Atlasz voltam

Atlasz.

Atlasz.

Az utazó tanár kollokviuma

2014. március 31. - Atlasz.

Szegeden és a világ végén

„Nem boncolok lelket, az a gyanúm, hogy a lélekelemzés éppolyan keveset mond a lélekről, mint az oxigén-, hidrogén- és szénatomok a kenyérről, amely belőlük áll.”

Vonattal járok, most csaknem ingyen van a megpótlékolt Gyula-bérlet. Néha – régi szokás szerint – beszélgetünk az útitársakkal. A magam korú mindentudó daliák nem érdekelnek annyira, mint a nők. A πcsányi szoknyás nyitott szájjal rágózó bögyikétől inkább eltekintek, de egy aranydiplomás tanítónővel Ferihegytől Ceglédig igen kellemes, napot szépítő csevegésbe estünk. A kezdete olyan természetes, amilyen meglepő a vége: Ceglédről buszozott tovább a saját vasútállomásától messzebb eső Nagykőrösre, ahol tulajdonképpen le kellene szállnia. Nagykőrös, Arany János, híres tanári kar… és Nánási jutott eszembe. A csinos idős hölgy ismerte kedves tanáromat, annak francia-szakos felesége tanította egykor. Rég meghalt néptanítók és prédikátorok szellemisége, tartása, értékrendje teremtett köztünk gondolatközösséget.

Nagykőrösről járt Szegedre Nánási Miklós (1910-1978) is, aki a reformáció korának orátoraként mutatkozott be a szegedi skólában. Mint ilyen, nyilvánvalóan csak kívülről érkezhetett hetente két-három napra az alsóvárosi apácák hajdani épületébe, ahogy az órarend megkövetelte. A Neveléstudományi Tanszék Szegeden igencsak gyengén volt eleresztve: szlovák falusi tanító vezette, a didaktikát egy szintén ártalmatlan, a minap száz éves kollégája vitte a hetvenes években. Némi szellemet a neveléstörténetet leadó Riesz Béla képviselt, a mozgalmi vonal pedig Papp Gyula szegedi tanácselnökké távozásával szinte megszűnt. Nemigen tudták elhitetni az emberrel, hogy a tanszéken végrehajtott óramennyiséghez aránylik majd a gyakorlati haszon. Talán ezért kötöttem bele, szinte a harmadik szemeszter kezdet kezdetén Nánásiba.

Szabadon beszélt, nagy ívű gondolatfutamokkal, itt-ott régi görögöktől vett mazsolákkal megfűszerezve, mely utóbbi köztudottan finom, szárított gyümölcs. Ki is kaptam a kalácsból azt, amellyel csíphettem a tanáron egyet: amit mondott, az nem görög, hanem latin. Nánási megtehette volna, mégsem latin nyelvű riposztban válaszolt. Annak sem érezte szükségét, hogy megemlítse: latin szakos.

Lett volna alkalom a revánsra. Mert amikor az általa referálni kiadott Ágoston-jegyzettel szemben alul maradtunk, s bevallottuk, hogy másodéves létünkre nem tudjuk megcsinálni, a legnagyobb természetességgel válaszolt Szabó Sanyinak és nekem:

– Tudom, fiaim, marhaság! De nincs más! –

A hamis tekintélyt helyére tévő gesztus feledhetetlen maradt addig is, amíg ismertté vált, hogy a pedagógia tudományának jegyzetíró nagysága az osztályterem április 4-i feldíszítéséből doktorált. Ugye milyen jól esik a felszabadult röhej?!

A közeli, Barát utcai albérletemből gyakran feljártam Nánásihoz az alsóvárosi épület második emeletére. Olyan szobát kapott a nagykőrösi tanár, amelyben megalhatott. Esténként hol erről, hol arról beszélgettünk, regény, film, pedagógia – minden szóba jött. Sokat tudott, bölcsen kérdezett, érdekelte, hogy mit gondol az ember. „Az iskola elsősorban opportunistákat nevel és olyanokat, akik szüntelenül figyelik a körülöttük lévők rájuk vonatkozó gondolatait.”

Amikor nála vizsgáztam, és kihúztam a jól tagolt, de kötelező irodalom ismeretét igénylő tételt, Makarenkót, bizony fülig vörösödtem. Ültem az ismerős szobában, mesterem ezt azt tett-vett az asztalán, én meg latolgattam a saját mércém szerinti esélyeket. Nem mintha nem olvastam volna Az új ember kovácsát még a főiskola előtt, de rádöbbentem, hogy felkészüléskor kár volt kihagyni. Közepest kalkuláltam, s visszaadtam a tételt. Csak nem égetem le magam atyai barátom előtt?!

– Írja be, tanár úr! – mondtam a kisebb szégyen, az utóvizsga mellett döntve.

– Már beírtam, fiam! – bökött az asztalán lévő indexre. – Tedd fel a kávét! Mesélj, mire jutottál az anarchistákkal! – s máris kollokváltunk tovább, szokás szerint. Colloquium – az szintén nem görög, de annyit tesz: beszélgetés.

Út közben is jólesik beszélgetni. Vonaton nagyobb eséllyel, mint repülőn vagy autóbuszon, de a Nagykőrös és Szeged között ingázva Nánási tanár úrnak Renault 4-esben is sikerült, ha autóstoppos fiatalembert vett fel a kocsijába.

Számomra az autóstopp nem vált be itthon: egyre több autó járt, s egyre kevésbé voltak hajlamosak a sofőrök felvenni. Polgárosodtunk, kispolgárosodtunk már az átkosban is. Az én tanáromat azonban másféle értékrend, a bizalom vezérelte, épp úgy, mint az út szélén álldogáló reményteli utazókat. Nánási gyakran lvett fel a kis kocsiba ismeretlen embereket, sőt: fiatalembert is. Abban az időben a KISZ-táboron kívüli kóbor egzisztenciákat rendszerszemléletű bizalmatlanság övezte, amelyre azonban tanárom fütyült. Partnerként tekintett diákjára, vagy ha annak bizonyult, alkalmi utasára! Egy alkalommal annyira belemerültek stopposával, egy tanyasi tanítóval a beszélgetésbe, hogy Mityu bácsi csak a Szeged táblánál eszmélt fel, s kérdezte meg tőle:

– Hol tegyem ki? –

– Alsóvárosra igyekszem – volt a válasz.

– Arra megyek én is! Mi dolga van arra? –

– Vizsgázni megyek a főiskolára, levelezőn végzem a tanárképzőt.

– Aztán kinél vizsgázik? –

Ki lehet találni: a vizsgáztató a sofőrje volt. A kollokvium ott a kocsiban jelesre sikeredett, s parkolás után be is került Lezsák Sándor költő indexébe dr. Nánási Miklós aláírásával együtt. Stoppolhatott vissza Lakitelek-Szikra, majd a sátor felé.

Latin MicimackóNánási Mityu bácsi nem említette ezt a történetet. Annál inkább a dzsungel mélyén élő magyar orvosét, aki lefordította a Micimackót – latinra. Ez bizony nem akármi! Főleg, hogy akkor még Micimackóval közelebbről magyarul sem találkoztam. Lénárd Sándor nevével még annyira sem. Pedig olvastam sokat, ha már Makarenkót is – passzióból. A két könyvcím, A völgy a világ végén és az Egy nap a láthatatlan házban ajánlatnak hangzott, de nem vonzott jobban, mint a magyar Milne-szöveg. Nánási Miklós akkor sem lőcsölte volna rám az ízlését, ha nem tudta volna, hogy a kötelező ezer és ezer oldalon felül irgalmatlan mennyiséget olvasok narodnyikokról, terroristákról, tolsztojánus világmegváltókról, és szinte térképszerűen ismerem Pesten a hatvan évvel korábban működő olcsó kávézók, valamit a moszkvai és szentpétervári illegális lakások helyét. Jobban érdekeltek a tiszta szívű gyilkosok – és az anarchista bölcsek.

E témáktól mostanában érkeztem - igaz, nem az Intercityvel - a kicsiny paphlagón ültetvényre. Szívesen időzöm az új-humanista doktor társaságában a láthatatlan házban, ahol meg-meg jelennek közös ismerőseink. Nánási Miklós, Robert Graves, Karinthyék Róbert Gidával együtt, és útitársam, a kedves nagykőrösi hölgy, aki Cegléden leszállt.  Gondolatok tobzódnak szerte, Lénárd könyvének minden oldalán. Kóstold!

Olvasd! – Ha lelki időd lehetővé teszi…






 

A bejegyzés trackback címe:

https://atlaszblog.blog.hu/api/trackback/id/tr748266254

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

178873 2014.03.31. 19:00:37

E felületen - természetesen nem Nálad - kaptam már hideget is, meleget is, mert megemlékeztem arról, hogy nekem M. Kiss Sándor volt ilyen típusú tanárom. Bár talán lesz, akinek ez meglepő, nem történelmet okított, hanem irodalmi szemináriumot vitt. A "már beírtam"-hoz picit hasonlatos esetem volt vele. Mellesleg az, amennyire tudom egyszeri, kegyben én részesültem, ám a hozzá járó csoport minden tagjának előre megmondta - nincs tétel. Mindenki azt az írót, költőt választhatja a századforduló magyar irodalmából, akit akar, úgyis kiderül néhány perc után, hogy érti-e vagy sem.

23353 2014.03.31. 19:19:29

Atlasz, nagyon erdekes, meg akkor is ha csak a felet ertem amit mondani akarsz.

60145 2014.03.31. 19:30:13

1. solide: Nem mindig ugyanazon blogokba járunk, és nem ugyanabba az iskolába, mégis szerencse, ha az ember mesterére, a mesterében partnerére talál. Szinte mindegy a stúdium tárgya. A választható tételek színvonalra utalnak, egyetemi színvonal elvárására. Kiutálták érte? Nem baj, ha a vélemények a tanárról különböznek - ott fenn a kezdő mottó Lénárd Sándortól az alig megismerhető emberi lélekről - hanem az, amivel a Megáll az időben Pierre érvelt a disszidálás mellett. A színvonal - akár így, akár úgy. (Valamelyest történészként ismerem, nem annyira, hogy minősíteni tudjam. Korrekt - szerintem.)

60145 2014.03.31. 19:34:09

2. little: Laza emlékek egymáson. Az utazás után kerestem egy zsebbe férő kis könyvet a következő utazásra, és a hölgy, a város és a tanár emléke választatta Lénárd Sándorét. Ha sokat idézek belőle, nagyobb lett volna az élmény. De érdemes a belinkelteken át beleolvasni.

290566 2014.03.31. 20:54:16

Kiváló szövegedet olvasva, és folytatva a gondolatot Faludyval - úgy látszik, nem csak az emberi nagyságok, de az irodalmi anekdoták is mindössze néhány kézfogásnyi távolságra vannak egymástól, (Karinthy erről szellemesebben írt, olyannyira, hogy a LOST című filmben fel is használták gondolatait), szóval Faludy is jóízűen, hatalmas mesélő kedvvel említi Lénárdot, mint Bach avatott előadóját (TV-s zenei verseny nyervén) ebből a pénzből egy Sao Paulo-i olasz lap nyomdászával kiszedette és kiadta a Micimackó latin fordítását....a néhány száz könyvecske után valósággal megostromolták Blackwell könyvesboltját...végül százezernél is több fogyott a műből...meséli Falud Gyurka bácsi a 'Jegyzetek az esőerdőből' című könnyed kis könyvében... A pénzből lett háza, Petroniusa, Bach muzsikája.... Jó volt olvasni a történeteden keresztül az én történetemet is....úton lenni jó...:)

60145 2014.03.31. 21:20:18

5. Évalajos8: Lám, most, hogy említed, Faludy könyvét is olvastam, amely lehet, hogy könnyed volt, de nekem új és szabad, nagyon tetszett! Ezért jó új-humanista társaságban időzni! Úgy adunk, hogy közben gazdagodunk! Köszönöm a kiegészítést! Közben eszembe jutott a csak egyszer, és magyarul egyszer sem kiadott könyv: The Nazarene Gospel Restored, by Robert Graves and Joshua Podro

328458 2014.04.01. 01:04:33

Az ember élete során - talán - elég sok könyv olvasása, tanulmányai ( melyek nem azonos, de ugyancsak lélekemelő pillanatokkal teszik az életet elviselhetővé ) kapcsán IS eléggé nagy mennyiséget szívhat magából a tudásból, érzelemből bölcseletből ( IS ) azoktól a szellemiekben kiemeltektől akik elég sok időt fordítottak gondolataik megőrzésére, de a legtöbb ami ezen ismeretek talaján a saját kútfőben érlelődik. Ha csak az olvasmányaink, tanulmányaink során elérhető ismeret alapján irányítanánk életünket - nem gondolva saját gondolataink rendszerező segítésére - bizony eléggé silány életünk lenne...... gondolom. A munka - jelesül a szellemi IS - az ami meghatározza az élet értelmét megadja azt az elvárást amit kisgyermek óta kerget az ember mind szerelmei, mind egyéb érzelmei mellett IS. Bizonyosan azok az emberek hatnak egy gondolkodó emberre legkiemelkedőbben, akinek gondolatait sajátjaként IS képes elfogadni, lehetnek azok bármily időben, és bárhol megélt emberek, tanárok, tanítványok akár. Az ember - élete delén - abból az ismeretből próbálja összerakni további életét, mely a legnagyobb benyomással hatott rá addigi élete során, így jut olyan következtetésekre, melyek - távol a konkrét olvasmányok, megélt tapasztalat szintjén - alakítja a változó életének további folyamát, a legnagyobb emberség kialakítása a szoros környezet ( család ), valamint valamely államhatáron belüli közösség általános érdekének biztosítására, észre sem véve ennek a törekvésnek a saját életét befolyásoló hatásáról, az életkörülmények változása a többi emberrel való kapcsolatáról. Ilyen hatással van az emberre a mese, mely kisgyermek korától végigkíséri életünket, ezért annyira hatásos befolyással bír az az ígérgetés, mely ér bennünket úton-útfélen. Jó elfogadni a meséhez kötődő álmok megvalósulásában való reménykedést, ami kedvezően befolyásolja mindennapjainkat.

60145 2014.04.01. 07:14:23

7. relatív: Egyetértek! Vannak hatások, amelyeket csak késleltetve ismer fel az ember!

301782 2014.04.01. 07:38:59

Érdekes írásodat olvasva kedves Atlasz, nekem Lénárd Sándor könyveiről az jutott eszembe, hogy igen...bennem is megfogalmazódott már korábban, hogy jó volna abban a miliőben Lénárdot hallgatni, beszélgetni vele, ismerni...igaz hogy a könyveit olvasva, remek stílusát élvezve valamit érzékelhetünk ebből. Ezért vagyok elég réginek számító rajongója Lénárd Sándornak :)

60145 2014.04.01. 08:04:20

9. Valika: Lám, én régi vagyok, rajongónak azonban egészen új!

60145 2014.04.01. 17:28:28

11. marja :)

11381 2014.04.01. 17:57:19

Lénárdot hamar kaptam a kezembe, és rögtön faltam, és rajongtam érte. Érdemes elolvasni tőle a római történeteket is, ahogyan átvészelte a fasizmust a vatikáni könyvtárban, a magyar követ disznójának a és vérnyomás mérőjének segitségével. A történetek tüneményesek, le lehet öket tölteni az internetről. Faludy Gyurka, "Jegyzetek az esőerdöből" cimű könyvének eredeti történetét közelről ismerem. A könyv, eredetileg angolul jelent meg "Notes from the Rainforest" cimmel, és irója nem Gyurka, hanem titkára, és közeli barátja, Eric Johnson volt. A könyv, torontói lakásuk konyhájában írodott, egy alkalommal, amikor az "utolsó politikai menekült, akit Faludy Gyurka szamizdat kiadású könyveit terjesztette MO-on, megérkezett Kanadába, és egy pár hétig velük lakott. Miután ez a lakás egy kisméretű, egy hálószobás lakás volt, igy Eric kiszorult a konyhába, és ott megirta azt a csodás könyvet. Rám döbbenetes hatással volt, ugyanis ezen a könyvön lehetett látni azt az irtózatos méretű összehangolódást, amit Eric érzett Faludy Gyurka irányába. A szimbiótikus kapcsolat legmagasabb mércéje, amivel a történeteket feleleveniti, és szinte átéli. A könyv, természetesen Gyurka neve alatt jelent meg, a magyar változat már a kiegészitett, ko-operativ munka eredménye. A történetet magától Erictől tudom. Gondoltam, mint érdekesség, megosztom Veletek.

60145 2014.04.01. 19:01:38

13. kopacsi: El fogom olvasni, belinkeltem a római történeteket. Amit Faludy: Feljegyzések az esőerdőből című könyvéről írtál, meglep. Kedveltem, nagyon nagy élvezettel olvastam. Nem tagadom azonban, hogy "genetikailag", azaz korán bevésődött világlátásom alapján nem vagyok harcos LMBTQXY stb. aktívista. Van, nem gond, de nem az én világom. Örülök, hogy beírtad ide, bár egy könyvismertetéssel együtt önállóan még jobb lenne! Most bukkantam rá: http://www.euroastra.hu/node/60674/print

11381 2014.04.01. 19:12:39

Szép nekrológ Ericről. Csak annyit tennék még hozzá, hogy Eric nemcsak a saját neméhez vonzódott. Mint sokkal késöbb, saját gyermekeimnek bevallotta, hozzám is vonzódott (volna, ha saját szavai szerint Péter meg nem előzte volna.) Tény, hogy Kanadába érkezésük után jó pár hónapig Ö volt angol nyelvtanárom, amikor is volt alkalmunk egymással társalogni, sok mindenről. És, saját bevallása szerint én voltam az egyik legjobb tanitványa, (mármint angol nyelvben).

60145 2014.04.01. 19:28:03

15. kopacsi: Koronatanú vagy, avagy republikánusként: a tanúk koronája!

328387 2014.04.02. 09:20:38

"szinte térképszerűen ismerem Pesten a hatvan évvel korábban működő olcsó kávézók, valamit a moszkvai és szentpétervári illegális lakások helyét. Jobban érdekeltek a tiszta szívű gyilkosok – és az anarchista bölcsek." Mindigcsak csigáz bennünket ezzel. Igazán feltehetne már valamit ebből a témából.

328387 2014.04.02. 09:25:13

1. solide 2014. 03. 31. 19:00 M. Kiss Sándor nékem is nagy kedvencem. A leginkább az tetszett tőle. mikor a legújabb kutatásaira hivatkozva kijelentette, hogy 56-ban a rádiónál az ávós sorkatonák egymást lőtték le. De a többi se kutya :o)

60145 2014.04.02. 10:28:56

17. ZorróAszter: Feladtam. Nagyjából húsz éve eladtam és elajándékoztam a kiskönyvtáramat, hogy ne is lássam többé. A jegyzeteim is folyamatosan ürülnek a kukába, mert kandallóm nincsen.

328387 2014.04.02. 13:51:08

Dehát miért?!?! Ez egy tök érdekes téma. És egyáltalán nem egy feldolgozott sztori. Már a múltkor is tök érdekes dolgokat mondott, pedig azok csak cseppek voltak.

60145 2014.04.02. 14:11:24

20. ZorróAszter: A százlábú hajnalban csönget be a házibuliba, a többiek kifelé igyekezvén hülyén bámulnak reá. Ő dühösen annyit mond: Melyik marha készítette ki az ajtó elé a lábtörlőt?!

328387 2014.04.02. 16:06:54

Seresló legyek ha értem.

60145 2014.04.02. 16:09:30

Az nem volna rossz! A megfejtés: túl alapos (kicsinyes?) voltam, vagyok, hogy beérjek a célba.

Magdi anyus 2014.04.02. 17:19:10

Bocsánat, de nekem egy csomó szegedi emlék jutott eszembe. A Főiskolán egy ideig Gál Géza bácsi volt az igazgató, aki nekem 2. elemiben volt tanítóbácsim, rajongtam érte. A 70-es évek- ben pedig a "kapcában" dolgoztam, a gyakorlósokkal nagyon jó kapcsolatban. Így most hirte- len feltólultak a szegei emlékek. Az irodalmat nagyon szerettem, sokat olvastam, sajnos a megfelelő időben nem tanmulhattam tovább, met X-es szármauású voltam. Ma meg már csak felejtek, de azért két főiskolát és egy egyetemet csak elvégeztem. Persze levelezőn, amit még a sajját tanáraink is lenéztek. Magdi anyus

60145 2014.04.02. 18:36:38

24. Magdi anyus: Örülök, hogy emlékek ébredtek! A Kapca természetesen ismerős!

60145 2014.10.14. 18:59:16

Az autóstoppos történetet utólag illesztettem be. Köszönöm annak a kolléganőnek, aki elmesélte!
süti beállítások módosítása