Atlasz voltam

Atlasz.

Atlasz.

A méltóság elvesztése

2020. március 28. - Atlasz.

depp.jpg„Hallottál arról a Johnny Deppről, aki bedrogozva és bepiálva rendszeresen bántalmazta ártatlan, angyali feleségét, Amber Heardöt? Ugye, hogy ugye! Na és arról a Johnny Deppről hallottál-e, akit ártatlan, angyali felesége a házastársi viták alkalmával a legnagyobb természetességgel ütött arcon, és egy alkalommal úgy vágott hozzá egy vodkásüveget, hogy a színész majdnem elveszítette az egyik ujját? Nem? Semmi?” (player.hu)

Nem, én sem hallottam. De pofon az csattant. Abban a pillanatban, amikor lehetetlenné vált ilyen-olyan ürüggyel a Gonosz ártatlan angyali látszatánál megmaradni. Abban a pillanatban, amikor a legvédtelenebbet megütötte. Amikor az együttélés terheit a kiszolgáltatott gyermek lelkébe ültette. A testi-lelki kártételeket az anyai szív közhelye leplezi. Így megy ez.

Aztán a válás. Olyan, mint a borosta. Csak akkor szúr, ha a rossz oldalára születtél. Ha apaként... A kicsinyes osztozás, amelybe kényszerülsz, a hiábavaló önigazolásokkal teli táska, a szégyellős szövetségeskeresés ellentmond a józan észnek. Az anyagi romlásból akár erőt meríthetsz: a családi rekvizitumok beszennyeződtek úgyis. De megcsal a kármentő remény: hogy kapcsolatot tarthatsz, hogy Apu maradhatsz azután is. Kipreparáltak már a felkészülési szakaszban. Vesztessé kényszerít emberi-férfiúi és apai önbecsülésed. A méltatlanság a lélekbe ég.

A méltóság maga az élet. A méltatlanság pusztít. A Timbuktut övező sivatagban titkolt örömben, muzsikálásban, fociimitációban, kényszerházasságban, a Saria fogságában is emelt fővel élnek az emberek. A méltóság az, aminek híján mindez nem lehetséges.

https://www.youtube.com/watch?v=f7YeoB5bSBY

872.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://atlaszblog.blog.hu/api/trackback/id/tr5915566858

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

littke 2020.03.28. 23:36:20

Szóval ez emberektől függ .Láttam már olyan válást, ahol a válófelek civilizáltak maradtak, meg olyat is ahol nem. Egymást megütni az valahogy nem kóser.....

Atlasz. 2020.03.29. 06:21:52

Így igaz! Itt most egy nem szokványos változatról olvashattál. Civilizált válófelekről, s a "gyengébb" álságos agressziójáról, eszközeiről és kártételeiről írtam. Az ilyesmi rejtett, lappangó, mert egyfelől a személyes érdek, másfelől a személyes szégyen titkolni készteti.

Dórémi 2020.03.29. 16:57:37

Számomra ez a kulcsmondat minden esetben "A méltóság maga az élet.".......
Jó régen elváltam, de valahogy úgy sikerült, hogy az együtt töltött éveket bocs a szóért, de nem köptük le..... Hiszen valamiért összetartoztunk , összekötött bennünket jó, és rossz, aztán kiszerettek belőlem........, de a mai napig tudom, hogy számíthatunk egymásra, s ha úgy hozza az élet, hogy a gyerekkel együtt hármasban vagyunk, ugyancsak nevetősre sikeredik a közösen eltöltött idő.....

Atlasz. 2020.03.29. 17:27:57

Mit jelent a méltóság az emberi viszonyokban. József Attila verse tizenéves kori élményem, az ember istenképiségének fogalma számomra viszonylag új, egy-két évtizedes:
"Most mégis, megfáradván,
Dicséreteddel keresünk új erőt
S enmagunk előtt is térdet hajtunk, mondván:
Szabadits meg a gonosztól.
Akarom."
Kiszeretni csak az tud, aki szeretni képes. Igen, volt az én életemben is, hogy kiszerettünk egymásból, de az emberi kapcsolat a hullámok elültével megmaradt. Mi más volna a megmaradó érték életünkben, mint az, hogy társunkkal később is összenevetünk?!

Atlasz. 2020.05.08. 10:58:14

@littke: Egymást megütni - ez kölcsönösen rossz. Igaz.
De mi van akkor, ha mást, a kiszolgáltatott, védtelen és véteni nem képes harmadikat üti meg a dühében féktelen?! Ennyi esze van, ennyi empátiája! Akkor az őt érő pofon vajon a kölcsönösség kategóriájába esik?! Vajon ki az a gyengébb, akit erkölcstelenség megütni?
süti beállítások módosítása