Élet a Csíki-havasokban
Szombaton dél felé – és ez jól megválasztott idő, az első fejés ideje – érkeztünk Felcsíkból a valamikor Gyergyóbékáshoz tartozott, majd Neamţ megyéhez csatolt Gyergyódomokos, azaz Dămuc feletti havasi legelőre.
Út közben érintettük a Békás-szoros bazársorát, ahonnan ki tudja miért, nem a sziklán szorgoskodó pókocska után eredtünk. A Békási-szoros keleti szájától délre tartottunk. Dél felé.
Hegymászás nélkül is kiszáradt a torkunk, de ezen lehetett segíteni:
A híres könyv címével szólva Bővizű patakok mentén, s egyben rally-terepen át vezetett az út. Meg Levente, a Zsigmond Malom Fogadó házigazdája, akinek éltető eleme a havasi gazdálkodás.
A kertelt részbe terelt nyáj tejelésre alkalmas egyedei két nyíláson keresztül érkeztek a négy gyorskezű legényhez. Gyorsan és alaposan fejtek, hiszen a bennmaradt tej gyulladást okozhatna.
Így megy ez, szemléli Dani és Peti. Pályaválasztásuk odébb lesz.
A fejés után a nyáj kicsit pihen,
amíg a pásztorok az esztena udvarán szűrik a friss tejet. A vásznon rekedt szárazanyag talán az egyetlen, amelyet a havasi technológia nem dolgoz fel. Ha megszáradt, akkor ez az, ami pattog a deszkán.
A patakban elmossák a fejőedényeket, szárítójuk egy-egy faoszlop, ágas lesz.
Nincs dologtalan ember: a patakon túl, az erdő szélén fát vágnak a tejsavó felmelegítéséhez. Ez pedig a „sajtgyár”:
A leszűrt juhtejet 30-34 C° -on beoltják (ma már szintetikus szerrel), majd a keletkező anyagot aprítják, hogy a savó eltávozzon (A tej kb. 85 %-a savó). Azután sajtruhában felakasztják, egy nap múlva gomolya keletkezik belőle. Ez a túrógyártás alapja. A gomolyából sózással és további érleléssel juhsajtot készítenek. A kinyert savót ismét felhasználják.
A savóban továbbmelegítés (85-90 C°) és tejsav/ecetsav hozzáadása után ismételt fehérjekiválás indul, kiválasztódik a benne maradt fehérje.
A főenergetikus célszerű mozdulatokkal intézi a teendőket.
A leszűrt zsendicéből készül az orda. Ebből vaj, kolbász, sajt. A megmaradt tiszta savó a kvasz alapanyaga. Mivel a főpásztor a sört, a bojtárok a forrásvizet jobban szeretik,
a pásztorkutyák az ebédlőjükben fogyasztják el ezt az igazán fittness italt: egy elhízott sem található köztük, kedélyállapotuk viszont megfelel szolgálati feladatuknak.
A számadó juhász (akit lehet, hogy csobánnak titulálnak) az ő etetésüket is megszemlélte. Hajlamosak minden illetéktelen jövevényből nagyokat harapni. A vendégek a felhozott kenyérrel, paradicsommal sajtot, ordát, (a tálkából) zsendicét haraptak! Az utóbbi nevét gyerekkoromban hallottam utoljára, s most felismertem Viorel asszonya szíves kínálásából, megérte kanalazni belőle.
Az asszonyt dicséri a tisztaszoba, bár ő csak szükség szerint látogat fel a románná lett, a statisztika szerint egyetlen magyar lakosú faluból.
A juhász a saját juhait együtt tartja és legelteti a gazdáéival. Külön megegyezés szerint vállalhat bérlegeltetést. A fő jövedelem a sajt. A gyapjú alig hoz annyit, amennyibe a nyírás kerül. A birkahús értékes, a kutyák egyetlen falathoz sem juthatnak belőle! Eszükbe ne jusson rászokni! Ő a gazda neveltje, a kutya-kapitány!
A kalibázás, a havasi gazdálkodás több, mint az itt leírt gazdasági tevékenység. Egyéni lélekgyógyászat, családi biztosító-szelep, kis társadalmi szauna.
"Majdnem minden székely falunak a falun kívül van egy kicsi havasi gazdasága, ahol télen feleteti a nyáron készített szénáját. Állandó forgásban és újraszületésben él az ember a havasi ózondús levegővel, mintegy ezer méter magasságban, ahol ingyen szerezte a piros vérsejteket, s az esetleges családi perpatvarok is lehiggadtak. Összerúgta az asszonnyal a port? Felment a havasra, s utána ment minden rendjében. A család többi tagjai is örökös kapcsolatban voltak a természettel. Ez a cirkuláció mentett meg sok népet a pusztulástól. A család és a gyermekáldás öröme természetes folyamat volt."
A kirándulást a térkép felső szélén látható Gyilkos-tótól keletre, tehát a térképen jobbra tettük. Huisurez és Trei Fantani szintén olyan települések, amelyeket önkényesen a moldvai Neamţ megyéhez csatoltak. Hosszúréz, Háromkút... Utunkat Farkaspallón, Hidegségen keresztül Gyimesbükk felé folytattuk....
Ráadás, 52 perc: