Atlasz voltam

Atlasz.

Atlasz.

Miért éppen francia? 3.

2015. február 12. - Atlasz.

- Mert imádják a balhét!

- Mert imádják a balhét!

– mondta utasom, Ramadan doktor, aki korábban hosszabb időt töltött Franciaországban. A kirándulókkal Toursban tettünk kis sétát, s a piac mellett tüntető csoportba botlottunk. Szabadságot, igazságot vagy valami ilyesmit követelt másfélszáz ember Vincentnek. Miután megtudakoltuk hogy miről is van szó, egy-két együtt kurjongatás után mentünk tovább a két katedrális közül az öregebbikhez.

A tömeges véleménynyilvánítás népszokása nem 1789-ben kezdődött, de már akkor is szinte véletlenül. Ugyan kit érdekelt a Bastille néhány félnótás bentlakója, és kinek ártott a másfél tucatnyi kiérdemesült hadfi, akik áldozatául estek a Desmoulins által feltüzelt tömeg dühének? A zsarnokság jelképe ma már csak angolból rosszul fordított útikönyvekben létezik, s nem akadt olyan hatalom, amelyik a megszakadt történelmi folyamatot ezen – utódainál sokkal humánusabb – intézmény újjáépítésével kívánta volna helyreállítani. A Bastille ostroma a francia nemzeti habitus részévé vált, amely előtt az állam ereje teljében tiszteleg! Látványosság, utcabál, öröm: ez quatorze juillet!

A mi egykori népi demokráciánkban május elsején a munkásosztály hatalmát ünnepeltük, barátságos rendőrök és munkásőrök között terelődve. Az emelvényről az elvtársak kedvesen lemosolyogtak ránk. – Vajon Kádár is? Személyesen? Ó, Istenem! –. Aztán a szentképeket és jelszavakat lepakoltuk, lett sör, lett virsli, a tévében A felvonulók kérték… Máig nem győzzük megköszönni… Nem úgy, mint a balhés franciák!

J. P. Rey: Lány zászlóval Párizsban az 1968. májusi általános sztrájk idején

Szolidaritási plakát 1968.Nanterre-ben egy borzas diák nem átallott staubot kérni a kollégiumba leereszkedő miniszterétől! Ott nem elhitték, hanem gyakorolták az égalitét. Párizs külvárosában lázadoztak a lány- és fiúkollégiumok látogathatóságért. Az ember haja az égnek állt, hiszen a fiúk már átmehetnek, csak a lányok nem! Miért nem nyugszik a vörös Danny? A vád: mert idegen! Mire a francia diákok: „Mi mind németek és zsidók vagyunk!”. Ugye ismerős? Az eredeti Charlie, azaz de Gaulle, a nemzeti gloire megtestesítője végül beérte látszat győzelemmel, majd kis idő múltán lemondott…

Vörös Danny nem mondott le, kiállt a magyar '56-ért is, és balhézik megint:


Szolidaritás a magyarokkalIgen, a franciák imádják a balhét! A diákok, munkások, közalkalmazottak – akiket nálunk a proletárdiktatúra egymás ellen játszott ki – 1968-ban összefogtak a hatalom ellen, de a Párt, a hivatásos ellenzék gőgjére is több tízezres tömegben reagáltak: – Apró csoportok vagyunk! Apró csoportok vagyunk! – Akár 1957-ben, amikor a magyarországi terror elleni tiltakozásul a l'Humanité székházát fel is gyújtották! Az általános sztrájk magával ragadta a rendőröktől az atomkutatókig az embereket. Nem tudták, mihez kezdjenek jó dolgukban?! Lehet. De arról meg voltak győződve, hogy saját javukra rajtuk kívül senki más nem cselekszik!


Itthon, a laktanyánkban csehszlovákiai bevetésre vártunk, amikor bugyi rózsaszín levélpapírra nyomva eljutottak hozzám az 1968-as jelszavak. Légy realista – kívánd a lehetetlent! Tilos a tilos! Valósítsd meg a vágyaidat! Holt idő nélkül élni – akadálytalanul élvezni! Munkás, te 25 éves vagy, a szakszervezeted múlt századi! Kérjük, hogy ugyanolyan tisztán hagyja el a Kommunista Pártot, mint amilyen tisztán belépésekor találta!

Poszterek 1968.

Unszoltak engem is belelépni. Ho Si Minh-jelvénnyel a zubbonyomon épp úgy Vietnamért lelkesedtem, mint a párizsi lázadók. Húszéves múltam, katonaként töltöttem el a tagjelölt két évet, bíztam a változásokban, és minden mértékadó ismerősöm párttag volt ekkor. De azon a botrányos francia levélpapíron valaki visszakérdezett: – Épp most?! 1968 meghatározó esztendő volt Vietnamban, Varsóban, Prágában, Maliban, Amerikában és mindenütt, amerre néztünk.

A l'Humanité előtt„De a leginkább ’68-as a párizsi ’68 volt. … A mozgalom nem egy mozgalom volt, hanem egy százarcú happening (ezt a szót is akkoriban kezdték ebben az értelemben használni). Sokan szkeptikusak, s még többen mosolyogják meg a romantikus álmokat a francia nép időszakos barikádszükségleteit emlegetve, de csak a jobboldal és a Kommunista Párt fejezi ki aktív ellenszenvét. … hiszen a prágai tavasz és a párizsi május ellensége ugyanaz a párt – és személy – volt.” (Heller Ágnes).

Évek múlva a katedrán mesélgettem az izgága franciákról. Azután a '68-as fiatalok belenőttek a vállalatok, újságok, államok vezetésébe. A bugyirózsaszín levélpapírról a tankönyvekbe kerültek a felforgató szavak, mint egykor Petőfié. Vajon a fülkeforradalom mit tett a tankönyvekkel? Kit érdekel! Mert "mi magyarok" nem vagyunk Charlie-k, nem vagyunk franciák, kerüljük a balhét.

A bejegyzés trackback címe:

https://atlaszblog.blog.hu/api/trackback/id/tr768266272

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

251002 2015.02.12. 07:42:06

Ha Dózsára, Rákóczira, 1848-ra és 1919-re és 1956-ra gondolsz, akkor vajon nem lehet feltenni a kérdést, hogy MIÉRT PONT A MAGYAROK? És lám, a parasztlázadás, a kuruckodás miért nyert pejoratív tartalmat? Miért lett szitokszó a "kommunista"? Nem történt más, csak az egész történelmünket tagadtuk meg! Miért pont mi, magyarok vagyunk ilyen hitványak?

328387 2015.02.12. 07:48:38

A nagytőkének teljesen mindegy, hogy a tömegek tűrnek mint a birkák, vagy lázadnak ész nélkül a szélmalmot püfölve. A lényeg, hogy ne harcoljanak tudatosan és célirányosan.

60145 2015.02.12. 08:04:41

1. aLEx: Dózsa lázadói elsősorban keresztények és jobbágyok voltak, de a kérdés itt is jogos. Rákóczi felkelése idején szintén, 1848-ban békés forradalom volt, 1919 puccs. A további kérdésekről: a parasztlázadás soha sehol nem vezetett eredményre, a kurucok pedig maguk hagyták el a kuruckodást 1705 után, jó, ha tízezren maradtak 1711-re. A "kommunista" jelentését szerintem a konkrét szövegösszefüggés dönti el. Külön posztot igényel.

60145 2015.02.12. 08:05:15

2. ZorróAszter: Bizonyára.

13118 2015.02.12. 08:25:40

óóó, történt még miegymás nálunk is, meg a nagyvilágban is 1968-ban, nemcsak Párizsban. de ezekről akkor csak részben tudtam. amiről igen: lelövik Martin Luther Kinget és Robert Kennedyt .... mert ott verik a négereket. aztán nagy meglepetés(em)re nyeri a táncdalfesztivált az Illés együttes "Amikor még kissrác voltam" nótájával (jelentett ez valamit?) nem mentünk edzőtáborba Kassára, helyette itthon készültünk az idénynyitóra futkározva a Népligetben és a Jégszínházban róttuk a köröket, mintha gyorskorisok lennénk. fociban olimpiai aranyat szereztünk. amiről nem tudtam: elkezdődött nálunk az újgazdasági mechanizmus, de ebből nem sokat lehetett érzékelni. lázadtak az egyetemisták a lengyeleknél, a jugóknál, a németeknél is, nemcsak a franciáknál.

60145 2015.02.12. 08:34:15

5. Hmmmm: Így igaz. Amire lehetett,, arra a szövegben céloztam - de ez nem a hosszú elemzések helye. Az új gazdasági mechanizmus bevezetéséről - akit érdekelt - tudhatott, akár két évvel korábban is.

178873 2015.02.12. 08:36:36

Atlasz Régesrégi vicc, és mondva jobb, mint leírva, a helyesírás miatt: Május 1. a kikelet és a hazaszeretet ünnepe - mert mindenkinek ki kellett menni felvonulni, és mindenki haza szeretett volna menni! A Bastille nekem már csak opera, ahol legutóbb éppen Don Giovannit láttam. (Lehet, ha nem ez a közeg lenne, talán még egy bejegyzést is megérne egyszer, hogy a világ hány pontján/pontjáról láttam már a Don Giovannit.) A lázadásról és balhéról és emberek címkézéséről meg az jut eszembe, amit már megírtam: Serge Gainsbourg meglehetősen egyedi átdolgozásában a La Marseillaise. 5. Hmmmm Valamivel fiatalabb vagyok - de arra emlékszem, hogy Dr. Agy ezerrel magyarázta a képernyőn az új mechanizmust. Meg néhány évvel későbbről halványan rémlik az a vicc is, hogy: Milyen idő van most a Parlamentben? Egy Fock-kal kevesebb, mint korábban.

60145 2015.02.12. 08:43:41

7. solide: Köszönöm a viccet, nem ismertem. Belinkelhetted volna a bejegyzésedet! A Bastille Opera számomra egy emlékezetes sztrájkot jelentett: reggeli után lépésben jöttünk befelé az egyik elővárosi turistaszállótól, és jobb híján abban az épületben tudtam az utasaimat fél tizenkettőtől megpisiltetni. A személyzet humorizált, mert hisze: Imádják a balhét!

328387 2015.02.12. 08:50:21

Verik -e a négereket: Abban valóban van valami báj, hogy olyan ország oktatta demokráciára és szabadságra a világot, amelyikben letartóztatnak egy fekete asszonyt mert nem adta át a helyét a buszon egy fehér férfinek. És ami teljesen természetes mindennapi eset lett volna, ha nem kezdik bojkotálni miatta a feketék a busztársaságot. Vagy ahol az állam, az FBI, a rendőrséggel és a Ku Klux Klánnal összeesküdve gyilkoltat meg embereket. És a mai napig nem szabad megkérdezni azt sem, hogy a COINTELPRO csak "passzív" volt, vagy igaz-e, hogy célzottan gyilkoltattak meg amerikai állampolgárokat esetleg ezerszám.

178873 2015.02.12. 08:52:12

8. Atlasz Vannak olyanok, akik kérés nélkül is szoktak másoknál saját korábbi írásokat linkelni. Nem feltétlenül kellek még én is! :))

13118 2015.02.12. 09:09:14

6. Atlasz és 7. solide : nem foglalkoztam politikával, annyira nem, hogy először nem is fogtam föl, hogy miért nem megyünk edzőtáborba Kassára, ahol fedett hokipálya volt. arra emlékszem, hogy nagyon mérgesek voltunk, mert a betervezett csencselés elmaradt. és a felemlegetésre most ugrott be, hogy valóban volt a tévében valami dr. Agy rajzfilmsorozat, de az edzések és a meccsek miatt akkoriban keveset tévéztem. hááát, elég bugyuták lehettek ezek a rajzfilmek: https://www.youtube.com/watch?v=wFt9IPtoXHE

60145 2015.02.12. 09:11:38

10. solide: Ő nekem is eszembe jutott! Szerintem a döntő kritérium: a mérték. És a hübrisz!

336586 2015.02.12. 09:45:02

Nekem úgy tünt, a líbiai balhé se volt ellenükre. Néhány arab belehalt, na és? Most legalább lehet menekülni Afrikából.

60145 2015.02.12. 10:00:02

11. Hmmmm: Gondolom, hogy a közgazdászok és a gazdaságpolitikusok nem dr. Agy szintjén vitatták meg a dolgot. Nem rég egy nagyonmagyar egykori diáktársamat tájékoztattam, hogy a mai liberális újságok és folyóiratok kritizáltak a NER előtt is. A gengszterváltás előtt is... Az illető magyartanár, de 1990 óta az Élet és Irodalmat sem olvassa. Pedig volna rá ideje! De utálja a liberálisokat. 13. naposnak: és Amerikában is verik a négereket! Úgy, ahogy Hmmmm mondja.

169889 2015.02.12. 10:05:13

Vajon etikus dolog élni egy olyan jogosítvánnyal amit folyamatosan bírálok?

60145 2015.02.12. 10:10:13

15. Lancelot: :D

60145 2015.02.12. 11:23:04

17. marja :)

301782 2015.02.12. 13:53:28

A magyarok egy része is imádja a balhét, csak sokáig nem volt divat. :)

23353 2015.02.12. 13:57:23

+ Hát 68-ban én elhatároztam hogy a komcsikból elegem volt......

60145 2015.02.12. 14:33:26

19. Valika: Így igaz: kiharcolni azt, amit jogosnak tartunk, eltörölni a gyalázatost - ez bizony nem divat. Felülről várjuk még azt is, amit meg sem ígértek "odafönt" - sajnos ilyenek vagyunk. Nekünk sem adják, a franciáknak sem adták ingyen sem a demokráciát, sem a munkájukhoz mért jólétet.

60145 2015.02.12. 14:34:18

20. little: Ez bizony határozott véleménynyilvánítás volt!

328387 2015.02.12. 14:48:02

20. little 2015. 02. 12. 13:57 "Hát 68-ban én elhatároztam hogy a komcsikból elegem volt......" Igen. A gyarmattartók sokkal jobban fizetnek. Persze csak azoknak, akikre valamiért szükségük van. És azoknak is csak addig.

60145 2015.02.12. 14:52:30

23. ZorróAszter: Igen. Marx szerint is a piac határoz az áru áráról. A munkaerőéről is. (little nem szokott visszajárni, különösen oda nem, ahol nem indított vitát. Marxra sem szokott hivatkozni. Bocs!)

328387 2015.02.12. 15:32:13

Kedves Atlasz! Ez lehetséges de a véleményem nem újdonság a számára. Mint ahogyan az övé sem nekem. Egyébként nem Marx tehet róla, hogy az embereknek, a hazának, a hazaárulásnak .... piaci ára volt és van. Ő csak rögzítette az ezzel kapcsolatos tényeket.

60145 2015.02.12. 15:50:41

Zorro, inkàbb nem kommentálom...

301782 2015.02.12. 16:30:46

21. Atlasz 2015. 02. 12. 14:33 igen, még ma sem mindenki számára világos mi a különbség a "balhé" és a jogos igény között. Mint ahogy az is komoly gondot okoz, hogy egymással szembeni, közvetlenül megoldható, de legalábbis párbeszéddel indítható problémáinkat sem vagyunk képesen normális hangnemben, stílusban kifejezni. Tisztelet a kivételnek. A tartalom persze fontos...de sokan gondolják, könnyebb a "végén kezdeni" egy vitát, szavunkat az anyázással nyitni, minek annyit beszélni, nem igaz? Gondolják. A probléma kezdetén meg még hogy néz az ki? :)

338311 2015.02.12. 16:32:52

1968-ban egyetemista barátok között söröztük, amikor Géza beállított. Megtanult olaszul, mert szerinte az Unita című lapot kevésbé cenzúrázták, mint a L' Humanitet, könnyebben bejött az országba és az izgalom, amivel a lap tartalmát magyarázta, hogy most kellene ott lenni, fent a barikádon, nála forradalmi hangulatot keltett. Bár én mint gyerek az 56-os események alatt az utcán voltam, nekem nem volt imponáló a párizsi utcai események. A mai napig nem sokra tartom, ráadásul észak Amerikában élve, itt semmi nyoma azoknak az eseményeknek, de valószínű, hogy történelem ismeretek tanításakor elhangzik az egyetemeken, kétlem, hogy pozitív hangnemben. Az ok talán, hogy az angolszász világ nem másolja a franciát, sőt G.Bernard Shaw egy korai analízisében kijelentette, hogy a francia forradalom nem oldott meg semmit, csak a társadalmi gondokat az egyik fél válláról a másikéra rakta. Szerinte az amerikai forradalom volt az, amely elérte szándékát. Erről viszont odaát tudnak nagyon keveset.

60145 2015.02.12. 16:37:43

27. Kedves Valika, kissé átértelmezted a szavaimat, de jól tetted. Egyetértek, köszönöm!

60145 2015.02.12. 17:00:45

28. BundiB: Ahhoz tudok kapcsolódni, hogy akkoriban én sem értettem és nem kedveltem a lázongást, nem is ismertem igazán a világ több táján - az Egyesült Államokban is! - zajló eseményeket. Azóta jobban értem ezeket, és annak ellenére imponál is, hogy pl. a guevarizmus hibáit is látom. Úgy gondolom, hogy Clinton generációja akár Woodstockban volt, Prágában, vagy a Berkeley-en (http://en.wikipedia.org/wiki/Berkeley_riots_%281960s%29) másként látja a világot, másként is vezeti, mint 1968 nélkül tenné. Az angolszász világ ma már szerintem sem másolja a franciát - de sokáig szerelmes volt belé. G. B. Shaw talán nem tévedett nagyot: a franciák forradalmak sorozatával érték el mindazt, amit a z amerikaiak megúsztak eggyel, esetleg kettővel. Ők abból építkeztek, amit az öreg kontinensről készen átvettek! A francia segítség pedig a függetlenségi háborúban nagyon jól jött az Egyesült Államoknak, különösen, hogy az árát Franciaország fizette ki - államcsőddel.

78126 2015.02.12. 17:10:29

Dehogyis kerüljük! Államosították!

60145 2015.02.12. 17:20:33

31. Anemone: Nahát! Igazad van: ide CÖF, oda CÖF - csak röhögök...

328387 2015.02.12. 18:25:44

28. BundiB 2015. 02. 12. 16:32 "ráadásul észak Amerikában élve, itt semmi nyoma azoknak az eseményeknek, de valószínű, hogy történelem ismeretek tanításakor elhangzik az egyetemeken, kétlem, hogy pozitív hangnemben." Akkor Ön nyilván semmit sem hallott mondjuk az Eper és vérről, a Zabriskie Pointról, a chicagoi nyolcak peréről, a sortűzről a kenti egyetemen, a Fekete Párducokról és a Nemzeti Gárda felvonulásáról a városokban. És hogy jelenleg is jórészt ezek a rosszfiúk vannak ma hatalomban az Egyesült Államokban. "Az ok talán, hogy az angolszász világ nem másolja a franciát" És akkor nyilván az sem tűnt fel Önnek, hogy az Egyesült Államok államformája nem alkotmányos monarchia hanem köztársaság.

78126 2015.02.12. 19:28:55

Ó, Atlasz, én nem röhögök. Tegnap Cuba Lenines posztjához még egyszer vissza akartam térni, aztán legyintettem. Akármilyen téma merül fel, amiben megrekedtünk, nekem mindenről az jut eszembe...hogy a nagy pofánk az oka. Eszünkbe sincs tanulni! Se franciától, se finntől, egyáltalán senkitől. Valahogy túl erősnek érzem a kapcsot tanulás és szabadság között.

60145 2015.02.12. 19:39:42

34. Anemone: Ehhez nem tudok kapcsolódni (Lenin élt, Lenin él, Lenin élni fog). Ki az a mi? Mi magyarok általában nem vagyunk elég önálló, önértéküket tudó polgárok. Emiatt az államhatalom könnyen és tartósan csürhésít bennünket. Együtt üvöltünk minden gagyi szabadságharcos ötletre, holott a történelmünk során egyetlen egyet nyertünk meg - nyolcvan évvel az akkori Trianon után, a győztes feldaraboló, Mohácsot okozott nagyhatalom oldalán. Szlovénia egyetlen egyet sem vívott, sosem volt náluk nemzeti hőzöngés - és köszönik, megvannak.

328387 2015.02.12. 20:04:09

Csak nehogy ebben a példaországban is csalódjunk. Mert én még emlékszem, mikor a haladó europér értelmiség még a kommunizmus keserű éveiben példaként hozta fel például elébb Lengyelországot, aztán meg például Jugoszláviát. Tulajdonképpen azon csudálkozom, hogy Görögországot nem állították példának korábban, a csőd előtt. De csudálkozhatunk még egy jó nagyot Szlovénián is. De az is szép, ahogyan a leporolt korzsenik változnak kábé ugyanezen időíven: Lukács György, majd Bibó, Hamvas, Márai, ... Ma meg már eljutottunk/visszatértünk hálistennek Wass Alberthez, Nyírőhöz meg Tormay Cécylehez.

78126 2015.02.12. 20:19:23

Vérmérséklet, attitűd kérdése is a "hőzöngés" - ahogy nevezed, Atlasz. A MIn magunkat, könnyen túlfűthető, hőzöngő magyarokat értem. Ugyanazt mondom én is, amit Te: vehemencia igen, önállósodás, önmérséklet kevéssé. :( Széchenyi úgy mondta, a magyar vagy alul vagy túlértékeli magát. És? Ez nem egy állandó valami, amin ne lehetne változtatni. A mostani helyzetet is ezen az alapon vesztésre állónak ítéled meg?

60145 2015.02.12. 20:26:39

37. Anemone: Egy viking közmondás arról szól, hogy bár az istenek akaratától függ, hogy a vihart leküzdi-e a hajó, a kormányt mégis legjobb tudásunk szerint kell forgatni... Magyarán: minden helyzetben törekedni kell arra, amit legjobb lelkiismeretünk szerint helyesnek tartunk. Te is ezt teszed.

78126 2015.02.12. 20:40:49

Tetszik! Ennyi hajótörés sem gondolkoztat el bennünket...? ...... "Isten, áldd meg a magyart...balsors, akit régen tép" Nem hát, mert kívülre helyezzük, nem mi tehetünk róla. :)

60145 2015.02.12. 20:43:18

39. Anemone: Igen!

178873 2015.02.13. 16:59:56

Trust in God and keep your powder dry - bár ez nem közmondás, sőt sokan még azt is megkérdőjelezik tényleg mondott-e ilyesmit Cromwell. Mégis szemlélet, ami arrafelé igen elterjedt. (Irodalmilag először egészen kicsit más formában tűnt föl: Put your trust in God, my boys, and keep your powder dry!; illetve a második tagmondatot elég gyakran a "but" kötőszóval vezetik föl.) Vagyis: Bízz Istenben, és tartsd szárazon a puskaport! (Az Úrba vesd a bizalmad fiam, és tartsd szárazon a puskaport!; illetve ... , de azért tartsd szárazon....)

60145 2015.02.13. 18:21:35

41. solide: Ez sokkal tömörebb és kifejezőbb! Külön öröm, hogy szövegszerűen megértettem :) az egyszerűbb változatot!

180524 2015.02.13. 18:57:17

No, csak ideértem. Szóval, ifjúkoromban, akkor még nem tudván, mi a lényeg, lelkesen "tüntettünk" Allende vagy Vietnam, esetleg Che "ügyében". Ma már látom, mi és hogy, főként miért... És az idő ment.... Egy adalék: Rákóczi kifejezetten megtiltotta embereinek, hogy önmagukat a "kuruc" jelzővel illessék... Utána lehet keresni...

60145 2015.02.13. 19:46:29

43. maiman: Nagyon örülök az érkezésednek! Nem voltunk mi butábbak, csak más világban éltünk, mint a franciák, sőt: a lengyelek is. Az adalék számomra újdonság!

180524 2015.02.13. 20:18:24

44. Atlasz Amint megtalálom az adattáramban, küldök forrást!

180524 2015.02.13. 20:42:13

"MN: Manapság divatjuk van a kurucoknak, s korántsem csak a tárogatós múltidézések során emlegetik őket. A korszak kutatóját nem zavarja ez a történelmietlen aktualizálás? RVÁ: Látja, ez is a romantikus történelmi irodalom terméke. Rákóczi és köre ugyanis sohasem használta önmeghatározásképp ezt a jelzőt, mi több, a fejedelem a szabadságharc elején rendeletben tiltotta a szó alkalmazását. Nem tekintette magát kurucnak korábban Thököly Imre sem." http://magyarnarancs.hu/belpol/beszukitett_multszemlelet_-_r_varkonyi_agnes_tortenesz_akademikus-67902

180524 2015.02.13. 20:44:03

Mivel két linket spam-nek néz, itt a másik, ez bővebb magyarázat: ." A "kuruc nevezet alatt kóbórló" katonák ellen bocsátotta ki Rákóczi 1703. július 24-én Gyulajon mindennemű kóborlást és prédálást halálbüntetés terhe alatt tiltó, azután még sokszor megismételt pátensét." http://www.telehaz-gyorvar.koznet.hu/ki_elemei/menu4/h_szabaly.htm

60145 2015.02.13. 21:19:44

46. maiman: Köszönöm a fáradságodat! A kuruc szó eredetében mindig bizonytalan voltam, bár nem volt alapom átsiklani fölötte. Az interjúból megismerhető szemlélet azonos az enyémmel, vagy az enyém közel áll hozzá, nem is mindig tudtam idegenvezetőként "eladni"... Nagyon érdekes volt!

60145 2015.02.13. 21:23:52

47. maiman: Nagyon frappáns ez a bizonyíték az előbb említett szemlélet mellett! Ha így, ilyen felkészültséggel tanítasz, akkor a legnagyobb megbecsüléssel gratulálok!

180524 2015.02.13. 21:30:47

48.-49. Atlasz Köszönöm. Már megérte a mai nap. Sajnos, nem tanítok, kedves Atlasz. Én csak egy "naiv irodalmár" vagyok, s ezt komolyan gondolom. Bővebben, ha megenged, mailben. Hamarosan jelentkezem. Üdv.

60145 2015.02.14. 05:28:34

50. maiman: Szeretem a jó társaságot!
süti beállítások módosítása