Atlasz voltam

Atlasz.

Atlasz.

Akit a Nol.hu meg sem említett

2012. június 17. - Atlasz.

Nagy Imre unokájának beszéde

Nagy Imre unokájának beszéde

2012. június 16.

Június 16-án délelőtt a budapesti Vértanúk terén...

Jánosi Katalin beszédet mond

Június 16-án délelőtt a budapesti Vértanúk terén, névadónk, Nagy Imre mártír miniszterelnök szobránál kivégzésének 54. évfordulójára emlékeztünk. Az '56-os és civil szervezetek, valamint sok magánember részvételével, ünnepi keretek közt zajló megemlékezésen (ahol Galkó Balázs színművész működött közre)

Galkó Balázy

Jánosi Katalin asszony beszédében a következőket mondta:

Tisztelt emlékezők!

Ma 54 esztendeje, hogy Nagy Imrét és mártírtársait (Maléter Pált, Gimes Miklóst) kivégezték..... Velük együtt emlékezünk Szilágyi Józsefre és Losonczy Gézára, Angyal Istvánra és Mansfeld Péterre, az összes 1956-os mártírra is  -  mindazokra, kiknek nincsen szobra, de a mi szívünkben ugyanolyan hősök ők is, hisz a legnagyobbat tették, életüket áldozták a hazáért! Ahogyan október 6-án az aradi vértanúkra, úgy június 16-án '56-os mártírjainkra a hazának emlékeznie kell!
Az idén különösen köszönöm, hogy eljöttek tisztelegni ide a Nagy Imre-szoborhoz  -  ugyanis vannak  fenyegető jelzések arra, tán egyszer csak  hűlt helyét találjuk majd ennek a mementónak is. Köszönöm, hogy Önök ma itt nyíltan felvállalták meggyőződésüket  -  jelen-létük kiállás a mártír miniszterelnök mellett, és szobra mellett is.
Magyarországon ma divat lett diktátorokat újra piedesztálra emelni. Ferenc Jóska, Horthy, Kádár  -  és ebbe a sorba nem illik Nagy Imre neve. Ezért aztán az idén is újra el kell mondanom, mire kötelező egy hazánkfiának emlékeznie, ha meghallja Nagy Imre nevét?
Először is az 1945-ös földosztásra, amikor százezrek kaptak végre földet az ő tervei alapján.
Ahogy mondotta, „a föld népének évszázados álma valósult meg, ősi jussukat megkaphatták, s végre azé lett a föld, aki megműveli!”
Nagy Imre életének egyik legboldogabb pillanata volt ez, hiszen rengeteg magyar paraszt-embernek, szeretett, soha nem feledett társainak juttathatta a legnagyobb kincset, a termő-földet.
Aztán első miniszterelnökségére kell emlékeznünk, 1953 és '55 között, amikor is bezáratta a kényszermunkatáborokat (például a hírhedt recskit) – megszüntette a kitelepítéseket  –  mintegy 750ezer ember szabadult a börtönökből, táborokból  –  emelte a munkabéreket és leszállította az árakat és megszüntette a nehézipar erőltetett fejlesztését, engedélyezte a magánkisipart – végre ki lehetett lépni a TSZ-ekből, a beszolgáltatást normalizálta. Jogot és törvényességet hirdetett és be is tartatta, és vallási toleranciát deklarált: már nem csak lopva lehetett templomba járni.
Nagy Imre, mihelyt tehette, mihelyt eszközei voltak hozzá, segített honfitársain, s előre vitte az ország dolgát.
1956 forradalmi napjaiban a tömeg forradalmárt, népvezért akart látni Nagy Imrében, éppen az előbb említett kormányprogramra emlékezve. De ő sohasem a könnyű, felelőtlen, hanem a vállalható, tisztességes és lehetséges utat kereste.
Sok méltatlan támadás érte amiatt, mert nem könnyen és nem pillanatok alatt döntött a véres és kegyetlen helyzet megoldásáról.... de helyesen döntött, és ez neki az életébe került, míg az utólagosan okoskodók ma is élnek. Sokan nem bocsájtják meg neki, hogy kommunista volt, és sokan nem bocsájtják meg neki, hogy a kommunista párt ellenében a nép pártjára állt.
Én pedig mérhetetlenül büszke vagyok kommunista nagyapámra, aki mindhalálig kitartott a forradalom és honfitársai mellett  -  míg sokan mára megtagadták, igaz valójából kiforgatták '56 szellemét.
A forradalom elveszett, mártírjaink a föld alatt, majd a vérontás múltával megfélemlítés, tisztogatás, elbocsátások zajlottak, a Kárpát medence levegője félelemtől volt terhes. Ez akkor is így igaz, ha ma a fiatal, szép éveikre emlékezve sokan tagadják ezt, mert elkövetkezett a konszolidáció kora, a „szelíd” diktatúra.... amikor „csak” a  családoddal, „csak” gyermekeiddel, állásoddal zsaroltak, s éhkoppon, a társadalom szélén tengődhettél, ha nem voltál a rendszer szolgája, vagy kegyeltje. Vagy beállhattál ügynöknek is, a tízezrek közé,  -  így aljasították magukhoz honfitársainkat!
Az a rendszer diktatúra volt, és épp ezen a gyásznapon mindig újra ki kell mondani az eredendő bűnt: vérben, kiontott magyar vérben fogant a Kádár-féle jóléti rendszer. Éppen a forradalomnak, az attól való félelemnek volt köszönhető a kesztyűs kézzel bánás, a viszonylagos jólét. De annak a rendszernek a következménye volt a megalkuvás is, a puszta fizikai lét érdekében a szabadság, a szabad emberi gondolkodás és véleményalkotás hiányának megtűrése, megszokása. Szegény magyar nép azóta is úgy hiszi: a szabadságjogok az uralkodótól, a kormányzótól vagy a kormánytól érkeznek  -  pedig minden ember eredendően szabadnak és egyenlőnek születik!
Eljött 1989 tavasza, s tovább már nem lehetett a föld alatt tartani temetetlen halottainkat. A 301-es parcella kitakarta mártírjaink testét, a rendszer embertelenségét, tarthatatlanságát is.
A Hősök terei katartikus gyászszertartáson Nagy Imre katafalkját talizmánként simították sokan, régi és új uraink is. Mára azonban világossá vált: legtöbben csak ugródeszkának használták mártírjaink koporsóit!
A rendszerváltás traumáit túlélve reméltük a jobb világ eljövetelét, az állandó és biztos szabadságot, demokráciát, s hogy valóban a „szent-istváni” úton fogunk haladni  -  előre, közös, európai otthonunk felé! Azonban legnagyobb meglepetésünkre most visszafordultunk az úton, közös múltunkból töröltetett a mi életünk majdnem teljes időszaka, még a rendszerváltás és az újratemetés ideje is  -  és gyorsvonati sebességgel tartunk 1944 évébe, s tovább, vissza a Horthy-rendszerbe! Azt hiszem, Nagy Imre onnan fentről nem hisz a szemének! Az '56-os forradalmárok nem ilyen világot akartak - súlyosan hazudik, aki ezt állítja! Ők nem azért haltak, hogy egy új úri kaszt fossza ki a munkásokat, dolgozókat, közös magyar államunkat - hogy nyögjük mindannyian új zsarnokságuk terhét!
A Horthy-világban Nagy Imrét rendőri megfigyelés alatt tartották, többször bebörtönöz-ték, munkájából elbocsájtották, nem kaphatott rendes állást, feleségét, gyermekét nem tudta eltartani – pedig csak a szociáldemokrata párt tagja volt, a vidéki munkásságot szervezte.....
Hát ebbe a világba vágynánk? Ahonnan Nagy Imre menekülni volt kénytelen? Miféle őrült vágyképe lehet az a két világháborút, vért, pusztulást, népírtást, milliók kivándorlását okozó időszak?
Évekig hallhattuk: nem lehet egyszerre szeretni Kádárt és Nagy Imrét. Ez így igaz. De: nem lehet egyszerre szeretni Horthyt és Nagy Imrét sem! Aki képes okulni Nagy Imre életéből, az többé nem vágyhat semmiféle diktatúrába!
De lassan átíródik a múlt. Már e 16 éve állított szobor talapzatát rángatják uraink, zavarja őket Nagy Imre látása...... Hogyne zavarná, hiszen Nagy Imre nem a nyers erőszak, s a kizsákmányolók eszméjét vallotta: mindenki annyit ér, amennyije van! Nagy Imre vezérlő csillaga a francia forradalom és a magyar '48, Kossuth jelszava volt:  
„Szabadság, Egyenlőség, Testvériség!” Ő azt vallotta: minden ember egyenlőnek születik!
Nagy Imre szelleme mindig, újra és újra azt fogja üzenni az összes hatalomnak:
„habár fölül a gálya, s alul a víznek árja, azért a víz az úr!”
Ez pedig nem tetszik egyetlen hatalomnak sem....
Mi azonban nem fogunk könyörögni  Nagy Imre megtűréséért, és ezért a szoborért sem.  Egyenes gerinccel, emelt fejjel megteremtjük saját értékeinket, saját szimbólumainkat, visszavesszük a múltunkat, és visszatalálunk előrevivő,  közös európai utunkra! Ha kell, harcolunk is mindezért! Valamikor úgy hittem, hazámban soha többé nem kell mártírnak születnie senkinek  -  ma már nem vagyok ebben olyan biztos.
Mindenesetre, ha ezt a szobrot elviszik, tettük csak júdás-arcukat leplezi le. Mi mindvégig követelni fogjuk Nagy Imrének, az 1956-os forradalom és szabadságharc mártír miniszter-elnökének tiszteletét, mely szobrának megőrzését is jelenti! Ebben a kérdésben következetesen és utolsó erőnkig kitartunk és küzdünk!
Mi úgy hisszük  -  ami idelenn, a földi árnyékvilágban történik, már nem érinti a legfelsőbb szférákat. Ármányos emberi kezek oda már nem érnek fel! Ahogy nagyapám szeretett költője, Ady Endre írja:

„Ifjú szivekben élek s mindig tovább,
Hiába törnek életemre
Vén huncutok és gonosz ostobák...”

Nagy Imre alakja immár az őt megillető magas helyen áll...  és ott is fog állni mindörökké  -  ércnél maradandóbban!

A megemlékezők egy csoportja

Forrás: http://www.nagyimreemlekhaz.hu/hu/2012/06/2012-06-16-101151

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://atlaszblog.blog.hu/api/trackback/id/tr968265172

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

13118 2012.06.17. 08:59:50

a holnap mártírjai már megszülettek.

60145 2012.06.17. 09:14:43

1. Hmmmm: megrendítő, mert igaz lehet!

11677 2012.06.17. 09:21:37

Ezt az unokát, meg Nagy Imrét is Orbánék elfelejtették, amikor az a piszkos szoc-liberális kormány volt hatalmon. Most újból Orbán is tiszteleg Nagy Imre mártírsága előtt, meg elővették az unokát, is. Van egy mondás: "Színház az egész világ!" Ha a Nolblog blogírói nem méltatták ezeket az eseményeket, akkor az azért lehet, mert "Ülnek, és néznek mint Rozi a moziban!" SEMMI SZEMRÁHNYÁS!

11677 2012.06.17. 09:31:32

Egyébként meg túlbuzgóan ferdítesz Atlasz, mert legalább két bejegyzés is foglalkozik Nagy Imrével és mártírtársaival.

60145 2012.06.17. 10:08:05

4. lord : Nem ferdítek, "az unokát ... elfelejtették". Jánosi Katalint a nol.hu nem említette, az itt közreadott beszédéből nem idéztek! Az sem volna ferdítés, ha megemlítettem volna a feltételezésemet arról, hogy miért. Jánosi Katalin szerint Nagy Imre és társainak emléke a napi politika, a zorbánozás és gyurcsányozás, komcsizás és nyilasozás fölött áll! Kedves Lord! Kérlek, máskor is figyelmeztess, ha bejegyzéseim valamelyikében hibát, ferdítést fedezel fel, készséggel kijavítom!

193225 2012.06.17. 11:10:59

Kedves lord, kedves Atlasz, az emlékezet egy csaló nőszemély. "Csak a szépre emlékezem.".. (Én ne tudnám?) :)))

12635 2012.06.17. 11:44:55

+++ (még a télen megírtam valahol kommentben, hogy a jelenlegi orbánkoncepcióba Nagy Imre már rég nem fér bele)

60145 2012.06.17. 11:56:32

6. Shakespeare : És szerinted egy csaló nőszemélyre mindent rá lehet fogni?

60145 2012.06.17. 11:58:18

Kedves 7. gordius, ha ezt írtad, helyesen írtad! (Feltételezem, hogy Nagy Imre sem abba, sem annak ellenfeleiébe sem szeretne beleférni.)

193225 2012.06.17. 12:06:11

Atlasz kedves barátom, ...hát, ezek a nőszemélyek!

180524 2012.06.17. 12:45:49

Kösz, Atlasz! Gordihoz csatlakozva, októberben írtam, egyetlen párt sem emlékezett "hivatalosan" Nagy-ra (sem)!! Ma már nem "komilfó" ami húsz éve még az volt...

60145 2012.06.17. 12:59:52

10. Shakespeare: világnézetileg alighanem értjük egymást! Még mindig érdekel, hogy tulajdonképpen milyenek is ;)

60145 2012.06.17. 13:01:12

11. Évalajos :)

60145 2012.06.17. 13:12:12

12. maiman : Az sem kizárt, hogy ez jobb, mint a hamisítás ( =igazmondás, újbeszél )! A tájékoztatást hiányoltam Jánosi Katalin beszédéről, nem a pártokat a híradásokból. Egy évvel ezelőtt a pártok prominensei - úgy hallottam egy nálam tájékozottabbtól - a Szolidaritás aznapi akciójáról kívánták elterelni a figyelmet: magukra, ehhez szolgált ürügyül a gyásznap. (Most meg az ún. szabadság napján rugóznak azok, akik szerint az igazmondó juhász és nyája kergette ki az oroszokat. Kisszerű pitiánerség - szerintem)

193225 2012.06.17. 13:17:31

Egy kicsit félrevezető kérdés, mert a csaj éppen elhagyott. Hol is volt az Vietnamban, ahol a polgármester a kamerák előtt lőtte fejbe a fogoly katonát? A google sem tudja, vagy ami valószínűbb, én kérdezem hülyén.

60145 2012.06.17. 13:47:12

16. Shakespeare : Semmi ilyenre nem emlékszem, ami nem azt jelenti, hogy nem volt a tévében!

193225 2012.06.17. 13:57:54

Jézus Isten, Atlasz! Te ilyen fiatal vagy? :))) Vezettek egy összekötözött kezű foglyot és a hős délvietnami polgármester bátran, a kamerák előtt fejbelőtte. A világsajtót bejárta a kép. Ma li, vagy valami hasonló név volt.

60145 2012.06.17. 14:03:49

18. Shakespeare :Mylai vagy valami ilyesmi a falu neve, amerikai tisztvolt, talán hadnagy, az USA-ban elítéltek. Próbálj így rákeresni, fejlövés nélkül.

193225 2012.06.17. 14:08:00

Közeledünk. Köszönöm.

169889 2012.06.17. 14:20:12

Egy csendes +

204112 2012.06.17. 14:50:02

Jó lenne tudni, hogy Nagy Imre mit gondolna ma múltról, jelenről. Ha az eltávozottak visszatérhetnének egy interjú erejéig. Tudom, nincs ha. Mégis.

60145 2012.06.17. 15:20:01

Kedves Nyírfa, abban aligha tévednénk, hogy nem tetszene neki. Kommunista volt és maradt, egyúttal tisztességes magyar ember. A tényeket tisztelő történeti elemzésből (p. Gulyás Martinéből) sok minden kiderül, de az ilyenek olvasásánál csak a megírásuk nehezebb!

60145 2012.06.17. 15:20:33

21. Lancelot :)

11677 2012.06.17. 15:27:10

Atlasznak! Egy szót sem szólok, ha egyszerűen felteszed Nagy Imre unokájának a beszédét, anélkül, hogy reklamálod a nolblogosokon, hogy nem említették meg. Ez így az én "értékítéletemben" STRÉBERSÉG. Aki pedig nézte a közszolgálati TV-t tegnap - mint én is -, az láthatta Orbán Viktort, milyen okosakat mondott N.I. újratemetésén a magyar ifjúság nevében, és meghallgathatta N.I. unokáját is. A bajom csak az, hogy a korábbi években O.V. messze elkerülte Nagy Imre emlékművét, még véletlenül sem említette éveken keresztül, csak most jutott eszébe újból...

204112 2012.06.17. 15:35:19

23. Atlasz: + :-))

15349 2012.06.17. 16:02:40

5. Szerintem Nagy Imre tudná, hogy az "orbánozás és gyurcsányozás", "komcsizás és nyilasozás" egymástól úgy különböznek, ahogy az igazság és a hazugság... Nem kellene hát összemosni őket.

180524 2012.06.17. 16:02:46

15. Atlasz Na ez az! Kimondtál két kulcsszót: 1. ürügy 2. pitiánerség Így már igen...

60145 2012.06.17. 16:10:21

25. Kedves Lord : Tiszteletben tartom az értékítéleted, de én változatlanul azt olvasom, amit a címben eredetileg írtam: Akit a Nol.hu meg sem említett. Vagyis egy szót sem ejtettem a NolBlogról. Ennek több oka van, de nem ide tartozik. Ajánlom figyelmedbe Jóska kommentjét tegnap 19:22:59-kor itt a nol.hu-n: http://nol.hu/belfold/ellenzeki_osszefogasra_szolitott_az_mszp_es_a_dk_nagy_imre_szobranal

60145 2012.06.17. 16:16:03

27. jehu : A tartalom szerintem is különbözik, a forma nem nagyon. Elismerem: nem az én asztalom. Az a dilemmám, hogy valóban csak ugyanazon módszerekkel és szinte ugyanazon modorral lehet küzdeni, amelyet a másik fél alkalmaz?

60145 2012.06.17. 16:27:54

28. maiman : Nekünk nem kell, nem muszáj pitiánerkednünk, kétes manőverekbe fognunk, ha adunk magunkra (Sánta Ferenc: Olasz történet), de elvárjuk a mi politikusainktól, hogy ne maradjanak alul az elmúltnyócév soha nem látott gátlástalan ellenzékével szemben. Akkor viszont az a kérdés: lehetek-e finnyás? Nem tudom. Erre gondoltam a 30., Jehuhoz intézett kommentemben is.

15349 2012.06.17. 17:05:39

30.: Miért, szerinted minek kell nevezni a nyilast..? Csak azért ne nevezzük nyilasnak, mert nyilasok módjára komcsizik..? :-) Persze, a megnevezés önmagában nem semmi ugyan (utálják is rendesen, ma még - ha így haladunk, holnap maguk nevezik magukat büszkén nyilasnak), de az számít majd, ha ki tudjuk szorítani őket a közéletből. S ez a Fidesz kiszorítása nélkül nem lehetséges...

60145 2012.06.17. 17:24:04

32. jehu: Amiről írtam, azt nagyon komoly problémának tartom. Nemcsak nyilasok komcsiznak és komcsiztak. Az általam gyilkoscsíkosnak nevezett zászló sem tehet róla, hogy szalonképtelenné tették. De nagyon nem szeretem látni! A katedrán tudtam a dolgom, ám szilárd meggyőződésem birtokában sem vagyok biztos, mi a helyes, eredményes, célravezető módszer a közéletben, a politikában.

11381 2012.06.17. 17:53:50

Atlasz, nagyon szépen köszönöm neked, hogy feltetted Kati beszédét. Méltó és igaz megemlékezés volt részéről. És tényleg csak tőled és itt tudtam meg, hogy mi is hangzott el ott és akkor.

11273 2012.06.17. 17:59:09

1958 június közepén védtem meg büntetőjogból disszertációmat, amelyet a halálbüntetés eltörléséről írtam.Ma már nem tudom hol van a dolgozatom, de 1984-ben a Mozgó világban "Vérszomjas-e a társadalmunk?" című írásomban még idézhettem belőle. Most onnan idézem:"Mielőtt hozzáfogtam volna e dolgozat megírásához, végiglapoztam az 1957-folyamán megjelent Népszabadságokat. Megkerestem bennük a halálbüntetéseket közlő apróbb és nagyobb híreket. Igen nagy számban születtek halálos ítéletek húsz, huszonkét, huszonöt éves bűnösök ellen. Mondható-e, hogy a jellembelileg még nem a legkiforrottabbak korosztályához tartozó bűnösök teljesen javíthatatlanok?" Feltettem a kérdést: A konszolidációhoz pontosan annyi, - sem több, sem kevesebb - végrehajtott halálos ítélet kellett-e, mint ahányat kimondtak és végrehajtottak, vagy megvalósult volna a konszolidáció ezek nélkül a végrehajtott ítéletek nélkül is? A válaszom egyértelmű volt, a konszolidációban semmi sem függött akár egyetlen végrehajtott halálos ítéletettől sem...Dolgozatomban idéztem Apró Antal beszédéből, amit Rajk László temetésén mondott: "... tanulva a múlt hibáiból, mindent megteszünk azért, hogy soha többé olyan szörnyűségek elő ne forduljanak, mint amelyeknek drága elvtársaink áldozatul estek." És akkor még nem tudtam, sem én sem más arról, hogy június 16-án, két-három nappal a dolgozat védése után kivégzik Nagy Imrét és még másokat is! Ezért volt lehetséges, hogy dr. Kádár Miklós professzor a külön engedéllyel készített dolgozatom értékeléseként azt mondta:"Kedves kollégám dolgozata mindenféleképpen eredményes volt. Vagy a halálbüntetést , vagy a dolgozattémát, de valamit biztosan el fognak törölni." Bizonyára ő sem tudott még a bekövetkező kivégzésekről. Borzongató, hogy a súlyos történelmi tapasztalatok még mindig nem voltak elégségesek, hogy a vérszomjasság ne üsse fel a fejét. A jobbratolódás eredményeként, újra meg újra előjön a "politikai" követelés a halálbüntetés visszaállítása iránt Hát már soha sem lesz elég az ártatlanul vagy feleslegesen, bűnösen kioltott éltből? Hát már soha sem tanuljuk meg, hogy mártírjainkra emlékezve ismét, de most már véglegesen megfogadjuk:Soha többé!

180524 2012.06.17. 18:13:24

31. Atlasz Egyetértünk. A kérdésre: igen, szerintem lehetsz. Morális kérdéseket kell tisztáznod (magaddal)

60145 2012.06.17. 19:01:37

34. kopacsi: A 29. kommentbe linkelt cikk hozzászólója, Jóska ébresztett fel, hogy mi a teendő. Örülök szavaidnak, remélem, Jánosi Katalinhoz is, a NIT budapesti szervezetéhez is eljut ez a link, mert tisztelem a forradalmárokat, utódaikat a meggondolt, megszenvedett véleményükkel együtt. Ha pesti volnék, a tegnapi és a mai eseményre is elmentem volna - ítélkezés, zsűrizés helyett. (Senki kommentelőt nem minősítettem, csupán a vonzó önérvényesítő lehetőséget utasítottam el.)

60145 2012.06.17. 19:09:16

35. xantim/HCJD/: Igazi humanista álláspont - különleges történelmi és egyéni élethelyzetben! Ez a "politikai" követelés csak álca - és egyben aljasság! A manipulátor nem felemeli, hanem lent tartja azt, akinek a szavazataira vadászik.

60145 2012.06.17. 19:11:35

36. maiman: Együtt gondolkodni jó - s ezt köszönöm Neked és azoknak, akikkel itt vagy ott lehetséges. Abban igazad van, hogy a döntés a felelősséggel együtt: egyéni!

Potrien őrmester 2012.06.17. 20:02:59

...nem először tartom a Nagy Imre-unoka megnyilvánulását szimpatikusnak...

60145 2012.06.17. 20:23:16

40. Potrien őrmester: Örülök, hogy így látod! Jelentéktelen adalék: a Nagy Imre Társaság az egyetlen, amelynek tagja vagyok, és büszke tagja!

11381 2012.06.17. 20:57:29

Atlasz, ide teszem föl legelöször Anyám "vallomását" arról, hogyan maradt apám életben: "Én tudom,hogy a politika nem nagyon szereti, sőt nem értékeli az igazság meghallgatását, de ez a szörnyű cselekedet évfordulója kiváltja az emberből az igazság kimondását. Sajnos sokan nem értékelik azt a hatalmas áldozatot, amit Imre bacsi és a többi halálra itelt hozott a Hazáert, a forradalom dicsőségéért. Mit adhat tőbbet egy ember, mint az életük feláldozását. Én visszakaptam Sándort, de sohasem bocsájtotta meg, hogy én kiköveteltem tőle, az életet, a család elsőbbségét. Én ezt többször is felvetettem neki, amit nem cáfolt meg. De megértett .A mi életünk, mindig az áaldozat hozatal, de én a családot tartom elsődlegesnek. Én nem is bántam meg. Nem ártottam senkinek, nem vallottam senki ellen,de megmondtam Somogyinak,ha Sándort kivégzik, az egész Kopácsi Család öngyilkos lesz. Apósom is velem volt. Somogyi, szó szerint elmondta a jelenlétünkben Kádárnak, hogy gyikosságnak tartom, ha ezt meg merik tenni. Akkor megigérte, hogy életfogytiglant fog kapni Sándor. Betartotta. Még akkor kértem Somogyit,hogy még egy beszelőre van szükségem, mert én ismerem Sándort és nekem beszélnem kell vele. Meg is kaptam a beszélőt, ahol Rajnai, Szalma és a többi gyilkos is ott volt. Sándor azzal fogadott, hogy jöttem elbucsuzni? Mire én mondtam, hogy nem elbucsuzni jöttem, mert Te nem fogsz meghalni,mert a mi életünk is a Te kezedben van. Különben üdvözől az öreg kopasz partizán barátunk. Ő rögtön tudta, hogy Somogyirol van szó. Kérdezte, hogy - voltál nála? Mire én közöltem, hogy Apósommal. Hamar befejezték a beszélőt, de már akkor én nem bántam. A lényeget elmondtam, a többin lehetett gondolkodni." És tényklrdés, hogy el voltunk készülve a családi öngyilkosságra, abban az esetben, ha Apámat felakasztanák. Utólag visszagondolva nem lehetett Apámnak könnyű a döntése, de hálás vagyok Neki, hogy minket választott.

60145 2012.06.17. 22:38:27

42. kopacsi : Ez most a legjobb megoldás, a legjobb válasz.. Édesanyád vallomása épp olyan nyílt, őszinte és hiteles számomra, mint édesapádé.

12880 2012.06.18. 09:41:52

Köszi, hogy közzétetted! Van azért két megjegyzésem! 1. ezt mondja J. K.: "minden ember eredendően szabadnak és egyenlőnek születik!" Ezt a tételt közismerten Thomas Hobbes hozta be a politikai filozófiai gondolkodásba. Akkor Hobbes a királyság intézményét hivatott elméletileg alátámasztani, de már akkor is egyszerűen nem volt igaz! Montesquieu volt az, aki elsőként hangsúlyozta azt, hogy a társadalom adja meg mindenki számára a szabadságot azzal, hogy a jog közelezi őket bizonyos viselkedésformák követésére. 2. Nagy Imre valóban nem ilyen társadalmat képzelt el, amilyen most van, de más értelemben!!!! N.I. nem liberális demokráciát akart, hanem demokratikus szocializmust!!! Nagy különbség!!! Jánosi Katalinnak ez a két óriási elméleti tévedése volt, de megbocsátható, mert nem szakember. Egy politikai filozófus, aki valamicskét is ért a szakmájához ilyen bődületes marhaságokat nem mond!!! T.

60145 2012.06.18. 12:51:05

44. tarski : Azt hiszem, kevesen járatosak a filozófiatörténetben, a társadalomfilozófiában. Mindkét általad említett filozófus királyság államformájú országban élt - de micsoda különbség! Igazad van abban, hogy a társadalmi szerződés kitüntetett szereplője a korábban élt és előfutárnak tekinthető Hobbes-nál az uralkodó! De Hobbes nélkül, és különösen az angliai fejlemények ismerete nélkül Montesquieu sincs. Amit kritizáltál, az nem a szónok álláspontja. Jánosi Katalin azt mondta, hogy "Szegény magyar nép azóta is úgy hiszi: a szabadságjogok az uralkodótól, a kormányzótól vagy a kormánytól érkeznek - pedig minden ember eredendően szabadnak és egyenlőnek születik!" Mégsem mondhatott olyat, s amennyire én ismerem őt, nem is gondolt olyat, hogy birkanép! Csak szegény magyar nép - polgárosodási deficittel. Jánosi Katalin - nézetem szerint - azért nem mehetett bele az általad említett distinkcióba, amellyel teljes mértékben egyetértek, mert nem akart megosztani. A mai helyzetben legfontosabb kérdésben foglalt állást ő, aki minden erejével távol tartja nagyapja és a mártírok emlékét a napi politikától! És azt is szóvá tette a mai gyalázatos politikai zsiványokkal szemben, amire Xantim reagált: az élet értékét, elvételének tilalmát!

12880 2012.06.18. 13:07:03

Atlasz! Abszolút jól értelmeztem azt, amit Jánosi Katalin mondott. Azt állította, hogy a szabadságjogok a természetből erednek, és ugyanezt mondta Hobbes is. Ez nem igaz! A szabadságjogok a társadalomból erednek, és erre mutatott rá Montesquieu. Egy dolgot szeretnék exponálni. Azért, mert én rámutatok két elméleti tévedésre, nem jelenti még azt, hogy ne tisztelném N.I.-t, vagy annak unokáját. Itt kifejezetten elméleti problémáról van szó, és kéretik aként kezelni. Szó nem volt itt birkanépről, meg megosztásról, meg semmiről, amit még Te hozzá gondolsz. De nincs kapcsolata a mai politikai zsiványokkal sem. Én csupán két elméleti hibára hívtam fel a figyelmet! Ennyi! T.

60145 2012.07.15. 11:30:07

46. tarski : Filozófiatörténeti tény, hogy egy gondolat hol jelenik meg először, hol és hogyan fejlődik tovább, s alakul át. Montesquieu nem az égből pottyant. Szerintem. Nem feltételeztem a tiszteletlenséget tőled, nem is írtam ilyet. Azt sem állítottam, hogy a Te szavad lett volna a birkanép. Egyszerűen előadtam az én olvasatomat a beszédről. Ezután is meg fogom tenni, ahogyan Te is megteszed, de én jóval ritkábban. Mindketten: ahogy jónak látjuk!
süti beállítások módosítása