Atlasz voltam

Atlasz.

Atlasz.

Katonásan - Guszti

2010. november 03. - Atlasz.

Főhadnagy úr hívat az irodába....

Sem újoncként, sem leszerelőként nem voltunk elragadtatva saját harcértékünktől. Nem láttuk értelmét a két esztendős bezártságnak, a lagymatag kiképzésnek, alig találkoztunk vérbeli katonával a budagyöngyei laktanyában. A mi sorványunkból csak egy-kettő vállalt csontfőhadnagyként további éveket. A katonai dilemmák közül nem az öt évre aláírható továbbszolgálat, azaz leszerelni, vagy bennmaradni okozott fejtörést, bár az utóbbi lehetőség engem is megkísértett.

A sereg – a kezdő hetek reggeli tornáit és néhány szokatlan takarítási metódust leszámítva – nem jelentett komoly fizikai megterhelést számunkra. Az első katonai műveletet a fókával végeztük. Még azokat is megviselte a széles terpeszben felmosóronggyal faltól falig végzett akció, akik korábban odahaza elkövettek hasonlókat. Az, hogy erre a körletben – magyarán: ahol laktunk – napjában többször is sor került, nem csak a tisztaságot, hanem az alá-fölérendeltségi viszonyok tisztázását is szolgálta. De tény és való: a laktanyánál jobban takarított közintézményt, kórházat, iskolát, kultúrpalotát életemben nem láttam, beleértve a Magyar Néphadsereg Központi Tiszti Házát, ahol szintén loptam a napot, de már a hetvenes években, pár hónapig.

Meg kell valljam, otthon nem a házimunkában nyújtott segítségem hiányzott 1966-67 fordulóján, csak én magam. Egy-egy nagytakarítást meg hasonló alkalmi megmozdulást kivéve minden házi munka anyánkra maradt. Mondhatnám cinikusan, hogy ez történelmileg így alakult, de azt majd máskor. Inkább elárulom, hogy Anyunak 1966 őszén a munkahelyén is eszébe juttattak.

Az asszonyok ugyanolyan kedvességgel és számítással kérdezgették őt a katona fiáról, ahogyan a saját dolgaikról meséltek. Egy idősebb nő, miután hétről hétre azt hallotta, hogy nem, még nem jött haza a gyerek, megunta. – Majd szólok Gusztinak! – mondta. Igen ám, de a helyzet ezután sem változott. – Marika, még most sem? érdeklődött újra. Anyám csak szótlan mosollyal ingatta a fejét. – Ejnye, ez a Guszti! – reagált a néni. Anyám olyan nagyon nem vette komolyan a munka közben elhangzott dolgokat, a következő fokozatot, a – Na megállj Gusztit! meg végképp nem, hiszen fogalma sem lehetett róla, kicsoda az Istenhez hasonlatosan sokat emlegetett személy.

Nem úgy a laktanyában!

Valamikor február elején épp őrszolgálatot adtunk le, a lakókörlet fala, a laktanyakapu és az őrszoba-kapusszoba által közrefogott térségben pihenjben, de alakzatban vártuk a váltás felvezetésének végét, amikor felfigyeltünk arra, hogyan vágódik ki az áldott jó Dömök törzsőrmester a keresztrejtvényfejtést félbehagyva és elfeledve a kapu-ügyeletesi helyiségből, és igyekszik futólépésben a vasajtón kívülre kerülni. A mellé beosztott sorkatona viselkedése ugyancsak rendkívüli helyzetet jelzett, amely a maga valóságában rögtön ki is bontakozott. Pár szó a felvezetőmhöz, aztán kiragadtak a sorból teljes felszereléssel együtt, be a körletbe, le a cuccot fegyverszoba és stokiztatás nélkül, hogy azután a legszemetebb öreghonvéd – Patonai – aggassa rám a kimenőruhát! Majdhogynem kilöktek az udvarra, azután meg a kapun, és senkit a világon nem érdekelt, hogy az első kimenőcédulám a zsebemben van, csak az, hogy ha nem is a hazát, de a laktanyát élete kockáztatásával is megvédje a Hidász utcában várakozó Volga utasától!

Ő volt Guszti, a Határőrség főparancsnoka (1964-1974), szemben a Manrézából! Akkor még „csak” ezredes, de ha személyesen öltöztetett volna kimenőruhába, olyan tiszteletadást kellett volna odabent elrendelni számára, amilyen a zászlóaljnál évekig nem fordult elő! Hogy szólnia kellett volna a kürtnek – nem is volt! –, az a minimum! Később, 1967 szilveszterén, a honvédség első „Élenjáró századának” avatására egy közel sem olyan magas beosztású tábornokot várva  a járdaszegélyeket is lemosták és sakkosan fehérre meszelték minálunk, ráadásul minden egyes sorkatona új gyakorló ruhát kapott. Aznap magam is csinosan vonultam be a helyőrségi fogdába, ahol ezt-azt leirigyeltek rólam a kimenőre induló smasszerek. De legyünk katonásak: ez nem az a történet, csak jelzem: lemaradtam arról a hajcihőről.

A laktanya is megúszta Gusztiét. Ő is tudta, mi következik, ha kiszáll a Volgából.

Akkoriban egy főparancsnok anyósa érdekből nyugdíjért, vagy csak tisztességből, de ugyanolyan proli munkát vállalt, mint bármelyik magyar háziasszony. Biztosan nem a bedolgozói jövedelemre voltak rászorulva, azt nélkülözhette a határőr ezredes háztartása! Az otthoni békességet azonban nem. Folyamatosan növekvő problémát okozott, hogy az anyós, akit egyébként sose láttam, egyre sűrűbben követelte a főnökasszony fiának a kimenőt. Mit sem tudtunk erről anyámmal, pedig, mint utólag kiderült, a Hidász utcai laktanyából január közepétől minden Vargát hetente hazazavartak, hogy végre nyugtuk lehessen Gusztitól! Ő is azt remélte odahaza …

Máriaremete télenMiután leszállított anyámnak Máriaremetére, pár hét múlva én is meglátogattam, a taxizást megköszönni. Elbeszélgettünk máskor is, így került sor arra, hogy felajánlja számomra a honvédségi leszerelést követően a határőrségnél történő fél-hívatásos elhelyezkedést. Szép ruha, szabadidő, hosszú szabadság, táppénz teljes fizetéssel és szolgálati lakás. Két szoba összkomfort. Lakni, kiszolgáltatottságtól mentesen élni a legmegvalósíthatatlanabb álmom volt akkoriban. Hiszen ide is hányszor leírtam az otthon, odahaza, lakás szavakat! Máig kedvesebb adatom a lakcímem, mint a legsajátabb, a nevem. De mégsem vállaltam továbbszolgálatot.

Nem a megalkuvásmentes idealizmusom késztetett erre, nem a „kommunizmussal” szembeni ellenállás, nem is a tsz-eseken tréfálkozó, gúnyolódó leszerelő hangulat. A katonai kötöttségek sem zavartak. Nem voltam lépes hazudni Szabó Gusztáv vezérőrnagynak. Ez az ember – mindegy miért – kezet nyújtott nekem, segítő kezet, egy tetőtől talpig katona kezét, a kemény kuruc fészekből elszármazott újheli fiúét, a parancsnokét. Kompromisszumot, különbékét kötni a seregben megtanultam, de nem voltam képes még egy lakásért sem az ő hívatástudatához méltatlan hamis látszatot mutatni. Pedig az én világomba való belépéstől épp úgy eltekintett volna Guszti, mint a ráfos laktanya kapuján belül neki járó főparancsnoki tiszteletadástól.


Főhadnagy úr hívat az irodába:
maradjál bent kedves fiam továbbra!
Három csillag lesz a válladra de rávarrva,
egész század hallgat majd a szavadra!

Főhadnagy úr, köszönöm a jóságát,
adja másnak mind a három csillagját,
van már nékem odahaza kökényszemű galambom,
annak a két szeme az én csillagom…



A bejegyzés trackback címe:

https://atlaszblog.blog.hu/api/trackback/id/tr468266108

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

78126 2010.11.03. 08:36:28

Érdekes felvetés, kedves Atlasz, hogy a hivatástudat hasonló a szerelemhez: vagy azonnal lobog vagy nem is lesz? Apránként nem ébredhet? Hm. Emögött a vallomásod mögött érzek még valami titkot.

60145 2010.11.03. 09:36:06

1. Anemone: ha már a titokra rákérdeztél, kedves Anemone, én is mindig a szerelemre gondolok, amely hol lobog, hol izzik, hol eltűnik, hol csak ígéret. Nem hinném, hogy puszta számításon meg a tiszességen kívül más motívált volna a bezupálás elutasításában.

78126 2010.11.03. 09:46:03

Nem a kérdésemre válaszolt kedves tanár úr, de sebaj. :)) (Az "emögöttel" nem konkrétan erre a történetre utaltam.)

70798 2010.11.03. 13:09:31

könnyű, akinek csókosa van:))))

nyica 2010.11.03. 13:34:27

AZTA, LÁTOD MILYEN KICSI A VILÁG!!! CS.NY

11677 2010.11.03. 17:06:10

Látod Atlasz komám, ez volt a különbség a 45 előtti hadsereg kotonája, meg a te genenerációd között. Akkor ugyanis ez a nóta járta: „Nincs még sarzsim, de holnapra lesz A hadnagy úr, a galléromra csillagokat tesz…” Nem az volt a menő, aki kibújt a katonaság alól, hanem az, aki katona volt. Egy másik nóta így szólt: „… Maradt otthon, kettő-három nyomorult, Rátok lányok, még az ég is beborult!”

60145 2010.11.03. 19:16:42

4. Toszmegosztis: S balfék, aki nem használja ki?

60145 2010.11.03. 19:18:23

5. nyica: néha kicsi, néha szűk, legjobb, ha ólmeleg. Elütöttem volna? Ölmeleg?

60145 2010.11.03. 19:22:41

6. Texaco Benzin (Babett):szigorú tekintete valóban odalett! 6.

60145 2010.11.03. 19:29:40

7. lord: Így igaz, magam is büszke vagyok nagyapám és testvérei, rokonai, komái teljesítményére: nem rég sikerült kiadni egy könyvet Kisújszálláson a 13. jászkun huszárok emlékére (Kovács József) : ott sorakoznak benne mind, akik hazajöttek, s akik odamaradtak a harctéren, azok is. A múlt évben szép emlékművet emeltek a várban az ezrednek, Szekeres Imre és földijeim avatták. (De én sem bújtam ki, sőt! De erről majd máskor.)

11677 2010.11.03. 20:16:59

11-re Atlasznak: Lehet, hogy nem bújtál ki, de ez a bejegyzés erősen olyan ízű. Ezért bátorkodtam a fentiek szerint hozzászólni.

12635 2010.11.03. 20:20:14

nagyon jó történet...

60145 2010.11.03. 22:02:14

12. lord: A lehetőség megvolt. Ráéreztél. Vonzott is, de a szégyen nagyobb lett volna, mint a haszon.

60145 2010.11.03. 22:03:23

13. gordius: örülök, hogy jónak tartod, hiszen nem a Te világod, nem a Te gusztusod...

11677 2010.11.04. 05:30:28

14-re Atlasznak: Hát, ha a haszon máshol nagyobb volt, mint a katonaságnál, akkor nem kell azt szégyellni…

60145 2010.11.04. 07:05:41

16. lord: Erről semmit sem írtam, nem is céloztam. Nem tudom, Te mire gondolsz? A továbbszolgálat számomra kínálkozott hasznát viszont vázoltam a bejegyzésben.

34417 2010.11.04. 11:27:35

na ja. jó is egy ilyen kapcsolat. nekem - pechemre - csak később jött egy vezérőrnagy após. viszont, a tsz egy percig se jutott az eszembe. igaz, nem is nagyon kapacitáltak:-) nem volt kürt? se takarodó, se ébresztő, se riadó kürtszó? hát micsoda egy alakulat volt az?

60145 2010.11.04. 12:32:57

Ott, ahol vitézkedtem, engem sem csábítottak katonai pályára. Kicsi alakulat volt, hatalmas fülekkel!

11677 2010.11.04. 12:54:18

Véleményem szerint általában azokból lesz önkéntesen katona, akiknek az adott időben nincsen, vagy nemigen van lehetőségük más választásra. Napjainkban, a munkanélküliség nagyban hozzájárulhat az önkéntes katonának való jelentkezéshez. Tudjuk, a katonák egyenruhája, általában igazodik a katonák alkalmazásához. Érdekes, hogy béke misszionárius katonáinknak terepszínű egyenruhájuk van, és nem hófehér, hátukon angyalka szárnyakkal…

imisti 2010.11.04. 14:20:31

Nem tudom,hányadik post ez,amelyben a szerző katonaságbeli élményeit írja le!Talán Árpapa az egyetlen kivétel az alól az ellenszenv alól,amit minden egyes írásból kiérzek!Talán nem is ellenszenv,hanem egyfajta lebecsülése,lenézése annak a kornak,jelen esetben a szocializmusnak,amelyben valaki katonai szolgálatot teljesített,és lenézése a hadseregének is,mintha az csak egy opretthadsereg lett volna hazug tolvaj tisztekkel,tiszthelyettesekkel,aki még ráadásul gyávák is voltak! Valahogy úgy érzem,hogy ebben van egy kis önlebecsülés is, ,vagy valami leereszkedő modor,amit semmi szin alatt nem érzek még enyhén jóindulatúnak sem! Azokról nem is beszélve ,akik valamilyen csalárd módon kibújtak e kötelezettség alól,ma pedig igazi hős faragnak saját magukból,hogy.lám a többi,aki letöltötte katonaidejét,milyen balek volt őhozzá képest! Most félreértés ne essék,nem a magyar honvédséget akarom itt az egekig magasztalni,hiszen én is tapasztaltam ,hogy nem minden alakulatnál volt magas az elvárás a szolgálatteljesítést illetően,és a fegyelem is egyes helyeken elég hiányosságot mutatott.És valóban találkoztam lopós tisztekkel,tiszthelyettesekkel,aljas tisztesekkel,de találkoztam link ,nyegle ,tolvaj ,besúgó,aljas sorkatonával is!Akkor az a vélemény alakult ki bennem,hogy a sorállományúak közül mindenkim a saját valóját mutatta meg a seregben,nagyon kevés kivételtől eltekintve! Én a mai napig nem nézem le azt a sereget,mert ott lehetett megtanulni az emberek közé beilleszkedni,fegyelmet,és pláne önfegyelmet tanulni!Nem miintakatona voltam,de a szolgálatot azt a legjobb tudásom szerint láttam el,és soha nem jutott eszembe,hogy úgy tegyek,hogy a lázas semmittevés ,a laza kötelességmulasztás valami hősiesség lett volna,mintegy ellenállás azzal a rendszerrel szemben!Ne felejtsük el,hogy az a sereg formált minket,és mi is ráhatással voltunk a moráljára!! Egyébként ugyanígy vagyok a mostani hősködőkkel,a múlt rendszerre mocskot,átkot szórókkal is! Elnézem,el hallgatom (nem véletlen a különírás!!)a szocialista rendszerrel szemben hangoskodók dicsekvését,hogy ők hogyan tartottak be annak a rendszernek,és hogy milyen hőn áhították már a rendszerváltást,és milyen aktívan segítették annak bukását! És ilyenkor a partizánokról szóló vicc jut az eszembe!Ha annyi partizán,és ellenálló lett volna Mo.-n,mint a MPESZ-ben voltak egykor,akkor ki lehetett volna velük verni a németeket a szovjet hadsereg nélkül! Én pedig úgy gondolom,hogy amennyi ellenlábasa jelentkezett manapság a szozializmusnak,dicsekedve "hőstetteivel",annyian vannak,hogy ha azt az energiát,amit a szocializmus megbuktatására fordítottak,vagy csak a felét(!),aannak felépítésére fordították volna,akkor ma Mo.lenne nem csak a legvidámabb,hanem a legvirágzóbb is!!

11677 2010.11.04. 14:43:54

21-re Imsitinek: MEGKÖSZÖNÖM NEKED EZT A HOZZÁSZÓLÁSOD! A MORALIZÁLÁSODDAL TELJES MÉRTÉKBEN EGYETÉRTEK!

180709 2010.11.04. 15:21:52

Sziasztok Atlasz, ... Körlettakarítás volt!

60145 2010.11.04. 15:25:23

20. lord: Nekem csak két év sorkatonai tapasztalatom volt, s akkor egyetlen lehetőségem, kilátásom arra hogy lakjak valahol ez lett volna. Mégsem a továbbszolgálást választottam - a másik cégnél. Választani mindig lehet, ha mást nem, az önigazolást.

60145 2010.11.04. 15:46:08

21. imisti: Még a közepénél sem tartok, alighanem ez a 3. Ami Árpapának s másoknak szinte az élete, hogy ne mondjam: a hívatása, számomra epizód. Van abban valami, amit kiolvastál soraimból, de szándékom szerint néhány más árnyalat is. Rosszindulat semmiképpen sem vezetett, ugyan már! Nehezebb olvashatóan megírni a pozitív példákat, de műsoron vannak, előlegezhetném itt a neveket - ahogyan ebben a bejegyzésben is! Itt egy tisztességes, erkölcsös, talpig katonaemberről, a rám gyakorolt hatásáról írtam. Meg arról a világról, amelyben a főelvtárs anyósa bedolgozói munkát vállalt. Ma ehhez a sarzsihoz felügyelő bizottsági tagság vagy szinekúra egyesületi elnökség jár. Mit gondolsz, nekem melyik tetszik? 22. lord-dal egyetértve: nincs mit vitatnom, köszönöm a véleményedet!

69910 2010.11.04. 16:32:34

Atlasz! Fogadjunk, hogy Toszmegosztis ugyanezt szebben írta volna meg. Még vonzó is lett volna a történeted. Azt hiszem rossz volt a filozófiád. Meg azoknak mind, akik végig csak szenvedték a katonai szolgálati kötelezettségeiket. Arra pazarolták el az idejüket, hogy mindig kiválasztottak maguknak sarzsikat, akiket utálni lehessen, hogy önmagukat igazolják. Így aztán igazán megnehezítették a saját katonaéletüket. Az én filozófiám az volt és arra tanítottam fiaimat is,hogy akárhova vet a sors, legyen az rossz munkahely, katonaság, hadifogság, vagy akár börtön, küzdj meg a helyedért. Ne akarj első lenni, mert azt sokan utálják, sok ellenséget szerez neked.Ne hagyd, hogy utolsó legyél, mert mindenki azon tölti ki rosszkedvét. Ne légy hátul, azokat mellőzik minden kedvezménynél, ne elégedj meg a középpel, a középszerűséggel. Mert akkor senki vagy. Légy mindig az első harmadban, annak is a közepén. Ott jól érzed magad, tekintélyt ad és az a legbiztonságosabb hely. Ott tudod a legkisebb kárral, károkozással, bosszúsággal átvészelni a nemszeretem időket. Százados.

11677 2010.11.04. 16:58:55

24-re Atlasznak: Szerintem a 20. hozzászólásomban megírtam a lényeget. Azért nem választottad a tsz-t, mert volt más megoldási lehetőséged. Semmi gond. Egyébként - mint tsz tiszthelyettes, és nem hivatásos tiszthelyettes - nem is olyan biztos, hogy kaphattál volna lakást, pláne, ha nem voltál még nős! Lehet, hogy csak madzag volt.

60145 2010.11.04. 17:11:00

26. szazados90: Hamarosan én is felteszem a harcászati gyakorlatomat, s akkor bárki, akinek ehhez van kedve, még könnyebben teheti ide vagy oda tétjeit és vonzalmait. Meggyőződésem, hogy ez egyikünket sem, tehát sem Toszt, sem engem nem fog zavarni. Mint nála láthatod, olvasom Toszmegosztis emlékeit, s még a Te kedvedért sem írnám azt, hogy nem tetszenek az ő írásai. Tetszett Palyáé is, és egy desszantos bloggeré szintén. Mi az hogy! Nem kétlem, hogy rossz a filozófiám: "Mindenek fölött: Légy hű magadhoz: így, mint napra éj,: Következik, hogy ál máshoz se léssz." Számításokat emiatt nemigen végeztem.

60145 2010.11.04. 17:26:05

27. lord: A másik megoldási lehetőségről: 1968-ban szereltem le. 1977-ben jutottam első, akkor még szolgálati lakásomhoz (ez mindössze 12 év), 1979-ben ismét csak munkaviszonyom alapján szokványos főbérlethez. Jogod van nem elfogadni a bejegyzésben vázolt motívációimat, vagy a szolgálati lakásról írottakat, mivel a szöveget kiadtam a kezemből. Én viszont most sem tudok mást mondani a velem megtörténtekről, mint jó negyven éve. Miért hazudnék?

11677 2010.11.04. 19:28:07

29-re Atlasznak: Semmi okom nincs, a szavadban kételkedni! Azért leírom a honvédségi helyzetet: A honvédségnél a lakáshoz jutás elsősorban az egység lakás ellátottságától függött. Kiutalási sorrend: tiszt-, hivatásos tiszthelyettes-, kinevezett polgári alkalmazott-, továbbszolgáló tiszthelyettes-, polgári alkalmazott. Lakást, csak nős kaphatott. Avatásom után 9 évvel nősültem. Századosi rendfokozatom volt. Egy maximum 20 négyzetméteres, egy ajtós, egy ablakos helyiséget kaptam, amit egyszerre használtunk: előszobának-, konyhának-, étkezőnek-, nappalinak-, és hálószobának. Kb 1,5 évig laktunk benne. Ezután másik helyőrségbe, magasabb beosztásba helyeztek. 1,5 szobát kaptunk. A fél szobán nem volt ajtó, egy cserépkályhával fűtöttük a másfél szobát. Télen, ha a Nejem felmosta a konyhakövet, előfordult, hogy odafagyott a kőhöz a víz. Akkor már volt egy fiunk, és a Szüleimet is odavettük magunkhoz. Legalább három évig laktunk másfélszobás lakásban. Ezután kaptunk egy viszonylag normális háromszobás lakást. Aztán Pestre helyeztek, és 1970. márciusa óta lakunk a jelenlegi 3 szobás, negyedik emeletes – lift nincs -, távfűtéses, panellakásban. (Most kezdődik a panelprogram. A kerületi hozzájárulást, „önként” magunkra vállaltuk.)

60145 2010.11.04. 21:48:41

30. lord: Rendben, biztosan így volt, korábban, és a honvédségnél. A mi hivatásos katonáinknak sem járt ki alapból a lakás 1968-ban! A határőrség a BM-hez tartozott, élesben ment a szolgálat, jobb volt az ellátás, nem volt annyi kiszúrás, mert valóságos feladatuk volt az embereknek. Hogy engem mi várt volna "ott" valójában, azt nem tudom, azt sem, hogy hol, mert erről nem esett szó. A főparancsnok beszélgetett még velem egyszer vagy kétszer, nem vakra ígért, de ennyi volt, nem több.

11677 2010.11.05. 08:00:55

31-re Atlasznak: Tudod, amíg rébuszokba beszél valaki, addig nehéz megérteni. Így már tisztább a kép. A BM állománynak valóban jobb volt az ellátottsága, mint a HM -é. Elfogadom azt is, hogy a főnök tudta mit beszél. Lehet, hogy további tervei is voltak veled, csak az első lépés lett volna, hogy tsz légy. Egyébként a fegyveres testület olyan – feltételezem a határőrség is olyan volt -, hogy ha egy jó fejű, igyekvő fickó bekerül oda, nem marad meg az eredeti beosztásában. Hamar felfigyelnek rá, hivatásos tiszthelyettesi-, vagy tiszti iskolára küldik. Elképzelhető – pláne, ha volt egy ilyen főnököd -, hogy a „felfedezettjének” továbbra is a hóna alá nyúl. Az is igaz, előfordult olyan is, hogy leül, plötty, ott marad, ahová tették. Éppen tavaly találkoztam egy olyan tiszthelyettessel, aki mielőtt katona lett volna, a honvédségi karrierjét illetően NAGYON JÓ ELŐÉLETET ÉLT. Aztán bekerülve a seregbe, tiszthelyettes lett, és mivel jól végezte a dolgát, a kényelmes elöljárói nem igyekeztek őt iskolára küldeni, és megrekedt. Pedig egy nagyon jó, tisztafejű emberről van szó.

60145 2010.11.05. 09:10:58

32. lord: Feltételezem, hogy az említett tiszthelyettes nélkülözhetetlenné tette magát előljárói számára, s bolondok lettek volna ebből a beosztásból eltávolítani. Van ez így!

69910 2010.11.05. 11:39:07

28 ra Atlasz! 1/ nem akartalak lekicsinyíteni, vagy megbántani. Véleményemet, gondolataimat írtam le. nem bántó szándékkal. 2/ Toszmegosztistól sok bejegyzést olvastam. Voltak amelyek tetszettek, voltak amelyek nem. Volt amelyekkel vitatkoztam, s voltak amelyekkel egyetértettem. Például a két legutóbbi emlékezése is nagyon tetszett. S ezeket meg is írtam neki. Sőt + is adtam. Ezért hoztam fel példának, hogy ő szebben írta volna meg a történetedet. Mert az ő katonai és egyéb történetei nagyon jól, s szépen vannak megírva. (hogy magyartalanul alkalmazzam a szórendet) 3/ Én leírtam az életfilozófiámat. Te is tiédet. Az enyém bevált. Lehet, hogy a tiéd is. De szerintem a te életfilozófiád egoista, és egy kicsit passzív is. Attól még beválhatott. Bár írásodból ítélve, elég sokat szenvedtél érte. Mindenkinek saját dolga, hogy mennyi időt áldoz az életedből a rosszra, a kellemetlenre a negatívra. Százados.

11677 2010.11.05. 11:40:55

Igen! Becsületesen dolgozott.

60145 2010.11.05. 12:48:08

34-35: A véleményeket és a tárgyszerű kiegészítéseket köszönöm!
süti beállítások módosítása