Atlasz voltam

Atlasz.

Atlasz.

A Tavernában

2011. augusztus 13. - Atlasz.

Érettségizett és nem érettségiztetett diákjaimnak

Érettségizett és nem érettségiztetett diákjaimnak

IskolajelvényAlig van Szegeden olyan étterem, kisvendéglő, ahova ne invitáltak volna meg Hatkilóból szabadult diákjaim a búcsú, az érettségi vagy a szakmunkásvizsga  megünneplésére. Alkalomadtán adódott bankett elegáns étteremben, meg egyszerű, kedves vacsora, tánccal, tréfás emlékidézéssel a körtöltésen kívül, ünnepeltünk a Tisza-parti halászcsárdában és úszóházon, a Pick Szalámigyár klubjában is.

A búcsúest az az edukációs fázis, amelyet a végzett diákok szabadon rendeznek, vagy nem rendeznek, annyian, amennyien rászánják a pénzt és időt, azt hívnak meg, akit akarnak, s az megy el a meghívottak közül, akinek kedve van. Gondos osztályfőnök azért besegít – még a bizonyítványírás előtt –, mert nem mindegy, hogy jó-e a konyha, hogy svédasztalos tálalás történik-e, A-B menü kérhető, vagy á la carte – legalább a tanároknak. Emlékszem, Pacsóné Évike, az a kolléganő, aki az utca túloldaláról az iskolába történő napi két átkelést tragédiának élte meg, egy ízben minden tanárért kocsit küldetett, értem is, hogy a lakásomtól kétszáz méterre levő Kiskakasba elvigyenek. A rendelésnél is besegített:

– Ebből kérj, Varga, ez a legdrágább! –

No, ha én nem is, a magyaros kolléganő igazán szót fogadott neki, sőt, a férjét is elhozta szabadon rendelni. Az étel-ital után az egyetemi docens lelkesen járta a táncot, és jártatta a kezét fel-le mindenféle gyönyörűségeken, melyeket nézni is tereh! A jó feleség nem sajnálta emberétől a potyát! – Csak össze ne tévesszenek vele! Egyikkel sem! – A Guevara-szakáll és egyéb testi jellemzőink különböztek, de mégiscsak egy bandában bazseváltunk, amelynek egészét nincs okom szégyellni.

TavernaA Tavernában nem volt tánc, nem volt zene, hacsak az éktelen kurjongatás nem számít annak. Igazán véletlenen múlt, hogy ismét lakásom szomszédságába igyekeztem. Sohasem szóltam bele a bankett dolgaiba. Ha akartam volna, ez alkalommal akkor sem tehettem volna meg. Nem én ballagtattam az osztályt, lefokoztak. Örültem, hogy meghívtak, meghívhattak volt diákjaim.

Már a Juhász Gyula utcán hallatszott Józsi, a negyedosztályú járási teremfoci bajnok produkciója, aki illő félórás késésem idejére annyira beseggelt, hogy az árva szamár áriája fülbegyónási aktusnak tűnhetett volna mellette. Minden oka megvolt a a felszabadult örömre, büszke öntudattal adta elő és szórta szét nótáit. Vagy miket. Megnyerte a meccset! Iskolapadot többé nem lát, nem kényszerül többé kiművelődni!

Odabent az osztályom, amelyet az utolsó évben nagy pedagógiai körültekintéssel, más tanárt és diákot sem kímélve  elválasztott tőlem az igazgató asszony, szanaszét üldögélt. Néhányan illedelmesen beszélgettek az iskola első számú pedagógiai vezetőjével, Mátyás Miklósnéval. Másik oldalán az a kolléganő trónolt, akivel a főnöknő engem váltott.

Lajtókné bemutatkozását így újságolta Mónika:

– Az első beszámolón csak úgy hullottak az egyesek! A legjobb jegy kettes! –

– Tanév elején sokan lazítanak – nyugtattam. Mi mást tehettem.

– De Tanár úr! Ha Golhovics Mária kettest kap, akkor…?!

Akkor bizony csak a tanárnak, annak a szegény tanárnak jár valami más az érdemeire. Nem kettes, dehogy! Ugyan miféle tanár az, aki a terror eszközén kívül egyébbel nem képes előjönni?! Nem az innen-onnan összetoborzott, családi pótlék és utazási kedvezmények érdekében megjelenő első éves összevisszaságban, hanem abban a végzős osztályban, amelynek névsorából a végzősök háromszorosa hullott ki, amíg a célegyenesbe jutottak!

– Mint a baziliszkusz – mondja róla Csonka Pál tagozatvezető – Beül a katedrára és csak néz, néz, amíg mindenki retteg! –

Sosem láttam Lajtókné óráját. Bemutató órát negyed századig munkaközösség-vezető létére sem tartott. Dr. Csonka sem mert hozzá bemenni.

A Tavernába azért csak bementem. A két helyiség egyikében Józsi óbégatott, a másikban kedves, szelíd fiatal nők várták, hogy mikor menekülhetnek el. Két-három fiú hazaszállított egy magatehetetlent. Csorba Attila, a fizikatanár is gyorsan lelépett. Én, a volt osztályfőnök maradtam. Ha már meghívtak, Lajtókné és Mátyásné ellenére. Zavartan néztem a szétesett osztályt, a két minden rendben-t mutató fesztelen főnénit, és szégyenkeztem. Mert nekem kellett volna megmondani – legalább egyszer! – Pacsóné Évikének, Lajtóknénak és Mátyás Miklósnénak valamit.

A bejegyzés trackback címe:

https://atlaszblog.blog.hu/api/trackback/id/tr868265722

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

178873 2011.08.13. 23:24:08

A Radnótiban Bánfalvi volt az én időmben - diák korról beszélek - igazgató. Akkor mi még nem nagyon láttuk át a különféle háttéralkukat, harcokat, mégis felfogtuk, hogy nem rossz igazgató, bár tanárainkhoz képest, hogy kell ezt finoman megfogalmazni, kevésbé jól képzettnek éreztük. Utólag tudom, hogy mennyit köszönhetünk neki, hogy összeszedte azt a tanári gárdát, amelynek számos tagja igen kiváló volt, de ilyen-olyan okokból valamiért "kegyvesztett" a politika szemében. Szóval van ilyen is, szerencsére. Azért egyszer kíváncsi lennék, milyen igazgatási élményeid voltak a Vas utcában. (Lehet, hogy már megírtad, akkor elnézést, de én utóbbi időben inkább a kiváló pedagógusokról szóló beszámolókra emlékszem.)

60145 2011.08.13. 23:47:27

1. solide : Bánfalvitól azzal jött el egy kollégám, hogy többé olyan iskolában nem akar tanítani, ahol dolgozni kell. Bánfalvit nem ismertem, de tudom: korszakos igazgató volt. Ha nem ő akart lenni a legokosabb az iskolában, az maga esély a sikerre! A jó tanár tanítson, ne igazgasson! A Radnótiban történt, a szerzőt tisztelem, becsülöm, az igazgatót nem: http://www.antikvarium.hu/ant/book.php?konyv-cim=a-boszorkanyuldozes-magasiskolaja&ID=372201 A Vas utcát csak diákként ismertem, másodkézből vannak információim az iskolavezetésről. Nem tudok negatívumokat, egy a NolBlogon harakirizett bloggertársunk, Toszmegosztis tapasztalt ilyesmit. Ezt a mostani témát pedig, bármilyen nehezemre esik, meg kell írjam, mert nem való, hogy a galádságok nyomtalanul eltűnjenek.

178873 2011.08.13. 23:53:02

2. Atlasz A szerző tanított - de ezt a történetet, egykori, még most is Szegeden élő osztálytársaimtól hallottam. Ha egyszer úgy adódik, szívesen beszélgetek erről, itt és most nem akarok offolni. Természetes, hogy megírod, fontosnak is tartom, hozzászólásommal csak azt akartam jelezni, hogy szerencsére vannak/voltak eltérő felfogású igazgatók.

60145 2011.08.14. 06:28:21

3. solide : A fiam osztályfőnöke volt.

205707 2011.08.14. 07:29:35

Látod, Atlasz ez is az "intellektuális élet" - ha ez az... A taknyot és az ürüléket sem mindig takargatják, bár nem is kérkednek vele.

60145 2011.08.14. 07:37:24

5. purim : Megleptél. Nem ugyanazt látom, mint Te, és néha kérkedem is vele.

210560 2011.08.14. 08:38:06

kedves Atlasz a régi sérelmek - vagy egyéb negatívum, akkor is , ha nem mi voltunk a szenvedő alanya - ott bújkálnak bennünk, mint valami lappangó kór, ami előbb-utóbb a felszínre tör. Mikor és hol? Neked itt és most :) Egyébként a kulisszatitkokat kivülálló másképpen értelmezi, értelmezheti, mint az, aki megélte azt. A színpadon már csak az előadás zajlik :) Ha nem is több évtizedes, de néhány éves - csekély mértékű - tapasztalattal én is rendelkezem, egyik általam látogatott oktatási intézményben (na, sikerült) osztálytitkár lévén aktíven részt vettem a tanárok és hallgatók közötti koordinálásban - vagy tolmácsolásban? - evvel együtt a szervezések minden hálátlan szerepében is fenn foroghattam (jaj, de örültem ennek). Természetesen bankett, vizsgák szervezése stb...stb.. minden ami evvel jár. Szerénytelenül állíthatom, osztályfőnököm kedvence voltam, sok mindent megbeszélt velem, túl a kötelezőn, valamiért megbízott bennem. A fotózást is vállaltam, közös bulijainkon, egyéb eseményeken . Utolsó közös fényképünket néztem éppen a minap. Hát, hogy mi minden eszembe jutott egyből!! Nem is csak kellemes emlékek. Szóval erről ennyit. Megértelek Fanny

60145 2011.08.14. 09:50:16

7. Kedves Fannyvár : Nagyon érdekelne mindez önálló bejegyzésben!

210560 2011.08.14. 10:31:42

8. Köszönöm érdeklődésedet, szerintem nekem is jólesne :) Fanny

205707 2011.08.14. 11:47:26

Atlasz! Ha jól olvastam (s éreztem bele a kulisszák mögöttibe), akkor diszkréten bár, de lelepleztél, bélyeget ragasztottál. Előtünt, hogy a tanulás-tanítás nem feltétlenül felhőtlen (fellel hőtlen) boldogság. Hogy ez a "kiművelt emberfő" gyártási mellékterméke? Alkalmasint bizonnyal. De, mert tudjuk, hogy az életnek, a táplálkozási és tisztulési folyamatoknak vannak "végtermékei", azért ez nem kirkatpolitika..

60145 2011.08.14. 13:24:55

10. purim: Sokféle értelmezés lehetséges számodra is, számomra is. Pedig szimpla az eset.

78126 2011.08.14. 16:27:03

Kár, hogy nem mondtad...

78126 2011.08.14. 16:55:00

Szokásosan ezer dolog jut még eszembe erről a posztról. Többek között a mi érettségi bankettünk 1980-ban, a Rézkakasban. Hol másutt?! :)) - hisz a szerelmem ezt tartotta valamiért a legjobb helynek, Pesten. Hónom alá csaptam legjobb barátnőmet, és lazán lefoglaltuk a különtermet, a legrézkakasosabb tálat, a Puszta-koktélt, mintha minden nap ezt csinálnánk(m). (Fogalmam nem volt, miket rendeltem, de jól hangzott minden név! :) Pénz? Fel sem merült! Örültünk, hogy vendégül láthatjuk tanárainkat! Hisz többségükért rajongtunk, természetesen a legjobb járt annak, akiket meghívtunk!!! Akiknek evidens volt, hogy meg tudjuk iskolavégeztével bocsájtani, ha néha kocódtunk... S bizony, akadt két fő, aki kimaradt: a DIRI! és az első ofőnk. Vállaltam, vállaltuk a döntésünket a tanárok előtt. Illedelmesség helyett őszinték akartunk lenni. Olyan hangulat teremtődött, hogy a vendégek és a pincérek kirohangáltak az utcára, hátha belesve az ablakon, láthatnak valamit, miért ez a féktelen jókedv és nevetés. Azóta is ilyenek a találkozóink.

60145 2011.08.14. 19:16:41

12. Anemone : Pedig annyit beszélek-mesélek...

60145 2011.08.14. 19:18:38

13. Anemone : Örömmel olvastam (volna a blogodban is!). Bővebben talán világos lenne számomra: "S bizony, akadt két fő, aki kimaradt: a DIRI! és az első ofőnk. Vállaltam, vállaltuk a döntésünket a tanárok előtt. Illedelmesség helyett őszinték akartunk lenni."

178873 2011.08.14. 21:31:18

15. Atlasz Bocs, hogy a partvonalról. nekem világosnak tűnik. Anemone-ék úgy döntöttek - vállaltan-, hogy nem törődnek a formaságokkal és két embert nem hívtak meg a tanári karból, mert velük nem szerettek volna együtt lenni ebből az alkalomból

60145 2011.08.14. 21:57:49

16. solide : Valóban világos, köszönöm, hogy szóltál. A második mondat felett átsiklottam! Pedig ez nagyon fontos! Anemonéra érdemes figyelni!

78126 2011.08.15. 02:16:35

Köszönöm! Azt hiszem, őszinteség nélkül nem is születhet ilyen szilaj , felszabadult jókedv.
süti beállítások módosítása