Atlasz voltam

Atlasz.

Atlasz.

Iskoladráma

2011. március 16. - Atlasz.

A konkrét helyzet konkrét elemzése

HatkilóIskoladráma[1]

Aki iskolás gyermek szülője, bizonyára tudja, mit jelent e két szó: tisztasági csomag. Szívesen befizetné akár félévenként, évenként azt az összeget, amely fedezné a belőle rendeltetésszerűen elfogyó anyagok (WC-papír, szappan, papírzsebkendő) árát, hogy ezek akkor és ott álljanak a gyermek rendelkezésére, amikor és ahol szükségesek. A pedagógus szülőknek az sem újdonság, hogy az előbbi ötlet bármily praktikus, oly lehetetlen, a nagybani beszerzést a hivatalsegéd, a gondnokság, a GAMESZ helyett előbb-utóbb a pedagógusokra lőcsölné a felsőbbség. Így aztán egy-két vásárlási műveletből lesz ötszáz-nyolcszáz, melyeknek a fele elsőre sikertelen, majd következik a hátitáskák tanszerekkel, tornafelszereléssel, ajánlott olvasmányokkal, valamint a technika nevezetű, újabb keletű szülő-szomorító kellékeivel való megtömése után a tisztasági csomag elhelyezésének megoldhatatlan problémája - amíg a lurkó el nem veszti, amíg a tartalma tönkre nem megy, vagy uram bocsá' el nem használódik. Üzenő füzet, ellenőrző, és a ciklus kezdődik elölről, áldjuk a csomagot, a gyermeket, az iskolát - ötszáz-nyolc-százan-ezerszer...

Egészen más helyzet, ha nem a gyermek, hanem a pedagógus-szülő indul az iskolába, a munkahelyére. Itt mint alkalmazott, munkavállaló, szakszervezeti tag elvárhatja, hogy a mosdók, szertárak, mellékhelyiségek szappannal, tiszta törölközővel és egyebekkel a rendelkezésére álljanak. Öltöző, ruhatár általában nincsen, s nem mindenkinek jár a ruháját az asztal száláitól, a hátsó padokból kiálló csavarok kártevésétől, vagy akárcsak a krétaportól óvó köpeny sem. Pedig ezek szükséges dolgok, s a szükség nagy úr! Időnként nemcsak a tanárnak parancsol (no de ki nem parancsol a tanárnak?), hanem még a római pápának is, aki tudvalévelőleg az egyedüli a tekintetben, hogy csak a halála után találkozik a főnökével. Nos, a szükség, mint említém, már csak ilyen. Beparancsolja az embert abba a kis intim helyiségbe, ahová, ugye, a nagykirály is gyalog járt, s ahol a kiskirály is csak magára számíthat!

Éppen ezért a tanulók százait, valamint az értük dolgozók seregét foglalkoztató tanintézetben kell legyen legalább egy olyan illemhely, ahol naponta leledzik papír. Igen, abban a minden tekintetben legfontosabb körzetben, ahol az iskola esze és szíve dobog, közel ahhoz a sajtóban többször megénekelt lépcsőházhoz, melynek fenséges csendjét a tanulók zsivaja fel nem verheti, egyszóval az irodák, tanácskozók mellett, mintegy azok sorának nyitányaként magaslik ajtaja. „Hic Rhodus, hic salta!” Itt az alkalom, cselekedj, ugorj! Azaz várjunk azzal az ugrással!

WC-papír tartóMert ez az elhelyezés sem feltétlenül szavatolja a papírok biztonságát a Water Closetben – hiszen tudjuk, a tanárok milyenek! Nem átallnak erre a stratégiai készletre rájárni! Sőt! Megtörtént az is egy alkalommal, hogy már kora reggel sem talált a megszorult kuncsaft nemhogy tekercseket, melyeknek itt is, akár a Watergate-ben, a törlés lett volna végső sorsa, de még lapocskákat sem, amiket szintén jelentős megkönnyebbüléssel bocsájtott volna a vízöblítéses enyészet útjára. A csapást a félárbocon lógó, Izabella-színű, múlt heti törölköző magyarázta: bizonnyal nincs itthon a Gazda, s a papírt miegymást elcincogták az egerek.

A pedagógus-szülőt, lám nem kell intőkkel, figyelmeztetőkkel meggyőzni az egyéni tisztasági csomag fontosságáról, mert ilyen körülmények között annak maga is gyakorta szükségét érzi. Hátitáskája nem lévén, s számolva azzal, hogy madzagon lógó csomagocskával közlekedvén a tanulók között nem éppen célszerű derültséget keltene, felszerelését a legnélkülözhetetlenebb többfunkciós papír zsebkendőre csökkentve, de mégis fölényes biztonsággal nyit be oda, ahová gyakran járunk, ám úti célunkról ritkán beszélünk.

Az iskoladrámában itt következik be a katarzist megelőző fordult: van valami szokatlan, megkapó, valami otthonos ebben a fülkében! A dobozka nem árva többé! Belőle lóg, libeg-lobog, akár egy lampion, ünnepi szerpentin, a bőség eleganciájával az a papír, mely a tartójának célt és értelmet ád, használójának pedig megnyugvást e rohanó világban. Az ember szíve megdobban: hát ismét léptünk egyet előre, már itt is, a harmadik emeleten[2], hová a direktor szökőhavonta egyszer vetődik el, itt is van vécépapír! Ezzel a gurigával is dicsőségesen gördülünk előre a tiszta iskola mozgalom szárnyain! Meg jegyében. Meg … megette a fene az egészet, csak gördülnénk, mert guriga nincs! Lapocskák sincsenek. Mindössze ötven centi szenzáció csüng alá, ügyesen rágyűrve belülről az adagoló nyílásra.

Az ember nem az a típus, aki a Világirodalom Remekei VII. sorozatával érkezik meg az enyhelyre. Filozofálni, elmélkedni is inkább szabadabb „légkörben” hajlamos, ám a célszerű rendeltetését megcsúfolva csalfán libegő-lobogó papírcsík mégis gondolkodóba ejti. Annál is inkább, mert ezek a lobogók aznap valamennyi illetékes helyiségben megjelentek!

A megoldást nem kellett messzire keresni! Ott, azon az említett traktuson, ahol az intézmény esze és szíve dobog a felelőtlenül rohangáló tanulók lábai helyett, a tanteremhiánnyal küzdő iskola irodákkal és tanácskozókkal telített szintjén vendéget, „középmagas” vezetőt várnak. Tatár elvtársat[3], aki természetesen „első számú vezető” a maga porlódi[4] dombocskáján, épp ezért tájékoztatni fog, de megtekinti magát az oktatásvégrehajtási intézet is!

Szó, ami szó, egy ilyen látogatás még a történtek idején sem volt ok lobogóra, zászlódíszre! A pedagógus, az – engedjük meg – ember csupán arra következtethetett, hogy a vendég mint hivatásos forradalmár, nem ismerős az iskolák viszonyaival, gyermekei is kinőttek már a higiéniára nevelő iskolákból, ezért széles, ám nem kevésbé mély tájékozottsága ellenére sincs a (kis és nagy) dolog súlyának megfelelően tudatában az egyéni tisztasági csomag fentebb részletezett stratégiai jelentőségének! Rágondolni is kínos, ha az abban a félreeső helyiségben előforduló konkrét helyzet konkrét elemzése, mi több: megoldási kísérlete során jutna a nagy Ember arra a felismerésre, mit is jelent a maga teljességében a papír, a papír hiánya!

Andai címlapE látogatás óta sok víz lefolyt már a Tiszán és a Maroson, no meg az öblítőtartályok csövein. Azóta napvilágot látott egy s más a felsőbb és még felsőbb látogatások rituáléiról. Andai György írt könyvében[5] a szokásos WC-vizitről, amelyet az Öreg majd minden látogatása során megejtett, s a tapasztalatokról következtetett az egész létesítmény állapotára. „Ám mivel e szokásáról mindenki, mindenhol tudott, mindenki mindenhol felkészült”. Kádár János példája – akár jellegzetes beszédmódja, betűejtése – rendesen tovaterjedt a fő- és félvezetők, elvtársi notabilitások körében, de folyománya természetesen meglepte a kontraszelektált, tájékozatlan tanárt.

MDF tavaszi nagytakarításKérdezhetnők: mi változott ma, a „tavaszi nagytakarítás” idején? Hiszen helyzet – az van, bár látogatások nincsenek, nincsen mit elemezni. Az ember (gyerek, szülő, pedagógus) felkészül a közös létesítmények használatára, s azok higiénés állapotára tekintve eszébe jut a hajdani, zászlódíszes látogatás, majd nosztalgikusan megállapítja:

Olyan jó király még nem volt![6]

(Délmagyarország, 1990.06.01.)



[1] Pedagógus napra

[2] Nem volt és nincs a Hatkilóban harmadik emelet.

[3] Török elvtárs.

[4] Temesi Ferenc: Por című szótárregényében Babits Porvárosa, Szeged neve Porlód.

[5] Feltételeztem, a címet minden olvasó ismeri.

[6] Kádárról mondták…

A bejegyzés trackback címe:

https://atlaszblog.blog.hu/api/trackback/id/tr868265702

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

178873 2011.03.16. 21:02:26

Már megbocsáss kedves Atlasz, de tiszta zsebkendő és a - farzsebben - megfelelő paír nélkül nem megyünk el otthonról!

60145 2011.03.16. 21:52:47

1. solide : Igen, zsebkendő a lányok könnyeit felitatni. Más célra pedig megfelel a madzagon fellógatott kukoricacsutka...

15138 2011.03.16. 22:30:58

Bár anno, a jó király idejében, is volt az iskolaköpenyem zsebében valamennyi vécépapír, vagy PZS (mábocs, de a lányoknak elölre is kell, képzelhetitek a helyzetet, a hátrányost), azért visszasírom azokat az időket, mikor még találtam vécépapírt mondjuk az egri kórházban, ahol azóta ülőke és csap (!) sincs. Vagy a könyvtárban. És emlékszem a tisztasági csomagra. :) Vagy harminc éve még a szót sem hallottam. Emlékeztek még az összecsukható pohárra? :DD

178873 2011.03.17. 06:54:05

3. Nefelejcs Mi emlékszünk! A hölgyek annál mind fiatalabbak, hogy emlékezhessenek ilyesmire. Mellesleg, éz én emlékeimben úgy él, hogy tisztasági csomag már anno is nagyon nehezen fért bele a táskába. Abban egész biztos vagyok, külön házilag varrott tornazsákkal járt kivétel nélkül minden osztálytársam (anyagi helyzettől függetlenül - nem tudom, talán akkor ebben még senki nem látott üzletet - tehát maradt a házilagos kivitelezés), de nem zárom ki teljesen azt sem, hogy a tisztasági csomag is külön kis szütyőként csüngött a táskán.

60145 2011.03.17. 07:24:37

3. Nefelejcs : Az összecsukható pohár ma is a mellényem tartozéka más, 1. Solide által említett és nem felsorolt felszereléssel együtt (elvégre a férfiak jelenlegi többsége mégsem járhat retiküllel) de: Ide tegyem a tanári egyetlen fali mosdójának fotóját a három-négy mosatlan pohárral a polcán - hetven-nyolcvan emberre rendszeresítve?

15138 2011.03.17. 08:04:41

Ne tegyed ide. :) Láttam ilyesmit, képem nincs, de emlékszel az önkiszolgáló automatákkal az oroszoknál, egy pohárral? (igaz, mosni lehetett, vízzel a poharat) Akkoriban osztozkodtunk jóban, rosszban, bacilusban. :D Honnan van neked még összecsukható poharad? Csak nem megmaradt? Nem létezik, műanyagból volt, hogy az még tartson... Solide, a zsákot mi is varrtuk, most már vesszük, természetesen, mert nem lehet hozni azokat a csodákat, amik rajtuk vannak (Harry Potter, szárnyas fehér ló, Snoopy és hasonló értékes képjelei jelen társadalmunknak) A tisztasági csomagra nem tudok visszaemlékezni...keveredik az uzsonnás csomaggal,a kis terítővel, tornazsákkal, babzsákkal (ja nem, az még óvoda) Megvan! Kis szappantartó, mini szappannal, anyám!! és fésű és volt egy fürdőkesztyű (négyszögletes) benne. Jupi, Atlasz, kösz a témát. ♡♡

11692 2011.03.17. 09:04:45

A harmadik nap büdössé vált a kéztörlő, elázott a szappannal impregnált papírcsík, a pohár büdös lett, szóval szeptember közepén már senki nem hordott ilyet magával, valahogy nem hiányzott...megoldottuk vizeskézmosás, rongyzsepi. WC papír zsebben. A tornazsákra mi hímeztünk zsinórírásos mintát, undormányosan nézett ki... A gyerekeimnél "gyűjtötték" a pézsét, wc-papírt, szappant...vagontételben. Ahol dolgozom, méregdrága, dizájnos zsákokat hagynak el, a WC-t naponta dugítják el a leghihetelenebb dolgokkal, a mosdót is...vizespohár nem kell, mert a sétapalack mindenre jó... Ja, és a "mi" időnkben a WC a lányklub is volt, megbeszélendő a fiúkkal kapcsolatos taktikákat... Büdös volt kicsit, de volt egyfajta fegyelem, semmi bajom nem lett, hogy a tanár megrángatta a coffomat, vagy adott egy körmöst...Józsi bácsi, a pedellus, óraközben rakott a tűzre, felállva köszöntöttük - osztály vigyázz! - el is köszöntünk tőle, Az igazgató úr elnéző volt, és a tanárok -ki-ki tehetsége szerint - szívből tanár volt.... napközi volt, napközis kajával, aluminium kanállal, tapadós műa kancsóval, semmi baj sem volt soha, és repetázni lehetett...periféria volt, de igazi éhezés nem. Nagyemberek nem, csak tanfelügyelők jártak hozzánk, de mi készültünk...:) Köszönet a szomorkás emlékezésért, nem igazán erre gondoltál, de jó volt emlékezni.

60145 2011.03.17. 09:34:19

6. Nefelejcs : Az uzsonnás csomagot születésed idején a táskában hozták a lányok a Vas utcai fiú osztálytársak számára. A fiúk tornazsákja más alkotmány, eltérő logisztikát igényelt: szaga volt.

60145 2011.03.17. 09:46:52

7. Évalajos : Az ember nem is gondolná, hogy mik voltakl a lány klubban! A fiúkéban alapvetően füst. A Fecske szopókái a plafonon, totóeredmények a levegőben, s természetesen ebben a vesztegzárban vészelték át édes anyanyelvünk azon virágai a disztingválással jellemezhető sanyarú időket, amíg a közösségi terekre nem szabadulhattak ki. Ki hitte volna, hogy majdan a NolBlogon azok számíthatják magukat numeró egynek ( magyarul: nambervan), akiknek legtöbb és legcifrább mocsok jön ki a száján?

15138 2011.03.17. 10:09:37

Ja, ne is mondd...de nem csak a nolblogon, sőt, máshol különösen. Hogy azzal büszkélkedünk, hogy mi tudunk a legtovább káromkodni...hogy a szovjet nemzetközi koleszben majd mindenki tudta, hogy mit jelent a bakker (régiesen mondva)... Jelzem, a lányvécében is állt a füst időnként. :) Volt egy tanárunk, aki rágyújtott néha óra közben is. Ja, nem, kettő ilyen volt. De akkoriban még szalonképes dolog volt a dohányzás. Szalonképesebb. No meg, a lány tornazsák dolgaiba se bújnék mostanában bele. Zuhanyozni lehetett ugyan, de idő nem volt rá nagyon, mert a tesitanár nem engedett ki ezért hamarabb, ha meg a következő óráról késtél, ott harapták le a fejed. Akkoriban még zsenánt volt, ha egy tanár rádszólt, nem dicsőség. De visszamennék....vagy inkább szeretnék ilyet a gyerekeimnek. (fogalmam nincs, milyen lehet a vécé őnáluk, még egy szót nem hallottam róla)

60145 2011.03.17. 10:27:48

10. Nefelejcs : Az nem baj, ha a gyerekeid nem vesznek akármit a szájukra! Gratulálok hozzájuk!
süti beállítások módosítása