Atlasz voltam

Atlasz.

Atlasz.

"...abortusz múltunk szétszórni a szélbe"

2012. június 12. - Atlasz.

Meghívó - Verbőczy Antalra emlékezünk

Meghívó - Verbőczy Antalra emlékezünk

a Kazinczy utcai Szimpla kertben http://www.szimpla.hu/ június 15-én .

Verbőczy Antal A magunk kenyerén (1971) című kötetben

Nem tőle jött, ezért meglepett a levél: – Antalt három hete baleset érte, hamarosan látogatható! Gyere! – Mire Szegedről Pestre érkeztem, visszanyerte az eszméletét. Hazaútban alighanem az autóbusz és a járdaszegély közé esett. Felesége az inget és a hálószerű trikót róla lefejtve riadt rá a véraláfutástól elszíneződő keréknyomra a testén. A kórház nincs tőlük messzebb, mint a buszmegálló, iszonyú belső sérüléseivel a késést igazolandó mégis hazatért. Verbőczy szemérmes volt, nem mentegetőzött érzelmeivel, hiszen csak egy autóbusz ment rajta keresztül.

Tűnődve a halhatatlanságon
figyelmetlenül lépett az úttestre
saját halottjának tekintik

József Attila és Hemingway asszociációkkal éltük tizenéves, házibulis, iskolai balhés, kirúgott, elzavart, többé-kevésbé provokatív életünket. „Nyári estéken fönt ültünk a pad támláján, szorosan, mint dróton a madarak, lábunkkal harangozva a levegőben…” Fejes Endre novellájának dramatizált előadására kiosztottuk a szerepeket. Csak Verbőczy alakíthatta volna A Hazudóst, a költőt, akinek szájából szép volt az igaz. Szép és rekedtes, lefojtott, szemérmes. Mint a vers, Az én arcom is, amely személyes tragédiával terhelt, nem kisebbel, mint József Attiláé volt, s nem kevesebb hozzá Verbőczy elszánása sem:

az én bordáimon is itt a gézkötés
gyászlobogója az elvetéltnek
mégis naponta szülöm az elérhetetlent

Élményeink és mintáink lényegileg azonosak, mára lekopott róluk minden esetleges. Verbőczy Antal számára az elvetélt élet, a másik ember sosem volt-sosem lesz léte a személyes világ legfontosabb tényezőjévé vált. Talán éppen a tizenhatodik születésnapján, az elmeosztályra beutalva pecsételődött meg számára az életigenlés kényszerzubbonya. Akkor első ízben jött a hír arról, hogy látogatható. Sápadt volt, megviselt, majd túl az elektrosokkon – kissé zavart. Tétován találgattuk, vajon szerepet játszik-e, vagy tényleg… Borzongásunkat oldva spárgára kötött újságtekercset vonszolt, eljátszván, hogyan csapják be a főorvost Fifivel: – Persze hogy nem kutya, doktor úr, csupán újságpapír! – Bemutatta a szobatársait: a Vasas büfébe kijáró, Mark Twain külsejű méregkeverő gyógyszerészt, a faltól falig mozgó gépembert, aztán torokból mormolta el, hogy „itt a rácson át megszűrve halljuk kintről egy tébolyult világ zaját”. Mert kiürült a világ, s nincs ott más, csak a téboly.

Semmi semmi nem marad
Anyám véres lepedőt mos
semmi semmi nem marad
ma lenne három hónapos

Még kintről írta: „Ne haragudj, hogy az utóbbi időben le sem szartalak, de volt egy-két kellemetlen szituáció. Pénteken például azért nem tudtam kimenni hozzátok, mert délben kaparták a Hajnit és délután már olyan részeg voltam, hogy bementem a rendőrségre azzal a szándékkal, hogy riportot fogok írni. Persze kidobtak, de az ajtóban még elmondtam nekik egy versemet. Leginkább. Vasárnapig még telefonálok Anyádnak, s minden bizonnyal bemegyek hozzád! Addig is szia …” Kimenni hozzánk Máriaremetére kellett, telefon csak az utcán és anyám munkahelyén volt, bemenni hozzám a laktanyába látszik alkalmasnak. Verbőczy nem lehetett katona, én magam kértem, hogy bevonulhassak. Barátom a költészetbe, én előre menekültem. Ő nem így képzelte a rendet, én nem képzeltem el sehogy. Helytállni akartunk abban, ami adatott.

Harminc éve, hogy a harmadik láthatás bekövetkezett. Operáció, kemoterápiás kezelések antik postai nyomtatványokon jelzett dátumok. Hajnalig beszélgettünk a Fő utca 3-ban. Ugyanúgy felolvasott, magyarázott, mint máskor, s ugyanúgy kötözködtem. Apró cetlikre írta ötleteit, a rám bízott tennivalót, az utolsót. Már nem bízom Verbőczy Új Hármaskönyvében: a költemények, a Dórának és Fürtöskének írt nagyszerű gyermekversek és mesék, valamint a reá emlékező írások megjelenésében. Levelek, kéziratok, fényképek, és a szándék:

Felnevelni
e hatnapos világot
s abortusz múltunk
szétszórni a szélnek

Napút, 2012.4.115-128.p., 121-122.p.

A bejegyzés trackback címe:

https://atlaszblog.blog.hu/api/trackback/id/tr78266186

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

11692 2012.06.12. 19:58:56

Verbőczy Antal: Emlékezés egy fa egy telt hamutartó egy sötétzöld színárnyalat egy száj egy elhallgatott mondat megpróbál képpé összeállni

60145 2012.06.12. 20:40:01

1. Évalajos: Igen.

11692 2012.06.13. 09:47:25

Örökre fiatal maradt azon kevesek számára, akik emlékeznek rá; talán van, aki emlékszik erre a 33 éves korában - micsoda asszociációk - igazságtalanul elmúlt fiatal emberre, a költőre , jellegzetes,sötét tónusú verseire, és bűbájos, nívós gyermek könyveire, honnan ez a tudás, ez a bölcsesség, sorsszerű sors; néha néhányunknak július táján, eszébe jut talán, aztán elmúlunk, elmúlik egyszer végleg - milyen kár ...:(

12635 2012.06.13. 10:50:08

nehéz sorsú, nehéz ember lehetett, a versei is érzékeltetik...

60145 2012.06.13. 12:07:25

3. Évalajos: Igen. Ma a személyes emlékeken a humanizmusa világlik át. Gyermekversei és meséi felérnek a klasszikusokéival.

60145 2012.06.13. 12:08:32

4. gordius HCJD: Valóban, ő sem kapott nyerő lapokat, és túl korán borult a parti...
süti beállítások módosítása