Atlasz voltam

Atlasz.

Atlasz.

Az esztenán

2011. szeptember 20. - Atlasz.

Élet a Csíki-havasokban

Szombaton dél felé – és ez jól megválasztott idő, az első fejés ideje – érkeztünk Felcsíkból a valamikor Gyergyóbékáshoz tartozott, majd Neamţ megyéhez csatolt Gyergyódomokos, azaz Dămuc feletti havasi legelőre.

A Csíki-havasok

Út közben érintettük a Békás-szoros bazársorát, ahonnan ki tudja miért,  nem a sziklán szorgoskodó pókocska után eredtünk. A Békási-szoros keleti szájától délre tartottunk. Dél felé.

Hegymászás nélkül is kiszáradt a torkunk, de ezen lehetett segíteni:

A híres könyv címével szólva Bővizű patakok mentén, s egyben rally-terepen át vezetett az út. Meg Levente, a Zsigmond Malom Fogadó házigazdája, akinek éltető eleme a havasi gazdálkodás.

A kertelt részbe terelt nyáj tejelésre alkalmas egyedei két nyíláson keresztül érkeztek a négy gyorskezű legényhez. Gyorsan és alaposan fejtek, hiszen a bennmaradt tej gyulladást okozhatna.

Így megy ez, szemléli Dani és Peti. Pályaválasztásuk odébb lesz.

A fejés után a nyáj kicsit pihen,

amíg a pásztorok az esztena udvarán szűrik a friss tejet. A vásznon rekedt szárazanyag talán az egyetlen, amelyet a havasi technológia nem dolgoz fel. Ha megszáradt, akkor ez az, ami pattog a deszkán.

A patakban elmossák a fejőedényeket, szárítójuk egy-egy faoszlop, ágas lesz.

Nincs dologtalan ember: a patakon túl, az erdő szélén fát vágnak a tejsavó felmelegítéséhez. Ez pedig a „sajtgyár”:

A leszűrt juhtejet 30-34 C° -on beoltják (ma már szintetikus szerrel), majd a keletkező anyagot aprítják, hogy a savó eltávozzon (A tej kb. 85 %-a savó). Azután sajtruhában felakasztják, egy nap múlva gomolya keletkezik belőle. Ez a túrógyártás alapja. A gomolyából sózással és további érleléssel juhsajtot készítenek. A kinyert savót ismét felhasználják.

A savóban továbbmelegítés (85-90 C°) és tejsav/ecetsav hozzáadása után ismételt fehérjekiválás indul, kiválasztódik a benne maradt fehérje.

A főenergetikus célszerű mozdulatokkal intézi a teendőket.

A leszűrt zsendicéből készül az orda. Ebből vaj, kolbász, sajt. A megmaradt tiszta savó a kvasz alapanyaga. Mivel a főpásztor a sört, a bojtárok a forrásvizet jobban szeretik,

a pásztorkutyák az ebédlőjükben fogyasztják el ezt az igazán fittness italt: egy elhízott sem található köztük, kedélyállapotuk viszont megfelel szolgálati feladatuknak.


A számadó juhász (akit lehet, hogy csobánnak titulálnak) az ő etetésüket is megszemlélte. Hajlamosak minden illetéktelen jövevényből nagyokat harapni. A vendégek a felhozott kenyérrel, paradicsommal sajtot, ordát, (a tálkából) zsendicét haraptak! Az utóbbi nevét gyerekkoromban hallottam utoljára, s most felismertem Viorel asszonya szíves kínálásából, megérte kanalazni belőle.

Az asszonyt dicséri a tisztaszoba, bár ő csak szükség szerint látogat fel a románná lett, a statisztika szerint egyetlen magyar lakosú faluból.

A juhász a saját juhait együtt tartja és legelteti a gazdáéival. Külön megegyezés szerint vállalhat bérlegeltetést. A fő jövedelem a sajt. A gyapjú alig hoz annyit, amennyibe a nyírás kerül. A birkahús értékes, a kutyák egyetlen falathoz sem juthatnak belőle! Eszükbe ne jusson rászokni! Ő a gazda neveltje, a kutya-kapitány!

A kalibázás, a havasi gazdálkodás több, mint az itt leírt gazdasági tevékenység. Egyéni lélekgyógyászat, családi biztosító-szelep, kis társadalmi szauna.

"Majdnem minden székely falunak a falun kívül van egy kicsi havasi gazdasága, ahol télen feleteti a nyáron készített szénáját. Állandó forgásban és újraszületésben él az ember a havasi ózondús levegővel, mintegy ezer méter magasságban, ahol ingyen szerezte a piros vérsejteket, s az esetleges családi perpatvarok is lehiggadtak. Összerúgta az asszonnyal a port? Felment a havasra, s utána ment minden rendjében. A család többi tagjai is örökös kapcsolatban voltak a természettel. Ez a cirkuláció mentett meg sok népet a pusztulástól. A család és a gyermekáldás öröme természetes folyamat volt."

A kirándulást a térkép felső szélén látható Gyilkos-tótól keletre, tehát a térképen jobbra tettük. Huisurez és Trei Fantani szintén olyan települések, amelyeket önkényesen a moldvai Neamţ megyéhez csatoltak. Hosszúréz, Háromkút... Utunkat  Farkaspallón, Hidegségen keresztül Gyimesbükk felé folytattuk....

A Csíki-havasok térképe az internetről

Ráadás, 52 perc:


A bejegyzés trackback címe:

https://atlaszblog.blog.hu/api/trackback/id/tr338266156

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

210560 2011.09.20. 08:05:38

kedves Atlasz gyönyörű kiránduláson vettetek részt ! Legkedvesebb túra emlékeim Erdélyhez kötődnek. A havasi gazdálkodás - terápián mosolyogtam...pedig igaz! Ámbár nálunk a hétvégi háznak - teleknek - kiskert - nek nevezett fogalom szintén bír hasonló plusz haszonnal. Gondolom rengeteg élménnyel gazdagodva, felöltődve érkeztetek haza :) Élmény volt a beszámolód, köszi, hogy megosztottad velünk Fanny

78126 2011.09.20. 08:18:24

Gyönyörűek ezek a nevek. A városi, természettől elszakadt ember frusztráltságáról és - ezt összehasonlítva - a falun élők "biztonságáról" egyszer hallottam egy érdekes rádióműsort. A képeid és a meséd ezt juttatták eszembe. "Városi falun élőként" meg is tudom erősíteni, mennyire így van!

60145 2011.09.20. 08:21:54

1. Fannyvár: Nekem nincs sok emlékem, a hét végi telekről kivált nem, mégis felteszem annak az erdélyi kirándulásnak a lenyomatait, amelyik idáig a legnagyobb benyomást tette rám. Két éve, négy éve is nagy élmény volt, de most idáig, a közlési vágyig "fajult" a dolog. Örülök, ha tetszett!

15138 2011.09.20. 08:22:59

Néha nem értem, hogy tudnak olyan távol lenni mindentől, amiben én élek, néha meg irigylem őket, hogy megvan mindenük, amit én is szeretnék. :) A sajtkészítésben nagyon érdekelt vagyok - ha a szavakkal nem is vagyok tisztában. De ez már vagy 25 éve így van, mióta részletesebben ismerem a tejtermékeket, a magyarok által használtakon felül. Meg kellene kóstolni, mindet. Irigyellek. :)

60145 2011.09.20. 08:29:00

2. Anemone: Bizony, a helynevek külön ízlelgetésre, kóstolgatásra késztetnek. Hát ha még a befejező térkép olvashatóbb lenne! De így csaptam le a zsendicére is. Az ember sajnálja azt az időt, amit valahol kívül, odafent, internet, rádió, politikai baromkodások nélkül látszólag elpazarolna. Levente, egyetemi oktató vezetőnk csak mosolyog ezen.

227937 2011.09.20. 08:30:19

Remek képek, jó írás, bennem gyerekkori emlékeket ébresztetett. Édesapám a Mezőségből, Marosvásárhely mellől származott, sokszor jártunk ottani rokonoknál, s ettünk ordás palacsintát, puliszkát, juh és kecskesajtot újhagymával. A képeket látva összefutott a nyál. +

60145 2011.09.20. 08:31:55

4. Nefelejcs: Amíg írtam Anemonénak, nem tudtam, hogy Neked is. Röviden fogalmaztál, de tökéletesen! Meglepsz azzal, hogy szenvedélyesen szereted a sajtot, mint elhivatott férfiak - a nőket!

60145 2011.09.20. 08:35:57

6. venyige62: A képek az enyéim közül a legjobbak, útitársaimtól nem kaptam. A NolBlog ászaihoz képest meg... Látod, a rokonság bővülhet önkéntesekkel is! Csak távoliak vannak, akikkel meg most találkoztam, igen közeliekké váltak!

15138 2011.09.20. 08:40:32

Pedig... :) Anemone-nal meche-ben vagyok, amit neki írsz, nekem is, úgy látom, hasonlót is kommenteltünk. (némelyik nő mind egyforma - de a sajtok különböznek!!)

205707 2011.09.20. 08:51:37

Atlasz! Tehát igazoltan voltál távol.. Megmelengetted a szívemet. Sok éve, 3-4 alkalommal voltam Hadadon, illetve azt megelőzően Gyergyószentmiklóson, meg Gelencén. Ezek a tájak (az elsőt el is loptam a dokumentáramba) újra idézték a szép emlékeket. Irígyellek az átélt élményekért. Ha netán kellő mennyiségű juhtúrót és sajtot hoztál haza, ismered a címem...Tértivevényesen vállalom.

78126 2011.09.20. 08:59:08

9. Igaz, Nefi! :)) A sajtok, sajtkészítés engem is érdekelnek, bármerre járunk, sajttal a szánkban távozunk, de itt egyelőre a neveknél nem jutottam előbbre. :D

60145 2011.09.20. 09:24:31

9. Nefelejcs: No, ez az az eset, amelyben nem értünk egyet. A nő és a sajt valóban hasonlóak bizonyos mértékben, de szerintem így: jó borral, váltogatva, ízét, illatát, tapintását, látványát élvezve, s persze kedves szavakkal a csúcsok közelében...

60145 2011.09.20. 09:27:31

10. purim: Sajnos, csak ezt hoztam, pontosabban: ezeket! De így marad meg igazán! Meg fogsz lepődni a következő részek némelyikén, de nem nagyon, hiszen egyfelé jártunk!

60145 2011.09.20. 09:28:55

11. Quodlibet: Örülök, hogy benéztél és tetszett!

16338 2011.09.20. 10:56:38

Na ez az!! Az élet maga. Az ember és természet valamint a szöveg és fotók szimbiózisa. Látszik a fényképeken kecske is, a kecsketejet külön hasznosítják vagy összedolgozzák?

60145 2011.09.20. 11:28:03

16. jus: Jó szemed van! A tejet fejés után összeöntötték! Nem kérdeztem rá, de így volt. Más lett volna a helyzet, ha nem kecske-menyecske, hanem bak kerül a csobánok keze ügyibe :-D Valóban az ragadott meg, amit írtál, hiszen szokványos kirándulásokról, bármily élménydúsak voltak is, mindeddig nem tettem fel bejegyzést. Folyt. köv.

78126 2011.09.20. 11:38:35

Na, még egyszer bedugom az orrom (mert bekergetett az eső), "ott kinn" még eszembe jutott két ide kapcsolódó gondolat : az egyik a ritmus! (Vajon túl tudja-e vállalni magát egy ilyen helyen élő ember?) Erről már akartam waldorffal kapcsolatban írni is, mert nagyon érdekes az is, ahogy személyesen újra találkoztam vele, és az is, ahogy nagy tömegben elszakadtunk tőle: mennyi mindent vont maga után. A természet, az évszakok megtartó erővel bírnak. A másik pedig, hogy eddig két helyszínen éreztem teljes lelkinyugalmat és egységet - mivel is? - mondjuk az univerzummal: kertben, munka közben, és azokban a csoportokban, ahol mindenki a legsúlyosabb problémáit tárta a közösség elé. Azt éreztem tisztán: semminél/senkinél nem vagyok se több, se levesebb. Csupán más. Ezért nem viselem el, ha egy békára ráhajt valaki. :)

60145 2011.09.20. 11:55:39

18. Anemone: Az első kérdésere: úgy vélem, nem teheti. Nem tudná fittnessel kompenzálni. A Waldorfról pedig ilyen szempontból sem hallottam. Szerintem így vagyunk ezzel sokan. Írj! Nyaranta pár hétig csak rózsát szemeztem, kötöztem, hajnaltól estig, kifürdette belőlem a tanévet. A kollektív lelki kúrához, bármennyi jót hallok róla, nem tudnék csatlakozni, a másik emberrel való egységet ily módon nem tudom elképzelni. Ezt még akkor sem, ha leírnád! Egyébként: áldott esőnek gyönyörű ideje...

205707 2011.09.20. 12:15:34

Atlasz! Feljebb is költözhetnél. Akkor lelkiismerfurdalás nélkül invitálnálak meg rózsaszemzésre, vagy valaki mással való szemezésre.. de, hát csak így, virtuálisan legfeljebb szeretkezni szoktak...

12635 2011.09.20. 12:33:12

Atlasz, ilyen szép helyen még nem jártam, kimaradt az életemből, a pótlásra sok esély nincs, ennyire igazi sajtot sem ettem, pedig imádom a sajtokat...

60145 2011.09.20. 12:54:33

20. purim: Nekem is sok mindenről AZ jut az eszembe...

60145 2011.09.20. 13:00:42

21. gordius: Esély? Az élet változatos, a szerencse forgandó, ez a kirándulás velem is így esett, vagy ígyebbül. Aki Orfeusz énekét meghallotta, annak enged majd a csomó kívül is! Aztán irány: a havasok!

78126 2011.09.20. 13:03:24

Atlasz :)) nem a fittnesterem hiányára, egészen másra gondoltam. Lehet, hogy igazad van, és írnom kellene...

60145 2011.09.20. 13:39:33

24. Anemone: Én arra gondoltam, hogy a kimerítő munkára nem tudnának még többet rátenni, hogy aztán ezt fittnessel, manikűrrel, pedikürrel és walkűrrel feloldhassák. Egyszerűen egész nap elfoglaltak, a természet, vagyis a könyörtelenül következő feladat diktál! Se fogyókúra, sem pszichiáter nem fér bele, még a kerge birkát is maguk gyógyítják! Másokkal együtt én is szívesen olvaslak, különösen, ha ilyeneket írsz, hogy "igazad van!" ;-)

210560 2011.09.20. 14:35:34

Erdélyi emlékeim hoztad el...pölö nagyon szép látvány a meredek hegyoldalakon legelésző juhnyáj...a völgyben egy-egy fa körül pihenő birkák csapata..Erdély-járás után nem egyszer jut eszembe, milyen élet lehet ott fenn? Hát kedves Atlasz, bepillantást engedtél nekünk, mert bár többször jártam Erdélyország hegyein-völgyein, az esztena-élet mindennapjait nem lestem meg. Életformájuk miatt valószínűleg eszükbe sem jut azon gondolkodni, terápiás - lélekgyógyászati célból - milyen kiegyensúlyozó ez a foglalkozás. Csak gyakorolják, élik ezt. Hm . Mondjam azt, hogy jó nekik? Tán ez sem helyes így, kívülről megítélve. Nem is tudom...mindenesetre néha sóváran gondolok a hegyi világra. Fanny

60145 2011.09.20. 15:39:00

26. Fannyvár: Igen, épp ezért kezdtem ezzel az életérzéssel az erdélyi sorozatomat, és nem azzal, hogy ...

12635 2011.09.20. 16:14:12

Atlasz a próféta szóljon belőled!

60145 2011.09.20. 16:39:18

29. gordius: Ugye nem az örökös miniszterelnök prófétájára, azaz magyar hangjára gondolunk?!

12635 2011.09.20. 17:12:00

Atlasz, csak pusztán arra utaltam, ha azt mondod előfordulhat velem még, hát jó lenne ha tényleg eljuthatnék még a gyönyörű havasok környékére...

205707 2011.09.20. 18:15:00

Érdekes (?), fura (?), hogy mikor, ahányszor (de már először is), ha Erdélyben jártam, nem a déja vu érzés kerített hatalmába, de mégis, szinte honvágybeteljesülési életérzésem volt. Mitől van ez?

60145 2011.09.20. 18:16:44

31. gordius: Egészen biztos! S ha eljön a lehetőség, nem szabad kihagyni!

210560 2011.09.20. 19:50:40

28-ra várom a folytatást !! Ha jól olvastam fentebb, akkor nem hiába :) Fanny

60145 2011.09.20. 20:13:36

34. Kedves Fannyvár, a szülőszobában teljes a készültség!

11692 2011.09.20. 20:54:06

ha folyt köv, akkor olv. köv...:)

60145 2011.09.20. 21:00:25

36. Évalajos: az akkori és a mai motiváció éppen elég ahhoz, hogy erről a nagyszerű élményről tovább meséljek! Neked és mindenkinek köszönöm az érdeklődést!

11692 2011.09.20. 21:04:18

Csak a hangulata miatt Arghezitől... JÓ BARÁTOM Így, Urszom, így. Az orrod ide, térdemre tedd, S jóságosan nézz a szemembe. Testvéré, szép kutyám, mert testvér vagy velem te. Látom, bízol bennem, ha nézlek, És jó neked, ha hanggal s kézzel elbecézlek. Szilaj csobán-kutyám, bennem érzed hazádat, A sziklás Gorzst, az esztrengát s az esztenádat, Orrodban bocskor s pásztorbunda szagja. Kócos szőrödnek selymes-lágy a gyapja. A lábad izmos, jó ebem, Mint kalusárok botja, kik elküldtek nekem. Szelíd marást érez kezem a szádban, Vas szemfogad úgy fogja játszva, lágyan, Azt, hogy szeretsz, így mutatod. Ruhám, hogy elhúzz, vadként rángatod. Elhalmozol dédelgetéssel. Úton arcomig lendülsz egy szökéssel S hideg orroddal bajuszomig érsz fel. Enyém vagy s én tiéd, tudod s tudom. "Harapós kutya", ez van kapumon. Áprily Lajos fordítása

60145 2011.09.20. 21:15:46

38. Évalajos: Ezzel a költeménnyel nemcsak nekem, de a havasi kutya-kapitány gazdájának, Leventének is biztosan örömet szereztél! Remélem, elolvassa! Mindig meg tudsz lepni bennünket valami széppel!

16338 2011.09.20. 21:49:49

17. Már rááll a szemem: )) De csak egyet láttam, mármint kecskét. Az meg sem szottyan ennyi juhtejnél! Már, ha anyakecske : )) Azt hiszem, valami ilyen életet tudnék elképzelni magamnak...és azt hiszem, hogy jó irányba mozdultam.

60145 2011.09.20. 21:56:16

40. jus: Te tudsz valamit, kedves Jus!

193225 2011.09.20. 22:21:57

Esztena, milyen régen is, hogy találkoztam a szóval, már már 70 éve. Valamelyik Nyírő József könyvben, talán az UZ bence volt?

60145 2011.09.20. 22:48:45

42. Shakespeare: A madéfalvi veszedelmet olvastam tőle. A következő részben is találsz majd olyat, amire ráismerhetsz.

16338 2011.09.20. 22:55:19

41. Most előadom magam műirodalmiban: Érheté-e csapás, ki légyen vértezett ha jő forrni vélelem innen, s még tán onnan midőn feje bubolni készen kakas módra jobbra s balra száll? Nem érti vón, mire félelem, hiszen ereje, élte független...tán(?)

78126 2011.09.20. 23:12:45

Hé, Főnök! Elhagyott egy hozzászólót! (32.)

60145 2011.09.20. 23:13:46

44. jus: Ez bizony ércesen - és ismeretlenül hangzik nekem!

16338 2011.09.20. 23:35:28

46. Atlasz, nekem meg piszkosul komikusan, de hát nem ilyen ma minden? Irritálóan művi minden oldalról. Irritálóan művi sz.rt próbáltam művien írni. És nézd meg azt, ahol jártál!! Emberi. Na, az az, amit nem lehet megírni, leírni meg még még úgy se. Te tettél egy kísérletet, sikerrel. Ám kell hozzá a fogadó fél. Az embert, a mindenség természetességét érzeni.... Mindegy milyen oldalról dobod, mert tehetnéd innen vagy onnan is akár, tudom, hogy érzed, hogy az élet, az igazi élet, a természet, a lét, az nem engedi közel mindezt magához.

60145 2011.09.20. 23:50:32

47. jus: Mondhattam volna másként is, de szebben nem.

16338 2011.09.20. 23:57:49

Értem Atlasz!! Másról beszélünk. : )) Ami ide illik, az marad itt, a többire visszatérek...nem itt. Remélem, sikerült korrigálnom. És értettem, ...tanár úr! : )))

60145 2011.09.21. 05:33:42

32. purim: Ha más is így van vele, tehát úgy érezzük, hogy honvágyunk vitt Erdélybe bennünket, külmagyarokat, annak két oka lehet szerintem. Most csak a prózaibb, a történelmi jut eszembe, de azt nem írom le, inkább javítom azt, ami Jusnál prózaira sikeredett. Írd le Te, kedves Purim, hogy mire jutottál ezzel kapcsolatban!

60145 2011.09.21. 05:35:17

49. jus: Engedelmeddel: a stílustörő mondatokat törlöm!

60145 2011.09.21. 05:40:39

45. Anemone: Köszönöm, hogy szemmel tartasz! Magyarázkodás: kivételes nap volt, szinte szünet nélkül a gép előtt ültem (átellenben a franciaággyal), s ily késői órán már lankadt a figyelmem. Mivel a Szerki dolgai kifürkészhetetlenek, s megeshet, hogy a Blogisztika közérdekű bejegyzéstől eltérően ennek ad még időt az Ajánlóban, előre jelzem: ma nem leszek folyamatosan gépnél!

95527 2011.09.21. 11:51:10

Egy olyan hely, melyet úgy keresne fel az ember, mintha hazamenne. Soha nem szerettem a városokat, az én világom ez. Tán egyszer eljutok errefelé, az invitálást neked köszönhetem. :))

15138 2011.09.21. 14:03:36

Hogy ti mikor alszotok?? :)

205707 2011.09.21. 20:09:40

Kösz Anemone, hogy szót emeltél, de a tanár úr kérem, roppant észnél lévő pedigmókus; ahelyett hogy elmagyarázná, az én kutakodásom eredményét "firtassa". Ha tudnám, nem kérdem költőileg... Mindenesetre az biztos, hogy olyankor nem azt érzem; a szívem vérzem elrabolt hazám darabjáért. Még csak a tulajdonjog hovatartozása sem foglalkoztat. Valahogy beleharmonizál az egész valóm a romlatlan, bántatlan természet szépségébe, s azt érzem: nemcsak jó itt lennem, de le is tudnék horgonyozni. S közben dicsérem a Teremtőt alkotásáért. Megért egy hármas alát tanító bácsi? S ha már felelés, tanítás, elidőzés - jut eszembe sulimász korunk Táncsik Rudolfné, kerismeret óráinak nem egy kivitelezése. Ugye, Atlasz nem ritkította párját, hogy jóval az őt követő szünetbe is belelógott az órai előadása. Én meg kellő pimaszsággal felszólaltam: - Tanárúrelvtársnő kérem, a víg kendet (sic! bár élőszóban nem érzékelhető) is itt töltjük?

60145 2011.09.21. 20:23:11

53. paplanyos: Igen, így érzi az ember. Negyedszer voltam Erdélyben, de így felejthetetlen! Ha úgy döntesz, biztosan meg is lesz. Hatalmas gombászások, áfonyázások eshetnek....

60145 2011.09.21. 20:24:37

54. Nefelejcs: ami engem illet, most nem azért nem alszom, mint negyven évvel ezelőtt....

60145 2011.09.21. 20:31:02

55. Kedves Purim, mindenki a maga hőstettére emlékszik. Én az enyémeket korábban abszolváltam, s ott nyalogattam a sebeimet, ahol Te küzdöttél. Emlékszem ebből egyre-másra. A kérdés elől nem tértem ki, csak a választ halasztottam, hamarosan sorra kerül. Valóban megdöbbentik az embert azok az érzések, amelyektől azt hiszi, hogy ellenük be van oltva.

210292 2011.09.21. 23:51:33

Szép ez a riport, s kemény az a hegyi pásztor élet! ..., biztosan nagyon szép, de embert próbáló a természet közepében! ................. ..., Erdélyben nem jártam, ........ egy időben a "lázadás" jele volt, mostanában "divat"! Nem voltam nagy lázadó, sem nagy divatozó! Elvették tőle a kedvem!

60145 2011.09.22. 05:34:41

59. Nyifu1: Köszönöm a jó szót! Így van: Egy időben Erdélybe menni szembefordulás volt a kormányzat által sugallt nemzeti közönnyel, vagy a sznob nyugat-imádattal. Ismerek olyat is, aki segíteni ment, de olyat is, aki lelegelte Erdélyt, azaz volt pofája végig potyázni egy vagy két hetet, mert "fizetni nem kell, hiszen annyira örülnek nekünk". Amikor én reagáltam elzárkózással valamilyen divatra, előfordult, hogy rosszul tettem. De az ember nem ura a kedvének, a hangulatának... Örülök, ha jó érzéssel olvastad és nézted!

210292 2011.09.22. 10:42:39

60. Atlasz 2011. 09. 22. 5:34 ..., tudod ÉN Tanyasi Parasztgyerek vagyok! ... az első osztályt a Tanyasi Iskolában jártam, s volt amikor Gáborbácsi, a Lánctalpas-traktoros szedett össze minket a szénahórdó szánkóval, - Lópokróc, supsz a szánkóra! - tanyánként, s úgy mentünk iskolába! - hazafele meg vígan ballagtunk a nyomban, s néztük, hogy a vállunkig érő hó tetején hogy szaladgálnak a nyulak! - akkor mesélték a Nagyok(4. esek), hogy "megőlték kenedit"! Tudta a fene!? .... ..., szép volt, jó volt, - DE nem vágyom vissza! Ezért Erdélybe sem vágyom! ..., éltem hasonlót! :)) ( Bocsánat az OFFolásért! )

60145 2011.09.22. 14:24:01

61. Nyifu1: Mindenki nem mehet, mert akkor ki marad itthon?! (Azért szép emlék lehet most a régi iskolába járás!)

11715 2011.09.24. 12:45:05

az a kecske valami csodaszép. ott még hagyományos módon készül a sajt, sikoltozna is az unió, ha tudná, hogy arrafelé fittyet hánynak a hccp-nek:) honvágy? a természet utáni vágy, mert hiába urbanizálódott az ember, a természetben van otthon igazán. minél érintetlenebb a természet, annál befogadóbb.

60145 2011.09.24. 13:32:20

63. pettra: Itt minden igazi, minden valóságos, a verejték is, az öröm is, a munka gyümölcse is. Embernek való. Csodálatos volt belekóstolni!
süti beállítások módosítása