Atlasz voltam

Atlasz.

Atlasz.

Miből hajt ki a rend?

2013. szeptember 18. - Atlasz.

és miből hajt ki a szabadság?

és miből hajt ki a szabadság?

1. tétel: Szabadság?

„…van egy nagy közös legelő, amelyen egy falu teheneit legeltetik közösen. Mivel a tehén értékes jószág, minden gazda úgy gondolkodik, hogy ha még egy tehenek hozzácsap a közös gulyához, abból neki szép nyeresége lesz, és senkinek nem okoz vele kárt. Így az egyéni döntések alapján néhány száz tehénnel több kezd legelészni, és rövidesen tönkremegy a legelő, éhen vesznek a tehenek….”

„az emberiség bizonyos problémái csak külső kényszerekkel … oldhatók meg…”

2. tétel: Rend?

„Mack és a fiúk szintén keringtek a maguk pályáján. Ők voltak az erény, a kegyelem és a Szépség Monterey kapkodó tébolyultságában és az egyetemes Montereyben, ahol az emberek félelmükben és éhségükben tülekedéssel rontják el a gyomrukat némi ennivaló reményében, s ahol a a szeretetre éhesek minden szeretni valót kipusztítanak maguk körül. Mack és a fiúk voltak a Szépség, az erény és a Kegyelem. A gyomorfekélyes tigrisek kormányozta világban, megátalkodott bikák vezetése mellett, elvakult sakálok között Mack és a Fiúk szelíden étkeztek együtt a tigrisekkel, dédelgették a megvadult nőstényeket, és összeszedegették a morzsákat, hogy táplálhassák Cannery Row sirályait. Mit használ az embernek, ha megszerzi is az egész világot, ha gyulladt prosztatán és rövidlátáson keresztül jut hozzá?

Egy becsapott, megmételyezett és halálra szánt nemzedék rossznak, város szégyenfoltjának, tolvajnak, gazembernek és söpredéknek nevezte őket, de Miatyánk, aki a természet dolgait igazgatja, aki életet adott a prérifarkasnak, a közönséges barna patkánynak, az angol verébnek, a házi légynek és a molylepkének, bizonyára szereti a rosszakat, a város szégyenfoltjait, a söpredéket, – Macket és a fiúkat is. Miatyánk, ki a természet dolgait igazgatja.”

Kiegészítő információ, megkésve:
ad 1. az ember jóhiszeműen, természeténél fogva egyre több „bevételre” vágyik anyagi javakból, lelki komfortból és megbecsülésből…
ad 2. Mack és a fiúk csövesek, ingyenélők, paraziták.

A bejegyzés trackback címe:

https://atlaszblog.blog.hu/api/trackback/id/tr708265266

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása