Atlasz voltam

Atlasz.

Atlasz.

Csak

2010. március 23. - Atlasz.

A nők napja szép és érdekes volt itt a NolBlogon.

A nők napja szép és érdekes volt itt a NolBlogon.

Sok mindent eszembe juttatott, a nőket kivéve, mert őket – az obszcén áthallásokat kéretik mellőzni! – egyetlen napra sem tudom kiverni a fejemből. Aki feministaként szemlélte ezt az alkalmat, nos, ő felidézte bennem a tiszta szívű anarchistákat, akik a szüfrazsettekkel együtt azért utasítottak el minden nővel kapcsolatos előzékenységet, mert azt az egyenlőtlenség kifejezésének tartották. Így voltak ezzel a legelső, tehát kedvenc osztályom lánykái is, követelvén a fiúkkal azonos, nem megkülönböztető bánásmódot.

Kezdetben – hogy nem mindennapi igével fogjak a történethez – egy kalap alá vettem az egész, osztályfőnökségemre ítélt társaságot, így amikor a magam módján és velük együtt kívántam megünnepelni a Nagy Októberi Szocialista Forradalom 57. évfordulóját, roppant meglepődtem, hogy a 25 gyerekből csak hatan jöttek a találkozóra. A lányok közül egy sem. Mit volt mit tenni: HÉV-vel be a városba, aztán át a Dunán, a János-hegyen is túl, oda, ahol a nagykovácsi sertéstelep szennyének illata dúl: kimentünk a Remete-szurdokba, az Ördögárok völgyébe. A Hétlyukat csak körbe csodáltuk, de a Remete-barlangban egészen ősemberré varázsolódtunk, gally és száraz levél is került, sikerrel csiholtunk tüzet, mégis csak pár év múlva őriztük a lángot. Jól telt a nap a romantikus völgyben, bár a lánykák hiányoztak, mint most az akkori fotók.

Egy szavamba került volna, hogy akár minden vasárnap osztálykiránduljunk – kivéve a templomjáró ikreket – de szombaton is tanítás lévén, órára készülni csak vasárnap tudtam igazán. Hétköznap délutánonként szakkörök, reggel hét és nyolc között gyermekfelügyelet. Voltak kevésbé stréber okaim is arra, hogy csak tavasszal vetettem be a cselt: a fiúkkal együtt nőnapi ünnepségre hívtuk meg a lányokat. Az írásbeli meghívást még a templomba járók sem utasíthatták vissza!  Ezúttal teljes létszámban, a Remete-völgynél messzebbre mentünk.

A nőnapi ünnepség helyszíne a Pokol, a solymári Ördöglyuk-barlang legmélyebb pontja. Az 1975-ös nőnapon ötödikeseimet a sötét mélységbe vezető létrán hátul és középen a húgom és férje – mindketten gyakorlott barlangászok – tartották szemmel. A dolog nem volt veszélytelen: mára a barlang be van deszkázva, nem látogatható. Annak idején el is veszítettem két gyereket. A barlangtól a Zsíros-hegyi turistaházhoz vezető úton lemaradt két kislányt ismeretlen kiránduló házaspár kísérte utánunk. Annyira szégyelltem, hogy ha a közelmúltban nem juttatja eszembe egyikük, el is felejtettem volna. Részrehajló az emlékezet: női, nőnapi dolgokban kivált…

Bevált viszont a csel, tehát meg kellett ismételnünk. A következő évben a fiúk újra elkészítették a nőnapi meghívókat. Hatodikos olvasmányunk alapján kézenfekvőnek látszott Dobó Katicáink számára „egri” nőnapot tartani. HÉV, villamos, metró – irány az egri vár! Alighanem többeknek feltűnt, hogy a keleti térfélről a Duna alatt átkelve nem Eger felé megyünk, de szóvá csak Várnai Zsuzsi tette. Rittyentettem valamiféle magyarázatot, ekkor már rám hagyta, akár a többiek: az ilyentől sok minden kitelik! A film díszletvára előtt készült a Közel a Batthyány térhezhavas felvétel, amelyről könnyen megállapítható, miért nem helyben, hanem visszaútban, a Batthyány tér közelében egy cukrászdában fogyasztottuk el az ünnepi tortaszeletet.

Hetedikben célszerűbben ünnepeltünk: becsengetéskor a szaktanterembe nyomuló lányokat immár a Parasztba szóló meghívók várták! Ez amolyan igazi, becsületes sváb kocsma volt, rögtön a templom mögött, kétpercnyire az iskolától. Paraszt - SoroksárAhogy Rejtő mondja: Ötórai gabonapálinka! Esténként az úri közönség verekszik! Kitűnő széklábak! Megbízható elsősegély! Belépés díjtalan! Kilépés bizonytalan! Így aztán érthető, hogy amint kettes oszlopban lefelé vonultunk a második emeletről, miért döbbent meg az a késésen lévő kolléganő, aki utunk célját tudakolta. Pedig csak az ötödik óránk volt, s nem ötórai gabonapálinka, nem székláb, hanem süti és Márka várt az asztalokon, s az elmaradhatatlan virág… Amikor az illető beköpött az igazgatónőnél, azt kapta válaszul:

– Neki – azaz nekem – lehet! – Egyenlőség tehát e tekintetben sem létezett.

A külvárosi iskolában ama pártállami időkben nemcsak nőnapon nem volt egyenlőség. Magam sem egyformán fegyelmeztem, nem is mindig a magas pedagógia szocialista embertípushoz méltó eszközeivel. Bizony előfordult a testi fenyítés, maga az igazgató asszony kevert le – Svábország ide vagy oda – egy sokáig visszhangzó csárdás pofont a saját fiának, én pedig tehetetlen mérgemben Skultéti Csabát, egy kolléganő csemetéjét kínáltam meg hasonlóval. Egyszer. Bánom azóta is. Azt egy cseppet sem, hogy nem jutott mindenkinek, egyenlően.

Más műfaj volt a sima. Megörököltem. A delikvens, ha óra alatt kivívta magának, előreballagott, bedőlt, a fenekére csaptam egyet, s a dolog további intézkedést nem igényelt. Egyetlen egyszer ez sem volt elég: Czéh Jóska olyannyira nem fért a bőrébe aznap, hogy miközben magamhoz intettem, s ő megnyugodva indult felém, meggondoltam a dolgot. Visszaküldtem. Mit mondjak: Jóska – egyébként nagyon szimpatikus, egyenes, vagány kölyök – magába roskadva birkózott meg a kirekesztéssel, hogy még azt sem?! Hogy egy simára sem méltatják?! Ilyen még nem volt! Ez nem igazság!

Így vélekedett a nagyszájú Gál Mari is. A sok helyes, jó eszű gyerek közül talán ő lármázott a legőszintébben az igaza, a véleménye mellett, innen az eposzi jelző. – Ez nem igazság! hangoztatta magyaros hangképzéssel, nagy szájnyílással nem egyszer. A simával kapcsolatban is.

– Az nem járja, hogy csak a fiúk kapnak simát! – lármázott elől, jobbra az ablak felőli padban, s rögvest bólogattak hozzá többen a lányaim. A fiúk értetlenkedve hallgattak, akár jómagam, a lányokat inkább a válaszom érdekelte:

– Tényleg, miért?!

Emancipált válasz, bevallom, nem volt. Esetleg egy nőies:

– Csak.

A bejegyzés trackback címe:

https://atlaszblog.blog.hu/api/trackback/id/tr398265666

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

13066 2010.03.23. 17:14:43

Jó lehet Nálad diáknak lenni :))) Egyenlőség ide vagy oda a csak válasz mindig is a mi végső érvünk marad :)

11692 2010.03.23. 17:48:13

gyerekek közt dolgozván én is minden nap látom, hogy mennyire hiányzik nekik a törődés, az odafigyelés, - mégha látványosan, koravénül is viselkednek... Hiányoznak a jelzők, amiket kitűzve, jobban eltájékozódnának a lehető és a már nem lehet között, hiányzik az a megengedő szülő, aki hosszú pórázon, de mégis odafigyelve terelgeti korafelnőtt gyermekét. Oly rövid a gyerekkoruk, és nincs egy kedves szavuk egymás számára, csak káromkodás, gorombaság. Gyerekek közt dolgozom, látom. És hiányzik bizony - pedig nem vagyok verekedős - a sima, meg a "makarenkói" is. Úgy látom, ha nem tapasztal határozottságot, akkor ő veszi előbb elő - előbb a pimasz szavakat, aztán a bicskát (megtörtént.), miközben nem tudja, hogy kell köszönni, nem tudja, hogy szólítson meg, nem tudja feltenni a legegyszerűbb kérdést (pl. keres egy könyvet), nem tudja a személyi adatait... nem azért mert hülye, hanem mert nem beszélget a szüleivel-valakivel... és közben számítógépes zseni és olyan kis ember, aki többet érdemelne...:(

15138 2010.03.23. 18:13:48

Én is elmennék bármikor az osztályodba. :) A nőnap egy alkalom az ünnepre, alkalom a közeledésre. Apum gyógykokikat osztogatott, ha muszáj volt. :DDD A tisztelet jele, ha törődik valaki a más gyerekével és nem csak a fizujáért jár be az iskolába, meg hogy lehetőleg ne izgassa fel magát. Nagyon szép gyerekkorunk volt és hozzátartozott a nőnap. A Nemzetközi Nőnap.

60145 2010.03.23. 18:21:48

1. Doremi: remek osztály volt. A nő pedig: a kezdet és a vég (főleg, hogy sos7 mostanában levette rólunk a szemét).

95527 2010.03.23. 18:23:41

Nálad minden nap nőnap lehetett, örömmel olvastam soraid, hasonló tanáraim voltak, akiket mindig tiszteltem. Ma már tudom mekkora felelősséget vállaltak, mikor napokra vittek bennünk kirándulni. Jó volt nálad nosztalgiázni.

60145 2010.03.23. 18:29:27

2. Évalajos: Ha valami alapvető a nevelésben, akkor az, amit írtál: az odafigyelés. Aztán a példa. A szakmaiság csak mindezek után következhet. Már nem olyan az az egykori iskola sem, mint harmincöt éve volt. Akkor oda igyekeztek, most onnan el. De ez külön poszt lenne.

60145 2010.03.23. 18:36:51

3. Nefelejcs: nagyon keserves volt nekem is, amikor el kellett jönnöm az osztályból (!). A nőnapok és a szeptember 29-i férfi-napok is hozzátartoztak az iskolához. Pedig volt intrika, rivalizálás, akár ehelyt, de a munka, a gyerek volt az első az értékrendben.

15138 2010.03.23. 18:39:43

Jaj, de jó, hogy mondtad, emlékeztem, hogy volt, igenis volt nálunk is férfinap, de már nem emlékeztem, mikor. És szept. 29 - a csapatzászló ünnepe, a pákozdi csata ÉS a férfinap. :) Megörültek a fiúk itthon. :))

60145 2010.03.23. 18:42:01

5. Paplanyos: Köszönöm! Viszonzásul, és mert így igaz: a nem szeretett seregben meglepődtem, amikor barátom-forma elöljáróm a nevelésről beszélt. Pedig neveltek ők is, főleg a tiszthelyettesek némelyike, a példájukkal.

13709 2010.03.23. 18:52:06

Jó téma, kedves Atlasz :))) EValajoshoz csatlakozva az odafigyelést emelném én is ki, mint az egyik legfontosabbat, amit nevelő tehet.(meg szülőként is). Jó volt olvasni emlékezésedet...Nem egy előny, ha egy csajszi nagyon odavan az igazáért és esetleg pechére nincs elegendő érve hozzá...De azt még csak-csak elviselik a fiuk.. Akkor van a baj, ha érvei is vannak...:))) üdvözöllek

60145 2010.03.23. 19:10:42

10. Valéria: a rám figyelés nekem most is jólesik! A női érvek? Mi lesz, ha beletörődünk, mi fiúk, hogy ha szépek nem is, de okosabbak sem lehetünk?

15138 2010.03.23. 19:22:38

Az okos nő szép akar lenni....

11815 2010.03.23. 19:23:47

De szépek vagytok! Jó volt olvasni! Biztosan szerettek a diákjaid, látszik... :)))

57665 2010.03.23. 19:35:33

Gratulálok ! Jó hogy tanár lettél és ráadásul jó tanár nem is volt olyan rossz iskola az a Városmajor ! Mikor olvastalak a Cserrel való kirándulások jutottak eszembe .

60145 2010.03.23. 20:34:53

12. Nefelejcs: az okos nő titkolja. A igazán szép nő pedig az, akit igazán szeretnek. Vagy nem?

13709 2010.03.23. 20:39:23

11-re Kedves Atlasz, nagyon nyomós érveid vannak ám ugye tudod :)))

60145 2010.03.23. 20:41:51

13. Babett: úgy gondolom: igen. Azon csodálkoztam, hogy a jobb oldalamon állott fiú, már diplomásként, megkérdezte: mi magyarázza a ragaszkodásomat hozzájuk. Tehát nem csak a baloldalon állt kislány tudott nehezet kérdezni. (A kölcsönösség nem feminin fogalom, ugye? Nők napja apropóján...)

70798 2010.03.23. 20:44:38

jó volt Atlasz:)

115156 2010.03.23. 20:47:46

Jó volt téged olvasni. Ízig-vérig tanár vagy, minden nebulónak ilyet kívánok!

60145 2010.03.23. 20:51:03

14. Timur: Köszönöm! Neked Cser Sándor, nekem Kiss Jóska! Tudsz a városmajori kudarcomról, s mint oly sokaknak, nekem is jutott belőle még máshol is. De mindig ott állt egy Kiss Jóska, vagy Líviusz, a párttitkár, aki úgy nyújtotta a kezét, hogy el tudtam fogadni. Én is, mások is. Ha tovább adtam valamit ebből, akkor már megérte.

60145 2010.03.23. 21:01:49

16. Valéria: nyomós érveim? Ez csak játék, bár nem tréfa. Vagy találgatás. Enigma. Nő. "Szürke minden elmélet, barátom, de zöld az élet aranyfája." (Fejben szebb fordítás leledzik, de a neten ezt a sort találtam. Evalajos biztosan ismeri az igazit).

60145 2010.03.23. 21:03:57

16. Kedves Valéria, íme az igazi: „Szürke, öcsém, minden teória – s az élet aranyfája zöld.”

60145 2010.03.23. 21:06:46

18. Musim bunga... akarom mondani Toszmegosztis: parancsra tettem. És köszönöm!

60145 2010.03.23. 21:10:28

19. Vajkaramella: sokat köszönhetek a srácaimnak. A látogatásodat is, amelynek nagyon örülök!

39443 2010.03.23. 22:56:58

Tetszett, tényleg tipikus női válasz a "csak". Nekem nem voltak ilyen jó nőnapi, suli éveim, kár, mindig szerettem kirándulni.

60145 2010.03.23. 23:16:04

25. Köszönöm, Lí!

78126 2010.03.23. 23:24:06

"Neked lehet" - hm! Nem csodálom! Nagyon kedves és eredeti ötlet ez a "lányrablás" a hegyekbe:)) - hanem hogy Nőnap a Pokolban!!! ? Nahát...!! Emlékszem, mennyire kedvesen és leplezetlen módon folyt ez a mi osztályunkban is - az ofőnk ezen a napon nem ismert pardont a fiúk részére. Bizony, hogy minta volt, lányoknak is, fiúknak is!

60145 2010.03.24. 08:02:23

28. Anemone: az igazgató (asszony) megbízható értékrend szerint működtette az iskolát. Amúgy: néha a Pokolban, néha a Mennyben... Már ami a nőket illeti.

78126 2010.03.24. 15:05:51

A "neked lehetben" én a korábbi írásaidból megismert kollégára céloztam, ami nyilván kezdő ofőként is körvonalakban sejtette, milyen tanárrá fogsz válni - egy jó szemű (és értékrendű!)igazgató számára. Jó helyre kerültél!

60145 2010.03.24. 15:56:43

30. Kedves Anemone, valóban lemaradt, hogy az igazgató asszony miként indokolta az utólagos engedélyt.
süti beállítások módosítása