Atlasz voltam

Atlasz.

Atlasz.

A baloldaliság tartalma és viszonylagossága

2014. október 01. - Atlasz.

és a kötekedő

és a kötekedő

Kokónál kommenteltem és idéztem - kiemelve itt a kötekedő által először kifogásolt szöveget, a többi át lehet ugorni:

Kezdjük a gyökereknél: a baloldal kifejezést politikai értelemben először a francia Alkotmányozó Nemzetgyűlésben volt használatos. "Általában annál inkább "baloldalinak" tekintenek egy irányzatot, eszmét, személyt, minél szélesebb körben kívánja csökkenteni a társadalmi különbségeket, illetve ezt a célt minél keményebb eszközökkel kívánja elérni. Annál inkább "jobbra" áll valaki, minél inkább ragaszkodik a fennálló hagyományokhoz, illetve minél határozottabban, minél keményebb eszközökkel harcol a baloldali iránnyal. E kifejezéseknek nincs örökké érvényes tartalmuk, jelentésük sokszor viszonylagos: valaki valakihez képest lehet bal- vagy jobboldali, például egy jobboldali mozgalomnak is lehet "baloldali" szárnya és viszont."

Vagyis a bal és jobb tartalma viszonylagos. A baloldaliság épp akkor született meg, amikor a magántulajdon szentségét, ezzel együtt a jogi egyenlőséget, az egyéni szabadságot törvényben garantálták. Azt csak a mi generációnk véli furcsának, hogy a baloldal védi a magántulajdont, hiszen a szélsőbb bal ezt eltörölte pár évtizedre. Igen, a baloldal szerte a modern világban a tőkés kizsákmányolást támogatja. A piacgazdaság alapján lett például az NSZK 10 év alatt a a világon a legmagasabb életszínvonalat elért ország. Ezt a baloldal nem tagadhatja meg! A mi mostani baloldalunk? A Kádár-korszak nosztalgiáira (gondoskodó állam) demagógiát építő Fidesz volna az? Amely álbalodalnak hazudja ellenfelét - hiszen tudja, hogy a többség számára a baloldaliság érték és ígéret. (És ennyi elég is egy szuszra.)

* * * *

Akkor most következzen a kötekedő:

11. ZorróAszter Kedves Atlasz! A Tuileriák lovardájában eredetileg jobbra a feulliantok, vagyis az alkotmányos monarchia hívei ültek, balra a jakobinusok, cordellirek. Balra fennt a montagnardok, a hegypárt: Robespierre, Saint Just és a többiek. Köztük meg az el nem kötelezett képviselők, a "közép", a "mocsár" meg hasonló néven nevezett csoportja. Ki akarta közülük a legnagyobb egyenlőséget?

A kedvetlen 17. Atlasz udvarias válasza:Ők így együtt nem vettek részt az Alkotmányozó Nemzetgyűlésben.” Hiszen a Zorró által felsoroltak közül nem vett részt az Alkotmányozó Nemzetgyűlésben egyik sem.

Ám a kötekedő miért ne zúzná össze azt, amit Atlasz nem írt le, nem is állított? Ezért Zorró nyílván utána nézett, volt rá fél órája, és módosította a szövegét. Természetesen marhaságot írt, mert a három rend sohasem ülésezett együtt a fentebb írottak értelmében a Tuilériák lovardájában:

25. ZorróAszter "Ők így együtt nem vettek részt az Alkotmányozó Nemzetgyűlésben." Ott valóban nem. Az Alkotmányozó Nemzetgyűlésben a három rend vett részt, így semmi értelme nem lett volna baloldaliságról beszélni. Ezért gondoltam, elírta az Alkotmányozó Nemzetgyűlést és valójában a Konventre gondolt.

Atlasz nem arra gondolt, amikor kommentjét írta, hogy neki, vagy Zorrónak mindenáron igaza legyen. Zorró akkor még jelen sem volt! Atlasz röviden jelezte a baloldaliság fogalmának a nagy francia forradalom idejéből való eredetét. Ebbe beleérthető az is, hogy ez a fogalom azóta országoktól, helyzettől függően sokszor változhatott, miközben lényege megmaradt. Atlasz tehát akár a Konventre is gondolhatott volna, de az általa idézett szöveg környezete nem erre hivatkozott. Továbbá a Konventbe helyezni a három rendet, Zorró módjára - kapitális marhaság. A kötekedőnek azonban oly mindegy, melyik testületről van szó, ha Atlaszt megcsípheti: ennek érdekében a bejegyzéssel és Atlasz kommentjének tartalmával semmilyen összefüggésbe nem hozható logisztikával jön elő:

50. ZorróAszter: Kedves Atlasz! Még mindig várjuk a magyaráztát, hogy az Alkotmányozó Nemzetgyűlésben a papság, a nemesség és a harmadik rend közül melyik volt a baloldali és melyik a jobboldali?

Atlasz csak sóhajt. A kérdező fejedelmi többese kényszer: ha egyes szám első személyben fogalmazna, akkor nyilvánvalóvá válna, hogy rajta kívül ez a dolog itt és most senki mást nem érdekel, hogy a többiek a Kokó által felvetett témával foglalkoznak, s csak ő erőlködik, mint ez egyszeri parasztlegény a suton midőn nagyobbat akar szellenteni az apjánál. Hiszen nem először próbálkozik, s akár vissza is lehetne dobni a labdát: Kedves Zorró, még mindig várjuk az ígért, Zorró szemléletű magyar neveléstörténetet, vagy a negyedik századi Pannónia nyelvi állapotának ismertetését – ha már ezt mind mindenkinél jobban tudja. Atlasz persze más alkalommal sem ment bele történelmi alapfogalmak megtanításába, mert bár Zorró többször, több témában is efféle hiátusaival szekírozta, tudta, hogy mire megy ki az egész…

A labdaházi eskü - David festményeUgyan, mit lehet mondani annak, aki nincs tisztában vele, hogy a három rend ülésezése, a derék lakatosmester – és boldogtalan király- közreműködését követően megszűnt? Hiszen ez a történet egyik leglátványosabb, képeskönyvekből is megtanulható eleme: a labdaházi eskü. A három rend létezését fogalmilag kizárja az ekkor alakult Alkotmányozó Nemzetgyűlés, melynek éppen az volt a célja, hogy felszámolja a rendi monarchiát. A Rendi Gyűlés (États généraux) 1789. június 17-ét követően szűnt meg, az Alkotmányozó Nemzetgyűlés pedig július 9-ától ülésezett a versailles-i Labdaházban.

Az Assemblée Constituante október 12-én költözött Párizsba, a Tuillériák lovardájába (Manège). Három csoportosulás formálódott benne: a monarchisták, az alkotmányosság hívei és a radikális patrióták. Munkájuk végeztével 1791. október 1-jén adták át a helyüket a Törvényhozó Gyűlés 745 képviselőjének. Ebben már a kötekedő által az előző és a következő? testületbe sorolt feulliantok, girondisták, jakobinusok és függetlenek csoportja is kialakult. Ezt a testületet 1792. szeptember 12-én váltja fel a Nemzeti Konvent, amelyben előbb a girondisták, utóbb a Hegypárt dominált, és csak itt jelenik meg a kötekedő által szintén említett Mocsár, amely sunyít, de a segítségével küldik vérpadra Robespierre-t.

A történelemtanítás és a történettudomány is egy szakma. Épp úgy meg kell tanulni a szabályszerűségeit, törvényeit, mint a matematikáét, a műszaki tudományokét, orvostudományét. Intelligencia dolga, hogy egy humán tudományokban járatlan ember el tudja-e nyomni a késztetést arra, hogy belebarmoljon valamely töredékesen ismert tudásterület dolgaiba. De nem csak az ismeret- és az intelligenciahiány lehet az ok. És természetesen a humán területen járatosak sem mentesek efféle késztetéstől.

Mindig óvatos, elismerő kommentekbe rejtettem az egyik blogger kiváló francia kultúrhistóriai bejegyzéseihez fűzött kiegészítéseimet. Gondoltam: ha érti, hasznát veheti. Az ok: egyszer privátban írtam a kezdő bloggernek, hogy akkori posztjában a cím és az alcím kapcsolata számomra nem jól jön ki. Mellesleg tévedtem, de a válasz jellemző volt: De Én, pedig Én, Én mindig... Privát segítő leveleim ezután megszűntek. Később egy harmadik bloggernél jeleztem neki, szintén barátilag, hogy a „Ti mind” formulával egy negatív tartalmú állítást saját magán kívül mindenkire vonatkoztatni Alex (helyesen egy másik, vele vitázó blogger) szokott, és ez nem helyes. Robespierre is egy ilyen, nem konkretizált ellenség-kijelölés miatt vesztette el a fejét! Nos, az én addigi blogbarátom is! Felháborodott: Hogy merem én őt Alexhez hasonlítani! Holott csak a módszert azonosságára emlékeztettem. A kiváló stilisztán eluralkodott a sértett ego. Bosszút is állt. Túl vagyunk rajta.

Ha Zorró sok kiváló bejegyzése mellé szükségét érzi, hogy a skalpomat megszerezze, ez nem probléma. Amikor ebbe a fázisba jut a kötekedés, igyekszem lezárni, abbahagyni. Örülök annak, ha néhányan a blogtérben becsülnek engem, ha partnernek tekintenek, de nolblogra szóló győzelemre nem törekszem. Ahogy Kokó blogjának szétverésére nem, úgy még egy ilyen témájú bejegyzés írására sem vállalkozom. Kötekedő, bárki legyél is a jövőben: Zorró, Alex vagy XVI. Lajos:

Te vagy a király!

A bejegyzés trackback címe:

https://atlaszblog.blog.hu/api/trackback/id/tr188265326

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

338279 2014.10.01. 23:43:09

Király vagy Atlasz! :) Jól összekaptad magad, huszáros vágásokat ejtettél.

60145 2014.10.02. 00:04:03

1. Syndi : Köszönöm! De a királyságot meghagyom másnak! Mi több, ezután a császári modort is: Caesar írt egyes szám harmadik személyben magáról, azután meg de Gaulle. Atlasz kuncog :)

251002 2014.10.02. 00:18:38

Kedves Atlasz! ZorroAszterral folytatott vitatokkal en nem foglalkozom. Kizarolag a baloldalisag viszonylagossaganak kerdese erdekel. Termeszetesen megertem, hogy szamodra a "viszonylagossag" mast jelent, mint szamomra es sok mas hasonlo gondolkodasu szamara. Ezen en nem lepodok meg. Nyilvanvalo, hogy mast jelentett a baloldalisag a polgari forradalmak idoszakaban es mast a proletariatus osztakyharcanak idoszakaban. Igy ne vedd zokon, hogy a mai korban a baloldalisagot nem egeszen ugy ertelmezik azok, akik a globalis kapitalista kizsakmanyolastol szenvednek, mint ahogy te szeretned azt ertelmezni. Mondandodnak bizonyos reszevel egyetertek, peldaul azzal, hogy "E kifejezéseknek nincs örökké érvényes tartalmuk, jelentésük sokszor viszonylagos: valaki valakihez képest lehet bal- vagy jobboldali, például egy jobboldali mozgalomnak is lehet "baloldali" szárnya és viszont." De ez nem jelenti azt, hogy ne lehetne a baloldalisaggal szemben tamasztott kovetelmenyeket egy adott tortenelmi korszakban tobbe-kevesbe pontosan megfogalmazni. A baloldalisag nem "epp akkor szuletett meg", amikor eloszor elkezdtek ezen az ulesrendre utalo neven nevezni. A baloldalisag mar sokkal korabban letezett es eppen ezert volt indokolt nevet adni neki, mert volt erdemi jelentese. A magantulajdon szentseget is mar tobb ezer evvel korabban megkrealta a zsido vallas (vagy egyhaz?), illetve adoptaalta azt a keresztenyseg is. Az kifejezetten szubjektiv egyeni megiteles kerdese, hogy ezt pozitiv vagy negativ tortenelmi esemenynek tartjuk-e. A VISZONYLAGOSSAG kerdeset szeretnem hangsulyozni. Maganak a polgari forradalomnak a megitelese is viszonylagos. Ami a polgari forradalmak idoszakaban pzitiv es halado szellemu tortenelmi esemeny volt, az mas korulmenyek kozott lehet akar konzervativ, a tortenelem kereket visszafele forgato negativ megitelesu esemeny, amit ELLENFORRADALOM neven illetunk. Termeszetesen politikai beallitottsag kerdese, hogyan iteli meg valaki peldaul az `56-os esemenyeket vagy a `89-es rendszervaltast. Jomagam nem ugyanazt latom forradalminak az `56-os esemenyekben, mint a rendszervalto politikusok es a rendszervaltast magaat sem itelem meg pozitiv tartalmu tortenelmi esemenykent. Ez mindenki lelkiismereti szabadsaganak korebe tartozik. Viszonylagos a torveny elotti egyenloseg kerdesenek a megitelese is. Te abszolutizalod azt, en viszont formalis es kiuresedett frazisnak tartom, mert meg eselyegyenlosegrol sincs szo. A vagyon oroklesenek a jogrendje pedig onmagabaan garantalja, hogy a szuletesi elojogok a gyakorlatban tovabb elnek. Az egyeni szabadsagjogok is viszonylagosak. Ravasz modon csak olyan egyeni szabadsagjogok ertelmezhetok ebben a korben, amelyek a vagyoni elojogokat es a szabad vallalkozas jogat nem erintik. Szo sem eshet peldaul a munkahoz valo jogrol es a teljes foglalkoztatasrol, hiszen a tomeges munkanelkuliseg fenntartasa a kizsakmanyolo osztalyok erdeke. ......................................... A fentiek alapjan biralom a kovetkezo kijelenteseidet: "Azt csak a mi generációnk véli furcsának, hogy a baloldal védi a magántulajdont..." Nem, ez nem igy hangzik helyesen. Azt csak a hozzad hasonlo mentalitasu szemelyek velik magatol ertetodonek, hogy a baloldalnak a magantulajdont kell vedenie. Ez politikai megiteles kerdese. TILTAKOZOM AZ ELLEN, HOGY NORMALITASNAK KIVANOD BEALLITANI A SAJAT, ONMAGABOL KIFORDULT ERTEKRENDEDET. Kikerem magamnak az ilyen mondatokat, hogy "Igen, a baloldal szerte a modern világban a tőkés kizsákmányolást támogatja." Amirol te beszelsz, az nem a baloldal. Esetleg olyan nevet lehet adni neki, hogy a POLGARI BALOLDAL. Azaz olyan baloldal, amilyennek a polgari ertekrend hivei kepzelik a baloldalt. De elnezest kerek, ez nem a magyar tarsadalom, hanem csak a magyar tarsadalomnak a polgari ertekrendet koveto resze! Es lam csak, a polgari baloldal akarja a tarsadalomnak a tulnyomo tobbsegere - amely nem polgari ertekrendet kovet - rakenyszeriteni a sajat onmagabol kifordult ertekrendjet, hogy a tokes kizsakmanyolast kellene tamogatnunk, amely a tarsadalom elszegenyedeset okozza. Tobb szaz evvel ezelotti eszmeket akarsz ma korszerunek allitani? A baloldalisag a haladast es a progresszio igenleset jelenti. Konzervativ mentalitasu emberkent akarod megmondani, hogy mi a haladas es mi a progresszio? Na ebben van egy altalanos szereptevesztes.

23353 2014.10.02. 02:15:19

re 3. aLEx 2014. 10. 02. 0:18 Kedves aLEx. Csak egy mondatot ragadok ki a hosszú kommentedből, csupán azért mert tévedsz. "tomeges munkanelkuliseg fenntartasa a kizsakmanyolo osztalyok erdeke" A "kizsákmányoló osztályok", feltételezhetően a munkaadóknak, nem érdeke a magas munkanélküliség. Mert ugyan a munkaerő olcsóbb olyankor, de a piac is gyenge, emberek nem vesznek termékeket, kevesebb a profit, a részvényeik ára megy le, azaz ők maguk is szegényebbek mint a konyunktúrában voltak.

60145 2014.10.02. 06:25:00

Kedves 3. aLEx , ez a bejegyzés részemről a tekintetben is kivételes, hogy nem arról szól, ami a főcímben kötőszava előtt áll, ezzel is érzékeltetve, hogy a kötekedő is másról szokott beszélni, mint ami a téma... Ennélfogva mostani kommentedhez sem szólok hozzá. Egyáltalán: a többihez sem, ha lesznek. Bízom benne, hogy amit akartam egy bizonyos mentalitásról, azt elmondtam.

178873 2014.10.02. 07:16:59

3.aLEx Én viszont hozzászólok, igaz, ígérem Atlasznak, csak egyszer, és bármi lesz a válasz, nem folytatom. Nagy tisztelettel jelezném, Atlasz meg szokta válogatni a szavait, és igyekszik pontosan fogalmazni. Így például sehol nem írta azt, hogy a baloldalnak védenie "kell" a magántulajdont, csupán annyit írt, hogy ezt csak a jelenlegi generáció tartja meglepőnek (sőt, a mi generációnk szóhasználatba éppenséggel még belemagyarázható lenne szorosabban a mi-re koncentrálva, hogy itt Magyarországon - de ez már csupán továbbgondolás, és csupán lehetséges értelmezés). Valamint arra is felhívnám a figyelmed, akkor is tévedsz Atlasz szövegével kapcsolatban, amikor fel akarod hívni a figyelmét arra, hogy a magántulajdon védelmét nem akkor iktatták törvénybe, hanem vallási törvényekben már az ókor óta létezik. Atlasz ugyanis ennek az ellenkezőjét nem állította. Két paraméter együttállást említette: "amikor a magántulajdon szentségét, ezzel együtt a jogi egyenlőséget, az egyéni szabadságot törvényben garantálták" - ami ugye a nyelv szabályai szerint nem jelenti azt, hogy a két feltételi elem külön-külön máskor ne valósulhatott volna meg. Tisztelettel!

13118 2014.10.02. 08:06:17

:))) (mintha Sztálin is alkalmazta volna az egyes szám harmadik személy formulát)

337230 2014.10.02. 08:42:09

Egyszerűen mind a jobboldal, mind a baloldal széles fogalom. A baloldal balszéle a marxizmus és az anarchizmus. Jobbszéle meg a szocliberalizmus. E két szél között óriási különbségek vannak. Ugyanis a jobboldal. Annak jobbszéle a nácizmus, fasizmus, balszéle meg a keresztényszocializmus. Megint óriási különbségek. A magyar ballib eszmeiséggel a fő baj a hazudozás és a demagógia, meg az ezzel szorosan összefüggő felsőbbrendűség, mely lenézi a kisembert. A magyar ballibeknek sikerül együtt megvalósítani mind a baloldal, mind a jobboldal legrosszabb vonásait.

Alfred Tarski 2014.10.02. 08:49:06

Atlasz! Ezt írod: "a baloldal szerte a modern világban a tőkés kizsákmányolást támogatja." --- Ez ÍGY nem igaz! A baloldal a LIBERÁLIS DEMOKRÁCIÁT, mint politikai rendszert támogatja. EZEN BELÜL a gazdaság liberalizált, és ezt támogatja. Az csak a liberális demokráciák rendszerhibájaként róható fel, hogy még mindig előfordulhat kizsákmányolás. Egy jól működő, tehát jogilag kellően megalapozott, alátámasztott, ellenőrzött és a jogtól való eltérés esetén szigorúan elmarasztalt piacgazdaságban ilyen nem fordulhat elő, de minimum kevés esetben fordulhat elő. Vagyis: a baloldal semmilyen kizsákmányolás sem támogat!!! Üdv.: Tarski.

Alfred Tarski 2014.10.02. 08:59:02

Atlasz! Amúgy meg Zorró-val csakugyan nem érdemes vitatkoznod, mert nincs értelme. A vége az lesz, amit Te is helyesen írtál le: ő akar a Jani lenni, bebizonyítani azt, hogy ő milyen okos, ügyes, stb. Sajna, annak idején (én buta) jómagam is belementem ilyen vitákba, és csak az időmet töltöttem el feleslegesen. Örülök, hogy látom: elég okos vagy ahhoz, hogy nem vitatkozol vele tovább. Üdv.: Tarski.

336586 2014.10.02. 09:29:18

4. little 2014. 10. 02. 2:15 Bölcsebb maradhattál volna. A világ nem a szabad piac és verseny utópiája szerint müködik.

336586 2014.10.02. 09:31:54

"Az csak a liberális demokráciák rendszerhibájaként róható fel, hogy még mindig előfordulhat kizsákmányolás. " A NOLBLOG egy vicclap? Szépen elövezetitek álbaloldaliságotokat.

336586 2014.10.02. 09:33:17

10. A baloldal persze, hogy nem támogat kizsákmányolást. Éppen ezért álbal a hazai, mert az megteszi.

251002 2014.10.02. 09:36:48

RE: 4. little 2014. 10. 02. 2:15 "...a munkaadóknak, nem érdeke a magas munkanélküliség. Mert ugyan a munkaerő olcsóbb olyankor, de a piac is gyenge, emberek nem vesznek termékeket, kevesebb a profit, a részvényeik ára megy le, azaz ők maguk is szegényebbek mint a konyunktúrában voltak." Dehogynem erdeke. A kimeletlen piaci verseny a profitrata csokkeneset eredmenyezi. Ez kozvetlen kenyszerhelyzetet jelent a munkaltato szamara a koltsegek csokkentesere, azaz a berek leszoritasara. Ellenben ha valakinek extraprofitja van, az bolond volna lemondani rola, tehat nem fog bert emelni. A profiterdekeltseg mikrogazdasagi (azaz vallalati) kategoria, a kereslet-kinalat pedig makrogazdasagi (vilagpiaci) ketegoria. Bolond volna barki a vilagpiac bajaval torodni, amikor a versenykenyszert kozvetlenul erzi a boren.

328387 2014.10.02. 10:04:36

Kedves Atlasz! "Kezdjük a gyökereknél: a baloldal kifejezést politikai értelemben először a francia Alkotmányozó Nemzetgyűlésben volt használatos." Rendben. Kezdjük gyökereknél. Kik vettek részt az Alkotmányozó Nemzetgyűlésen? És azok közül kiket neveztek baloldalinak?

328387 2014.10.02. 10:12:26

10. Alfred Tarski (látogató) 2014. 10. 02. 8:59 Nagy vicc ezt olyantól olvasni, aki a baromságait itt tesztelte a nolblogon. Aztán azokat a kommentekkel együtt eltüntette. És az ostobaságait magánkiadásban próbálja itt rendszersen ránktukmálni. Sőt az első alkalommal ugye elhallgatta hogy magánkiadásról van szó. csak valamelyik olvtárs volt szives utána járni.

251002 2014.10.02. 10:17:10

RE: 6. solide 2014. 10. 02. 7:16 Kedves Solide! Atlasz valoban nem azt irta, hogy a baloldalnak vedenie "KELL" a magantulajdont, de azt igenis irta, hogy "Igen, a baloldal szerte a modern világban a tőkés kizsákmányolást támogatja." Ebbol en - egy kisse onkenyesen - azt a kovetkeztetest vontam le, hogy szemely szerint Atlasz blogger szamara ez NORMATIVA es szemely szerint o maga is a tokes kizsakmanyolas tamogatasaban erdekelt. Hangsulyozom, ezt a kovetkeztetest 0nkenyesen vontam le, mert Atlasz blogger szo szerint ilyen kijelentest nem tett. Annal gyavabb, amikor "trendi" frazisok moge bujik. Az ellentmondasra szeretnem folhivni a figyelmet. A MAGANTULAJDON INTEZMENYET UGY IS LEHETNE VEDENI, HOGY KOZBEN AKTIVAN HARCOLUNK AZ EMBER EMBER ALTALI KIZSAKMANYOLAS ELLEN. Azaz torvenyeket hozunk a kizsakmanyolas megszuntetesere, ill. korlatozasara. Ez volna a "polgari baloldali" magatartas es ebben nincsen semmi "viszonylagos". Az onmagat baloldalinak hazudo magatartas azert kristalytisztan jobboldali, mert ezt a harcot nem vallalja fel. De a maszlagot meg akarja etetni velunk, hogy milyen jo nekunk a tokes kizsakmanyolas. A polgari baloldal hazugsaga abban nyilvanul meg, hogy a tarsadalmi igazsagossagra nem torekszik es az ember ember altali kizsakmanyolast nem korlatozza. A jovedelmek ujraelosztasanak maszlagjaval eteti a tarsadalmat, de kozben azt latjuk, hogy meg a kulfoldi hitelek is a magantulajdonosok zsebebe vandorolnak at. A vallalkozok (a kizsakmanyolo osztaly) "SEGELYEZESE" folyik az allami adobevetelekbol is. Ez volna a jovedelmek "ujraelosztasa"? ......................................... "... fel akarod hívni a figyelmét arra, hogy a magántulajdon védelmét nem akkor iktatták törvénybe..." Nem akartam felhivni semmi ilyesmire a figyelmet, mert ilyet en nem allitottam. Most en lovagolok a szavakon. En mindazon dolgoknak a viszonylagossagara utaltam, amelyekre Atlasz blogger - mint a polgari tarsadalom vivmanyaira - hivatkozott. Mindossze egyetlen dolgot allitottam hatarozottan, hogy "A baloldalisag nem "epp akkor szuletett meg", amikor eloszor elkezdtek ezen az ulesrendre utalo neven nevezni."

251002 2014.10.02. 10:26:12

RE: 9. Alfred Tarski (látogató) 2014. 10. 02. 8:49 A hozzaszolasodat joindulatuan ertelmezem. Ennek ellenere azt gondolom, hogy tevedsz. "Az csak a liberális demokráciák rendszerhibájaként róható fel, hogy még mindig előfordulhat kizsákmányolás. Egy jól működő, tehát jogilag kellően megalapozott, alátámasztott, ellenőrzött és a jogtól való eltérés esetén szigorúan elmarasztalt piacgazdaságban ilyen nem fordulhat elő, de minimum kevés esetben fordulhat elő." Allitasodnak ez a resze megerne egy miset. Ugy ertem, hogy erdemes volna nagyon reszletesen megvitatni. Semmilyen torveny nem korlatozza ugyanis a kizsakmanyoloast, igy kizsakmanyolas csak egyetlen okbol "nincs", hogy nincs milyen torvenyt megserteni. Hogy konkretan mi minosul kizsakmanyolasnak, hogy miben valosul meg a kizsakmanyolas, ezt kellene nagyon reszletesen attargyalni ahhoz, hogy tiszta vizet ontsunk a poharba. Mert sajnos kizsakmanyolas tipikusan es jellemzoen letezik a liberalis demokraciakban is. Ebbol kovetkezik, hogy a kovetkeztetesed teves, mely szerint: "Vagyis: a baloldal semmilyen kizsákmányolás sem támogat!!!" Pontositok. A polgari baloldal nem is ismeri el, hogy kizsakmanyolas letezik. Es ezzel tamogatja a kizsakmanyolast.

178873 2014.10.02. 10:57:08

Senkivel nem vitatkozva egy észrevétel. Atlasz mondatát a baloldalról és a kizsákmányolásról többen is szó szerint értelmezték. Lehet, igazuk van, de a bejegyzésen belüli nyelvi előzmény és a nolblogos tartalmi előzmény - automatikusan együtt jár-e a magántulajdon a kizsákmányolással vagy sem - alapján nekem az volt az olvasatom, hogy Atlasz a kizsákmányolás szót ironikusan alkalmazta szinonimakéntva magántulajdonra.

328387 2014.10.02. 11:10:42

19. solide 2014. 10. 02. 10:57 :o)

251002 2014.10.02. 11:35:54

RE: 19. solide 2014. 10. 02. 10:57 OK, nem vitatkozunk, en is csak az eszrevetelemet irom le. "Atlasz a kizsákmányolás szót ironikusan alkalmazta szinonimakéntva magántulajdonra." Szamomra ez inkabb hangzik cinikusan, mint ironikusan. Meglehetosen disszonans hangzasa van a mondatnak, hogy "Igen, a baloldal szerte a modern világban a tőkés kizsákmányolást támogatja." Masreszt pedig - szerintem - a "magantulajdon" szonak nem szinonimaja a "kizsakmanyolas". Elvileg ugyanis az ertektobbletet letrehozo ember is munkajaval aranyosan megkaphatna a reszesedeset a profitbol, amely tehat szinten magantulajdon volna. De mivel minden gazdasagi szereplo megkapja az ot megilleto profithanyadot, nem volna kizsakmanyolas. Te is utalsz erre, amikor a kerdest megfogalmazod, hogy "automatikusan együtt jár-e a magántulajdon a kizsákmányolással vagy sem". Vagyis eppen az volna az elmeleti feladat, hogy a magantulajdonnak olyan formajat teremtsuk meg, amely nem jar egyutt automatikusan a kizsakmanyolassal. Azonban a polgari baloldalnak esze agaban sincs a kialakult magantulajdoni viszonyokba beleavatkozni. Eppen ezzel veszi partfogasaba a kizsakmanyolast. Atlasz blogger nem szorul vedelemre. Ironia ide vagy oda, csak azt mutatja be, hogy nem lat tovabb az orranal es nem latja at a trendi politikai lozungokat. Szajkozza a liberalis demokrata brossurat.

13118 2014.10.02. 12:18:00

:DDD nagyok vagytok, Atlasz, solide. :DDD

163107 2014.10.02. 12:21:00

"Masreszt pedig - szerintem - a "magantulajdon" szonak nem szinonimaja a "kizsakmanyolas". Elvileg ugyanis az ertektobbletet letrehozo ember is munkajaval aranyosan megkaphatna a reszesedeset a profitbol, amely tehat szinten magantulajdon volna. De mivel minden gazdasagi szereplo megkapja az ot megilleto profithanyadot, nem volna kizsakmanyolas." MOST találtad fején a szöget, Alex!

Alfred Tarski 2014.10.02. 12:30:52

16-ra! Zorró! Ha vitapartnernek tekintenélek, akkor ezt írnám neked. A Demos Kiadó a kezdetektől az én saját kiadóm. Olyannyira, hogy minden könyvemet én írtam, terveztem, szerkesztettem, tördeltem, és a lányom (aki nyelvész) lektorálta. Ezt írtam a Fő oldalon: "Ezen a honlapon a Demos Kiadó által megjelentetett könyveket olvashatják. Jelenleg még csak a saját könyveimet láthatják, de nyitott vagyok más szerzők könyveinek a reklámozására is. Kérem Önöket, hogy mondják el a véleményüket az itt megjelenő könyvekről, és arról, hogyan lehetne fejleszteni a Kiadó munkáját. Debrecen, 2014. május hó Székely Szabolcs" A Kiadóm abszolút törvényesen működik a NAV-nál be vagyok jelentve, már adóztam is a befolyt jövedelmemből, így nincs mitől félnem. Tehát állításoddal ellentétben nem kellett eltitkolnom azt, hogy MAGÁNKIADÁSBAN jelennek meg a könyveim. Csupán annyit kell tenni, hogy az első oldalt el kell olvasnia mindenkinek, aki tudni akarja azt, hogy miről is van szó. Én pedig arról nem tehetek, hogy te kedves nem barátom nem tudsz olvasni!!! Azért maradok semmilyen tisztelettel: Tarski/Székely Szabolcs.

251002 2014.10.02. 12:39:59

RE: 24. Osszián 2014. 10. 02. 12:21 "MOST találtad fején a szöget, Alex!" Nem MOST talaltam fejen a szoget. Nagyon regota mondogatom ezt. Ehhez keresem a partnereket a polgari gondolkodok kozott is. Mert ha leteznek tisztesseges szabadelvu gondolkodok, akkor ebben a kerdesben igenis partnerek lehetunk. Azaz ez volna a baloldali gondolat a balliberalis oldalon. Csak hat az nem lehet veletlen, hogy a liberalis demokratak ezt a fajta baloldalisagot nem vallaljak fel. Ebbol kovetkeztetek arra, hogy a liberalis demokratak leragadnak a vallakozas szabadsaganak frazisanal. Szamukra nem letezik mas szabadsag a kizsakmanyolas szabadsagan kivul. Meg mindig varat magara a pillanat, hogy a baloldali liberalis gondolkodok felmutassak a baloldalisagukat. Ennek hianyaban egyaltalan nem csoda, hogy a konzervativ jobboldal tarol a politikaban. Immar az "albalon" belul is...

328387 2014.10.02. 13:36:25

Kedves Tarski! Ön nem mond igazat. Sehol sem írja itt, hogy magánkiadásról van szó. Sőt szemlátomást szándékosan azt sugallja, hogy valamelyik valódi könyvkiadó figyelt fel az ökörségei. És nem ön perkál azért, hogy a baromságai megjelenhessenek. És ha jól látom, azt a kommentet, ami ezt szóvá tette, törölte. Aki nem hiszi, olvassa el ezt az öt bejegyzését itt: http://observer.nolblog.hu/

328387 2014.10.02. 13:52:35

23. Hmmmm 2014. 10. 02. 12:18 ":DDD nagyok vagytok, Atlasz, solide. :DDD" Öröm nézni, mikor körbenyalják egymást. :o) Majd figyelem, hogyan viszonozzák. Muhahaha!!!!

251002 2014.10.02. 13:56:02

RE: 23. Hmmmm 2014. 10. 02. 12:18 "nagyok vagytok, Atlasz, solide. :DDD" Mondtal is valamit, meg nem is. Kifejezesre juttattad a lenezesedet. Meg a butasagodat... Mert a velemennyilvanitastol mereven tartozkodsz. Emlekeztetnelek, hogy 2012. marcius 3-an irtal egy blogbejegyzest azzal a cimmel, hogy "Vitassuk meg" (itt a linkje is: http://valami.nolblog.hu/archives/2012/03/03/Vitassuk_meg/ ) a kizsakmanyolas kerdeset, majd az elso (bocsanat, helyesbitek, a masodik) hozzaszolasom utan nemes egyszeruseggel kizartal a vitabol. Az indoklas az volt, hogy "írországban élővel nem vitatkozom, pláne nem aki onnan hirdeti a kommunista irányzatot" (83. Hmmmm, 2012. 03. 03. 22:10). Nehogy mar valaki megmagyarazhassa neked, hogy mi is az a kizsakmanyolas. Magyaran szolva te csak a "polgari baloldali" gondolkodokat hivtad fel vitara, akik mind egyetertenek veled. Persze azert nemileg Atlasz es Solide is olyanok, mint te. Meg olyanok, amilyennek Maxval jellemzi a ballibeket, hogy lenezik az eltero velemenyt. Az eltero velemenyt hangoztatokat elnevezitek trollnak es ignoraljatok a veluk valo parbeszedet. Nem valaszoltok semmilyen ervre, legyen az barmilyen jozan velemeny. Igy persze tiszta ut vezet a polgari baloldal totalis csodjehez. Gratulalok hozza!

251002 2014.10.02. 14:32:09

Mindazonaltal nagyon tudom ertekelni az ilyen blogbejegyzeseket, mert szepen kibujik a szog a zsakbol. Sokat lehet tanulni beloluk. Mint Szentpeter postjaban, melynek linkje http://heaven.nolblog.hu/archives/2014/09/09/Bal_fekek/#3456715 O is a kapitalizmustol varja az igazi baloldali ertekeket. Teljesen altalanos az ertekrendi valsag a polgari baloldalon.

178873 2014.10.02. 14:43:43

Csupán részletkérdés, de jobboldaliként aligha vethető a szememre, hogy a ballib magatartásom vezet a polgári baloldal totális csődjéhez! :))

328387 2014.10.02. 14:55:14

Dehogynem. Mindigis roppant cseles embernek ismertük meg. :o)

251002 2014.10.02. 15:23:13

RE: 31. solide 2014. 10. 02. 14:43 A vedenced Atlasz is elismerte mar, hogy o jobboldali? A vita ugyanis vele van.

251002 2014.10.02. 15:27:56

RE: 31. solide 2014. 10. 02. 14:43 (Kiegeszites) Egyebkent pedig nem latom a kulonbseget a polgari demokratikus jobb es bal kozott.

338311 2014.10.02. 17:10:26

Atlasz. Bár tőlem igen távol áll a hazai baloldal minden ideológiai maradványa -a mindenkivel egyet nem értők tábora -, még is, mint magyar ember figyelemmel kísérem vergődésüket. Ha jól értelmezem, a fenti blogod elvileg arról szól, hogy vannak emberek, akik szöveg értelmezése állandó probléma, s a hozzászólásában csak imitt -amott bukkan fel egy szó, ami sejteti, hogy el is olvasta a blogot, de nem az írás, hanem annak személye a célpont. Túlnézve ezen -hiszen válaszolni felesleges, nem a tartalmat bővíti-, a maga igazát hajszoló levelező partner azt a figyelmet igyekszik kikövetelni magának, még akkor is, ha a témára jött válasza a nagy rendőri erőkkel kivonuló papapályvadászatot kívánja bizonygatni, amikor a légtér használatról volt szó..., ez is repül és az is repül alapon.

60145 2014.10.02. 17:45:40

Kedves bloggertársak! Egész nap nem voltam a gépnél. Köszönöm a kommenteket! Számosat közülük figyelemre méltónak és tanulságosnak gondolok, akár egyezik a véleményemmel, akár nem. Ami a nézeteim megformálásával kapcsolatos bírálatokat illeti: lehettem volna pontosabb. Az egyik tételem így olvasható: "a baloldal kifejezést politikai értelemben először a francia Alkotmányozó Nemzetgyűlésben volt használatos." Ha valaki ezt cáfolja, tudomásul veszem. A másik tétel: " a bal és jobb tartalma viszonylagos." A többi csak ennek illusztrációja. A következő mondat is, amelyből kimaradt az előzményből beleértendő pontosítás: "A baloldaliság POLITIKAI ÉRTELEMBEN épp akkor született meg, amikor a magántulajdon szentségét, ezzel együtt a jogi egyenlőséget, az egyéni szabadságot törvényben garantálták." Kedvemre való, hogy az elméleti probléma maradt meg témának!

Virág elvtárs s.k. 2014.10.02. 18:32:58

Virág elvtárs is használja az egyes szám harmadik személyű formulát, nem csak Sztálin elvtárs, Ceasar elvtárs, De Gaulle, és a többi lúzer.......a királyok jobban szeretik a többes szám első személyt használni.... A francia forradalomnak nevezett skandallum elég nagy szégyenfolt az emberiség történelmében......akár melyik oldalról szemléli Virág elvtárs......de hát van egy nép, amelyik büszke rá....... s.k.

338311 2014.10.02. 19:12:08

Érdekes, hogy Bernard Shaw, akinek tetszett a magyar nyelv és a sztálini kommunizmus, egyszer arra a gondolatra ébredt, hogy nem a francia forradalom, hanem az amerikai oldotta meg a kor problémáit ( igaz erről Európában kevesen tudnak, itt meg nem foglalkoznak a francia forradalommal), hozzátéve, hogy a francia forradalom a problémákat csak az egyik vállról a másikra helyezte, értsen alatta bármit is a halandó ember.

328387 2014.10.02. 22:56:19

Kedves Atlasz! Mivel most sem válaszolt, megírtam én is külön postban. http://zorroaszter110.nolblog.hu/archives/2014/10/02/Egy_tortenelem_tanar_targyi_tevedesei/

Alfred Tarski 2014.10.03. 07:19:09

27-re! Zorró! Amit itt a Nolblogon leírtam, az mind igaz. E-könyv és saját kiadásomban jelent meg eddig minden könyvem. A kiadói jogot SOHA senkinek sem engedtem/engedem át, mert tudom azt, hogy mi folyik itt ebben a maffiaként működő könyvüzletben. --- Egyébként pedig, amint azt láthattad, mindent én csináltam, nem kellett ahhoz más könyvkiadó segédkezése, mert ekkor nyilván a kiadói jogot is át kellett volna adnom. Nos, ez utóbbi az, amit nem adok át egyetlen maffiózónak sem. Az én keserves munkámon senki se gazdagodjon meg! Még egy infó! Tudom, hogy Te milyen sóher vagy, ezért tájékoztatlak, hogy a Debreceni Egyetem Könyvtárában minden könyvemből megtalálhatsz egy példányt, amit én INGYEN adtam át nekik. Azt látnod kellett volna, hogy mennyire örültek ennek, merthogy nincs rá pénz, hogy ilyeneket felvásároljanak. Sírig tartó semmilyen tisztelettel: Tarski/Székely Szabolcs.

Alfred Tarski 2014.10.03. 08:03:42

Zorró! Mivel tudom azt, hogy milyen mérhetetlen sötétség uralkodik a fejnek nevezett testrészedben, ezért elmondom még neked a következőket. Létezik a SZERZŐI jog, amit nyilván senki sem tud elvenni tőlem. Létezik a KIADÓI jog, amit eddig csak a Bibó István c. könyvemnél adtam át másnak, de 2015. november 13-án visszaszáll ismét rám. S végül létezik a TERJESZTŐI jog, amit ennek a cégnek engedtem át: http://e-konyvbolt.eu/ Tehát csak a TERJESZTŐI jogot birtokolja, amit szerződésben is rögzítettünk. Merthogy ezt is törvényesen csináljuk ám!!! De ez az e-könyv terjesztő is az általam nyomdára előkészített anyag digitalizált verzióját adja közre és intézi a terjesztéssel kapcsolatos dolgokat. Semmi több!!! Tehát a NYOMTATOTT változatokat én szabadon kiadhatom, mert ennek a jogát én megtartottam magamnak!!! Tudom, hogy ezt te nem érted, de nem is neked írtam, hanem azoknak az Olvasóknak, akik ezt a blogbejegyzést és annak kommentjeit elolvassák. Maradok tisztelettelenül: Tarski/Székely Szabolcs.

Virág elvtárs s.k. 2014.10.03. 09:29:54

41: Létezik a SZERZŐI jog, amit nyilván senki sem tud elvenni tőlem. Virág elvtárs úgy tudta, hogy örökölhető........

328387 2014.10.03. 09:55:38

Kedves Tarski! Ön nem mond igazt. Először is ki volna az a tökkelütött hülye aki az Ön irgalmatlan blődségeit kiadja? Másodszor az hogy kamuzik abból is látható, hogy aki felhívta a gratulálók figyelmét arra, hogy ez magánkiadás (Lancelot olvtársra emlékszem), azt a kommentet törölte.

60145 2014.10.03. 11:22:13

15. ZorróAszter : A fenti bejegyzés 4. szava alá be van linkelve a megfejtés annak,akit tényleg ez érdekel, és nem csak kötözködik.

Alfred Tarski 2014.10.03. 11:36:15

42-re! Virágh Elfti! Igen, örökölhető, de ez nem jelenti azt, hogy bárki elveheti tőlem!!! Itt két különböző fogalomról van szó. 43-ra! Zorró! Lári fári. A lényeg az, hogy most délután megyek a nyomdába és hozom el a fő művem, A DEMOKRÁCIA ELMÉLETE c. könyvemet. Aztán, hogy te miket szórsz rám, az már a legkevésbé sem érdekel. Tarski./ Székely Szabolcs.

Alfred Tarski 2014.10.03. 16:36:17

Íme, itt van a fő művem nyomtatott verziója! Hogy Zorrónak jó hétvégéje legyen! Hétfőn egy példányt viszek a Debreceni Egyetem Könyvtárába, hogy a zsugori és irigy Zorró is hozzáférjen! http://aristotle.5mp.eu/web.php?a=aristotle&o=gdiirmJLKb Tarski/ Székely Szabolcs.

Virág elvtárs s.k. 2014.10.03. 16:36:24

45... 42.re....önmagában nem veheti el magától a szerzői jogot, csak árúkapcsolással.....az életével együtt.....(na jó, ez Fekete humor volt...)

Virág elvtárs s.k. 2014.10.03. 16:38:04

Magánkiadás.....oroszul: szam izdat.....

60145 2014.10.03. 16:55:18

Elnézést kérek mindenkitől, aki válaszaimat vagy reagálásaimat hiányolja: most nem tudok a saját gépemen írni, nézelődni. Egy nevet - figyelmeztetésre - áthúzva pirossal javítottam.

328387 2014.10.03. 19:55:55

45. Alfred Tarski (látogató) 2014. 10. 03. 11:36 "az már a legkevésbé sem érdekel." Pedig épp gratulálni szerettem volna :o)

328387 2014.10.03. 19:58:59

49. Atlasz (szerkesztő) 2014. 10. 03. 16:55 Nem szép dolog. Egyedül unatkozom itt a sarokban :o) 44. Atlasz (szerkesztő) 2014. 10. 03. 11:22 Megnéztem, de pontosan mit kéne itt látnom?

Alfred Tarski 2014.10.04. 12:51:29

47-48-ra! Ej, ej, Virágh Elftárs, csak nem a halálomat akarod??? Még élni akarok!!!! Szamizdat - még azt is elmondom itt az Olvasóknak, hogy mindent, ismétlem, MINDENT leegyeztettem az Országos Széchenyi Könyvtárral, mint a szakmai főnökömmel és az iránymutatásai szerint csináltam a könyvkiadást. Kellett is a segítség, mert én ebben a szakmában nagyon kezdő vagyok!!! Tarski/ Székely Szabolcs.

Alfred Tarski 2014.10.04. 12:59:19

50-re! Zorró! Ha gratulálni akarsz, akkor azt köszönöm. Az OSZK két példányt kért minden könyvemből!!! Ezek szerint mégis csak van olyan szervezet, amelyik érdeklődik a műveim iránt. Vagy ott is hótt buta és primitív emberek vannak??? --- Egyébként meg az e-könyv forgalmazója is megnézte azt, hogy mit jelentet meg a honlapján, mert ha bárgyú dolgokat ad közre, akkor az rontja az Ő renoméját is. Vagy Ő is primitív hülye??? --- A www.publio.hu e-könyv forgalmazónál 2011 november 13-a óta ott van 3 könyvem. Ugye, ők is primitív hülyék??? Természetesen Te vagy a világ legnagyobb zsenije, hozzád képest még Einstein is egy nagy nulla! Tarski/Székely Szabolcs.

328387 2014.10.04. 15:16:56

Kedves Tarski! Minden hülye alapvő hibája hogy mindenkit megpróbál hülyének nézni. Ez persze multságos egy pontig. Konkrétan Ön eddig a magánkiadással próbált cselezni, de túl kétballábas hozzá. Most meg a köteles példánnyal próbál vakitani. Mintha Önön kívül senki se tudná, hogy az OSZK-nak törvény írja elő, hogy az Ön baromságiból is éppen két példányt eltegyen elrettentésül az utókor számára. Nem túl öreg ahhoz, hogy pojácát csinájon magából? Vagy nem gond, mert egész életében az volt?

Alfred Tarski 2014.10.05. 12:46:58

54-rea! Zorró! Ezt írod: "Minden hülye alapvő hibája hogy mindenkit megpróbál hülyének nézni." Igazad van, csak éppen most te játszod a hülyét, pardon te mutatod meg az igazi személyiségedet. Ugyanis, az OSZK-nak nem 2 példányt, hanem 6, azaz HAT példányt kell küldeni köteles példányként!!! Na te okos, ez sem jött be!!! De ezt a 6, azaz HAT példányt sem köteles küldeni, csak akkor ha 50, azaz ÖTVEN példánynál többet nyomtatnak és értékesítenek az adott műből!!! Ugye, érted, főokosom??? Még egyszer a magánkiadásról! Ez a piacgazdaságban éppolyan megszokott dolog, mintha egy saját lakást építesz kalákában, csak éppen nem adod el. Egyébként is: szigorúan véve minden Kiadó kiadványa magánkiadás, mert nem az állam adja ki testületileg, hanem egy fő, vagy egy csoport. Így annak az egy főnek, vagy csoportnak az illető könyv magánkiadásnak tekinthető. Azzal semmit se mondtál, hogy én magánkiadásban adok ki könyveket, mert hogyan is lehetne másként, mint magánkiadásban kiadni könyveket. S ne feledjük, ez is abszolút törvényes, tehát nem is értem, hogy miért rugózol??? A bolsi-komcsi kedved tartotta így, vagy nem kaptál a barátnődtől/ feleségedtől semmit? Visszatérve a köteles példányok problémájára: amíg én legalább 50 példányt nem nyomatok ki a könyvemből, addig tényleg csak KÉRHET engemet az OSZK könyvek küldésére, mert még addig nem tartozom a törvény hatálya alá. Ezt helyesen meg is tette, és majd később fogom eldönteni azt, hogy küldök-e nekik 2, azaz kettő példányt a művemből. Egyébként azt javaslom, hogy a sebeid nyalogatása közben olvasd el egymás után legalább tízszer A KOMMUNISTA KIÁLTVÁNY-t, továbbá A TŐKE c. könyvet és akkor legalább megnyugszik a lelkivilágod. Közben pedig időnként kiálts fel imigyen: VILÁG PROLETÁRJAI EGYESÜLJETEK!!! Tarski/ Székely Szabolcs.

328458 2014.10.05. 13:54:57

Csak nem terjed el a blogok azon sorozata, amikor más blogban nem tudva megvédeni álláspontunkat - rendre nem védhető - akkor elkezdjük pro, és kontra a személyeskedést, a korábi viszontválaszok sorolásával ?! Szerintem az, hogy a 'baloldal' kifejezés ( mert tartalma aszerint változik, ki használja (!) ) mikor, és milyen értelemben jelent meg a köztudatban, a mai korban már nem releváns, mert - nagyrészt - aki magáról valami jót gondol, az magát baloldalinak vallja, akár mit IS gondol annak tartalmáról ! A mai közéletben - itt, és most - baloldalinak az értelmezhető ( személy, vagy irány ) ami a minél szélesebb körben elérhető - mai körülmények közt - legtöbbet nyújtja , a nem kizárólagosság betartása mellett. Amennyiben rasszizmus, irigység, vagy bármilyen olyan törekvés mely mások elleni fellépést jelent megjelenik az elképzelés bármely szögletében az nem vallhatja magát baloldalinak, bármilyen becsületes ember IS az illető személy, vagy a képviselet, melynek farvizén úszik ! Különben IS - szerintem - amikor magyaráznia kell a bizonyítványát ( ismeretét ) valakinek, az már nagyon röhejesnek tűnik. Ezért nem lehet valamely ismérv alapján a rendszereket valamely más gyakorlathoz azonosnak vélni, mert a kor mindig más vízfolyást jelent, így azonos kémiai, fizikai tulajdonsága sem lehetséges !

60145 2014.10.05. 18:56:03

56. relatív: Engem nem zavar, amit Zorró válasz-posztjából a személyemről írtál. Belefér.

328458 2014.10.05. 19:40:57

Szerintem nem azért írogatunk rendre, hogy egymást zavarjuk. Az írás manapság IS a gondolatok ütköztetésének egyik formája, ha távol vagyunk egymástól ! Lassan ez IS megszűnik, majd csak piktogramokkal fogunk vesződni, mert annyira lustákká válunk ! Talán így IS lehet majd egyértelműen állást foglalni, a tényektől teljesen elvonatkoztatva ! A fogalmak tartalma már ma sem fedi annak értelmét, így a felületes tájékoztatás simán megoldható !

328387 2014.10.06. 00:23:07

Kedves Tarski! Nem érte el az 50 eladott példányt? Hát az eddigi hamukázásából az jött le, hogy viszik mint a cukrot :o) Akkor hát végülis hány példányt sikerült elsóznia a bődületes ökörségeiből? Az említett művek elolvasását én is ajánlanám Önnek. Ha legalább egyszer elolvasta volna, akkor nem hemzsegnének az írásaiban olyan irgalmatlan baromságok, mint például hogy Marx forradalom alatt az utcai lövöldözést érti. Vagy kizsákmányolás alatt azt, hogy a burzsuj elzabálja a melósok elől a kaját az étkezdében. Egyébként is mondtam már, bár annyi ötforintosom lenne, ahányszor Ön a nyelvét lengetve és lefetyelve kimondta az "elvtárs" szót.

Alfred Tarski 2014.10.06. 09:21:07

59-re! Zorró! Már megint hoztad a (hülye) formádat! Minden könyvem E-KÖNYV-ként van meghirdetve és így is kapott ISBN számot. Ezt egy e-könyv forgalmazó terjeszti, akivel szerződést kötöttem. Azt pedig nem fogom az orrodra kötni, hogy E-KÖNYV-ből mennyi kelt el, mert ez már valóban üzleti titok. Amiről én az előbb írtam, az NYOMTATOTT könyv volt. Tudod-e, hogy mi a különbség az e-könyv és a nyomtatott könyv között??? Nem, de nem is érdekes, mert elég ha én tudom. Nos, én az OSZK-val azt leveleztem le, hogy mi van akkor, ha én néhány példányban, de NYOMTATOTT könyv formájában készíttetek könyvet. Ezek a Debreceni Egyetem Könyvtárának, meg nekem kellenek és a családom néhány tagjának. Tudom, hogy eddig sem értetted azt, hogy miről van szó, de folytatom tovább. Nos, erre írta az OSZK, hogy ha ezt csinálom, akkor KÉRNEK két példányt minden NYOMTATOTT könyvemből, hogy számukra ne vesszenek el. Az, hogy az E-KÖNYV forgalmazójának vannak-e törvényi kötelezettségei, engemet nem érint, ezt nyilván a forgalmazó jobban tudja nálam és természetes, hogy annak megfelelően cselekedett!!! Tehát ismét oda lyukadunk ki, hogy jobb, ha telekiabálod az egész világot ezzel a szöveggel: VILÁG PROLETÁRJAI EGYESÜLJETEK!!! Tiszteletlenül: Tarski/Székely Szabolcs.

328387 2014.10.06. 13:41:29

Kedves Tarski! Ön volt egész életében komcsisegg nyaló. Önnek aztán igazán kell tudnia szépen jelszavakat kiabálni. Mint már többször kívántam, bár annyi ötforintosom lenne, ahányszor Ön a nyelvét lengetve és lefetyelve kimondta az "elvtárs" szót. Drága Párttitkár elvtárs! Kedves Igazgató elvtárs! Édes drága elvtárs elvtárs! Nem azt mondta a múltkor, hogy még párttag is volt? "Azt pedig nem fogom az orrodra kötni, hogy E-KÖNYV-ből mennyi kelt el, mert ez már valóban üzleti titok." Bruhahaha ! ! ! :o)

Alfred Tarski 2014.10.06. 15:33:17

61-re! Zorró! Én mindig szocdem voltam, még a Kádár-rezsim alatt is és most is. Ezt tudták rólam akkor is, ennek ellenére nem nyúltak hozzám. Vezetői beosztásba sohasem kerülhettem, mert édesapám a Horthy-rendszerben főjegyző volt Földesen. A Kádár-rezsim azon intézkedéseit, amelyek a nép jólétét fokozták, mindig támogattam és ma is elismerem. A baj akkor van, ha a liberális demokrácia és a Kádár-rezsim közötti lényegi különbséget nem vesszük/veszed észre, és még mindig ragaszkodunk/ragaszkodsz a régi rendszer diktatúrájához. Ahhoz a rendszerhez, amelyik a gyakorlatban bizonyította be a működésképtelenségét. Az, hogy "elvtárs"-nak szólítottam bizonyos embereket, elvárás volt, és olyan ember, mint én (ti. egy deklasszált elem csemetéje) ezt nem kerülhettem meg. Ez nem jelenti azt, hogy azonosultam volna a Kádár-rendszerrel, illetve ne ismertem volna el annak pozitívumait. A te hibád az, hogy ragaszkodsz a komcsi eszmékhez, és azt gondolod, hogy mindenki hülye, csak ti vagytok az okosak. Ha valóban olyan qrva okos vagy, akkor olvasd el A DEMOKRÁCIA ELMÉLETE c. könyvemet és sorról sorra cáfold meg azt. Most már elérhető a Debreceni Egyetem Könyvtárában is! De még egy ajánlat: dolgozz ki te is egy hasonló elméletet tőlem függetlenül, és küld el nekem, aztán vitatkozhatunk arról. Becsületesen és egymás emberi méltóságát tiszteletben tartva! Semmilyen tisztelettel: Tarski/Székely Szabolcs.

328458 2014.10.06. 20:35:16

Szabad legyen egy két keresetlen gondolattal kiegészíteni azokat a elírásokat, mely nyilván a mai környezethez való igazodásból fakad. Tudtommal 1949 óta az országban nem volt szociáldemokrata párt, az beolvadt a kommunista pártba, és MDP - nek nevezték. Vezetői beosztáshoz nem kellett - 1956 után - a pártba lépni, erre sok adat van. Annak aki csak így kerülhetett vezető beosztásba az egyéni kvalitásai nem voltak megfelelőek ! ( sokan, akik szintén nem elég felkészültek voltak, így nem kerülhettek vezető beosztásba, most a pártonkívüliségükkel igyekeznek takarózni, szerénytelenül :-))) ! ) Jelenleg, pedig - akik rámutatnak a korábbi rendszer ( ma egyre jobban látható ) számos előnyére a maival szemben - csak a tények alapján, de nem a visszahozatala érdekében ( mint az azelőtti kort ténylegesen (!) a kormányzat törekvése szerint ) hasonlítgatjuk az életkörülményeket azokkal az időkkel össze. Az egymás vélekedését - szerintem - csak a tények, és nem a személyes tulajdonságok címkézésével érdemes vitatni, még ezen a felületen sem.

Alfred Tarski 2014.10.07. 07:52:54

63-ra! Relatív! Téged komoly embernek tartalak, ezért válaszolok a kommentedre. 1. valóban nem volt SZDP a Kádár-rezsim alatt, én is csak a rendszerváltás után lettem a történelmi SZDP tagja, majd megyei vezetője. Mindez nem jelentheti azt, hogy eszmeiségemben ne lettem volna az. Én egyébként sem azt írtam, hogy az SZDP tagja voltam (olvass vissza!), hanem azt, hogy szocdem voltam. Ez pedig igaz, mert valóban az voltam - eszmeileg. Ma már sokkal világosabban látom azt, hogy akkor is jól döntöttem, és ezért sem kellett váltanom egy másik eszmeiségre. 2. a seregben vezetői beosztásba sohasem kerülhettem és nem a képességeim miatt. A katonai akadémiára sem engedtek el, mert főjegyző csemete voltam. Ezért csináltam azt, 1976-ban suba alatt szereztem meg a doktorit a KLTE-n. Ugye, nem gondolod azt, hogy egy KLTE-n csak úgy osztogatják a doktorikat a megfelelő képességek és doktori értekezések hiányában? 3. annak, hogy Zorróval így beszélek, voltak ám korábbi okai, és nem is kívánok másféle stílusban beszélni vele. Láthatod, hogy Veled normálisan beszélgetek, mert Te más ember vagy és mindenkivel így beszélek, ha azt kiérdemlik. Zorró nem érdemelte ki. Üdvözöl: Szabolcs.

328387 2014.10.07. 12:45:39

Kedves Tarski! Ha nem csak írna, mint a güzü, hanem életében legalább egy-két könyvet el is olvasott volna, akkor tudná például, hogy olyan címeket, mint például "A demokrácia lényege" vagy "A demokrácia elmélete" kizárólag nagyképű idióták adnak bármilyen munkájuknak. Ettől mindenkinek 40-es IQ felett röhöghetnékje támad. 100 felett meg zokoghatnékja is :o) Aztán ha nem pusztán egy karrierista lett volna, hanem bármi köze lett volna bármilyen baloldali mozgalomhoz a karrierépítésen kívül, akkor nem ezt az átlátszóságot válaszolja a párttagság és elvtársazás kérdésében.

Alfred Tarski 2014.10.09. 07:48:51

65-re! Zorró! Amit akartam neked elmondani, azt már elmondtam. Tulajdonképpen nem is neked, hanem az Olvasóknak írtam a fentieket. Te engem a legkisebb mértékben sem érdekelsz, az Olvasók annál inkább. Egy szerzőnek joga van olyan címet választania, amilyet akar. A többi pedig az Olvasó dolga. Te nem tartozol ezek közé!!! Változatlanul javaslom, hogy ezt ordibáld szerte a világon: VILÁG PROLETÁRJAI EGYESÜLJETEK! --- Hátha 2018-ban lesz hatezer szavazója a komcsiknak..... Tarski/ Székely Szabolcs.
süti beállítások módosítása