Atlasz voltam

Atlasz.

Atlasz.

Rostiron töltése

2013. február 22. - Atlasz.

Mondóka

Mondóka

Amikor a sikertelenségbe és forradalomba fulladt földalatti[*] építkezése csúfította a Széna teret – nyilván nem a miskolcit.  A föld feletti kiszolgáló épületek előtt húzódó kerítésbe néhány kis fülke települt téglából. Az egyikben ügyes célszerszámmal használt golyóstollakat töltöttek. Fillérekért, egy-két forintért. A réz tollbetét szűk alsó végéből hosszú vékony dróttal pöccintette ki a mester az ott fészkelt golyót, amely a feltankolást követően helyére szúrva ismét kente-adagolta a tintamasszát. Az újratöltés után gyakran csuklóig összemaszatolta az ember a kezét, ahogyan előtte is. Következtek a mártogatós tollak, töltőtollak kiegészítői: a puha pihétlen penna-törlők. Így éltünk. Újratöltve, stoppolt zokniban, szemfelszedett harisnyában, penna-törlőkkel kisegítve.

budapesti.eoldal.hu

Az én kedves barátom akkoriban nem sokat járt Szabolcsból Pestre, el sem tudom képzelni, hogy ismerte az újratöltős módszert, hiszen a közhit szerint a vidék mindig elmarad Budapesttől. Az efféle találékony megoldások a pesti flaszteren kívül csak a párizsi talajon nőttek. Szajnaszentmihályi magyarok számoltak be róla, hogy a német megszállás alatti hiánygazdaságban miféle iparokat űztek a szürkék. Akkor amikor erről olvastam, évekkel a dicstelen korszak és a metróra magyarosított mélyvasút üzembe helyezése után, ismét szembesültem az újratöltés-stoppolás-szemfelszedés motívumával.

Jóska ekkor Pestre készült. Kisfia nélkül, hiszen elvált. Vonneguttal szólva: Így megy ez. De az érzelmi válságot nem súlyosbította egzisztenciális összeomlás, gyermeke sem változott a bosszú eszközévé, az én cimborám megmaradhatott apának.

A pesti munkahelyhez lakást kerítettek neki, nem túl messze a Széna tértől, a holmik szállításához pedig kamion és profi rakodócsapat érkezett. Mi költözködésben jártas amatőrök voltunk: albérletből albérletbe, évente, félévente. A Gyakran Ismétlődő Költözés (GYIK) kihagyhatatlan baráti találkozókat, soha olyan jól nem esett söröket okozott. Így aztán a profik mellé én is beálltam cuccolni, csomagolni, a fel- és lerakásnál lábatlankodni. Házilagosan ment a könyv, az eszcájg dobozolás, a törékenyek beburkolása – a szokott nagy igyekezettel: ne vesszen semmi kárba.

Egy marék száraz rostiron maradt a fiókban, a platóra mégsem szórhattuk fel őket. Új korukban megvolt ezeknek a haszna. Kiemeltek, vastagítottak, nem hagytak pacát, többet tudtak, mint a harminc év előtti golyóstollak, bár szolgáltató üzletet aligha lehetett volna rájuk alapozni. Az én barátom úgy vélte, hogy jók ezek még, csak újra kell őket tölteni! Finoman, a maga gondos módszerességével fogta meg, figyelmesen emelte fel a rég látott színes rudacskákat, meggyőzően előadva azt az erkölccsé vált szokást, amelyet egykor a három holdon gazdálkodó édesapjától ellesett. Abban a szigorú szegénységben, amelyben felnőtt, nem kellett az ilyesmit megmagyarázni.

– Te újratöltöd ezeket? – kérdeztem feleslegesen. A kisfiú meg csak hallgatott, mégsem dobhatta ki az apja rostironjait, mielőtt a kamion el nem indult. Egymásra néztünk Jóskával, két célszerű szegény ember, akik siheder korunktól körbedrótozott csecses korsóban vittük a vizet a mezőre, küszöbön kalapáltuk a lécekből kihúzott rozsdás szöget, és nap, mint nap igyekszünk kiegyenesíteni pinaszőr életünk.

Úgy hangzik, mint egy gyerekszáj-mondóka: rostiron töltése, sári pap írása… Mantra, hogy mindenki értse. Csakhogy az örökíró nem imamalom, a mondókánkat nem lehet újratölteni. A fiaink mit sem értenek belőle.

 


[*] Akkoriban még nem merték oroszosan metrónak nevezni, a francia nem volt divat, a görög nyelv Beloianniszban húzta meg magát. Lassan eljön az ideje a magyar nemzeti átkeresztelőnek!

A bejegyzés trackback címe:

https://atlaszblog.blog.hu/api/trackback/id/tr38266198

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

11692 2013.02.22. 22:26:46

Emlékszem, mi is "töltögettük" több-kevesebb sikerrel ezeket az írónokat, még nem voltunk igazi fogyasztók, bennünk élt a szolid körülmények között élők praktikus-spórolós gondolkodása...Ma rengeteg hasznos dolgot kidobunk, elsüllyesztünk... (nem rég olvastam, hogy klassz, jó állapotú, éppen csak nem divatos telefonokat vesznek és visznek fejlődő országokba, ahol még kiválóan tudják használni pl.)... Gyerekkorban kedves játék (is) volt a gombos doboz (egy élet gombjai), a parafa dugók, cinezett edények, régi fényképek és a hozzá tartozó történetek... "ami egy fületlen gombnál többet ér, azt el kell tenni..." mondta a nagymamám...a fületlen gomb az, aminek nincs füle, tehát már nem varrható semmire... Mostanában módszeresen szabadulok meg a "lomoktól", a kiszáradt filcektől, jónéhány könyvtől, másnak még jó apróságtól... Fiaink/lányaink már jókora kupac hasznavehetetlen szemétnek látják azt, ami nekünk egykor penna, stoppolt zokni, kiszáradt filctoll szénatéri gomba, netán a csodálatra méltó metró volt...

60145 2013.02.22. 22:31:45

1. Évalajos: Így igaz, filmen is alig látni ezeket! Megvolt e tárgyaknak is a maguk költészete!

27518 2013.02.22. 22:40:12

Nagy nehezen előjött az emlék, ahogy rákerestem a "rostiron" kifejezésre, a filctoll régebbi neve volt, ugye? Valahogy neked ez áll jobban, az ilyen történetek, mert olyan jó olvasni, derűs, humoros egy kicsit. De nem értek egy kifejezést, mit jelent: " igyekszünk kiegyenesíteni pinaszőr életünk", ezen irtó jót nevettem.

60145 2013.02.22. 22:53:10

3. Only: Tudod, kiegyenesíteni az ördög sem tudja! De mégsem akarjuk abbahagyni. És kösz!

27518 2013.02.22. 23:01:47

...hát, váltig nevetek rajta, azt mondod, hogy az mindenkinek göndör, vagy legalábbis hullámos, és soha nem egyenesedik ki? Egyébként tényleg kérdés, van aki abba tudja hagyni az életét, amikor akarja, hm?

60145 2013.02.22. 23:11:23

5. Only: Ha már szóba került, az ördög hagyatja abba vele, amikor azt hiszi, hogy ő akarja!

27518 2013.02.22. 23:21:45

hogy te mennyire frappáns válaszokat adsz, hát mi máskor tenné meg, erre nem is gondoltam... kár, hogy nem beszélgetünk sűrűbben itt a nolblogon...

16940 2013.02.22. 23:36:50

A "földalatti" kifejezéshez A kereskedelemügyi miniszter 1894. augusztus 9-én kiadta a 90 évre szóló engedélyokiratot, amelynek alapján a Budapesti Villamos Városi Vasút (BVVV) és a Budapesti Közúti Vaspálya Társaság (BKVT) által másnap megalakult a Budapesti Földalatti Közúti Villamos Vasút Rt. (BFKVV). Bővebben: http://budapestcity.uw.hu/11-egyeb/kozlekedes/4-metro/M1/index-hu.htm Jómagam, kezdő diplomásként (az 1970-es évek második felében), mint a Budapest Főváros Levéltárának segédlevéltárosa - minő véletlen! - éppen a Millenniumi Földalatti Vasút iratanyagát rendeztem, céduláztam (többek között).

16940 2013.02.22. 23:41:22

Ez pedig nem csupán informatív, hanem ízléses, szép összeállítás is a "földalatti" előzményeiről: http://digitus.itk.ppke.hu/~szema/FJFVV_von.html

16940 2013.02.22. 23:44:39

Természetesen 8-9. alatti hozzászólásom csupán szerény adatoló kiegészítés Atlasz valóban megható, szépirodalmi veretű jelen postjához. +!

16940 2013.02.22. 23:45:30

Ez pedig nem csupán informatív, hanem ízléses, szép összeállítás is a "földalatti" előzményeiről: http://digitus.itk.ppke.hu/~szema/FJFVV_von.html

95527 2013.02.23. 06:27:10

Régen faluhelyen nagyban ment a szomszédolás, az ember gyereke ment az utcán és ahol beszédet hallott, vagy bement, vagy nem! Vagy beköszönt, mint teszem most. A post "áthallása" szerint, visszajöhet még a foltos nadrág, stoppolt zokni, talpalt cipő. Persze nem jön vissza, csak ez jutott eszembe, az meg visszajöhetne amit a bevezetőben írtam, mert igen keveset beszélnek egymással az emberek, illetve beszélnek, beszélnek, beszélnek, beszélnek. Magukról. :((

60145 2013.02.23. 07:19:34

12. paplanyos: Visszajöhet, mert még nem felejtettük el. De ma már nem köszön mindenkinek az ember, a hogy vagy?-ra sem várunk érdemi választ. Ez kiment a szokásból. Beszélgetni olyannal tudunk, akihez közelebb kerültünk. Akivel együtt töltöttünk rostirónt, katonaidőt , és igen: a mi időnket, figyelmünket és érzelmi energiánkat nem sajátítja ki!

284075 2013.02.23. 07:50:38

...remek írás, bár ez a rostirón valahogy kimaradt az életemből, vagy csak nem bírom előrántani a saját fiókomból. Viszont emlékszem én is a költözésekre (különösen a sajátomra az első lakásba, a marháskodásokra, a hórukkolásokra, a kalákás házépítésekre, a szögegyenesítésre, miképp kalapáltuk gerincfájdítón kuporogva a használt téglákról a maltert. Igen a fiókok: ha kihúztad, ott volt benne a szépen összehajtogatott nejlonzacskó, a spárga. No de hogy a szőregyenesítéshez is hozzászóljak, különösen szar napokon, mert olyanok is voltak, így lelkesítettük egymást a melóhelyen: nem baj, csak a pina szorítson! :)

284075 2013.02.23. 07:52:20

...a zárójel bezár lemaradt, de hát semmi sem tökéletes...

13118 2013.02.23. 07:57:27

az "újratöltés-stoppolás-szemfelszedés" trió első tagjára a gázöngyújtók ugrottak be. kaptál "osztrákból" egy eldobhatót, s azt szelepeztetted. már aki dohányzott. és tényleg, az először kapható filctollak csodaszámba mentek, nekem is volt, amit újratöltettem. (akkora csoda volt, hogy még a munkahelyről se lehetett hazalopni .... egy ideig) aztán eszembe jutott még egy favoritszó: a hiánycikk. lehetett szaladgálni lehel hűtőszekrényért, automata mosógépért, sokol zsebrádióba elemért, T-dugóért, autoszifonért (hogy ihass szódát), kávéfőzőért, gyerekcipőért (pont az a méretű fogyott el), lemosható tapétáért ... hirtelen ennyi jutott eszembe. régi szép idők. :)))

284075 2013.02.23. 08:07:01

...igen, a befőttes gumi újrahasznosítása: a lapos elemet azzal rögzíthetted a Sokol rádióhoz...

179584 2013.02.23. 08:11:18

Egy fontos dolog kimaradt: a nylon harisnyát, ha már nem lehetett javítani, átkötötték. Nagyon kellemes viselet volt! És ha már Széna-tér: Ott volt az Uvaterv földalatti-tervezö irodája egy hajdani felvonulási épületben.

Gömöri Kati 2013.02.23. 08:20:33

...minden kedves emlék ismerős a múltunkból,néha idősödvén,arra gondolok milyen kár,hogy nem őrzi néhány tárgy is ifjúkorunk emlékeit.... Kedves Atlasz!Igazán nagyon tetszik az írásod!!

13118 2013.02.23. 08:39:04

hö-hö ... a csajok meg szaladgáltak olasz fényes és színes nejlonharisnyák után. :))) és az orkán-kabát? barna meg sötétkék. ezt akarta hordani mindenki.

60145 2013.02.23. 09:17:29

14-15. Tollminátor: Bizony semmi sem. Például még mindig nem egyenes!

60145 2013.02.23. 09:27:58

16. Hmmmm: Nahát! Ezek szerint Jóska barátomnak igaza volt: lehetett újratölteni a filctollat! Akkoriban találékonyság kellett az eladáshoz is. A laktanyánk és a Budagyöngye megálló közötti háztartási bolt vezetője táskával járta a várost, s ahol talált, szifonparonokat vett, hogy aztán haszon nélkül eladhassa. Mert a vevőnek a Pasarét aljában is ez volt az első kérdése: Patron van? Ha tárogatóztak neki, hogy sajnos, meg talán a jövő héten - már fordult is ki az ajtón, s nem vásárolt semmit! Mert ahol a patront, ott veszi meg a többit.

60145 2013.02.23. 09:32:58

18. Marijja: A szót hallottam, a jelentésével nem voltam tisztában: bevallom őszintén, a nylon harisnyáról ma sem az átkötés jut az eszembe :) Sokkal jobban tetszett, mint a harisnyanadrág, pedig ez utóbbin is szaladt a szem. A férfiszem. Emlékszem, azt hiszem....

60145 2013.02.23. 09:36:28

19. Gömöri Kati: Nekem az tetszik igazán, hogy végre meglátogattál! Mostanában éppen az Anyu csinálta szép pennatörlőt szeretném az íróasztalra tenni. De jó lenne, ha a belső tévéadásból kiemelhetném!

60145 2013.02.23. 09:42:08

20. Hmmmm: Igen, most már mulatok ezen, és megértem. Akkor nem nagyon csíptem a digózó csajokat! Mondhatni: rókákat láttam a jércikék között, pedig csak szebb tollú kakasok voltak.

13118 2013.02.23. 09:49:58

töltőtollasnál lehetett újratöltetni. talán 2 forintért, erre már nem emlékszem pontosan, lehet, keverem a gázöngyújtó újratöltésével. és tévedés ne legyen, az újratöltés azért, mert ezek is egy ideig hiánycikkek voltak.

60145 2013.02.23. 10:17:51

Öngyújtó-ügyben tájékozatlan vagyok, jóval a leírtak után, csak huszonévesen cigiztem. Az biztos, hogy abban az időben jelent meg a gázöngyújtó. Volt egy más rendszerű eszköz is: egy széthúzható hengerben egy fémszál és a levegővel érintkező gáz izzította fel a cigi végét.

238500 2013.02.23. 10:25:03

A tölthető filctoll nemcsak maszek lelelményként létezett, hanem profi eszközként is forgalomban volt. Normál íróeszközként a Rotring Variograph volt ilyen. Többféle vonalvastagságban (0,7/0,5/0,3 stb.) volt kapható, cserélhető üveghegye volt, és spéci tintát lehetett hozzá kapni. És mégcsak nem is volt drága: olcsóbb volt, mint az egyszer használatos filctollak és golyóstollak. Tökéletes íróeszköz volt, hosszú éveken keresztül csak ezt használtam. Most hogy rákerestem a neten, úgy látom, hogy nem csak én tartottam legendásan jó tollnak... :-( Sajnos, túlságosan népszerűvé vált, ezért a Rotring egy idő után beszüntette a gyártását. Jelenleg csak a Faber-Castell gyárt hasonlót, de megfizethetetlenül magas áron, ezért aztán a kutya se veszi. Profi grafikai célokra is készültek újratölthető filctollak, vastag és nagyon vastag kivitelben. Amúgy a profi filctollak elképesztőek: ha egy légecsetbe (sűrített levegővel vékony sugárban festéket porlasztó eszközbe) raktad, akkor a filctoll HEGYÉRŐL lehetett a festéket porlasztani!!! És nem száradt be attól, hogy folyamatosan levegőt fújtál rá. A 80-as években kb. százféle színben lehetett ilyet kapni a Nyomdaipari Grafikai Vállalatnál. Hát ennyit az újratölthető filctollakról... :-) - - - - - Amúgy a metró nem orosz, hanem angol eredetű elnevezés (metropolitan). Az oroszok csak a nyugat-európai szóhasználatot vették át.

13020 2013.02.23. 10:28:22

Atlasz! Szép emlékek, / filléres emlékeim, oly drágák nekem/ Micsoda harc folyt a testvérek között. Mi öten voltunk, és mindannyian könyökig tintásak, szegény anyám. Szép emlék még a " külföldi,Csehszlovákl cipő tréning ruha pelenka, ceruzák/ Köszönöm!!

13118 2013.02.23. 10:46:51

hm. töltőtollas, kulcsmásoló, órás, cipész ... tisztes megélhetést nyújtó foglalkozások voltak, kisméretű helyiségekben dolgoztak. egyes maszek cipészek még utcai lejáratú pincékbe is fogadták a talpalásra, sarkazásra váró lábbeliket. de nem panaszkodtak a műbútorasztalosok, a kárpitosok, no meg az úri szabók se. te jó ég! mennyi kihalt maszek foglalkozás! vagy alig akad olyan, aki még űzi ezeket! (hová el nem kalandoztam egy filctoll kapcsán .... )

12635 2013.02.23. 10:56:03

Jó kis írás, jó kis emlékek, Én még írtam mártogatós tollal, a filctolltöltést nem ismertem, anyukám még rengeteget stoppolt, én nem tudtam igazán szépen csinálni, szemfelszedett harisnyát én is hordtam, és volt hátára gumizott elemmel Sokol rádióm, (nagyon vágytam rá, és addig könyörögtem a szüleimnek, amíg csak megvették, onnantól mindig velem volt)...hááát...nosztalgia óóóó...

60145 2013.02.23. 10:56:45

28. Itoérambolafoci: Elképesztő a tájékozottságod! Gratulálok! Vicc nélkül a korabeli jelszó jutott eszembe: A tudás hatalom! A metro - ahogy utaltam rá - (ó)görög eredetű szóelem, onnan a latinba, a franciába majd az angolba került. Az oroszt a korabeli politikai viszonyokra tekintettel említettem, Beloiannisz községgel együtt. Ha Londonban az Underground és a Tube előbb viselte a metropolitain nevet, mint Párizsban, akkor Te tudod jobban!

60145 2013.02.23. 11:00:39

29. Kalimpamama: Egy húgom volt. Az ő kicsi kincsei tisztábbak, épebbek voltak, és sokáig megmaradtak. Nincs egy éve, hogy láttam azt a csehszlovák tolltartót, amelyet a párjával együtt Anyu hozott nekünk egy pozsonyi üdülőhajó-útról. Lám, közös kincseink ezek!

60145 2013.02.23. 11:04:01

30. Hmmmm: Feltörtek az emlékeink, ahogy annak idején előbukkant az állami szektor repedéseit kihasználó kismesteri találékonyság is! Te pesti vagy, jobban ismered!

60145 2013.02.23. 11:05:08

31. gordius HCJD: Ki a kicsit nem becsüli... de lám, sokan becsüljük!

27518 2013.02.23. 12:42:44

Atlasz, emlékszel, tavaly az egyik fesztiválon, a Dóm téren volt ilyen nosztalgia bazár, nagy élvezet volt látni a gyerekkori, szocialista időkből származó tárgyakat. Nekem legjobban a régi újságok ébresztettek kellemes emlékeket, ilyen volt a Fürge ujjak, mert fiatalkoromban segített megtanítani kötni. http://www.hollo-antikvarium.hu/konyv_kepek/s/z/szirmai_marianne__szerk__furge_ujjak_198872.jpg Vagy Dörmögő Dömötör, milyen izgalommal vártam a megjelenéseket: retronom.hu/files/images/kepek/75/1962_Ddormogo_D.preview.jpg A bazárban azonban találtam egy nem magyar vonatkozású emlékeket idő tárgyat, mert erről a hadirepülös sapkáról Exupéry jutott eszembe, neki volt ilyen, majdnem megvettem "emlékbe". http://only.nolblog.hu/files/hadi.jpg

179584 2013.02.23. 14:05:11

23. Atlasz Lazább volt, mint a rendes átkötetlen harisnya, nem fülledt bele a lábunk. Viszont ahhoz is kellett harisnyatartó - sajnos. 20. Hmmm Nekem nem volt orkánom, amellett, hogy nem is telt volna rá, nem izgatta a fantáziámat. Viszont csempészett Cornavin órám volt! Mikor a "tettes" kollégám lebukott, haza is akartak rendelni elsö, apámnál tett svédországi látogatásomról. Testvéremnek sikerült a hatóságot jobb belátásra bírnia. Biztos szép harisnya volt rajta:)))

60145 2013.02.23. 14:07:09

36. Only: A Deák Ferenc utcában van (volt?) egy Záporjóska nevű romkocsma. Egyszer megteszi.

179584 2013.02.23. 14:17:56

30. Hmmmm Nekem is nagyon hiányoznak ezek a szolgáltatások. Otthon, Mo-n van még a városunkban valaki, aki ilyesmivel foglalkozik, de Svédországban már nincs ilyesmi. Pár évvel ezelött szünt meg itt az utolsó, helyén ma szolárium van, biztos jut nekik a bérleti díjra. Tudom, nem vagyok fiatal, de a mai fogyasztói társadalom szerintem siralmas. Miért kell eldobni egy egyébként jó cipöt a talpa javíthatatlansága miatt???

179584 2013.02.23. 14:38:06

Atlasz (szerkesztö) Több komment után döbbntem rá, hogy nem köszöntem meg ezt a kis nosztalgia-örömködést. Bocsánatodért esedezek, ha van Nálad ilyesmi raktáron!

60145 2013.02.23. 15:12:16

37. Marijja: Ami a harisnyatartót illeti, bármilyen magától értetődő volt az elhelyezkedése, bizonyos észvesztő helyzetekben tudott nekem is gondot okozni! Micsoda rekvizitumok, micsoda kalandok! (Cornavin? Azt hiszem később a szovjetek utángyártották, de Lengyelországban annak is nagy keletje volt.)

60145 2013.02.23. 15:16:04

40. Marijja: Hiszen tudod: a blogger jutalma az olvasottság, a köszönet pedig a komment, ha bírál, akkor is. Én hiúbb vagyok, mint egyes bloggyártó zsenik. Ellentétben velük és pl. Lev Tolsztojjal - van időm válaszolni annak, aki megtisztel figyelmével. S lám, milyen jól beszélgettünk most is!

13118 2013.02.23. 16:04:16

39. Marijja azért, mert a mai tömeg gyártott cipők talpalhatatlanok. ha válik a talp, helyrehozhatatlanul roncsolódik a felsőrész, mert a talp bikaerős ragasztás. nem bőrtalp, amit a felsőrészhez varrtak és faszögeltek. ma nem divat a politúrozott kombinált-szekrény se, nem kellenek műbútorasztalosok, az ágyak betétei és a fotelok se epedarugósak, nem kellenek kárpitosok, quartz-órákat árusítanak és a mobiltelefon is mutatja az időt, nem kellenek órások, valódi angol-szövetből készült öltönyök és kosztümök megfizethetetlenül drágák, nincsenek maszek szabók, fillérekért kapható cserélhető zárbetét három kulccsal, nincs szükség kulcsmásolókra, töltőtollat szinte senki nem használ, nem kellenek töltőtollasok .... szóval kihal egy sor szakma ugyanúgy, mint nem kell a vályogvetők, a teknővájók, a szegkovácsok, a késes-köszörűsök, a kosárfonók, a csizmadiák, az üst(lábas)foltozók munkája sem. s rég nem hallatja hangját már a verkli (az ószeres) sem, és vasárnap délelőttönként nem dobálnak le papírba csomagolt aprópénzt az udvar közepén álló hegedűsnek sem.

179584 2013.02.23. 16:16:42

43. Hmmmm Akkor egyetértünk! Otthon még mindig használok "drótostótok" által javított porcelán-tálat, van foltozott lábosom is, hibátlanul müködnek.

60145 2013.02.23. 19:22:06

45. marja: OK. Katonásan: ez a 46-os, a szegedi k.u.k. háziezred.

Terminus 2013.02.23. 21:34:17

Különös hangulatú, megkapó írás, s nem is tudom, hogy fért bele ennyi minden. Elgondolkodtatott, és sokmindent felidézett bennem. Bár viszonylag bőségben nőttem fel, és szüleim sem voltak gyűjtögetők, én gyerekkoromtól „töltögető, újrahasznosító” voltam. Egyrészt ésszerűségből: mert miért dobnám ki, ami még megjavítva, vagy újratöltve használható? Másrészt talán a tárgyak, mint produktumok és praktikumok megbecsülése, tisztelete miatt. Végül: mert, mondhatni, egyféle „tárgyi emlékezetet” jelentettek, dokumentációt. (Ma már kordokumentációt is) Megvolt a maguk története, emlékek, helyek, vagy emberek kötődtek hozzájuk. Ma nemcsak a tárgyakat cserélgetjük folyton újabbra és újabbra, szemétre vetve a régit, de – ami sokkal rosszabb - az embereket is. Utóbbiaknak sincs már értéke. De még ennél is rosszabb, hogy az életnek (emberéletnek) sem. „Erkölccsé vált szokás”: döbbenetesen jó meghatározás! Sosem tudtam nevén nevezni, szabatosan meghatározni a jelenséget, amit (negatív irányúan) társadalmi szinten is látok. (Arra gondolok, amikor egy cselekvés vagy magatartás először csak elvétve fordul elő, aztán egyre terjed, egyre megszokottabbá válik, végül már azt tekintik normálisnak, követendőnek, s a másféle cselekvés, magatartás számít „abnormálisnak”, elítélendőnek.) De, de, Atlasz, a mondókánkat MUSZÁJ újratölteni! (nem kiabálok, csupán nyomatékosítok) Ha századikra csak, akkor századikra, de mégiscsak megértsék. Mert ha a múltat nem értik, és nem tanulnak az elődök tapasztalataiból, jövőjük sincs. (Ha netán félreértettem volna a soraidat, bocs, akkor a „mindenről az jut eszébe” esete forog fenn, azaz: arra a témára asszociáltam, ami engem leginkább foglalkoztat manapság.)

60145 2013.02.23. 22:52:37

47. Terminus: Igen, azon voltam, hogy ilyen legyen: rövid, feszes, de különféle emlékképekkel, asszociációkkal. Blogbejegyzésben Tolsztoj sem tehetné közzé a Háború és békét, hát még én! A figyelmedből fakadó gondolataidat köszönöm. Igen, ilyen a mi világunk: a nagy dolgok: idő, emberi kapcsolatok, érzelmek, értékek tárgyakban jelennek meg, amelyek hordozzák ezeket. Ami az utánunk következőket illeti: felajánlhatjuk nekik azt, amit megéltünk, de az gazdagabb annál, mintsem újratölthetnénk az egészet. Remélhetjük, hogy a java átadható. Talán.

60145 2013.02.28. 16:00:57

49. Virág elvtárs s.k.: Köszönöm!

takacse 2013.02.28. 22:12:23

Köszi a nosztalgiázó, ámde továbbgondolásra is késztető írást! Golyós és filctoll, továbbá gázöngyújtó újratöltésével az én kis, akkortájt igencsak poros alföldi szülő- s felnevelővárosomban is foglalkozott a fő utcán egy kisiparos, egy icike-picike ki üzletben. Sajnos a szemfelszedő néni, ki a harisnyákat javította, meghalt, ilyen foglalkozásút jelenleg nem is tudok. Ami mai cipők és egyebek javítását illeti - nos, van itt Újpesten egy jó cipész és kulcsmásoló - kapásból megmondja mit érdemes még javítani, sőt meg is javítja! Továbbá van ruhajavító-átalakító is, kettő is: egy napi-ruhás a Lehelen és egy kabátokat, kosztümöket átalakító-javító a Belvárosban. Sőt - lányomnál járva Németországban is láttam ruhajavítókat-átalakítókat! Arról, hogy ebből a takarékos, ötletelő, felhasználó világból a gyermekeink mit visznek tovább - a lányom Németországban, miután kifogyta a teljes ruhatárát, valamennyi használható darabot átalakíttatott. Igaz, neki gyerekkorában a kedvenc, ámde térdén lyukas nadrágját az anyukája vidám figurákkal foltozta....

60145 2013.03.01. 05:39:38

51. takacse: Az utolsó mondatod szívet melengető! De annak is örülök, gondolom: itt nem egyedül, hogy soraid szerint az ésszerű takarékosság megőrzésre való érték ma is, gazdagabb tájakon is!
süti beállítások módosítása