nem volt, régóta bennem volt. Rég óta rágtam. Talán tényleg volt egy olyan poszt az ajánlóban, amit nevezhetnék utolsó cseppnek. Na jó, nem talán. De a lényeg, hogy én bajban lennék az ajánló összeállításánál. Nagyon.

60145 2010.01.14. 22:01:18

9. Sos7. mint Pettrának: használom én is. Még azt is elfogadom, legyen a szerkesztés ezzel együtt az ő ügybuzgalmára bízva, máséra nem is lehet, nem baj, ha csak a pluszokat és a minuszokat látjuk, az ajánlások számát nem. A kiemelt kettőben történt szereplés túlságos hosszát alig túlértékelhető tisztességből az egyik kedvezményezett is kifogásolta. Remélem követi ezt kicsinyes bosszúállás! Nem hinném, hogy őrültség ami megy, de - egy blogtárs megjegyzésére utalva - biztosan nincs benne rendszer!

60145 2010.01.14. 22:04:30

10. Emilke, lehet, hogy ír, csak valójában ő nem is Szalontai, hanem Hunyadi Mátyás király. Nem hasonlít a másik álruhásra, aki szintán nem szalontai, hanem bagdadi volna...

60145 2010.01.14. 22:15:19

11. Valéria, minden stimmel, és köszönöm. A profik jelenlétéről az a véleményem, hogy szegényebbek volnánk, ha a felismerhetően hívatásos író emberek nem volnának itt, meg akkor is, ha az úgynevezett amatőröket nem olvashatnánk! Húzó nevek mindkét csoportban vannak, és nem csak azért, mert nem ismerjük, melyik avatar kit rejt! Jó velük egy társaságban lenni! De a hivatásos viselkedjen úgy, ahogy itt megkívánja a tisztesség! Szinte mindegyikük ilyen! Hogy válasz lesz-e? Hamarosan kiderül.

78126 2010.01.14. 22:16:37

Köszönöm Atlasz, ahogy ezt a posztot is megírtad,( az előző írásodat rendkívül hiányoltam) egy rúgóra jár ebben az agyunk. Hasonló gondolataim közt én nem röstelltem, kérdezni a Szerkitől, hogy mi lehet az oka, hogy ennyire markáns különbséggel selejteződtem ki minden esetben a rostán, mióta őrségváltás történt. (Előtte pedig mindig felkerültem ajánlóba. Nagyon feltűnt az esetemben, de a Tiétekben is éreztem változást.) Amíg bizonytalan vagyok, főleg magamban keresem a hibát. Nem írok olyan tartalmasan és jól, mit a többiek, szerettem volna nyíltan megtudni a választ, hogy a téma, a stílus kifogásolható-e..., hiszen a bőrömből nem fogok tudni kibújni. Udvarias, értékelhető válasz érkezett : nem, semmi gond. Így tehát kissé visszahúzódtam. Figyeltem, olvastam, gondolkoztam. Legutolsó két írásom váratlanul és szokatlan mód sokáig fent éktelenkedett az ajánlóban. Kifejezetten zavart, legszívesebben magam adtam volna már át a helyem másnak. Hétvégén találkoztam egy ismerőssel, aki épp könyvet ír(amúgy rádióműsor szerkesztő), vele beszélgettünk az írásról, "általában", s egyetértettem : abszolút lényegtelenné kell, hogy váljon, hogy ki mit mond, hogy minősít, - a mérce belül, s csak annak kell megfelelni. Néhány napja azonban együtt érzek a Szerkivel is, elemezzük, kritizáljuk, anélkül, hogy tudnánk, miért ilyen. Én a nyílt beszéd híve vagyok, lehet, hogy egyszer ki kellene állnia, elmondania álláspontját, s akkor mindenki napirendre térne. Kedves Atlasz! Sajnos ez most ilyen hosszan jött. Köszönöm a szót!

12986 2010.01.14. 22:18:57

Jól mondod, Atlasz... kár, hogy a szerki még nem érezte szükségét, hogy nyilatkozzon ezügyben

60145 2010.01.14. 22:24:46

12. Árpapa: Többen úgy sejtettük: önkényes a működtetés, a bloggerek szavazatai annyit érnek, mint a Népfrontra leadottak. Vagy van mögötte szándék? Szét akarja valaki verni/veretni azt a társaságot, amely itt kialakult, amelynek ugyan nem vagyok tagja, de benne mégis jól érzem magam. Például milyen ügyesen meghúzgáltuk egymás bajuszát, s ezzel együtt kerek a világ... Vajon kinek használ a mostani moderálás?

60145 2010.01.14. 22:38:59

22. Anemone: ami engem illet, nem csak panaszt írtam! Példám arra vonatkozott, hogy kiismerhetetelen az új szerki, bánt jól és rosszul a párba állítható két bejegyzésemmel. Miért? És másokkal is: miért? Kinek használ? Egyénileg épp úgy nem fordultam a mostani szerkihez, mint a korábbihoz sem. Reagálhatott volna ReTRo posztjára is! (Számomra nem közömbös a másik ember véleménye, a Tiéd sem, és azé sem, akivel már koccantunk, de le tudtuk rendezni. A küldetéses elvakultakra - hogy szokatlan kifejezéssel éljek -, szóval rájuk meg szarok!)

60145 2010.01.14. 22:47:09

KerekesZs felvetéséhez: ha kereshetők lennének a blogok, posztok, akkor erősen csökkenne az egyéni ízlés szerinti terelgetés lehetősége. Választhatnánk! De ez mégsem levelező-klub. A visszaigazolások fontosak, s ehhez valami felismerhető rendszer, következetesség kellene! Miért nincs?!

60145 2010.01.14. 22:53:12

18. ReTRo: emlékszem. Most is egyetértek a bejegyzéssel, és szinte mindennel kommentekből. Nagyon józan hozzászólásokat olvashattam. Tisztelettel említették a szerkit. Ma este visszamentem, de kevésnek találtam a komment kereteit. Így álltam fel a hordómra. De hol a Szerki?

78126 2010.01.14. 22:55:28

Atlasz, az én példám is ez: szélsőségesen jelentek meg hasonló értékű írásaim...kb. a 3.elsüllyedt poszt után érdeklődtem, most pedig még érthetetlenebb a dolog. Nem fogok többet érdeklődni. Nem követhető. Majd változik. Valahogy. Vagy marad ilyen! Nincs rá befolyásom. Írhatnék még tucatnyi levelet...minek?! "Lényegtelen" abból a szempontból, hogy ölelgetés vagy fújolás jár-e az írásokért, EZ nem szabad, hogy befolyásoljon !- a közönség véleménye igenis számít. Így pontos!

Texaco Benzin 2010.01.14. 23:01:00

Lehet, hogy nehéz dolga van a szerkinek, megértem. Az írásodban pedig sok igazság, - azt is! 16. hsz felüdített! :)))

Texaco Benzin 2010.01.14. 23:03:36

(Nem tudok bejelentkezni sehogy sem. Pedig ééééén vagyoooook! Már úgy írnék is valamit! Bocs a magánszámért! )

60145 2010.01.14. 23:03:39

23. tutyi: Azt hiszem, ReTRonál is bennünk maradt a háborgás, higgadtan beszéltünk, részben, mert egy olyan a postra így kellett reagálni, továbbá ott is, itt is komoly (és komolyan komolytalankodó) tisztességes emberek szólaltak meg. A játék is úgy az igazi, ha a szabályait komolyan vesszük. De mi a szabály? Ki alakítja a NolBlogot - és miért így?!

60145 2010.01.14. 23:12:25

29-30. Kedves Babett! Köszönöm a tömör, de árnyalt véleményt. És a vígasztalást: ha Neked gondjaid vannak a bejelentkezéssel, akkor olyan nagyon nem ég a fülem hegye a technikai, számítástechnikai ;-) hiányosságaim miatt!

60145 2010.01.14. 23:15:38

28. Kedves Anemone, azért sokan sajnálnánk, ha nem javulna a helyzet! A pontosítással egyetértek!

12595 2010.01.15. 05:29:32

Mellesmeg a posztom, a posztod kapcsán felmerült néhány gondolat, amire úgy érzem, hogy reagálnom kell(ene). Csak attól tartok, hogy vagy elkapkodom, vagy túl sokat rágódom rajta... majd kiderül.

13709 2010.01.15. 06:42:20

kedves Atlasz, a 21-ben megfogalmazott válaszodra reagálnék: ezt irtam én: ...És igen, ha egy csomó irást nem látok, a fent emlitettek miatt, akkor bizony el is esem egy csomó ihletet adó lehetőségtől..Hacsak nem állandóan evvel foglalkozom... De ahhoz ennek kellene lennie a munkámnak.. Viszont ugy tudtam eddig, hogy ez egy blogtér és nem profi, vagy félprofi ujságirók on-line felülete?.." Kihangsúlyoznám, a Hacsak nem állandóan evvel foglalkozom...mondatotam...Amivel nem a profi újságirók jelenlétét tartottam szükségtelennek, csupán azt kivántam érzékeltetni, hogy mivel én nem tudom állandóan figyelemmel kísérni az oldalt, lévén nem ez a munkám, elmaradhat egy csomó bloggertárs irásának megismerése. Továbbvittem a gondolatot avval, hogy ha ez egy blog-felület, akkor itt egyenlős eséllyel kéne - szerintem - jelen lennie amatőr és profi iróknak, akiknek természetesen én is nagy figyelemmel olvasom irásait, naná! Van akinek rajongója is lettem, mondjuk ez a feltehetően amatőr blogtárs esetében is előfordul..szerencsére..Hiszen ezek a szimpátiák és kapcsolatok tartják életben a Nol-Blogot . Legalábbis én igy gondolom... köszönöm a válaszod üdv Valéria

34417 2010.01.15. 06:50:08

na igen. egy szerki soha nem fog tudni mindenki megelégedésére cselekedni. ahhoz ez a feladat túl individuális. maradjunk annyiban, hogy még tanuló fázisban vannak, bár, az igaz, hogy az ajánló frissítése, hogy finoman szóljak, kívánni valót hagy maga után. atlasz, öreg barátom: ha csak egyszer is nyomot hagytál magad után ebben a virtuális térben, meggyőződésem, hogy akik olvasni akarnak téged, vagy beírják a keresőbe - kicsit bonyolultan, de működik - vagy a google-ba, vagy, ha blogtársak, az összeblogban megkeresnek, ugyan írtál-e valami frisset. számtalan esetben kaptam kommentet - de, gondolom, mások is - napokkal a kikerülés után, úgyhogy, fel a fejjel, lesz ez még így se:-)))

60145 2010.01.15. 07:12:40

34. ReTRo: Nem ismerhetem a módszered, de a felelős fogalmazásodat megtapasztaltuk. Biztosan volna mit hozzátenned!

60145 2010.01.15. 07:21:15

35. Valéria: Ha a hívatásost is mindenféle leszerződött előnyök teszik azzá, s közleményei nem állnak helyt magukért, akkor ezen a helyen nincs mit keresnie. Az egyenlő esély nagyon fontos szerintem is!

60145 2010.01.15. 07:31:04

36. Harunalrasid: Finoman és igazat szóltál, és én valóban csak találgatok. Mint említettem: engem az új rendszerben is kitettek az ajánlóba, míg másokat egyszer sem. Miért? (Mint lehetőség, fennáll az is, hogy kevesebben látják el a szerki a munkáját, vagy ugyanannyi embernek kell többet elvégezni, mint korábban. Szép új világunkban nem ritka ez!) Hol van és hol működik az Összes blog?

12595 2010.01.15. 16:02:13

re 37. Köszönöm Atlasz. :))

70798 2010.01.16. 14:06:45

Atlasz, te, mi vagyunk az áldott tömeg. Nem értünk van a nolblog, csak helyet ad a magamutogatásunknak.

60145 2010.01.16. 16:34:00

Kedves Tosz, ami engem illet, nem is nagyon szeretnék kiválni. (Születtem, elvegyültem...) Egy kicsit, azt már igaz! Az Arany Ökörben, haveri körben... Tisztességes kocsmai erkölcsök szerint!

10417 2010.01.20. 09:39:19

39-re: Itt http://admin.nolblog.hu/blogs/

60145 2010.01.20. 11:42:38

43. Kapitányg: Nagyon köszönöm, igyekszem bejáratni!

11815 2010.01.20. 14:36:15

Atlaszom! Küldtem neked emailben egy listát. Abban az "összes frissülő blog" éppen oda mutat! :)) No, várj csak, mindjárt küldök még egy emailt...

11815 2010.01.20. 15:10:53

A témához még: Úgy tűnik, mintha többen szerkesztenék az oldalt. Mintha minimum kétféle koncepció lenne. Az egyik alapos, a másik kipipálós típusú. Hétvégén nem figyelnek többnyire.
süti beállítások módosítása