Atlasz voltam

Atlasz.

Atlasz.

Egy autonóm ember

2014. november 16. - Atlasz.

"Vigyázzon, én marxista vagyok!" Kiegészítéssel újratöltve!


Török GáborA híre őt is megelőzte. Büszkék voltak rá, akiket tanított. Speciális kollégiumára, melyet nem szemináriumi szobában, de nagy előadóban tartott, magam is belátogattam. József Attilát elemezte! Mégsem győztem tovább három-négy alkalomnál. A stúdium nem arra szolgált, hogy pótolja a középiskolát, hanem hogy magasabb szintre emelje a főiskolai tudást. Szigorú gondolatmenet, üresjáratok mellőzése, az intellektuális humor, virtuóz levezetések órai voltak ezek.


Török Gábor emlékekTudtuk, hogy ’56-os flekkje van. Arra nem gondoltunk, hogy mint másoknak, neki sem kellett volna megvárnia a harmadik kakasszót, hogy ettől szabaduljon. Kerengett róla egy legenda, amely illik a hatvanas évek világába, s a két szereplőre ugyancsak. A most megjelent kötet megemlíti...

Azt beszélték, hogy Kádár valamelyik nyilatkozatának nyelvi igénytelenségét emelte be példázat gyanánt egyik órájára, amelyet aztán feljelentés, fegyelmi eljárás követett. Az ügyet maga Kádár, azaz a titkársága zárta volna le azzal, hogy egyfelől a tanár úr maradjon a szakmájánál, másrészt a mellékelt határozattervezetet legyen szíves nyelvhelyességi szempontból átnézni.

E sorok írása óta a legenda oda, a valóság sokkal keményebb.

A legenda a valóság két eleméből keletkezett.  Török tanár úr - évekkel korábban, magánlevélben - Illyés Gyula: Új versek (Szépirodalmi, 1961) című kötetének egyes szavaihoz fűzött ritmikai észrevételeket. Vajon rajta kívül hányan vetemedtek ilyesmire a magyar irodalom fejedelmével szemben?! A nemzet számadója a kritikát elfogadta, de jelezte: szülőföldje nyelvjárásával emiatt  nem fog szakítani, írásait ezután sem lektoráltatta a tanár úrral.

Egyik könyve, amellyel szolgáltTörök Gábor a pártfunkcik romlott nyelvezetére negatív példaként a félelmetes Biszku Béla-féle társaság modorát citálta. A besúgók nem késtek dolgukat végezni, így irgalmatlan nyomás alá került a nyelvészeti tanszék, és az egész, akkor Hegedűs András vezette  főiskola is. Szó, ami szó, az intézmény szellemiségét inkább Illyés, mint Biszku határozta meg, és ebben jelentős szerepet játszott a főigazgató. A szívbeteg Hegedűs 1975 februárjában, a bosszúhadjárat közepette, ötvenkét évesen hunyt el. Szabadult. Török Gábor kitartott.

A Nagy Testvér jelen volt, szemmel tartotta az életünket. Tapasztalatból alig ismertem a működés részleteit. Egy ízben hangosan felröhögtem, amikor kiderült, hogy pártcsoportgyűlésen valaki kritika tárgyává tette a nyelvművelési házi feladatként beadott, előző életemben íródott művemet. A szöveget én találtam ki, a kázust nem.

elnyúlsz a strand pihenőpadnak nevezett fa- és csőalkotmányán. kétszemélyes.

nézed a szemét. állítólag örültök egymásnak.

hasra fekszel, karod a feje alá fűzöd és megcsókolod.

most egészen közelről nézed a szemét, fölé hajolsz, inas mellkasoddal eltakarod, hálásan csókolóztok, közel vannak a fa repedései. keze tétovázik gerinceden, szinte céltalanul. hűvös a teste, titkon nagyon erős a teste, asszonyos.

kívülálló…desdichado…kívülálló…

ha megölnéd sem lehetne valami közöd hozzá, tehát elereszted minden izmodat, míg vihart kavar hajadban ujjaival. érzed, hogy másik keze megemelkedett ágyékod felé kúszik.

befúrod magad a vízbe, fejed kitisztul, kicsiny tempókon fekszel és csendesülsz.

percek múlva eléd jön a parton és engedelmesen felszaladtok a kabinba. ügyetlen vagy? mintha észre sem venné felesleges mozdulataidat. kapkodó légzéssel dől neki a zöld deszkafalnak s csak teste tudja, hogy csupasz vizesen te vagy, ki ráfonódtál.


Török Gábor mérlegén nem nyomott volna sokat ezt a produktum, ámbár a József Attila áthallásokat biztos kézzel emelte volna ki.

Tudós ember volt, kimagasló. Ha racionális elemzései alapján jutott valamire, nem alázta meg magát azzal, hogy engedményeket tegyen. Cáfolatot várt, érvényeset. Nyelvészként végzett verselemzései sokakat meghökkentettek, a pedagógusképzésben elkötelezett marxistaként meg-megdöngette azokat a falakat, amelyek körülvették. Midőn nyíltan bírálta a főiskola vezetését, a minisztérium pedagógusképző osztályát, sőt, magát az ennek élén állott fővezetőt – az az én stílusgyakorlatomnál nagyobb figyelmet keltett. Két perben jutott el a Legfelsőbb Bíróságig. Megvédte igazát. A helybeliek azonban felőrölték. A visszarendeződés évei voltak ezek. 1977-ben negyvennyolc évesen nyugdíjba kényszerült.

Rajtam, aki meghurcolásának kezdetén, 1972-ben a főiskolai KISZ VB tagja voltam, a tiszakécskei ötöst-osztó tanárnő orleans-i szűzi lendülettel kérte számon, hogy mit követtünk el Török ellen. Mi, KISZ-esek, nevünkben komcsik. Bizony semmit. Épp ezért semmit! Magam fogalmaztam meg a diákszervezet állásfoglalását a rágalmazói szerint túl szigorú, embertelen módszerekkel vizsgáztató Törökről. Kiálltunk mellette. Erzsike a Gyertyámos utcai lakásban rákérdezett, Török Gábor igazolta.

Hogyan is vizsgáztatott tehát?

A szemináriumon a gyakorlati jegyet kellett megszerezni. Nem adhattam be kalandozások korából visszamaradt divatcikket, nem volt kellő, gimnáziumban megszerzett alapom sem, csak elmaradásaim, mulasztások. Nem éppen a grammatika szerelmeseként hagytam ott két évvel korábban a hálózati ellenőri utazgatásokat. Mit kerülgessem: még az is kétségessé vált, hogy az indexemet aláírja. De valahogy összehoztam. Ha nem sikerül, nincs panasz, de bukom a félévet, s elképzelni sem tudtam volna, hogy a főiskolán maradjak.

Öt napot hagytam a szóalaktan vizsgára, mely egy volt a hétből, közte három szigorlat. A harmadik nap vége felé összeállt a rendszer. Kezdtem érteni. Azután csak raktam ide-oda a nyelvi tényeket, szabályokat. Végül csak a Török szabályai szerinti utolsó akadály maradt, a hármasugrás. A beugró kérdések. Mert a puszta Jó napot! árán a diák tételt sem húzhatott, le sem ülhetett. Azután pedig nem volt szempont az előző kettes, a szakáll, az éppen hogy határon belül maradt mulasztások. Büszke voltam a tanáromra. A korrektségére. A jelesre is.


A pecsétek feltörése

 

Török Gábort, a tudós nyelvészt soha nem szólíthatták a diákok professzornak. A mi időnkben ilyesféléből csupán három leledzett a Szegedi Tanárképző Főiskolán: két rivális az állattani és a növénytani tanszék élén, valamint a 28 éves korától magát ilyennek mondató Geréb György. A többiek csupán tanárnők, tanár urak maradtak, Török Gábor is.

Amikor halála után tizenöt évvel tanítványai és munkatársai kötettel tisztelegnek előtte, ebben árnyéka sincsen a protokollnak. A szerzők jobban ismerték nálam, jártasabban a tudományában, mint én, de a könyvbemutatóról hazaérkezvén nem álltam meg, hogy végig ne simítsak A pecsétek feltörésének gerincén. Jó érzés, hogy ismerhettem az autonóm embert.

A bejegyzés trackback címe:

https://atlaszblog.blog.hu/api/trackback/id/tr878265714

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

12635 2011.06.04. 00:22:51

Megint csak egy szép írás és egyben méltó emlékezés egy nagyszerű tanáremberre!

192499 2011.06.04. 00:28:57

"Azt beszélték, hogy Kádár valamelyik nyilatkozatának nyelvi igénytelenségét emelte be példázat gyanánt egyik órájára, amelyet aztán feljelentés, fegyelmi eljárás követett. Az ügyet maga Kádár, azaz a titkársága zárta volna le azzal, hogy egyfelől a tanár úr maradjon a szakmájánál, másrészt a mellékelt határozattervezetet legyen szíves nyelvhelyességi szempontból átnézni." - Mecsoda szörnyű, totális diktatúra volt az egész Kádár-rendszer... Nahát!

60145 2011.06.04. 05:58:16

1. gordius : Szerencsém volt, jó érzés!

60145 2011.06.04. 05:59:08

2. mártírvédő : Azt beszélik.

196290 2011.06.04. 06:12:15

Éppen most sinyeljük.

60145 2011.06.04. 06:51:28

5. gabi49 : Nincs ingyen leves!

13118 2011.06.04. 09:40:36

a mínusz mire föl?

60145 2011.06.04. 10:00:02

7. Hmmmm : Benne van a pakliban. Majd megírja, ha jónak látja. - Neked pedig köszönöm!

11692 2011.06.04. 12:14:41

Részemről +++ Szívesen elolvasnám a József Attila kommentárok-ját... (Sajnos, csak hallomásból ismerem, mintha tanulmányban olvastam volna munkásságáról József Attila költői nyelvezetével kapcsolatosan, az "osztatlan filológia" szükségességét említi a nyelvészet és tudomány összefüggésében, és a "versmagatartás" értelmezéséről, analizálásáról, - számba veszi (???) J-A. jelzőit, bizonyos felvetések bizonyítására...nem mondom, hogy mindent értettem, de nagy élvezettel olvastam,mint mindent, ami J.A.-val kapcsolatos.) Öröm volt megismerkedni egy kicsit vele.

60145 2011.06.04. 12:29:22

9. Évalajos: A Magyar Nyelvőrön kívül a Gondolat is kiadta. Bizony, értőnek érdemes olvasni, nekem nehéz. A pecsétek feltörését magyartanárként haszonnal forgattam, bár nem kellett a tanításhoz: az én szükségletem volt! Kicsit személyisége hatásaként is. Örülök, hogy bemutathattam a kiváló tanárt!

15138 2011.06.06. 21:00:32

Tulajdonképpen nem is értettem meg, hogy most jó marxistának lenni, vagy nem.

60145 2011.06.06. 21:57:33

11. Nefelejcs : Most? Ha Te kételkedsz, Kerekes Zsuzsa talán tudja. Akkor nem volt jó. Kivált nem megalkuvás nélkül.

15138 2011.06.06. 22:25:57

Úgy emlékszem, hogy akkor marxistának illett lenni. De igazán csak a többi marxista tudta megkeseríteni az életét egy marxistának....sajna.

60145 2011.06.06. 22:47:55

A marxista nem volt azonos a párttaggal. Az utóbbiak között mindenféle akadt. A kiváló embert pedig a hülyék azonnal felismerik. Nem sok változott e tekintetben.

15138 2011.06.07. 07:43:39

Ja... és lerágják a fejét. Sok minden rendszerfüggetlen. Pl. a gyerek-tanár viszony is. :)

60145 2011.06.07. 09:10:46

15. Nefelejcs : Így van! Bár történtek kísérletek az államosításra.

290566 2014.11.16. 17:11:21

Szívesen olvastam újra... +++

60145 2014.11.16. 18:31:20

Évalajos8: Egy hete tudtam meg egy szintén érintettől, hogy s mint történt az, amit beszúrtam.

60145 2014.11.16. 18:31:50

18. marja :)

58395 2014.11.16. 23:47:34

Azt hiszem Atlasz, ebből is csak az derül ki: Nem az izmusok teszik az embert... Az ember ember marad minden körülmények között... Bár én nem ismertem, de biztos vagyok benne ezután az írás után, hogy tisztelném ha ismertem volna...

60145 2014.11.17. 06:01:30

21. Kokó : Egyetértünk! Török Gábor nehéz, de egyenes ember volt, akkor is tiszteltem volna, ha annak idején nem kapom meg a kettest vagy a jelest tőle. Mi ketten sem nagyon dédelgetjük egymás véleményét, mégis, sőt talán épp ezért tiszteljük egymást! (Hegedűsről pedig, aki a városi pártbizottság tagja volt, akkor is azt tartottuk, amikor az államvédelmisek még nem kergették a halálba, hogy funkcióival együtt jó magyar ember volt.)

13149 2014.11.17. 06:13:43

Azt hiszem, Kelet-Európában és a Távol-Keleten (meg az Antillákon) egy meghamisított marxizmust tanítottak. És "alkalmaztak". Marx valószínűleg sokkal liberálisabb volt, mint az itteni képviselői. Mesélik, hogy Sztalin a gyűjteményes MEGA kiadásakor összegyűjtött kéziratok egy részét megsemmisítette vagy megcsonkította. És aztán elindult a tan "továbbfejlesztése", pl. a természeti és társadalmi törvények mellé bevezették a "törvényszerűségek" fogalmát.

60145 2014.11.17. 06:54:58

23. erlauer : Igazad lehet, mert a folyományokból hamisításokra lehet következtetni!

58395 2014.11.17. 08:15:16

Atlasz, 24,: Nem beszélve a "liberalizmus" meghamisításáról...

14055 2014.11.17. 18:18:18

Atlasz, még az is meglehet, hogy kevés jobb dolog érheti az embert, mintha nagyszerű tanárok jutnak neki.. Nekem is jutott pár, igaz van köztük olyan is, aki 2500 évvel ezelőtt élt, de valóban Marxot is közéjük sorolom, sokat tanultam tőle is. Jó dolog, amikor valaki magyaráz, és egyszer csak sok kis összefüggéstelennek vélt mozaik kattt! összeáll egy képpé, és te felkiáltasz: Értem! Szóval ha engem kérdezel, ha az a marxistának lenni, hogy érteni akarod, akkor azt válaszolom, igen, jó dolog :)))

60145 2014.11.17. 21:34:49

25. Kokó : Ehhez valóban nem tudok hozzászólni.

60145 2014.11.17. 21:36:29

26. KerekesZS : Egyetértek!

180524 2014.11.18. 08:59:01

Kedves Atlasz, remek bejegyzés! Nem is értem, hogy nem vettem észre korábban... Gratula, élmény volt olvasni. Milyen sokat jelent az ember életében egy igazi, jó tanár...

60145 2014.11.18. 10:41:10

29. maiman : Itt három kiváló tanár is szerepelt! Egyikük, aki átélte, hogy az elvárásoknak megfelelni akaró államvédelmisek kétségbeesetten próbálnak "teljesíteni" - ma nemzetközileg elismert tudós (nem azonos a világhírű magyar ... de meg nem értett stb. kategóriával. A másik az igaz marxista Török Gábor, a harmadik Hegedűs András, akiből ugyan soha nem lett volna tudós, de küldetéses nevelője volt a magyartanár-jelölteknek. Ilyen volt a mi főiskolánk, amelyet mára már bedaráltak... Örülök, hogy elolvastad!
süti beállítások módosítása