Atlasz voltam

Atlasz.

Atlasz.

Tanmese a ma született bárány bűnösségéről

2011. október 31. - Atlasz.

Most kellett Wittner Máriát felhúzni?

A Wittner Mária körüli vita eszembe juttatta, mi volt öt évvel ezelőtt október-novemberben. Ismét írnak róla, mert támadás érte. Az új pártnak nincs köze ehhez, csupán az egyik, az ötvenhatos nagyasszonyhoz hasonlóan önjáró tagjának. Ügyesen tematizál. Ezen felüli hozadék lehet, hogy talán sikerült a múltat ismét átírni, a megtorlás által köztörvényessé minősített cselekményekre negatív véleményt alapozni. Erre az egyre, a Wittner Máriáéra.

Én arra tippelek, hogy ez a lehetőség kizárt. A megtorló hatalom annak idején futószalagon hazudott a bíróságain, ahogy elődje hazudott reggel, délben, este, nemcsak a rádióban, hanem a mindennapi kenyérben is, ahogyan Illyés megírta. Pont Wittner Mária „bűnéről” ne hazudott volna?!

A történelemben az ilyen magatartás régtől ismert. Aiszóposz két és félezer éves parabolája talán a legkorábbi. Itthon Heltai Gáspár illesztette fabulái közé, s hogy az 1919-es fehérterror sem nélkülözte az ártatlant gazemberré minősítő hamis vádat, arra Nagy Lajos Farkas és bárány című novellája a bizonyíték. Mindegy, mit tettél, az erősebb, az ordas ítél. Jobb, ha bevallod! Ha nem, az maga a bizonyíték!

Ugyan miért hagyta volna ki eszközrendszeréből a pártállami diktatúra - amely a legkoncentráltabb ellenőrzést kívánta megvalósítani a javak, az emberek, a lelkek fölött - azt a lehetőséget, hogy a ma született bárány is mondja bűnösnek magát?! Hogy nap mint nap éljenezze, tapsolja, támogassa azt a rendszert, amely cinizmusában túltett minden addigi elképzelésén.

A néphatalomnak kiszolgáltatott nép sokat szenvedett a nélkülözéstől, a felszínre került senkiháziak, hozzá nem értők durvaságától, tetejébe napi megalázásként ömlött az „újbeszél”, a Szabad Nép, a vezetékes rádió, a hangosbemondó, a munka utáni kötelező önkéntes gyűlések, önkéntes felajánlások, a békekölcsönös békeharc.

Tiéd az ország, magadnak építed!

Soha annyi börtönt, mint akkor, soha kevesebb kenyeret, soha cinikusabb sajtót, hazugabb közbeszédet nem értek meg az emberek, mint akkor. Rosszabbul éltek, mint a háború után, szegényebben, mint annak előtte. Fogyott a rum, a kevert, a kutyult bor, tiltott abortusszal a magzat és az anya, fogyott a becsület, az önbecsülés.

Éljen Rákosi! Éljen a párt!

Aztán hirtelen elkezdődött. Nem az imperialisták akaratából, hiszen nem is tudtak vele mit kezdeni. Nem a véletlenül életben hagyott kegyvesztett moszkovita, Imre bácsi összeesküvéséből. Nem. Ha volt valaha népforradalom, akkor ez az volt. Elzavarták a hitetlen a hazug, cinikus, bandát. Igazat, és igazit akartak! Igazi szocializmust!

"Ismét mienk a bátor ének, parancsolatlan tiszta szívvel," – ujjongott a fel a költő. A forradalom a szavaknak visszaadta a jelentését. A tiszta szívvel, szabadon szólás bátorságát. Nem a kis- vagy nagy tulajdonosoknak a vagyont, rangot, címeket. A magukra vallott hazugság szégyenét kellett elsőnek lemosni, minden ezután következett.

– Kommunistákat öltek! – hallottam Prágában majd’ tíz évvel később, kinti kommunistáktól, s megdöbbentem a döbbeneten! Idehaza a felkelők azokat lőtték, akik lőttek, azokat ütötték, akik korábban őket, azokat gyűlölték, akik a nyilvános gyónásokon a hazugság sarát mindenkire önkezével rákenették. Ki mást? A mosonmagyaróvári laktanyaparancsnok Komarnóba szökött, mint annyi más bajtársa, biztosan megölték volna akkor itthon. Ki más?! S bár esett egyéni bosszú, fosztogatás, de sem 1956-ban, sem 1848-ban nem betyársereg vívta a szabadságharcot. Az ilyeneket a nép kiveti, az egészséges test elkülöníti, mint a kelést.

Nem csak kommunistákat öltek akkor, hanem vétlen kiskatonákat is. Olyan gyereket, aki lement tejért, s nem elkötött harckocsiban fitogtatta ártatlanságát. Sokan meghaltak ’56-ban. Kommunisták is, hiszen ők kezdték, olyanok, akit hittek a felépítendő jobb világban. Börtönbe kerültek, ha tanúi voltak, hogy elvtelen, hitvány főnökük megpucolt. Mert nemcsak Dudás István lécelt le, hanem itt-ott egész pártbizottság. De a szabadságharcos Mécs Imre a leveretés után az Itt élned,halnod kell erkölcse szerint itthon maradt, halálos ítéletét ugyanazok állították ki, akik Wittner Máriának az életfogytot. Ezt az erkölcsi bizonyítványt sincs joga senkinek kétségbe vonni!

Wittner Mária a forradalom hőse. Szabad ember. Joga van mocskolódni, ahogy hat éve tette a szegedi füttyös nagyival együtt. A pufajkásoknak, ha még éltek, ez nyílván tetszett. 2006-ban azt az embert, Mécs Imrét szidalmazták, aki tett azért, hogy egykori sorstársai most szabadon beszélhessenek, köpködhessenek, hogy keresztény úriasszonyok unokájukat mártírok síremlékénél tanítsák kifütyülni a forradalom áldozatait, a meg sem született bárányt is. Mint Aiszóposz meséjében. Mécs Imre a rendszerváltókkal együtt vette le a durva szájakról meg a miénkről is a lakatot. Hat éve sem ő, sem az ’56-ban még nem élt, de komcsi pufajkásként kifütyült miniszter nem tett feljelentést mocsok beszédért, köpködésért, füttyszóért. Mert nekik meg ehhez volt és van joguk, erkölcsük, becsületük. De nem tették. Nem mentek le Wittner Máriába.

Idén a nemzet nincs ellenzékben, a füttyszó elmaradt, nem volt komcsizós, tömeggyűlés, a mocsokbrigádokat nem küldte utcára a gazda, nincs rájuk szükség.

Most kellett Wittner Máriát felhúzni?!

Részlet Vágfalvi Zoltán Csaba és Szabó C. Szilárd 2005-ös rádióműsorából:

 

A bejegyzés trackback címe:

https://atlaszblog.blog.hu/api/trackback/id/tr238265144

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gogu 2011.10.31. 16:18:22

Mécs Imre a nemzet szégyene!!!

60145 2011.10.31. 16:41:00

1. gogu: Szerinted. Meg Kádárék szerint, akik halálra ítélték. Így megy ez.

179584 2011.10.31. 16:46:16

Gogu! Azért néha gondolkozhatnál is picit!

60145 2011.10.31. 17:04:44

3. Kedves Marijja, gogu itt járt, olvasta, és biztosan úgy tesz majd, ahogy tanácsoltad. Aztán arra jut, amire.

163107 2011.10.31. 17:15:10

Kétfenekű beszéd. Persze, azt fogott rá a hatalom bárkire, amit akart, ezt aláírom. De miért tette az egyikkel így, a másikkal úgy. Veszélyesebbek voltak az értelmiségiek, Göncz, Mécs, Darvas I. Déry Tibor, stb. Rájuk is ráfoghattak volna köztörvényes cselekedeteket, miből állt volna az nekik. De nem, tisztán politikai elítéltek voltak. Ugyanakkor a "hősnő" és akikkel lógott és lövöldözött, mind köztörvényes cselekedetek miatt lett elítélve. Gyilkosságért, fosztogatásért, egyebekért. Mi haszna volt ebből a hatalomnak, ha nem is volt igaz, csak koncepcionálták, mint annyi minden mást abban az időben. Épp egy tanulatlan (ill. több tanulatlan fiatal nőről van szó, akik kétségkívül hivatásos prostituáltak voltak) lánnyal bajlódtak volna, hogy igaztalan vádakkal illessék, amikor éppúgy elítélhették, mint Mécséket? Viszont kétségtelen, hogy van a mamának természetes esze: már csak az is, hogy tudta kamatoztatni az elítéltetését. Abba az irányba fordult a szél, amit ügyesen a maga hasznára tudott fordítani. Kicsit túl sokat beszélünk róla. Nem mi itt a nolblogon, hanem úgy általában. Neki már pihenés volna való, jó kis édes tejeskávé, belemártogatott kiflivel... nem a parlament, jaj, istenem, nem a parlament. Ez az időszak lesz a magyar parlamentalizmus szégyenfoltja az utókor szemében.

15138 2011.10.31. 17:16:28

Most azt nem értem, hogy miért írod, hogy WM-nak joga van mocskolódni. Abból kiindulva, hogy nálam mindenki magát járatja le, aki mocskolódni kezd. Az 56-os felkelésről szépen írtál, én nem akadtam fenn rajta. :) Mécs Imre, WM nem a kedvenceim. Én a másik oldalon álltam volna, ha akkor ott vagyok. Még az is lehet, hogy pufajkás lettem volna. (? ) Két fegyveresből ki dönti el, hogy melyik öl jogosan?

60145 2011.10.31. 17:33:59

7. Nefelejcs : Mindenkinek joga van mocskolódni. Csak van, aki nem teszi. Az én szimpátiáim megoszlanak, van '56-os, akire büszke vagyok, hogy kezet fogott velem, s van, akivel nem tűnnék fel egy társaságban, nehogy összetévesszenek vele. A forradalom oldalán kommunisták és kommunista érzelműek nagyon sokan voltak. Mint utaltam rá, a megtorlás áldozatai között is. A megtorlás pufajkásának lenni nem volt kötelező, velük nem lehetek szolidáris, együtt érző. Az utolsó, általános kérdésed nagyon súlyos problémát vet fel. Nem véletlen, hogy nagy viták folynak arról, hogy ki kezdte, s legtöbben jogosnak érzik: Azzal kezdődött, hogy visszaütött.

60145 2011.10.31. 17:45:45

6. Osszián : Igyekeztem egyértelmű lenni, bár a valóság és benne az emberek dolgai sokszínűek. A forradalom harcosainak és áldozatainak a többsége nem csúcs-értelmiségi volt. Nem érzem hívatottnak magam, hogy Wittner Máriát megítéljem. Ha majd törvényes eljárásban bebizonyosodik az, amit Dániel Péter állít, akkor tudomásul veszem. (A magyar parlamentarizmus mélypontján volnánk? Szerintem van még lejjebb is.)

57665 2011.10.31. 17:46:08

Szerintem sincs joga senkinek sem mocskolódni! Igazság szerint már lassan lerágott csont lesz az egész 56. Sajnos mint Magyarországon mindenből ( partizán stb.) ebből is meg lehet élni . Nem hiszem ,hogy azért mert mindketten el voltak ítélve Mécs Imre és Wittner Mária egyforma tiszteletet érdemel. Már csak az utóbbi húsz év politikájában vállalt cselekedeteik miatt sem. 56 még talán túl közel van a higgadt objektív megítéléshez ,eddig minden rendszer a saját érdekei szerint magyarázta és ítélte meg . A tények valós feltárása még várat magára. 7. Nefi Tisztelem a véleményed és a bátorságod ,hogy ki is mered mondani ! Én 11 éves voltam gyerek egyik oldalon sem álltam . De még egy oldalon is lehettünk volna. Mert gyerekként nem sajnáltam kevésbé az utcán látott halott orosz katonákat ,mint a magyar halottakat.

60145 2011.10.31. 18:01:39

10. Timur : Abban bízom, hogy a szövegből kiderült, kiket tisztelek magam is '56 szereplői közül. Akár csak azért is , mert szerintem 7. Nefelejcsnek igaza van: "mindenki magát járatja le, aki mocskolódni kezd."

15138 2011.10.31. 18:06:39

Pufajkásnak a harcok közben képzeltem magam, de ha már feljött a megtorlás: azt hiszem, hogy minden megtorlás, kezdve Dózsától és befejezve a 2008-as elítélt ill. bíróság elé vitt rendőrökig, tehát minden megtorlás egyben védekezés és visszaütés és félelem is egyben. Tehát lehet, hogy megtorlós pufajkás is lehettem volna. A te történeteidet hallgatva, és a mosti véleményed alapján viszont már "forradalmárként" is el tudnám képzelni magam. Vagy otthonülőként. Már nem olyan egyértelmű a véleményem a történtekről, mint volt 20 éve. Timur, én elhiszem, hogy minden halottat sajnáltál. Mind meg is érdelemelte. Még van egy dolog, amit nem nagyon értek. Irónia nélkül kérdezem: halálraítéltek hogy lehetnek életben?

60145 2011.10.31. 18:32:06

5. little : Köszönöm!

60145 2011.10.31. 18:42:38

12. Nefelejcs : Igazad lehet a megtorlók félelmét, döbbenetét illetően is, hiszen korábban mindenhatók voltak, sok ezer kis Sztalin, és egy délután elég volt, hogy a klotyó ajtók mögött kelljen rettegniük! Nyilván megtorolták. Erről írtam érintőleges személyes emlékeket is. Kende Péter (a Pierre) ragyogó, higgadt áttekintést írt '56-ról Eltékozolt forradalom címmel. Mécs Imre több hónapig a halálraítéltek elkülönített zárkájában várta minden reggel, hogy viszik-e akasztani. Tudtommal kegyelmet kapott.

60145 2011.10.31. 18:46:38

13. evalajos : Évalajos, csillagaid értékesek egy obsitos, két csontcsillagos tizedes számára!. Nagy szerencsém, hogy katonaként nem voltam olyan helyzetben, amelyben döntenem kellett volna, hogy vajon a tűzparancs népellenes, vagy épp az ellenkezője.

210560 2011.10.31. 18:52:06

Ha jól értem Atlasz véleményed szerint nem mindegy mikor fog fegyvert, mikor mond véleményt, mikor ítél el egy ember egy másikat? Mert vannak megérthető, magyarázható lövések? Joga, igazsága mindenkinek van. Az idő dönti el az "igazságot" ? Egyébként az ártatlanok, vétlenek igazságáért , haláláért ki a felelős? Politikai tényező válni és csinálni a politikát sztem két dolog. Politikát csinálni és embernek maradni, úgy, hogy ne maradjanak a tevékenységek mögött / után áldozatok, sztem lehetetlen.

11381 2011.10.31. 18:52:41

Atlasz, mint mindig, köszönöm. Így igaz.

11381 2011.10.31. 18:57:47

Nefi, Mécs Imre esetében pl. híres nagybátyja Mécs Károly, költő köynörögte ki az itélet megvátoztatását életfogytiglanra Kádárnál. És volt, amikor az utolsó pillanatban mondták meg az halálra itéltnek, az akasztófa alatt, hogy "ja, magát mégse", mert elfogadták a kegyelmi kérvényt. Ez volt a ritka eset, de előfordult. És még olyan politikai fogolyból is lehetett útólag köztörvényest "gyártani", aki pl. a börtönben, már ideje letöltése alatt, valamiért annak lett minősitve. Ez viszont számtalan esetben előfordult.

13118 2011.10.31. 19:02:34

hm. sok jogvégzett megtagadta a részvételt a perekben. a honvédségnél sok tiszt ugyanígy megtagadta az "igazoló bizottságban" való részvételt. a pufajkásokat nem sorozták, önként vállalt szolgálat volt, mint a munkásőrség. egyes halálraítéltek miért maradtak életben, vagy miért nem ítélték halálra? nincs bennünk se logika, se jogi következetesség. cél: az elrettentés, és ezt a sortüzekkel kezdték. az ítéletekben mindössze annyi volt a "logika", hogy mivel nem sikerült az osztályszempontokat érvényesíteni, azaz zömében munkásokat, diákokat találtak a fegyveresen harcolók között, ezért a "lumpeneket" és az osztályukat elárulókat tekintették súlyosan elítélendő ellenforradalmároknak. a lumpenek azok közül kerültek ki, akiknek volt már valamiféle rendőrségi múltja, őket bűnözőkként is kezelték a koncepciós perek alatt. megjegyzem, az 50-es években nem volt nehéz összeszedni "rendőrségi múltat".

11381 2011.10.31. 19:10:26

Ki esik az amnesztiába? Az első egyéni amnesztia keretben ezek a „bocsánatos bűnöket” elkövetők esnek bele, valamint azok az írók, /Déry, Háy, Zelk/, akikért a PEN klub, a nyugati intellektuelek beleértve a kommunistákat, mint pl. az olasz kommunista párt főtitkára Togliatti is, interveniál sorozatosan. A Kádár rezsim szeretne szalonképessé válni. Egyre kellemetlenebb az évenként megismétlődő ENSZ határozat, amelyekre nem sokat adnak, de mégsem szeretik a kormos kezűek, ha a nevüket emlegetik. Az ENSZ főtitkár U-tant az általános amnesztiától teszi függővé Magyarországi 1átogatását. A tárgyalások lassan haladnak, végül megtörténik a titkos megegyezés, hogy 1963 első negyedében az amnesztiát meghirdeti és végrehajtja a Kádár rezsim. A történelem során minden rendszer az ellene felkelt tömegeket csőcseléknek, bűnöző elemeknek nyilvánítja. A gyilkosság az amnesztiánál is szabadulást kizáró ok volt. A karhatalom igyekezett minél több közönséges bűncselekményt hozzáfércelni a politikai perek vádlottjaikhoz. Hogyan lesz egy köztiszteletnek és megbecsülésnek örvendő járási főorvosból szervezkedés vezetője és rabló? A járási forradalmi bizottság megalakul és a járás legnépszerűbb és mindenki által ismert főorvosát választja elnökéül távollététben. Azért távollétében, mert most is a falvakat járva gyógyít, sebesülteket kezel. A szovjet intervenció után a helyi pártbizottság is elismeri és ténykedik a feloszlatásig. A növekvő terrorral egyre inkább szembe kerül, ezért letartóztatják. Forradalmi bizottság vezetője, tehát a norma szerint 15 éves ítéletet kap. November 3.-án a járási korház részére szállított élelmiszert veszi át 80.000 Ft. Értékben, amelyet a TSZ-ek küldtek a korháznak. A szállítmányt fegyveres nemzetőrök kísérik. Karhatalmi minősítésben ellenforradalmi fegyveres banditák, akik a TSZ-től „erőszakkal” raboltak élelmiszert. Bizonyíték: fegyveres csoportnak a TSZ elnök, nem mert nemet mondani. Az orvos a fegyveres csoport vezetőjétől vette át a szállítmányt. Bizonyíték a sajátkezű aláírása és a forradalmi bizottság pecsétje. Társadalmi tulajdon sérelmére elkövetett rablásban tevékeny részvétel. Korházi vagy mentőorvosok ítéletében is szerepel ugyanez a bűncselekmény. (Kopácsi Sándor: A „független Magyarország” a Szovjet birodalomban Azaz a Kádár kormány igazságszolgáltatása 1956 után) (Visszaemlékezés a forradalom 20. évfordulóján)

15138 2011.10.31. 19:30:56

Köszönöm a válaszokat.

60145 2011.10.31. 19:31:52

17. Fannyvár : Ezek épp olyan súlyos kérdések, mint amit Nefi felvetett. Ha jól emlékszem, Szókratész mondta, hogy inkább öljenek meg, mintsem én öljek. De így élni csak egy Szókratész képes. Az ember szabadságra ítéltetett, szabadsága van dönteni, választani. Nagy teher.

60145 2011.10.31. 19:37:23

kopacsi : Minden hozzászólásodat, kiegészítésedet köszönöm. A 21-esben idézett példa megdöbbentő és tanulságos! (Csak azért nem említettem meg, kit tekintek '56 példamutató, mindenki által elfogadható etalonjának, mert nem az én dolgom a dobogós helyeket kiosztani.)

60145 2011.10.31. 19:39:43

20. Hmmmm : Ez az érdemi válasz Ossziánnak, én nem tudtam megfogalmazni.

11381 2011.10.31. 20:01:40

Atlasz, vannak emberek, akiknek nincs szükségük pódiumra. Attól még emberek maradnak.De értjük mi egymást fél szavakból is. Apropó, tudod, hogy a Nagy Imre Társaság kiadta Apám Börötntörténeteit? Kapható aBp.-i Nagy Imre házban, minden egyes középiskolai látógatónak, ingyen és bérmentve.

95527 2011.10.31. 20:05:44

Jó szokás szerint 1956 is a megosztást szolgálja, mint majdnem minden az elmúlt húsz évben. Jó példa erre az 1. kommment. Az viszont számomra megdöbbentő, ha minden forradalmi hőst egyforma mércével mérnek, akkor Mécs Imre kifütyülésekor ugyanúgy fel kellett volna háborodni, mint most az ügyvéd ellen, ( aki aztán visszakerült a facebookra, ha valaki az oldalon beüti a nevét, olvashatja a válaszát ) de nem volt felháborodás, mert Mécs Imre liberális a hölgy meg megint más táborba tartozó. Wittner Máriától viszont egy nagyon fontos dolgot tanultam, mert hősiesség ide, hősiesség oda, vannak dolgok amit sem férfi, sem nő nem tűr: "..Miután a kurva anyámat szidta, össze is verekedtünk. ..." Forrás: http://www.rev.hu/sulinet56/online/szerviz/oha/witmegt.htm

60145 2011.10.31. 20:31:59

26. kopacsi : Nem tudtam a kiadásról. Az idén nem voltam közgyűlésen, de örülök, hogy az új elnökség jól dolgozik!

60145 2011.10.31. 20:39:55

27. paplanyos : Igen, így kellene lennie! Ha '56-ból eredeztetné magát a mai polgári világ két politikai tábora, akkor annak a harcosait és áldozatait egyformán kellene tisztelnie. De nem így van. Az idézet mondatot és az összetűzést a belinkelt szöveg szerint Wittner Mária - jó okkal - provokálta. Egyénileg változik a tűréshatár, de van! mivel nem vagyunk szentek. Egy egész népnek is átszakad néha!

163107 2011.10.31. 22:40:11

"Egyénileg változik a tűréshatár, de van! mivel nem vagyunk szentek. Egy egész népnek is átszakad néha!" Úgy vélem, úgy lesz.

60145 2011.10.31. 22:49:52

30. Osszián : Mások is sejtenek ilyesmit? Ezért ünnepeltek hazán kívül? Lehet, hogy igazad lesz.

193225 2011.10.31. 23:27:01

Azt hiszem, majd lesz egy kis szóváltásunk a "történetemnél." :))))

122188 2011.11.01. 01:27:11

Nefi, senki sem ölhet, se jogosan se jogtalanul.

60145 2011.11.01. 05:33:03

32. Shakespeare : Kíváncsi vagyok. Ne becsülj túl:

60145 2011.11.01. 05:35:25

Nefi: 33. rodosto talán nem volt katona, vagy nem fenyegette senki az ő vagy övéi életét.

95527 2011.11.01. 06:27:26

29 -re Tanár úr figyel a részletekre és ez jó! :))

60145 2011.11.01. 06:40:36

36. paplanyos : ajánlásod következtében figyelmesen olvastam, ott is, ahol az ördög lakhatna. De nem volt ott a részletekben.

114634 2011.11.01. 06:59:07

Biztos, h halálra ítélt volt?? http://old.prherald.hu/cikk_print.php?idc=20100323-064145

60145 2011.11.01. 08:50:45

38. raptor : Wittner Mária maga írta a 27. Paplanyos által belinkelt szövegben: "Négy halálos ítéletet mondtak ki, aztán ebből másodfokon maradt három. Kóté Sörös Józsefé, Tóth Józsefé és Katié. A másodfokú tárgyalás 1959. február 23-án és 24-én volt." Itt senki sem állította, hogy őt halálra ítélték.

114634 2011.11.01. 08:55:59

39. Atlasz (szerkesztő) Tudom, h nem, de ő mondja magáról!! Ott az aláírásánál !! http://franka-egom.ofm.hu/esztergom_1956/dokumentumok/wittner_maria_beszede.htm

medve1942 2011.11.01. 08:58:49

A történethez még hozzátartozik, hogy Wittnert 1990-ben Göncz Árpád emelte ki abból a semmiszerű létből, amelyben élt... Azóta a politikai erők játéka, előtérbe állított bábú.

60145 2011.11.01. 09:37:26

40. raptor : Úgy vélem a két szöveg alapján, hogy első fokon őt is halálra ítélték, és nem kegyelemmel, hanem a másodfokú tárgyaláson hagyták meg az életét. E tekintetben igazat mondott.

60145 2011.11.01. 09:39:55

41. medve1942 : Gondolom, szolidaritásból, és demokratikus, humánus személyisége okán. Sokakat, sokunkat manipulálnak, Wittner Máriát talán könnyebb, de egyszersmind kockázatosabb is.

15138 2011.11.01. 09:52:51

33-ra Senki sem ölhet - szerintem sem. Viszont mikor "ölős" idők vannak, nem mindegy, (vagy az?), hogy melyik oldalon öl egy ember. Van erről egy történet: az észak-amerikai indiánoknál nem volt szokás ölni. A dárdájukkal meg kellett érinteni a másik harcos válllát, azt jelentette, hogy megölhetnélek, de nem teszem, viszont legyőztelek. Az indiánok ezt tették a fehér emberrel is. Bele is haltak. Az agresszió-mentesség úgy működik, ha mindkét fél tiszteletben tartja, egyébként mészárlás van belőle.

114634 2011.11.01. 10:57:22

42. Atlasz (szerkesztő) Ha a 38.-ban levő linket figyelmesen elolvasod, valamiért fel lett mentve, mint I. rendű vádlott!! Vajh' miért? Ha elolvasod, több furcsaság is van benne! Ugye? Vajon véletlen-e, h nem található (nem hozza nyilvánosságra) a per iratait?? Ennyire ne legyünk már naivak!!!

60145 2011.11.01. 11:55:55

45. raptor : Az élet tele van furcsaságokkal, de ezek önmagukban perdöntő bizonyítékok? A tőlem telhető figyelemmel olvastam a linkedet, amely nem dokumentum, nem forrás, hanem igencsak eklektikus, tendenciózus feldolgozás. Valóban sugallja, hogy valami titkos szempont - ugyan melyik erre éhezett olvasó nem csap a fejéhez, hogy: áruló! milyen okos vagyok, hogy rájöttem! - miatt nem küldték halálba. Ilyesmire én nem vagyok vevő, sem '56-tal, sem 1849-cel kapcsolatban! A rabtartók hétköznapi trükkje ilyen bélyeggel ellátni a fogvatartottat. Olvastam 27. paplanyos linkjét is, amely bizony forrás. Azután elolvastam kopacsi és Hmmmm hozzászólásait. Hiszek nekik, Te sem cáfolod ezeket. Akkor? A dokumentumok kiadása és közzététele több ciklus óta lehetséges, nem ismerem az állomásait. Mostanában mintha megsemmisítené őket az egypárti hatalom. De ha gyanakszol valamire, kérlek érvelj adatokkal, és készséggel hiszek Neked, ha bizonyítasz. Az igaz, hogy inkább tárgyilagos és jóhiszemű, mint előítéletes vagyok. Ha ez naivitás, vállalom.

15138 2011.11.01. 12:52:21

Volt egy ...ajaj, belga film, oké, nemtommilyen film. Ellenállókról, akik között egy nő is volt. Az ő feladata egy német tiszt fejének elcsavarása volt, ami sikerült is neki. Munkát kapott a Gestapo épületében, és értékes információkhoz tudott jutni, több ember életét meg is mentette. A felszabaduláskor egy kedves ellenálló kollégája, hogy pénzhez jusson, leárulózta a nőt, mint kollaboránst és német-cafkát. Bebörtönözték és a kollaboránsokkal együtt hihetetlen módon megalázták, míg ki nem tudott szabadulni. Ha Stirlitzre valaki azt mondaná, hogy német kollaboráns volt, szegény Stilitz mit tehetne? És egyáltalán, mit lehet elhinni??

60145 2011.11.01. 13:40:17

47. Nefelejcs : amiről írtál, az egy ember tragédiája. Amikor pedig egy volt funkci azt meséli, hogy belülről bomlasztotta a Kádár-rendszert, s párttársai hisznek neki, az egy ország komédiája. No, vannak bizonyítékok, dokumentumok, tettek, tanúk - azoknak lehet hinni!

15138 2011.11.01. 16:11:51

A tanúkról már mindig az fog eszembe jutni, hogy az élet nem egy habostorta, Virág elvtárs. :)

60145 2011.11.01. 16:22:19

49. Nefelejcs: És a helyzet fokozódik!

15138 2011.11.01. 17:46:16

:DD Pláne. :)
süti beállítások módosítása